Menu

Fotbal

Mistrovství Evropy

Švýcarsko – Polsko

1:1

po penal. (4:5) (0:1)

25.06.2016, 15:00 • Stade Geoffroy-Guichard, Saint-Étienne • Karel Janeba (@Kajaneba)

Tipsport: 3.1 2.9 2.77 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Ode mě je to pro dnešek vše. Já se s vámi tímto loučím a přeji vám příjemný zbytek dne. (17:53:18)
Penaltový rozstřel je u konce, Polsko je ve čtvrtfinále! Byli jsme svědky velmi vyrovnaného utkání, které díky famózní brance Xherdana Shaqiriho dospělo až do prodloužení a následně do penalt. Jedině Granit Xhaka neskóroval při penaltách, díky jeho střele vedle se tak Švýcarsko loučí s turnajem.

Během druhého poločasu a prakticky následně celého prodloužení se však Švýcaři neskutečně herně zvedli a předváděli famózní fotbal.

Celkově jsme byli svědky nádherného zápasu, který absolutně nenaplnil prognózy před zápasem. Viděli jsme nádherný ofenzivní fotbal, který byl navíc okořeněn již mnohokrát zmíněnými nůžkami Shaqiriho.

Pro Švýcarsko je tedy konec, do čtvrtfinále jde Polsko a jeho soupeřem bude vítěz večerního duelu, kdy se střetne Portugalsko s Chorvatskem.

Konec zápasu.

Grzegorz KRYCHOWIAK

5. série 4:5

Grzegorz Krychowiak nádhernou střelou do šibenice posílá Polsko do čtvrtfinále!

Ricardo RODRÍGUEZ

5. série 4:4

Ricardo Rodríguez nechává Švýcarům naději, když střelou do dolního rohu proměňuje.

Jakub BŁASZCZYKOWSKI

4. série 3:4

Jakub Błaszczykowski se postavil k penaltovému puntíku a s klidem na duši proměnil. Polsko se tak přibližuje kýženému postupu.

Fabian SCHÄR

4. série 3:3

Fabian Schär nádherným způsobem taktéž proměňuje penaltu.

Kamil GLIK

3. série 2:3

Kamil Glik vypálil hodně tvrdý projektil, který byl nakonec úspěšný! Poláci tak stále vedou v penaltách.

Xherdan SHAQIRI

3. série 2:2

Xherdan Shaqiri nezaváhal a bezpečně proměnil. Fabiański ani nevystihl směr.

Arkadiusz MILIK

2. série 1:2

Arkadisuz Milik proměňuje! Sommer si sice na míč sáhl a směr vystihl, ovšem to nestačilo.

Granit XHAKA

2. série 1:1

Nyní se k míči postavil Granit Xhaka, jenže svou ostrou ránou nemířil moc dobře. Branku netrefil.

Robert LEWANDOWSKI

1. série 1:1

Robert Lewandowski nádhernou ranou do šibenice taktéž skóruje!

Stephan LICHTSTEINER

1. série 1:0

Stephan Lichtsteiner se opřel do míče a ranou doprostřed otevírá skóre.

Střílení penalt začíná.
Kopat se bude proti Švýcarskému kotli, Poláci budou kopat jako druzí. Tak uvidíme, jak to všechno dopadne.
Ani prodloužení nestačilo na určení postupujícího, jde se tedy na první penaltový rozstřel na tomto EURU!

120

Druhé prodloužení skončilo.

120

120. Piszczek se ještě dral na konci prodloužení do šance, nakonec se však k zakončení nedostal.

120

Jak kdybych to zakřikl! Do akce se po chybě Sommera dostal Piszczek, který však než našel míč, tak jej odkopl pryč Djourou. Tohle ovšem byla pro Polsko dobrá šance.

119

Po těchto dvou šancích Derdiyoka se dostávají k míči Poláci. Švýcaři však předvádí úžasný výkon, zato Poláci již nejsou tolik aktivní.

118

118. Další obrovská šance Derdiyoka také neskončila brankou.

118

Tak to je neskutečné! Eren Derdiyok se dostal do další stoprocentní šance po centru Seferoviće, nicméně Pazdan znemožnil Derdiyokovi zakončit poprvé a napodruhé se to Derdiyokovi nepovedlo. Veliká škoda pro Švýcary.

117

Johan Djourou se v bránění moc nepředvedl a inkasoval žlutou kartu.

117

Rohový kop zahrával Xherdan Shaqiri, ten však našel Roberta Lewandowského. Polský útočník odhlavičkoval míč pryč, kde se však nacházel Granit Xhaka.

116

Embolovi se nepovedlo projít přes Jędrzejczyka a Łukasz Fabiański si tak opět odkopl míč od své klece. Jeho odkop se ovšem snesl pouze na Švýcary, kteří posléze vybojovali další rohový kop.

115

Toto sice nebyla nereálná šance na gól, nicméně byla dost nepravděpodobná. Střela z volného přímého kopu letěla až moc vysoko na to, aby se ji Łukasz Fabiański zabýval. Ten se bude nyní zabývat odkopem od klece.

114

Následně se tak musel kopat rohový kop. Letící míč do malého vápna vyboxoval Łukasz Fabiański pryč před své pokutové území, kde však jeho spoluhráči faulovali. Švýcaři si tak z větší vzdálenosti od polské klece kopnou volný přímý kop.

113

113. Derdiyok se ocitl ve stoprocentní šanci, Fabiański však předvedl proti jeho hlavičce fantastický zákrok!

113

Xherdan Shaqiri bravurním centrem našel Derdiyoka, který byl zcela sám před Fabiańským. Nicméně zákrok Fabiańského byl naprosto úžasný a nyní zachránil Polákům opětovně krk.

112

Tak se nám tu opět žlutí. Michał Pazdan nehezky fauloval Derdiyoka a zaslouženě tak vidí žluté napomenutí.

111

Tento rohový kop sice nevyšel, ovšem Ricardo Rodríguez dostal jako cenu útěchy autové vhazování v blízkosti protějšího rohového praporku. Z onoho autového vhazování však nic moc nevzešlo, branka Polska je však stále okupována.

110

Další rohový kop tolik úspěšný nebyl. Viděli jsme jen centr Xherdana Shaqiriho, který Piszczek usměrnil na další rohový kop pro Švýcary. Jestli je někdo skutečně pod tlakem, jsou to nyní Poláci.

109

Onen rohový kop rozehrál Ricardo Rodríguez. Jak Djourou, tam Embolo to zkoušeli, ovšem v hlavičkovém souboji nevyhráli. Následně se do akce dostal Xherdan Shaqiri, ovšem ten neprotlačil míč přes Pazdana a nás tak čeká další rohový kop.

108

Vypálit zkoušel stoper Schär, jenže jeho projektil letěl vysoko nad klec Fabiańského. Po ne moc povedeném odkopu se ovšem Švýcaři vrací do akce, budou kopat rohový kop.

107

Sławomir Peszko krásně našel Lewandowského, který se však dostal do shluku tří Švýcarů. I hráč, jakým Lewandowski je, si však v této situaci jen stěží poradí.

106

Hned po rozehrání se dostal do akce Seferović, kterému se trestuhodně otevřela ulička! Jeho projektil sice úspěch neslavil, ovšem Poláci měli namále.

106

Začalo druhé prodloužení.
Máme zde dvouminutovou pauzu mezi prodlouženími. V první části prodloužení jsme viděli střídání na straně Polska, ale ne nijak ofenzivní fotbal. Pár šancí by se našlo, ovšem v prodloužení se ani jeden z celků nechce nechat potopit po chybě obrany.

105+1

První prodloužení skončilo.

105+1

Po faulu na Lichtsteinera se kopal volný přímý kop, ovšem centr Xherdana Shaqiriho nakonec žádný veliký úspěch neslavil.

105

A příchozí Sławomir Peszko je hned svědkem situace, ve které Švýcaři získávají míč a začínají kombinovat na polovině soupeře.

104

Střídání v týmu Polsko: ze hřiště odchází Kamil Grosicki, přichází Sławomir Peszko.

103

Aktuálně se balónu drží spíše Polsko, které nyní kombinuje na své polovině a snaží se něco vymyslet. Švýcaři svého soka aktuálně spíše nechávají konat a nečinně přihlíží.

102

Střídání v týmu Polsko: ze hřiště odchází Krzysztof Mączyński, přichází Tomasz Jodłowiec.

101

Ve hře se již pokračuje a u míče jsou Švýcaři. Pálit mohl Xherdan Shaqiri, nicméně raději upřednostnil pas na Derdiyoka. To se nakonec ukázalo jako ne moc dobré řešení.

100

Zjevně se nám bude chystat první střídání, neboť Mączyński se při dopadu na zem chytl za lýtko díky křeči a zůstává tak ležet na trávníku.

99

Reprezentační výběr Polska se k údivu mnohých stále drží u míče. Konkrétně Robert Lewandowski se nyní snažil prodrat do zakončení, nicméně Djourou mu to překazil. Yann Sommer bude ke všemu odkopávat.

98

Poláci se však nevzdávají a stále kombinují u vápna Švýcarska, ovšem ne moc úspěšně. Błaszczykowski to zkoušel z dálky, nicméně do cesty se mu vložil Djourou.

97

Krychowiakovi se centr vůbec nepovedl, navíc Grosicki ani nestačil centr zachytit. Další nepovedený ofenzivní kousek Poláků tak znamená míč pro Švýcary.

96

Po pasu Ricarda Rodrígueze se dostal do akce Xherdan Shaqiri! Tomuto hráči se však dloubnutí do míče nyní moc nepovedlo, neboť přeletělo branku. Výkop od klece si tak užije Łukasz Fabiański.

95

Další centr se snesl od Rodrígueze do vápna Polska. Zde však rotující míč nenašel takového adresáta, jakého si Rodríguez představoval. Dopředu tak jdou Poláci.

94

Švýcarský hrdina Xherdan Shaqiri se nyní dostal k centru, nicméně jeho centr neslavil moc úspěch a hráč Stoke City tak míč de facto daroval Fabiańskému. Ten s rozehrávkou nijak extrémně nespěchá.

93

Poprvé se v prodloužení dostávají k míči taktéž Poláci. Konkrétně Łukasz Fabiański nyní rozehrál přihrávkou balón od své svatyně a my jsme svědky zahájení první útočné akce polského národního výběru.

92

Švýcaři stále kombinují a Poláci stále nevystřídali. Nyní je u míče konkrétně Granit Xhaka, jehož střela byla blokována na autové vhazování pro jeho spoluhráče.

91

Prodloužení zahájili Švýcaři, kteří se ihned derou do útoku.

91

Začal první poločas prodloužení.
Tak poprvé na tomto turnaji uvidíme prodloužení. Stane se tak díky gólu Xherdana Shaqiriho z 82. minuty. Tento Shaqiriho životní gól byl opravdu učebnicový. Nás nyní čeká krátká pauza a poté prodloužení. Psychickou výhodu v něm mají určitě Švýcaři, ovšem ti už mají vystřídáno. To Poláci mají všechna 3 střídání ještě volna, tak uvidíme, co to bude znamenat.

Tipovací soutěž

Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
Který z týmů vstřelí první branku v celém prodloužení?

Tipovat můžete do začátku prodloužení.

90+4

Druhý poločas skončil.

90+4

Švýcarsko si nyní jen drží míč a pomalu se ještě přesouvá ke kleci Fabiańského. Oba celky se už ale spíše připravují na prodloužení.

90+3

K volnému přímému kopu se postavil Milik. Jeho rána se měla podobat té, kterou před pár minutami vyslal Rodríguez. Jenže ta Milikova šla mimo tři tyče.

90+2

Jakub Błaszczykowski nedokázal zachytit centr a ztratil tak míč. Kulatý nesmysl si převzali Švýcaři, kteří zkouší rozjet jednu z posledních útočných akcí. V tomto poločase.

90+1

Nastavovat se budou 4 minuty nad rámec řádné hrací doby.

90+1

Seferović odcentroval na Embola, který byl jen tak tak zastaven Piszczekem! Kdyby ne, tak by se Švýcaři mohli radovat znovu. Embolo byl kousínek od klece.

90

Grosicki se zkoušel prodrat do zakončení podél postranní čáry. Dostal míč a přecházel do útoku, jenže byl zastaven pomezním arbitrem. Ten odpískal ofsajd.

89

Slovo si po něm vzali stopeři Polska! Nejprve zkoušel vystřelit Glik, jenže neúspěšně. Ovšem poté pálil Pazdan. Jeho projektil už ke kleci prošel, letěl však nad.

88

Nyní se hra Polska směřuje více na branku Yanna Sommera, neboť zde kombinují. Jejich kombinace skončily centrem Grosického, který byl sražen na rohový kop pro Polsko.

87

Poláci jsou stále dosti šokováni vyrovnáním a hrají dost zaskočeně. Ovšem Švýcaři se do toho vskutku opřeli. Polsko se tak logicky snaží držet míč a neudělat žádnou chybu.

86

Łukasz Fabiański se nyní odvážně pustil mezi shluk ostatních hráčů a využil své brankářské výhody, díky které lapil míč do rukou.

85

Po delší době se dostávají do akce také Poláci. Nicméně Jakub Błaszczykowski nedokázal včas zachytit centr.

84

Švýcaři ale stále nemají dost a dostávají nyní Poláky pod tlak. Švýcarsko už však na prodloužení nemá žádné jiné hráče, za to Polsko ještě nevystřídalo.

83

Nejen, že máme vyrovnáno, ale navíc Xherdan Shaqiri předvedl naprosto famózní gól. O této brance se bude ještě hodně dlouho mluvit.

82

82. Xherdan SHAQIRI - 1:1

82

Švýcarsko právě vstřelilo branku!
Tak máme přeci jen vyrovnáno! Stephan Lichtsteiner si přešel na druhou stranu hřiště a jaké to přineslo ovoce! Jeho centr se přes pár hráčů odrazil na XHERDANA SHAQIRIHO, který naprosto famózními nůžkami vyrovnává utkání – 1:1!

81

Z jednoho rohového kopu vzešel druhý. Ani jeden však nebyl nijak moc úspěšný a Švýcarům se opět nepovedlo rozvlnit síť Polska. Z toho třetího už Xherdan Shaqiri celkem zahrozil, nicméně Fabiański opět připraven.

80

Následně ještě z veliké vzdálenosti pálil Ricardo Rodríguez. Tentokrát vyslal svou typickou dělovku po zemi, Łukasz Fabiański byl ale připraven.

79

79. Seferović trefil pouze břevno Fabiańského branky.

79

Nyní si Švýcaři zahráli další volný přímý kop! Xherdan Shaqiri poslal míč na Xhaku, který přenechal Djourouovi. Ten se se svoji střelou moc dobře neprezentoval, ovšem následně Seferović trefil břevno! To už je opravdu veliká smůla pro Švýcarsko.

78

Švýcarům začíná téct voda do bot a jsou si toho moc dobře vědomi. Embolo se zatím moc nechytil, Fernandes si nyní zkusí vhazování na polovině našich sousedů a hostitelů posledního EURA.

77

Střídání v týmu Švýcarsko: ze hřiště odchází Valon Behrami, přichází Gelson Fernandes.

76

Granit Xhaka neudržel nervy na uzdě a fauloval. Daroval tak Polákům volný přímý kop, ovšem z pozice, ze které Yanna Sommera opravu neohrozí.

75

Stephan Lichtsteiner se prodral podél boční hrany až k pokutovému území Polska, nicméně zde nic moc nepředvedl. K míči se tak po menší odmlce dostává Polsko.

74

Ještě k tomu z následného rohového kopu málem skóroval hlavou Schär, nicméně i s tímto si Łukasz Fabiański poradil. Ten nyní Poláky hodně podržel.

73

73. Rodríguez vypálil na branku krásnou střelu, Fabiański však proti této střele vytáhl fantastický zákrok.

73

Ricardo Rodríguez vypálil nádhernou ránu přímo do bližší šibenice! Nebýt stejně brilantního zákroku Fabiańského by se Švýcaři radovali z vyrovnání.

72

Hra se nyní musí přerušit, protože Eren Derdiyok skončil na zemi po faulu před vápnem Polska. Nyní tak Švýcarsko má dobrou šanci v podobě volného přímého kopu kousek od klece Łukasze Fabiańského.

71

Eren Derdiyok se ihned zapojil do kombinací Švýcarů, nicméně ty aktuálně nevypadají nijak extrémně nebezpečně.

70

Střídání v týmu Švýcarsko: ze hřiště odchází Admir Mehmedi, přichází Eren Derdiyok.

69

Milik se vrátil i přes bolístku na hřiště a je nyní svědkem pokusu o gól Švýcarů. Ti kombinují před pokutovým území Polska a snaží se něco vymyslet.

68

Milikovi byla nepěkně přišlápnuta noha a samotný hráč se odbelhal do zámezí. Ve hře se však pokračuje.

67

Rozehrávkou Poláci de facto odevzdali míč švýcarskému výběru, který se však aktuálně drží na své polovině hřiště.

66

Breel Embolo si nabíhal na centr, který už však lapil do rukavic Łukasz Fabiański. Nicméně Breel Embolo nedokázal zastavit své tělo ve vzduchu a dost nehezky se srazil s Fabiańským, který zůstává ležet na zemi.

65

Hvězda polského výběru se tak snažila rozjet další útok, ovšem opět neúspěšně. K míči se tak dostává Švýcarsko, které stále nenašlo recept na polskou defenzívu.

64

Ricardo Rodríguez se snažil nalézt svým centrem Embola, jenže míč se nakonec dostal k Stephanovi Lichtsteinerovi. Jeho pas se přes pár tečování dostal k Lewandowskému.

63

Švýcaři se stále drží míče a pokoušejí se prodrat se přes obranu Polska, nicméně stále neúspěšně. Sice furt sledujeme atraktivní fotbal, ovšem Švýcarům se zkrátka nedaří.

62

Když už ne gól, tak alespoň volný přímý kop pro své spoluhráče vytvořil Robert Lewandowski. Tato standardní situace však byla rozehrána přihrávkou. Posléze se dostal k centru Grosicki, ten hledal Błaszczykowsého, jenže neúspěšně.

61

Mehmedi se ocitl kousek od boční hranice polského pokutového území a hledal Seferoviće. Tuto radost mu však překazil pomezní rozhodčí, který odpískal velmi těsný ofsajd.

60

Švýcarsko i díky příchodu ofenzivně laděného Embola pokračuje v útoku. Ovšem stále se jim zkrátka nedaří prosadit se. Blízko tomu měl Xherdan Shaqiri, který však nevychytal ten správný moment pro zakončení.

59

Střídání v týmu Švýcarsko: ze hřiště odchází Blerim Džemaili, přichází Breel Embolo.

58

Nyní skončil na zemi Lichtsteiner nohou Jędrzejczyka, který obdržel žlutou kartu.

57

Lewandowski se sice nachází za čárou aktuálně, ovšem ve hře bude jistě pokračovat. Samostatná hra pak taktéž pokračuje.

56

56. Žlutá karta - Fabian Schär

56

Fabian Schär dosti ošklivým skluzem srazil k zemi Roberta Lewandowského a naprosto zaslouženě dostává žlutou kartu. V případě hypotetického postupu Švýcarska by si Schär čtvrtfinále nezahrál. Robert Lewandowski zůstává ošetřován na zemi od lékařů.

55

Rohový kop ovšem Polákům moc nevyšel. Dopředu se po nevyvedené akci od rohového praporku dostal soupeř, nicméně Mehmediho centr skončil na Grosickém, který už si s míčem na své polovině věděl rady.

54

54. Sommer předvedl proti střele Błaszczykowského z hranice vápna skvělý zákrok.

54

Do další akce se dostal opět Jakub Błaszczykowski, který nádhernou ranou protáhl Sommera! Švýcarský gólman se musel hodně snažit, aby střelu polského hráče poslal alespoň na rohový kop.

53

Do dobré akce se dostalo Polsko! Centr Lewandowského však nebyl nijak extrémně přesný, jelikož se Lewandowski nacházel dost daleko od klece. Nicméně Milik si i tak k míči cestu našel a jen tak tak netrefil klec.

52

Granit Xhaka rozehrál další útočnou akci Švýcarska. Ta končila centrem na Mehmediho, nicméně hráč s osmnáctkou na dresu na letící míč nijak nezareagoval.

51

Mehmedi nádherně našel Xherdana Shaqiriho, který skvostnou ranou překvapil Poláky. Jeho projektil sice neslavil úspěch, ovšem i tak dost překvapil nejednoho fanouška v Saint-Étienne.

50

Grosicki opět velmi dlouho vedl míč a nádherně si obehrál Lichtsteinera a další beky Švýcarska. Ve finále přihrál na Lewandowského, který bez přemýšlení a bez rozběhu ihned kopal prudkou ránu na klec Sommera, který musel rychle zareagovat, aby střelu útočníka Bayernu Mnichov chytil.

49

Hra se nyní sice přesunula na druhou polovinu, tedy na polovinu Švýcarska, nicméně i tak si Švýcaři drželi míč až do doby, než se hrotový útočník Seferović ocitl v ofsajdu.

48

Švýcaři se do toho tedy ze začátku druhé půle pořádně opřeli. Nyní se Glikovi úplně povedla rozehrávka, čehož využila švýcarská reprezentace svým dalším útočným snažením.

47

47. Pazdan si málem vstřelil vlastní branku, nakonec však ale Fabiański včas zasáhl.

47

Xherdan Shaqiri se prodral až do vápna Polska, kde však čekal na přihrávku až příliš dlouho! Míč mu byl Błaszczykowskim odkopnut na rohový kop pro Švýcarsko, ze kterého si Pazdan málem vstřelil vlastní branku! Łukasz Fabiański ale zasáhl včas.

46

Tak nám začala druhá polovina. O její výkop se nyní postarali Švýcaři, kteří ihned zahajují první útočnou akci.

46

Začal druhý poločas.
Na konci prvního poločasu ještě mělo Polsko šanci v podobě volného přímého kopu. Na konci této akce ještě zkoušel Grosicki nůžky, ovšem neúspěšně.

Valná většina expertů tipovala velmi opatrný a defenzivní fotbal od obou stran, který by měl skončit 0:0 po 90. minutách. Opak je pravdou. Oba celky se toho nebojí a my jsme tak svědky krásného fotbalu, který je okořeněn spoustou šancí. Využita byla jenom jedna, to když ve 39. minutě mířil přesně Jakub Błaszczykowski, který se tak stává prvním fotbalistou, který skóroval ve vyřazovací části letošního EURA. Nám nezbývá než doufat, že toto tempo vydrží oběma celkům do druhého poločasu.

Tipovací soutěž

Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
Který z týmů vyhraje druhý poločas?

Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

45+2

První poločas skončil.

45+1

Nastavovat se bude jedna minuta nad rámec řádné hrací doby!

45

Shär je nakonec v pořádku, jenže po rozehrávce se dostává k míči Polsko. To vyústilo ve střelu, jejíž autor byl Mączyński. Jeho projektil ovšem patří do kategorie těch, na které bude chtít hodně rychle zapomenout.

44

Po inkasovaném gólu se Švýcarsko drží míče o něco více, nicméně i přes jejich kombinace se jim zkrátka nedaří prorazit skrze obranu Polska a zakončit na Fabiańského. Nyní ještě navíc musí řešit Schära, který se ocitl na zemi a drží se za obličej.

43

Po chvíli se Švýcaři dostali do další akce. Konkrétně Seferović se ocitl s míčem před šestnáctkou Polska, ovšem nic konkrétního nevyvedl. Skóre tak zůstává stále 1:0 ve prospěch Polska.

42

Další útočné snažení Švýcarska ukončil Mączyński svým krásným obranným zákrokem.

41

Švýcaři se snaží vyrovnat ještě před přestávkou. Z jejich aktuálního útoku však nic moc nevzešlo a k míči se dostávají Poláci.

39

39. Jakub BŁASZCZYKOWSKI - 0:1

39

Polsko právě vstřelilo branku!
Nedáš – dostaneš. Z rychlého protiútoku skórují Poláci! Grosicki dlouho vedl balón podél postranní čáry, nakonec však přeposlal míč na zcela osamoceného JAKUBA BŁASZCZYKOWSKÉHO, který nádhernou střelou mezi nohy Sommera otevírá skóre – 0:1!

39

Ten rozehrál Shaqiri. Po pár dotecích se dostal k míči Djourou, jehož hlavička vypadala vskutku nadějně. Ovšem Łukasz Fabiański si s ní poradil.

38

Do další palebné akce se dostal Džemaili, jehož projektil sice nebyl nejostřejší, ovšem i tak musel Łukasz Fabiański zasáhnout a konečky prstů vytěsnit míč na rohový kop pro Švýcary.

37

U míče jsou opět Švýcaři, kteří stále kombinují u šestnáctky Polska. Ovšem aktuálně se jim moc nedaří vystřelit na branku Fabiańského.

36

Xherdan Shaqiri našel Lichsteinera, který nesobecky centroval na Mehmediho. Jeho hlavička však ani nevypadala nijak nadějně, Łukasz Fabiański si tak opět procvičí odkop od klece.

35

Po centru Schära hlavičkoval do pokutového území Polska Ricardo Rodríguez, nicméně jeho hlavička byla Glikem sražena na další rohový kop pro Švýcarsko. S tím si ale Łukasz Fabiański poradil.

34

Další faul Poláků a další volný přímý kop Švýcarska. Tentokrát byl rozehrán přihrávkou. Po této přihrávce se Švýcarsko s míčem drží u středu hřiště a kombinuje.

33

33. Milik se ocitl v obrovské šanci, branku však zhruba o dva metry přestřelil.

33

Lewandowski a Milik v pokutovém území, to nikdy nevěstí nic dobrého! Druhý jmenovaný se po hlavičce od Lewandowského dostal do zakončení, nicméně jeho projektil letěl kousek nad klec zaskočeného Sommera.

33

Poté, co Jędrzejczyk zahrál rukou se kopal volný přímý kop. Ten Xherdan Shaqiri umístil na Granita Xhaku, který však byl vychytán.

32

Robert Lewandowski skvěle našel Grosického, který byl sice za vápnem Švýcarska, ovšem se na něj vyloženě lepil Djourou a Schär. V úvahu tak přicházela pouze střela, kterou Grosicki nevyslal špatnou. Bohužel pro něj byla však lehce nepřesná.

31

Další pokus o rozehrání nového útoku se Švýcarsku nepovedl. I přes tento fakt ale hráči v červeném kombinují s míčem a snaží se na něco přijít.

30

30. Krychowiak se dostal k hlavičce zcela osamocen ve vápně soupeře, branku však netrefil.

30

Po rohovém kopu se dostal do skvělé šance Krychowiak! Ten byl skvěle osamocen, nicméně jeho hlavička minula klec Sommera. Ten posléze předvedl další hrubku při rozehrávce, ovšem i tentokráte ji uhasil.

29

29.

29

Xherdan Shaqiri výborně spatřil nabíhajícího si Stephana Lichtsteinera, kterého však zastavil Pazdan. Do rychlého protiútoku se ihned dostal Grosicki, kterého zastavil až Behrami svým odkopnutím míče na rohový kop pro Polsko.

28

Mehmedi spatřil Džemailiho ve vápně Polska a zkoušel přes Pazdana na něj propasírovat míč. Pazdan se ovšem nenechal obelstít a lýtkem míč tečoval pryč.

27

Milikův útok skončil na Schärovi, který jeho centr poctivě odhlavičkoval na Sommera. Schär všeobecně platí za kvalitního obránce, nyní to opět potvrdil.

26

Ricardo Rodríguez opět pálil. Tentokrát jeho střela doletěla až k Fabiańskému. S pozemní střelou si však Łukasz Fabiański nakonec nemusel lámat hlavu a v klidu může odkopávat od své klece.

25

Jakub Błaszczykowski je nyní ošetřován od lékařů, neboť mu noha byla přišlápnuta. Soudě dle opakovaných záběrů se však nejedná o žádné extrémní zranění a Błaszczykowski tak jistě bude moct pokračovat v zápase.

24

Jakub Błaszczykowski po souboji s Rodríguezem zůstává sice na trávníku, ovšem podle Clattenburga se o faul nejednalo. Švýcaři tak pokračují ve svých ofenzivních choutkách.

23

Břímě této standardní situace si vzal na svá bedra Ricardo Rodríguez. Jeho ostrá dělovka sice úspěch neslavila, nicméně posléze vybojovali Švýcaři rohový kop. Ten se vznesl až na Behramiho, který však z malého vápna hlavičkoval nad klec Fabiańského.

22

Seferovićův pas na Džemailiho nakonec způsobil více, než hrotový útočník Švýcarska zamýšlel. Džemaili byl totiž faulován a Švýcaři tak získávají volný přímý kop. Nicméně z veliké vzdálenosti od klece.

21

Po duu těchto rohových kopů jsme svědky rozehrávky Poláků z vlastní poloviny. Ti však svou rozehrávku moc uspěchali, čehož využilo Švýcarsko. To se teď pomalu dere do útoku.

20

Ten nyní zahrával Jakub Błaszczykowski, nicméně jeho centr byl ihned odražen Schärem, který míč odhlavičkoval pryč z malého vápna.

19

Milik zahrával rohový kop centrem do šestnáctky Švýcarska na Błaszczykowského, který posléze vrátil míč Lewandowskému. Jeho střela byla sražena na další rohový kop pro Poláky.

18

Odvážně to z dálky zkoušel Robert Lewandowski. Jeho dloubáček ovšem úspěch neslavil, Yann Sommer předvedl jistý zákrok. Posléze však Poláci získali rohový kop, tak jak jej využijí?

17

Krychowiakův centr zachytil Jędrzejczyk, který se snažil nalézt Lewandowského. Další pokračování se Polákům už moc nepovedlo, poněvadž Švýcaři získali autové vhazování.

16

Volný přímý kop rozehráli Švýcaři rychle. A jak rychle jej rozehráli, tak rychle přišli o míč. Balón si tak aktuálně drží polský výběr, který s ním kombinuje u středu hřiště a snaží se vymyslet nějakou tu akci.

15

Naskytl se nám souboj Behramiho s Lewandowskim ve vápně Švýcarů. Člověk by po uslyšení písknutí rozhodčího očekával penaltu, nicméně ve vápně soupeře fauloval Lewandowski. Švýcaři tak budou rozehrávat z vlastní šestnáctky volný přímý kop.

14

A hned jsme tu měli rychlý útok Polska. Na jeho konci stál Robert Lewandowski, který zkoušel ostrou střelu z dálky. Střela sice vypadala dobře, ovšem neměla patřičný směr. Yann Sommer se tak ujme výkopu od své svatyně.

13

Málem jsme tu měli rohový kop. Lichtsteiner totiž napálil míč do Pazdana a zdálo se, že se kulatý nesmysl od něj odrazil na rohový kop. Nicméně opakovaný záběr prokázal, že míč ještě lízl Lichtsteinera. Odkopávat od branky tak bude Łukasz Fabiański.

12

U míče jsou i nadále Švýcaři. Ti se aktuálně snaží přechytračit obranu Polska. Konkrétně Ricardo Rodríguez našel Džemailiho, který však svůj pas poslal do Krychowiaka. Tomu míč zajisté adresován nebyl.

11

Grosicki se s míčem ocitl u boční hrany šestnáctky Švýcarska. Zde si proti němu stoupl Granit Xhaka, který předvedl brilantní obranné umění a sebral protihráči míč. Dopředu tak šli domácí, konkrétně Lichtsteiner. Kapitán Švýcarů však centroval mimo.

10

10. Džemaili napálil míč pouze do boční sítě.

10

Xherdan Shaqiri se pokoušel prodrat se až k brance Fabiańského, nicméně byl zastaven Piszczekem. Po další chvíli se dostal ke střele Džemaili, který však pálil do boční sítě!

9

Ricardo Rodríguez zkoušel centrovat na protější stranu. Svůj centr však hodně přepískl a míč se tak ocitl v zámezí. K autovému vhazování se tak postaví Polsko.

8

Dopředu se po menší odmlce dostali hráči Švýcarska. Ti nyní okolo středu hřiště kombinují a snaží se přelstít Poláky. Z tribun se současně s kombinacemi Švýcarů snáší i pískot.

7

Další akce! Tentokrát si sebral míč Grosicki, který viděl Milika. Arek Milik však byl napůl hlídán Djourouem. Ten sice nebránil na 100% aktuálně, ovšem Milik nedokázal svoji hlavou překonat Sommera.

6

Robert Lewandowski v další šanci! Tentokráte hledal útočník Bayernu Mnichov svého spoluhráče Milika po dalším kiksu švýcarské obrany. Opět však neúspěšně.

5

To se nakonec povedlo a Robert Lewandowski byl tím, který centroval. Jenže jeho centr se vznesl pouze do zámezí. Naneštěstí pro Švýcary se jim autové vhazování moc nepovedlo a Polsko se tak opětovně dostalo k míči, znovu u klece Yanna Sommera.

4

Nyní si Krychowiak spolu s obránci párkrát nahrál a drží míč na své polovině. Poláci aktuálně vyčkávají a snaží se takticky prodrat skrze zálohu Švýcarska.

3

Jakub Błaszczykowski sebral míč Behramimu a svým pasem na Milika rozjel další útočnou akci Poláků. Ta však skončila na ofsajdu. V tom byl přistižen Robert Lewandowski po pasu Grosického.

2

Po tomto švýcarském excesu si vzal míč Xherdan Shaqiri, který zkoušel kombinacemi u vápna Polska najít některého ze spoluhráčů. To se mu sice nepovedlo, ovšem Švýcaři i nadále drží míč.

1

1. Poláci se dostali do zajímavé šance ihned na začátku zápasu, branku však vstřelit nedokázali.

1

Djourou nezachytil ideálně rozehrávku Sommera a málem jsme měli na světě nejrychlejší gól EURA! Milik Djourouovi sebral míč a šel sám na Sommera, který ho však vychytal. Následná dorážka Lewandowského šla taktéž mimo.

1

O úvodní výkop se postarali fotbalisté Polska, kteří nastupují v bílých dresech. V červené variantě nastoupilo Švýcarsko.

1

Utkání právě začalo.
Hráči jsou aktuálně v tunelu a čekají na vstup na trávník. Po poslechnutí hymen obou celků se pustíme do utkání.

Tipovací soutěž

Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
Který z týmů vyhraje první poločas?

Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

Úvodní sestavy:

Švýcarsko: Sommer – Lichtsteiner (C), Schär, Djourou, Ricardo Rodríguez – Behrami, Xhaka – Shaqiri, Džemaili, Mehmedi – Seferović.
Náhradníci: Hitz, Bürki – Moubandje, Elvedi, von Bergen, Lang, Embolo, Frei, Zakaria, Fernandes, Tarashaj, Derdiyok.

Polsko: Fabiański – Piszczek, Glik, Pazdan, Jędrzejczyk – Błaszczykowski, Krychowiak, Mączyński, Grosicki – Milik, Lewandowski (C).
Náhradníci: Szczęsny, Boruc – Jodłowiec, Linetty, Stępiński, Wawrzyniak, Peszko, Salamon, Zieliński, Starzyński.

Rozhodčí: Mark Clattenburg – Simon Beck, Jake Collin (všichni Anglie), Tasos Sidiropoulos (Řecko).
ROZHODČÍ

Jako hlavní arbitr byl pro dnešní utkání zvolen zkušený Mark Clattenburg. Asistovat mu budou pánové Simon Beck a Jake Collin. Jako čtvrtý rozhodčí nastoupí Tasos Sidiropoulos.
První klání play-off se hraje v Saint-Étienne na Stade Geoffroy-Guichard.
Poslední vzájemný zápas se hrál v listopadu 2014, tehdy po gólech Drmiće, Freie, Jędrzejczyka a Milika skončil zápas 2:2. Nikdo však body nebral, jednalo se totiž o přátelské střetnutí.
Nicméně v osmdesátých letech hráli spolu tyto celky kvalifikaci na Mistrovství Evropy. Z obou vzájemných zápasů vzešlo lépe Polsko, které si dvakrát připsalo výhru 2:0. Ovšem, to už je dávná minulost.
POLSKO

To Poláci se kvalifikovali z druhého místa ve skupině C, když se sedmi body a skórem 2:0 zůstali za Německem, které mělo lepší skóre. Za sebou nechal náš soused se třemi body Severní Irsko, které taktéž postoupilo. Naopak bez bodu odjíždí domů Ukrajina.
První střetnutí na letošním EURU si Poláci připsali proti Severnímu Irsku. Tento zápas se hrál v Nice a Polsko si odneslo výhru 1:0, když v 51. minutě rozhodl zápas Arkadiusz Milik.
Další zápas se hrál poté v Paříži na Stade de France. Zde se Polsko střetlo s aktuálním mistrem světa. Konala se však pouze bezbranková remíza.
Poslední zápas ve skupině sehrálo Polsko proti Ukrajině v Marseille. Tu Poláci porazili 1:0, když v 54. minutě mířil přesně Jakub Błaszczykowski.

Suma sumárum to máme 3 zápasy s celkovým skóre 2:0. Opět, žádná lahůdka pro oko fanouška ofenzivního fotbalu. Navíc zatím střelecky mlčí největší hvězda polského výběru – Robert Lewandowski. Útočníka Bayernu Mnichov zatím zvládly na EURU všechny obrany uhlídat. Povede se to i Švýcarům?
ŠVÝCARSKO

Švýcarská reprezentace se do osmifinále probojovala z druhého místa ve skupině A. Švýcaři se skórem 2:1 a pěti body obsadili druhou příčku, hned za domácími Francouzi. Za sebou nechali Albánii s Rumunskem, z nichž ani jeden nepostoupil.
Hned první zápas sehráli Švýcaři právě proti Albánii, odkud si odnesli hubenou výhru 1:0, když jediný gól v Lens vsítil Fabian Schär.
Další zápas se konal v Paříži, kde Švýcaři překvapivě narazili na Rumunsko a remizovali s ním 1:1. O gól se na straně Rumunů postaral Bogdan Stancu z penalty, za Švýcary vyrovnával Admir Mehmedi.
Poslední zápas sehrálo Švýcarsko v Lille s hostitelskou zemí turnaje. Zápas s Francií však skončil bezbrankovou remízou. Švýcaři za celý zápas ani jednou nevystřelili na branku.

Jak se tedy můžeme sami přesvědčit, tak Švýcarsko na turnaji zatím moc nepůsobí radost ofenzivněji laděným fanouškům. Nicméně od vyřazovacích zápasů lze vždy očekávat spíše opatrnější fotbal.
Příjemné sobotní odpoledne všem fanouškům fotbalu. Po dvoudenní pauze od Mistrovství Evropy se kolotoč zápasů opět roztočil. My se zaměříme hned na první duel play-off a to souboj mezi týmy Švýcarska a Polska. Premiérovým zápasem vyřazovací části na EURU vás provede Karel Janeba.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.

Švýcarsko – Polsko

1:1

po penal. (4:5) (0:1)

Zpět na online

Branky: 82. Shaqiri (Derdiyok) – 39. Błaszczykowski (Grosicki)

Karty:   56. Schär (SUI), 117. Djourou (SUI) – 58. Jędrzejczyk (POL), 112. Pazdan (POL)

Penaltový rozstřel:
1. série:
1:0   Stephan Lichtsteiner (SUI)
1:1   Robert Lewandowski (POL)
2. série:
1:1   Granit Xhaka (SUI)
1:2   Arkadiusz Milik (POL)
3. série:
2:2   Xherdan Shaqiri (SUI)
2:3   Kamil Glik (POL)
4. série:
3:3   Fabian Schär (SUI)
3:4   Jakub Błaszczykowski (POL)
5. série:
4:4   Ricardo Rodríguez (SUI)
4:5   Grzegorz Krychowiak (POL)

Držení míče: 55 % : 45 %.
Střely na branku: 7:5. Střely mimo: 10:12. Rohy: 13:5. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 16:14.

Švýcarsko: Sommer – Lichtsteiner (C), Schär, Djourou, Ricardo Rodríguez – Behrami (77. Fernandes), Xhaka – Shaqiri, Džemaili (59. Embolo), Mehmedi (70. Derdiyok) – Seferović.
Náhradníci: Hitz, Bürki – Moubandje, Elvedi, von Bergen, Lang, Embolo, Frei, Zakaria, Fernandes, Tarashaj, Derdiyok.

Polsko: Fabiański – Piszczek, Glik, Pazdan, Jędrzejczyk – Błaszczykowski, Krychowiak, Mączyński (102. Jodłowiec), Grosicki (104. Peszko) – Milik, Lewandowski (C).
Náhradníci: Szczęsny, Boruc – Jodłowiec, Linetty, Stępiński, Wawrzyniak, Peszko, Salamon, Zieliński, Starzyński.

Rozhodčí: Mark Clattenburg – Simon Beck, Jake Collin (všichni Anglie), Tasos Sidiropoulos (Řecko)