Menu

Hokej

Mistrovství světa do 20 let

Švédsko – Česko

5:0

konec (2:0, 1:0, 2:0)

02.01.2020, 20:08 • Ostravar Aréna, Ostrava (kapacita: 10 004 míst) • Čtvrtfinále • Johan Čáp (@CAPJohanCZ)

Tipsport: 1.34 6.34 6.58 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

V posledním čtvrtfinále turnaje se překvapení nekonalo. České naděje sfoukli ambiciozní švédští junioři, kteří už v základní skupině neprohráli. Potlesk zaplněné Ostravar Areny tak míří hlavně k českým hokejistům pro které domácí turnaj skončil už ve čtvrtfinále. Podobně jako dnes pro USA, Slovensko a Švýcarko. Šampionát nicméně ukázal limity českého výchovného programu, který na světovou špičku ztělesňovanou i Švédskem nestačí. Což potvrdila i třetí třetina, kdy si domácí borci nepřipsali žádnou valnou šanci na zápletku. Ba naopak ještě dvakrát inkasovali. Ode mě je z Ostravy pro dnešek vše, přeji hezký zbytek čtvrtečního večera. (22:39:24)
Na řadu ještě přijde vyhlášení tří nejlepších hráčů českého týmu, kterými jsou Šimon Kubíček, Libor Zábranský a Michal Teplý. Hodinky od sponzora šampionátu předá generální sekretář Českého hokeje Martin Urban.
Nejlepší hráči utkání: Hugo Alnefelt (Švédsko) – Jaromír Pytlík (Česko)

Je tady konec, Česko na domácím šampionátu dvacetiletých končí ve čtvrtfinále. Do boje o medaile pronikl výběr Tre Kronor.

Konec zápasu.

59:25

Jan Šír pelášil za pukem, čímž ho vybojoval pro Blümela. Jeho rána mířila těsně vedle švédské branky. Alnefeld nakonec nemusel zasahovat, Tre Kronor budou rozehrávat od zadních řad.

58:54

Nils Höglander dlouho váhal se střelou, nakonec pokračuje v tlaku. Domácí čtveřice nicméně na konci zápasu svědomitě brání.

57:47

Adam Ginning se sice dostal do zajímavé střelecké situace, jenomže puk mu ujel. Alnefeld si nicméně pro něj dojel až skoro na modrou čáru, Tre Kronor si závěr užívají dle libosti a hrají v tréninkovém tempu.

56:55

Čeští fanoušci sympaticky na domácí juniory nepískají nebo nenadávají. Ba naopak se loučí s výběrem kouče Varadi pokřikem Kdo neskáče není Čech... Švédové mezitím exhibičně pokračují v duelu.

55:58

Jak příznačně dohrají Češi své mistrovství. V oslabení, která je trápila prakticky celý turnaj. Švédové se nikam netlačí, jen si užívají atmosféru vytvářenou českými ochozy.

54:59

54:59 Klikorka je poslán do kabiny

54:59

Na řadu přichází další česká přesilovka. Po faulu u střídaček je poslán na trestnou lavici Karel Klikorka (CZE), jehož zákrok vyhodnotili sudí jako závažný faul. Protihráče totiž zřejmě i vinou frustrace seknul po rukou. Ústecký bek dostal pět minut a ještě osobní trest do konce utkání. Pětku za Klikorku odsedí Matěj pekař (CZE).

54:54

Po chybné české rozehrávce je tady další icing, ze strany českého týmu je to prozatím stále vzrůstající trápení.

54:32

Pavel se pokoušel o forčeking, jenomže dosáhl jen malých úspěchů. Švédové se ve velké pohodě ukazují se svou skvěle nacvičenou a kompatibilní rozehrávkou, i tentokrát tak musí Češi ustoupit do základních pozic.

53:49

Čajka se dostal ke střele z kruhů, nicméně rychlá rána zápěstím byla chuťovkou pro Alnefelta. Šír se sice ještě snažil o dorážku, Švédové si jej ovšem pohlídali a prakticky jej nepustili ze svého dosahu.

52:52

Ztichlá Ostravar Arena se nyní trápí ne příliš estetickým hokejem. Švédové už opravdu hrají jen jistotu, Čechy prakticky nepouštějí k puku.

51:48

Český výběr působí v posledních chvílích dost odevzdaně. Nyní se sice pokoušel Zábranský nastartovat domácí formaci k ataku, Švédové ovšem naprosto bez potíží všemu zabránili. Frustrace Čechů je viditelná i z tribuny.

50:44

50:44 David GUSTAFSSON - 5:0

50:44

Švédsko právě vstřelilo branku!
Hokejová paráda! Fantastickou podívanou nyní připravil fanouškům švédský přesilovkový výběr, když po akci na jeden dotek zakončoval z osy hřiště DAVID GUSTAFSSON. Dostál se nestačil ani dostat k zákroku. Asistence: Nils Höglander, Nils Lundkvist.

50:31

Českou sestavu čeká oslabení. Konkrétně po faulu Martina Hugo Haše (CZE), jenž bude pykat za podražení.

50:31

Alexander Holtz ukázal švédskou genialitu! Po své neuvěřitelné technické finese se dostal až přímo do českého slotu, avšak závěrečný punc své akci nepřidal. Dostál s velkými obtížemi jeho ránu z malé vzdálenosti vykryl betonem.

49:51

Čajkova rána mířila těsně nad horní tyč! Alnefelt se po puku jen ohlédl.

Dnešní utkání sleduje 8693 diváků! I tentokrát je v Ostravar Areně vyprodáno.

49:13

Zábranský se pokusil rozvířit české vyčkávání, jenomže svým hitem docílil jen vytečování puku mimo kluziště. Na řadě je další komerční pauza.

48:37

Martin Haš tvrdě padl na led při srážce s jedním Švédů, nicméně zjevně jej to moc nenalomilo. Česká sestava se minimálně pro tuto chvíli obejde bez zranění, domácí bek se zvedá na vlastní nohy.

47:40

Nikola Pašić sice dostal puk za českou obranu, jenomže rozhodně nikam nespěchal. Švédský forvard raději počkal na spoluhráče, na Dostálovu branku míří další skandinávský atak.

46:32

Adam Raška a Otakar Šik se pokusili o aktivní forčeking, jenomže jejich snaha byla marná. Švédové se s velkým sebevědomím postarali o únik ze sevření, Češi se musí rázem bránit.

45:37

Tempo zápasu velmi brzy rapidně opadlo. Švédové se prakticky v ztichlé Ostravar Areně nikam netlačí, Češi jsou zjevně po další ráně psychicky hodně dole. Moc líbivý hokej nyní k vidění není.

44:04

44:04 Victor SÖDERSTRÖM - 4:0

44:04

Švédsko právě vstřelilo branku!
Švédský obránce se s řešením trestného střílení nijak nerozpakoval. Jednoduchá klička rozhýbala Dostála, čímž se VICTOR SÖDERSTRÖM dostal do ideální pozice. Rychlá rána k tyči celou situaci dovedla do gólového konce.

44:04

44:04 Rozhodčí po zákroku signalizuje trestné střílení

44:04

Victor Söderström pojede trestné střílení! Martin Hugo Haš (CZE) jej totiž při brejku poslal nedovoleným způsobem k ledu, jinou variantu zřejmě český bek na zabránění gólu neměl.

43:38

Adam Raška se rozplácl na modré čáře o led, nicméně rusko-kanadské kvarteto sudích zůstává v klidu. Švédové jdou velmi brzy do kontru.

42:42

Karel Plášek ml. se vrací zpátky na hrací plochu, což znamená, že se domácí výběr postaral o ubránění oslabení. Švédský pres ovšem i nadále pokračuje v takřka stejné intenzitě.

41:38

Samuel Fagemo pálil z levé strany pouze do Dostála, česká čtyřka pokračuje v lítém boji v oslabení. Český brankář totiž ukázal hezký zákrok.

41:09

41:09 Pytlík ujížděl sám na Alnefelta

41:09

Další českou tutovku si připsal Pytlík, který mířil úplně sám na švédskou branku. Alnefelta si však příliš nevymíchal, i proto si švédský brankář připisuje hvězdný zákrok. Domácí tým smutní.

40:42

Švédsko si zahraje další přesilovku. Za sekání v útočné třetině je vylučován Karel Plášek (CZE), česká smůla pokračuje.

40:12

David Gustafsson se snažil velmi rychle projít do útočného pásma, nicméně se svou rychlostí to přehnal. Po chybném přechodu modré čáry je pískán Švédům ofsajd.

40:01

Začala třetí třetina.
Ve druhé třetině se naprosto ukázkově projevilo, jaký má český tým deficit oproti soupeři. Kromě jedné tutovky si prakticky nevytvářel žádné větší možnosti pro snížení manka, zatímco skandinávský výběr po všech stránkách kraloval. Domácí výběr tak po brzké inkasované brance i následující periodě dostal na tříbrankový deficit. Prozatím zůstávají Tre Kronor bez problémů u otěží utkání, pokračujeme přibližně v 21:54.
Střely na branku ve 2. třetině: Švédsko – Česko 11:11

40:00

Druhá třetina skončila.

39:21

Česká sestava si úplně neporozuměla v předních řadách, po chybné rozehrávce se tak dostává na píšťalku rozhodčího. Sudí zahlašují dost okatý icing.

38:32

Šimon Kubíček se snažil dorážet skákající puk na brankovišti, o to stejné se pokoušel i Jaromír Pytlík. Oba čeští bojovníci ovšem příliš velkého efektu nedocílili. Alnefelt spolu s beky vše vyřešili.

37:30

Nils Lundkvist otestoval Dostálovu pozornost, následně se snažil ještě dorážet Eriksson. Česká brankářská jednička ale zůstala ve střehu, po jeho třech zákrocích je přerušena hra.

36:19

Karel Plášek ml. pálil hned po přechodu do útočného pásma, jenomže na Alnefelta ani tato rychlost a dynamika nestačila. Švédský brankář jeho pokus ukryl v lapačce, Češi nicméně zůstávají natlačení v útočném pásmu.

35:27

Lucas Raymond se pořádně opřel do puku nad kruhy, jeho ránu tak musel Dostál pořádně rychle pacifikovat. Ramenem nakonec puk dostal mimo kluziště, když skončil v ochranné síti.

34:47

Nils Höglander dostal s Fagemem pořádně naloženo u českého brankoviště od Kubíčka. Rozhodčí ovšem celou situaci budou řešit v poklidu. Žádné vyloučení není na pořadu dne, na pěsti přeci jen nedošlo.

34:02

34:02 Obrovská šance českého celku

34:02

Češi byli jen milimetry od první dnešní branky, Karel Plášek, Tomáš Dajčar, Matěj Pekař a spol. ovšem nedokázali procpat puk za ležícího Alnefelta při masivní skrumáži. Švédové se nakonec osvobozují icingem.

33:41

Martin Haš se pořádně opřel do puku na modré čáře, nicméně Alnefelt se dostal do ideální brankářské pozice. Po rychlém zákroku ramenem puk odletěl do ochranné sítě, na řadě je komerční pauza.

32:43

Tomáš Dajčar a Libor Zábranský naprosto bez potíží zvládli švédský atak, domácí výběr se tak může v zadních řadách lehce srovnat. V útoku však prozatím stále panuje spíše rozháranost než přímočarost.

31:45

Otakar Šik se dostával před švédskou brankou ke střele z malé vzdálenosti, nicméně Alnefelt s obránci byli naprosto pozorní. Bez potíží jeho pokus zneutralizovali, kotouč skončil za bránou.

30:48

Ani tento atak nevyšel podle představ. Pytlík po vypíchnutí puku totiž nedokázal projít do střelecké zóny. Tre Kronor znovu naprosto v pohodě vše řeší v poklidu.

29:40

Jan Myšák vybídl Teplého, avšak snaha o přečíslení byla tentokrát marná. Švédové jsou v obraně naprosto bezchybná, domácí tým se nedostal ani ke střele.

28:36

Česká sestava je pod obrovským tlakem! Dostál nyní jen tak tak ustál další tutovku.

27:21

Švédové spálili obrovskou tutovku! David Gustafsson poslal na hokejku Nikola Pašiće krásnou kolmou přihrávku, jenomže druhý jmenovaný jednoduchou situaci nevyužil. Při snaze o střelu jen promáchnul. U Dostála stáli všichni svatí.

26:46

Vojtěch Střondala dal do svého brejku hodně energie, jenomže neustál souboj se švédským bekem. Jeho pád byl sice dramatický, zjevně při čistém zákroku ale k ničemu nedošlo.

26:17

Nils Höglander se znovu dostal do zajímavé šance. Dostál si však počínal nekompromisně a bez potíží vytěsnil puk do rohu kluziště. Švédská ofenzivní eskadra pokračuje ve svých úkolech.

25:37

Otakar Šik a Matěj Pekař si vyjeli do rychlého kontru, nicméně vše zastavila nepřesná přihrávka. Oba mladí hokejisté se tak vrací s nepořízenou, Švédové už signifikantně hrají na jistotu.

24:29

Tomáš Dajčar se opřel do puku na modré čáře, leč Alnefeltův beton děravý nebyl. Švédský brankář si připisuje další bezproblémový zákrok. Na dorážky od domácího výběru nebyl vůbec prostor.

23:51

Ondřej Pavel se dostal na hranici brankoviště k několikeré dorážce, jenomže Alnefelt byl na svém místě. Česká sestava se nicméně alespoň poprvé v této třetině dostala přes útočnou modrou.

23:08

Adam Ginning se dostal k palbě od modré čáry, jeho táhla střela nicméně nebyla pro Dostála velkou překážkou. Český brankář lapil kotouč hbitě do lapačky.

22:15

Raymond a Holtz pořádně zatápěli české defenzívě, nicméně Dostál v brance vše brzy vyřešil. Hra se pro tuto chvíli v komorní atmosféře Ostravar Arény přerušuje.

Raška byl opět při hitu nekompromisní

21:55

Holtz se dostával ke střelbě, jenomže jeho ránu dokázal Blümel zblokovat. Dostál puk jen vyrazil, švédský atak pokračuje i nadále.

20:45

20:45 Nils HÖGLANDER - 3:0

20:45

Švédsko právě vstřelilo branku!
Další švédský úder! Česká defenzíva nyní zaspala v obranném pásmu při důsledném pokrývání hráčů. NILSI HÖGLANDEROVI si pouze stačilo doskočit od dvojice Čechů a po rychlé přihrávce od levého mantinelu pouze z první vypálil k tyči. Dostál ani nestačil reagovat. Asistence: Rasmus Sandin, Samuel Fagemo.

20:19

České šiky jsou znovu po velkým tlakem švédské sestavy. Obrana domácího týmu nicméně prozatím drží, po Teplého dobré práci navíc dostává hru mimo obranné pásmo.

20:01

Začala druhá třetina.
První třetina přinesla divácky atraktivní hokej plný šancí a přečíslení. Češi sice na začátku drželi se Švédskem krok, jenomže po dalších českých vyloučeních se už přeci jen Tre Kronor coby favorit dostali ke skórování. Nejprve po krásné akci v přesilovce, následně zase prožil černou můru brankářů Lukáš Dostál při nepřesné rozehrávce. Švédové tak relativně spravedlivě vedou o dvě branky, pokračujeme přibližně v 21:04.
Střely na branku v 1. třetině: Švédsko – Česko 16:8

20:00

První třetina skončila.

19:25

Myšák se dral do přečíslení, jenomže Švédové jej brzy zahnali do rohu. Česká pětka se nicméně ještě v útoku snaží udržet, ve skrumáží ovšem mají převahu skandinávští borci.

18:44

Ondřej Pavel snažil rozjet spolu s Hašem český útok, jenomže česká pětka brzy o kotouč přišla. Hra se znovu otáčí, Tre Kronor mohou do do brejku.

17:28

Češi se snaží dostat do rytmu, jenomže prozatím jim nejde navázat na prvních pár minut. Švédové jsou naopak v laufu, nyní prakticky svého soupeře nepouštějí přes střední pásmo.

16:59

Fagemo se vrací zpátky na led, čímž končí nepodařená česká přesilovka. Švédové v ní přidali druhou branku zápasu, česká eskadra se navíc prakticky k ničemu vážnějšímu nedostala.

16:35

Teplý se dostal do volného prostoru, jenomže Alnefelt ukázal parádní zákrok. Následná Šíra právě s Teplým také k ničemu nevedli, švédský brankář situaci ustál s bravurou.

15:09

15:09 Hugo GUSTAFSSON - 2:0

15:09

Švédsko právě vstřelilo branku!
Chybka Dostála a Švédové jsou rázem v dvoubrankovém vedení. Český brankář přihrál zpoza brány přímo na hůl forčekujícího HUGA GUSTAFSSONA, který následně jen ladně zasunul puk do opuštěné klece. Bez asistence.

14:59

14:59 Nejprve tyčka a poté vyloučení Švédů

14:59

Před brankou se strhla po dorážení Fagema a Raymonda pořádně strkanice, rozhodčí situaci nicméně velmi rychle vyřešili. Samuel Fagemo (SWE) navíc půjde po seknutí Dostála přes lapačku půjde odsedět menší trest.

14:53

Karel Klikorka nedokázal najít své spoluhráče v útočném pásmu, nahození navíc provedl ještě před půlící čárou. Sudí tak Čechům v této chvíli pískají icing.

14:02

Česká dvojice se dostávala na hranici brankoviště ke střelbě, jenomže Švédové byli v obraně nesmírně pozorní. Jejich odstavení Pláška od puku bylo opravdu ukázkové, Tre Kronor se mohou zkonsolidovat.

13:08

13:08 Nils HÖGLANDER - 1:0

13:08

Švédsko právě vstřelilo branku!
Dlouhé čekáni v přesilovce se nakonec vyplatilo. Švédové ukázali parádní kombinaci na pár doteků, když Fagemo rozhodl k palbě z kruhů. NILS HÖGLANDER pak byl již na svém msítě a jednoduše puk dorazil za Dostálova záda. Asistence: Samuel Fagemo.

12:38

Česká čtyřka zatím drží svůj blok na brankovišti. Švédové jsou ovšem i nadále pozorní, nikam rychle se s unáhlenou střelou neženou.

11:55

Čeští hráči budou znovu čelit švédské přesilovce. Na trestnou lavici tentokrát zamířil Jan Šír (CZE) za sekání, které provedl v obranném pásmu.

11:45

Albin Eriksson se snažil dorážet ve slotu po krásné žabičce od Björnfota, jenomže Dostál byl s betonem připraven na ledě. Česká obrana znovu odolala. Šik se navíc za chvíli vrátí na hrací plochu.

11:16

Alexander Holtz pálil z levé strany pouze do Dostála, švédský výběr se smolném odrazu puku musí poroučet až do své obranné třetiny.

10:19

10:19 Dostál nepustil puk za svá záda

10:19

David Gustafsson se dostal napodruhé k doražení své střely, jenomže Dostál ukázal parádní zákrok. Podobně se blýskl český brankář o chvíli později i proti Fagemovi. Lukáš Dostál opravdu zatím zaslouží absolutorium.

09:53

A znovu ta česká vyloučení... Ota Šik (CZE) nyní oslabí český výběr, když je vyloučen za vyhození puku mimo hrací plochu. Češi budou hrát minimálně minutu ve třech.

09:36

Alexander Holtz se svou ránou tentokrát neuspěl, následně se navíc i napodruhé trefil do české clony. Kotouč míří z pásma domácích hráčů.

09:04

David Gustafsson pálil těsně vedle šibenice, po které se Dostál jen ohlédl. Obrovské štěstí Čechů!

08:23

Český výběr bude hrát první oslabení. Po dost okatém faulu za vlastní brankou je totiž vylučován Martin Hugo Haš (CZE), jehož sudí poslali na trestnou lavici za držení.

06:45

06:45 Parádní semafor vytáhl Dostál ze své knihovničky

06:45

Philip Broberg a Tobias Björnfot. Ne nadarmo patří mezi největší defenzivní hvězdy evropské školy současnosti. Druhý zmíněný po nahrávce od Broberga navíc předvedl ukázkovou ránu z mezikruží, Dostál ovšem reaguje spektakulárním zákrokem lapačkou. Zatím opravdu vidíme jednu hezkou šanci za druhou.

06:23

Matěj Pekař se ukázal při rychlém protiútoku, když mu už málem puk odskočil od hokejky. Alnefelt udržel kotouč ve výstroji. Poslední akce je ale potvrzením faktu, jak v posledních minutách Češi švédské hokejisty trápí. Zatím to pro Tre Kronor očekávaná selanka není.

05:58

A další česká tutovka! Teplý se dostal do brejku, nicméně s nahrávkou ještě dlouho vyčkával. Myšák sice kotouč na hokejku nedostal, jeho prvně zmíněný kolega ovšem efektně vystřelil. Alnefelt s největším úsilím chytá puk do lapačky.

05:25

Myšák pořádně rozbouřil české ochozy! Po krásné individuální akci po levé straně se dostal ke střelbě z kruhů a hezkou ránou zápěstím zaměstnal Alnefelta. Švédský brankář ovšem vytáhl parádní zákrok lapačkou!

04:34

Lucas Raymond spolu se svou lajnou nyní pořádně české obraně zatápí. Varaďův výběr je pod permanentním tlakem. Dostál s obranou sice hrají na hraně rizika, zatím jim to však vychází.

Raška si sjednává na hřišti respekt

03:51

Vojtěch Střondala se dostával ke střele, jenomže těsně před finálním momentem mu Švédové sebrali puk. Hra se znovu otáčí.

03:30

Nikola Pašić pálil těsně vedle brány po nabruslení na osu kluziště. Dostál se po ráně jen ohlédl. Český výběr měl nyní obrovskou porci štěstí!

02:35

Česká sestava vyhnala Švédy z vlastního obranného pásma. Pro start zápasu ovšem platí jasný závěr – Tre Kronor zatím ukazují svou ofenzivní i defenzivní sílu na plné obrátky.

02:01

Nils Höglander se nerozpakoval a po rychlé kličce směrem do hřiště se prodral až ke střelbě, když si z českých beků udělal kužely. Rána ze slotu ovšem Dostála nevystrašila, švédský kanonýr měl totiž hodně zmenšený úhel ke střele.

01:04

Kubíček pálil hned po buly těsně nad ledem! Hugo Alnefelt si tak připsal jeden z prvních zákroků a hned nesmírně důležitý, puk totiž s velkým štěstím odvrátil špičkou betonu mimo bránu.

00:18

Český výběr se hned od začátku snaží převzít iniciativu, nicméně švédská defenzíva je prozatím velmi dobře postavená a zkoncentrovaná. První atak tak byl zastaven ještě na modré čáře, Zábranský musí spolu se spoluhráči do základního postavení.

00:01

Utkání právě začalo.
Oba týmy už jsou na ledě, Ostravar Arena vře nadšením!

Jak už je na tomto turnaji dlouholetým zvykem, pro uzpůsobení programu zámořských vysílatelů se podobně jako v NHL start utkání posunuje přibližně o osm minut oproti oficiálnímu startu.
Oba celky už podstupují předzápasové rozbruslení, Ostravar Arena se začíná postupně zaplňovat českými i švédskými fanoušky.
Úvodní sestavy:

Švédsko: Alnefelt (Eliasson) – Söderström, Sandin (A), Lundkvist, Ginning (C), Björnfot, Broberg, Norlinder – Fagemo, D. Gustafsson (A), Höglander – Berggren, Bäck, Pašić – Holtz, Eriksson, Raymond – Öberg, H. Gustafsson, Nässén.

Česko: Dostál (Malík) – Klikorka, Zábranský (C), Kučeřík, Kubíček, Dajčar, Haš – Myšák, Šír, Teplý – Plášek ml., Střondala, Pytlík – Blümel (A), Čajka (A), Raška – Pekař, Pavel, Šik.

Rozhodčí: Lawrence (CAN), Morozov (RUS) – Huseby (CAN), Šalagin (RUS).
Hlavními rozhodčími toho utkání je Kanaďan Fraser Lawrence a Rus Sergej Morozov, coby čároví jsou pak delegováni Kanaďan Chad Huseby a Rus Nikita Šalagin.
Poslední 3 vzájemná utkání
20.12.2019 České x Švédsko 1:5 (příprava)
08.11.2019 Česko x Švédsko 1:2 (Turnaj 4 zemí Helsinky)
25.08.2019 Česko x Švédsko 4:1 (Turnaj 4 zemí Perm)

PS: Uvedené výsledky dosáhly rozdílné sestavy, které se od dnešních mohou lišit. Statistika má spíše ukázat, jak jednotlivým celkům vyhovuje hokejový styl určité země.

Svěřence Václava Varadi čeká klíčová čtvrtfinálová bitva

Dosavadní utkání obou týmů na turnaji

Švédsko
Švédsko x Finsko 3:2 pr.
Švýcarsko x Švédsko 2:5
Kazachstán x Švédsko 2:6
Švédsko x Slovensko 6:2

Česko
Česko x Rusko 4:3
Česko x Německo 3:4
USA x Česko 4:3 pr.
Kanada x Česko 7:2
Česko
Český výběr má na domácím šampionátu nesmírně těžký úkol. Skupina smrti v podobě dvou zámořských gigantů, Ruska a nesmírně talentovaných Němců v kombinaci se slabším ročníkem 2000 nedělá z Čechů takového favorita jako třeba loni, kdy se v Britské Kolumbii proháněli Nečas, Galvas, Zadina a spol. Svěřenci kouče Václava Varadi tak budou po dvanáctileté pauze, kdy se Česku juniorský šampionát vyhýbal, spíše v pozici, kdy od se od něj spíš čeká překvapení.

Přitom český, respektive československý výběr patří mezi nejúspěšnější celky historie šampionátu. Ale až do roku 2000 čekal na první mistrovský titul, který tehdejší skvadra okolo trenéra Jiřího Holíka a mladých es Václava Nedorosta nebo Martina Havláta obhájila i o rok později. Poslední medaili mladí Češi získali roku 2005, kdy bronz vybojoval jako kouč Alois Hadamczik při šéfování Marku Schwarzovi nebo Rostislavu Oleszovi. Od té doby trvá nepřetržitý medailový půst, přes čtvrtfinále od té doby prošli Češi pouze roku 2018 v Bufallu.

Loni se ve Vancouveru a Victorii hvězdami nabitý tým sice pokusil o zopakování podobného výsledku, nicméně lídři týmu bohužel v Kanadě neměli na konci prosince ideální formu. Nečas a spol. zvládli porazit ve skupině Dány a Švýcary a padli s Kanadou i Ruskem, ve čtvrtfinále je nicméně čekalo hořké vyřazení s Američany, což pro osu týmu s ročníkem 1999 bylo pod jeho očekávání.

Letošní výběr měl největší hvězdu v podobě Jakuba Lauka, prospekta Bostonu, který zatím působí na farmě Bruins v Providence. O mistrovství ho ale připravilo zranění hned v prvním střídání prvního zápasu. Kromě něj stál tým na výkonech brankáře Lukáše Dostála, který byl zjevením na loňském šampionátu. Momentálně je jedničkou ve finském Ilves Tampere. Kromě nich je určitě nutné vypíchnout i útočníky ze zámoří Matěje Pekaře nebo beka Martina Hugo Haše, jenž hraje letos ve druhé finské lize. Kapitánem je stejně jako v minulých letech u tohoto ročníku Libor Zábranský mladší, který je s třemi brankami nejlepším střelcem týmu. Pět asistencí pak zatím nasbíral Michal Teplý, který hraje WHL ve Winnipegu. Důrazný Jan Jeník (2+1) si odnesl ze zápasu s USA zranění, které jej nakonec vyřadí pro zbytek šampionátu ze hry. Nejlepším střelcem týmu je ovšem kapitán Libor Zábranský, který se trefil ve skupinové fázi hned čtyřikrát.

Češi se v přípravě prezentovali ne příliš překvapivými výsledky, na listopadovém Turnaji 4 zemí v Helsinkách zvládli vybojovat jen dva body proti pořádajícímu celku, který však je paradoxně obhajujícím šampionem. Celkově to Varaďovým svěřencům stačilo na třetí místo. Po přípravném kempu ve Frýdku-Místku se pak už s posilami ze zámoří vykrystalizovala aktuální nominace, ve frýdeckomístecké hale Polárka však Češi nakonec své snažení neproměnili v radost, neboť v přípravě podlehli Švédům. V generálce nicméně slavili, když zdolali v Třinci Slováky trefami v samotné koncovce.

Domácí tým začal MS juniorů úžasně, když v prvním zápase nečekaně skolil za tři body Rusko. Následně ale přišla facka, když Češi podlehli těsně Německu a museli se tak hodně strachovat o případné čtvrtfinále. Tomu se ale svěřenci Václava Varadi přiblížili opět v pondělí, když nečekaně vybojovali velecenný bod proti Americe. Do duelu s Kanadou navíc šli již s jistotou účasti ve čtvrtfinále, se zámořským gigantem nakonec padli 2:7, když se navíc brankář Lukáš Pařík poroučel po zranění z ledu.
Švédsko
Jejich výchovný program patří mezi nejpropracovanější na světě, pravidelně se umisťují na předních příčkách na světových šampionátech a do NHL vysílají každým rokem rekordní počty hráčů. Předešlé teze jen podporují odhad, že Švédové budou na Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji juniorů 2020 patřit mezi velké aspiranty na cenný kov. Švédové nicméně mají ze svých dvaceti medailí pouze dva tituly, kromě šampionátu v roce 1981 triumfovali až roku 2012, o nějž se postaral legendární kouč Roger Rönnberg a hvězdy jako Rakell, Klinberg nebo Filip Forbsberg, tedy osa kádru dospělé reprezentace, který slavil vavříny na MS 2017 a 2018.

Švédové na posledním juniorském mistrovství v kanadské Victorii měli velmi dobře našlápnuto k tomu, aby navázali na vydařený stříbrný šampionát v Buffalu v roce 2018. Ten přerušil v posledních letech nevídaně dlouhé čekání Tre Kronor na medaili z mistrovství světa dvacetiletých. Jenže v Britské Kolumbii Švédové roli favorita vítěze základní skupiny nezvládli. I přestože dokázali porazit pozdější šampiony z Finska, americké finalisty, Slováky i Kazachstán, ve čtvrtfinále selhali proti Švýcarům. Ti svým stylem hry bez respektu k evropským rivalům dokonale rozdrtili předzápasové predikce, Švédové se dokonce v „zápase o všechno“ nedostali ke skórování a po prohře 0:2 obsadili až páté místo. Pro skandinávský výběr šlo o nejhorší výsledek za uplynulou dekádu.

Kdo by ovšem ze švédské plejády hvězd mohl zazářit letos? Kupříkladu Philip Broberg, který patří mezi beky moderního stylu, kterým se nelíbí jen v zadních pozicích. Ba naopak, jde o hráče, který je mimořádně rychlý, pohyblivý, má fantastické čtení hry a dokáže svůj tým podržet stabilností. I proto byl o něj při letošním draftu mimořádný zájem, nakonec si jej jako 9. v pořadí vybral v prvním kole Edmonton. Odchovanec Örebrö, který si prošel v minulosti i AIK, nicméně prozatím do zámoří nezamířil. Pro letošek jej Oilers nechávají na zkušené ve švédském Skellefteå. Osmnáctiletý mladík letos vybojoval zlato na turnaji osmnáctiletých. Zajímavým triem, které má ve svém výběru kouč Tomas Montén, je centr Karl Henriksson (Södertälje) či možná jednička dalšího draftu Lucas Raymond (Frölunda) a ryzí kanonýr Alexander Holtz (Djurgarden). Bodování ovšem vedou před turnajem spíše přehlížení hráči – útočník Frölundy Samuel Fagemo (6+1) a křídelník z Rögle Nils Höglander (3+4), který se postaral o parádní trefu ve stylu lakrosu nebo florbalu. Do branky zatím trenéři posílají Hugo Alnefelta z HV71, zatím má úspěšnost zákroků přes 92 %.

Příprava skandinávského výběru vrcholila na Turnaji čtyř zemí v Helsinkách, kde se Tre Kronor postarali o dominantní triumf ve všech třech zápasech. V generálkách navíc porazili ve Frýdku-Místku poměrem 5:1 český výběr, v Českém Těšíně ovšem padli 4:6 s USA. Na samotném šampionátu se nicméně v Třinci postarali o triumf ve skandinávském derby s Finy, které ovládli v prodloužení. Plné tři body si pak připsali v sobotu proti Švýcarům, následně i proti Kazachstánu a Švýcarsku, čímž stejně jako loni ovládli svou základní skupinu.
Hezký čtvrteční večer, světový šampionát hokejistů do 20 let se dostává do své vrcholné fáze. Během celého dne si itinerář turnaje připravil hned čtyři čtvrtfinále. Tím nejzajímavějším pro domácí fanoušky bude to druhé ostravské, v němž se Švédové postaví výběru Česka. Klíčové utkání pro svěřence kouče Václava Varadi startuje ve 20:00!
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:00.

Švédsko – Česko

5:0

konec (2:0, 1:0, 2:0)

Zpět na online

Branky a nahrávky: 14. Höglander (Fagemo), 16. H. Gustafsson, 21. Höglander (Sandin, Fagemo), 45. Söderström (TS), 51. D. Gustafsson (Höglander, Lundkvist)

Švédsko: Alnefelt (Eliasson) – Söderström, Sandin (A), Lundkvist, Ginning (C), Björnfot, Broberg, Norlinder – Fagemo, D. Gustafsson (A), Höglander – Berggren, Bäck, Pašić – Holtz, Eriksson, Raymond – Öberg, H. Gustafsson, Nässén.

Česko: Dostál (Malík) – Klikorka, Zábranský (C), Kučeřík, Kubíček, Dajčar, Haš – Myšák, Šír, Teplý – Plášek ml., Střondala, Pytlík – Blümel (A), Čajka (A), Raška – Pekař, Pavel, Šik.

Rozhodčí: Lawrence (CAN), Morozov (RUS) – Huseby (CAN), Šalagin (RUS)

Diváci: 8693

Průběh zápasu
1. třetina
08:23 CZE 2 Haš, držení
09:53 CZE 2 Šik, zdržování hry / vystřelení nebo vyhození puku mimo
11:55 CZE 2 Šír, sekání
13:08 SWE 1:0 Höglander (Fagemo)
14:59 SWE 2 Fagemo, sekání
15:09 SWE 2:0 H. Gustafsson
Po 1. třetině
2. třetina
20:45 SWE 3:0 Höglander (Sandin, Fagemo)
Po 2. třetině
3. třetina
40:42 CZE 2 Plášek ml., sekání
44:04 CZE TS Haš, hákování
44:04 SWE 4:0 Söderström (TS)
50:31 CZE 2 Haš, podrážení
50:44 SWE 5:0 D. Gustafsson (Höglander, Lundkvist)
54:59 CZE 5+20 OK Klikorka, sekání+sekání, odpyká Pekař
Konec