Menu

Další

Tiskové konference

Tisková konference AC Sparta Praha před zápasem Evropské ligy

konec

13.04.2016, 17:00 • Tomáš Kohlmann (@tom__kohlmann)

Tím končí tisková konference Sparty, pokračovat budeme tiskovou konferencí Villarrealu, naplánovanou v 18:30 hod. (17:24:54)
V Evropské lize patříte statisticky k nejagresivnějším týmům (fauly, ŽK), může být výhodou, že utkání bude řídit anglický sudí Atkinson?

Ščasný: Nevím, jestli to bude výhoda. Já samozřejmě nezpochybňuji, že chci po hráčích, aby hráli agresivně. Je to jeden z bodů, o němž si myslím, že hráčům chyběl. Je důležité rozdělovat agresivitu od zákeřnosti, tu absolutně odsuzuji. Angličané obecně pouští hru, moc bych to nechtěl rozvádět, protože jsem na Villarrealu viděl zákroky, které byly zákeřné, na Frýdka, a nebyly potrestané. Zároveň bych rozdělil tresty za fauly a za disciplínu. Oslabuje nás disciplinovanost hráčů a oslabují nás karty, které dostáváme ze disciplínu, takové trestáme, protože je odsuzujeme.
Bude to zítra nejdůležitější zápas ve Vaší kariéře?

Ščasný: Ve Spartě určitě, i když pořád pro mě byl strašně důležitý zápas třeba s Dynamem Kyjev, který jsme tu hráli v kvalifikaci o Ligu mistrů. Pořád si neuvědomujeme, že už jsme ve čtvrtfinále a jak bohatá a silná mužstva už jsou venku. Z pohledu Sparty je to určitě jeden z nejdůležitějších zápasů.
Jak bránit Bakamba, který vám dal dva góly a co na něj říkáte jako na útočníka?

Ščasný: Je to střelec, podívejte se na jeho bilanci. Je rychlý, pracovitý. Měli jsme nějakou představu už před prvním zápasem, ale něco jiného je představa a něco jiného zápas. Mají tam i Soldada, který je také rychlý a oba hrají výborně z první.
Už jste rozhodnut o složení obrany, kde vám chybí čtyři hráči?

Ščasný: Tam neváhám, tam je to celkem jasné, ani moc variant není, pokud tam nechceme dát mladé kluky. Tam jsme rozhodnuti.
Po zápase ve Villarrealu jste říkal, že jste našel v jejich hře nějaká okénka, už jste se na ně nějak zaměřovali v přípravě?

Zatím vůbec, my jsme si ten zápas prohlédli. Hráči dostanou sestřih zase zítra jak máme zvykem. Bavili jsme si to, rozebrali, ale kromě toho, že jsme se dívali na ten náš zápas, tak jsem se soustředil na jejich domácí zápas a teď jsem viděl jejich venkovní zápasy v Neapoli nebo Leverkusenu a chtěl jsem vidět rozdíl mezi jejich výkonem doma a venku. Ale nemyslím si, že by to byl nějaký návod. Jak už říkal David Lafata, tak je i obtížné předvídat, jak oni sami budou hrát.
Pamatujete v kariéře takovou situaci, že byste na tak důležité utkání měl tolik zraněných?

Ščasný: Nepamatuji, to asi ne. Takhle jsem ani nepřemýšlel, ale toto je extrémní situace. Neboť když si to uvědomím, že Holek, Costa, Brabec, Zahustel, Vácha, minimálně 5-6 hráčů základní sestavy je mimo, s tím jsem se nesetkal. Ještě tam jsou další, mluvím pouze o základní sestavě, ale asi jsem se s tím nesetkal.
Chcete využít dostupné hráče v systému, který praktikujete, nebo jim ten systém přizpůsobíte?

Ščasný: My máme v hlavě obě varianty, můžeme v průběhu zápasu přejít z jedné na druhou i s těmi hráči, které máme. Samozřejmě budou hráči hrát na postech, na něž nejsou úplně optimální, ale dá se to i změnit v průběhu zápasu, možnosti tam jsou.
Co bude nejtěžší na sestavě, když ji budete skládat?

Skládat sestavu nebude problém, problém bude, když budu chtít střídat. Problémy k fotbalu patří a neznamená to, že do zápasu bychom měli jít předem poraženi. Doufám, že alespoň Lukáš Vácha by snad potencionálně mohl být připraven do hry. Problém nastane v momentě, kdy budu potřebovat střídat. Protože ti mladí kluci, při vší úctě, gratuluji jim zároveň k dnešnímu titulu, jsou talentovaní, výborně se s nimi pracuje, ale pro ty kluky by to byl strašně obrovský skok a strašná porce pro ně, byť jsou talentovaní.
Po Příbrami jste říkal, že někteří zranění by mohli být připraveni, jak to momentálně vypadá?

Ščasný: Bohužel, zůstalo to pouze u teorie. Moc to nevidím, že by někdo z nich mohl hrát, v základu nebude nikdo a uvidíme, zda-li by někdo mohl alespoň na lavičku, ale nevypadá to.
Pokračujeme otázkami na trenéra Ščasného.
Jak berete, že v evropských pohárech jste v 15 zápasech v řadě vstřelili branku a z Villarrealu jste si přivezli dobrý výsledek?

Lafata: Stále je o co hrát, stačí nám 1:0, i když nevím jestli na to umíme hrát. Ale jak jste říkal, v 15 zápasech že jsme dali branku, tak by bylo pěkné v tom pokračovat, ale tyto statistiky moc nebereme, čeká nás těžkých 90 minut, tak uvidíme jak to dopadne.
Sestava se v posledních zápasech často mění z různých důvodů, jak to berete?

Když se vyhrává, tak se to snáší lépe. Když jsou zranění a vykartovaní, tak se na těch hotelech alespoň měníme, že tam nejsou ty samé tváře, tak se to dá (široký úsměv).
Pokud byste inkasovali, jste schopni vstřelit Villarrealu dvě a více branek?

Lafata: Já myslím, že schopni toho jsme, ale jestli se nám to zítra povede, to nevím.
V některých větších zápasech jste nenastoupil v základní sestavě (třeba na Schalke, ve Villarrealu), jak to berete?

Lafata: Přistupuji k tomu normálně, samozřejmě je to rozhodnutí trenéra jak sestavu postaví. Je nás v kádru hodně a trenér to točí, tak i když nehraji v těchto zápasech, tak se snažím, abych nastoupil příště.
Když jste v létě vypadli s CSKA Moskva v předkole Ligy mistrů, dokázali jste si představit, že teď ještě budete hrát v pohárech?

Lafata: Myslím, že nejen my, ale asi ani moc fanoušků si to nedokázalo představit. Jedeme už hodně nadplán a tyto další zápasy už jsou za odměnu, takové ty třešničky na dortu a pokud by se to povedlo ještě jednou, bylo by to krásné, ale musíme respektovat sílu Villarrealu.
Trénovali s vámi i dorostenci, mohli by někteří nastoupit?

Potvrdili, že dorost je nahoře a jestli by mohli nastoupit ......... jo asi jo (smích), uvidíme, jestli je tam trenér někam zakomponuje.
Předpokládáte, že budou hrát stejně ofenzivně jako doma

Lafata: Tak to nevím, jak budou hrát. To byste se musel zeptat jich (smích). Nějaký náskok mají, ale přesto asi jenom bránit nebudou. Ale bude také záležet jak se ten zápas bude vyvíjet a co kdo komu dovolí, vůbec si nedovolím nějak předvídat.
Už jste vyřadili Krasnodar a Lazio, troufáte si i na Villarreal, dalšího favorita?

Lafata: Bylo by to krásné, uděláme pro to všechno a jak jste říkal, Villarreal je jasný favorit, oni postoupit musí, my můžeme. Začíná se ale za stavu 0:0, bude vyprodáno a třeba to nevyjde, ale budeme moct odejít se vztyčenou hlavou.

Tisková konference AC Sparta Praha před zápasem Evropské ligy

konec