Menu

Další

Atletika

INEOS 1:59 Challenge

Eliud Kipchoge (KEN) 1:59,40

konec

12.10.2019, 08:15 • Michal Luxa (@MisakMispulin)

S konstatováním, že Eliud Kipchoge změnil historii maratonu, se s vámi loučím a přeji vám příjemný zbytek unikátního dne. (10:27:34)
Už před cílovou bránou Eliud Kipchoge slavil a po doběhu zamířil hned ke své rodině! Keňan to zvládl skvěle a užívá si zasloužené ovace. Brzy pětatřicetiletému běžci je odměnou čas 1:59,40, jímž se zapsal do historie maratonu! Znovu připomínám, že nejde o světový rekord, protože se nejednalo o závod. Další metou musí být pro Kipchogeho pokořit dvouhodinovou hranici v samotném závodě, třeba příští rok v Berlíně.

Uznání zaslouží také organizátoři a především skvělý tým jednačtyřiceti pacemakerů, kteří odvedli výbornou práce. Většina z nich se nechala slyšet, že nejdou vodit, ale jdou pomoci kamarádovi k zapsání do historie. Ve Vídni bylo vše skvěle připraveno, včetně Kipchogeho.

Přiznám se, že při doběhu se i mně spustily slzy štěstí, jelikož jako běžec "hobík" jsme na pokoření dvou hodin při maratonu čekal. A že ho splnil zrovna Kipchoge o to je pocit lepší. Čtyřiatřicetiletá legenda běžeckého sportu potvrdila, že člověk nemá limity.

Doběh do cíle unikátní výzvy

Neuvěřitelné! Eliud Kipchoge doběhl v čase 1:59,40! Zkušený Keňan na posledním kilometru ještě zrychlil, protože stáhl neuvěřitelných deset vteřin navíc! Je to hrdina, který poprvé dostal maraton pod dvě hodiny!

Čtyři sta metrů před cílem se pacemakaři rozestupují a Eliud Kipchogejde dopředu! Dneska to je zápis do historie! Dámy a pánové, Keňan to zvládl na jedničku dvakrát podtrženou!
Pacemakeři, kteří byli za hrdinou dnešního dne jdou dopředu a snaží se Kipchogeho vyburcovat. Právě Keňan je teď poslední ve skupině!
Další doprovodné vozidlo odstupuje a zbývá lehce hranice nad jedním kilometrem! A pozor, ještě se zrychluje!

A znovu úsměv na zkušeného maratonského hrdinu! Stále se běží na čas, který je o deset vteřin pod dvěma hodinami! Eliud Kipchoge běží s lehkým úsměvem na tváři a odstupuje mu první doprovodné vozidlo!
Eliud Kipchoge se znovu usmívá, sám asi ví, že je hodně blízko k přepsání historie!
Poslední dva kilometry do cíle! Eliud Kipchoge probíhal zhruba v čase 1:53,40 hodin. Stále má náskok na dvě hodiny devíti vteřin. Tohle už prostě musí vyjít!
Ještě pro představu, Bernard Lagat je nejzkušenějším pacemakerem, jemuž je čtyřiačtyřicet let! Stále je náskok na cílový čas devět vteřin!

Do cíle zbývají poslední čtyři kilometry a Eliud Kipchoge má na dvě hodiny náskok deseti vteřin. Tohle vypadá opravdu skvěle a při pohledu na hlavního hrdinu si myslím, že dnes by magická hranice mohla padnout!
Hlavní hrdina závodu trochu vybočuje do strany, asi reakce na vítr. Ovšem stále je skvěle schován, asi taktika kouče Chrise Frooma funguje na jedničku. Znovu připomínám, že skupina běží ve tvaru písmene X.
Posledním kapitánem je Lagat, který se jako poslední zařadil do skupiny běžců. Eliud Kipchoge se právě za něj schoval a dál se drží výtečné tempo! V České republice by s Keňanem nevydržel běžet nikdo ani deset kilometrů, to jen pro srovnání!
Vypadá to skvěle! Čtyřiatřicetiletý Keňan má na cílový čas náskok deseti vteřin. Opět probíhá výměna pacemakerů, která by měla být už poslední. Jdeme do koncovky!
Už pouze šest kilometrů zbývá do cíle dnešní výzvy, která by se měla zapsat do historie běhu! Ovšem znovu připomínám, že nepůjde o světový rekord, jelikož se nejedná o závod!
Pětatřicet kilometrů je minulostí, stále se běží ve strojovém tempu, jenž je stanovené na dvě minuty padesát vteřin. Neuvěřitelné! Eliud Kipchoge se usmívá, zdá se, že je na tom skvěle!
Eliud Kipchoge v Monze nezvládl pokoření historie o pětadvacet sekund. Ovšem ve Vídni zatím vypadá mnohem lépe. Opět Keňan dostal nějaké informace od organizátorů a hned poté se občerstvil.
Aktuálně je kapitánem vodičů znovu Eric Kiptanui, který se se svou skupinou vrátil do výzvy. Stále se nacházíme v zelených číslech, třiatřicátý kilometr se běžel v tempu 2:50, což byla ideální meta daná před výzvou v Rakousku.
Pacemakeři znovu odstupují a přibíhá nová skupina. Pokud se zaměříme na výkon Eliuda Kipchogeho, tak má devět vteřin k dobru oproti podobné výzvě před dvěma lety v Monze, kde po třicátém kilometru začal odpadat. Ovšem tady má kolem sebe spoustu diváků, kteří ho ženou kupředu.
Jednatřicet kilometrů je minulostí, Eliud Kipchoge stále běží skvěle, ale trochu se mění grimasa v obličeji. Snad nejde o nic vážného, poslední kilometr byl znovu o dvě vteřiny rychlejší.
Posledních dvanáct kilometrů čeká na skupinu běžců v dnešní výzvě. Poslední kilometr byl o dvě vteřiny pomalejší, aktuálně má čtyřiatřicetiletý Keňan náskok na dvě hodiny v cíli deset vteřin.
Sám vím, že na třicátém kilometru se maraton začíná lámat. Eliud Kipchoge se pokusil o stejný počin jako dnes v Monze. Ale tentokrát vypadá mnohem lépe než v Itálii.
Vraťme se znovu do výzvy, kde aktuálně běžecká skupina minula ceduli, která značila devětadvacátý kilometr. Eliud Kipchoge je stále výborně schován a vypadá opravdu skvěle. Tentokrát se o dvě vteřiny běželo rychleji než bylo psaných dvou minut padesáti vteřin před výzvou.
Pokud slezeme ze silnice a podíváme se za reklamní značení zjistíme, že podél trati je spousta fanoušků, které Eliud Kipchoge k výzvě zval. Čtyřiatřicetiletý Keňan věděl, že právě to je moment, jenž mu v samotném závěru může hodně pomoci. Ovšem nepřivolávejme šampionovi žádnou krizi!
Skupina vodičů kolem Erica Kiptanuie se nechala vystřídat a za sebe musím říct, že právě odstupující běželi opravdu strojově. Běžci se drželi celou dobu v předepsaném čase. Aktuálně je dalším kapitánem pacemakerů Robinson.
Na pětadvacátém kilometru byl Eliud Kipchoge v čase 1:10,59 hodin. Neuvěřitelný výkon, jenž se má vepsat do historie. Znovu připomínám, že nepůjde o vytvoření nového světového rekordu.
Eliud Kipchoge má se skupinou "kamarádů" za s sebou šestadvacet kilometrů. Pacemakeři se za malou chvíli znovu prostřídají. Poslední čtyři kilometry se běželi opět strojově v předepsaném tempu před výzvou.
Aktuálně jeden z organizátorů ukazuje, aby se vodiči znovu přiblížili zelené čáře, jelikož ztratili asi tři metry. Ve stejné době Keňan znovu občerstvuje. Stále se běží někam k času 1:59,50 hodin.
Ve Vídni je sice trochu sychravé počasí, ovšem jsou připravené ideální podmínky proto, aby se Eliud Kipchoge dostal pod dvě hodiny. Vidíme doprovodné auto, které ukazuje, kde se mají nacházet. Dále cyklisty, kteří dodávají informace a také občerstvení a dále dobrovolníky, ti zase odstraňují čerstvě spadané listí.
Ještě devatenáct kilometrů schází do cíle dnešní výzvy. Skupina kolem čtyřiatřicetiletého šampióna je v zelených číslech, čas pod dvě hodiny je tak velmi blízko! Ovšem ještě je před námi obrovská porce kilometrů.
Pacemakeři se prostřídali a Matt Centrowitz byl organizátorem pochválen za skvěle odvedenou práci. Aktuálně se na pozici kapitána nachází Eric Kiptanui z Keni.
Dvaadvacátý kilometr byl zase trochu pomalejší, v průměru se musí běžet v 2:50 na kilometry, tentokrát to bylo o dvě sekundy pomalejší. Za malou chvilku se vodiči zase změní.
Půlmaraton absolvovala skupina kolem čtyřiatřicetiletého Keňana v tempu, které bylo psané. Aktuálně má Eliud Kipchoge náskok na dvě hodiny jedenácti vteřin. Bohužel meta půlmaratonu označena nebyla.
Na dvacátém kilometru se písmeno X trochu rozbilo a Eliud Kipchoge je trochu dále než by bylo optimální. Tentokrát se na průměrný čas ztratily dvě vteřiny. Ovšem stále jsem v zelených číslech.
Doprovodný cyklista radí jednomu z pacemakerů, kde se má více držet. I takové vymoženosti má dnešní výzva, která snad přepíše historii.
Kilometry 15 až 18 se běželi ve strojovém tempu dvou minut padesáti vteřin. Devatenáctý už byl zase o dvě vteřiny rychlejší. Zatím je cílový čas vypočítán na hodinu devětapadesát minut a devětačtyřicet vteřin.
Když se podíváme na projev hlavního "závodníka", ten je stále stejný jako na startu. Ovšem stále nejsme ani v polovině výzvy, ale vypadá to, že Eliud Kipchoge je skvěle připraven.
Matt Centrowitz je pro pár následujících kilometrů kapitánem vodičů, právě tento Američan chrání svým tělem čtyřiatřicetiletého Keňana.
Znovu na řadu přichází střídání placemakerů, kteří se rychle mění. Jsme lehce za metou sedmnáctého kilometru.
Eliud Kipchoge má za sebou šestnáct kilometrů, režie už se vydala do prostoru dlouhé rovinky, kde se už připravuje další skupiny vodičů. Poslední tři kilometry se běžely ve strojovém tempu 2:50 minuty.
Vraťme se ještě k mezičasům. Na pátém kilometru byli běžci v čase 14:10 a na desátém 28:10. To jsou výborné časy, které atleti předvádějí.
Čtyřicet minut je minulostí a Eliud Kipchoge už má za sebou čtrnáct kilometrů. Poslední kilometr se běžel v čase dvou minut osmačtyřiceti vteřin, což je o dvě vteřiny rychlejší než bylo dáno před výzvou.

Střídání vodičů

Po třináctém kilometru opět došlo ke změně placemakerů. Julien Wanders dokonce běží s čepicí a je kapitánem další party. Stále se běží v předepsaném tempu.
Skupina běžců už proběhla kolem cedule, která značila dvanáctý kilometr. Čas byl zhruba na hodnotě 34:04 minut, stále se výzva nachází v zelených číslech.
Poslední kilometr, tedy jedenáctý byl zatím nejpomalejší. Běžel se dvě minuty dvaapadesát vteřin, což je o dvě sekundy více než bylo v plánu.
Deset kilometrů je minulostí a běžci aktuálně běží v tempu 21,4 kilometrů za hodinu. To je neskutečné tempo pro normální běžce, ovšem Eliud Kipchoge je zdá se skvěle připraven.
Před šestadvacátou minutou jsou běžci na devátém kilometrů. Stále se jede podle předepsaného plánu, ovšem stále zbývá do cíle ještě třiatřicet kilometrů.
Brett Robinson se zařadil před Keňana, což svědčí o tom, kdo je kapitánem placemakerů v této chvíli. Stále se běží v zelené zóně, což svědčí o tom, že čas se v cíli zastaví pod dvěma hodinami.
Po dvaadvacáté minutě se znovu střídají vodiči, tentokrát to vypadalo opravdu hladce. Skupina běží opravdu skvěle a Eliud Kipchoge je skvěle schován před větrem.
Na sedmém kilometru má skupina kolem Keňana náskok na dvě hodiny deset vteřin, zatím jde všechno podlé předepsaného plánu.
Dvacet minut je minulostí, režie výzvy si všimla, že organizátoři před skupinou zametají i čerstvě spadané listí – skvělá organizační práce!
Ovšem jsme stále na začátku, protože skupiny a běžců se nachází na šestém kilometru. Zejména Eliud Kipchoge vypadá skvěle a odpočinutě.
Na šestém kilometru se Eliud Kipchoge poprvé občerstvuje, když k němu přijel blíže cyklista, který mu předal speciální nápoj vytvořený ve Švédsku. Pokud by se běželo takto, bude Keňan v cíli v čase 1:59,51 hodin.
Důležité je zmínit, že se nebude jednat o překonání světového rekordu. Ovšem je to výzva a zapsání se do historie maratonské vzdálenosti.
Po třech kilometrech přišla první změna placemakerů, kdy první čtyři odběhli do strany a nahradili je jiní. Čekalo se, jak to celé bude probíhat, asi tak hladké jak se to čekalo to nebylo. Eliud Kipchoge je za hranicí tří kilometrů.
Sedm minut závodu je minulostí a čtyřiatřicetiletý Keňan je skvěle schován za placemakery. Zatím jsme na začátku a vše běží podle plánu.
Firma INEOS sídlí v Londýně, kde se mělo původně běžet. Ovšem Vídeň byla vybrána kvůli počasí a také díky převýšení na trati. Eliud Kipchoge bude mít k dispozici hned jednačtyřicet vodičů, kteří se budou pravidelně střídat.
Doprovodné auto ukazuje placemakerům, jak běží. Vůz jim ukazuje, kde by běžci měli být, o to to mají vodiči lehčí oproti normálnímu maratonu.
Na pátém kilometru musí být keňský běžec v čase 14 minut 13 vteřin, to je až neskutečný čas při maratonu. Formace se seřadila do písmene X, což navrhl trenér Chrise Froomea.
Eliud Kipchoge už přihází v bílém na start, kde na něj už čeká hned sedm vodičů.
Ještě jednou vás vítám u našeho přenosu, který začne za deset minut. Eliud Kipchoge se pokusí napsat nový článek do historie, pokud se mu to povede, předvede snad výkon za hranicemi možností člověka.
INEOS 1:59 Challenge

Dnešní závod nemůže být zapsán jako maraton, protože proti keňskému běžci nebudou stát soupeři. Ovšem délka závodu bude mít klasických 42,195 kilometru. Aby jej zvládl Eliud Kipchoge pod dvě hodiny, potřebuje držet průměrné tempo 2:50 minuty na kilometr. K tomu, aby se zapsal do historických tabulek bude mít řadu placemakerů, kteří se k němu budou přidávat postupně.

„Poběžím, abych stvořil historii a ukázal generacím, že lidstvo nemá limity. Že ty máme pouze ve své mysli. A já se tu myšlenku pokusím z jejich hlavy vymazat. Sám jsem se na pokus mentálně hodně připravoval, protože mentální síla bude naprosto stejně důležitá jako ta fyzická,“ potvrdil sám Kipchoge.

Dlouho se o startu nevšední výzvy diskutovalo, jelikož se čekalo na štáb metrologů. Definitivně se rozhodlo, že Eliud Kipchoge vyběhne v 8 hodin 15 minut. Legenda běžecké smetánky se bude občerstvovat v momentech, kdy si sama ukáže.

„V Berlíně jsem běžel, abych vytvořil světový rekord. Tady běžím, abych vytvořil historii. Kdokoliv to může zkusit a zjistí, že to bude bolet,“ je si vědom majitel nejlepšího výkonu.

Zda přepíše historii, to začneme odtajňovat po osmé hodině ranní. Přenosem vás provede Michal Luxa, jenž je sám běžeckým nadšencem. Doufejme, že si společně s ním "závod" s časem užijete a budete sledovat přepis historie, na který Eliud Kipchoge rozhodně má!
Eliud Kipchoge

Pátého listopadu mu bude pětatřicet let, má tři děti a je ženatý. Ano, to je výpisek z osobního života keňského maratonce. Jeho ratolesti budou otce podporovat přímo ve Vídni, kde téměř "neporaženého" běžce čeká další životní výzva.

Eliud Kipchoge drží světový rekord na maratonské vzdálenosti, před rokem jej stanovil v Berlíně. V německé destinaci se čas zastavil na čase 2:39,49 hodin.

Vraťme se k tomu, proč je Eliud Kipchoge téměř neporaženým běžcem v maratonu. Keňský závodník vyhrál 12 ze 13 maratonů, do kterých nastoupil, včetně závodu na olympijských hrách v Riu. Dále pětatřicetiletý mistr má čtyři medaile z pětikilometrových tratí. O tom, že je výjimečný není pochyb, ale už v Rakousku se muže zapsat do statistik nesmazatelným písmem.
Tak a je to tu, je zde moment, na který celý atletický svět čekal dlouhé roky. Eliud Kipchoge se znovu pokusí maratonskou metu srazit pod dvě hodiny, po Berlíně u toho bude rakouská Vídeň. Vítejte u textového přenosu INEOS 1:59 Challenge.
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 08:15.

INEOS 1:59 Challenge

Eliud Kipchoge (KEN) 1:59,40

konec

Zpět na online