Menu

Fotbal

Kvalifikace ME U21

Albánie – Kosovo

2:1

konec (0:0)

15.10.2019, 19:00 • Elbasan Arena, Elbasan • Skupina 3 • Tomáš Lysý (@tomaslysy86)

Tipsport: 3.29 3.43 2.06 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

S konstatováním, že Albánie bere vůbec první výhru v kvalifikaci, když po dvou remízách a dvou porážkách skolila Kosovo 2:1 a dělá mu tak řádnou díru v postupových plánech, se s Vámi loučí a hezký večer přeje Tomáš Lysý. (16:27:04)
Statistiky zápasu:
Góly: 2-1
Střely celkem: 8-2
Střely na branku: 5-1
Zásahy gólmanů: 0-3
Střely mimo: 3-1
Rohy: 2-8
Ofsajdy: 0-0
Fauly: 3-0
Žluté karty: 5-1
Červené karty: 0-0.
Více jak pět šestin zápasu jsme na branku čekali marně i z toho důvodu, že Kosovo nebylo schopné vystřelit na domácího gólmana! Ale pak se začaly dít věci. V 76. minutě se jako první prosadil Shaqir Tafa, navíc o pět minut později se trenéru Albánie Bushimu vyplatil tah se střídáním Arbnora Mucolliho, který přidal druhou trefu. Už to vypadalo, že jsou domácí blízko k prvním třem bodům, ale dílčí komplikace přišla, když v poslední minutě snížil Blend Baftiu, další střídající plejer. Závěr ale Albánie zvládla takticky skvěle – střídáním, kouskováním hry, žlutými kartami – takže bere první výhru v kvalifikaci, která dává Kosovu velkou ránu na jeho postupové ambice – 2:1.

90+6

Konec zápasu.

90+6

Poslední nadějí hostí bude přímý volný kop, kdy pošle míč do vápna Baftiu.

90+5

Domácí natahují čas, co to jde, navíc je z toho další žlutá karta, kterou si vysloužil znovu střídající hráč – Juljan Shehu.

90+4

Aby to střídajícímu Kolajovi nebylo asi líto, žlutou dostává také Jon Mersinaj, který střídal před třemi minutami spolu s ním.

90+3

Aristidi Kolaj se hned uvedl ošklivým faulem na Kastratiho, za který následuje samozřejmě nějaká ta strkanice, ale hlavně žlutá karta. Po dvou minutách na placu.

90+1

Redon Xhixha, jeden z hrdinů dnešního mače, jde z placu, a místo něj nastupuje Aristidi Kolaj. Jasné taktické střídání, navíc dvě – dolů jde také Enis Cokaj a na poslední minuty si zahraje Jon Mersinaj.

90

Ve druhém poločasu budeme hrát pět minut nad rámec základní hrací doby.

90

90. Blend BAFTIU - 2:1

90

Kosovo právě vstřelilo branku!
Osmý rohový kop hostí, kteří se z něj konečně prosazují. Vůbec první střelu na branku vyslal BLEND BAFTIU, jenž šel na hřiště teprve před dvanácti minutami, a rázem dává kontaktní branku Kosova, jelikož si krásně naběhl na centr a hlavičkou poslal míč přesně k tyči. Závěr bude ještě řádně zajímavý!

89

Rohový kop pro hosty, zahraje jej Hoxha.

88

Gezim Pepsi jde z placu a na zbytek minut přepouští místo pro Blendi Idriziho, forvarda Kolínu nad Rýnem.

88

Selmani má míč bezpečně v malém vápně, ve své moci, a to je pro domácí patrně to nejdůležitější.

87

Nehledě na to, že hosté při útoku zbytečně ztratili míč, ale to samé se dá říct i o domácí ekipě.

87

A zase stejná písnička. Po vhazování se míč dostal bezpečně na kopačky domácích obránců, kteří rozhodně nechvátají.

86

Kosovu se nedaří zhola nic, ani jediná střela na branku. Domácí si asi průběžné vítězství zaslouží více.

85

Další rychlý kontr Kosova narazil na zabezpečenou obranu domácích, ve které dnes opravdu hrají prim Bajrami s Tafou, byť druhý musí počítat s hrozbou žluté karty.

84

Baftiu však nedokázal lépe zakroutit míč a domácí jsou čím dál blíže první výhře ve skupině.

83

Tlak Kosova je nyní spíše platonický, křečovitý, ačkoliv hosté vybojovali rohový kop.

81

81. Arbnor MUCOLLI - 2:0

81

Albánie právě vstřelila branku!
Šestasedmdesát minut jsme dnes čekali na branku, aby domácí během pěti minut dvakrát skórovali a dávají tak postupovým ambicím Kosova pořádnou ránu. Útok vedený středem hřiště zakončil ARBNOR MUCOLLI a nutno říct, že ani nyní nemají stopeři hostí čisté svědomí. Nejprve úspěšného střelce nezastavil skluzem Kolgeci. Domácí plejer pokračoval dále a jeho první střela byla zablokovaná, leč Xhemajli s Lirimem Kastratim si dávali s odkopnutím míče přednost, až k němu vlétl právě Muccoli a zvyšuje na 2:0.

80

Domácí vedou nebezpečný útok středem hřiště, míč má na kopačkách Mucolli.

78

Taktika je jasná – srovnat! Rafet Prekazi posílá z placu Ismeta Lushakua, místo kterého jde do pole záložník Arber Hoxha. Ve stejném času stahuje trenér Kosova ze hry i dalšího záložníka Arbnora Muju, který přepouští místo pro Blenda Baftiua.

77

Hosté ihned útočí, ale zatím bez výraznějšího úspěchu, jako vlastně celý zápas

76

76. Shaqir TAFA - 1:0

76

Albánie právě vstřelila branku!
Tak tohle je zřejmě šok pro všechny analytiky, sázkaře či fotbalové experty. Jasný favorit dnešního zápasu bude muset odvracet potenciální ztrátu všech tří bodů, jelikož Albánci předvedli rychlou akci, po které přišel faul z pravé strany. Při následné rozehrávce přímáku hostující beci zcela zapomněli na SHAQIRA TAFU, který si naběhl na hranici penaltového puntíku a míč ze vzduchu placírkou usměrnil k tyči.

75

Tak možná právě tohle je ten moment, který Kosovo nakopne k závěrečnému tlaku. Nechme se překvapit, poslední čtvrthodina zápasu otevírá své brány.

73

No a málem jsem to přivolal. Hosté měli největší šanci dosavadního průběhu zápasu, alespoň tedy ze svojí strany. Střídající Mustafa se dostal do zakončení, jenže v dobré pozici velkého vápna trestuhodně minul branku.

73

Gentian Selmani, jednadvacetiletý gólman Albánie a druholigového tureckého klubu Menemen Belediye, tak během dnešního zápasu stále nemá ani jeden zákrok. Jen aby si pak na míč vůbec sáhl.

72

Ačkoliv mají hosté nyní o něco málo navrch, stále to není nic, co by se dalo nazvat ohrožením branky.

71

Jednasedmdesátá minuta se právě rozbíhá a do konce zápasu nám chybí něco málo přes dvacet minut. Vydrží bezbrankový stav a zapíše Albánie v pátém vystoupení v kvalifikaci třetí remízu? Kosovo se to určitě bude snažit zvrátit.

69

Na rohové kopy mají hosté převahu, zahrávali jich již šest. Nicméně ani jednou z něj neohrozili branku – stejně jako nyní.

68

A ta by se jim možná mohla podařit. Alespoň tedy v podobě rohového kopu, jenž vybojovali a zahrávat ho bude Ismet Lushaku.

67

Po delším čase jsou u míče také hosté, kteří jdou na zteč domácí branky.

65

Tři střídání během tří minut – zajímavý taktický tam Albana Bushiho. Zbývajících 25 minut ukáže, zda to od albánského stratéga bylo dobře nebo špatně.

64

Tak nyní přichází hned dvojí střídání v týmu Albana Bushiho. Dolů jde i záložník Jorgo Pellumbi, kterého vystřídá Angelo Ndrecka, mimochodem plejer Lazia Řím. A zároveň odchází také Arbin Zejnulai, který přepouští místo pro útočníka Juljana Shehua.

62

Tak uvidíme, zda změny na obou stranách přinesou alespoň náznak ofenzívní smršti.

61

A střídání vidíme také na domácí straně, jen o minutu později. Záložník Sherif Kallaku opouští plac a na jeho místo jde Arbnor Mucolli, jenž v uplynulé sezoně kopal za dánské Velje.

60

Povadlou ofenzívu Kosova se bude snažit oživit trenér Rafet Prekazi střídáním. Z placu jde Mirlind Daku, který dnes nebyl vidět – vyjma žluté karty, po čemž asi útočník zrovna netouží. Nahrazuje ho Valdrin Mustava, utočná síla B-týmu Hannoveru, za který dal letos již čtyři branky ve třech zápasech.

58

Dvě třetiny zápasu budou pomalu završeny, stále na branku marně čekáme.

55

I to je možná důvod, proč Kosované zatím vůbec nevystřelili mezi tři tyče. Bylo už to dnes párkrát opakováno, ale s touto střeleckou "potencí" prostě nemohou Anglii a Rakousku konkurovat.

54

A nutno říct, že třeba stoperská dvojice Albánie není na svůj věk vůbec špatná. Geraldo Bajrami totiž už kope za Birmingham, i když zejména za tým do 23 let a v seniorech zahřívá jen lavičku. Jeho dnešní parťák Shaqir Tafa hraje třetí italskou ligu za Siculu Leonzio.

53

V posledních minutách jsou více aktivnější hosté, kteří ale naráží na zformovanou obranu Albánců.

51

Pouze dva fauly, žádný ofsajd. To je asi vševypovídající vzhledem k aktuálnímu skóre.

49

Albánci mají nyní míč na svých kopačkách, ale i oni zatím – i přes střeleckou aktivitu – nedisponují ničím, čím by soupeře překvapili.

48

Druhý poločas je zatím stejně opatrný jako začátek již uplynulé poloviny první. Možná by nebylo překvapením, kdyby dnes rozhodl jeden gól, jedna střela...

46

Druhý poločas byl právě zahájen a doufejme, že konečně uvidíme i nějaké ty branky.

46

Začal druhý poločas.
Druhý poločas začne přibližně v 20:02.
Statistiky prvního poločasu:
Góly: 0-0
Střely celkem: 6-1
Střely na branku: 3-0
Zásahy gólmanů: 0-3
Střely mimo: 3-1
Rohy: 2-5
Ofsajdy: 0-0
Fauly: 2-0
Žluté karty: 2-1
Červené karty: 0-0.
Úvodních pětačtyřicet minut a dvě nastavené k tomu je minulostí a na branku zatím čekáme marně, což asi nejvíce hraje do karet Anglii a Rakousku, které vzájemný zápas čeká večer. Albánci jsou aktivnější a na rozdíl od svého soupeře aspoň vystřelili mezi tři tyče – a to hned třikrát, jenže Smakiqi v brance Kosova se překvapit nenechal. Na druhé straně nemusel Selmani zasahovat ani jednou, jelikož hosté nevyslali za celou odehranou dobu ani jednu střelu na branku, pouze jednu vedle. Stav je proto zřejmě spravedlivě bezbrankový – 0:0.

45+2

První poločas skončil.

45+2

Nikoliv, první poločas bude bezbrankový.

45+1

Zřejmě poslední roh prvního poločasu zahraje opět Lirim Kastrati. Tak že by se skóre ještě přeci jen mohlo měnit?

45

Bude se hrát minuta nad rámec základní hrací doby úvodního poločasu.

45

Jenže ani z něj nepřišlo vůbec žádné ohrožení Selmaniho, který tak za první poločas patrně nebude mít žádný zákrok.

45

V poslední minutě prvního poločasu je zde další roh pro Kosovany, rozehraje ho Lirim Kastrati – obránce.

44

Blíží se pomalu konec prvního poločasu, ale ještě zde máme jeden přímý volný kop, který rozehraje Lushaku, záložník hostí.

43

Dvě žluté karty během jedné minuty, sudí ukazuje kartonek žluté barvy nejprve pro útočníka hostí Mirlinda Dakua a to samé musí nyní zakusit i Shaqir Tafa. Holt horké balkánské povahy se nezapřou.

41

A tak se do postupného útoku vydali opět domácí a znovu jsou nebezpečnější. Jmenovitě Xhixha. V posledních minutách jednoznačně nejaktivnější muž zápasu vystřelil na branku a Smakiqi opět musel zasahovat. Úspěšně, to je třeba říct.

41

Jenže ani druhý rohový kop v krátké době za sebou – a celkově třetí v zápasu, nestál Albánce žádné výrazné ohrožení jejich svatyně.

40

Hosté si to vyzkouší znovu, tentokrát se k míči staví Lirim Kastrati.

40

Hned je z toho druhý rohový kop, který tentokrát rozehraje Gezim Pepsi, záložník švýcarského Aarau.

39

U míče jsou nyní po delším čase opět výrazněji hosté.

38

Tak to vzal na sebe Xhixha! Další hráč nejvyšší albánské soutěže už nyní mířil výrazně přesněji, než předtím jeho čtyři spoluhráči a gólman Florjan Smakiqi z Feronikeli, se kterým si letos vyzkoušel i předkolo Ligy mistrů i Evropské ligy, musel předvést první zákrok.

37

A opět je třeba vidět, že jsou to domácí, kteří jsou nebezpečnější. Sherif Kallaku, záložník Teuty – čili týmu albánské Superligy – vzal míč a rychle vystřelil. Možná by to byl slušný pokus, nicméně před gólmanem Smakiqim byl míč zblokován.

35

Nasazení se oběma týmům asi vyčíst nedá, jenže na vstřelení gólu je to málo, pramálo.

34

Zároveň dnes musíme výrazně rozlišovat dva hráče hostí – Lirima Kastratiho obránce a Lirima Kastratiho záložníka. Druhý jmenovaný nyní vyslal vůbec první střelecký pokus hostí, nicméně ani on nezamířil do prostoru tří tyčí.

33

Nehledě na to, že v ostřelování branky pokračují domácí, kteří to zkusili již potřetí. Nicméně neplatilo, že do třetice všeho dobrého. Ani útočník Asat Mala nemířil přesně a jeho pokus šel vedle.

31

Jak už bylo řečeno, zejména hosté budou hodně sledovat dnešní utkání téže skupiny mezi Anglií a Rakouskem. Nicméně, chtějí-li pořádně zůstat ve hře o postup, musí získat dnes tři body, a to bude pořádná šichta. Jelikož ještě ani jednou nevystřelili vedle branky, natož přímo mezi tři tyče, které hájí domácí gólman Selmani.

30

Postupem času se vyrovnává i držení míče – nyní je to přesně padesát na padesát, což asi i odpovídá průběžnému bezbrankovému výsledku.

29

Nicméně ani z této situace nepřišlo žádné výrazné ohrožení branky Kosova, přičemž se nám za chvíli začne pomalu rozbíhat třicátá minuta.

28

K němu se – hoden svého křestního jména – nahrnul Sherif Kallaku.

28

Ke slovu tak přichází domácí, kteří založili rychlý protiútok a je z toho nakonec rohový kop.

27

Rozehrávku vzal na sebe Lushaku, nicméně krajní záložník kosovské reprezentace do 21 let a útočník švédské AFC Eskilstuny nerozehrál míč dobře.

26

Tak jsem to možná zakřikl, jelikož Kallaku skolil na zem Abediniho a hosté budou u míče.

24

Neřkuli na tom, že se zatím hraje velmi čistě. Jeden faul, za který byla navíc udělena žlutá karta, byl zatím nejvýraznějším prohřeškem celého utkání.

23

Spokojení mohou být zatím ti, kteří neočekávali v dnešním zápase brankové hody. Zatím v ně nic nenasvědčuje, jelikož máme odehranou polovinu prvního poločasu a neviděli jsme jediný zákrok brankáře na jedné či druhé straně.

21

Albánci hrozí i nadále! Nejsem si nyní zcela jistý, který z hráčů se pokoušel o střelu, možná se jednalo o jednu z největších hvězd kádru, útočníka Armanda Broju. Osmnáctiletý forvard Chelsea, který letos za výběr slavného londýnského klubu do 18 let nastřílel v sedmi zápasech sedm branek, nyní mířil znovu vedle.

20

Optická převaha je zatím na straně Albánců, kteří mají i větší držení míče – aktuálně zhruba 60 procent oproti čtyřiceti procentům u Kosovanů. Ale nejdůležitější je skóre a to je zatím bezbrankové.

18

Oba týmy si připsali po jedné útočné akci, nicméně domácí ani hosté neudrželi míč výrazněji déle na svých kopačkách.

16

Nicméně Kosované zatím po získaném míči nic výrazného nevymysleli.

15

No, vůbec nyní Cokajovi nezávidím. Hrát zbylých pět šestin zápasu pod hrozbou druhé žluté karty a případného vyloučení, to není pro krajního záložníka, který letos zapsal za Lokomotiv v první chorvatské lize jednu branku, úplně dobrá zpráva.

14

Tohle byl jasný faul a naprosto stejný názor má také sudí José Luis Munuera Montero ze Španělska. Záložník Lokomotivu Záhřeb Enis Cokaj totiž poslal k zemi Arbnora Muju a je z toho žlutá karta.

13

Jenže nic z toho nebylo a u míče jsou opět hosté.

12

Rohový kop budou zahrávat také domácí fotbalisté.

11

Domácí tak nyní trošku převzali iniciativu na svoje kopačky. Samozřejmě, také by bylo pro mladé albánské fotbalisty výborné, kdyby se jim podařilo poprvé v kvalifikaci vyhrát. Ale stejný cíl má i Kosovo, pokud chce myslet na postup.

9

Tentokrát se o střelu pokoušel Redon Xhixha, povoláním čistokrevný útočník, ale ani on nevměstnal svůj pokus mezi tři tyče.

8

Albáncům samozřejmě dodala vstřelená branka hodně kuráže a už se zase sunou směrem k Florjanu Smakiqimu.

7

A hned z toho byla doposud největší šance dnešního průběhu zápasu. Záložník Enis Cokaj převzal míč, s ničím se nerozpakoval a vystřelil na branku. Tuto střelu by Smakiqi asi neměl, proto si výrazně oddechnul, že míč končí vedle branky.

6

Po rohovém kopu žádné výrazné ohrožení branky nenastalo, naopak k míči se dostala domácí Albánie.

5

K rohovému praporku se již šine záložník Pepsi, jehož jméno je spíše známo s výrobcem známého osvěžujícího nápoje.

4

Tak možná nyní zahrozí. Rohový kop budou zahrávat fotbalisté Kosova.

2

V úvodu zápasu si zatím ani jeden z týmů nevypracoval žádnou výraznější šanci. Hraje se opatrně, což by se od prvních minut také dalo čekat.

1

Utkání právě začalo.

Sestava domácích

Úvodní sestavy:

Albánie: Selmani – Maloku, Bajrami, Tafa, Pellumbi – Zejnulai, Kallaku (C), Cokaj – Xhixha, Broja, Mala. Trenér: Alban Bushi
Náhradníci: Andrea Hoxha – Mersinaj, Ndrecka, Shehu, Qardaku, Mucolli, Ademi, Bullari, Kolaj

Kosovo: Smakiqi – Hajrizi, Kolgeci (C), Xhemajli, Lirim Kastrati I – Muja, Pepsi, Abedini, Lushaku – Lirim Kastrati II – Daku. Trenér: Rafet Prekazi
Náhradníci: Nika – Arbër Hoxha, Mustafa, Rahimi, Bartiu, Sadriu, Vitija, Idrizi, Hamdiu

Rozhodčí: Montero – Prieto, Espejo – Gonzalez.
Kosovo:
Kosovští fotbalisté by rádi postoupili přímo z prvního místa, jenže nyní budou muset čekat na zaváhání soupeřů. První dva zápasy se Kosovu povedly, když nejprve jistě vyhráli v Andoře 4:0 a následně si poradili na domácím stadionu s nevyzpytatelným Tureckem 3:1. Jenže před měsícem přišla pro Kosovany první ztráta, když na horké anglické půdě nedali ani branku a naopak dvě inkasovali. Oproti druhé Anglii tak mají horší vzájemný zápas a Angličané navíc odehráli o zápas méně. Naopak stejně odehraných mačů mají v porovnání s Rakouskem, ale naši sousedé jsou na tom o tři body lépe.

Kosovo tak bude dnes potřebovat tři body a zároveň se bude hodně ohlížet na zápas mezi Anglií a Rakouskem, který může leccos napovědět.

Domácí jsou připravení

Albánie:
Středomořský stát v jihovýchodní Evropě vstoupil do kvalifikace domácím utkáním proti Turecku, kde se favorité na tři body hodně nadřeli a odvezli si těsnou výhru 2:1. Následovala možná trošku překvapivá remíza v Andoře 2:2, aby Albánie překvapila Turky a na jejich stadionu jim sebrala bod za remízu 2:2. Jenže poslední zápas – před měsícem doma s Rakouskem, Albáncům vůbec nevyšel a prohráli 0:4.

Sečteno a podtrženo, v tabulce jsou Albánci na pátém místě, pod sebou mají jen Andorru a jejich skóre je 5:10. Albánie zatím těžko hledá střelce, o pět gólů se postaralo pět různých hráčů.
Dobrý den, ještě jednou vítejte u dalšího zápasu kvalifikace na mistrovství Evropy hráčů do 21 let, ve kterém se proti sobě utkají Albánie a Kosovo. Favoritem jsou hostující fotbalisté, kteří ve třech zápasech získali dva body a ve skupině jsou na děleném druhém místě, kdežto Albánie zatím na výhru čeká a ve čtyřech utkáních zapsala pouze dva body za dvě remízy.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.

Albánie – Kosovo

2:1

konec (0:0)

Zpět na online

Branky: 76. Tafa, 81. Mucolli – 90. Baftiu

Karty:   14. Cokaj (ALB), 43. Tafa (ALB), 90+3. Kolaj (ALB), 90+4. Mersinaj (ALB), 90+5. Shehu (ALB) – 43. Daku (KSV)

Držení míče: 43 % : 57 %.
Střely na branku: 5:1. Střely mimo: 3:1. Rohy: 2:8. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 3:0.

Albánie: Selmani – Maloku, Bajrami, Tafa, Pellumbi (64. Ndrecka) – Zejnulai (64. Shehu), Kallaku (C) (61. Mucolli), Cokaj – Xhixha, Broja, Mala. Trenér: Alban Bushi
Náhradníci: Andrea Hoxha – Mersinaj, Ndrecka, Shehu, Qardaku, Mucolli, Ademi, Bullari, Kolaj

Kosovo: Smakiqi – Hajrizi, Kolgeci (C), Xhemajli, Lirim Kastrati I – Muja (78. Baftiu), Pepsi (88. Idrizi), Abedini, Lushaku (78. Hoxha) – Lirim Kastrati II – Daku (60. Mustafa). Trenér: Rafet Prekazi
Náhradníci: Nika – Arbër Hoxha, Mustafa, Rahimi, Bartiu, Sadriu, Vitija, Idrizi, Hamdiu

Rozhodčí: Montero – Prieto, Espejo – Gonzalez