Menu

Motorsport

Formule 1

VC Abú Dhabí

Vítěz: L. Hamilton (Mercedes)

konec

01.12.2019, 14:10 • Trať: Yas Marina, Abú Dhabí, Spojené arabské emiráty • Michal Šandor

Končí seriál online přenosů z letošní sezony formule 1. Celým ročníkem vás provázel Michal Šandor. Poděkování patří také mým spolupracovníkům, kteří se rovněž zasloužili o textové přenosy z královny motorsportu. Jmenovitě Martina Nová, Martin Vavruša, Jiří Michal a Jan Hochman. Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a přeji nejen příjemný zbytek neděle, ale také hezké prožití adventu a nadcházejících vánočních svátků. Mějte se moc fajn a budu se těšit opět v polovině března roku 2020, kdy začíná nová sezona. Na počtenou. (16:24:56)
Máme za sebou poslední závod letošního ročníku formule 1, Velkou cenu Abú Dhabí, kterou stylem start-cíl opanoval šestinásobný mistr světa Lewis Hamilton, který na první místo nikoho nepustil. Druhý skončil Max Verstappen a stupně vítězů pak uzavřel Charles Leclerc, jehož v závěrečných kolech dojížděl Valtteri Bottas, ale nakonec Leclerca nepředjel. Jediným jezdcem, který závod nedokončil, byl Lance Stroll. Díky druhé pozici uhájil Max Verstappen i konečné třetí místo v pořadí mezi závodníky. George Russell je jediným pilotem, který nezískal ani bod. Jediný bod pro Williams získal Robert Kubica po Velké ceně Německa, ale Polák spolu s Nicem Hülkenbergem končí ve formuli 1. V příští sezoně nahradí Hülkenberga Esteban Ocon a Kubicu Nicholas Latifi.
Konečné pořadí Poháru konstruktérů po GP Abú Dhabí:


1. Mercedes 739 bodů


2. Ferrari 504 bodů


3. Red Bull 417 bodů


4. McLaren 145 bodů


5. Renault 91 bodů


6. Toro Rosso 85 bodů


7. Racing Point 73 bodů


8. Alfa Romeo 57 bodů


9. Haas 28 bodů


10. Williams 1 bod

Konečné pořadí MS jezdců po GP Abú Dhabí:


1. Lewis Hamilton (Mercedes) 413 bodů


2. Valtteri Bottas (Mercedes) 326 bodů


3. Max Verstappen (Red Bull) 278 bodů


4. Charles Leclerc (Ferrari) 264 bodů


5. Sebastian Vettel (Ferrari) 240 bodů


6. Carlos Sainz (McLaren) 96 bodů


7. Pierre Gasly (Toro Rosso) 95 bodů


8. Alexander Albon (Red Bull) 92 bodů


9. Daniel Ricciardo (Renault) 54 bodů


10. Sergio Pérez (Racing Point) 52 bodů


11. Lando Norris (McLaren) 49 bodů


12. Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) 43 bodů


13. Daniil Kvjat (Toro Rosso) 37 bodů


14. Nico Hülkenberg (Renault) 37 bodů


15. Lance Stroll (Racing Point) 21 bodů


16. Kevin Magnussen (Haas) 20 bodů


17. Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) 14 bodů


18. Romain Grosjean (Haas) 8 bodů


19. Robert Kubica (Williams) 1 bod


20. George Russell (Williams) 0 bodů

Všichni tři jezdci už jsou na stupních vítězů a my si poslechneme hymny vítěze a vítězné stáje. Následovat bude předání cen a tradiční šampaňské.
Lewis Hamilton a Max Verstappen se s diváky rozloučili oblíbenými donuty, které jsou jinak zakázané, ale v této chvíli, na konci sezony, už to snad nikomu vadit nebude.
Konečné pořadí Velké ceny Abú Dhabí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Verstappen (Red Bull), 3. Leclerc (Ferrari), 4. Bottas (Mercedes), 5. Vettel (Ferrari), 6. Albon (Red Bull), 7. Pérez (Racing Point), 8. Norris (McLaren), 9. Kvjat (Toro Rosso), 10. Sainz (McLaren). Závod nedokončil Lance Stroll (Racing Point).

Konec závodu.

55

VC Abú Dhabí 2019 ovládl Lewis Hamilton

55

LEWIS HAMILTON jako první proťal cílovou pásku a vítězí ve Velké ceně Abú Dhabí! Druhý dojel Max Verstappen a třetí místo nakonec uhájil Charles Leclerc! Nejrychlejší kolo závodu patří Lewisi Hamiltonovi.

55

Jezdci najeli do posledního kola a Lewis Hamilton si jede pro vítězství ve Velké ceně Abú Dhabí!

54

Souboj mezi Vettelem a Albonem

54

Nejrychlejší kolo závodu zajel Lewis Hamilton, který by si tak připsal bod navíc. Albon se sice na chvíli dostal před Vettela, jenže ten použil systém DRS a vzápětí svému soupeři předjetí vrátil. Vettel tak zůstává pátý.

53

Jediným jezdcem, který neuvidí šachovnicový praporek, je Lance Stroll, který musel odstoupit nejspíš kvůli technickým problémům. Všichni ostatní zatím pokračují a do konce zbývají poslední dvě kola. Lewis Hamilton by si měl udržet roli lídra a obhájit vítězství na okruhu Yas Marina.

52

Valtteri Bottas pomalu dojíždí Charlese Leclerca na třetí pozici a Monačan se bude muset co ohánět, aby stupně vítězů uhájil před dotírajícím Bottasem. Pokud Bottas zachová současné tempo, tak je celkem pravděpodobné, že se dostane na třetí příčku.

51

Pierre Gasly nakonec opustil poslední místo, na které odsoudil Roberta Kubicu při jeho derniéře ve formuli 1. Vypadá to, že Williams zapíše v tomto ročníku pouhý jeden bod, který navíc získal dodatečně po Velké ceně Německa.

50

Průběžné pořadí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Verstappen (Red Bull), 3. Leclerc (Ferrari), 4. Bottas (Mercedes), 5. Albon (Red Bull), 6. Vettel (Ferrari), 7. Norris (McLaren), 8. Pérez (Racing Point), 9. Kvjat (Toro Rosso), 10. Hülkenberg (Renault).

49

V minulosti se v Abú Dhabí bojovalo o titul mistra světa, což může dokázat hlavně rok 2010, kdy šanci na mistrovský vavřín měla hned čtveřice pilotů. Nejlépe z toho souboje vzešel Sebastian Vettel, který tím započal svoji čtyřletou hegemonii.

48

Nico Hülkenberg si opět nepohlídal vnitřní stopu, čehož využil Daniil Kvjat a Němec tak v krátkém časovém úseku přišel o dvě pozice a je v tuto chvíli až desátý. Teď bude muset dávat pozor před Carlosem Sainzem, který si brousí zuby na body. Tak jsem to nakonec asi zakřikl, protože Lance Stroll je zatlačován svými mechaniky do garáže a je prvním jezdcem, který předčasně končí.

47

Pérez jde před Hülkenberga

47

Sergio Pérez si vyšlápl na Nica Hülkenberga, kterého objel po vnitřní stopě a dostal se na osmé místo. Stále pokračuje všech dvacet jezdců, což je v současné době spíš rarita. Nejrychlejší kolo závodu drží už dlouho Valtteri Bottas.

46

Do konce závodu a letošní sezony zbývá necelých deset kol. Karty jsou rozdány jasně. Mercedes má své jisté, Lewis Hamilton má šestý titul mistra světa v kapse a německá stáj triumfovala pošesté za sebou v Poháru konstruktérů. Formuli 1 opouští Nico Hülkenberg a Robert Kubica.

45

Průběžné pořadí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Verstappen (Red Bull), 3. Leclerc (Ferrari), 4. Bottas (Mercedes), 5. Albon (Red Bull), 6. Vettel (Ferrari), 7. Norris (McLaren), 8. Hülkenberg (Renault), 9. Pérez (Racing Point), 10. Kvjat (Toro Rosso).

44

Lewis Hamilton, šestinásobný mistr světa, má na prvním místě k dobru přes čtrnáct sekund na druhého v pořadí Maxe Verstappena. V boxech byl před chvílí Sainz a teď tam zajel Ricciardo. Ten si působení v Renaultu také asi maloval jinak.

43

V předchozích dnech vyšlo najevo, že Honda prodloužila smlouvu s týmy Red Bull a Toro Rosso o další rok. Nicméně už dříve se japonský dodavatel motorů nechal slyšet, že pro setrvání v královně motorsportu bude požadovat nižší náklady.

42

Do boxů odbočil Daniil Kvjat, který kvůli zastávce opustil bodovanou desítku. Zpátky na bodech je Sergio Pérez. V dosavadním průběhu závodu zatím nebyl nucen předčasně odsoupit žádný jezdec. Bylo by to symbolické, kdyby poslední Grand Prix letošního ročníku dokončili všichni závodníci.

41

Slunce v Abú Dhabí už dávno zapadlo a zbytek závodu se tak odjede pod umělým osvětlením. Vůbec první závod, který se konal za tmy, byla Grand Prix Singapuru v roce 2008, která se do historie formule 1 zapsala kvůli skandálu s úmyslnou nehodou Nelsona Piqueta.

40

Průběžné pořadí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Verstappen (Red Bull), 3. Leclerc (Ferrari), 4. Bottas (Mercedes), 5. Albon (Red Bull), 6. Vettel (Ferrari), 7. Kvjat (Toro Rosso), 8. Norris (McLaren), 9. Hülkenberg (Renault), 10. Sainz (McLaren).

39

Své mechaniky přijel navštívit Sergio Pérez, který kvůli povinnému pit stopu vypadl z bodované desítky, kam se naopak posunul Carlos Sainz. Také on se dodatečně dostal v Brazílii na stupně vítězů poté, co byl penalizován Lewis Hamilton. Dvojí zastávka pro Ferrari! Nejprve stavěl Leclerc a hned po něm rovněž Vettel.

38

Ani americkému týmu Haas se tato sezona nepovedla. Momentálně jedou Kevin Magnussen a Romain Grosjean mimo body. Právě Grosjean by se ale měl objevit v Praze při příležitosti vyhlášení ankety Zlatý volant 2019. Vzácný to host pro tuto událost.

37

Pierre Gasly, který v Brazílii v závěrečných metrech odrazil útok Lewise Hamiltona a uhájil druhé místo, stále krouží na samotném chvostu startovního pole. Francouz doplatil na kolizi s jedním ze soupeřů, po níž musel do boxů pro nové přední křídlo.

36

Velkým zklamáním letošní sezony je jednozačně Williams. Už při předsezonních testech bylo jasné, že tento ročník se nezařadí mezi úspěšné. Stáj má na svém kontě pouhý jeden bod, který získal Robert Kubica až dodatečně po penalizacích po Velké ceně Německa. George Russell je jako jediný jezdec bez bodu.

35

Průběžné pořadí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Verstappen (Red Bull), 3. Leclerc (Ferrari), 4. Vettel (Ferrari), 5. Albon (Red Bull), 6. Bottas (Mercedes), 7. Pérez (Racing Point), 8. Kvjat (Toro Rosso), 9. Norris (McLaren), 10. Hülkenberg (Renault).

34

Poslední bodované, tedy desáté místo drží v tuto chvíli Nico Hülkenberg, který se po skončení sezony rozloučí se světem formule 1. Pokud by závěrečný podnik zakončil nějakým bodovým ziskem, byla by to pro něj dobrá rozlučka.

33

Není divu, že mezi Verstappenem a Leclercem došlo k soubojům kolo na kolo. Oba jezdci totiž spolu bojují o konečné třetí místo v pořadí mistrovství světa jezdců. Bronz by za současné konstelace bral právě pilot hájící barvy Nizozemska.

32

Verstappen jde před Leclerca

32

Ačkoliv byl v tomto ročníku Sebastian Vettel podroben kritice ze všech stran, v soukromém životě prožívá úspěšné období. Čtyřnásobný mistr světa se totiž stal potřetí otcem, kvůli čemuž vynechal čtvrteční mediální den v Abú Dhabí. Max Verstappen se díky systému DRS natlačil před Leclerca na druhé místo. Monačan se ale nechtěl vzdát a vzápětí zaútočil na svého soupeře, který si však stopu pohlídal.

31

V boxech se ukázal poprvé v tomto závodě Valtteri Bottas, jehož pit stop proběhl za dohledu šéfa týmu Tota Wolffa. Bottas se vrátil na trať na šesté příčce. Vettel s Albonem se tak posunuli o jednu pozici směrem ke stupňům vítězů.

30

Průběžné pořadí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Leclerc (Ferrari), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Bottas (Mercedes), 5. Vettel (Ferrari), 6. Albon (Red Bull), 7. Pérez (Racing Point), 8. Kvjat (Toro Rosso), 9. Norris (McLaren), 10. Hülkenberg (Renault).

29

Valtteri Bottas nebojuje v Abú Dhabí pouze se svými soupeři, ale také s okolními záležitostmi. Jednak za výměnu motoru dostal penalizaci v podobě startu z posledního místa, druhak se po třech letech manželství rozvádí a do třetice se potýká s nemocí. Trochu moc věcí na jednoho člověka.

28

Vyšetřování sportovních komisařů dopadlo podle očekávání. Incident mezi Kubicou a Giovinazzim nebudou nikterak trestat. Kubica je v tuto chvíli předposlední a Giovianzzi sedmnáctý. U mechaniků dosud nebyl Valtteri Bottas.

27

Hamiltonův pitstop

27

Lídr závodu Lewis Hamilton zamířil ke svým mechanikům. Jeho zastávka proběhla bez komplikací a díky svému velkému náskoku se v pohodě vrací na dráhu jako vedoucí muž Velké ceny Abú Dhabí. Pokud se nestane něco mimořádného, je pravděpodobné, že si Hamilton vítězství na okruhu Yas Marina pohlídá.

26

Antonio Giovinazzi si počkal na vhodnou chvíli a Kubicovi vrátil předjetí. Právě incident mezi těmito dvěma závodníky, který se udál před pár minutami, si poznamenali sportovní komisaři a budou jej vyšetřovat. Řekl bych, že ale vše posoudí jako závodní incident. V boxech Verstappen a Kubica.

25

Průběžné pořadí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Verstappen (Red Bull), 3. Leclerc (Ferrari), 4. Bottas (Mercedes), 5. Vettel (Ferrari), 6. Albon (Red Bull), 7. Pérez (Racing Point), 8. Kvjat (Toro Rosso), 9. Norris (McLaren), 10. Hülkenberg (Renault).

24

Povinnou zastávku v boxech absolvoval Kimi Räikkönen. Jeho stájového kolegu Antonia Giovinazziho mezitím předjel Robert Kubica a mezi oběma piloty došlo ke kontaktu! Z Kubicova vozu něco ulétlo. Polák je v tuto chvíli patnáctý a bojuje o co nejlepší umístění ve svém posledním závodě.

23

S povděkem musíme kvitovat, že ani jeden z jezdců nebyl nucen předčasně odstoupit. Piloti mají na svých monopostech ve většině případů nasazenou bílou sadu pneumatik, ten zbytek pak žlutou sadu. Na okruhu se začíná ochlazovat, tudíž je nutné tomu přizpůsobit strategii.

22

Mercedes od roku 2014 sklízí jeden úspěch za druhým, ale zdali tomu bude i v následujících letech, není v tuto chvíli jasné. Noví manažeři v managementu Daimleru nemají příliš pochopení pro šampionát formule 1, a tak se začíná spekulovat, že německá stáj by mohla po příští sezoně skončit.

21

Lewis Hamilton si jede svůj vlastní závod, na čele má totiž náskok 13,5 vteřiny na druhého Maxe Verstappena. Právě Hamilton v Brazílii sestřelil Alexandera Albona, který měl na dosah stupně vítězů. Za svůj čin se omluvil, ale Albonovi místo mezi prvními třemi už nikdo nevrátí. Po následném trestu pro Hamiltona se na bednu posunul Carlos Sainz.

20

Průběžné pořadí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Verstappen (Red Bull), 3. Leclerc (Ferrari), 4. Bottas (Mercedes), 5. Vettel (Ferrari), 6. Albon (Red Bull), 7. Pérez (Racing Point), 8. Magnussen (Haas), 9. Räikkönen (Alfa Romeo), 10. Kvjat (Toro Rosso).

19

Do pit lane odbočil Nico Hülkenberg, který má ve formuli 1 za sebou přes 150 závodů, jenže ani jednou nebyl na stupních vítězů, což je rekord. Ani dnes to nevypadá, že by měl německý závodník tuto nelichotivou statistiku změnit.

18

Na samotném chvostu startovního pole se stále nachází Pierre Gasly, který musel do boxů už na konci prvního kola, neboť v úvodní zatáčce si poškodil přední spoiler. Sportovní komisaři opět povolili využívání systému DRS. Jako první toho využil Valtteri Bottas, který se dostal před Hülkenberga na čtvrté místo.

17

Sezona formule 1 sice tímto závodem končí, jenže fanoušci královny motorsportu vyhlíželi 5. prosinec, kdy měl mít premiéru dokumentární film o Michaelu Schumacherovi, v němž se měl na pár vteřin objevit sám sedminásobný mistr světa. Jenže uvedení dokumentu bylo zrušeno a podle zpráv možná proběhne za rok.

16

Cosi se stalo mezi Ricciardem a Sainzem, ale sportovní komisaři rozhodli, že nebudou incident mezi oběma piloty nikterak trestat. Nejrychlejší kolo závodu před malou chvílí zaznamenal Charles Leclerc, který má na svém voze čerstvé pneumatiky.

15

Průběžné pořadí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Verstappen (Red Bull), 3. Leclerc (Ferrari), 4. Hülkenberg (Renault), 5. Bottas (Mercedes), 6. Vettel (Ferrari), 7. Albon (Red Bull), 8. Pérez (Racing Point), 9. Magnussen (Haas), 10. Räikkönen (Alfa Romeo).

14

Díky předchozím změnám v pořadí se Valtteri Bottas vyhoupl na šestou pozici. Své mechaniky přijel pozdravit Alexander Albon, kterému byly nazuty čerstvé pneumatiky. Albon je momentálně sedmý, stihl se totiž vrátit před Pérezem.

13

Bottas nadále stoupá pořadím

13

Valtteri Bottas je už osmý, protože po vnitřní stopě předjel Sergia Péreze. Z druhé pozice míří do boxů Charles Leclerc a hned za ním si to k mechanikům štráduje Sebastian Vettel, kterému se ale pit stop o dost protáhl. Double pit stop se tedy moc nepovedl. Leclerc se po návratu na trať zařadil na čtvrté místo a Vettel na sedmé.

12

Pro Ferrari to není jediný problém v tomto ročníku. Red Bull, přesněji řečeno Max Verstappen obvinili italský tým z podvodu v oblasti průchodu paliva. FIA totiž zabavila Ferrari část palivového systému, který se rozhodla prověřit. Ke svým mechanikům zajel Daniel Ricciardo.

11

Charles Leclerc sice v současné chvíli jede na druhém místě, ale je možné, že bude dodatečně ze závodu diskvalifikován. Členové Mezinárodní automobilové federace FIA totiž zjistili na jeho monopostu větší množství paliva, než původně uváděla samotná stáj. Leclerc může být vůbec rád, že ho techničtí komisaři pustili do závodu.

10

Průběžné pořadí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Leclerc (Ferrari), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Vettel (Ferrari), 5. Albon (Red Bull), 6. Sainz (McLaren), 7. Ricciardo (Renault), 8. Hülkenberg (Renault), 9. Pérez (Racing Point), 10. Bottas (Mercedes).

9

Lídr závodu Lewis Hamilton, který krouží na žluté sadě pneumatik, si na čele vypracoval náskok přes pět sekund na druhého Charlese Leclerca. Další dvě sekundy ztrácí třetí Max Verstappen, který v konečném pořadí bojuje právě o bronzovou pozici s Charlesem Leclercem. V boxech Lando Norris.

8

Bottas předjel Magnussena

8

Valtteri Bottas se tlačí neustále dopředu, jeho entuziasmus nyní odnesl Kevin Magnussen a Fin se tak posunul už na jedenáctou příčku. Bodovanou desítku má tedy na dosah. Dalším pánem na holení by měl být z Bottasova pohledu Sergio Pérez.

7

Pro závod v Abú Dhabí jsou k dispozici znovu tři sady pneumatik: červená (nejměkčí), žlutá (střední) a bílá (nejtvrdší). Nejrychlejší je pochopitelně červená sada, žlutá je pomalejší o jednu vteřinu na jedno kolo a bílá až o dvě sekundy.

6

Ředitelství závodu poslalo sdělení, které říká, že jezdci z technických důvodů nemoho využívat systém DRS. Tohle se ve formuli 1 snad ještě nestalo. Do boxů míří Lance Stroll z Racing Pointu, který se na trať vrátil na předposledním místě. Valtteri Bottas se z poslední pozice prodral až na 12. místo, naposledy předjel Giovinazziho.

5

Průběžné pořadí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Leclerc (Ferrari), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Vettel (Ferrari), 5. Albon (Red Bull), 6. Norris (McLaren), 7. Sainz (McLaren), 8. Ricciardo (Renault), 9. Hülkenberg (Renault), 10. Magnussen (Haas).

4

Poslední závod v letošní sezoně absolvují Nico Hülkenberg v Renaultu a Robert Kubica z Williamsu. Zda půjde o závěrečný podnik v jejich kariéře, není v tuto chvíli jasné. Hülkenberga nahradí Esteban Ocon, jehož si fanoušci mohou pamatovat z Force Indie. Kubicu vystřídá Nicholas Latifi, který působil u Williamsu v roli testovacího jezdce.

3

Sportovní komisaři vydali zprávu, že jezdci mohou od tohoto okamžiku používat systém DRS. Gasly se kvůli dlouho trvajícímu pit stopu propadl až na samotný chvost průběžného pořadí. Komisaři zároveň informovali, že incident mezi již zmíněnou trojicí pilotů nebudou dále vyšetřovat.

2

Pierre Gasly, který odnesl tlačenici závodníků v první zatáčce, musel zajet do boxů pro nové přední přítlačné křídlo. Francouz se ale u mechaniků zdržel poněkud déle, než původně plánoval. Právě incident mezi Gaslym, Pérezem, Strollem zaznamenali sportovní komisaři.

1

Leclerc jde na druhé místo

1

Lewis Hamilton si po startu udržel první místo, za ním krouží Max Verstappen. V prvním sektoru vlají žluté vlajky, protože v úvodní zatáčce došlo k nějakému karambolu. Na druhou pozici se mezitím propracoval Charles Leclerc.

Start dnešní VC

Závod právě odstartoval.
Jezdci se pomalu seřazují na startovním roštu a poslední závod letošní sezony, Velká cena Abú Dhabí, za malou chvíli začne.
Piloti právě vyrazili do zaváděcího kola.
Startovní rošt Velké ceny Abú Dhabí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Verstappen (Red Bull), 3. Leclerc (Ferrari), 4. Vettel (Ferrari), 5. Albon (Red Bull), 6. Norris (McLaren), 7. Ricciardo (Renault), 8. Sainz (McLaren), 9. Hülkenberg (Renault), 10. Pérez (Racing Point), 11. Gasly (Toro Rosso), 12. Stroll (Racing Point), 13. Kvjat (Toro Rosso), 14. Magnussen (Haas), 15. Grosjean (Haas), 16. Giovinazzi (Alfa Romeo), 17. Räikkönen (Alfa Romeo), 18. Russell (Williams), 19. Kubica (Williams), 20. Bottas (Mercedes).
TRAŤ


Okruh Yas Marina měří 5 554 metrů a závod je vypsán na 55 kol. Traťový rekord ze závodu zde drží Sebastian Vettel, který v roce 2009 zajel čas 1:40.279. Loňské prvenství bude obhajovat Lewis Hamilton.


První Grand Prix se na této dráze jela v roce 2009. Zajímavostí je, že se v Abú Dhabí začíná za světla a končí za tmy. Na trati, která čítá dvanáct levých a devět pravých zatáček, ujedou jezdci dohromady 305,355 km.


Nejlepší místa k předjíždění jsou na dvou dlouhých rovinkách mezi zatáčkami sedm a osm a devět a jedenáct. Na tento úsek nemá nejlepší vzpomínky Fernando Alonso, který v památném finále roku 2010 ztratil titul mistra světa. Jezdí se proti směru hodinových ručiček.

KVALIFIKACE


Z první části kvalifikace nepostoupili Romain Grosjean (Haas), Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo), Kimi Räikkönen (Alfa Romeo), George Russell (Williams) a Robert Kubica (Williams).


Druhá fáze byla konečnou pro Sergia Péreze (Racing Point), Pierra Gaslyho (Toro Rosso), Lance Strolla (Racing Point), Daniila Kvjata (Toro Rosso) a Kevina Magnussena (Haas).


Pole position získal na okruhu Yas Marina Lewis Hamilton, kterého v první řadě doplní Max Verstappen. Původně druhý Valtteri Bottas totiž kvůli výměně motoru, kterou se dopustil překročení povoleného limitu pro změnu pohonné jednotky, odstartuje z posledního místa. Druhá řada patří Ferrari – Charlesu Leclercovi a Sebastianu Vettelovi.

TRÉNINKY


Na úvod posledního závodního víkendu v tomto kalendářním roce byl nejrychlejší Valtteri Bottas, který zajel čas 1:36.957. Druhému Maxi Verstappenovi nadělil 535 tisícin a třetímu Lewisi Hamiltonovi 634 tisícin sekundy. Sebastian Vettel dojel pátý a Charles Leclerc sedmý. Danielu Ricciardovi v průběhu tréninku selhal motor, z něhož vytekl olej a jízdy tak musely být na patnáct minut přerušeny. Chvíli před koncem havaroval Vettel.


Také druhý trénink byl v režii Valtteriho Bottase, který zaznamenal čas 1:36.256. Druhý Lewis Hamilton ztratil 310 tisícin a třetí Charles Leclerc 386 tisícin sekundy. Sebastian Vettel skončil čtvrtý a Max Verstappen pátý. Bottas během tréninku kolidoval s Romainem Grosjeanem a dokonce musely být vyvěšeny červené vlajky.


Vítězem posledního tréninku v letošní sezoně se stal Max Verstappen časem 1:36.566. Druhý Lewis Hamilton byl pomalejší o pouhých 74 tisícin a třetí Valtteri Bottas o 89 tisícin sekundy. Sebastian Vettel byl pátý a Charles Leclerc šestý.

PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ MS JEZDCŮ


O titulech v obou kategoriích je již rozhodnuto. První místo patří Lewisi Hamiltonovi z Mercedesu, který dosud nasbíral 387 bodů. Druhý zůstane Hamiltonův týmový kolega Valtteri Bottas, jenž má momentálně 314 bodů. Třetí je prozatím Max Verstappen z Red Bullu s 260 body.


PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ POHÁRU KONSTRUKTÉRŮ


Na prvních třech místech se mezi týmy už nic nezmění. Vítězem mezi konstruktéry je Mercedes, jenž má na svém kontě 701 bodů. Druhé Ferrari disponuje 479 body a třetí Red Bull 391 body.

Příjemné nedělní odpoledne při sledování textového online přenosu z posledního 21. závodu letošní sezony mistrovství světa vozů formule 1, Velké ceny Abú Dhabí.
Vítáme vás u on-line přenosu. Závod začíná v 14:10.

VC Abú Dhabí

Vítěz: L. Hamilton (Mercedes)

konec

Zpět na online