Menu

Další

Tiskové konference

Tisková konference AC Sparta Praha

konec

28.07.2014, 16:45 • Tomáš Kohlmann (@tom__kohlmann)

Tisková konference AC Sparta Praha končí, pokračovat budeme v 18:15 tiskovou konferencí švédského soupeře, Malmö FF. (17:15:48)
Vítězslav Lavička o pohledu, zdali je toto předkolo klíčové, že by v případě úspěchu byl jistý záchytný bod v podobě jistoty Evropské ligy:

"Vnímáme to, nicméně proklamovali jsme, že chceme posunout Spartu více do Evropy a hlavním motivem je Liga mistrů. Máme k tomu stejně blízko i daleko a rádi bychom tuto ošidnou překážku zvládli."
Trenér Lavička o losu třetího předkola a jeho hodnocení Malmö:

"Je to tým, který má svoji kvalitu a je oprávněně na špičce švédské ligy. Má kvalitní hráče, zejména v ofenzivě, kteří dokáží být nebezpeční pro každého soupeře. Je to dobře organizovaný tým, ale je pro nás velkou výzvou v tomto dvojzápase uspět a postoupit.
Trenér Lavička o loňském úspěchu po otázce od švédské novinářky:

Loni jsme vypadli s Häckenem, poté jsme ale ušli kus cesty a podařilo se nám získat mistrovský triumf, výhru v poháru i superpoháru. Týmu to dodalo zdravé sebevědomí a nyní jsme zkušenější a odhodláni udělat větší kus práce k úspěchu a postupu.
Trenér Lavička o srovnání kvalit Malmö a Häckenu:

"Pokud budu diplomat a podívám se na tabulku švédské nejvyšší soutěže, Malmö je na prvním místě oprávněně a Häcken na čtvrté pozici, tak rozdíl je znatelný. Herní styl se na první pohled může podobat, ale je rozdílný oproti Häckenu. Včera jsme měli představení soupeře, ukázali jsme jim silnější stránky i slabší stránky, kde bychom je mohli potrestat, ale zároveň cítíme zdravý respekt k soupeři. Mají kvalitní hráče, ale hlavní cíl je, abychom jim ukázali tu pravou sparťanskou tvář a v zítřejším zápase uspěli.
Trenér Lavička o Matějovském, zda bude mít poslední slovo hráč nebo lékař:

"Poslední slovo bude na lékaři i pocitu hráče, Marek je pozitivně naladěný a chce hrát, ale je potřeba vyhodnotit míru rizika a to si musí určit on sám."
Vítězslav Lavička o zdravotní situaci mužstva:

"Zdravotní stav mužstva je celkem v pořádku. Byly zmiňovány dvě jména, Matějovský pracuje s fyzioterapeutem a dělá vše proto, aby jeho stav byl takový, aby mohl zítra nastoupit. Dnes máme oficiální trénink, po kterém si řekneme jaký je jeho zdravotní stav a podle toho zareagujeme, zda-li bude v zítřejší nominaci. U Ladislava Krejčího, jak řekl Ondřej Kasík, není pravděpodobnost na nominaci k zítřejšímu utkání moc vysoká."
Trenér Lavička o další zkušenosti se švédským fotbalem po roce:

"Nebereme to tak, že chceme srovnat účty se švédským fotbalem, bereme to jako realitu, že los nám přihrál do třetího předkola soupeře ze stejné země, jak jsme vypadli v loňském roce. Je to pro nás výzva, chceme ukázat, že jsme posunuli Spartu za ten rok zase o kus dál a chceme postoupit."
Bořek Dočkal se jde připravovat na předzápasový trénink, slovo dostane trenér Lavička.
Bořek Dočkal o výsledku, který by si představoval:

"Základem je neinkasovat branku, což je vždy pro domácí tým důležité a samozřejmě si zajistit dobrou pozici do odvety, což je neobdržet a naopak vstřelit co nejvíce branek. Ale samozřejmě vědět více budeme až po zápase."
Bořek Dočkal o svém posunu do středu pole vzhledem k absencím:

"Nebylo to tak ve všech zápasech, samozřejmě trochu rozdíl to je. Rozdíl to pro mě především když to je nestabilní, když jeden zápas je to tak a druhý jinak. Do budoucna by pro mě nebyl problém hrát ve středu pole, nicméně pro mě je malá komplikace když je to v úterý tak a v sobotu jinak, ale nevidím v tom větší problém. Pokusím se na jakékoliv pozici odevzdat co nejlepší výkon."
Bořek Dočkal o případné absenci Matějovského a Krejčího:

"Nejsem si jist, zda-li chceme prozrazovat kdo je připraven a kdo není. Doufám, že alespoň jeden bude moci nastoupit. "

Ondřej Kasík dodává, že stav Matějovského se den ode dne výrazně zlepšuje, naopak Ladislav Krejčí se stále nepřipravuje s A-týmem a jeho start je velmi ohrožen.
Bořek Dočkal o počasí, zda-li může ovlivnit zápas: (pozn. red.: v Praze momentálně prudce prší.)

Zápas může ovlivnit mnoho faktorů, na které se dá připravit předem. Nemyslím si, že by teplo či velký déšť měla být výhoda nebo nevýhoda pro některého soupeře. Jsou to aspekty, na které se dá připravit dopředu."
Bořek Dočkal o "výhodě", že nehrál proti Häckenu:

Necítím to jako výhodu, ani to, že by to měl být pro lidi okolo mě nějaký strašák. Když budeme mít špatnou zkušenost s Jabloncem, neznamená to, že by se to mělo promítnout do utkání s jejich severním sousedem s Libercem.
Bořek Dočkal o silných/slabých stránkách Malmö na základě videa:

"Viděli jsme poměrně jednoduchou hru odzadu, kdy si připravovali pozici, aby mohli hrát balóny hned na útočníky. Oba útočníci jsou urostlí hráči, kteří o sobě dobře vědí a jsou nebezpeční. Je to jejich silná stránka, že mají na hrotu dva silné hráče, na druhou stranu to může být slabina, že je tam nechávají často odříznuté a v dnešním fotbale je důležité mít silnou útočnou fázi podporovanou několika hráči."
Bořek Dočkal o tabulce švédské ligy: (pozn. red.: Malmö je v polovině soutěže s náskokem na prvním místě)

"Momentálně pro nás není švédská tabulka tak důležitá, přistupujeme k tomu tak, že příprava na každý jednotlivý zápas je důležitá, jak donutit soupeře hrát to, co budeme my. Snažili jsme se hledat jejich silné i slabé stránky a budeme toho chtít využívat ve hře."
Bořek Dočkal o zkušenostech se skandinávskými soupeři ze svého angažmá v norském Rosenborgu Trondheim:

"Je pravda, že jsem se s mnoha švédskými týmy potkal během svého angažmá v Norsku při přípravných zápasech, nicméně s Malmö jsem se nepotkal, tak by bylo troufalé hodnotit jejich hru. Co se týká zkušeností, většinou byly týmy dobře organizované, o jejich kvalitu se většinou starali cizinci a co by podle mě mohla být výhoda, je ještě lepší organizace hry z naší strany a způsob improvizace, kde bychom mohli být silnější."
Ondřej Kasík očekává na zítřejší účast kolem 14 – 15 tisících fanoušků, ze Švédska by jich mělo přijet sedm stovek.

Úvodní část bude patřit otázkám na sparťanského středopolaře.
Tiskový mluvčí Sparty, Ondřej Kasík, již do tiskového střediska na Letné přivedl trenéra Vítězslava Lavičku a Bořka Dočkala.

Tisková konference AC Sparta Praha

konec