Menu

Fotbal

Evropská liga

FC Basilej – KKS Lech Poznaň

2:0

konec (0:0)

01.10.2015, 19:00 • St. Jakob-Park, Basilej (kapacita: 38.512) • 2 • Skupina I • Lukáš Podleśny (@LukasPodlesny)

Tipsport: 1.45 4.5 7.9 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Ode mě je to k tomuto utkání vše, ale již za pár minut se na Vás budu těšit u střetnutí mezi Legiou Varšava a Neapolí. Prozatím nashledanou. (20:53:20)
Hodně nudné utkání je u konce! Zápas obrovsky ovlivnila červená karta pro hostujícího Linettyho, který putoval předčasně do sprch ve 49. minutě. Toho dokázal již o šest minut později využít Birkir Bjarnason, který otevřel skóre a prakticky rozhodl o vítězství Basileje. Pojistku pak v poslední minutě řádné hrací doby přidal Embolo, ale domácí trenér určitě nemůže být spokojen s předvedeným výkonem který fanoušky několikrát donutil k pískotu.

90+2

Konec zápasu.

90+1

Dariusz Formella sice dokázal rozvlnit síť za Vaclíkovými zády, ale jeho gól padl z jasného ofsajdu, který rozhodčí dobře viděl a také odpískal.

90

Hlavní rozhodčí nastavuje dvě minuty.

90

90. Breel EMBOLO - 2:0

90

Basilej právě vstřelila branku!
Jenže domácí nemusí hrát vůbec na krásu. Hodně rozvážnou kombinací se Basilej dostala k centru do pokutového území, která zpracoval Janko a jeho přistrčení zužitkoval BREEL EMBOLO, který bez problémů propálil Gostomského. Je rozhodnuto!

89

Již potřetí se na trávník snáší pískot fanoušků. Nutno říci, že hra není vůbec pohledná a hodna švýcarského či polského mistra.

88

V posledních minutách jsou sice hosté aktivnějším celkem, který se snaží útočit, ale v deseti to jde přeci jenom hůře a pozorná obrana Basileje si hlídá situaci.

87

Hosté se nyní na více než minutu nastěhovali na útočnou polovinu a k zakončení se po několika centrech dostal Arajuuri. Jeho hlavička však byla slabá a skončila v náruči Vaclíka.

86

Hodně nepřesná Elnenyho rána z pětadvaceti metrů končí přibližně pět metrů vedle Gostomského brány.

85

Znovu je slyšet pískot. Domácím fandům se vůbec nelíbí to, že jejich miláčci hrají až s vlastním brankářem. Záběr do hlediště dokonce odhalil spící fanynku.

84

Nakonec se ale Lech přeci jenom podíval do blízkosti pokutového území, a to když Formella výborně centroval z levé strany. Na Formellovu přihrávku si však nikdo z polského celku nenaběhl.

83

Elneny špatně zpracoval míč na útočné polovině a Basilej mičudu pochopitelně ztrácí. Hosté se však neodhodlali k rychlému útoku.

81

Po rohovém kopu pálil Bjarnason, ale jeho rána ohrozila možná tak fanoušky v 15 řadě St. Jakob Parku.

80

Předchozí akce byla také to poslední, co nám dnes ukázal Davide Callá. Jeho místo v 80. minutě zaujme Shkelzen Gashi.

80

Tetteh v nebezpečném prostoru přišel o míč a domácí mohli zahrozit, když šli čtyři na dva obránce Lechu. Celou velkou šanci však pokazil Callá, který nedokázal zakončit a míč mu byl ukopnut na roh.

78

Lovrencsicsův centr od rohového praporku odvrátil na bližší tyči jeden z domácích. Hra Basileje mi přijde až příliš pohodlná a to by se domácím mohlo vymstít.

78

Aktivní Hämäläinen se snažil po levé straně prosmýknout do pokutového území, ale zde zakročil Marek Suchý, který míč poslal za brankovou čáru.

77

Embolo se po souboji s Trałkou moc neměl k pokračování ve hře a Bjarnason míč raději posílá do autu.

76

Další centr hostujícího celku bez větších potíží odvrátila obrana Basileje. Domácí hrají v relativní pohodě, ale to se nelíbí fanouškům, kteří zápas ohodnotili pískotem.

75

Ojedinělou útočnou akci Poznaně táhl po levé straně Formella, který se ocitl v obležení čtyř hráčů a musel centrovat před bránu, kde se již k míči nedostal Lovrencsics.

74

Faul hostů na půlící čáře přisuzuje míč švýcarskému celku. Ten tak může rozjet další kombinaci na útočné polovině.

73

Roh Basileje sice skončil odvrácen za pokutovým územím, ale zde se k míči dostal Bjarnason a obrana Lechu musela blokovat i jeho ránu.

72

Třetí rohový kop Basileje vybojoval sraženou střelou Taulent Xhaka.

71

Teď však pro změnu hráli opět hosté. Kasper Hämäläinen se snažil vysunout spoluhráče, ale ten jeho záměr nepochopil a zůstal stát. Znamená to odkop od brány Tomáše Vaclíka.

70

Domácí již nestihli míč na hrací ploše, nicméně po vhazování Lechu se záhy dostávají k míči.

69

Devětašedesátá minuta zápasu a hosté mají dostřídáno. Jako třetí přichází na hřiště Gergö Lovrencsics, který se pokusí něco vymyslet v útoku, kde nahradil Gajose.

67

No a na druhé straně bylo k vidění zaváhání Gostomského. Ten si již myslel, že míč po jeho zákroku zamíří do na roh, ale toho využil Bjarnason, který nacentroval před bránu a gólman Lechu se musel rychle zorientovat a zastavit přihrávku soupeře.

67

Na začátku 67. minuty se do šance mohl dostat Formella, který však byl příliš pomalý a obrana Basileje ho odzbrojila.

66

Domácí se snažili přenést hru na volnějšího Xhaku, avšak k němu se stáhl jeden z obránců Lechu a ten celou akci domácích zastavil hlavičkou, kterou poslal k vlastnímu brankáři.

64

Mohlo být vyrovnáno! Arajuuri se v souboji se Suchým prodral k hlavičce, ale tu poslal trestuhodně vedle Vaclíkovy svatyně!

63

Po dlouhé době se na útočné polovině objevili hosté. Pokus o vysunutí Ceesaye skončil Langovým posunutím míče na roh.

61

Znovu jsou u míče domácí hráči, kteří se snaží najít další mezeru v obranné zdi Lechu Poznań.

60

Basilej si v pohodě hraje na polovině soupeře. Do šance se protlačil Embolo, avšak ten v tísni z hranice malého pokutového území minul bránu!

58

Troufnu si říct, že přibližně půl hodiny před koncem utkání naprosto přišlo o náboj. Zápas je hodně ovlivněn červenou kartou, která byla minimálně sporná.

57

Domácí jsou nyní v naprosté pohodě a kombinují na útočné polovině. Lech to bude mít hodně složité.

55

55. Birkir BJARNASON - 1:0

55

Basilej právě vstřelila branku!
A domácí jdou do vedení! Parádní veledlouhý pas předvedl Samuel, který našel BIRKIRA BJARNASONA, jenž si poradil se složitým zpracováním a poté ve stoprocentní šanci překonal hostujícího brankáře.

55

Tetteh si nyní pohlídal pronikajícího soupeře a výsledkem je pouze odkop od brány Macieje Gostomského.

54

Hosté jsou vyloučením Linettyho donuceni ke druhému střídání. Darko Jevtić má odpracováno, jeho místo zaujme Łukasz Trałka.

52

Teď to však vypadalo hodně nadějně na druhé straně, když se Hämäläinen ocitl v šanci, ale byl nachytán v těsném ofsajdu.

51

Právě před chvílí faulovaný Bjarnason si zaběhl za svého strážce, avšak ve výskoku nohou míč mezi tři tyče usměrnit nedokázal.

49

49. Červená karta po 2. žluté

49

Obrovská rána pro hosty! Karol Linetty na půli dle rozhodčího fauloval Bjarnasona a vidí druhou žlutou kartu. To znamená kartu červenou a konec v dnešním utkání. Nutno říci, že z opakovaného záběru jde vidět, že se hostující hráč Bjarnasona zřejmě ani nedotkl!

48

Registrujeme první střelecký pokus druhého poločasu, kterým se prezentoval Zuffi. Hostující brankář míč ztlumil a následně schoval v rukavicích.

46

Hosté jdou do druhé půle s jednou změnou v sestavě. Kasper Hämäläinen nahrazuje prakticky neviditelného Kownackého.

46

Začal druhý poločas.
Druhý poločas začne přibližně v 20:00.
Máme za sebou první půli souboje mezi švýcarským a polským mistrem. Zápas nám zatím nenabídl příliš pěkný fotbal a k vidění byly prakticky jen dvě gólové šance. Obě obstarali domácí, ale ty v obou případech zklamalo zakončení a Gostomski se tak nějakým fantastickým zákrokem předvést nemusel.

Tipovací soutěž

Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
Který z týmů vyhraje druhý poločas?

Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

45

První poločas skončil.

44

Další útok domácího celku končí nepřesností a míč je opět u Gostomského. Za malou chvíli se poločas přelije do poslední minuty.

43

Teď jsem to ale málem zakřikl, protože Basilej se zjevila ve stoprocentní šanci! Janko v pokutovém území lízl míč patičkou a ve stoprocentní šanci se rázem zjevil Elneny. Ten však zakončení vůbec nezvládl a Gostomski schoval míč v rukavicích.

42

Už to vypadá, že se v prvním poločase gólu nedočkáme. Basilej kombinuje u půlící čáry a nikam se moc netlačí.

41

Důrazný domácí obránce Walter Samuel na půli zezadu atakoval Gajose a vidí žlutou kartu.

40

Skvěle si nyní počínal Tamás Kádár, který čelil Xhakovi a míč mu dokázal odrazit od nohy. Výsledkem je pouze odkop od brány Gostomského.

39

Domácí hledají skulinu v pohyblivé obraně hostujícího celku. Poznaň si zatím vede výborně a nepouští favorita do velkého množství šancí.

37

Na tohle si však domácí musí dát pozor! Z pravé strany dokázal výborně nacentroval Kebba Ceesay, který našel hlavu naskakujícího Gajose. Při Basileji stálo štěstí, protože útočník Poznaně se mezi tři tyče vůbec netrefil.

36

Pěkný pokus o vysunutí Formelly se neshledal s úspěchem, neboť byl polský hráč nachytán v ofsajdu.

34

Ztráta u vlastní šestnáctky by se domácím nemusela vyplatit, jenže to by hosté nemohli dlouho váhat a nakonec přijít o míč.

33

Skvělou akcí se nyní prezentoval Breel Embolo! Domácího útočníka nedokázal uhlídat Arajuuri, který měl hodně laxní přístup a vše musel řešit Gostomski, jenž si u tyče připsal velmi důležitý zákrok.

33

Faulu na půlící čáře se dopustili hostující hráči a Basilej tak bude rozehrávat míč z klidové pozice.

31

Ve velmi dobré pozici se zjevil Luca Zuffi. Ten měl v pokutovém území ještě svého spoluhráče, nicméně zvolil střelu a ta skončila sražená na rohu.

30

Ke střele zpoza pokutového území natáhl hostující útočník Gajos, ale ten trefil jen domácího hráče před sebou.

29

Hodně nepřesný pokus o roztažení hry skončil několik metrů před Ceesayema výsledkem je autové vhazování Basileje.

28

Ani domácím se nepodařilo zaskočit soupeře a míč končí až u brankáře Lechu. Souboj úřadujícího švýcarského a polského mistra zatím zůstává daleko za očekáváním.

27

Lech Poznań už více než minutu kombinuje na vlastní polovině. Hosté zatím nedokázali najít skulinky v záložní řadě Basileje.

25

Naprosto jednoduchý zákrok si nyní připisuje Gostomski, který v náruči schoval hlavičku Janka.

24

Vůbec zřejmě poprvé se až k pokutovému území protlačili domácí. Darko Jevtić se na pravé straně prodral přes Elnenyho až do šestnáctky Basileje, ale poté se mu nepodařilo najít spoluhráče před bránou.

23

Jenže tahle rozehrávka volného kopu se Zuffimu hrubě nepovedla a pro vysoký míč si v pokutovém území vyskočil Gostomski.

22

Jevtić fauloval Langa a rozehrávat tak budou opět domácí, kteří soupeře v posledních chvílích přehrávají.

21

První žlutou kartu zápasu inkasuje Karol Linetty.

20

Na hranici pokutového území si míč na střelu přichystal Birkir Bjarnason, kterému se však zakončení zas tak moc nepovedlo a Gostomski bez větších potíží zasahuje.

19

Callá se fantasticky uvolnil na levé straně, avšak jeho centr na bližší tyči zasáhl pouze hostující obránce a míč poté stáhl ze vzduchu Maciej Gostomski.

18

Gostomski měl obrovské problémy s malou domů, kterou mu poslal jeden z obránců Lechu Poznań a obrovské nebezpečí zažehnal až kopem do autu.

17

Nyní se navíc hosté dopustili faulu a míč tak logicky přebírají hráči Basileje. I oni jsou však daleko od brány soupeře.

16

Lech Poznań má míč na kopačkách již poměrně dlouhou dobu, ale zatím se polskému týmu nepodařilo výrazněji přiblížit ke svatyni Tomáše Vaclíka.

15

K vidění teď bylo několik tvrdších soubojů, nicméně všechny nechaly bosenského rozhodčího v naprostém klidu a hra zůstává nepřerušena.

13

První nadějnější akce i na druhé straně. Tři hráči Poznaně se řítili na dva obránce domácího celku, ale vše pokazil špatnou přihrávkou Linetty, který do úniku nevyslal Gajose.

12

Výborný centr z levé strany prolétl před bránou Gostomského, ale před Bjarnasonem míč zády nešikovně zasáhl Embolo, který prakticky celou akci pokazil.

11

Až nyní to vypadalo poměrně nadějně, když se do rozhozené obrany Lechu pokusil proniknout Bjarnason. Islandskému záložníkovi v šestnáctce skluzem odebral míč Arajuuri.

10

Taulant Xhaka se snažil projít kolem Tetteha, avšak ten mu ukopl míč od nohou a zahrál ho do autu. Ani po deseti minutách neregistrujeme střelecký pokus.

9

U postranní čáry nyní fauloval Ceesay, který rukou povalil Janka. Ten bude samozřejmě v pořádku a rychle se zvedá.

7

Dobrý centr na bližší tyč odvrátila obrana polského týmu, ale z bleskového protiútoku nic nebylo a faulu se poté dopustil Kádár, který podkopl Embola.

6

Breel Embolo u rohového praporku dokázal zpracovat dlouhou přihrávku a vybojoval aspoň rohový kop.

5

Na konci páté minuty se faulu dopustil Gajos, který k zemi poslal Elnenyho. Te míč rychle rozehrává a Basilej se pokusí překvapit soupeře.

4

Basilej na půlící čáře ztratila míč, nicméně pokus o rychlý útok Lechu Poznaň byl okamžitě zastaven a polský celek musel zvolit rozvážnou kombinaci.

3

Příliš dlouhý nákop hostujícího celku končí až u Vaclíka. První minuty zápasu jsou velmi opatrné.

2

Lang se vydal na výlet podél postranní čáry, avšak na levé straně již míč na hřišti nestihl.

1

Úvodní výkop zápasu obstarali domácí, kteří však záhy nepřesnou přihrávkou ztratili míč. Hostům je však pískán ofsajd.

1

Utkání právě začalo.
Jedenáctky obou celků jsou připraveny, utkání může začít!
Hráči již nastupují na hrací plochu. Samozřejmě nás čeká znělka Evropské ligy, po ní si hráči podají ruce a následně by již mělo být vše připraveno k úvodnímu výkopu.
Přeji příjemný fotbalový večer! Dovolím si Vás přivítat u on-line přenosu ze zápasu druhého kola Evropské ligy, ve kterém Basilej přivítá Lech Poznań. Favoritem utkání jsou domácí, za které nastoupí i dva Češi – kapitán Marek Suchý a gólman Tomáš Vaclík.
Úvodní sestavy:

FC Basilej: Vaclík – Xhaka, Suchý (C), Samuel, Lang – Zuffi, Elneny, Bjarnason, Callà – Embolo, Janko.
Náhradníci: Vailati – P. Degen, Akanji, Kuzmanović, Gashi, Kakitani, Al. Ajeti.

KKS Lech Poznań: Gostomski – Ceesay, Arajuuri, Kamiňski (C), Kádár – Tetteh, Linetty – Formella, Kownacki, Jevtić – Gajos.
Náhradníci: Burić – Kędziora, Dudka, Trałka, Hämäläinen, Lovrencsics, Robak.

Rozhodčí: Ognjen Valjić – Haris Baković, Davor Beljo (BIH).

Tipovací soutěž

Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
Který z týmů vyhraje první poločas?

Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

FAKTA A ZAJÍMAVOSTI

Basilej svého dnešního soupeře vyřadila z letošních předkol Ligy mistrů, avšak poté sama padla s Maccabi Tel Aviv a dnes tedy s Lechem letos odehraje již třetí utkání.

Domácí letos v Evropě ještě neprohráli – 3 vítězství, 2 remízy.

Poznań vyhrála pouze jedno z posledních šesti utkání, ale na druhou stranu od vyřazení s Basilejí neprohrála ve třech zápasech v evropských pohárech.

Basilej drží sérii 10 domácích zápasů bez porážky – 9 výher, 1 remíza.
TABULKA SKUPINY I

1. Basilej 1 (1-0-0) 2:1 3 b.
2. Poznań 1 (0-1-0) 0:0 1 b.
2. Belenenses 1 (0-1-0) 0:0 1 b.
4. Fiorentina 1 (0-0-1) 1:2 0 b.
KKS LECH POZNAŃ

Úřadující polský mistr zatím prožívá naprosto tragickou sezónu. Lech Poznań zatím vůbec nezvládá boj na dvou frontách a na to doplácí především v polské Ekstraklase, v níž se po deseti zápasech utápí na poslední příčce. S jedním vítězstvím a třemi remízami si Lech také moc jiného dovolit nemůže.

V úvodním zápase skupiny I Evropské ligy se polský mistr utkal s portugalským Belenenses, který sice dokázal přestřílet, ale utkání i tak skončilo bezbrankovou remízou.

Poslední odehrané utkání

26.9.2015 Poznań – Zabrze 1:1 (66. Kownacki – 75. Gergel z pen.)

Sestava: Burić – Ceesay, Arajuuri, Kamiński, Kádár – Tetteh, Linetty – Gajos, Hämäläinen, Pawłowski – Kownacki
FC BASILEJ

Domácí celek je dnes jednoznačným favoritem utkání. Několikanásobný švýcarský mistr se i letos drží na čele švýcarské ligy, ve které zatím prohrál pouze jedno z deseti utkání. Devět vítězství pak Basileji stačí na šestibodový náskok před druhým Grasshoppers.

Základní skupinu Evropské ligy pak Basilej začala zápasem na půdě Fiorentiny, se kterou sice prohrávala od čtvrté minuty, ale poté dokázala dokonale využít vyloučení Rodrigueze a dvěma brankami otočila utkání ve svůj prospěch.

Poslední odehrané utkání

26.9.2015 Basilej – Lugano 3:1 (39. a 57. Zuffi, 84. Bjarnason – 90+4 Culina)

Sestava: Vaclík – Degen, Hoegh, Suchý, Lang – Kuzmanović, Elneny – Kakitani, Zuffi, Calla – Janko
Vítáme vás u on-line přenosu ze zápasu druhého kola základních skupin EL, ve kterém na sebe narazí FC Basilej a KKS Lech Poznań. Utkání začíná v 19:00.

FC Basilej – KKS Lech Poznaň

2:0

konec (0:0)

Zpět na online

Branky: 55. Bjarnason (Samuel), 90. Embolo (Janko)

Karty:   41. Samuel (BAS) – 21. Linetty (LPO)   49. Linetty (LPO)

Držení míče: 54 % : 46 %.
Střely na branku: 7:0. Střely mimo: 4:2. Rohy: 4:2. Ofsajdy: 0:3. Fauly: 2:8.

FC Basilej: Vaclík – Xhaka, Suchý (C), Samuel, Lang – Zuffi, Elneny, Bjarnason, Callà (80. Gashi) – Embolo, Janko.
Náhradníci: Vailati – P. Degen, Akanji, Kuzmanović, Gashi, Kakitani, Al. Ajeti.

KKS Lech Poznaň: Gostomski – Ceesay, Arajuuri, Kamiňski (C), Kádár – Tetteh, Linetty – Formella, Kownacki (46. Hämäläinen), Jevtić (54. Trałka (C)) – Gajos (69. Lovrencsics).
Náhradníci: Burić – Kędziora, Dudka, Trałka (C), Hämäläinen, Lovrencsics, Robak.

Rozhodčí: Ognjen Valjić – Haris Baković, Davor Beljo (BIH)