Menu

Další

Cyklistika

Tour Down Under 4. etapa

Víťaz: Daryl Impey (Mitchelton-Scott)

konec

18.01.2019, 03:10 • Miroslav Kováčik sk

Víťazom štvrtej etapy cyklistických pretekov Tour Down Under 2019 sa stal juhoafrický majster Daryl Impey. Ako sme predpokladali, chlieb sa začal lámať v záverečnom stúpaní Corkscrew Road. V ňom stratil kontakt s najlepšími Peter Sagan a mierny náskok si vytvorilo kvarteto Michael Woods, Richie Porte, George Bennett a Wout Poels. Zdalo sa, že z nich vzíde dnešný víťaz, no opak bol pravdou. V poslednom kilometri boli dostihnutí početnou skupinou, z ktorej bol najrýchlejší Daryl Impey. Okrový dres si udržal dnes druhý Patrick Bevin a ďalšie pódium si pripisuje na konto Luis León Sánchez. Ja vám ďakujem za pozornosť a pozývam vás sledovať aj záverečné etapy tohto podujatia. (05:07:13)

Priebežné poradie po štvrtej etape:

1. Patrick Bevin (CCC Team) 13:23:30 hod.
2. Daryl Impey (Mitchelton-Scott) +0:07
3. Luis León Sánchez (Team Astana) +0:11
4. Christopher Hamilton (Sunweb) +0:21
5. Ryan Gibbons (Dimension Data)
6. Jan Polanc (UAE Emirates)
7. George Bennett (Team Jumbo-Visma)
8. Ruben Guerreiro (Kaťuša-Alpecin)
9. Diego Ulissi (UAE Emirates)
10. Michael Woods (EF Education First Pro Cycling).

Konečné poradie dnešnej etapy:

1. Daryl Impey (Mitchelton-Scott) 3:03:27 hod.
2. Patrick Bevin (CCC Team)
3. Luis León Sánchez (Team Astana)
4. Ruben Guerreiro (Kaťuša-Alpecin)
5. Rubén Fernandez (Movistar)
6. George Bennett (Team Jumbo-Visma)
7. Diego Ulissi (UAE Emirates)
8. Michael Woods (EF Education First Pro Cycling)
9. Christopher Hamilton (Sunweb)
10. Dylan van Baarle (Team Sky) – všetci rovnaký čas

CIEĽ

Víťazom dnešnej etapy sa stáva DARYL IMPEY! Vlaňajší víťaz celkového poradia si trpezlivo počkal na svoju šancu. Najskôr nastúpil Luis León Sánchez, následne v okrovom drese Patrick Bevin, ale juhoafrický šampión sa za nimi krásne vyviezol a suverénne zvíťazil.

1 km

Dostávame sa do posledného kilometra. Vedúce kvarteto napokon svoj náskok neudržalo a bolo dostihnuté početnou skupinou pretekárov. Toto isté zažil pred troma rokmi Richie Porte.

3 km

Veľa nechýbalo k tomu, aby v zjazde do seba narazili Wout Poels a George Bennett. Našťastie to obaja ustáli, a tak pokračujú v hre o víťazstvo. Michael Woods zažíva podobnú situáciu ako na svetovom šampionáte, keď takisto finišovala skupina štyroch pretekárov.

5 km

Peter Sagan dnes s určitosťou nevyhrá, pretože hlavní favoriti rozprúdili tempo a oddelili sa od zvyšku pelotónu. Vpredu tak aktuálne máme už len kvarteto cyklistov v zložení Michael Woods, Richie Porte, George Bennett a Wout Poels.

7 km

Hermann Pernsteiner sa zbavil svojich kolegov a pokračuje sám. Za chrbtom však má pelotónom, s ktorým trošku začína strácať kontakt Peter Sagan. Bol však pri ňom Daniel Oss, tak verme, že Talian ešte pomôže Slovákovi vrátiť sa späť.

8 km

Podľa záberu z vtáčej perspektívy možno odhadovať náskok vedúcej trojice na približne 15-20 sekúnd. Vyzerá to tak, že pelotón si situáciu postráži a o víťazstvo sa bude bojovať v špurte malej skupiny aj s Petrom Saganom.

10 km

Vstupujeme do záverečných desiatich kilometrov a zároveň aj do stúpania prvej kategórie Corkscrew Road. To vrcholí 5,7 kilometra pred cieľom. Meria 3700 metrov, priemerný sklon dosahuje 6,4%, ale v druhej časti sú aj extrémne náročné 15-percentné úseky.

12 km

Bohužiaľ, už dlhší čas nemáme k dispozícii údaj o rozostupe už len vedúcej trojice a pelotónom. V ňom by nemal chýbať ani Peter Sagan, ktorý dnes teoreticky môže vziať Patrickovi Bevinovi dres lídra klasifikácie.

14 km

Celodenný únik sa začína pomaly drobiť. Najmä Miles Scotson hýri aktivitou a udržať sa ho snaží aspoň Hermann Pernsteiner. Jazdec Movistaru Jasha Sütterlin troška viac stráca, ale nie je to beznádejná situácia.

17 km

Tak napokon austrálsko-belgická snaha k ničomu nebola. Šestica pretekárov vpredu naďalej jazdí spoločne a stále by mala mať približne minútový náskok pred pelotónom. Ten by mal trošku zrýchliť.

20 km

Dvadsať kilometrov zostáva do konca dnešnej etapy. Postupne sa začína pretekať aj medzi pretekármi z vyše 100-kilometrového úniku. Miles Scotson a Thomas De Gent sa snažia v zjazde trošku uniknúť svojim kolegom a vypracovať si náskok.

23 km

Vpredu naďalej jazdia Benoit Cosnefroy (AG2R La Mondiale), Hermann Pernsteiner (Bahrain Merida), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Jasha Sütterlin (Movistar), Miles Scotson (Groupama-FDJ) a Nick White (Austrálska reprezentácia). Ich náskok je tesne nad minútovou hranicou.

26 km

Cyklisti prechádzali zjazdom, kde sa ich rýchlosť vyšplhala aj nad úroveň 70 km/h. Zatiaľ sme neboli svedkami nejakého pádu, čo je samozrejme len dobre. Takisto sa už tešíme na stúpanie Corkscrew Road.

29 km

Tak ešte menej ako 90 sekúnd má k dispozícii vedúci poltucet pretekárov. V pelotóne vidíme vpredu najmä dresy tímov Mitchelton-Scott, CCC Team a EF Education First Pro Cycling. "Saganovci" zatiaľ šetria sily, ktoré sa v závere určite zídu.

32 km

Grafika si teraz vybrala slabšiu chvíľu a signalizovala stratu pelotónu už len na úrovni 1:15 minúty. Zatiaľ sa takto blízko pelotón k úniku nedostal a jeho manko je aj podľa záberu na doprovodnú motorku dve minúty.

35 km

Austrálska réžia si postupne vyberala do záverov najväčších favoritov dnešnej etapy. Začalo sa to Richiem Portem, ktorý má počas kariéry zatiaľ nálepku skôr smoliara ako víťaza. Pomýšľať na najvyššej méty bude chcieť určite aj Daryl Impey z Mitcheltonu-Scott.

38 km

Petra Sagana dnes registrujeme v modrom drese pre lídra bodovacej súťaže. V nej má na konte 36 bodov, čo je o dva viac než víťazi úvodných dvoch etáp, teda Elia Viviani a Patrick Bevin. Zatiaľ trojnásobný majster sveta debatuje s tímovými kolegami.

41 km

Cyklisti prechádzajú bufetom, kde si zoberú nejaké jedlo do záverečnej hodiny pretekov a takisto aj dôležité tekutiny. Dnes však nevyzerá byť v Austrálii taká ohromná horúčava, ako tomu bolo v utorok.

44 km

Pretekári sú v sedle vyše dvoch hodín, ale ako to pri cyklistike býva, tie najdôležitejšie momenty prídu až v samotnom závere. Kľúčové bude stúpanie Corkscrew Road, kde pred troma rokmi útočil Richie Porte.

47 km

Unikajúca skupina pomerne dobre spolupracuje, často vidíme na čele iného jazdca, no napriek tomu náskok klesá. Pelotón ho stiahol na úroveň 160 sekúnd. Dnešná etapa meria 129 kilometrov, takže spomínaná šestica je vpredu viac než 80 km.

50 km

Kilometre ubiehajú, no musíme konštatovať, že sa toho príliš veľa zaujímavého na trati nedeje. Sledujeme najmä jazdu pelotónu, ktorý sa snaží skresať manko na šesťčlenný únik. Stále na to má dostatok času.

53 km

Aké by to boli preteky, keby sa aspoň v jednej etape nezapojil do úniku Thomas De Gent. Už 32-ročný Belgičan počas kariéry vyhral trinásťkrát, pričom sa z triumfu tešil na všetkých troch Grand Tours. Prehovorí aj do priebehu dnešnej etapy?

56 km

Pelotón za ostatných 20 kilometrov stiahol viac než dve minúty. Prejavuje sa tak jeho sila, ktorá je určite vyššie než v prípade šiestich statočných vpredu. Slovák Peter Sagan sa pohybuje okolo tímových kolegov z nemeckého zoskupenia Bora-Hansgrohe.

60 km

Pelotón ťahá poľský pretekár Lukasz Owsian, ktorý háji farby CCC Teamu. Okrem toho vidíme pracovať aj jedného z cyklistov tímu EF Education First Pro Cycling, ktorého lídrom je Kanaďan Michael Woods.

63 km

Môžeme si povedať, že náskok šestice pretekárov v úniku predstavuje necelé štyri minúty. Pelotón ale rozhodne neoddychuje. Svedčí o tom aj štatistika, ktorá hovorí, že hlavné pole išlo ostatných desať kilometrov priemernou rýchlosťou skoro 50 km/h.

66 km

Na čele pelotónu sme videli sformovaný novovzniknutý CCC Team. Ten hneď v úvode svojej existencie zažíva vydarené preteky vďaka Patrickovi Bevinovi, ktorý vyhral druhú etapu, v prvej nazbieral cenné bonifikácie a momentálne je majiteľom okrového dresu.

69 km

Máme za sebou už aj obe rýchlostné prémie. O bonifikačné sekundy či body do súťaže o modrý dres nebol veľký záujem. Prvou prémiou prešiel únik v poradí Nick White, Jasha Sütterlin a Miles Scotson. Tou druhou pre zmenu takto: Thomas De Gendt, Hermann Pernsteiner a Benoit Cosnefroy.

72 km

Krátko po štarte zavelil k útoku Benoit Cosnefroy z tímu AG2R La Mondiale. Francúz vyprovokoval k aktivite aj ďalší piatich pretekárov, ktorí spoločne s ním tvoria únik. Vpredu jazdia aj Hermann Pernsteiner (Bahrain Merida), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Jasha Sütterlin (Movistar), Miles Scotson (Groupama-FDJ) a Nick White (Austrálska reprezentácia).

75 km

Textový prenos zo štvrtej etapy cyklistických pretekov Tour Down Under sa v tejto chvíli začína. Do konca zostáva ešte približne 75 kilometrov. V úvode si pripomenieme doterajší priebeh etapy, respektíve jej najdôležitejšie momenty.
Vážení diváci, vítam vás pri sledovaní textového prenosu zo štvrtej etapy cyklistických pretekov Tour Down Under. Tá prevedie cyklistov južnou časťou Austrálie. Jej celková dĺžka je 129 kilometrov, pričom sa bude finišovať v meste Campbelltown. Náš prenos sa opäť začína približne o 3:00 hod.

PETER SAGAN SA DOČKAL 110. TRIUMFU

Po úvodných troch etapách je vedúcim mužom celkového poradia Novozélanďan Patrick Bevin. Jazdec tímu CCC Team prekvapujúco vyhral stredajšiu etapu a aj vďaka nazbieraným bonifikáciám má o sekundu lepší čas než Peter Sagan. Slovenský cyklista sa po ôsmom a treťom mieste dočkal včera 110. profesionálneho víťazstva, keď v tesnom súboji zdolal Španiela Luisa Leóna Sáncheza. Rodák zo Žiliny dnes ponesie modrý dres pre lídra bodovacej súťaže. V nej má na konte 36 bodov, čo je o dva viac než Elia Viviani či spomínaný Bevin. Bodkovaný dres si od úvodnej etapy drží 22-ročný domáci pretekár Jason Lea a klasifikáciu jazdcov do 26 rokov vedie jeho krajan Michael Storer.

ROZHODNE STÚPANIE CORKSCREW ROAD?

Dnešná etapa má kopcovitý charakter. Začiatok je v znamení nekategorizovaného stúpania, ktorého dĺžka je približne sedem kilometrov. Drvivá väčšina etapy je zvlneného typu, no rozhodovať by sa malo v samotnom závere. Ideálnym miestom pre útok je stúpanie prvej kategórie Corkscrew Road, ktoré vrcholí 5,7 kilometra pred cieľom. Meria 3700 metrov, priemerný sklon dosahuje 6,4%, ale v druhej časti sú aj extrémne náročné 15-percentné úseky. Záverečné kilometre sú v znamení zjazdu, takže sa dá očakávať sólový dojazd alebo špurt menšej skupinky. Sto a 71 kilometrov pred cieľom sú umiestnené dve rýchlostné prémie, kde sa bude súperiť najmä o bonifikačné sekundy.

FAVORITI NA DNEŠNÉ VÍŤAZSTVO

V roku 2016 na Corkscrew Road zaútočil Richie Porte, ale v závere bol dostihnutý. Z desaťčlennej skupiny mal najlepší špurt Simon Gerrans, ktorý zdolal Rohana Dennisa. Jazdci, ktorí ešte vlani hájili farby tímu BMC Racing budú favoritmi aj dnes. Určite treba rátať aj s Kanaďanom Michaelom Woodsom, ktorý v spomínanej etape skončil tretí a takisto sa môže pýšiť bronzovou medailou zo svetového šampionátu v Innsbrucku. Uvidíme, ako k etape pristúpi nemecký tím Bora-Hansgrohe. Jeho lídrom by mal byť domáci Jay McCarthy, no v dobrej forme sa ukazuje aj Peter Sagan. Do hry o víťazstvo určite budú mať čo povedať aj Michael Valgren či Daryl Impey.
Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 02:30.

Tour Down Under 4. etapa

Víťaz: Daryl Impey (Mitchelton-Scott)

konec

Zpět na online


Statistiky:
Konečné poradie dnešnej etapy:
1. Daryl Impey (Mitchelton-Scott) 3:03:27 hod.
2. Patrick Bevin (CCC Team)
3. Luis León Sánchez (Team Astana)
4. Ruben Guerreiro (Kaťuša-Alpecin)
5. Rubén Fernandez (Movistar)
6. George Bennett (Team Jumbo-Visma)
7. Diego Ulissi (UAE Emirates)
8. Michael Woods (EF Education First Pro Cycling)
9. Christopher Hamilton (Sunweb)
10. Dylan van Baarle (Team Sky) - všetci rovnaký čas

Horská prémia Corkscrew Road (5 km):
1. George Bennett (Team Jumbo-Visma) 10b.
2. Richie Porte (Trek-Segafredo) 6b
3. Michael Woods (EF Education First Pro Cycling) 4b.
4. Wout Poels (Team Sky) 2b.
Šprintérska prémia (71 km):
1. Thomas De Gendt (Lotto Soudal) - 3s
2. Hermann Pernsteiner (Bahrain Merida) -2s
3. Benoit Cosnefroy (AG2R La Mondiale) - 1s
Šprintérska prémia (100 km):
1. Nick White (Austrálska reprezentácia) - 3s
2. Jasha Sütterlin (Movistar) - 2s
3. Miles Scotson (Groupama-FDJ) - 1s