Menu

Fotbal

Mistrovství světa

Francie – Peru

1:0

konec (1:0)

21.06.2018, 17:00 • Centrální stadion (Jekatěrinburg) • Skupina C • Vít Schück (@VitSchuck)

Tipsport: 1.66 3.73 6.39 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

To už je z dnešního utkání Francie s Peru vše. Já se s vámi loučím a přeji příjemný zbytek čtvrtečního večera. (19:00:04)
Držení míče: 44 % : 56 %.
Střely na branku: 4:2. Střely mimo: 6:6. Rohy: 5:3. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 12:14.
Francie postupuje do osmifinále! I ve druhém zápase na šampionátu se Deschampsova družina trápila, ale důležité tři body nakonec putují po vítězství 1:0 na stranu favorizované Francie.

Favorité nejen dnešního duelu, ale i celého turnaje vstoupili do zápasu s Peru velmi chladně. Úvod patřil Jihoameričanům, ale ti se nedokázali prodrat až k nebezpečnějšímu zakončení. Jen Paolo Guerrero pálil po otočce ve vápně do středu branky přesně do Llorise. Ani Deschampsovův výběr si nevytvořil stabilnější tlak. Po půlhodině hry ale parádně vybojoval míč Pogba na útočné polovině, poté ho předal do šestnáctky Giroudovi. Střela útočníka Chelsea byla zblokována, ale jen přesně k nohám Kyliana Mbappého a ten už neměl problém dostat míč do sítě.

Ve druhém poločase bylo jednoznačně aktivnějším týmem Peru. Jihoameričané byli více u balonu, několikrát zatlačili Francii, ale k nebezpečnějšímu zakončení se nedostali. Francouzský výběr dokázal ubránit další vítězství o jednu branku a se ziskem šesti bodů má jistotu postupu do osmifinále.

90+5

Konec zápasu.

90+4

Olivier Giroud mohl zpečetit postup Francie do osmifinále. Po individuální akci ale pálil jen do padajícího Ramose. Po rozehrávce následného rohového kopu už se ale nic nestane. Hlavní rozhodčí ukončil dnešní duel.

90+4

Po faulu Girouda mohl jednu z posledních příležitost rozehrát Advíncula. Guerrero sice vyhrál hlavičkový souboj s Umtitim, ale od kapitána Peru se odrazil balon jen za brankovou lajnu mimo branku.

90+3

Zatím neviditelný střídající Nabil Fékir byl faulován těsně u rohového praporku a Francouzi se tak udrželi na útočné polovině. Po odraženém míči po rozehrávce pálil zkušený Matuidi jen mimo tři tyče.

90+2

Varane se vysunul proti nabíhajícímu Floresovi. Následně mohl jít do brejku na druhé straně Dembélé, který proti Trauca vybojoval rohový kop pro evropský celek.

90+1

Hlavní rozhodčí nastavuje ve druhém poločase čtyři minuty.

90

Po výkopu Huga Llorise se dostal do souboje opět Giroud, ale tentokrát balon nezasáhl a tak se mohou hrát do útoku znovu Jihoameričané.

89

Střídání v týmu Francie: ze hřiště odchází Paul Pogba, přichází Steven N'Zonzi.

88

Guerrero udržel balon, dokázal se ještě dostat do souboje s Kantém, ale proti defenzivnímu záložníkovi Chelsea neuspěl.

87

87. Guerrero rozehrál volný přímý kop, ovšem pouze do postavení Llorise.

87

Po faulu Paula Pogby měla peruánská reprezentace nebezpečnou možnost k ohrožené Llorisovy branky. K rozehrávce se postavila největší osobnost Peru Paolo Guerrero. Rána kapitána šla však jen přesně do postavení francouzského brankáře.

86

Rozehrávka Peru není z nejrychlejších a to Francouzům vyhovuje. Trauco dokázal najít Farfána, ale toho na třiceti metrech trefil rukou do obličeje Pogba.

85

Benjamin Pavard odpravil parádním blokem míč za brankovou lajnu. Po rohovém kopu se ale Jihoameričanům znovu nepodařilo hlavičkovat, když se nejvýše vyšplhal Giroud.

84

Pogba zatáhl v středu pole Aquina a Peruánci rozehrávali volný přímý kop. Ještě před vápnem ale dokázal zasáhnout balon v obranném zákroku Varane.

82

Střídání v týmu Peru: ze hřiště odchází Christian Cueva, přichází Raúl Ruidíaz.

82

82. Dembèlé z dobré pozice pálil jen vedle pravé tyče peruánské brány.

82

Dembélé se mohl prosadit a uklidnit Francouze. Giroud vyhrál další z mnoha soubojů, sklepl balon Dembélému, ale útočník Barcelony pálil z nadějné pozice jen vedle pravé tyče.

81

Pedro Aquina přivítal Fékira faulem za žlutou kartu. Ofenzivní hráč Peru zatáhl soupeře zezadu za dres a poslal ho k zemi.

80

Střídání v týmu Francie: ze hřiště odchází Antoine Griezmann, přichází Nabil Fékir.

79

Právě Paul Pogba se ujal rozehrávky, ale našel jen kopačku Farfána. Ten z druhého doteku vysunul Guerrera, který byl ale přistižen v ofsajdovém postavení. Kdyby se ofsajd nepískal, mohl jít kapitán Peru sám na Llorise.

78

Luis Advíncula se pokoušel rozběhnout Carrilla, ale ten už neměl síly na sprint podél postranní lajny. Francouzská rozehrávka velmi rychle skončila po faulu na Pogbu ve středu pole.

77

Giroud bojoval o balon u rohového praporku. Proti přesile toho ale moc útočník Chelsea příliš nenadělal. Dlouhý odkop ale dokázal zpracovat Varane a útočit tak mohou znovu Francouzi.

76

Pogba z prvního doteku rozběhl neúnavného Hernándeze. Krajní obránce Atlética Madrid se dokázal uvolnit, ale následně mu balon od kopaček odklidil Trauco.

75

Střídání v týmu Francie: ze hřiště odchází Kylian Mbappé, přichází Ousmane Dembèlé.

74

74. Farfán z voleje trefil boční síť francouzské brány.

74

Až teď to prokombinovali Jihoameričané až do vápna. Farfán na zadní tyči už ale v pádu nedokázal centr usměrnit do sítě.

74

Zápas ve druhém poločase postrádá tempo. Peruánci jsou více u balonu, ale přes zataženou obranu Francouzů se jim nedaří prodrat až ke střelám.

73

Farfán táhl útočnou akci Peru. Střídající fotbalista oslovil přihrávkou k ose trávníku Aquina, ten prostrkával balon na Guerrera, ale kapitán Los Incas se k přihrávce dostal až jako druhý po Llorisovi.

71

Giroud zakombinoval s Matuidim, který z druhého doteku centroval do vápna, kde ale nemohl být právě Giroud. Za šestnáctkou ještě sebral balon Pavard. Akce Francie však skončila jen zblokovaným odkopem.

70

Aktivita je stále na kopačkách Jihoameričanů. Advíncula zkoušel najít přihrávkou rozběhnutého Carrilla, ale míč doskákal jen za postranní lajnu.

69

Christian Cueva se pokoušel najít Guerrera, který byl ale zakřižován Umtitim. Obránce Barcelony však pod tlakem musel odehrát jen na rohový kop.

68

68. Advínkula svou střelu poslal nad břevno Llorisovy brány.

68

Francouzi se zatáhli hluboko do defenzivy. Advíncula si udělal prostor kličkou k ose trávníku, ale dělovka mířila do stejných míst jako před chvíli ta Aquinova.

67

André Carrillo byl opět u míče. Byl ale hlídán hned dvěma protihráči a musel balon rychle odevzdat spoluhráčům. Na druhé straně to zkusil Trauco, ale Guerrero se nepopasoval s nepřesným centrem.

66

Pogbova přihrávka na Girouda byla zastavena Santamaríou a Peruánci tak mohli přejít do útoku. Carrillo však akci výrazně přibrzdil a francouzská reprezentace se dokázala v obraně zformovat.

65

Varane se pokoušel lobem najít Girouda. Ten byl ale zaměstnán soubojem s Ramosem a k balonu se nemohl v žádném případě dostat. Pedro Gallese s klidem sebral balon do rukavic.

64

Po čase se připomněl na trávníku také Kylian Mbappé. Jeho pobídka do vápna našla Girouda, ten si balon zpracoval hrudí, ale ani to mu zakončení nepřineslo. Christian Ramos útočníka Chelsea nenechal pálit.

63

Peruánci jsou v dobrém pohybu, ale ani další útočná akce nevyšla podle představ. Carrillova spolupráce s Floresem sice došla až do vápna, ale tam byl proti Varane.

62

62. Carrillova dělovka prosvištěla nad břevno francouzské branky.

62

Zajímavou střelou se prezentoval po slušné pasáži zápasu od Peru André Carrillo. Dělovka hráče Watfordu se ale mezi tři tyče nevešla a Lloris mohl nechat míč proletět nad břevnem.

61

Advíncula si výborně naběhl na průnikovou přihrávku Aquina. Následně si poradil také s Hernándezem, ale centr už byl pro Peruánce nepřesný.

60

Po hodině hry jsou stále o něco blíže třem bodům francouzští fotbalisté. Teď se ale dostal do výhodné pozice Farfán. Jeho centr do vápna ale našel jen Varana, který pokryl Guerrera.

59

Pogba přišel v souboji s Farfánem o balon. Miguel Trauco následně ale velmi rychle odevzdal mizernou přihrávkou do středu trávníku.

58

Snad poprvé ve druhém poločase se musela mít na pozoru také obrana Francie. Trauco se zničehonic prodral k nebezpečnému centru, který ale jen prolétl před Llorisem. Akce ještě pokračovala, ale pokus o vybojování penalty Guerrerovi nevyšel.

58

Pogba patou poslal míč na Mbappého. Ten si pohrál na levé straně fantastickou kličkou s Traucem, poté už ale přihrávka na Matuidiho nepřišla přesná.

57

Od rohového praporku tentokrát centroval Mbappé. Pedro Gallese se vydal pro balon, ale ten ani nezasáhl. Práci za něj musela odvést obrana, která si poradila s náběhem Girouda i Umtitiho.

56

Tentokrát se Griezmann neodhodlal k centru až před Gallese. Postupnou kombinací se ale Les Bleus nepodařilo projít do šestnáctky. Pogba nakonec ale vybojoval alespoň rohový kop.

55

Giroud dokázal převzít přihrávku od Kantého, následně přiťukl k Hernándezovi, který byl ale podražen skluzem Ramose. Francouzská akce bude pokračovat dalším volným přímým kopem.

54

Antoine Griezmann rozehrával volný přímý kop v nebezpečné pozici. Hlavní rozhodčí ještě před tím musel uklidňovat situaci v pokutovém území. Následně se ale k hlavičce nedostal Giroud ani Pogba.

53

Griezmann chtěl oslovit ve vápně Girouda, ale balon přeletěl celou šestnáctkou a ani Hernández, který zavíral akci na levém kraji už míč nedokázal udržet na hrací ploše.

52

Hernández spolupracoval s Pogbou, následně ale Kanté přihrával k Mbappého a střelec zatím jediné dnešní branky byl faulován Farfánem.

51

51. Aquino dalekonosnou střelou trefil spojnici tyče a břevna. Peru nebylo daleko od vyrovnání.

51

Edison Flores se hnal za míčem na levém kraji, následně se dostal do nadějné pozice Farfána. Ten ještě oslovil Pedra Aquina, který dalekonostou střelou parádně trefil spojnici tyče a břevna. Lloris jen marně plachtil vzduchem, nakonec to pro brankáře Francie dopadlo dobře.

50

Blaise Matuidi dokázal na levém kraji pořádně provětrat Trauca. Francouzi se dostali snadno k autovému vhazování, ze kterého ale Hernández nic nevytěžil.

49

Umtiti nakonec nepotřeboval přinesená nosítka, ale nevypadá to s obránce francouzského národního týmu nejlépe.

48

Samuel Umtiti byl faulován Farfánem kolenem do stehna ve výskoku. Obránce Barcelony se skácel k zemi a musí být ošetřen na hrací ploše.

47

Peruánci vstoupili do druhého poločasu velmi zlehka. Mbappé dokázal rychle získat míč, následně se pokoušel Matuidi projít do vápna z levé strany, ale proti Ramosovi nebyl úspěšný po mizerném zpracování.

46

Střídání v týmu Peru: ze hřiště odchází Alberto Rodríguez, přichází Anderson Santamaría.

46

Střídání v týmu Peru: ze hřiště odchází Yoshimar Yotún, přichází Jefferson Farfán.

46

Začal druhý poločas.
Druhý poločas začne přibližně v 18:03.
Dvě nastavené minuty jsou minulostí, stejně tak i celý první poločas zápasu Francie s Peru. Do šaten odcházejí při vedení 1:0 francouzští fotbalisté.

Favorité nejen dnešního duelu, ale i celého turnaje nevstoupili do zápasu s Peru velmi chladně. Úvod patřil Jihoameričanům, ale ti se nedokázali prodrat až k nebezpečnějšímu zakončení. Jen Paolo Guerrero pálil po otočce ve vápně do středu branky přesně do Llorise. Ani Deschampsova družina si nevytvořila stabilnější tlak. Po půlhodině hry ale parádně vybojoval míč Pogba na útočné polovině, poté ho předal do šestnáctky Giroudovi. Střela útočníka Chelsea byla zblokována, ale jen přesně k nohám Kyliana Mbappého a ten už neměl problém dostat míč do sítě.

Tipovací soutěž

Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

45+3

První poločas skončil.

45+2

Lucas Hernández měl před sebou otevřený prostor, ale míč raději předal Giroudovi. Spolupráce s nabíhajícím Griezmannem Les Bleus už příliš neklapla. Christian Ramos se výborně stáhl do obrany a akci přerušil.

45+1

Hlavní rozhodčí nastavuje v prvním poločase dvě minuty.

45

Guerrero čekal na přihrávku, Yotún se snažil najít svého kapitána, ale míč jen proletěl až k Llorisovi. Guerrero si více všímal souboje s Umtitim.

44

Minutu před pauzou se zjevil u balonu Paolo Guerrero. Útočník Peru však lehce ztratil balon a toho mohli využít k přechodu do brejku Francouzi. Mbappého přízemní centr ale Griezmanna nenašel.

43

43. Hernández z dobré pozice trefil míč do brankáře Gallese.

43

Griezmann si narazil s Pavardem, ale od obránce Stuttgartu již balon nedostal zpět. Mbappé je při chuti po vstřelené brance, před vápnem oslovil Hernándeze, který ale z dobré pozice napálil jen Gallese.

42

Peruánci se snaží ještě před odchodem do šatem zápas vyrovnat. Yotún se stáhl pro balon až na vlastní polovinu mezi stopery. Kličkou proti Pogbovi ale neuspěl.

41

První poločas pomalu míří ke svému závěru. Francouzi se usadili na útočné polovině. Po dlouhém pasu Varana byl ale útočník londýnské Chelsea Olivier Giroud pokryt Rodríguezem.

40

Rychlý brejk Francouzům nevyšel podle představ. Mbappé měl přes sebou spoustu prostoru, bránící Trauco devatenáctiletého útočníka PSG jen marně naháněl. Přihrávkou na Girouda ale akce Francie skončila.

39

André Carrillo získal pro svůj tým na levém kraji autové vhazování. Peruánci si vytvořili lehký tlak, ale Yotún ve vápně neuspěl.

38

N'Golo Kanté zpracoval výborně před vlastním vápnem, odzbrojil Yotúna, ale rychlou rozehrávkou příliš škody nenadělal. Giroud balon proti přesile neudržel a poté musel faulovat.

37

Francie se po vstřelené brance zatáhla více do defenzivy a přenechala aktivitu soupeřům. Edison Flores si vyměnil balon s Cuevou, následně se ale dokázal výtečně vrátit Pavard a zavřel levou stranu.

36

Jihoameričané byli aktivnější, ale nyní se musí snažit o rychlou odpověď. Po přihrávce Trauca mohl jít do útoku Flores, ale toho parádně zkřižoval Pavard.

34

34. Kylian MBAPPÉ - 1:0

34

Francie právě vstřelila branku!
Francouzi jdou do vedení! Pogba skvěle vybojoval míč v souboji s Aquinou, následně pálil v běhu Giroud, ale míč byl zblokován Ramosem, od kterého se ale balon odrazil přesně pod nohy KYLIANA MBAPPÉHO, který už neměl před prázdnou brankou problém.

33

Giroud s Kanté získali míč na pravé straně, poté mohl centrovat do vápna Pogba. Mbappé se mezitím přesunul do šestnáctky, kde ale v krkolomné pozici nedokázal míč usměrnit za zády Gallese.

32

Peruánci jsou mnohem aktivnějším týmem v posledních minutách. Nyní vytáhli napadání až téměř k vápnu Francie. Evropané ale dokázali rychle přejít zhuštěnou část trávníku, ale Mbappé společně s Griezmannem si s obranou neporadili.

31

31. Guerrero svou střelou poslal míč jen na připraveného Llorise.

31

V permanenci byla znovu obrana francouzského celku. Flores parádně nahrál do vápna Guerrerovi, který se obtočil kolem Varana, ale slabou střelou do středu branky Llorise nepřekonal.

30

Francouzům se nedaří přejít zhuštěný střed trávníku. Teď to chtěl změnit na pravé straně Pavard společně s Mbappém, ale to jejich kombinace se vložil čistým způsobem Trauco.

29

Luis Advíncula vhodil míč do hry zpoza postranní lajny, následně se k balonu dostal Flores, ale v pádu dokázal už jen nahrát zpět na kopačky Ramose.

28

Lucas Hernández zpracoval prudkou přihrávku od Llorise, následně předal míč do středu k Pogbovi, ale ten ztratil pozici proti skvěle napadajícímu Yotúnovi.

27

Peruánci skvěle vykombinovali levou stranu, následně se balon přesunul ke Guerrerovi, který neuspěl v souboji s Umtitim. Peru však bleskově získalo míč, ale do rychlého útoku se Flores nepustil a raději poslal balon znovu do kombinace k obráncům.

26

Ramosovi trvala rozehrávka o něco déle, ale hlavní rozhodčí stopera Peru netrestal. Matuidi následně získal balon a po hlavičkovém souboji byl faulován Cuevou.

25

Olivier Giroud dokázal odhlavičkovat míč hned z přední tyče. Akce Peru ještě pokračovala, ale Floresova rána ze střední vzdálenosti nemohla Llorise překvapit. Brankář Tottenhamu mohl balon pustit vedle své tyče.

24

Advíncula dokázal prudce centrovat z pravé strany, ale Pavard se skvěle zatáhl a míč zblokoval na rohový kop.

23

Francouzský tým se teď zatáhl více na svou polovinu a čeká co předvede Peru. Ve střední části byl ale faulován Guerrerro, ale následně se navezl do Umitiho a právě kapitán Peru je potrestaný žlutou kartou.

21

Úvodní dvacetiminutovka vyšla o něco lépe evropskému celku. Peruánci se ale nyní přesunuli s balonem u nohy až do vápna, kde byl ale Guerrerro odzbrojen Varanem.

20

K exekuci velmi nebezpečné situace se postavil Yotún. Vzrušení před Llorisem ale bylo zbytečné. Umtiti byl totiž faulován a hlavní rozhodčí byl přesný a zákrok odpískal.

19

André Carrillo si několikrát vyměnil míč u středové lajny s Cuevou. Peruánci se snažili uklidnit hru postupným útokem. Pavard srazil následně centr Trauca rukou a Peru bude mít k dispozici volný přímý kop.

18

Francouzi měli znovu míč pod kontrolou na pravém kraji. Varane našel přihrávkou za obranu Griezmanna, který se ale už dostal do velkého úhlu a jeho pobídka na Girouda nebyla přesná.

16

Blaise Matuidi je prvním potrestaným hráčem zápasu, když zastavil unikajícího Carrilla jen za cenu nešetrného faulu ve středu pole.

16

Parádní narážečka Mbappého s Griezmannem mohl skončit pokutovým kopem. Hlavní rozhodčí ale lehké postrčení jako faul nezaznamenal. Akce francouzského týmu ještě pokračovala a po střele Griezmanna musel zasahovat Gallese.

16

Paul Pogba to skvěle vyřešil ve středovém kruhu, následně se musel provinit faulem na Pogbu Cueva, který by jinak pustil soupeře do nadějné pozice.

14

14. Varane nebezpečně hlavičkoval, ale jen těsně branku Peruánců minul.

14

K rozehrávce prvního rohového kopu dnešního střetnutí se postavil ofenzivní fotbalista Atlética Madrid Antoine Griezmann. První pokus Francouzům nevyšel, ale následně hlavičkovat nebezpečně Varane, který jen těsně netrefil zadní tyč.

13

Les Bleus zahájili útočnou akci znovu až od stoperů. Pogba dokázal oslovit přihrávkou mezi obránci Hernándeze, ale před ním se skvěle vrátil Advíncula, který odpravil balon na rohový kop.

12

Pogba zabojoval ve středu pole při vysokém balonu, přihrávkou oslovil Kantého. Ten ještě udržel míč a předal ho zpět Pogbovi. Ten se nebál a ze střední vzdálenosti pořádně vystrašil Gallese.

11

11. Griezmann střílel z dobré pozice, ale mezi tři tyče se netrefil.

11

Kombinace Francie skřípe podobně jako v prvním utkání na šampionátu. Mbappé si vůbec nerozuměl na pravé straně s Griezmannem. Akce ale ještě pokračovala, Francouzi získali míč a po přihrávce střílel z vápna Griezmann hodně mimo tři tyče.

10

Francouzi byli v potížích. Carrillo vykouzlil z pravé strany parádní kličku proti Hernándezovi, následně mohl centrovat do šestnáctky, ale hvězdného útočníka Guerrera znovu nenašel.

9

Francouzi se vůbec poprvé více přiblížili k brance Peru. Na hranici pokutového území byl stažen k zemi Giroud, ale hlavní rozhodčí nechal hru bez povšimnutí pokračovat.

8

Benjamin Pavard vhodil míč do hry zpoza postranní lajny, následně se rozběhl na levém kraji Griezmann, ale skvěle ho pokryl Ramos. Chtěl ještě konstruktivně rozehrát, ale balon jen znovu odevzdal.

7

Hugo Lloris byl daleko od vlastní branky a toho chtěl využít střelou až z poloviny trávníku Christian Cueva. Cuevův pokus však francouzskou branku o něco přelétl.

6

N'Golo Kanté výborně získal míč u středové lajny, následně přihrával Griezmannovi, který ještě předal Mbappému a ten už byl odstaven při přechodu blíže k vápnu Pedra Galleseho.

5

Paul Pogba se nezorientoval ve středu pole úplně nejlépe. Několikrát kolem něj proletěl balon, ale hvězda Manchesteru United nemohla hrací předmět najít.

4

Peruánci se ale ještě udrželi na útočné polovině. Griezmann se zatáhl až téměř k rohovému praporku, kde získal balon a následně se nechal velmi chytře faulovat a rozehrávat tak mohou Francouzi.

3

Lucas Hernández se nechal lehce odzbrojit u pravé postranní lajny, následně se André Carrillo prokousal téměř až do vápna, ale klíčovou přihrávku na Guerrerra zblokoval Umtiti.

2

Les Bleus se pokoušeli projít středem trávníku, ale po nahrávce Kantého přišel o balonu Giroud. Následně se do útoku přesouvali také Peruánci. Carrillův průnik na pravé straně překazil Hernández.

1

Antoine Griezmann rozehrál první poločas ze středového kruhu. Francouzi se hrnuli velmi rychle do útoku. Po nákopu Varana dokázal vybojovat autové vhazování Giroud.

1

Utkání právě začalo.
Devětatřicetiletý hlavní rozhodčí Mohammed Abdulla Mohammed ze Spojených arabských emirátů přivádí se svými asistenty obě úvodní jedenáctky na trávník Centrálního stadionu v Jekatěrinburgu. Následovat budou národní hymny obou zemí.

Tipovací soutěž

Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

Trenér Francie Didier Deschamps vyměnil oproti zápasu s Austrálií dva členy základní sestavy. Corentina Tolissa nahradil Blaise Matuidi, zkušenosti přibyly v úvodní sestavě také na úkor Ousmane Dembélého, kterého nahradil Olivier Giroud.

Dvě změny udělal v základní sestavě také Ricardo Gareca. Ve středu pole nahradil Renata Tapia Pedro Aquino. Na hrotu nenastoupí jako v úvodu proti Dánsku Jefferson Farfán, ale největší hvězda Peru Paolo Guerrero.
Úvodní sestavy:

Francie: Lloris (C) – Pavard, Varane, Umtiti, Lucas Hernández – P. Pogba, Kanté – Mbappé, Griezmann, Matuidi – Giroud.
Náhradníci: Mandanda, Aréola – Kimpembe, Lemar, O. Dembèlé, Tolisso, N'Zonzi, Rami, Fékir, Sidibé, Thauvin, Mendy.

Peru: Gallese – Advíncula, Ch. Ramos, A. Rodríguez, Trauco – Aquino, Yotún – Carrillo, Cueva, E. Flores – Guerrero (C).
Náhradníci: Cáceda, Carvallo – Corzo, Santamaría, Araujo, Hurtado, Farfán, Ruidíaz, Tapia, Polo, Cartagena, Loyola.

Rozhodčí: Mohammed – Alhammadi, Almahri (vš. UAE).
Rozhodčí

Hlavním rozhodčím zápasu Francie s Peru je devětatřicetiletý Mohammed Abdulla Mohammed ze Spojených arabských emirátů. Na čarách mu budou pomáhat krajané Mohamed Alhammadi a Hasan Almahri. Čtvrtým rozhodčím je pak Janny Sikazwe ze Zambie.

V moskevské centrále budou na zápas u obrazovek dohlížet čtyři videorozhodčí v čele s Italem Danielem Orsatem.
Souboj trenérů

Devětačtyřicetiletý Didier Deschamps prožil fantastickou hráčskou kariéru. V roli defenzivního záložníka vyhrál co se dalo. S Marseille i Juventusem došel až na vrchol Ligy mistrů. Při ročním působení v Chelsea dokázal dovést londýnský celek k zisku prestižního FA Cupu. Reprezentaci Francie dovedl jako kapitán v roce 1998 k titulu mistrů světa, o dva roky později také ke zlatu z mistrovství Evropy. Ihned po ukončení aktivní kariéry se vrhl na trénování a i v něm je extrémně úspěšný. Podceňované Monako dovedl až do finále Ligy mistrů, na lavičce Marseille následně vyhrál francouzskou ligu a tři domácí poháry. V roce 2012 se přesunul k národnímu týmu a i s ním došel až do finále domácího evropského šampionátu.

To Ricardo Gareca za sebou rozhodně nemá tak úspěšnou kariéru. Z rodné Argentiny si vytáhlý útočník přestup za oceán nevybojoval, v dresu Bocy Juniors ale nasázel ve 130 zápasech hned 64 branek. Připsal si také dvacet startů za národní tým Argentiny, ale v konkurenci legendárního Diega Maradony se příliš neprosadil. Trenérskou kariéru zahájil aktuálně šedesátiletá kouč v roce 1996 na lavičce argentinského Talleres. K peruánské reprezentaci se připojil před třemi lety po ne zcela vydařeném působení na lavičce Palmeiras.
Skupina C

Tým Didiera Deschampse je ve skupině C jasným favoritem na postup do vyřazovacích bojů z prvního místa. V úvodním střetnutí šampionátu ale vůbec svou hrou proti Austrálii nepřesvědčil. Se Socceroos si ambiciózní celek poradil "jen" 2:1, když se o úvodní trefu postaral z pokutového kopu Antoine Griezmann. Za čtyři minuty ale byl vyrovnáno, když i na druhé straně proměnil penaltu kapitán Mile Jedinak. Deset minut před koncem rozhodla až tečovaná střela Paula Pogby, vlastní branka byla přiznána Behichovi.

Peruánci měli být podle žebříčkového postavení po Francii druhým týmem, který se ze skupiny podává do play-off. Trhlina v plánu Jihoameričanů ale přišla již v úvodním zápasu. Těsně před koncem poločasu mohl poslat Peru do vedení nad Dánskem z pokutového kopu Christian Cueva, jeho pokus však branku přeletěl a záložník Sao Paula opouštěl trávník v slzách. O to víc ho muselo jeho selhání trápit po tom, co se po hodině hry prosadil Yussuf Poulsen a rozhodl tak o vítězství Dánů.

Program a výsledky

16.6.
Francie – Austrálie 2:1
(58. Griezmann pen., 81. Behich vlastní – 62. Jedinak pen.)
Peru – Dánsko 0:1
(59. Poulsen)

21.6.
Dánsko – Austrálie
Francie – Peru

26.6.
Dánsko – Francie
Austrálie – Peru
Francie

Francouzská reprezentace je na světovém šampionátu již popatnácté. Ze světového titulu se radovala ale jen jednou! Na domácím turnaji v roce 1998 si hvězdný tým v čele s kapitánem a nynějším trenérem Francie Didierem Deschampsem poradil ve finálovém střetnutí s Brazílií 3:0, když se hned o dvě branky postaral další z legendárních fotbalistů a to Zinedine Zidane. Od té doby se Francouzi dostali znovu jednou do finále, ale v roce 2006 podlehli v přímém boji o světový titul až po penaltách Itálii. Čtvrtfinálovou porážku 0:1 z před čtyř let od pozdějších vítězů z Německa prožila řada opor v čele s brankářem Llorisem.

Na mistrovství světa se Francouzi probojovali z kvalifikační skupiny A, kde si v konkurenci Švédska, Nizozemska, nebo Bulharska zajistili první místo s jedinou porážkou na trávníku švédského národního týmu.

Letos do Ruska přivezl trenér Deschamps velmi mladou sestavu. S průměrem šestadvaceti let je na mistrovství světa druhá nejmladší hned za hráči Nigérie. I přes nízký věk patří francouzští hráči patřit k největším favoritům na zlato. Didier Deschamps si může vybírat koho postaví k zápasům, především v útoku má Francie velký přetlak. Antoine Griezmann, Olivier Giroud, nebo Kylian Mbappé patří ke světové špičce a to se ještě do nominace nevešla další velká jména – Benzema, Payet, Martial, Lacazette a další. V obraně Deschaps vsází na Raphaëla Varana, který nastupuje pravidelně v Realu Madrid. Jedničkou mezi tyčemi je Hugo Lloris, který je i kapitánem týmu.

V přípravných zápasech si Francouzi nejprve poradili 2:0 s Irskem, následně také s Itálií 3:1, když se o branky v síti soupeře postarali Umtiti, Griezmann a Dembélé. Generálka proti USA ale francouzskému týmu nevyšla úplně podle představ. Evropský celek byl téměř celý zápas v tlaku, ale po brance Greena z koncem prvního poločasu srovnával stav na konečných 1:1 až Kylian Mbappé.
Nominace Francie na mistrovství světa

Brankáři: Hugo Lloris (Tottenham/ENG), Steve Mandanda (Marseille/FRA), Alphonse Areola (Paris Saint-Germain/FRA)

Obránci: Benjamin Pavard (Stuttgart/GER), Presnel Kimpembe (Paris Saint-Germain/FRA), Raphaël Varane (Real Madrid/ESP), Samuel Umtiti (Barcelona/ESP), Adil Rami (Marseille/FRA), Djibril Sidibé (Monako/FRA), Lucas Hernández (Atlético Madrid/ESP), Benjamin Mendy (Manchester City/ENG)

Záložníci: Paul Pogba (Manchster United/ENG), Corentin Tolisso (Bayern Mnichov/GER), N'Golo Kanté (Chelsea/ENG), Blaise Matuidi (Juventus/ITA), Steven Nzonzi (Sevilla/ESP)

Útočníci: Antoine Griezmann (Atlético Madrid/ESP), Thomas Lemar (Monako/FRA), Olivier Giroud (Chelsea/ENG), Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain/FRA), Ousmane Dembélé (Barcelona/ESP), Nabil Fekir (Lyon/FRA), Florian Thauvin (Marseille/FRA)
Peru

Peruánci se probojovali teprve na své páté mistrovství světa a vůbec poprvé po 36 letech! Právě při své poslední účasti ale příliš neoslnili, když po remízách s Kamerunem i Itálií a debaklu 1:5 s Polskem skončili již v základní skupině. Naopak svůj nejlepší výsledek předvedli ještě o dvanáct let dříve, tedy v roce 1970. Tehdy se probojovali až do čtvrtfinále, ve kterém podlehli 2:4 Brazilcům.

Jihoameričané se kvalifikovali do Ruska až jako úplně poslední dvaatřicátý tým. V závěru kvalifikace si Peruánci mohli zařídit přímý postup, ale po vydřené remíze skončili ve skupině na páté pozici, která zaručovala jen následnou mezikontinentální baráž. V ní si Peru odvezlo bezbrankovou remízu z Nového Zélandu a poté v domácí odvětě poslali svou zemi na šampionát góly Jefferson Farfán s Christianem Ramosem.

Jasně největší hvězdou Garecova výběru v Rusku je útočník Paolo Guerrero. Historicky nejlepší střelec Peru strávil dlouhá léta v Německu při angažmá v Bayernu Mnichov a především v Hamburku. Od roku 2015 už ale obléká dres Flamenga. Také další útočník Jefferson Farfán působil v německé Bundeslize, za Schalke nastoupil dokonce ke 170 zápasům. Ve své kariéře pokračuje právě v ruském Lokomotivu Moskva.

V přípravě se Peruáncům dařilo. Na domácí půdě v Limě přejeli 2:0 skotský národní tým. Už po přesunu do Evropy si Peru vyšláplo na dalšího účastníka mistrovství světa Saúdskou Arábii, když se do její sítě prosadili Carrillo a hned dvakrát kapitán Guerrero. Těsně před šampionátem přišla bezbranková remíza se Švédskem.
Nominace Peru na mistrovství světa

Brankáři: Pedro Gallese (Veracruz/MEX), Carlos Cáceda (Deportivo Municipal/PER), José Carvallo (Universidad Técnica de Cajamarca/PER)

Obránci: Alberto Rodríguez (Atlético Junior/COL), Aldo Corzo (Club Universitario de Deportes/PER), Anderson Santamaría (Puebla/MEX), Miguel Araujo (Alianza Lima/PER), Miguel Trauco (Flamengo/BRA), Christian Ramos (Veracruz/MEX), Luis Advíncula (Lobos/MEX), Nilson Loyola (Melgar/PER)

Záložníci: Paolo Hurtado (Guimarães/POR), Christian Cueva (Sao Paulo/BRA), Renato Tapia (Feyenoord/NED), Andy Polo (Portland Timbers/USA), Wilder Cartagena (Veracruz/MEX), Yoshimar Yotún (Orlando/USA), Pedro Aquino (Lobos/MEX)

Útočníci: Paolo Guerrero (Flamengo/BRA), Jefferson Farfán (Lokomotiv Moskva/RUS), Raúl Ruidíaz (Morelia/MEX), André Carrillo (Watford/ENG), Edison Flores (Aalborg/DEN)
Centrální stadion

Stadion byl na západě Jekatěrinburgu vybudován již v roce 1957. Od té doby byl několikrát rekonstruován, naposledy právě z důvodu mistrovství světa. Dlouhé roky hraje na trávníku jekatěrinburgské multifunkční arény FC Ural z nejvyšší ruské soutěže. Pro zvýšení kapacity zvolili organizátoři netradiční řešení. Na dvou stranách byl rozebrán plášť stadionu a hned v těsném kontaktu byly přistaveny dvě tribuny po šesti tisících sedadel. Finální kapacita je tak 35 000 míst.

Kromě dnešního utkání Francie s Peru byl už v Jekatěrinburgu odehrán zápas skupiny A Egypt – Uruguay. Další dva duely budou ještě následovat, publiku se zde ještě představí reprezentace Japonska se Senegalem a Mexika se Švédskem.
Krásný čtvrteční podvečer, vítám všechny příznivce fotbalu. Historicky jednadvacáté mistrovství světa se přehouplo již k druhým zápasům v základní skupinách. My se společně zaměříme měření sil mezi francouzským národním týmem a výběrem Peru. Zápas na Centrálním stadionu ve více než milionovém Jekatěrinburgu je naplánován na 17:00.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.

Francie – Peru

1:0

konec (1:0)

Zpět na online

Branky: 34. Mbappé

Karty:   16. Matuidi (FRA), 86. P. Pogba (FRA) – 23. Guerrero (PER), 81. Aquino (PER)

Držení míče: 44 % : 56 %.
Střely na branku: 4:2. Střely mimo: 6:6. Rohy: 5:3. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 12:14.

Francie: Lloris (C) – Pavard, Varane, Umtiti, Lucas Hernández – P. Pogba (89. N'Zonzi), Kanté – Mbappé (75. O. Dembèlé), Griezmann (80. Fékir), Matuidi – Giroud.
Náhradníci: Mandanda, Aréola – Kimpembe, Lemar, O. Dembèlé, Tolisso, N'Zonzi, Rami, Fékir, Sidibé, Thauvin, Mendy.

Peru: Gallese – Advíncula, Ch. Ramos, A. Rodríguez (46. Santamaría), Trauco – Aquino, Yotún (46. Farfán) – Carrillo, Cueva (82. Ruidíaz), E. Flores – Guerrero (C).
Náhradníci: Cáceda, Carvallo – Corzo, Santamaría, Araujo, Hurtado, Farfán, Ruidíaz, Tapia, Polo, Cartagena, Loyola.

Rozhodčí: Mohammed – Alhammadi, Almahri (vš. UAE)