Menu

Další

Tour de France

11. etapa: Évaux-les-Bains - Le Lioran

Vítěz: J. Vingegaard (DEN)

konec

10.07.2024, 11:30 • Karel Jedlička

Týmové pořadí po 11. etapě

1. UAE Emirates 135:10:57
2. Soudal Quick-Step +21:03
3. INEOS Grenadiers +22:22
4. Visma – Lease a Bike +24:14
5. Red Bull-Bora-hansgrohe +32:20 (16:59:20)
Pořadí jezdců do 25 let po 11. etapě (bílý dres)

1. Remco Evenepoel (BEL) Soudal-Quick Step 45:01:40
2. Carlos Rodríguez (ESP) INEOS Grenadiers +3:34
3. Juan Ayuso (ESP) UAE Emirates +6:03
4. Matteo Jorgenson (USA) Visma – Lease a Bike +7:50
5. Santiago Buitrago (ECU) Bahrain Victorious +8:35
Pořadí vrchařské soutěže po 11. etapě (puntíkovaný dres)

1. Tadej Pogačar (SLO) UAE Emirates 36 bodů
2. Jonas Abrahamsen (NOR) Uno-X Mobility 33
3. Jonas Vingegaard (DEN) Visma – Lease a Bike 28
4. Remco Evenepoel (BEL) Soudal-Quick Step 18
5. Valentin Madouas (FRA) Groupama – FDJ 16
Pořadí bodovací soutěže po 11. etapě (zelený dres)

1. Biniam Girmay (ERI) Intermarché – Wanty 267 bodů
2. Jasper Philipsen (BEL) Alpecin – Deceuninck 193
3. Anthony Turgis (FRA) TotalEnergies 121
4. Jonas Abrahamsen (NOR) Uno-X Mobility 107
5. Fernando Gaviria (COL) Movistar 100
Celkové pořadí po 11. etapě (žlutý dres)

1. Tadej Pogačar (SLO) UAE Emirates 45:00:34
2. Remco Evenepoel (BEL) Soudal-Quick Step +1:06
3. Jonas Vingegaard (DEN) Visma – Lease a Bike +1:14
4. Primož Roglič (SLO) Red Bull – BORA – hansgrohe +2:45
5. João Almeida (POR) UAE Emirates +4:20
6. Carlos Rodríguez (ESP) INEOS Grenadiers +4:40
7. Mikel Landa (ESP) Soudal Quick-Step +5:38
8. Adam Yates (GBR) UAE Emirates +6:59
9. Juan Ayuso (ESP) UAE Emirates +7:09
10. Giulio Ciccone (ITA) Lidl-Trek +7:36
...
96. Jan Hirt (CZE) Soudal Quick-Step +1:49:40
Druhá nejdelší etapa letošní Tour de France mohla přiblížit Tadeje Pogačara k celkovému vítězství, ale nestalo se. Slovinec sice po zlikvidování více než stokilometrového úniku, který nenechal peloton narůst na více než dvě a půl minuty, nastoupil ve druhém ze série čtyř závěrečných kopců Francouzského středohoří a na nejvyšším bodě etapy si vypracoval půlminutový náskok, jenže tentokrát stačili další favorité na jeho nástup odpovědět a na další vrchařské prémii na Col de Petrus muže ve žlutém dojel Jonas Vingegaard. Spolu pak absolvovali závěrečné kilometry, ve prospěch dánského závodníka Vismy rozhodly doslova centimetry.

Pořadí 11. etapy:
1. Jonas Vingegaard (DEN / Visma – Lease a Bike) 4:58:00
2. Tadej Pogačar (SLO / UAE Emirates) stejný čas
3. Remco Evenepoel (BEL / Soudal Quick-Step) +0:25
4. Primož Roglič (SLO / Red Bull – Bora – hansgrohe) +0:55
5. Giulio Ciccone (ITA / Lidl-Trek) +1:47
6. João Almeida (POR / UAE Emirates) +1:49
7. Adam Yates (GBR / UAE Emirates)
8. Mikel Landa (ESP / Soudal Quick-Step) stejný čas
9. Carlos Rodríguez (ESP / INEOS Grenadiers) +1:55
10. Felix Gall (AUT / Decathlon AG2R La Mondiale) +2:38
...
51. Jan Hirt (CZE) Soudal Quick-Step +22:54

11. etapa skončila.

cíl

Jeden z nejaktivnějších bojovníků dnešní etapy Ben Healy dorazil uprostřed skupiny mezi 15. a 20. místem se ztrátou 4:39 na vítěze. Celkově jen 33 mužů se vešlo do odstupu čtvrt hodiny. Pro zajímavost Richard Carapaz, který strávil nejdelší čas ze všech v úniku, skončil 42. se ztrátou 18:26 minuty. V další skupině po boku Gerainta Thomase či dalšího uprchlíka Mattea Verchera dojel i český cyklista Jan Hirt.

cíl

Třetí dojíždí Remco Evenepoel osamoceně s odstupem 25 vteřin, Primož Roglič totiž uklouzl a smolně upadl kilometr před cílem. Odřený dorazil do cíle až za další půlminutu.

cíl

Jonas Vingegaard v přímém souboji odolal Pogačarovu nástupu a doslova o šířku galusky získává etapový primát i 10 vteřin bonifikace!

0,4 km

Oba závodníci se po sobě ohlížejí při průjezdu ulicemi Le Lioranu, kdo nastoupí v mírném stoupání do cílové rovinky jako první?

1 km

Závěr etapy vede úzkou a po dešti mokrou lesní silničkou s mnoha zatáčkami převážně klesáním, Slovinec se drží v závěsu, můžeme čekat spurt na cílové čáře.

2,9

Vingegaard oplatil Pogačarovi porážku z předchozí prémie a získává na poslední vrchařské prémii 2 body.

4,5

Zatím to při posledním výšlapu na žádné velké závodění nevypadá, Dán z Vismy a Slovinec ze stáje UAE se střídají na čele a nepokoušejí se o trhák.

6,2

Rozjíždí se poslední vrchařský souboj mezi největšími favority Tour Pogačarem a Vingegaardem. Stoupání 3. kategorie na Col de Font de Cère měří 3,3 km a se sklonem 5,8% není tak náročné jako předchozí tři kopce, ale svou roli bude už hrát únava z více než 200 kilometrů v nohách.

7,2

Minutu za dvojicí Evenepoel – Roglič následuje šestičlenná skupina v s Almeidou, Rodríguezem, Landou, A. Yatesem, Cicconem a Keldermanem. Další jezdci na ni ztrácejí ještě minutu a tak bychom měli mít jasnou nejlepší desítku etapy.

11

Pomalu se blíží vrchol napínavé horské etapy. Vingegaard a Pogačar jedou v tandemu, pravidelně se střídají na čele a vše je otevřené. Závodníky čeká poslední kopec a necelé tři kilometry za vrchařskou prémií 3. kategorie cíl.
Závodilo se i o další body a dvě vteřiny bonusu za 3. místo a Remco Evenepoel o několik metrů předjel Primože Rogliče.

14,7

Na vrcholu Col de Petrus udržel Tadej Pogačar už jen nejtěsnější náskok na Jonase Vingegaarda a kromě bodů, které ho katapultovaly průběžně do čela vrchařské soutěže, získává i osm bonusových vteřin. Pětivteřinovou bonifikaci bere Dán, který mohutně útočil, ale na čáře mu již nezbyly síly Slovince přespurtovat.

15,8

Pogačar se ohlíží za sebe, dánský rival je jen o jednu zatáčku za ním. Mezitím vzadu loňského vítěze Gira Rogliče dojel Evenepoel, oba ztrácejí již 50 vteřin.

17

Jonas Vingegaaard se do nejprudšího úseku stoupání zakousl, setřásl Primože Rogliče a po vteřinkách se přibližuje vedoucímu Pogačarovi. Tahle etapa ještě není rozhodnuta!

17,7

A ani Remco Evenepoel se neudržel dlouho, Pogačara stejně jako na předchozím kopci stíhají pouze dva nejsilnější vyzyvatelé.

18

Ve stoupání však opět jezdci, kteří dojeli Vingegaarda s Rogličem, rychle odpadají, drží se pouze Evenepoel a v současnosti je pořadí etapy úplně stejné jako celé Tour de France.

19,1

Ve sjezdu se Pogačarovi podařilo udržet náskok půl minuty na skupinu pronásledovatelů v celkovém pořadí Tour i v dnešní etapě, která se víceméně sjela. Následuje bonusová vrchařská prémie 2. kategorie Col de Petrus (délka 4,4 km; sklon 7,9%).

26

Vingegaard spojil síly s Rogličem, oba ve šlapavém točivém sjezdu ztrácejí 18 vteřin na Pogačara a stejný úsek mají k dobru na Evenepoela. S minutovou ztrátou následuje pětičlenná skupinka tvořená Almeidou, Adamem Yatesem, Rodríguezem, Cicconem a Keldermanem.

30

Hadovitou horskou silnicí sjíždějí cyklisté z nejvyššího bodu etapy do desetikilometrového klesání. Následovat bude další prémie, která dnes kromě bodů do soutěže o puntíkovaný dres přinese i vteřinové bonifikace pro tři nejrychlejší závodníky do celkového pořadí (8-5-2).

31

Vedoucí skupina se roztrhala, na Puy Mary dorazil slovinský cyklista ve žlutém dresu s náskokem 50 metrů na Vingegaarda, rovněž osamoceně o dalších zhruba 30 metrů pozadu dojel třetí Primož Roglič, už s větším odstupem je čtvrtý Remco Evenepoel. Body zbyly ještě na Rodrígueze a Cicconeho.

31,6

Tadej Pogačar se do toho opřel, pokouší se setřást konkurenci a jeho náskok rychle narůstá!

32

Únik je po více než 100 kilometrech u konce! Dojet byl bojovník etapy Carapaz, po něm pohltila prořídlá skupina pronásledovatelů Lazkana. Vzdorovat se ještě pár stovek snažil Healy, který se nechtěl vzdát bez boje, ale kilometr před vrcholem byl pohlcen i on.

33

Pavel Sivakov svou roli rozjížděče a tempaře splnil a uprostřed stoupání z balíku hlavních favoritů vystupuje. Ten tak nyní čítá 31 jmen.

35

Nezdolnému Carapazovi se znovu podařilo dorazit Healyho s Lazkanem, náskok na skupinu největších favoritů má tato trojice už pouze půlminutový.

36,4

Před námi je stoupání nejvyšší kategorie na Puy Mary – Pas de Peyrol. Na jeho vrchol v nadmořské výšce 1589 metrů vede 5,4 km dlouhé stoupání o průměrném 8% sklonu.

39

Prvních 14 mužů celkového pořadí Tour se drží v jediném balíku, za sebou nechali Armiraila a další uprchlíky z předchozího průběhu etapy.

40

Závodníci si při krátkém klesání příliš neodpočinou, pouhých šest kilometrů za Col de Néronne začne stoupání na nejvyšší bod etapy Puy Mary – Pas de Peyrol.

41,5

Peloton v čele s Pogačarem ve stoupání nic nestáhl, naopak manko na vedoucí dvojici se zvýšilo na 1:20 minuty.

42,3

Vrchařskou prémii 2. kategorie na Col de Néronne vyhrává Ben Healy před Oierem Lazkanem, třetí místo zbylo na Richarda Carapaze, který na vedoucí duo ztrácí 20 vteřin. Z původního úniku se ještě udrželi před pelotonem Julien Bernard a Oscar Onley, jeden bod za 4. místo získal Francouz.

42,6

Healy se do toho 300 metrů pod vrcholem obul a předstihl Lazkana, který se mu pověsil za záda.

42,9

Jonas Vingegaard se drží za zadním kolem Tadeje Pogačara, počkal si na Slovince i při přebírání bidonu.

43,3

Největší bojovník etapy Richard Carapaz docvakl stájového kolegu Healyho, oba sledují s odstupem několika vteřin vedoucího Healyho.

43,6

Zatímco vedoucí skupina se dál trhá, totéž se děje i v hlavním balíku, kde už začal závodit Tadej Pogačar, ovšem zatím se ho drží poměrně početná skupina cyklistů.

44,4

Do trháku vyrazili v nejprudším stoupání o 11% sklonu Ben Healy a Oier Lazkano, který se dostal ještě před Ira a oba rychle získávají náskok na zbytek původního úniku.

46

V úzkých uličkách obce Le Vaulmier vyjel v zatáčce přes obrubník lídr Vismy Wout van Aert, praštil se o zábradlí a padá. Belgičan to odnesl jen odřeninou, hůře dopadlo jeho kolo. Nakonec se připojil k jedné z odpadlických skupin, která jede zhruba půl minuty za pelotonem i s Jonasem Abrahamsenem v puntíkovaném dresu krále hor.

46,1

Vedoucí desítka ve složení Healy, Martin, Carapaz, Bernard, Armirail, Onley, Grégoire, Lapeira, Lazkano a Vercher už jen s náskokem ztenčeným na jedinou minutu nastupuje do nejprudšího stoupání celé etapy. Z pelotonu si mezitím postupně vystupují jezdci, kteří nemají v horách šanci na dobré umístění.

52

Etapa je v poslední a rozhodující čtvrtině, která přinese ještě čtyři vrchařské prémie.

56

Vzduch na čele závodu rozrážejí především Armirail a Lapeira a díky jejich úsilí se náskok na peloton znovu přiblížil dvouminutové hranici.

62

Potíže udržet se ve vedoucí desetičlenné skupině má Oier Lazkano, který z ní na chvíli vypadl, ale zabral a prozatím se znovu zachytil na jejím chvostu.

65

Bez nehody absolvovali cyklisté sjezd a začíná 19 kilometrů dlouhé táhlé stoupání pod úpatí Col de Néronne, kde se trať ostře zlomí vzhůru k vrchařské prémii 2. kategorie.

70

Závodníci mají v dohledu vrcholky Francouzského středohoří, zatím se dole oproti mlhavému startu výrazně otepluje a přicházejí na řadu vodní spršky.

73

Čelní skupina s náskokem 1:40 minuty odbočila z jižního kurzu na východ. Před sérií náročných výstupů je to zanedbatelný náskok, možná uvidíme po delší době pohromadě pokusy o nástupy a trhání i uvnitř vedoucí desítky.

77

Poměrně nudné dění uprostřed etapy se pokusil osvěžit Oliver Naesen, peloton však jeho únik podobně jako celou řadu pokusů ze začátku etapy rychle zachytil.

81

Jezdce teď čeká neklasifikované táhlé stoupání před obec Mauriac, kde bude následovat prudký sjezd a odbočka vlevo do nitra pohoří Central Massif.

86

Nic podstatného se na rovném úseku etapy nemění, únik spolupracuje a stále si udržuje dvouminutový náskok. Nejlépe za Healym je z vedoucí skupiny umístěn Guillaume Martin na 22. příčce.

92

Oier Lazkano přivedl čelo závodu na hranici départementu Hauts-de-Seine.

97

A jeden z jeho domestiků Nils Politt táhne peloton, který rychle snižuje ztrátu zpět pod dvě minuty.

100

Ztráta pelotonu se při příjezdu do Saint-Thomasu drží pod dvěma a půl minutami, jezdci UAE chystají půdu pro závěrečný nástup držiteli žlutého trikotu Tadeji Pogačarovi.

105,5

Letošní ročník Tour de France se právě přehoupl do druhého poločasu.

109

Druhý únik konečně po velkém úsilí dotáhl čelní skupinu, deset závodníků s nadpoloviční většinou Francouzů má nyní k dobru lehce přes dvě minuty.

111

Cyklisté mají v nohou sto kilometrů, které absolvovali za 2 hodiny a 7 minut. Nyní je čeká relativně nejsnazší střední pasáž etapy, dalších téměř 30 kilometrů se pojede převážně z kopce či po rovině.

113

Zbylá francouzská čtveřice se pomalu blíží k čelu závodu, naopak ztráta pelotonu stále narůstá ke dvěma minutám.

115

Už téměř pět minut ztrácí na hlavní balík skupina odpadlíků, čítající přes dvě desítky jezdců. Překvapivě k ní patří 15. muž celkového pořadí Bilbao (Bahrain Victorious), sprinteři Philipsen, Cavendish, van der Poel, Jakobsen a další. Naopak vítězi dvou etap Girmayovi se podařilo dotáhnout do hlavního pole.

117

Protiútok se zredukoval o Zingleho, který nasazené tempo nevydržel a počkal na peloton.

120

Náročné stoupání peloton znovu natrhalo, vytvořily se dvě malé skupinky, které se na vrcholu sjely do jedné pětičlenné. Tvoří ji kompletně francouzští závodníci – Bernard, Armirail, Grégoire, Martin a Zingle. Na vedoucí šestici (Healy, Carapaz, Onley, Lapeira, Lazkano, Vercher) mají ztrátu 38 vteřin a přibližně o 50 sekund naopak ujeli hlavnímu poli.

121,3

Zleva si objel čelo skupiny Richard Carapaz a o šířku galusky si před Oscarem Onleym dospurtoval pro dva body za vítězství na vrchařské prémii. Na Brita zbyl jeden bod.

123

Naopak členitý terén si začíná vybírat daň především mezi sprintery, mezi odpadlíky jsou van der Poel, Philipsen či v zeleném dresu jedoucí Girmay.

124

Tento únik se zatím vyvíjí poměrně nadějně, náskok narostl již na 40 vteřin.

125

Čelo závodu sjelo do nejnižšího bodu před stoupáním na Côte de Larodde. To měří 3,7 km s průměrným sklonem 6% a je hodnoceno vrchařskou prémií 3. kategorie.

126

Z šestice v úniku je na tom v celkovém pořadí Tour de France nejlépe Ir Ben Healy z EFE (19. místo, +7:15), jeho týmový kolega Richard Carapaz je klasifikován s odstupem 19:09 minuty na 30. příčce.

128

Vedoucí šestice po sjezdu přejela ještě jednu terénní vlnu a spouští se znovu do údolí s malým náskokem 14 vteřin na hlavní balík.

131,2

Vítězem vrchařské prémie nejnižší 4. kategorie na Côte de Mouilloux se stává španělský závodník Oier Lazkano z Movistaru.

132

Ve stoupání dostihli vedoucí dvojici Lapeira, Healy, Lazkano a Onley, tedy borci, kteří dnes celou etapu pojali velice aktivně.

133,1

Začíná 1,9 km dlouhé stoupání na Côte de Mouilloux s průměrným sklonem 6.4%. Na vrcholu kopce čeká jediný bodík pouze nejrychlejšího závodníka. Carapaz a Vercher si ve sjezdu vybudovali náskok 13 vteřin.

136

Carapaz se rozhodně nenechal znechutit, odfrknul si chvilku k pelotonu a znovu se utrhl před první vrchařskou prémií, kdy absolvují cyklisté prudký sjezd. K Ekvádorci se přidal domácí Vercher a znovu v serpentinách ujíždějí pelotonu.

138

Jezdci UAE pochopitelně nechtějí dopustit žádný nedostižný únik, připravují půdu pro finiš Tadeji Pogačarovi a především jejich zásluhou je po 26 kilometrech únik Carapaze s Rodríguezem, ke kterému se postupně připojovali další závodníci, minulostí.

140

Mechanické potíže s kolem měl Rakušan Gall, musel zastavit a nyní se snaží ze všech sil docvaknout ztrátu tři čtvrtě minuty na chvost pelotonu.

141

Ale stále to nevypadá na rozhodující trhák, naopak vedoucí skupinka vede o pouhých 12 vteřin.

144

Russo (Groupama-FDJ), Dillier (Alpecin-Deceuninck), Carapaz (EF Education-EasyPost), Zingle (Cofidis), Rodríguez (Arkea-B&B Hotels), Cort (Uno-X), Turgis (TotalEnergies), Vercher (TotalEnergies), Skujiņš (Lidl-Trek), Lapeira (Decathlon-Ag2r), Van den Broek (dsm-firmenich PostNL) a Williams (Israel-Premier Tech). Tak se teď zformovala dvanáctičlenná vedoucí skupina, posledně jmenovaný je v ní nováčkem a vystřídal Yatese, jenž se naopak brzy propadl zpět do pelotonu.
Pořadí sprinterské prémie na Bourg-Lastic:

1. Turgis 20
2. Zingle 17
3. Lapeira 15
4. van den Broek 13
5. Carapaz 11
6. Rodríguez 10
7. Williams 9
8. Cort 8
9. Dillier 7
10. Vercher 6
11. Skujiņš 5
12. Russo 4
13. Grégoire 3
14. Harper 2
15. Benoot 1

146

Peloton projel s odstupem 15 vteřin, o moc bodů se už nesoutěžilo, tři vybojoval domácí Grégoire (Groupama-FDJ).

146,2

Pár set metrů před Bourg-Lastic se utrhl zbytku úniku domácí Anthony Turgis z TotalEnergies a projíždí s náskokem jedinou sprinterskou prémií etapy. Se ziskem 20 bodů se posouvá na třetí místo bodovací soutěže za Girmaye a Philipsena.

148

Hned o dva závodníky prořídla stáj Cofidisu, Ion Izagirre a Aléxis Renard nabírali už obrovskou ztrátu a z letošní Tour odstupují.

149

Pidcock a Kwiatkowski z Ineosu se také na okamžik utrhli, ale tento nástup peloton zachytává.

151

Zajímavým novým jménem v úniku je Steve Yates, který se dotáhl a rozšířil skupinu, která jede před pelotonem, na tucet.

154

K dvojici uprchlíků se z pelotonu přidali Cort, Turgis, Russo, Zingle, Dillier a Vercher. Čelo balíku se hodně trhá, ještě se odpojuje trojice Skujiņš, van den Broek a Lapeira. Odstupy jsou ale stále titěrné, jezdci se vzájemně nespouštějí z dohledu.

158

Ale ani Carapaz s Rodríguezem se nedokáží pelotonu vzdálit z dohledu. Pomalu se blíží jediná sprinterská prémie, která bude pro řadu favoritů velkým lákadlem.

161

Etapa má zatím vysokou rychlost, přestože se jede převážně ve stoupavém profilu, ujeli cyklisté za první hodinu závodu 49,4 km.

164

Máme tu další pokus o únik, Ekvádorce Carapaze z EFE do něj doprovodil Španěl Rodríguez z Arkéy. Během stoupání lesní silnicí na novém asfaltu si vybudovali zhruba dvanáctivteřinový náskok.

169

Z hlavního pole odpadá zřejmě ze zdravotních důvodů Ion Izaguirre z Cofidisu a řeší svůj stav u doprovodného vozidla.

170

Největší snahu utrhnout se jeví nadále Ben Healy z EFE, 19. muž celkového pořadí ale marně hledá parťáka.

175

Ani delší táhlé stoupání nevedlo k utržení, peloton se podobně jako fotbalisté na ME soustředí především na zajištěnou obranu.

181

Ale ani domácí závodník nedokázal svůj útok rozvinout a brzy je pohlcen.

183

Jezdci na čele roztaženého balíku se neustále ohlížejí přes rameno, kdo se přidá k případnému úniku. Teď se rozhodl na nikoho nečekat Chrostophe Laporte z Vismy a projíždí mokrými ulicemi městečka Montel-de-Gelat s několikavteřinovým náskokem.

186

O další rozruch se postaral Ben Healy, jeho nástup však ostatní jezdci zachytili během pár stovek metrů. Ale je dobře, že se na čele stále něco děje.

188

Peloton postupně pohltil vedoucí skupinu, nejdéle se udrželi Healy a Johannesen, ale nakonec se i oni nechali dojet a celé pole je tak po 15 kilometrech úniku znovu pohromadě.

190

Čelní trojice byla dojeta třináctičlennou skupinou za ní, ale i pelotonu zavelel ve stoupání do pedálů Wellens z UAE a celý únik bude zřejmě brzy zlikvidován. Zejména jezdci Lidl-Treku a Jayco-AIUIa si počínají hodně vehementně.

191

Stíhací skupinka se rozrostla na 13 jmen, zapojil se znovu van Aert, ale peloton si to nechce nechat líbit a nepouští uprchlíky z dohledu.

192

Z hlavního balíku se podařilo odpoutat další sedmičlenné skupince v čele s Lazkanem, Healym a Pidcockem, která se teď pohybuje uprostřed mezi vedoucí trojicí a pelotonem. Odstupy jsou stále poměrně malé, okolo 15 vteřin.

195

Nepříjemný pád potkal v krátkém klesání na mokré silnici Franka van den Broeka z dsm-firmenich a krátce nato se poroučel k zemi také vrchař Kobe Goosens z Intermarché, nejbojovnější muž včerejší rovinaté etapy. Belgičan nasedá na kolo a peloton je už o tři čtvrtě kilometru před ním.

198

Na čele balíku se vytvořila další silná skupina v čele s Woutem van Aertem, která se na okamžik utrhla, malou mezírku se hlavní balík stačí stáhnout.

200

Čelo pelotonu okupují jezdci ze stájí, kteří mají kolegy v úniku, a ten se tak pomalu rozvíjí, 200 km před cílem mají k dobru 18 vteřin.

203

Po osmi kilometrech se konečně podařil jeden z nástupů, stometrový odstup na peloton si vybojovali Johannessen (Uno-X), Pacher (Groupama-FDJ) a Vauquelin (Arkéa).

208

Peloton se natahuje, jak se jednotliví závodníci pokoušejí utrhnout, ale zatím se nikomu nepodařilo vzdálit.
Startovní pole prořídlo o jedno jméno, do dnešní etapy nenastoupil Tim Declercq z Lidl-Treku.

211

Cyklisté vyrážejí na trať za zamračeného počasí po poměrně úzké silničce a vydávají se jižním směrem.

Etapa byla zahájena.
Před ostrým startem řešil defekt slovinský závodník Tratnik z Vismy, peloton musel chvilku čekat a startovní výstřel se ozve o pár stovek metrů později než bylo plánováno.
Profil 11. etapy zavede cyklisty téměř neustále jižním směrem do Francouzského středohoří z Évaux-les-Bains a vyvrcholí náročným závěrem s řadou přejezdů, které naskýtají velké šance elitním vrchařům.
Jediná sprinterská prémie je na programu na 65. km, v rychlém sledu bude následovat předkrm v podobě dvou krátkých výstupů na vrchařské prémie 4. a 3. kategorie. Po relativně nejlehčí střední pasáži zabočí cyklisté na jihovýchod do nitra národního parku Volcans d´Auvergne. Tam je čekají v závěrečné čtvrtině etapy hned čtyři vrchařské prémie včetně té nejvýše hodnocené v nejvyšším bodu trati v průsmyku Pas de Peyrol. Poslední prémie je naplánovaná necelé tři kilometry před dojezdem v horském středisku Le Lioran.

Letošní ročník Tour de France nabízí uprostřed programu královskou etapu, náročnou horskou zkoušku měřící 211 kilometrů. Právě dnes se mohou po včerejší poklidné rovinaté záležitosti sprinterů zamíchat karty v zatím velmi vyrovnaném pořadí na čele Tour.
Celkové pořadí po 10. etapě (žlutý dres)

1. Tadej Pogačar (SLO) UAE Emirates 40:02:48
2. Remco Evenepoel (BEL) Soudal-Quick Step +0:33
3. Jonas Vingegaard (DEN) Visma – Lease a Bike +1:15
4. Primož Roglič (SLO) Red Bull – BORA – hansgrohe +1:36
5. Juan Ayuso (ESP) UAE Emirates +2:16
6. João Almeida (POR) UAE Emirates +2:17
7. Carlos Rodríguez (ESP) INEOS Grenadiers +2:31
8. Mikel Landa (ESP) Soudal Quick-Step +3:35
9. Derek Gee (CAN) Israel – Premier Tech +4:02
10. Matteo Jorgenson (USA) Visma – Lease a Bike +4:03
...
127. Jan Hirt (CZE) Soudal-Quick Step +1:27:32
Pořadí bodovací soutěže po 10. etapě (zelený dres)

1. Biniam Girmay (ERI) Intermarché – Wanty 267 bodů
2. Jasper Philipsen (BEL) Alpecin – Deceuninck 193
3. Jonas Abrahamsen (NOR) Uno-X Mobility 107
4. Anthony Turgis (FRA) TotalEnergies 101
5. Fernando Gaviria (COL) Movistar 100
Pořadí vrchařské soutěže po 10. etapě (puntíkovaný dres)

1. Jonas Abrahamsen (NOR) Uno-X Mobility 33 bodů
2. Tadej Pogačar (SLO) UAE Emirates 20
3. Valentin Madouas (FRA) Groupama – FDJ 16
4. Jonas Vingegaard (DEN) Visma – Lease a Bike 15
5. Remco Evenepoel (BEL) Soudal-Quick Step 12
Pořadí jezdců do 25 let po 10. etapě (bílý dres)

1. Remco Evenepoel (BEL) Soudal-Quick Step 40:03:21
2. Juan Ayuso (ESP) UAE Emirates +1:43
3. Carlos Rodríguez (ESP) INEOS Grenadiers +1:58
4. Matteo Jorgenson (USA) Visma – Lease a Bike +3:30
5. Santiago Buitrago (ECU) Bahrain Victorious +5:20
Týmové pořadí po 10. etapě

1. UAE Emirates 120:13:19
2. Soudal Quick-Step +6:04
3. INEOS Grenadiers +6:45
4. Red Bull-Bora-hansgrohe +7:41
5. Movistar +12:41
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 11:30.

11. etapa: Évaux-les-Bains - Le Lioran

Vítěz: J. Vingegaard (DEN)

konec

Zpět na online