Menu

Fotbal

Mistrovství světa 1970

Brazílie – Československo

4:1

konec (1:1)

30.03.2020, 14:00 • Estadio Jalisco, Guadalajara • Tomáš Kubečka

Z mé strany je to vše! Již zítra Vám ale v době pandemie koronaviru přineseme i druhé vystoupení Československa ve skupině proti Rumunsku. Děkuji Vám za pozornost a těším se u dalších přenosů. Pěkný den. (15:31:24)

Ještě doplním, že duel sledovalo 52 287 diváků!
Je konec! Brazílie nakonec poráží Československo 4:1. Po skvělém nástupu se ve 12. minutě postaral o úvodní branku Ladislav Petráš! Brazílie však bleskově zařadila vyšší rychlostní stupeň. O vyrovnání se mohli postarat Pelé i Jairzinho. Ve 24. minutě se k exekuci přímého kopu postavil Roberto Rivelino a přesnou střelou vyrovnal. V závěru prvního poločasu málem překvapil Viktora hvězdný Pelé, ale jeho lob skončil těsně vedle branky. Do druhého poločasu nastoupila obě mužstva hodně aktivně. První šanci mělo Československo, ale Félix zastavil střelu z malého vápna. Brazílie se ujala vedení po hodině hry zásahem Pelého! O čtyři minuty později si navíc vychutnal Viktora Jairzinho a svým zásahem přinesl Brazilcům klid na kopačky. V závěru utkání navíc Jairzinho podtrhl svůj skvělý výkon druhou brankou.

90+1

Konec zápasu.

90

Střídající Fontana si musel na hranici velkého vápna dát pozor na centr z pravé strany hrací plochy. Před dotírajícím Petrášem svůj úkol zvládl a odkopl míč do autu.

89

Do rozehrávky Brazílie se na vlastní polovině zapojil také brankář Félix. Gólman favorizovaného celku nakopl míč na levou stranu, kde fauloval Petráš.

88

Střídání v týmu Brazílie: ze hřiště odchází Piazza, přichází Fontana.

87

Zaplněný stadion si závěrečné minuty dnešního souboje opravdu užívá a hlasitým skandováním žene Brazilce za vstřelením další branky.

86

Brazílie zahrávala další přímý kop v blízkosti pokutového území. Jeho exekuce se ujal hvězdný Pelé, ale jeho tvrdou střelu ukryl Ivo Viktor do náruče.

85

Adamec si navedl míč do blízkosti velkého vápna a zakončením levou nohou ještě zkusil překvapit Félixe. Rána československého hráče se ale točila směrem od branky.

83

83. JAIRZINHO - 4:1

83

Brazílie právě vstřelila branku!
Brazílie definitivně potvrzuje své vítězství! JAIRZINHO ukázal svou velikost! Brazilský šikula nejprve ustál jeden souboj, přilepil si míč ke kopačce, obešel dva dva hráče v bílém a přízemní střelou uklidil míč ke vzdálenější tyči!

82

Jairzinho rozkmital své hbité nohy po pravé straně, vlétl do pokutového území a vybojoval pro Brazílii další rohový kop. Obrana Československa musí vyhlásit stav nebezpečí.

81

K rozehrávce přímého kopu se postavil Adamec, který vsadil na prudkou střelu nártem, jenže trefil pouze zeď. Do odraženého míče se ještě položil Kuna, nicméně jeho pokus skončil pro změnu vysoko nad břevnem.

80

Do konce dnešního souboje zbývá posledních deset minut a aktivní Petráš skvělou prací v blízkosti pokutového území vybojoval pro Československo přímý kop.

79

Československý stoper Horváth si za ostrý šlapák vysloužil žlutou kartu.

78

Rivelino si navedl míč na levačku a z pětadvaceti metrů vyzkoušel své střelecké štěstí. Jeho pokus mířil doprostřed branky, kde číhal připravený Ivo Viktor.

77

Pelé se ujal dirigentské taktovky při rozehrávce Brazílie na polovině Československa. Fotbalisté ve žlutém v posledních minutách nepouštějí soupeře na svou polovinu.

76

Alberto dostal přihrávku do běhu na pravou stranu, ve velké rychlosti potáhl míč až na hranici velkého vápna, ale jeho centr se nepotkal s přesností.

75

Střídání v týmu Československo: ze hřiště odchází F. Veselý, přichází B. Veselý.

74

Jairzinho si na pravé straně splnil také defenzivní povinnosti, když se vrátil s Kunou a efektní patičkou jej dokázal připravit o míč. Kanárci mají dnešní duel pod kontrolou.

73

Kvašňák dostal přihrávku na pravou stranu, odkud se snažil přenést těžiště hry na hranici velkého vápna, nicméně s jeho přihrávkou si Brazilci hravě poradili.

72

Vypadá to, že zraněný Pelé už je zpátky na nohou a podle všeho bude schopen nadále pokračovat ve hře.

71

Na opačné straně hrací plochy navíc zůstává ležet hvězdný Pelé, u kterého teď stojí hned tři fotbalisté v bílém a signalizují, že Pelé bude potřebovat ošetření.

70

Brazilci se znovu dožadovali odpískání pokutového kopu. Na hranici velkého vápna totiž upadl Tostao, který neustál souboj s Migasem. Rozhodčí i v tomto případě nechává pokračovat ve hře.

69

Aktivní Ladislav Petráš se poněkolikáté v dnešním souboji prosmýkl až do pokutového území, jenže zapomněl míč za sebou a už se mu nepodařilo zakončit.

68

Jairzinho kouzlil na pravé straně, místo centru však vymyslel zpětnou přihrávku na Rivelina, který střílel levačkou, nicméně Ivo Viktor si tentokrát připsal snadný zákrok.

67

Rivelino zkoušel procedit do pokutového území centr vnějším nártem. Na hranici velkého vápna však hlídkoval Dobiaš, který míč odkopl do zámezí.

66

Fotbalisté Československa ještě reklamovali Jairzinhův ofsajd, ale rozhodčí třetí zásah Brazílie uznal jako regulérní branku. Na hráčích v bílém jsou vidět známky frustrace.

64

64. JAIRZINHO - 3:1

64

Brazílie právě vstřelila branku!
A přichází krutý trest! Československo zahodilo obrovskou šanci na vyrovnání a místo toho dostává třetí branku! JAIRZINHO si naběhl na vysokou přihrávku, přehodil vyběhnutého Viktora a užil si zakončení do prázdné branky!

63

Mohlo být vyrovnáno! Po rohovém kopu prodloužil Hagara míč na malé vápno, kde byl osamocený Kvašňák, ale trestuhodně přestřelil branku!

63

Stopeři Československa se nyní snaží uklidnit hru postupnou kombinací v zadních řadách. Nikdo v bílém dresu zrovna nehýří pohybem a aktivitou.

62

Střídání v týmu Brazílie: ze hřiště odchází Gérson, přichází Cézar.

60

60. PELÉ - 2:1

60

Brazílie právě vstřelila branku!
Brazílie se po hodině hry dostává do vedení! Na parádní centr do pokutového území si naběhl Pelé, skvěle si míč zpracoval hrudí a z těsné blízkosti překonal bezmocného Viktora!

59

Horváth nakopl míč na polovinu Brazílie, kde si jej převzal Kuna. Druhý jmenovaný poté zkusil zakončení ze střední vzdálenosti, ale přízemní střelou branku neohrozil.

58

Adamec zkoušel odcentrovat z levé strany hrací plochy, nicméně jeho pobídka trefila hned prvního fotbalistu ve žlutém dresu, od kterého se odrazila do autu.

57

Jairzinho a Pelé předvedli skvělou spolupráci v pokutovém území. Nakonec zakončoval první jmenovaný, ale jeho pokus špičkou kopačky neměl dostatečnou razanci ani přesnost.

56

Rivelino krásnou zasekávačkou posadil na trávník Migase, rychle si míč srovnal na pravačku a zakončil. Jeho tvrdý pokus nártem skončil nad břevnem.

55

Jairzinho si řekl o přihrávku na hranici velkého vápna, jenže Gerson jej nepochopil a pro změnu vyslal nadýchaný oblouček na značku pokutového kopu. Pro balón si došel Viktor.

54

Rivelino opět potáhl míč do blízkosti pokutového území. Hagara proti němu na poslední chvíli vystoupil a nepustil jej do zakončení. Zranění stopera československého výběru nevypadá vážně.

53

Pelé dostal přihrávku do blízkosti pokutového území, nicméně nikdo ve žlutém se mu dlouho nenabídl. Pelé tak stál snad pět sekund nad míčem, aniž by jej kdokoliv atakoval.

52

Kuna váhal s odehráním míče z vlastní poloviny. Dotírající Jairzinho se k němu stačil přiblížit a vypíchl mu míč. Brazilci následně nedokázali zaútočit.

51

Gérson chtěl obloučkem do pokutového území vyslat do šance hvězdného Pelého, který se ještě srazil s Hagarou. Československý stoper zůstává ležet na trávníku a drží se za koleno.

50

Na druhé straně si střeleckou pozici připravil Adamec, který zkusil zakončení z dobrých pětadvaceti metrů. Jeho ránu ukryl Félix do rukavic.

49

Rivelino rozběhl krásnou přihrávkou Carlosa Roberta, který mu vrátil přihrávku do střelecké pozice. Autor vyrovnávací branky pálil bez přípravy, jenže vůbec netrefil branku.

48

48. Šance Československa z úvodu druhé půle

48

Také Brazílie se mohla hned v úvodu druhého poločasu dostat do vedení! Gérson napřáhl ze střední vzdálenosti a krásnou střelou orazítkoval tyč. Ivo Viktor se jen ohlédl.

47

Po následném rohovém kopu musel brazilský brankář znovu do akce! Zajímavý pokus z ostrého úhlu se raději rozhodl přizvednout na další roh.

46

Střídání v týmu Československo: ze hřiště odchází Hrdlička, přichází Kvašňák.

46

Začal druhý poločas.
První poločas končí! Československo sehrálo s Brazílií vyrovnanou první půli. Po skvělém nástupu se ve 12. minutě postaral o úvodní branku Ladislav Petráš! Brazílie však bleskově zařadila vyšší rychlostní stupeň. O vyrovnání se mohli postarat Pelé i Jairzinho. Ve 24. minutě se k exekuci přímého kopu postavil Roberto Rivelino a přesnou střelou vyrovnal. V závěru prvního poločasu málem překvapil Viktora hvězdný Pelé, ale jeho lob skončil těsně vedle branky.

45

První poločas skončil.

45

45. Nebezpečný lob v závěru prvního poločasu

45

Brazílie málem udeřila v samotném závěru prvního poločasu! Pelé si všiml vysokého postavení Viktora a pokusil se jej přehodit zakončením z poloviny hřiště. Pokus hvězdného Brazilce skončil těsně vedle branky!

44

Ladislav Petráš znovu předvedl svou technickou zdatnost a prosmýkl se do pokutového území. Místo zakončení ale zkoušel ještě jednu zasekávačku, při které přišel o míč.

43

Hagara se vrátil na hranici velkého vápna, odkud odhlavičkoval nadýchaný centr před sprintujícím Pelém. Brazílie se snaží dostat do vedení ještě před poločasovou přestávkou.

42

Hrdlička měl prostor v blízkosti pokutového území, ale místo snahy o průnik do velkého vápna ještě rozehrál na pravou stranu, kde byl osamocený Dobiaš.

41

Gérson si rychlou přešlapovačkou na pravé straně udělal prostor k odcentrování, nicméně Ivo Viktor byl pozorný a na malém vápně jeho centr zalepil do rukavic.

40

Rivelino se hnal za další prudkou přihrávkou mezi obránce v bílých dresech, nicméně v tomto případě mu nevyšlo zpracování. Závěr prvního poločasu se odehrává v režii Brazílie.

39

Horváth má v závěru prvního poločasu plné nohy práce. Stoper Československa se stačil stáhnout na malé vápno, odkud odkopl centr z pravé strany.

38

Hvězdný Pelé předvedl snad padesátimetrový úchvatný sprint s míčem na noze. Na hranici velkého vápna chtěl ještě vylepšit pozici pro Jairzinha, který ale trefil Horvátha.

37

Petrášovi po vstřelení úvodní branky dnešního souboje pořádně narostlo sebevědomí. Československý střelec se opět dral do velkého vápna, ale nesetkal se s podporou spoluhráčů.

36

Jairzinho se rozběhl za přihrávkou na hranici ofsajdu. Brazilský tahoun se k míči nedostal kvůli včasnému zákroku vracejícího se Horvátha.

35

Kuna si došel pro přihrávku na polovinu hrací plochy a snažil se uklidnit hru československého výběru. Nakonec zvolil přihrávku na Dobiaše, který odcentroval nepřesně.

34

Ivo Viktor vytáhl další vynikající zákrok! Rivelino vypálil zpoza hranice velkého vápna, jenže jeho rána padala přímo do míst, kde stál československý brankář, jež vytáhl pokus nad břevno!

33

Ivo Viktor vyrazil s míčem v rukavicích až na hranici pokutového území a prudkým výhozem chtěl rozjet rychlý protiútok po pravém křídle. Obrana Brazílie se ale stačila srovnat.

32

Na světě je první žlutá karta dnešního souboje. Za ostrý skluz ji dostává Tostao.

31

Pelé si naběhl na vynikající přihrávku na hranici pokutového území a špičkou si chtěl posunout míč do šance. Na poslední chvíli se k němu stáhl Dobiaš, který jej připravil o velkou možnost.

30

Je za námi úvodní půlhodina dnešního souboje a zatím sledujeme parádní fotbal. Československo se zvučného soupeře nezaleklo a zatím s ním hraje vyrovnanou partii.

29

Kuna mohl zakončovat ze zajímavé pozice v blízkosti pokutového území, jenže se rozhodl pro přihrávku na Petráše, který neustál následný souboj s obránci a upadl.

28

Pelé si řekl o přihrávku na pravou stranu, nicméně Jairzinho byl pod velkým tlakem a poslal míč pouze do zámezí. Československo bude vhazovat.

27

Pelé vybídl krásným obloučkem za obranu Československa Jairzinha, který se hnal do šance, ale Ivo Viktor rychle vystartoval ven z branky a znemožnil soupeři zakončení.

26

Československo se nechce nechat obdrženou brankou zaskočit a nadále se tlačí na polovinu Brazílie. Dobiaš teď na pravé straně vybojoval jen vhazování.

24

24. Roberto RIVELINO - 1:1

24

Brazílie právě vstřelila branku!
Je vyrovnáno! Brazílie zahrávala přímý kop z fantastické pozice v blízkosti pokutového území. U míče stál i Pelé, ale rozehrávky se nakonec chopil ROBERTO RIVELINO, který přízemní střelou dopravil míč do sítě!

23

Petráš tentokrát odcentroval z pravé strany na přední tyč, kam sprintoval Adamec, jenže na vysokou pobídku nedosáhl. Balón skončil u připraveného Brita.

22

Petráš zabojoval o míč na pravé straně hrací plochy v souboji s Clodoaldem. Československý hráč chtěl ještě odcentrovat, ale asistent rozhodčího signalizoval, že míč opustil hrací plochu.

21

Dobiaš zatím hraje fantastické utkání! Krajní obránce Československa se vrátil s rozběhnutým Jairzinhem, natlačil se před něj a pomohl si malou domů.

20

Aktivní Kuna prošel kolem dvojice hráčů ve žlutém až na hranici velkého vápna, jenže v klíčovou chvíli zapomněl míč za sebou a už se mu nepodařilo zakončit.

19

Pelé se tlačil do pokutového území, kde upadl po souboji s obráncem v bílém dresu a dožadoval se odpískání pokutového kopu. Rozhodčí dává jasným gestem najevo, že se o faul nejednalo.

18

Dobiaš zkoušel překvapit obranu Brazílie prudkou přihrávkou na Ladislava Petráše, nicméně obrana "kanárků" si na autora úvodní branky dnešního souboje dává pozor.

17

Rivelino prošel s míčem u nohy do blízkosti pokutového území, rychle si jej přehodil na levačku a prověřil pozornost Viktora. Československý brankář si s ránou bez problémů poradil.

16

Československo si vybojovalo rozehrávku dalšího rohového kopu. Za nadýchaným centrem se tlačil Adamec, ale obránci ve žlutém byli ve vzduchu úspěšnější.

15

Pelé se po další prudké přihrávce řítil mezi obránce v bílých dresech, ale Dobiaš proti němu skvěle vystoupil, vybojoval balón pro Československo a následně jej vyvezl na polovinu soupeře.

14

Mohlo být bleskově vyrovnáno! Tostao se v pokutovém území dostal k odraženému míči, ale Ivo Viktor včas vyběhl a zmenšil mu střelecký úhel. Zakončení brazilského hráče skončilo na boční síti!

12

12. Ladislav PETRÁŠ - 0:1

12

Československo právě vstřelilo branku!
Fantastický vstup do utkání je podtržen úvodní brankou! LADISLAV PETRÁŠ dostal krásnou přihrávku, díky které se dostal do pokutového území a parádním dloubákem poslal Československo proti favorizované Brazílii do vedení!

11

Everaldo si došel pro přihrávku na střed hrací plochy, zbavil se napadajícího Hagary, ale následná rozehrávka na levé křídlo se mu vůbec nepovedla.

10

Úvodní minuty dnešního souboje přinášejí opravdu fantastickou podívanou! Jairzinho se zpoza velkého vápna opřel do odraženého míče, ale jeho pokus skončil nad břevnem.

9

Československo je v posledních minutách poněkud aktivnější. Dobiaš chtěl přihrávkou za obranu Brazílie vyslat do šance právě Petráše, ale pobídku vystihl Everaldo.

8

První obrovská šance také pro Československo! Petráš se z pravého křídla skvěle prokličkoval do pokutového území, byl už před brankářem, ale levačkou poslal míč vysoko nad břevno!

7

Dobiaš prošel po pravém křídle do blízkosti pokutového území Brazílie, kde si míč krásně přehodil na levačku, ale jeho centr se snesl přímo do rukavic brankáře.

6

Pelé se pro změnu zjevil v pozici centrujícího hráče. Jeho pobídka se snesla na hranici velkého vápna, odkud pálil Rivelino, jenže trefil prvního obránce.

5

Brazílie však po nedůsledném odkopu obrany zůstala u míče a vybojovala si první příležitost. Po prudkém centru se natáhl Pelé, který ve skluzu poslal míč nad břevno!

4

Brazílie pro změnu zahrávala svůj první rohový kop v utkání. Centrovaný míč se snesl na malé vápno, kde obraně vypomohl v hlavičkovém souboji Adamec.

3

Exekuce následného přímého kopu se ujal Adamec, který zvolil dlouhý rozběh, jenže jeho přízemní zakončení levou nohou prolétlo daleko od branky.

2

Hrdlička si na polovině soupeře skvěle pokryl míč tělem a jeden z brazilských fotbalistů jej nedovoleným zákrokem poslal k zemi.

1

Československo se hned v úvodu utkání vydalo dopředu pomocí dlouhého nákopu. Na pravé straně hrací plochy ale přišel včasný skluz Alberta.

1

Utkání právě začalo.
Oba týmy už jsou na trávníku. Brazílie bude hrát klasicky ve žlutém, zatímco Československo oblékne bílé dresy.
Úvodní sestavy:

Brazílie: Félix – Alberto (C), Piazza, Brito, Everaldo – Jairzinho, Gérson, Clodoaldo – Tostão, Pelé, Rivelino. Trenér: Mário Zagallo.

Československo: Viktor – Dobiaš, Horváth (C), Migas, Hagara – Hrdlička, Kuna – Veselý, Petráš, Adamec, Jokl. Trenér: Jozef Marko.

Rozhodčí: Barreto (URU) – Klein (ISR), Yamasaki (MEX).
Zápas se odehrál na Estadio Jalisco v Guadalajaře, a náš přenos začne ve 14 hodin. Nic si tedy na tento čas neplánujte a buďte u našeho přenosu. Jste k němu všichni zváni.
Rozhodčí

Řízením zápasu byl pověřen Ramón Barreto z Uruguaye, kterému na pomezí asistovali Abraham Klein z Izraele a Arturo Yamasaki z Mexika.
Československo

Českoslovenští fotbalisté se na přehlídce nejlepšího fotbalu představili po pauze v roce 1966. Na šampionát v Mexiku se dostali po dramatické kvalifikační skupině, ve které nasbírali stejný počet bod jako Maďarsko a postupujícím musel rozhodnout dodatečný zápas na neutrální půdě. V Marseille po gólech Kvašňáka, Veselého, Adamce a Jokla Československo vyhrálo 4:1 a mohlo se těšit na Mundial. Zde na ně čekal opravdu ostrý start proti Brazílii a poté ještě zápasy proti Rumunsku a obhájci trofeje z Anglie. Dnes by se řeklo – skupina smrti...
Brazílie

Brazilští fotbaloví kouzelníci přijeli do Mexika v opravdu slušné formě a s velkou touhou odčinit propadák z před čtyř let, kdy v Anglii nepostoupili ze základní skupiny. Kvalifikaci na šampionát zvládli s naprostou dominancí, když svou skupinu s Paraguayí, Kolumbií a Venezuelou vyhráli bez ztráty bodu a skóre 23:2. Utkání proti Československu pak bylo otvírákem pro tento tým trenéra Mária Zagalla, ve kterém byly hvězdy jako Carlos Alberto, Brito, Gérson, Jairzinho, Rivelino a hlavně hvězda největší – Pelé.
Dobré odpoledne u dalšího historického přenosu. Současná doba sportu nepřeje a my si tak můžeme připomenout zajímavé okamžiky fotbalové historie. Dnes se společně podíváme na utkání mezi Brazílií a Československem z Mistrovství světa 1970, které se odehrálo v Mexiku.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.

Brazílie – Československo

4:1

konec (1:1)

Zpět na online

Branky: 24. Rivelino, 60. Pelé, 64. Jairzinho, 83. Jairzinho – 12. Petráš

Karty:   32. Tostao (BRA) – 79. Horváth (CSR)

Brazílie: Félix – Alberto (C), Piazza (88. Fontana), Brito, Everaldo – Jairzinho, Gérson (62. Cézar), Clodoaldo – Tostão, Pelé, Rivelino. Trenér: Mário Zagallo.

Československo: Viktor – Dobiaš, Horváth (C), Migas, Hagara – Hrdlička (46. Kvašňák), Kuna – F. Veselý (B. Veselý), Petráš, Adamec, Jokl. Trenér: Jozef Marko.

Rozhodčí: Barreto (URU) – Klein (ISR), Yamasaki (MEX)

Diváci: 52 287