Menu

Další

Tiskové konference

Tisková konference SK Slavia Praha

konec

17.07.2024, 14:00 • Martin Augustin (@ogy_16)

Tisková konference Slavie Praha před novou sezónou je u konce. Přeji Vám hezký zbytek odpoledne! (15:05:03)
Oficiální část tiskové konference uzavírá prezentace dresů Slavie pro novou sezónu. Ty domácí budou tradičně červenobílé. Venkovní nově černé se zlatými prvky.
Jak Tomáš Holeš vnímá, že se bude hrát v lize o přímý postup do Ligy mistrů?

Je super, že titul přinese i přímý postup do LM. Já chci titul ale každý rok, co jsem ve Slavii. LM je jen takový bonus. Pro mě je tedy nejdůležitější ten titul. Ligy mistrů by pak byla naprostá paráda. Ale souhlasím, že to přidává na atraktivitě a bude to neskutečná sezóna. Věřím, že to dokážeme a budeme se tu všichni radovat.

Trpišovský: My hráli v přípravě s týmem, který skončil na druhém místě polské ligy (Wroclav). Měli stejně bodů jako mistr, ale jdou jen do 2. předkola Konferenční ligy. Měli bychom si tedy vážit, jaký má český fotbal koeficient, a že hned dva kluby mají šanci hrát o Ligy mistrů.
Neschází Slavii kreativní hráč? Může tuto roli plnit Christos Zafeiris?

Trpišovský: Já vždy říkal, že si máme vážit Nica Stancia, že hraje tuto soutěž. Že má věci, které nikdo jiný tady nemá. To se ukázalo, když odešel. Od té doby jsme nesehnali stejný typ fotbalisty. My měli v hledáčku nějaké hráče ze zahraničí, ale nepodařilo se to dotáhnout. Dnes tu šéf mluvil o Muhammedovi Chamovi, jenž je takovým tím tvořivým podhrotem. My to v minulosti řešili Ondrou Lingrem, byť to hrál jinak než Stanciu. Víc čekám od Zafeirise. On naznačil velké věci, potenciál, ale zatím ne dost na to, aby rozhodoval zápasy. Chtěl bych, aby měl letos průlomovou sezónu. Potřebujeme od něj větší kreativitu a víc bodů. Nemůže mít na své pozici jednu asistenci za sezónu. Je tu také Lukáš Vorlický, který tyhle věci má. Dokáže vytvořit akci z ničeho. To finále, má centry. Tím hráčem tedy může být i on.
Mohou přijít ještě nějaké odchody?

Tvrdík: Touto cestou nechci hráčům oznamovat, kdo by měl odejít. Rád bych ale utvrdil trenéra v tom, že klíčové hráče mu prodávat nebudu. Ivan Schranz nebo Lukáš Provod by odejít neměli. Zase třeba Václav Jurečka má rok do konce smlouvy a tady si umím představit, že v případě dobré nabídky bychom ho uvolnili. Neumím si ale představit, že bychom prodávali kohokoliv z jedenácti reprezentantů.
Pokud se nepovede sezóna, nezíská se titul. Cítí Tvrdík či Trpišovský, že mohou přijít ze strany majitele nějaké následky?

Tvrdík: Já od Pavla Tykače necítím žádný tlak. Pavel Tykač se drží svých veřejných vyjádření. My sami ale na sebe tlak vytváříme. Víme, že nám třikrát utekl titul. Loni jsme vypadli trochu nespravedlivě z EL s AC Milan. Já to cítím tak, že bych rád udělal radost Pavlovi Tykačovi nějakým hezkým výsledkem. Také cítíme tlak od fanoušků. Víme, že máme maximální možné podmínky. Mohli jsme přivést špičkové fotbalisty. Reprezentanta Tomáše Chorého. K tomu mladé jako Alexandr Bužek či Filip Prebsl. Nemusíme prodávat z ekonomických důvodů, takže logicky musíte mít nejvyšší cíle. A s tím souvisí i odpovědnost. Já ji cítím.
Tvrdík o trávníku: Měnil se po Sokolském sletu. Děláme vše proto, aby byl na ligu připraven. V posledních dvou letech jsem pro to udělali hodně. Koupili jsme nové větráky, lampy, čidla. Trávník vozíme z Itálie, ten nejlepší, co na trhu je. Objeli jsme celou Evropu a nechávali se inspirovat. Bohužel jsou vedra, která to ovlivňují. Při vyzvedávání v Itálii tak byly nějaké problémy. Chytil nějakou plíseň. Včera tu byl ještě dodavatel, aby dal vše do optimálního stavu. Věříme tedy, že do startu ligy bude všechno připraveno.
Trpišovský: Dnes na tréninku se nám zranili dva hráči. Jednomu byla při střele prošlápnutá noha, druhý si udělal nějaké svalové zranění. Jsou to hráči do stejné formace, takže je dobře, že tu ty další kluky zatím máme.
Může Slavii opustit nějaký útočník, protože je na těchto pozicích velký přetlak?

Trpišovský: Souhlasím, že přetlak tam je a netvrdím, že nikdo neodejde. Přestupový termín je stále v podstatě na začátku. Někteří naši hráči určitě figurují v plánech jiných týmů. To se může pohnout až na závěr přestupového okna. Určitě se může stát, že pak přijde nějaká nabídka, která bude všem stranám dávat smysl. Momentálně je ale dobře, že ty hráče máme. Hodí se nám i vzhledem k tomu, že se nám někteří teprve vraceli z EURA.
Trpišovský o pravděpodobném příchodu Petera Olayinky:

My si vždy v seznamu posil definujeme to, co by měl ten hráč na daný post splňovat. A u křídelníka jsme měli na prvním místě Petera Olayinku. Hledáme hráče jeho typu a je velmi těžké sehnat někoho jiného. Trošku tomu odpovídá Ivan Schranz, ale ani on není stejným typem hráče. Byl tu Sima, jenž ale také rychle odešel. Je těžké takové fotbalisty, kteří to splňují, sehnat či udržet. Peter tenkrát ani nechtěl za každou cenu odcházet. Končila mu smlouva a tak se to vyvinulo. Já mu tehdy říkal, že bude za rok zpátky a on to ani moc nerozporoval. Slavii miluje a sám chce přijít zpátky. Pokud se to povede, tak je to příchod, který nám nejvíce pomůže. Protože přesně tento typ nám chyběl. I co se týče vítězné mentality.
Trpišovský o tom, která cesta do Ligy mistrů je snadnější. Předkola, nebo vyhrát titul?

To je těžké, takhle posoudit. Teď se tu zase formuje tým, který má ambice získávat trofeje. V těch minulých letech jsme to formovali i tak, abychom mohli hráče prodávat a tím zajistit nějaké ekonomické fungování. Pro mě je titul asi stejně cenný ať už je součástí toho jen ta trofej nebo i Ligy mistrů. Samozřejmě je to ale přidaná hodnota. Pro mě je velká motivace dostat do Edenu zase Ligu mistrů. Aby se tu ta soutěž hrála před těmito fanoušky. Rádi bychom tu možnost využili a proměnili. V létě ale přijde případně další šance v podobě předkol. Titul chceme tak jako tak za každou cenu a chceme pro to udělat maximum a to bez ohledu na LM.
Jak to vnímá Tomáš Holeš?

Volno bylo dostačující už kvůli tomu, že jsme bohužel vypadli ve skupinové fázi. Hráli jsme tam ale tři těžké zápasy, takže ta herní praxe tam je. Já poté asi 10 dní nic nedělal a pak se začal připravovat na sezónu. Já potřeboval na pár dnů vypnout v hlavě a odpočinout si od fotbalu. Teď už jsem se sem hrozně těšil.
Dotaz: Jak může sezónu ovlivnit to, že TOP týmy neměly k dispozici kompletní kádr pro přípravu?

Trpišovský: Kluci, kteří začali kemp, mají určitou výhodu. Nás ale čekají v prvních třech kolech těžké zápasy. V hlavě máme také to, že za nějakých 24 – 25 dní přijdou pohárové kvalifikace. Věříme, že kluci, kteří tu přípravu začali, budou připraveni na první kolo. U kluků, kteří se vrátili z reprezentací, budeme doufat, že je budeme moci postupně zapojit. Budou potřebovat nějakou minutáž. Jinak je na tom třeba Matěj Jurásek a jinak David Zima, který si na ME nezahrál ani minutu. Tihle kluci mají nastavený speciální program a jde o to je dostat do herního rytmu a intenzity.
Filip Prebsl: Já jsem moc rád, že jsem zpátky na Slavii. Chci poděkovat všem, kteří se na tom podíleli. Klubu, mému agentovi. Jsem připraven udělat pro Slavii vše, co je v mých silách.
Tomáš Holeš ke včerejší akci: Byla to krásná ukázka sepětí hráčů a fanoušků s klubem. Načerpali jsme tam energii. Už se nemohu dočkat, až v Edenu nastoupíme před těmihle fanoušky k ligovým a pohárovým zápasům.
Trpišovský: Z týmu cítím velké hladovost, sílu, touhu. Oproti loňské sezóně jsme zase o krok dál a snad to potvrdíme na hřišti. Věřím, že v rámci možností, které jsme měli, jsme dobře nachystaní a snad se to ukáže.
Trpišovský: S doplněním kádru jsem spokojen. Podařilo se nám ho rozšířit. Mě moc překvapil Lukáš Vorlický. Toho v minulých letech srážela zranění. Překvapil mě svou kvalitou i zanícením. Některé věci, které má, jsem dlouho neviděl. Trochu mi připomíná Nica Stanciua. Tím přehledem a ofenzivními věcmi.
Trpišovský: Trochu nám to kalí drobnější zranění, která vznikla z kontaktů nebo ze srážek. Je tam Chaloupek, který má nějaký svalový problém. Ten měl v zimě operaci třísel, ale tohle je na druhé noze. Nicméně řešíme, zda to nesouvisí. Pak Lukáš Masopust, který by měl ale být k dispozici už pro druhé kolo ligy. Tam to vypadá dobře.
Ke slovu se dostal trenér Jindřich Trpišovský: Příprava byla specifická kvůli EURU, kdy jsme neměli spoustu hráčů k dispozici. Něco podobného jsme zažili před dvěma lety. V kempu v Rakousku s námi bylo snad 20 hráčů pod 23 let. My jsme s nimi mohli pracovat a dost kluků dostalo velkou porci času v přípravných zápasech. Řada z nich ukázala, že se mohou ucházet o místo v užším kádru. Pro další bude pořád lepší pravidelně hrát jinde, protože by tu minutáž tady nedostali. Třeba Denis Halinský. Někteří šli na hostování, jiní se připojili zpátky k B-týmu, ale my víme, že tu jsou.
Tvrdík: Klub je ve skvělé kondici a já se těším, až sezóna začne. Fotbal nás všechny baví a já se těším, až budeme s našimi soupeři hrát o titul, postup do Ligy mistrů, atd. Že to budou férové souboje. Já a vedení klubu jsme pro to připraveni udělat maximum.
Tvrdík si také pochvaluje změny v ligové soutěži ohledně centrály VAR. Je rád, že budou přijata pravidla z ME, co se týče chování hráčů k rozhodčím, kdy s nimi bude moci komunikovat jen kapitán.
Tvrdík: Posledním hráčem, o kterém chci mluvit, je Tonda Kinský. On se netají tím, že chce chytat a pro to chce udělat vše. Ve hře bylo, že rok bude chytat jinde jako jednička a pak by se sem mohl vrátit. To jsme ještě nevěděli, že se zraní Jindra Staněk, což změnilo plány. Jednání o prodloužení smlouvy běží, i v tuto chvíli pokračují. Věřím, že během zítřka budeme moci prodloužení smlouvy oficiálně oznámit.
Tvrdík: Jsem také rád, že tu s námi sedí Filip Prebsl. Te odešel ze Slavie před čtyřmi lety jako klouček. Jindra Trpišovský vždy říkal, že se vrátí. Teď je tady a já se těším, co nám předvede.
Tvrdík: V zimě jsme pořídili Štěpána Chaloupka. Líbí se mi jeho nastavení. Je to český hráč. Myslím, že bude platným hráčem a posilou, byť nyní má zranění na noze.

Mám velkou radost z příchodů mladých hráčů. Velkým překvapením je Alexandr Bužek, který přišel ze Zlína. Předčil naše očekávání. Myslím, že se tu prosadí rychleji, než jsme si všichni mysleli.
Tvrdík: Zimní přestupové období se zaměřilo především na defenzivu. Tentokrát jsem chtěli posílit ofenzivu. Naši trenéři chtěli tři konkrétní hráče. Jedním z nich byl Tomáš Chorý, kterého se podařilo získat. Viděl jsem ho včera na tréninku a cítil jsem z něho obrovskou chuť. Těším se nesmírně na trojici našich útočníků Chorý – Chytil – Fila. Mám pocit, že trenéři mají všechny zbraně, aby cíle fanoušků i vedení klubu splnili.

Dalším hráčem, kterého trenéři chtěli, je Peter Olayinka. Vedení CZ Bělehrad před pár hodinami přijalo naši nabídku. Ještě to není hotové. Je tam dohoda s hráčem, zdravotní prohlídka, ale věřím, že během hodin či dnů tenhle přestup dotáhneme.

Třetí vytouženou posilou je Muhammed Cham. Hráč má zájem sem jít. Nedaří se nám ale jednání s Clermontem. S hráčem a jeho agentem jsme v kontaktu a pokud přestup nerealizujeme nyní, věříme, že sem přijde později jako volný hráč.
Tvrdík: Děkuji našim fanouškům za včerejší představovací akci. V Edenu byla úžasná energie. Fanoušci ukázali to sepětí s klubem. Byla tam cítit ta energie.
Tvrdík: Náš cíl je jednoznačný. Máme před sebou možnost vrátit do Edenu skupinou fázi Ligy mistrů. S akcionáři pro to chceme udělat vše. Máme k našim soupeřům v předkolech i v lize respekt, alel chceme udělat maximum. Uděláme vše proto, abychom do Edenu Ligu mistrů doručili. Věřím, že tým na to máme připravený, máme na to připravenou hlavu a uděláme vše, abychom tento tlak zvládli.
Tvrdík vyzdvihl také ženský tým, který získal double a hrál skupinovou fázi Ligy mistryň. Připomněl úspěchy mládežnických týmů a výkony hráčů klubu na ME do 17 let. „Chtěl bych také poděkovat za postup do druhé ligy našemu béčku.“
Jaroslav Tvrdík, předseda představenstva: Děkuji autorům klipu v čele s Davidem Ondříčkem. Je to nádherný klip a vyjadřuje vše, co Slavia symbolizuje.

Z loňské sezóny bych v prvé řadě vyzdvihl vítězství ve skupině EL. Poráželi jsme takové giganty jako AS Řím. Jsme pravidelným účastníkem a postupujícím ze skupinových fází evropských pohárů. Také mě těší, jak se naši hráči prezentovali na ME. Chci popřát Ivanovi Schranzovi, jenž byl jedním z nejlepších střelců EURA. Doufám, že se mu bude takto dařit i za Slavii. Dále chci vyjádřit podporu zraněnému brankáři Jindřichovi Staňkovi. Je to velká sportovní tragédie, co se mu stalo. V létě jsme na něj měli i velkou nabídku ze zahraničí. Dohodli jsme se ale, že zůstane. Je po operaci a my doufáme, že se z toho dostane. Je to muž železné vůle a těšíme se, až se vrátí.
Tisková konference začíná představením kampaně „Zažij sílu Slavie.“ Nyní je promítáno video, které figuruje také na klubových sítích.
Účastníky tiskové konference budou předseda představenstva Jaroslav Tvrdík, hlavní trenér Jindřich Trpišovský, kapitán A-týmu Tomáš Holeš a hráč Filip Prebsl.
Vítám tu všechny milovníky fotbalu. Ve středu odpoledne budou mít svou předsezónní tiskovou konferenci také fotbalisté pražské Slavie. Už včera klub představil v rámci akce „Zažij sílu Slavie“ v Edenu nové dresy pro sezónu 2024/25.
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 14:00.

Tisková konference SK Slavia Praha

konec