Menu

Hokej

Mistrovství světa - II. B Divize

Island – Nový Zéland

4:2

konec (2:0, 2:0, 0:2)

27.04.2019, 23:30 • Pista de Hielo Santa Fe, Mexico City • 5. kolo • Tomáš Lysý (@tomaslysy86)

S konstatováním, že Island při svém posledním vystoupení na turnaji skolil Nový Zéland 4:2 a na šampionátu divize 2B pro rok 2019 obsadil druhé místo, se s Vámi loučí a hezkou neděli přeje Tomáš Lysý. (01:53:57)
Island si tak připsal třetí výhru na turnaji a po Severní Koree a Mexiku poráží také Nový Zéland. V tabulce divize 2B tak skončí na druhém místě s devíti body právě před Novozélanďany.

Už před tímto zápasem bylo jasné, že do divize 2A postoupí po pěti letech Izrael, který v zápasu proti Gruzii vyhrál a splnil tak nutnost zisku alespoň jednoho bodu.

Na šampionátu ale bude posledním zápasem o co hrát, jelikož domácí Mexiko nastoupí proti Severní Koree v bitvě o udržení. Mexičané potřebují vyhrát za tři body, aby se udrželi, KLDR stačí jakýkoliv bodový zisk.
Ve třetí části nakonec také padly tři branky, ovšem nyní do islandské sítě. Ve 45. minutě totiž dokázal poprvé překonat výborného Snorri Sigurbergssona Andrew Cox, jenž se trefil z levého kruhu. Na další trefu se i přes šance na obou stranách muselo čekat do poslední minuty, kdy Nový Zéland odvolal gólmana a nejproduktivnější hráč týmu Matthew Schneider snížil na konečných 4:2 pro Island, který tak obsadí v tabulce druhé místo za postupujícím Izraelem.

Konec zápasu.

59:22

O místních komentátorech už bylo řečeno hodně. Ale zatímco zápas už je rozhodnut, tak bych rád uvedl, že tři hokejoví labužníci během přenosu na YouTube živě komunikují s Jeliezerem Šerbatovem, lídrem izraelského týmu, který před pár hodinami oslavil postup do divize 2A, a nyní také jednomu fanouškovi na přání zazpívali Give me baby one more time od Britney Spears. A taky to vypadá, že právě Šerbatov zamíří na komentátorské stanoviště na poslední zápas šampionátu Mexiko – Severní Korea, tedy v přímé bitvě o udržení.

59:22

Nový Zéland zkouší znovu hru bez gólmana.

59:21

59:21 Matthew SCHNEIDER - 4:2

59:21

Nový Zéland právě vstřelil branku!
Poslední gól Nového Zélandu na turnaji dává symbolicky jeho nejproduktivnější hráč – MATTHEW SCHNEIDER. Nový Zéland zkusil hru bez gólmana, která se vyplatila. Od modré vystřelil Stefan Amston a Mountain Schneider, jak ho místní komentátoři nazvali, uspěl tečí. Asistence: Stefan Amston.

59:18

Nový Zéland si bere oddechový čas a Richard Parry po něm zůstává na střídačce.

58:12

Island hraje v pěti.

58:00

Ohlášeny poslední dvě minuty třetí třetiny a myslím si, že i obou dvou týmů na šampionátu divize 2B.

57:15

Nyní již do útočného, ale Islanďané se opět rychle osvobozují. Nyní si možná říkají, proč to takhle v oslabeních nešlo včera proti Gruzii. Ale i případná včerejší výhra proti Gruzíncům by Islandu nestačila k postupu.

56:49

Novozélanský útok začíná za brankou Parryho, ale pětice hráčů v bílém se dostala jen do středního pásma a musí začít znovu.

56:41

Další dvě vyhození Islandských.

56:12

Novozélanďané ještě budou moct zlepšit své přesilové hry, neboť ze dvou faulů si sudí Tim Tzirtziganis vybral zákrok islandského hráče a Hafthor Sigrunarson jde ven za seknutí soupeře.

55:59

Orongan v situaci dva na jednoho přihrával na modré pro svého spoluhráče Sigurdssona, ale ten byl o maličko rychlejší a sudí pískají ofsajd.

55:20

Vignir Arason čekal na modré přihrávku, aby mohl střílet na branku z první. Ta nepřišla, protože jeho spoluhráči nedostali pořádně puk na hokejku. Zato Novozélanďané ano a je z toho zakázané uvolnění.

54:23

Nový Zéland nevymyslel při přesilové hře takřka nic. Takže k nějaké zápletce zápasu patrně už nedojde.

53:32

Novozélandská pětka se nemůže usadit v útočném pásmu, Island se dvakrát po sobě osvobozuje.

52:23

Nyní následovala trošku výraznější pasáž hry bez přerušení, která se odehrávala ponejvíce před brankou Nového Zélandu. Po chvíli však končí, neboť Bjarki Johannesson v útočném pásmu fauloval a vykoledoval si dvě minuty za vysokou hůl.

51:25

Parry vyklepal lehké nahození soupeře a může rozehrát puk z branky na své spoluhráče. Nakonec ho ale jen přenechal pro Nika Hendersona.

51:03

Hra je nyní hodně kouskovaná, jako by si oba týmy chtěli své poslední vystoupení na šampionátu užít hodně do sytosti.

50:58

Sigurbergsson byl opět v akci, když u své pravé tyče nadvakrát pokryl rychlé zakončení zblízka v podání Dale Harropa.

50:24

Parry dokázal v závěru před brankou pokrýt puk.

50:05

Necelých deset minut zbývá do konce vystoupení obou týmů na turnaji.

49:34

Tempo zápasu už trošku opadá, což je možná dáno i tím, že se již hraje pouze o čest.

47:39

Komentátoři zápasu přímo na stadionu se opět baví různými hity či jejich parodiemi. Mezitím Falur Gudnason projel po pravé straně až před branku a nadvakrát zkoušel překonat Parryho, ale bez úspěchu.

46:28

A nepřijde ani nyní, jelikož je pískáno zakázané uvolnění Nového Zélandu.

45:46

Že by se chtěli Novozélanďané ještě vrátit do zápasu? Nyní jsou jednoznačně aktivnějším týmem! Henderson rychle dojel vyhozený puk a vrátil se s ním zpět do útočného pásma, ale ohrožení soupeřovy branky nepřišlo.

44:36

44:36 Andrew COX - 4:1

44:36

Nový Zéland právě vstřelil branku!
Klasickou početní výhodu už Islanďané ubránit nedokázali a kouzlo Sigurbergssona je odčarováno. Polozov dostal přihrávku od Leeho na modrou, ale nevystřelil, nýbrž přihrál na levý kruh pro ANDREWA COXE. Útočník Nového Zélandu se z první opřel do puku a možná trošku překvapivě překonal strážce islandské svatyně, který zřejmě neměl dobrý výhled. Asistence: Alexander Polozov, Martin Lee.

43:55

Zatímco od modré nepřesně střílel Nik Henderson, Island už je ve čtyřech.

43:52

Ale opět nepřišla žádná gólová příležitost hráčů v bílých dresech. Islanďané brání velice dobře a navíc mají za sebou jistého Sigurbergssona.

42:58

Uvidíme, jak tomu bude nyní. Vignir Arason jde ven na dvě minuty za podrážení a Nový Zéland bude mít minutovou přesilovku pět na tři.

42:55

Minuta přesilovky Nového Zélandu je pryč a islandský brankář zatím nemusel ukazovat žádný těžký zákrok.

42:31

Začátek oslabení začal zvýhodněný tým dobře, ovšem Sigurbergsson je stále pozorný.

41:55

Další přesilová hra bude pro Nový Zéland, který tak bude moct smazat nulu na svém kontě branek. Robert Palsson podrážel soupeře a už míří na trestnou lavici.

40:01

Začala třetí třetina.
Další třetina začne přibližně v 1:05.
Druhá třetina je u konce a podobala se hodně první části. Opět padly dvě branky a opět se o ně zasloužili Islanďané, kteří jdou za druhým (ale nepostupovým) místem v divizi 2B. Nejprve se po 53 sekundách hry prosadil Andri Mikaelsson, který uspěl dorážkou do volné části branky. V čase 26:51 jsme viděli zatím poslední gól tohoto zápasu, když se Bjarki Johannesson prosadil rychlou střelou z pravého kruhu. Bez šancí nejsou ani hráči Nového Zélandu, ale Snorri Sigurbergsson nejprve vychytal únik Chrise Eadena a poté si poradil také s hezkým zakončením Strayera zády k brance, když rychle dal k sobě své betony – 4:0.

40:00

Druhá třetina skončila.

39:59

Schneider se ještě v poslední sekundě snažil před brankou tečovat střelu svého spoluhráče, ale puk mu na hůl nepřišel.

39:25

Také hráči v bílém už jsou v pěti a ubránili se čtyřminutovému oslabení.

39:00

Novozélanďané vyvezli kotouč do středního pásma a poté nahodili za branku Sigurbergssona. Mezitím je hlášena probíhající poslední minuta druhé třetiny.

38:30

Nový Zéland je nyní pod velkým tlakem. Jeden z kolegů na onlajnech by napsal prostě jen: Islandský zámek.

38:10

Od modré znovu pálil Thorsteinsson a jeho pokus projel těsně vedle levé tyčky Parryho, který na kotouč vůbec neviděl.

37:27

Islanďané si zatím nevylepšují procentuální úspěšnost 23,08% využití přesilových her. Na druhou stranu, Nový Zéland je nejlepším týmem celého šampionátu divize 2B v oslabení.

36:50

Nyní už útočí Islanďané. Thorsteinsson dostal puk na modrou a na levém kruhu viděl Atlasona, který ale netrefil tři tyče.

36:27

Jenže hokejisté ohně, ledu a vody se nyní musí bránit, Sigurbergsson si připisuje při vlastní přesilovce další úspěšný zákrok.

35:24

Jaxson Lane zahrál vysokou holí a protože ve tváři z atakovaných islandských plejerů se objevila krev, jde ven rovnou na čtyři minuty. Island tak možná téměř dohraje druhou část v početní výhodě.

34:54

34:54 Hezké zakončení Ryana Strayera zády k brance

34:54

Ryan Strayer dostal přihrávku před branku, jenže byl zády k islandské kleci. Co vymyslel? Dal si kotouč mezi nohy a zkusil pohotové zakončení zády k Sigurbergssonovi, který své betony sklapl včas.

34:35

Necelých pět a půl minuty před koncem druhého dějství proběhne buly po levici Parryho.

34:15

Novozélanďané mohli jít do protiútoku tři na dva, jenže všechno pokazila nepřesná přihrávka ve středním pásmu.

32:44

Island hraje v pěti.

32:14

Další dobrá práce kvartetu Islanďanů, kteří napadají rozehrávku soupeře a o puk se chvilku bojovalo za Parryho klecí.

32:00

Nyní už sice jsou hráči v bílém v útočném pásmu, ale spíše jen nahazují puky po mantinelu.

31:40

A další akce Novozélanďanů končí před jejich útočnou modrou.

31:22

Během více jak půlminuty se Islanďané dokázali dvakrát osvobodit.

30:44

Nejproduktivnější Islanďan na turnaji Miloslav Račanský dostává dvě minuty za nedovolené bránění.

30:40

Parry se dostal v brankovišti do nehokejové pozice kvůli faulu jednoho z hráčů soupeře a hra je tak přerušena. Nový Zéland si zahraje druhou přesilovou hru.

29:52

Osm sekund chybí k tomu, aby byl zápas v polovině. Island si jde jistě za druhým místem na turnaji.

29:23

Chaotická rozehrávka Nového Zélandu končí v jeho obranném pásmu a pro hráče v bílém bylo jen dobře, že si úspěšně napadající Johann Leifsson nedokázal lépe zpracovat kotouč.

28:47

Po chvilce se také zahřál Sigurbergsson, jenž dokázal lapit nahození soupeře a pozastavil tak hru.

26:51

26:51 Bjarki JOHANNESSON - 4:0

26:51

Island právě vstřelil branku!
Už jsem chtěl říct, že se Island snaží přidat další branku, ale Parry zatím svůj tým od další pohromy drží. Už to ale neplatí. Knutsson na pravé straně útočného pásma zabojoval o puk, získal ho a předal na kruh pro BJARKI JOHANNESSONA. Kapitán Skautafélag Reykjavikuru napřáhl a Parry nestihl zasáhnout. Asistence: Aron Knutsson.

25:34

Zajímavostí také je, že zatím jsme viděli jen jedno vyloučení – v polovině šesté minuty na islandské straně. Hra je nyní přerušena, puk zmizel z hrací plochy a buly bude ve středním pásmu.

24:39

Výborný Snorri Sigurbergsson. Chris Eaden přebral dlouhou přihrávku a řítil se sám na islandského muže v masce, který mu uzmul gólovou šanci, když hokejkou vypíchl novozélandskému útočníkovi puk. To bylo nečekané a o to více dobré!

24:28

Parry musel vyjet z branky, aby ztlumil soupeřovo nahození po prknech. Povedlo se.

23:46

Sigurbergsson stále drží při svém prvním vystoupení na turnaji čisté konto, nyní dobře zasáhl proti střele Gino Heyda z bezprostřední blízkosti z levé strany.

23:29

Parry pohlídal další nahození na svojí branku a tentokrát schoval puk ve výstroji.

22:53

Chybka při ataku vedoucího týmu nebo spíše nepřesnost – pískán je ofsajd.

21:53

Pokud budou Islanďané v tomto tempu pokračovat, mohou atakovat své dvě nejvyšší a jediné dvě výhry na turnaji – 8:0 proti Severní Korey a 9:1 proti Mexiku. Ale troufám si tvrdit, že takový debakl Nový Zéland nedopustí.

20:53

20:53 Andri MIKAELSSON - 3:0

20:53

Island právě vstřelil branku!
Již v první minutě druhé třetiny přichází třetí branka Islanďanů, kteří tak stejně jako včera vedou 3:0. Leifsson přihrál puk na modrou pro Thorsteinssona, který vystřelil. Před brankou se k odraženému puku dostal ANDRI MIKAELSSON a pohotově ho dorazil do volné části branky. Asistence: Sigurdur Thorsteinsson, Johann Leifsson.

20:10

Zatímco komentátoři srovnávají Johnny Walkera s Tequillou, Islanďané se na začátku druhé třetiny hrnou do útoku.

20:01

Začala druhá třetina.
Další třetina začne přibližně v 0:18.

Tihle tři pánové se hokejem opět baví - v první třetině mj. referovali o Kurtu Cobainovi

První třetina je u konce a Islanďané v ní byli lepším týmem, čemuž odpovídá i současné skóre. V desáté minutě vyhrál buly Gudnason nalevo pro Úlfara Jóna Andressona a ten se trefil hezky pod víko. Za dalších 63 sekund se prosadil i islandský forvard s českým pasem Miloslav Račanský, který propálil Parryho také z kruhů a zaznamenal svůj šestý gól na turnaji. Za Island si dobře vede novic v brankovišti Sigurbergsson, jenž vychytal i Schneidera, nejproduktivnějšího hráče Nového Zélandu, který si na něj nepřišel střelou z levého kruhu a ani následnou dorážkou, což byla asi největší šance Novozélanďanů – 2:0.

20:00

První třetina skončila.

19:19

Po ofsajdu Novozélanďanů se bude vhazovat ve středním pásmu, samozřejmě poblíž obranné modré Islandu.

19:00

Probíhá poslední minuta první třetiny.

18:49

Sigurdur Thorsteinsson měl hodně dobrý úmysl. Viděl, že je před Parrym několik hráčů, tak nahodil puk na jeho klec a ten proskákal vedle pravé tyčky.

18:44

A nevyšlo to ani napodruhé – ofsajd.

18:29

Hráči v bílém, tedy reprezentanti Nového Zélandu, rozjíždí další útok zpoza vlastní klece. Napoprvé to nevyšlo, musí tedy znovu.

17:43

Rychlý kontr Islandu skončil nepřesnou přihrávkou.

16:27

Šance Nového Zélandu jako by možná trošku rozhýbala jeho zakřiklé reprezentanty. Nyní přece jen trošku zatlačili na pilu a dostávají se častěji před Sigurbergssona.

15:15

Matt Schneider je aktuálně čtvrtým nejproduktivnějším mužem šampionátu a nyní nebyl dalek k tomu, aby přidal svůj desátý bod na turnaji. Z levé strany si sjel před Sigurbergssona, ale střelou jej nepřekonal, poté neuspěl ani dorážkou a ležící gólman Islandu nakonec skryl kotouč pod svou výstroj, než aby Schneider puk vyštrachal.

14:50

Dva oblíbení komentátoři se už opět dostávají do varu. Za předešlé čtyři hrací dny jsem z jejich slov slyšel několik recenzí na pěvecké hvězdy bývalé či současné scény, nyní při dalším útoku Islandu volí hodně lichotivá slova na tvorbu Kurta Cobaina.

14:06

Zakázané uvolnění prohrávajícího týmu.

13:35

Island napadá rozehrávku soupeře už ve středním pásmu a vyjma střely Polozova se Novozélanďané prakticky nemohou dostat na druhou stranu.

12:38

Alexander Polozov, estonský rodák reprezentující Nový Zéland, se u pravé tyčky Sigurbergssona dostal ke kotouči, ale možná měl střílet z první než míchat s pukem. Takhle se islandský gólman stihl přemístit a puk pokrýt.

12:17

Dva góly během 63 sekund jsou pro Islanďany rozhodně velkým povzbuzením, byť de facto v tomto utkání již o nic nejde. Ale včera také Island vedl, dokonce 3:0, a nakonec s Gruzií padl 3:6.

10:37

10:37 Miloslav RAČANSKÝ - 2:0

10:37

Island právě vstřelil branku!
Prakticky totožná situace jako při prvním gólu Islandu, jen nikoliv při buly. Osmnáctiletý forvard Dallasu Snipers hrající WSHL Axel Orongan posunul kotouč mezi kruhy na MILOSLAVA RAČANSKÉHO a rodák z Vlašimi, odkud jsou mimojiné i české hokejové reprezentantky Kristýna Kaltounková a Nikola Dýcková, napřáhl ke střele. Parry jí nezastavil a český hokejista s islandským občanstvím dává svůj šestý gól na turnaji, po kterém může ještě myslet na pomyslnou korunku střelců. Asistence: Axel Orongan, Orri Blondal.

09:34

09:34 Úlfar Jón ANDRESSON - 1:0

09:34

Island právě vstřelil branku!
Islanďané jdou do vedení. Gudnason vyhrál buly na levou stranu pro ÚLFARA JÓNA ANDRÉSSONA a forvard Björninnu, jenž to svého času zkoušel i v Dánsku, se trefil krásně pod víko. Parry neměl nárok. Na světovém šampionátu se za Island trefuje po třech letech. Asistence: Falur Gudnasson.

09:34

Zakázané uvolnění Nového Zélandu stěhuje hru před branku Parryho.

09:01

A hráči v modrém již mohli v souboji o druhé místo v tabulce jít do vedení! Hafthor Sigrunarson dostal před brankou výhru k tečování puku, což také zkusil, ale kotouč mezi tři tyče díky zákroku Parryho nedostal.

08:27

Islanďané vyhodili tak, aby se nejednalo o zakázané uvolnění a mohli jít střídat.

07:20

Kvartet Islanďanů se bez problémů ubránil, tuhle přesilovou hru si Nový Zéland, který má využití přesilovek na tomto šampionátu na neskutečných 48%, za rámeček nedá.

06:33

Islanďané zatím hrají oslabení velmi dobře, Sigurbergsson nemusel pořádně zasahovat. Jaký to rozdíl proti včerejšímu zápasu proti Gruzii, kdy svěřenci Vladimíra Kolka inkasovali v početní nevýhodě hned třikrát.

05:20

Ingvar Jonsson zahrál vysokou holí a Nový Zéland si zahraje přesilovou hru.

04:43

Jméno hráče, který nyní otestoval pozornost Parryho, Vám asi nic neřekne, ale vězte, že tento forvard hokejového klubu ze severoislandského Akureyri už nějaký ten pátek hraje za A-tým své země. Ačkoliv je mu teprve devatenáct let, premiéru za A-tým si zapsal před dvěma lety a pokud mě statistiky nešálí, byl hned kapitánem své vlasti. Na premiérový gól ale ještě čeká.

04:12

Sigurdur Thorsteinsson nahodil puk od modré na brankáře a Richard Parry jej schoval ve výstroji.

03:49

Přesně jak říkají komentátoři dnešního špílku. Možná bychom mohli vidět slušnou hru, jelikož oba týmy nemají vůbec co ztratit. Sestoupit nemohou a postup si před několika desítkami minut vybojoval Izrael pod vedením česko-amerického kouče Roberta Holíka

03:13

Ohánět se nyní musel také Richard Parry, který zatím hájil branku Nového Zélandu ve všech čtyřech utkáních na šampionátu.

02:19

Strayer přebral v útočném pásmu Challisovu nahrávku a dostal se až do těsné blízkosti branky. Sigurbergssona v brance doslova povalil, ale novic v islandské brance na tomto šampionátu udržel puk před čárou.

02:04

Falur Gudnason ještě udržel puk v útočném pásmu, poté už se ho ale chopili hráči Nového Zélandu a jdou dopředu.

01:30

Přichází první přerušení hry, Ryan Strayer, rodák z amerického Murfreesboro, ztečoval puk mimo kluziště.

00:01

Utkání právě začalo.
V brance Islandu dostane šanci vůbec poprvé na turnaji Snorri Sigurbergsson, šestadvacetiletý gólman švédského klubu Järfälla HC, který hraje čtvrtou nejvyšší švédskou soutěž Division 2.
Úvodní sestavy:

Island: Sigurbergsson (Hedström) – G. Arason, Palsson, Blondal, Thorsteinsson, Jonsson, Jakobsson, V. Arason, Arnason – Sigurdsson, Račanský, Orongan – Mikaelsson, Atlason, Leifsson – Knutsson, Johannesson, Sigrunarson – Kristinsson, Gudnason, Andresson. Trenér: Vladimír Kolek

Nový Zéland: Parry (Mitalas) – Amston, Henderson, Craig, Jackson, Lane, Mawxon, Hay – Polozov, Schneider, Cox – Eaden, Heyd, Lee – Strayer, Challis, Gavoille – Vortanov, Harrop, Ellis. Trenér: Anatolij Chorozov

Rozhodčí: Tim Tzirtziganis – Tomáš Brejcha, Justin Cornell.
Izrael naopak získal proti Mexiku dva body, takže dnes mu k návratu do divize 2A po pěti letech stačí získat proti Gruzii bod nebo případně jakékoliv zaváhání Nového Zélandu.
Mexiko nakonec udělal první maličký krůček k záchraně, když v předposledním vystoupení získalo proti Izraeli bod a v souboji proti KLDR má vše ve svých rukou, stejně jako Severní Korejci.
Nový Zéland:
Čtyři zápasy, devět bodů. Jediná porážka Novozélanďanů na turnaji zatím přišla od koho jiného než od stoprocentního Izraele. Do šampionátu vstoupili novozélandští hokejisté výhrou nad Mexikem 7:2, poté po boji padli s Izraelem 3:5 a bylo jasné, že ani oni si už nesmí dovolit zaváhání a naopak musí čekat na klopýtnutí Izraelců.

To ale zatím nepřichází. Nový Zéland sice následně porazil Gruzii 6:2 a naposled Severní Koreu při přestřelce 8:5, když prohrával již 0:3. Jenže jak bylo řečeno, Izrael je zatím stoprocentní a pokud zvládne i svůj zápas v noci z pátku na sobotu proti poslednímu Mexiku, může Nový Zéland vyhrát v posledním hracím dni šampionátu nad Islandem jakýmkoliv rozdílem, ale nebude mu to nic platné. Při bodové shodě totiž budou mít Izraelci vedení česko-slovenským nebo americko-kanadským duem Holík – Králík vždy lepší vzájemný zápas.
Island:
Hokejisté z ostrovního státu již nemohou postoupit do skupiny 2A, ze které loni spadli. Islanďané vstoupili do turnaje možná klíčovou porážkou proti Izraeli a nezbývalo jim doufat, že Izraelci někde klopýtnou a naopak sami islandští hokejisté již nemohou tratit. Ve druhém utkání porazili Severní Koreu jasně 8:0, poté si poradili s domácím Mexikem 9:1.

Zdálo se, že i další vystoupení na turnaji proti Gruzii dovede Island ke kanonádě, když po dvanácti minutách vedl již 3:0. Jenže poté přišel kolaps ostrovanů. Gruzie na konci třetiny dvěma góly v přesilovkách snížila, ve druhé části dalšími dvěma brankami otočila stav a protože šance Islandu ve třetí části na srovnání zůstaly nevyužity, přidali Gruzínci další dvě přesné trefy.

Po čtyřech utkáních má tak Island šest bodů a postoupit již nemůže.
Po necelém čtvrtém dnu se začíná krystalizovat skupina 2B:

Vede Izrael, který má k dispozici noční zápas proti domácímu Mexiku, které je v tabulce poslední. Pokud Izraelci zvítězí za tři body, mohou se radovat z postupu do divize 2A, jelikož při shodném bodovém zisku mají s Novým Zélandem lepší vzájemný zápas.

Novozélanďané mají také devět bodů jako Izrael, ale o zápas více a navíc s Izraelci ve vzájemném měření sil prohráli.

Islanďané jsou na třetím místě se šesti body a už postoupit nemohou, protože v případě shodného počtu bodů s Izraelem mají horší vzájemné zapasy a v případné minitabulce Izrael, Island, Nový Zéland, dále Izrael, Island, Gruzie nebo také Izrael, Island, Nový Zéland, Gruzie, tak budou vždy nejlépe druzí, nikoliv první.

Gruzínci si naopak dnešní výhrou zajistili účast v divizi 2B pro příští rok, protože v posledním hracím dni hrají dosavadní dva nejhorší týmy – Mexiko a Severní Korea – proti sobě a mezi nimi se rozhodne o sestupujícím.
Dobrý den, ještě jednou vítejte u dalšího zápasu hokejového mistrovství světa divize 2B, ve kterém se po třech hracích kolech začíná rýsovat favorit na postup. Izrael totiž získal plný počet devíti bodů a čekají ho už jen zápasy s outsidery z Gruzie a Mexika. A právě na jakékoliv zaváhání Izraelců budou čekat týmy, které se dnes utkají při svém posledním vystoupení na šampionátu – šestibodový a v tabulce druhý Island s českým trenérem Vladimírem Kolkem a útočníkem Miloslavem Račanským a Nový Zéland, jenž má po třech kolech stejný počet bodů, tedy šest. Utkání začíná půl hodiny před půlnocí jako druhý zápas posledního hracího dne po utkání Izrael – Gruzie.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 23:30.

Island – Nový Zéland

4:2

konec (2:0, 2:0, 0:2)

Zpět na online

Branky a nahrávky: 10. Andresson (Gudnason), 11. Račanský (Orongan, Blondal), 21. Mikaelsson (Thorsteinsson, Leifsson), 27. Johannesson (Knutsson) – 45. Cox (Polozov, Lee), 60. Schneider (Amston)

Island: Sigurbergsson (Hedström) – G. Arason, Palsson, Blondal, Thorsteinsson, Jonsson, Jakobsson, V. Arason, Arnason – Sigurdsson, Račanský, Orongan – Mikaelsson, Atlason, Leifsson – Knutsson, Johannesson, Sigrunarson – Kristinsson, Gudnason, Andresson. Trenér: Vladimír Kolek

Nový Zéland: Parry (Mitalas) – Amston, Henderson, Craig, Jackson, Lane, Mawxon, Hay – Polozov, Schneider, Cox – Eaden, Heyd, Lee – Strayer, Challis, Gavoille – Vortanov, Harrop, Ellis. Trenér: Anatolij Chorozov

Rozhodčí: Tim Tzirtziganis – Tomáš Brejcha, Justin Cornell

Průběh zápasu
1. třetina
05:20 ISL 2 Jonsson, vysoká hůl
09:34 ISL 1:0 Andresson (Gudnason)
10:37 ISL 2:0 Račanský (Orongan, Blondal)
Po 1. třetině
2. třetina
20:53 ISL 3:0 Mikaelsson (Thorsteinsson, Leifsson)
26:51 ISL 4:0 Johannesson (Knutsson)
30:44 ISL 2 Račanský, nedovolené bránění
35:24 NZL 2+2 Lane, vysoká hůl+vysoká hůl
Po 2. třetině
3. třetina
41:55 ISL 2 Palsson, podrážení
42:58 ISL 2 V. Arason, podrážení
44:36 NZL 4:1 Cox (Polozov, Lee)
52:23 ISL 2 Johannesson, vysoká hůl
56:12 NZL 2 Sigrunarson, sekání
59:21 NZL 4:2 Schneider (Amston)
Konec