Menu

Fotbal

Liga mistrů (předkola)

Lincoln Red Imps – Celtic Glasgow

1:0

konec (0:0)

12.07.2016, 20:00 • Victoria Stadium, Gibraltar (kapacita 5000 diváků, umělý trávník) • 2. předkolo • Jaroslav Svoboda (@JarSvoboda)

Tipsport: 24.0 10.0 1.09 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

To je ode mne pro dnešek již vše. Já se s vámi loučím s konstatováním, že dnešní noc na Gibraltaru bude nejspíš hodně veselá. A že hráči Celticu jsou nejspíš velice rádi, že na letiště to je z Victoria Stadium, kde tedy dnes slavil "victory" někdo zcela jiný, než se čekalo, pouhých snad 100 metrů. Za pozornost děkuje Jaroslav Svoboda. (22:15:48)

Brendan Rodgers právě dorazil na pozápasovou tiskovou konferenci: „Hráči dělali vše, co mohli. Fanoušci by měli zůstat s námi a pomoci nám svým fanděním. Nejsem výsledkem šokován, pohybuji se ve fotbale dlouho na to, abych věděl, že prostě takové výsledky se dějí. Lincoln hrát tak, jak jsme očekávali. V utkání rostli výkonem a nezbývá, než jim pogratulovat k výsledku. Hřiště a podmínky samozřejmě nejsou pro nás obvyklé, ale musíme to přijmout a výsledek akceptovat.“
Nic není skotskému týmu platné, že byl ve statistických aspektech zápasu lepší, v držení míče naprosto. Ale když se nedávají branky a naopak se hloupě inkasuje, tak je oheň na střeše.

Ten se tedy bude hasit příští týden. A zda to Celtic dokáže a nedopustí blamáž, to se dozvíte také z přenosu, který opět nabídneme živě.
Držení míče: 25 % : 75 %.
Střely na branku: 4:5. Střely mimo: 5:7. Rohy: 2:5. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 16:10.
Celtic nenavázal na solidní výkony z přípravy ve Slovinsku a přesun do Gibraltaru mu vůbec nesedl. Po obrovské Ambroseho chybě se prosadil Lee Casciaro a Lincoln Red Imps FC slaví největší klubové vítězství v historii gibraltarského fotbalu. Nutno dodat, že minimálně zabojovnost asi zaslouženě, protože kromě oné gólové situace zahrozili domácí ještě několikrát.

Hosté naopak Griffithsem dvakrát trefili břevno, to pravda při domácích stáli všichni svatí. Rozhodně nepříjemné teď asi bude mít spaní Brendan Rodgers, kterého za týden čeká, stejně jako hráče skotského týmu, neskutečná porce práce, aby odvrátili blamáž. Přitom v tomto mezidobí ještě na hráče Celticu čeká domácí duel s německým Wolfsburgem.
Je po utkání a zatímco na jedné straně se bouřlivě slaví historické vítězství, na druhé fanoušci jen rozpačitě rozpažují s jasným výrazem: "Co to jako mělo být?!"

90+5

Konec zápasu.

90+5

Zápas stále pokračuje a ještě jeden centr vápnem, ale nikdo z hostů se k zakončení nedostal.

90+4

Střídání v týmu Lincoln Red Imps FC: ze hřiště odchází Patiño, přichází K. Chipolino.

90+3

Nakonec se podařilo hostům odcetrovat do vápna, Ciftci dokonce mezi třemi hráči dokázal hlavičkovat, ale nad. A domácí budou ještě takticky střídat.

90+2

Brown důrazně vybojoval míč na půlce hřiště a ještě to může Celtic zkusit.

90+1

A hostům to nejde, Jankovi nyní utekl míč do zámezí.

90+1

A nastavovat se budou čtyři minuty, zatímco se pořád ještě nezačalo hrát.

90

Po hlavičkovém souboji zůstává na trávníku ležet jeden z domácích hráčů, což samozřejmě není po vůli Griffithsovi ani Brownovi.

88

Ba co víc, domácí drží hru co nejdál od své branky, navíc teď se zase faulem provinil Brown.

88

Sviatchenko navíc v začínající 88. minutě fauloval.

87

No jestliže Scott Brown včera na tiskovce zmiňoval, že Celtic chce do základní skupiny Ligy mistrů, tak tudy cesta asi nevede. A že je držení míče nyní 75% ku 25% ve prospěch hostů na aktuálním skóre nic nemění.

86

Walker nakonec střídá a na trávníku jej nahrazuje Bardon.

84

Rozporuplné okažiky na obou stranách kdy Walker byl tvrdě bráněn a zůstal na trávníku, an druhé straně se do šance dostával Armstrong a byl nejspíš trošku přidržen za dres, na obou stranách ale hra nepřerušena.

83

A znovu Navas, tentokrát do náruče schoval míč po hlavičce Sviatchenka.

83

83.

83

Další obrovská šance, tentokrát pro Ciftciho, který si vysoko naskočil na centr zleva, jeho hlavičku ale Navas vytěsnil parádním zákrokem vedle!

82

Navas si velmi dobře pohlídal prudký centr zprava od Ciftciho.

81

Až k Tierneymu se dostal míč po souhře hostů, ale mladý talent skotského fotbalu trefil jen hráče před sebou.

81

A Celtic brzdí i takové situace, kdy Ciftci zpětnou přihrávku na Armstronga na pár metrů zcela zkazí.

80

80.

80

Míč za obranu, který měl mířit na Ciftciho, končí u Navase.

78

Neuvěřitelný! Griffiths trefuje svou pumelicí břevno, míč se odrazil k Bittonovi, který měl před sebou prázdnou branku, ale než stačil záložník Celticu zakončit, tak o míč přišel!

77

Ale Griffithsův centr neprošel, nicméně teď budou mít hosté ještě lepší situaci. Pět metrů před vápnem v podstatně lepším úhlu byl Griffiths faulovaný.

76

Přímý kop pro hosty, takový zkrácený roh skoro od rohového praporku.

75

Sviatchenko si došlápl na nového hráče na hřišti Cabreru a je z toho přímý kop pro domácí.

75

Na poslední chvíli ještě dostihl Janko míč ve hřišti, zasekl jej a pak o bránícího hráče vybojoval aut pro Celtic.

73

Další střídání, tentokrát po jednom na každé straně. Ze hřiště odchází ze strany Celticu Dembelé, nahrazuje jej Nadir Ciftci. Na domácí straně pak opouští trávník Lee Casciaro, kterého nahradil George Cabrera.

70

Armstrong se po akci dalšího střídajícího hráče Forresta dostal do koncovky, ale pálil nad.

68

Ani Brown se nyní k míči neprotlačil a velké překvapení úvodních zápasů 2. předkola začíná nabírat reálných kontur.

67

Na bližší tyči se ke hlavičce dostal Patiño, ale minul branku.

65

Hostům se čas velmi krátí, navíc jsou to domácí, kdo je zase v útočném tažení.

65

Další kombinace Celticu končí ještě před šestnáctkou.

63

Celtic zdá se začíná stupňovat tempo, na druhou stranu domácím bude ještě více vyhovovat to, že skotský favorit musí otevřít hru.

61

Po rohovém kopu domácích se do koncovky dostal Calderon, ale vysoko přestřelil branku skotského klubu.

60

Tak teď může být Ambrose rád, že je ještě na hřišti! Postavil se do cesty pronikajícímu soupeři, aniž by měl snahu hrát míč, a Ekberg se nad nigerijským zadákem doslova smiloval, vzhledem k tomu, že Ambrose už jednu žlutou kartu má.

58

Obrovská šance hostů a Leigh Griffiths trefuje břevno ve chvíli, kdy již byl Navas bez šance zabránit gólu!

57

Dvojí střídání hostů, když ze hřiště odchzázejí Ryan Christie a Tom Rogic, na trávníku je nahradí James Forrest a Stuart Armstrong. Zajímavé tahy Brendana Rodgerse.

56

Gordon se musel natahovat po ráně domácích, nakonec míč po pokusu Patiña na dvakrát zkrotil.

55

Janko ostře faulovaný Kylem Casciarem, aby ho pak ještě ležícího na trávě trefil prudkou ránou do hlavy Calderon. Nicméně žlutá karta pro Casciara.

53

Po faulu na Browna ostře domlouváno Lee Casciarovi. A u postranní čáry už chystá Rodgers první střídání, pokud jsem dobře viděl, do hry půjde Roberts.

52

Domácí jsou na koni a Walker znovu zkouší střelu, tentokrát Gordon kryje. Ale jestliže odpoledne bylo od Gibraltaru vidět v nedalekém Španělsku požár v přírodní krajině, tak teď spíš je potřeba hasit požár ve hře Celticu.

50

50.

50

Hosté jsou totálně rozhození a nechybělo mnoho, aby Calderon zvýšil na 2:0! Těsně jeho rána minula šibenici Gordonovy branky!

50

Tak aby nakonec Celtic doma nemusel nahánět ještě sny o postupu do skupiny Ligy mistrů! Teď navíc Christie fauloval jednoho ze soupeřů a Red Imps zůstávají u míče.

48

48. Lee CASCIARO - 1:0

48

Lincoln právě vstřelil branku!
Neuvěřitelné se stává skutkem! LEE CASCIARO dává gól a domácí vedou 1:0! Domácí forvard si povodil po dlouhém pasu Ambroseho a nigerijského hráče ztrestal za faul, který na něj v úvodu první půle předvedl, nejvíce jak mohl! A Lincoln Red Imps náhle vede!

47

Griffiths to zkusil zpoza šestnáctky, Navas si s jeho ránou poradil.

47

Celtic se znovu pomalu sune vpřed, nyní Bitton s míčem na kopačce.

46

Začal druhý poločas.
Tak nakonec se zdá, že ani jedno z mužstev nestřídalo, takže pokračujeme beze změn. Jen vlastně s jednou. Letiště za zády má nyní Navas, kterému tam za nedlouho bude přistávat letadlo z Bristolu.
Nechme se překvapit, zda některý z týmů provede nějaké změny do druhého poločasu. Osobně bych si tipoval na to, že se na trávník dostane někdo z dvojice Patrick Roberts – Nadir Ciftci na straně hostů. S jasným cílem oživit ofenzívu.
STATISTIKY

Střely: 1:4
Střely na branku: 1:2
Fauly: 6:4
Rohové kopy: 2:2
Držení míče: 24% : 76%
Ani vteřinu nenastavil hlavní rozhodčí v úvodním poločase a ten tak končí bezbrankovou remízou týmů, které v posledních letech vládnou svým domácím soutěžím.

Tipovací soutěž

Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

45

První poločas skončil.

44

Janko se na pravém křídle uvolnil, ale jeho centr znovu jen proletěl šestnáctkou soupeře, tedy lépe řečeno vysoko nad ní.

43

Kyle Casciaro se dostával do zajímavé situace, když dostal centr mezi obránce, ale za zadní řadu Celticu se již nedostal, při zpracování míče si pomohl nechtěně rukou.

42

Další míč pro Dembelého, ten se nyní snažil přes obránce dostat do koncovky, ale netrefil ideálně a balon končí za zadní tyčí v zámezí.

41

Centry do vápna zatím hostům ale vůbec nejdou, znovu pas od rohového praporku ulétl mimo nebezpečný prostor.

41

41.

41

Pohotovost prokázal ale Dembelé, který na šestnáctce jedném dotykem převzal míč a druhým protáhl Navase, který vyráží na roh.

40

Postupná kombinace hostů vyústila až k přihrávce na levé křídlo, kde byl Christie. Ten ale následně vůbec netrefil centr a balon k radosti publika končí daleko za brankou Lincolnu.

39

Celtic ztratil na šestnáctce soupeře míč a Lincoln třemi rychlými pasy přenesl hru rychle vpřed, ale Walker se k míči nedostal. Rozehrává Gordon.

37

První střela hostů na branku, Rogicova rána z otočky však Navasovi prakticky žádné problémy nenadělala.

36

Ale Celtic se hlavně vyprostil z toho útlumu, který přinesl nepříjemnosti před Gordonem. Nyní se snažil Christie najít někoho na malé vápně a taky našel, bohužel pro něj jen obránce domácího týmu.

35

No úvodní poločas se blíží ke konci a na úvodní gól stále čekáme. Domácí znovu stažení kolem šestnáctky a střeží výpady favorizovaného soupeře.

35

Přihrávka na Janka za obranu Lincolnu je příliš dlouhá, míč je za brankovou čárou a domácí mají odkop.

34

Teď už to bylo z jeho strany možná trošku úzkostlivé, když se Rogic ocitl na půlce hřiště na trávníku, po střetu s Royem Casciarem. Hodně přísný verdikt dává Celticu přímý kop.

32

32.

32

Brownův centr se stočil až na zadní tyč, kde si naskočil Dembelé a balón končí v síti! Ale francouzská posila Celticu si počínala ve výskoku nedovoleně vůči brankáři Navasovi, kterého fauloval. Navíc Dembele se nejspíš míče ani nedotkl. Dobře posouzený moment ze strany švédského rozhodčího.

32

Faul na Christieho a Brown rozehraje přímý kop zleva.

31

Patiño se rozběhl a snažil se zase poslat přihrávku za obranu, ale tentokrát Celtic nepustil domácí do koncovky. Nicméně hosté v posledních okamžicích v útlumu, což by se ani proti poloamatérům nemuselo vyplatit.

30

A podívejte se na ty věci! Tierney na rohu šestnáctky při pokrývání Walkera podklouzl a domácí útočník toho okamžitě využil! Gordon musel na zem, aby pokryl Walkerovu ránu. A domácí tým nečekaně vede 1:0 v poměr střel na branku.

30

Snad poprvé v utkání jsou delší dobu v kombinaci i domácí, Calderon se snaží přejít do útoku.

29

Tierney se vrací pro míč a hned jej předává Sviatchenkovi. Ten se nejspíš usadí natrvalo v "A" týmu skotského mistra, dokonce by měl v případě absence zaskakovat v pozici kapitána za Scotta Browna.

28

A Celtic znovu rozehrává útok až od své obranné řady.

26

Griffiths je zatím nejlepším hráčem na hřišti, znovu se prosadil po pravé straně a zase servíroval zajímavý míč do vápna, tentokrát po zemi, ale žádný ze spoluhráčů nenabíhal za obranu, kromě Dembelého, kterému ale chyběl krok, spíše dva.

24

Christie zahrával rohový kop, ale počínal si velmi mizerně a míč prakticky nešel na nikoho a končí na druhé straně hřiště v zámezí.

23

Teď rozkmital nohy na pravém křídlě Leigh Griffiths a hned z toho mohlo být pro domácí zle, ale centr střelce Celticu neskončil na hlavě žádného spoluhráče.

21

Hra se opět přesunula na polovinu gibraltarského týmu, ale Celtic zatím postrádá v ofenzívě větší odhodlání a hlavně pohyb.

20

Domácí z následného přímého kopu nic nevytěžili.

20

Sviatchenko si počínal nedovolené proti Lee Casciarovi, který je mimochodem prvním gibraltarským hráčem, který kdy vstřelil gól za národní tým Gibraltaru. A hádejte komu... Ano, Skotsku...

17

Lee Casciaro nasadil kličku Ambrosemu, ale následná přihrávka na nabíhajícího bratra Kylea Casciara postrádala přesnost.

17

Centr do vápna ale znovu obránci Lincolnu odvrací a zdá se, zdá, že tudy to budou mít hráči skotského týmu velmi těžké prosadit se.

16

Faul domácích nabízí Celticu zajímavou standardku nějakých 30 metrů od branky Navase. Christie se sice snažil rychle rozehrát, ale Ekberg nemá pochopení pro tento počin a bude se tedy rozehrávat znovu.

15

Pomalu končí úvodní čvrthodina zápasu a nutno dodat, že jsme se ničeho nějak zvláště dramatického nedočkali.

14

Ačkoliv teď čárový rozhodčí zuřivě praporkem signalizoval faul na Sviatchenka, hlavní Ekberg pouští hru a nechává hostům výhodu.

13

Pokus domácích o útok po levém křídle končí u obránce Saidy Janka, když si mladý Švýcar pohlídal táhlý pas a nechal ho za svým tělem dojít až do zámezí.

12

Christie zkoušel zakončovat z větší vzdálenosti, ale skákavý míč míří hodně mimo branku. Navas lehce kontroluje situaci.

11

Domácí z nabídnutého přímého kopu nic nevymysleli a už to jsou znovu hosté, kdo drží míč a kombinuje.

9

Efe Ambrose zastavil velmi nevybíravým způsobem Lee Casciara, šlapák nemohl mít jiné ohodnocení než žlutou kartu. No to si Ambrose dovolil, když faulovaný Casciaro je v civilném povolání policejní důstojník.

8

Rogicův centr mířil do vápna na Dembeleho, ale před ním sebral míč do náruče Navas.

8

A Celtic znovu rozjíždí akci od Sviatchenka.

6

První minuty tedy zatím jasně v očekávaném duchu, kdy domácí soustředěně brání, zatímco Celtic se snaží na umělce vymyslet překvapivý průchod do útoku.

6

I tak zůstávají hosté u míče, a to v blízkosti vápna. Saidy Janko vhazuje.

6

Rychlá rozehrávka na Griffithse, který se však ve vápně neuvolnil.

5

Joseph Chipolina zajel do Janka, píská se přímý kop.

5

Sviatchenko se musí vracet pro míč hluboko na svou polovinu hřiště.

4

Ani další šance o výpad do šestnáctky domácích nekončí střelou, domácí se ubránili.

3

Brown zastavil útok domácích ještě před půlící čárou, vhazování pro Red Imps.

2

A snaha Christieho probít se podél brankové čáry přes Garciu končí v zámezí a domácí budou rozehrávat od své branky.

2

A znovu to jsou hosté, kteří kombinují, Brown vrací míč dozadu, kde je nigerijský obránce Efe Ambrose.

1

První centr do šestnáctky domácích odvrací Joseph Chipolina.

1

Zápas právě začal, výkop měli hosté, kteří okamžitě začínají přes Scotta Browna kombinovat na půlce soupeře.

1

Utkání právě začalo.
Bývalí policejní důstojník, nyní již rozhodčí na plný úvazek, tedy Andreas Ekberg, za malou chvíli začne svým hvizdem duel.
Oba týmy jsou již na trávníku, domácí přivedl kapitán Roy Chipolina, hosty pak Scott Brown. Lincoln nastoupí v červenočerné barevné kombinaci, hosté pak v nové sadě venkovních dresů, kterou pokřtili nedávno v Lublani během vítězství nad tamní Olimpií.
A čeká nás i zajímavý souboj mužů na lavičkách. Oba jsou novými tvářemi u svých klubů, Brendan Rodgers nahradil v Celticu Ronnyho Deilu, kterému asi definitivně podřízla větev prohra v poháru s Rangers. Domácí vede do boje uruguayský zkušený kouč Julio Ribas.
Ale dost nějaké politiky, nás čeká zajímavé fotbalové utkání, kdy na jedné straně stojí celek vedený severoirským koučem Brendanem Rodgersem, který má v základní jedenáctce zastoupení sedmi národností, na druhé pak gibraltarský tým, v jehož středu figurují i bratrské dvojice Casciarů a Chipolinů, to ještě Kenneth Chipolina začne utkání na střídačce.
Duel bude provázet, což se vzhledem k poloze hřiště dalo očekávat, větrné počasí. Zatím oba týmy stále v kabinách a vysoko nad hřištěm visí, no spíše zuřivě vlaje státní vlajka Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, pod jehož správu Gibraltar patří. Jedno vlastně mají Gibraltar a Skotsko společného, a to výsledky nedávného referenda o vystoupení Velké Británie z EU... Obě země se vyslovily zcela jasně pro setrvání v Unii, Gibraltar dokonce přibližně v 95 procentech hlasů.
Tak tedy dámy a pánové ještě jednou vás zdravím při sledování přímého online přenosu z utkání 2. předkola fotbalové Ligy mistrů, kdy na Victoria Stadium změří síly doslova provinční a poloamatérský celek, Lincoln Red Imps FC, a skotský slavný klub Celtic Glasgow! Následujícími minutami vás bude provázet Jaroslav Svoboda, těším se s vámi na zajímavý fotbalový zážitek.

Tipovací soutěž

Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
Který z týmů vyhraje první poločas?

Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

Úvodní sestavy:

Lincoln Red Imps FC: Navas – Garcia, R. Chipolina (C), R. Casciaro, J. Chipolina – Patiño, B. Lopes, Calderon – Walker, K. Casciaro – L. Casciaro. Trenér: Julio Ribas.
Náhradníci: Soler – Bardon, Cabrera, Rojas, Clinton, K. Chipolina, Livramento.

Celtic Glasgow: Gordon – Janko, Ambrose, Sviatchenko, Tierney – Brown (C), Bitton – Griffiths, Rogic, Christie – Dembelé. Trenér: Brendan Rodgers.
Náhradníci: Fasan – Lustig, McGregor, Armstrong, Forrest, Roberts, Ciftci.

Rozhodčí: Andreas Ekberg (SWE) – Fredrik Nilsson (SWE), Mehmet Culum (SWE).

Sestava Celticu je již známa, tady je základní jedenáctka: Gordon – Janko, Ambrose, Sviatchenko, Tierney – Brown (C), Bitton – Griffiths, Rogic, Christie – Dembelé.
Krátkému setkání s novináři se nevyhnul ano nový manažer Celticu Brendan Rodgers. Informacemi nešetřil, takže snad nepohrdnete poměrně obsáhlejším informačním příspěvkem.

„Na dnešní zápas se velmi těším a nemohu se dočkat. Je pro mě obrovskou ctí řídit tento tým,“ prozradil úvodem. Dál se pak již věnoval zápasu. „Na umělé trávě je každý zápas trochu ošemetný, ale tři týdny jsme teď společně velmi tvrdě a pečlivě pracovali. Osobně jsem velmi potěšen tím, jaký progres jsme po fyzické i herní stránce udělali. Posunuli jsme se o kus dál,“ vrátil se Rodgers k soustředění ve Slovinsku, ze kterého se měl klub vracet ještě do Skotska, ale nakonec zamířil poté, co Lincoln překvapivě vyřadil Floru Tallinn, rovnou na místo činu.

Oba zápasy úvodního předkola si Rodgers samozřejmě nenechal ujít. „Samozřejmě jsme zápasy sledovali a Lincoln odehrál velmi dobrá utkání, k soupeři je potřeba přistoupit s respektem. Ale musíme se hlavně soustředit na sebe, na svou hru. Vyrovnat se s povrchem i povětrnostními podmínkami tady bude složitější, ale jsme připraveni,“ dodal Rodgers.

„Poslední dny jsme se na utkání pečlivě chystali. Čeká nás utkání na povrchu, který by měl sedět technickým hráčům, naštěstí jich dost v kádru máme. Stefan Johansen však do utkání nenastoupí, bude mimo hru dva až tři týdny,“ prozradil Rodgers směrem k absenci norského středopolaře. Kouč Celticu pak také prohlásil, že je hrdý na to, že může se Celticem, který je vnímám jako velký klub evropské historie, zavítat i do různých koutů kontinentu.
Kapitán hostů Scott BROWN již včera absolvoval tiskovou konferenci. Mimo jiné zmínil, že dnes na Celtic nečeká lehký soupeř, naopak, že úvodní zápasy v evropských soutěžích bývají vždy velmi těžké. Jak ale dodal, Celtic má letos za cíl postoupit do základní skupiny Ligy mistrů.

Brown se zaměřil i na dnešního soupeře. "Dá se očekávat velmi bojovný soupeř, odhodlaný, ale čestný." Zbraní Celticu by se však mohl stát Moussa Dembele, novic v kádru Brendana Rodgerse. "Moussa na soustředění prokázal kvality, odehrál výborné zápasy. Je fyzicky velmi silný a má dobré myšlení, čich na góly."
VICTORIA STADIUM

Malý gibraltarský stadion slouží všem zdejším fotbalovým klubům a nachází se na severní straně Gibraltaru, přímo pod "Rock of Gibraltar", tedy Gibraltarskou skálou, podle které kousek země na samém jihu Evropy dostal své jméno.

Na hřišti je položený umělý trávník, v areálu jsou pak i další sportoviště – malý hřiště na futsal, tenisové kurty.

Vysoko nad stadionem na Gibraltarské skále se pak nacházejí i prvky obrany země. Na druhé straně, doslova pár metrů za jednou z branek, pak má svou ranvej mezinárodní gibraltarské letiště.
CELTIC GLASGOW momentálně vládne skotskému fotbalu, byť od nové sezóny bude mít zpět v nejvyšší soutěži konkurenta největšího, tedy městského rivala Rangers. Ti již v loňském vzájemném pohárovém utkání naznačili své možnosti, když Celtic porazili. Ale je to zelenobílý celek, který má na kontě šňůru pěti titulů v řadě. K těm dalším by měl pomoci nový trenér, hlavně z Liverpoolu známý Brendan Rodgers.

Ten již v přípravě dokázal s mužstvem výrazně zapracovat na herním projevu, když Celtic během soustředění ve Slovinsku ani jednou neprohrál. Dokázal porazit Olimpii Ljublaň i rakouský Sturm Graz, remizoval pak s Celje (hned v úvodu přípravy) a také se silným Mariborem, kdy největší podíl na remíze 0:0 měla hlavně neúspěšná koncovka Celticu, který byl zvláště ve druhém poločase lepším týmem.

Rodgers přivedl do týmu talentovanou dvojici Patrick Roberts a Moussa Dembelé, když zvláště druhý jmenovaný francouzský talent zapadl do sestavy a se střelecky naladěným Griffithsem bude tvořit stěžejní duo ofenzívy skotského klubu.

Právě na odvážném pojetí hry chce Rodgers stavět, již Liverpool pod jeho vedením patřil k nejproduktivnějším týmům anglické ligy. Zda podobně naladí v soutěžních zápasech i své nově svěřence napoví třeba již duel v Gibraltaru.

Základní údaje
Celý název: The Celtic Football Club
Stadion: Celtic Park (60 411 diváků)
Klubové barvy: zelená a bílá
Datum založení: 1987
Počet ligových titulů: 47
Počet vítězství ve Skotském poháru: 36
Počet vítězství v Ligovém poháru: 15
Počet vítězství v Lize mistrů: 1 (1966/67)

Kádr týmů:
Brankáři: Logan Bailly (BEL), Leo Fasan (ITA), Craig Gordon (SCO)
Obránci: Efe Ambrose (NIG), Dedryck Boyata (BEL), Darnell Fisher (ENG), Emilio Izaguirre (HON), Saidy Janko (SUI), Mikael Lustig (DEN), Charlie Mulgrew (SCO), Eoghan O'Connell (IRL), Tony Ralston (SCO), Erik Sviatchenko (DEN), Jozo Šimunovič (CRO), Kieran Tierney (SCO)
Záložníci: Kristoffer Ajer (NOR), Scott Allan (SCO), Stuart Armstrong (SCO), Nir Bitton (ISR), Scott Brown (SCO), Kris Commons (SCO), James Forrest (SCO), Liam Henderson (SCO), Ryan Christie (SCO), Stefan Johansen (NOR), Gary Mackay-Steven (SCO), Callum McGregor (SCO), Patrick Roberts (ENG), Tom Rogic (AUS)
Útočníci: Jack Aitchinson (SCO), Nadir Ciftci (TUR), Moussa Dembelé (FRA), Leigh Griffiths (SCO), Aidan Nesbitt (SCO)
Trenér: Brendan Rodgers (NIR)
LINCOLN RED IMPS FC je nejúspěšnější tým v historii nejvyšší gibraltarské ligy, když nasbíral během své existence 22 mistrovských titulů. Že jeho nadvláda spadá do posledních let dokazuje i skutečnost, že první mistrovský titul získal v sezóně 1984/85 a hlavně pak to, že od sezóny 2002/2003 nezvedli na Gibraltaru mistrovskou trofej nad své hlavy hráči jiného mužstva.

V pohárové Evropě působí hráči klubu, který byl založen v roce 1976, od sezóny 2014/2015. Vždy se účastnili bojů v předkole Ligy mistrů, zatímco v první sezóně však vypadli hned na kopačkách faerského celku HB Tórshavn, vloni dosáhli velkého úspěchu. Po výsledcích 0:0 doma a 2:1 venku přešel Lincoln Red Imps přes andorrskou Santu Colomu a přivítal na svém hřišti dánský Midtjylland. V obou zápasech ale prohrál (0:1 a 0:2).

Letos čeká na malý gibraltarský poloamatérský celek podstatně větší kalibr v podobě vítěze trofeje z roku 1967, skotského Celticu Glasgow. Pomohla k tomu senzační výhra 2:0 z domácí odvety s estonskou, a nutno dodat favorizovanou, Florou Tallinn. A protože na půdě soupeře skončil zápas prohrou 1:2, tak se Lincoln Red Imps dočkal velkého úspěchu. Jeden z hrdinů odvety, obránce Joseph Chipolina, se nechal posléze slyšet, že největší motivací pro hráče gibraltarského klubu byla vidina možnosti zahrát si na půdě Celticu před fanoušky, kteří jsou dlouhodobě řazeni mezi ty nejlepší na světě.

Základní údaje
Celý název: Lincoln Red Imps Football Club
Stadion: Victoria Stadium (5000 diváků)
Klubové barvy: červená, černá a bílá
Datum založení: 1976
Počet ligových titulů: 22
Počet pohárových titulů: 17

Kádr týmu:
Brankáři: Raúl Navas (SPA), Manuel Soler (SPA), Jaylan Hankins (GIB)
Obránci: Jean Carlos Garcia (GIB), Joseph Chipolina (GIB), Ryan Casciaro (GIB), Bernardo Lopes (POR), Roy Chipolina (GIB), Jesus Rojas (SPA), Kenneth Chipolina (GIB), Ethan Britto (GIB)
Záložníci: Anthony Bardon (GIB), Kyle Casciaro (GIB), Dean Torrilla (GIB), Antonio Calderon (SPA), Yeray Patiño (SPA), Antonio Livramento (POR), Liam Walker (GIB)
Útočníci: Lee Cascario (GIB), George Cabrera (GIB), Juan Peña (SPA)
Trenér: Julio Ribas (URU)
Dámy a pánové, vítejte u sledování online přenosu z utkání 2. předkola fotbalové Ligy mistrů, kdy na sebe narazí týmy Lincoln Red Imps FC a skotský Celtic Glasgow. Ten půjde do utkání zcela jasně jako favorit duelu.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:00.

Lincoln Red Imps – Celtic Glasgow

1:0

konec (0:0)

Zpět na online

Branky: 48. Lee Casciaro (Walker)

Karty:   55. K. Casciaro (LNC) – 9. Ambrose (CEL)

Držení míče: 25 % : 75 %.
Střely na branku: 4:5. Střely mimo: 5:7. Rohy: 2:5. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 16:10.

Lincoln Red Imps: Navas – Garcia, R. Chipolina (C), R. Casciaro, J. Chipolina – Patiño, B. Lopes, Calderon – Walker, K. Casciaro – L. Casciaro. Trenér: Julio Ribas.
Náhradníci: Soler – Bardon, Cabrera, Rojas, Clinton, K. Chipolina, Livramento.

Celtic Glasgow: Gordon – Janko, Ambrose, Sviatchenko, Tierney – Brown (C), Bitton – Griffiths, Rogic, Christie – Dembelé. Trenér: Brendan Rodgers.
Náhradníci: Fasan – Lustig, McGregor, Armstrong, Forrest, Roberts, Ciftci.

Rozhodčí: Andreas Ekberg (SWE) – Fredrik Nilsson (SWE), Mehmet Culum (SWE)

Odveta: Celtic - Lincoln 3:0