Menu

Fotbal

UEFA Youth League

SK Sigma Olomouc – Maccabi Tel Aviv

1:1

konec (0:0)

07.11.2018, 16:00 • Andrův stadion, Olomouc (kapacita: 12 566 míst) • Johan Čáp (@CAPJohanCZ)

Tipsport: 2.0 3.84 3.34 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Olomouc se ve druhém poločase nedokázala dlouho vyvarovat izraelskému tlaku, který byl v některých momentech výrazný. Maccabi se dokázalo zlepšit, paradoxně však poprvé inkasovalo. V závěru se ale domácí tým přesto nevyhnul vyrovnání, a to i z důvodu výrazného fyzického deficitu, který se projevil u některých klíčových opor nutným odstoupením ze zápasu. Koncovku však Olomouc zvládla, do odvety si tak poveze za dva týdny ošidnou remízu 1:1. Ode mě je to pro dnešek vše, přeji hezký zbytek večera. (17:55:39)
Držení míče: 47 % : 53 %.
Střely na branku: 7:3. Střely mimo: 6:6. Rohy: 3:5. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 12:9.

90+6

Konec zápasu.

90+6

Lukáš Raab (OLO) si nyní tvrdě zajel do kličkujícího Hofmeistera, dánský sudí jej ocenil žlutou kartou.

90+4

Shalata si dělá v útočných řadách vlastní exhibici, když si prošel až skoro do vápna. Domácí se tentokrát stáhli, ale jejich potíže s fyzickou kondicí jsou markantní.

90+3

A znovu problémy v olomoucké obraně. Ta je dost rozhozená, Shalata tak zůstal na hranici vápna takřka nehlídán. Jen s velkým štěstím pro domácí nakonec nevystřelil.

90+2

Domácím se v obraně moc nedaří, nyní si málem nechali projít k brance Guerrera. Sigmu ovšem zachránilo špatné zpracování panamského útočníka. Domácí se stačili vrátit.

90+1

Domácí měli obrovskou šanci, když se Zlatohlávek valil po Vybíralově krásné nahrávce do brejku. Prvně jmenovaný ovšem svůj centr nekopl nejlépe mířil jen k Yitzhakovi.

90+1

Olomoucký kouč Janotka dnes naposledy střídá, zraněného Jiřího Kratochvíla nahradil Adam Bednár.

90

Rozhodčí nastavuje 6 minut nad standardní hrací čas!

89

Kratochvíl znovu zůstává ležet na trávníku z důvodu křečí, izraelští hráči nejsou moc spokojeni. Nejraději by totiž co nejrychleji pokračovali, Hanáci jsou nyní dost nalomeni.

88

Hanáci jsou nyní dost konsternovaní soupeřovou aktivitou a nadšením pro ofenzivní hru. Sigma má tak častěji a častěji problémy v zadních řadách, kde se objevují menší okénka.

87

Maccabi Tel-Aviv právě vstřelil branku!
A je tu vyrovnání! Hanáci nyní v obraně výrazně zaspali, což se jim stalo osudným. Od hranice vápna se vydal na výlet MOFLEH SHALATA, jehož krásný slalom mezi čtyřmi hráči soupeře skončil přízemní ranou na zadní tyč. Trefil byl na zemi příliš pozdě.

86

Domácí jsou pod výrazným presem a náporem. Tel Aviv se nyní pokouší co nejrychleji nalomit jejich nalomené defenzivní řady.

86

Hanáci dnes podruhé střídají, místo Daniela Grečmala na hrací plochu míří Martin Vybíral.

84

Guerrero se dostával do zajímavé šance, ale Kratochvíl jej stačil zastavit. Olomoucký bek má ale taktéž křeče, hra je tak pro tuto chvíli na malý okamžik vynuceně přerušena.

83

Domácí jsou viditelně výrazně zatlačeni do zadních řad, což jen a jen vyhovuje Tel Avivu. Sigma už má viditelný fyzické problémy a po soupeři moc nestíhá.

Dnešní utkání sleduje 2800 diváků.

82

Bar Cohen ukázal své schopnosti v plné parádě, když se opřel do míče a napálil míč přímo na přední tyč. Trefil si zapisuje výborný zákrok, Olomouc nyní přežila vlekou šanci.

81

Mimo hřiště nyní musí odejít Grečmal, který má podle všeho taktéž křeče, či svalové problémy. Po krátkém ošetření se však již vrací do hry, Olomouc je tak kompletní.

80

Shahar si zapsal sice zajímavý průnik za obrannou lajnu, ale byl nachytán v ofsajdu. Hanáci tak mohou rozehrávat ze zadních řad.

78

Kouč Janotka musí poprvé v utkání střídat, zraněného Pavla Zifčáka na hřišti nahradil Lukáš Raab.

78

Langer si připsal velice zajímavou šanci! Hanáci se totiž dostali na několikrát dostali k palbě z šestnáctky, právě zmíněný poslední pokus zastavil výborný Yitzhak.

77

Zifčák musí být odnesen spoluhráči za postranní čáru, neboť je zřejmě lehce zraněn. Hanáci se tak musí minimálně na chvíli obejít bez svého útočného lídra. Zima má také svalové problémy, byl si u střídačky také pro nějakou hořčíkovou tabletku.

76

Na hřišti nyní zůstává ležet Zifčák, kterého srazil před vápnem Hofmeister. Hanáci tak budou zajímavou standardní situaci.

74

Guerrerovi se prezentoval velice zajímavou ránou z dálky, avšak střela byla nakonec dost nepřesná. Hanáci dostali nyní dost výrazné upozornění, Maccabi se zlepšuje.

73

Kouč Zarfati nakonec využívá maximálního možného počtu střídání. Ravveho Assayga nahradil Gil Ben Shlush, Omera Bramiho pak Bar Cohen.

72

Zima se vápně položil do centru ze standardní situace, avšak jeho pokus tentokrát v brance neskončil. Míč letěl těsně vedle tyče! Maccabi si může oddechnout.

71

Kratochvíl mí zřejmě menší svalové problémy, neboť si byl u střídačky pro nějakou medikaci. Kouč Janotka ovšem zatím svého klíčového stopera nestřídá.

70

Assayg sice ukázal parádní sprinterské schopnosti, ale s míčem se nevlezl na hřiště. Po teči izraelského hroťáka tak bude vhazovat domácí celek. Sigma se může po dlouhé době zklidnit.

69

Beňa zkoušel vyzvat Zifčáka ve vápně, avšak jeho centr dopadl do příliš přehuštěného prostoru. Hanáci se tak musí rychle vracet, Assayag totiž velmi pohotově vyváží míč k soupeřově vápnu.

68

Olomouc právě vstřelila branku!
Hanáci se přeci jen radují z branky! Po dobře kopnutém rohu se dostal k dorážce před Hofmeisterem DAVID ZIMA, jehož přesně tečnutý míč dopadl za záda Yitzhaka. Pro Olomouc tohle může být v kontextu budoucí odvety důležitá trefa.

67

Domácí tým se sice prezentoval pozoruhodným signálem ve stylu Karla Brücknera, jenomže provedení nebylo akurátní. Po nepřesnostech, nedorozumění a konečně i pádu Langera bude Sigma kopat jen roh.

66

Hofmeister se příliš nerozpakoval s korektním obehráním Grečmala, olomouckého forvarda tak ukázkově zkosil k zemi. Hanáci se mohou dostat k exekuci standardní situace.

65

Po Grečmalově zaváhání se Hanáci nyní musí spokojit s rychlý přepnutím do obrany, brankář Yitzhak ovšem s rozehrou moc nespěchá. Hanáci se tak stihli dostatečně rychle zformovat.

64

Domácím se zatím nedaří navázat na výkon z první půle, což je potvrdila třeba zajímavá šance Shalata. Střídající hráč ukázal parádní rychlost a ranou z pravé strany pořádně vystrašil Trefil. Domácí brankář ale zasahuje.

63

Maccabi jako první dnes střídá, Eyala Chena na hřišti nahrazuje Mofleh Shalata.

62

Zifčák se dostal znovu velké tutovky, ale dvojblok v podobě Strosberg-Glezer byl postaven přesně. Olomoucký hráč tak byl je chvilinku sám, ke střelbě tento moment nevyužil.

61

Maccabi se viditelně zlepšilo, jenomže schází mu zatím dostatečně přesná finální fáze. Olomouc na druhé straně v mnoha ohledech za svým soupeřem začíná ztrácet.

60

Grečmal se dostal po krásném diagonálně-zpětném centru Beni k palbě, jenomže ani tuto tutovku Olomouc nevyužívá. Domácí forvard pálil z první pouze doprostřed branky, Yitzhak byl připraven.

59

Chen se velice zajímavě dostal na levé straně k palbě, jenomže neměl dostatečně kalibrovaná mířidla. Balón letěl dobrých pět metrů vedle brány, Sigma si může oddychnout.

58

Brami se otáčel ve vápně přímo ke střele, avšak jeho pokus nebyl nakonec přesný. Míč tak skončil na zadní tribuně, Trefil se dostává po delší době k odkopu.

57

Guerrero se dostával ve vápně ke střelbě, ale Zima s Kratochvílem si jej pohlídali podle názoru sudího čistě. Olomouc tak může spěchat zpět do ofenzívy.

56

Langer se pokusil vyslat do úniku Zifčáka, jenomže centr se mu moc nepodařil. Yitzhak si tak může pro míč bez potíží dojít hluboko z vlastního brankoviště.

55

Tel Aviv se znovu velice zajímavě ukázal u Trefilovy branky, když se Guerrero dostal na hranici vápně trestuhodně k míči. Hanáci si však mohou oddechnout, balón letěl o dobrý metr vedle tyče.

54

Zlatohlávek se nenechal faulovat a velmi přesně si došel pro nahrávku do předních pozic. Jeho centr ovšem skončil u Glezera. Po olomoucké chybě tak může Maccabi znovu tlačit Sigmu ze své půlky.

53

Shahar tvrdě zajel do Langera, který se svíjí na trávníku. Domácí tak mohli před chvíli kopat standardku ze zajímavé vzdálenosti, Yitzhak si však pro centr velmi zkušeně došel.

52

Chen se vznesl ve vápně a ještě stačil doskočit pro balón k pomezní čáře, jeho pokus ovšem mířil přímo do rukou Trefila. Podle sudích ale už stejně odkopával hráč hostí balón mimo hřiště.

51

Hofmeister po souboji s Beňou míří na trávník, což je pokyn pro přerušení hry. Dánský rozhodčí viděl při dané situaci olomoucký faul, Maccabi dostává pokyn ke konsolidaci.

50

Assayag se velice zajímavě otočil ve vápně a málem se dostal ke střele, obrana Sigmy nicméně reaguje velmi přesně. Přesto si musí dát Hanáci pozor, jejich soupeř se výrazně zlepšil.

49

Hosté sice měli snahu projít rychle po pravém křídle, ale nahrávku Guerrera si Zima pohlídal a odpálil do zámezí. Hanáci budou muset čelit po Beňově dalším zaváhání rohu.

48

Grečmal si připsal hezkou střelu zpoza vápna po hezkém navedení na střed, Yitzhak ale kontruje jistým zákrokem. Maccabi může jít rychle do kontru.

47

Spáčil zkoušel centrem s nízkou dráhou letu poslat balón na Zfičáka. Izraelci ovšem jeho záměr vystihli, tlak ovšem může i nadále pokračovat dle předešlých zvyklostí. Tedy s plnou silou.

46

Maccabi se valí okamžitě po startu druhé půle do aktivní ofenzívy, jenže Sigma na druhou stranu zatím vytasila po pauze s poctivou defenzivní hrou. Po nepřesné rozehrávce Guerrery se Hanáci dostávají k míči.

46

Začal druhý poločas.
První poločas sice přinesl velké množství šancí, jenomže ani jedna branka nakonec přeci jen nepadla. Všechny z tutovek si připsali hráči Olomouce, avšak zatím je trápí efektivita. Sigma má i jasnou herní převahu, nicméně jak již bylo řečeno, schází jí ke spokojenosti jakákoliv vstřelená branka. Maccabi sice hraje nadstandardní fotbal na tuto kategorii, problémy má ale v zadních řadách. Druhý poločas tak nabízí ještě mnoho nerozřešených otázek, pokračujeme přibližně v 17:01.

45+1

První poločas skončil.

45

Rozhodčí nastavuje 1 minutu nad standardní hrací čas!

45

Zifčák znovu byl málem olomouckým hrdinou! Jeho pokus o nůžky po krásném Diblíkově provezení balónu do šestnáctky ale skončil těsným neúspěchem, Maccabi si mlže pořádně oddechnout.

44

A znovu v akci Yitzhak!Tentokrát se znovu ukázal na světle ramp Langer, jeho přízemní rána zpoza šestnáctky nicméně byla i tentokrát trofej pro izraelského brankáře. Míč zastavil i na úkor jeho menšího poskočení.

43

Langer se dokázal zorientovat u rohového praporku a rychlou kličkou obehrál i Glezera. Jeho brána z velkého úhlu ovšem nebyla pro Yitzhaka velkým problémem.

42

Yitzhak má sice časté problémy s rozehrávkou, kterou narušuje presink domácích, tentokrát se mu ale výkop podařil. Guerrero tak může jít s Assayagem do kontru.

40

Jiří Spáčil (OLO) nyní sice patří mezi nejlepší hráče na hřišti, nicméně tentokrát si vylouží žlutou kartu. Faul na Bramiho na polovině byl až příliš viditelný.

40

Guerrera se valil po dalším propadnutí olomoucké obrany, nakonec i po Kratochvílově promáchnutí skákavého míče. Beňa ovšem všechno nebezpečné uhasil parádním návratem panského hrot zastavil.

39

Hofmeister znovu fantasticky zabral v defenzívě, čímž se mohla Sigma dostat k zajímavému autovému vhazování. Po dvojím propadnutí v šestnáctce se však dostává do kombinace hostující celek.

38

Langer se valil po pravém křídle, jenomže jeho centr nebyl z těch povedených. Zifčák se sice nabízel před telavivskou brankou, avšak míč přiletěl přímo k Yitzhakovi. Brankář hostí může rozehrávat.

37

Zlatohlávek se opřel v šestnáctce do míče hlavou, avšak jeho pokus nebyl příliš přesný. Yitzhak si tak může přebrat balón do rukavic a svůj tým lehce uklidnit. Maccabi nyní bylo pod tlakem.

36

Hofmeister se položil do centru Zlatohlávka, ale nepočítal zřejmě s blízkostí pomezní čáry. Sigma tak bude kopat další rohový kop.

35

Lugassy se pokoušel využít zmatku v šestnáctce a okamžitě poslal míč před Trefil, Sigma ale dokázala danou situaci zklidnit. Galus může vyvézt balón přes půlku.

34

Guerrera se sice valil do brejku, jenomže moment překvapení nevyužil. Hanáci se tak mohou zkonsolidovat, Sigma se vrací díky Spáčilovi k míči a může rozehrávat.

33

Beňa zkusil vybídnout k aktivitě Langera, nicméně jeho vysoký nákop si dokázal Chilaka na poslední chvíli pohlídat před šestnáctkou. Hanáci se budou muset velmi rychle vracet.

32

Lugassy se dostal k exekuci rozehrávky z vlastní obranné poloviny, jenomže jeho nákop nebyl moc přesný. Trefil si tak míč okamžitě bere do rukavic, Hanáci mohou rozehrávat.

31

Hanáci jsou ve středu hry zatím lepším týmem, jenomže Maccabi se v obraně se i nadále prezentuje velmi nadstandardně. Nahrávku Grečmala za obran si totiž třeba nyní Strosberg pohlídal s bravurou.

29

Zlatohlávek se dostal na levém křídle k centru na poslední chvíli, kdy míč málem proletěl do zámezí, ale nakonec balón ještě proletěl k Zifčákovi. Jeho dělovka letěla těsně nad břevnem!

28

Chen měl sice od Assayaga zajímavou nabídku, avšak přihrávka byla přeci jen příliš dlouhá. Olomouc tak bude vhazovat.

27

Olomouc se stále snaží přehrávat Maccabi v základních činnostech, Izraelci jsou ovšem stále lepší a lepší. Přesto mají i častá okénka v obraně, což nahrává právě domácím.

26

Zifčák se velice hezky podíval, že na levé straně má úplně volného Galuse, jenomže právě druhý zmíněný spálil další tutovku. Jeho rána na zadní tyč totiž minula branku jen o milimetry! Maccabi přežilo další klinickou smrt.

25

Chen si vyzkoušel pozornost Diblík s Kratochvílem, nicméně oba olomoučtí beci jej stačili o míč obrat. Izraelský forvard se navíc zřejmě při pádu pochroumal, po malé prodlevě ale nicméně pokračuje.

24

Langer se pokoušel procházet podél postranní čáry, jenomže Maccabi se přesně v pravý moment stačilo stáhnout. Sigma se tak musí znovu soustředit na obranu, Tel Aviv se totiž postupem času razantně zlepšuje.

23

Na hřišti zůstal ležet Hofmeister, ale rozhodčí alespoň pro tentokrát hru pouští. Ošetření kapitána Maccabi nicméně nebude zřejmě potřeba, po chvíli se totiž zvedá a pokračuje.

22

Assayag si velmi zajímavě naběhl za Kratochvíla, kterému nadělal pořádně starosti. Po nepřesném nákopu nicméně izraelský forvard nezvládl zkrotit míč, Hanáci tak mohou znovu zformovat obranu.

21

Rozehrávka rohu Maccabi byla očividně signálem, kdy měl pálit na zadní tyči Guerrrero. Lídr Maccabi nicméně nezvládl otočit střelecký perimetr dostatečně rychle, pálil tak těsně vedle branky.

20

Domácí jsou v bloku prozatím relativně přesní, nicméně tentokrát jim přeci proběhl přímo přes těžiště celé defenzívy Panamec Guerrero. Velmi agilní a dynamický útočník si vybojoval alespoň roh.

19

Olomouc se dostala do delšího tlaku, ze kterého vytěžila roh. Právě tato standardní situace se domácím ovšem příliš nepovedla, Yitzhak si pro centr bez potíží došel a stáhl míč ze vzduchu do rukavic.

18

Langer zajel do Hofmeistera na půlící čáře příliš tvrdě, Maccabi tak získává po delší době míč. Podle sudího šlo totiž o faul.

17

Hanáci se dostali po standardní situaci k zajímavé možnost ve vápně, jenže olomoučtí útočnici napálili do brankáře Yitzhaka plnou silou. I tentokrát je hra přerušena, hráči Sigmy si totiž zapsali útočný faul.

16

Dan Lugassy (MTA) nyní příliš ostře zajel do unikajícího Zifčáka, sudí Kjaesgaard ocenil izraelského hráče žlutou kartou.

15

Zifčák se dostal po prohození Zlatohlávka do střelecké pozice, ale pomezní sudí zřejmě správně našel domácího forvarda v ofsajdu. Maccabi bude rozehrávat zpoza šestnáctky.

14

Brami byl až příliš naivní, což Hanáci okamžitě zpozorovali. Po rychlém přenesení hry tak může jít Sigma do rychlého kontru. Maccabi nebylo ani tentokrát přesné.

13

Hanáci jsou oproti startu už lehce utlumení, neboť se jim příliš nedaří v rozehrávce ve středu hřiště. Hofmeister tak mohl vyvážet míč přímo do otevřené obrany soupeře, moment překvapení ale kvůli chybce ve zpracování nevyužil.

12

Grečmala natlačil Lugassy dost viditelně ve vápně, druhý izraelský roh tak nebude taktéž využit. Sudí totiž píská útočný faul v podání Maccabi, Trefil ani tentokrát nemusel zasahovat.

11

Beňa si nechtěl komplikovat situaci a raději poslal Chenův centr do zámezí, Maccabi se může připravit na první roh v utkání. Hosté jsou momentálně přeci jen o trošku lepší.

10

Diblík a Grečmal museli oba velice pozorní v zadních řadách, Maccabi totiž zkoušelo jejich pozornost nenápadnými nákopy. Hanáci sice vyřešili vše kostrbatě, nicméně bez chyb.

9

Maccabi má nadále viditelné problémy s přesnou rozehrou, izraelský mančaft tak znovu dává míč na kopačky Olomouc takřka zadarmo. Sigma se může zkonsolidovat.

8

A další tutovka Sigmy! Znovu se snášel krásný, nadýchaný centr na hlavu Zifčáka, nicméně tentokrát byl míč o kousek vyšší, než by bylo zdrávo. Olomouc tak už v pořadí třetí velkou tutovku prohospodařila.

7

Lugassy s Brami zkoušeli přehrát olomoucké borce rychlou kombinaci, zradila je nicméně přesnost. Míč tak skončil na střídačkách, Hanáci mohou znovu rozehrávat.

6

Assayag se pokusil vyzvat svého kolegu v útoku Guerrera, jenomže jeho centr byl příliš dlouhý a nepřesný. Hanáci se tak znovu ubránili, balón proletěl do zámezí.

5

Zima se musel v defenzívě velice rychle přeorientovat na obranné činnosti, Gurreoro se totiž poprvé dostal k míči. Právě hráč původem z Panamy by měl hlavní ofenzivní hrozbou Maccabi, zatím ovšem mlčí.

4

Převaha Sigmy je zatím enormní, Izraelci jsou i nadále viditelně nervózní, což se projevuje i na jejich momentálních výkonech. Zifčák se totiž znovu málem dostal do šance po levém křídle. Chilaka všemu zabraňuje v poslední možném okamžiku.

3

Zifčák se znovu málem dostal do další tutovky, vyběhlý Yitzhak ovšem všemu zabraňuje. Po chvíli se navíc znovu stejný hráč dostal k tutovce, hlavičkoval po krásném centru Langera ale těsně nad branku!

2

Olomouc se hned od začátku snaží svého soupeře zatlačit na úroveň šestnáctky, nicméně Maccabi prozatím zvládá tento nápor s bravurou. Izraelská defenzíva zvládla neutralizovat i pokus o průnik v podání Zifčáka.

1

Tak to byla obrovská šance! Zifčák nejprve trefil břevno, míč se však ještě odrazil do prostoru před bránou, Zlatohlávkovu dorážku nicméně fantasticky vytáhl Yitzhak a zabránil zřejmě jasné brance.

1

Utkání právě začalo.
Oba celky v této chvíli vstupují na hrací plochu, utkání začíná během malého okamžiku.
Úvodní sestavy:

SK Sigma Olomouc: Trefil – Diblík, Kratochvíl, Zima, Beňa – Zlatohlávek, Spáčil, Langer – Grečmal, Zifčák (C), Galus
Náhradníci: Obzina – Bednár, Kubáč, Vybíral, Raab, Twardzik, Machala

Maccabi Tel-Aviv FC: Yitzhak – Chilaka, Strosberg, Glezer, Lugassy – Hofmeister – Brami, Shahar, Chen – Guerrero, Assayag
Náhradníci: Mann – Yizhak, Niddam, Ram, Ben Shlush, Cohen, Shalata

Rozhodčí: Kjaesgaard – Skytte, Nørgaard (všichni Dánsko).
V Olomouci máme momentálně okolo 12 °C, typické podzimní, leč slunečné počasí. Oba celky už postupně končí svou předzápasovou rozcvičku startujeme za necelou půlhodinu.
Rozhodčím tohoto utkání je Dán Peter Kjaesgaard, na čarách mu pak budou asitovat jeho krajané Victor Skytte a Daniel Nørgaard, kteří mají zkušenosti krom dánské nejvyšší soutěže také z mezinárodních duelů mládežnických reprezentací nebo úvodních předkol evropských pohárů. Coby čtvrtý sudí bude na stadionu přítomen Čech Jan Machálek, delegátem UEFA je Islanďan Sigurdur Hannesson.
Poslední 3 zápasy obou týmů

SK Sigma Olomouc
03.11.2018 Karviná x Olomouc 0:1 (liga)
27.10.2018 Olomouc x Ostrava 2:2, 3:5 pen. (liga)
24.10.2018 Maribor x Olomouc 2:3 (UEFA YL)

Maccabi Tel-Aviv FC
03.11.2018 Bnej Jehuda Tel Aviv x Maccabi 0:2 (liga)
27.10.2018 Hapoel Beerševa x Maccabi 1:1 (liga)
24.10.2018 Maccabi x Machačkala 3:0 (UEFA YL)
Maccabi Tel-Aviv FC
Maccabi patří mezi nejúspěšnější izraelské kluby vůbec. 21 ligových titulů a 23 triumfů v národním poháru jsou toho jasným důkazem. V evropských pohárech se pak pravidelně klub dostává do základních skupin Ligy mistrů nebo Evropské ligy, čeští fanoušci si jej tak mohou pamatovat třeba z roku 2015, kdy Maccabi šokovalo vyřazením Viktorie Plzně z třetího předkola milionářské soutěže, minulý rok pak Tel Aviv hrál i v základní skupině Evropské ligy, v níž bojovala i pražská Slavia. Letos se ovšem Maccabi probojovalo jen do play-off Evropské ligy, v něm jej vyřadil norský Sarpsborg.

Ale zpět k mládežnické akademii. Ta patří z logiky věci a předešlých důkazů úspěšnosti této fotbalové organizace mezi neúspěšnější v zemi. Klade si za cíl vychovávat nejen hráče elitního A-týmu, ale i budoucí opory izraelské reprezentace. V Tel Avivu má k dispozici hned tři tréninkové komplexy a k tomu navázanou širokou podpůrnou infrastrukturu. Výběr U19 se i díky tomu dokázal v posledních pěti sezónách radovat ze dvou druhých míst v izraelské mládežnické Premier League a ze dvou triumfů (2018 a 2015). Právě do roku 2015 se datuje i jediná dosavadní účast klubu v UEFA Youth League, kam se dostalo Maccabi díky účasti dospělého A-týmu v základní skupině Ligy mistrů. V konkurenci Porta, Chelsea a Dynama Kyjev si však v základní skupině zapsalo jen bod za remízu.

Aktuální výběr kouče Gyue Zarfatiho (odchovanec Maccabi, během hráčské kariéry si zapsal i 4 starty za reprezentaci Izraela) tak sám píše historii. V prvním kole letošního mistrovského pavouka totiž zdolal ruskou Machačkalu, když sice na půdě soupeře prohrál těsně 2:3, na domácím stadionu už ale slavil postup díky jasné výhře 3:0. Čtyři z pěti tref Maccabi si zapsal Panaman Eduardo Guerrero, který patří coby jediný cizinec v kabině mezi největší hvězdy kádru. V tuzemské lize zatím ale Tel Aviv není až tak suverénní, i přes fakt, že je zatím bez porážky, ztrácí z druhé pozice na vedoucí Maccabi Petah Tikva jeden bod. I v lize je nejlepším střelcem týmu zmíněný záložník původem ze Střední Ameriky, taktéž tři trefy si ale zapsali i rodilí Izraelci Rave Assayg a Bar Cohen.
SK Sigma Olomouc
Olomoučtí mladí fotbalisté patří mezi druhého českého zástupce v projektu organizace UEFA pro mládežnické kluby díky letošnímu titulu z Celostátní ligy staršího dorostu. Hanácká devatenáctka v červnu dokázala o jediný bod překonat tak prestižní akademii jako je pražská Sparta, titul se rovná v českém prostředí volné vstupence do mistrovské části již zmiňované UEFA Youth League. Tým nicméně prošel logicky oproti létu ráznou proměnou.

Ročník 1999, tedy pilíř mistrovské sestavy, se posunul do juniorky (v UEFA Youth League jsou povoleni pouze tři starší hráči v zápase, celkem pět na soupisce), trenérské kormidlo přebrala po jednom z hlavních bardů olomoucké akademie Augustinu Chromém další olomoucká legenda. Tentokrát ovšem spíše hráčská. Tomáš Janotka odkopal za Sigmu přes 170 utkání v lize, slavil na Hané i zisk českého poháru i Superpoháru. Spolu s Ladislavem Koutkem (taktéž bývalý člen olomoucké akademie, vrcholnou kariéru končil letos v třetiligovém Uničově) vytvořili progresivní trenérské duo, kterému se i přes značné oslabení staršího dorostu zatím drží Olomouc v ligovém nadprůměru. V Celostátní lize staršího dorostu si sice prozatím Sigma připsala už šest porážek (jen o jednu méně než za celou loňskou sezónu), díky dalším sedmi výhrám patří Hanákům momentálně sedmá příčka, tedy takřka přesný střed tabulky.

V UEFA Youth League ovšem zatím dělá Sigma své zemi relativně slušnou reklamu. V prvním kole mistrovského pavouka dokázala porazit slovinského mistra NK Maribor celkem hladce. Domácí úvodní zápas zvládla díky jasné výhře 4:1, venkovní odvetu pak Janotkovi svěřenci ovládli v poměru 3:2. Mariborský duel se však neobešel bez dvou nepříjemností, kvůli červené kartě mají stopku pro úvodní duel prvního kola záložníci Daniel Grygar a Ondřej Zmrzlý. U druhého jmenovaného jde o relativně značnou lapálii, která trenérům musí dělat vrásky na čele, člen mistrovského kádru Hanáků a hráč využívající věkové výjimky patřil mezi hlavní pilíře týmu. Chybět by ale neměl Tomáš Zlatohlávek, který patří díky třem trefám mezi nejlepší střelce Sigmy v této prestižní lize. V tuzemské soutěži se zatím nejvíc daří útočníkovi Lukáši Raabovi, jenž si v dosavadním průběhu sezóny připsal šest branek.
Hezké středeční odpoledne, fotbalový itinerář si na dnešek kromě pořádné porce utkání Ligy mistrů připravil i souboje v UEFA Youth League, tedy mládežnické obdobě milionářské soutěže. Po Plzní se v ní dnes ukáže i druhý český zástupce. Úřadující mistr kategorie staršího dorostu Sigma Olomouc totiž v rámci 2. kola mistrovské části této soutěže vyzve v první části dvojzápasu Maccabi Tel-Aviv. Utkání startuje v 16:00!
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.

SK Sigma Olomouc – Maccabi Tel Aviv

1:1

konec (0:0)

Zpět na online

Branky: 68. Zima – 87. Shalata

Karty:   40. Spáčil (OLO), 90+6. Raab (OLO) – 16. Lugassy (MTA)

Držení míče: 47 % : 53 %.
Střely na branku: 7:3. Střely mimo: 6:6. Rohy: 3:5. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 12:9.

SK Sigma Olomouc: Trefil – Diblík, Kratochvíl (90+1 Bednár), Zima, Beňa – Zlatohlávek, Spáčil, Langer – Grečmal (86. Vybíral), Zifčák (C) (78. Raab), Galus
Náhradníci: Obzina – Bednár, Kubáč, Vybíral, Raab, Twardzik, Machala

Maccabi Tel Aviv: Yitzhak – Chilaka, Strosberg, Glezer, Lugassy – Hofmeister (C) – Brami (73. Cohen), Shahar, Chen (63. Shalata) – Guerrero, Assayag (73. Ben Shlush)
Náhradníci: Mann – Yizhak, Niddam, Ram, Ben Shlush, Cohen, Shalata

Rozhodčí: Kjaesgaard – Skytte, Nørgaard (všichni Dánsko)

Diváci: 2800