Menu

Další

Tiskové konference

Tisková konference Českého Florbalu k MS žen 2023

konec

23.11.2023, 11:30 • Radek Barkman

Oficiální část tiskové konference je u konce. Držíme českým hráčkám palce, aby na závěrečném turnaji dokázaly uspět. (12:11:30)
Lukáš Procházka: Snažili jsme se nabrat veškeré možné informace. Kontaktovaly jsme holky, které šampionát v roce 2005 absolvovaly, aby nám řekly o možných rizicích, která se tam mohou objevit. Řešili jsme to i s fyzioterapeuty a realizačním týmem. Těch doporučení bude skutečně hodně. Těch detailů tam bylo více a snažili jsme se to zpracovat do nejkomplexněji. Snažíme se připravit co nejlépe na to. Řešili jsme první dny, aby ta zátěž nebyl pro organismus co největší.
Daniel Novák o ekonomické náročnosti šampionátu: Ty náklady jsou samozřejmě enormní. S pomocí partnerství s ČEZEM budujeme ekonomickou odpovědnost a jsme schopni tvořit rezervu na tyto výkyvy. Šampionát v Singapuru je sice ekonomicky náročný pro všechny evropské země, ale pro rozvoj florbalu na celém světě je to velmi důležitý turnaj.
Anna Břucháčková: Je to velká nominace. Snad přijde hodně diváků a fanoušků. Když tam jsou, hraje se vždy daleko lépe.
Daniel Novák o financích pro MS: Stát je připraven nám pomoci, má na to speciální program. Společně s NSA připravujeme komplexní žádost o to, abychom se mohli ucházet o podporu ze strany českého státu.
Daniel Novák o MS: Je to už za dva roky. Jsme ve fázi velmi aktivních příprav. Budujeme organizační tým pro mistrovství světa. Naplňujeme rozpočet, poslední šampionát nás stál 100 milionů korun a to nebude za dva roky tak jednoduché. Chceme, aby ženský šampionát nalákal diváky stejně tak, jako mužský šampionát. Máme dva roky na to, abychom se mužskému šampionátu co nejvíce přiblížili.
Příští mistrovství světa žen se v roce 2025 bude konat od 6. do 14. prosince 2025 v Brně a v Ostravě.
Krupnová o světových hrách: Určitě je to motivace, že se sport takto posouvá dopředu. Florbal je relativně mladý sport a na olympiádu připravený není. Je to velký krok dopředu. To, že je tam mužská i ženská složka také vidím pozitivně. Snad zde uvidíme oba české národní týmy.
Hrát se bude v OCBC Areně (3000 diváků) a ve druhé areně Singapore Indoor Stadium (12 000 diváků). Zde pak turnaj vyvrcholí souboji v play-off. Nejlepších pět evropských týmů z MS si zajistí účast na Světových hrách v roce 2025 v Číně. Je to poprvé v historii, kdy se ženský florbalový tým může účastnit těchto her. Nejprve to byli pouze muži.
Vyřazovací fáze šampionátu začne v pátek 8.12. čtvrtfinálovým duelem, následující den se hrají semifinále a následně i zápasy o medaile. ČT Sport odvysílá všechny české zápasy na turnaji.
Krupnová o blízkosti MS: Měly jsme spoustu zápasů v domácí soutěži a MS jsme v klubu zatím moc neřešily. Dříve tam byly reprezentantky z různých zemí. Konkurence a nahecování na tréninkách bylo dříve velké, že pomalu hrozilo i zranění, to letos takhle už naštěstí nebylo.
Krupnová po výhře nad Švédkami na EFT: Švédky se o tom moc nechtěly bavit. Neodpustily si poznámky, jako kdybychom vyhrály mistrovství světa. Ale já jim říkala, že historická výhra se musí oslavit. Už vědí, že s námi mohou prohrát a to je pro nás hodně důležité.
Krupnová: Skupina je těžká. Polky a Slovenky dobře známe a porážíme je, ale nikdy to nebyl jednoduchý zápas. Se Švédkama se samozřejmě známe taky, ale tam to logicky bude o něčem jiném. Každý z nich je klíčový a nemůžeme si dovolit nehrát na sto procent.
MS odstartují Češky v neděli 3. prosince. Soupeřkami jsou Polky, Švédky a Slovenky.
Anna Brucháčková: Připravovala jsem se na týmových trénincích, dostaly jsme doporučení jak se vyrovnat s cestou. Dostaly jsme doporučení chodit třeba do sauny a doporučení, co jíst a pít během cesty.
Lukáš Procházka pokračuje: Bylo to pro nás důležité téma, aby nás nijak neovlivnil časový posun. Vytvořili jsme adaptační program, který by měl holkám pomoci, aby se s tím nějakým způsobem vyrovnali. Ani v tomto ohledu jsme nic nepodcenili a snažili se na to připravit.
Lukáš Procházka: Musíme se ještě více zaměřit na útočnou hru a mít zvládnutou hru ve speciálních týmech, tedy v přesilovkách a oslabení. V cyklu jsme proto dělali, co jsme uměli.
Krupnová: Ta čtvrtá místa z minulých turnajů rozhodně nejsou super. Je čas to zlomit, přivézt medaili a hrát finále. Hraju florbal, protože mě to baví. Nehraju to pro čísla, je ctí hrát za reprezentaci. To, že těch zápasů už bylo tolik a ještě třeba pár bude, je skvělé. Chci s týmem přivézt ještě nějaký úspěch.
Krupnová o MS: Je to exotická destinace. Nechci říci, že to teď bylo pořád to samé dokola, ale oproti Evropě to bude obrovská změna. Hlavní sílu vidím v tom, že je to mix mládí a dynamiky, ale i kvalitní střední generace. Důležité bude určitě správné týmové nastavení. My musíme hrát na sto procent. Nemůžeme si dovolit cokoliv vypustit nebo nebýt nepřipravené. Každý zápas je pro nás absolutně klíčový.
Eliška Krupnová má odehráno 136 zápasů a pokud nastoupí do prvního zápasu tak se stane hráčkou, která bude mít nejvíce startů v rámci české reprezentace. Navíc může navyšovat další milníky v počtu gólů, asistencí či kanadských bodů obecně. 100. bod na mistrovství světa může vybojovat Martina Řepková.
Brucháčková: To, že sbírám tolik bodů, je tím, že mám kolem sebe super lajnu. Je důležité, že dáváme góly a snad v tom budeme pokračovat i na samotném šampionátu.
Brucháčková: Jsme silným ročníkem. Určitě nás pozitivně ovlivnili i trenéři. Máme zdravou dravost a můžeme do týmu přinést něco nového. Moc se těším a připravena jsem dost. Doladíme poslední detaily a půjdeme na to. Já bych řekla, že jsem rychlostně vybavená, což mi pomáhá v snazším rozhodování na hřišti.
v týmu jsou i juniorské medailistky Anna Brucháčková, Karolína Klubalová, Kristýna Lechnerová, Vendula Maroszová nebo Michaela Mechlová.
Lukáš Procházka o cílech pro MS: Já jsem od začátku cyklu tvrdil to, že tým má na to hrát finále. Základním cílem je přivést medaili, na kterou Český florbal dvanáct let čeká. Já mám ale cíle vyšší a holky si v průběhu cyklu potvrdily, že můžeme mít vyšší cíle.
Nominace českého týmu na MS:

Brankářky: Jana Christianová (Chodov), Lenka Remešová (Lund/Švéd.)

Obránkyně: Magdaléna Plášková (Chodov), Šárka Staňková (Vítkovice), Vendula Beránková (Piranha Chur/Švýc), Nela Jiráková (Endre/Švéd.), Kristýna Lechnerová (Skorpion Zollbrück/Švýc.), Michaela Mechlová (SB-Pro/Fin.), Ivana Šupáková (Zug United/Švýc.)

Útočnice: Michaela Kubečková, Vendula Maroszová (obě Vítkovice), Denisa Ratajová, Martina Řepková (obě Zug United/Švýc.), Anna Brucháčková (Bulldogs Brno), Eliška Chudá (Chodov), Karolína Klubalová (Liberec), Vanessa Rebecca Keprtová (Mora/Švéd.), Eliška Krupnová (Pixbo Wallenstam/Švéd.), Karolína Suchá (Täby/Švéd.), Eliška Trojánková (Piranha Chur/Švýc.)
Lukáš Procházka o zdravotním stavu: Věřím, že jsme na tom dobře. Řešíme Vanessu Keprtovou, která se zranila na posledním EFT v Turku. Pracujeme na tom ale intenzivně a snad nám bude připravena pomoci herně. Doufám, že bude v pořádku, je to hraniční, ale zprávy jsou pozitivní a že své problémy doléčí. Snad budeme do Singapuru odlétat správně nastaveni a kompletní.
Lukáš Procházka o mládí v týmu: Ten přínos je v kvalitě. Nekoukali jsme moc na věk. Nepotřebovali jsme namixovat mladé hráčky se zkušenějšími. Ženský florbal je samozřejmě fyzičtější a v řadě věcí náročnější, případně úplně jiný než juniorský. Mladé florbalisty jsou schopné přinést dravost, drzost, nesvázanost. Vědí, že jsou schopné hrát se Švédskem, Finskem a Švýcarskem naprosto vyrovnané zápasy.
Lukáš Procházka o nominaci: Vezeme velmi vyrovnaný a kompaktní tým namixovaný z mladých talentovaných hráček, které mají veliký potenciál. Mají kvalitu i zkušenosti. Budeme hodně spoléhat na Christi, u ní ten věk nehraje roli negativně, možná naopak v něm postupně ještě více zraje. Ona bude jednou z klíčových součástí na mistrovství.
Průměrný věk týmu je 24 let. Kapitánkou je Eliška Krupnová, které se stejně jako Janě Christianové povedla nominace už do sedmého světového šampionátu v historii. Na šest hráček naopak čeká na MS premiéra. V týmu je také řada úspěšných českých juniorek, které dosahovaly výborných výsledků v mládežnické kategorii.
Anna Brucháčková (debutantka na MS): Pro mě to byl první ženský reprezentační cyklus. Akce měly rostoucí tendenci z hlediska výkonů a výsledků. Snad jsme dobře připravené na turnaj.
Eliška Krupnová (kapitánka ČR na turnaji): To nejdůležitější nás ještě čeká. Dvouletý cyklus ale hodnotím pozitivně, odvedly jsme spoustu práce. Cítím, že jsme ten společný čas využily jak nejlépe jsme jenom mohly. Mělo to hlavu a patu, mělo to správný plán.
Lukáš Procházka: Byl to poměrně složitý cyklus. Neměl jsem předtím zkušenosti s vedením nároďáku a řada věcí byla pro mě nových. Vývoj šel od začátku správným směrem. Teď v globálu můžu hodnotit cyklus jako zvládnutý. Je potřeba některé věci dotáhnout a dosáhnout toho, v co všichni doufáme.
V přípravě na šampionát ční historické vítězství nad Švédskem. Češky zvítězily 4:3 po samostatných nájezdech v Ústí nad Labem. Celkově to byl druhý nejúspěšnější cyklus v historii.
Daniel Novák o vstupu ČEZ: Společnost přišla podpořit především rozvoj ženské části. Partnerství je podepsáno na rok a je to trochu v takovém oťukávacím režimu. ČEZ je nejenom u reprezentace, ale i u extraligy. ČEZ vnímá naši velikost a chce nám pomoci stát se profesionálnějšími. Zatím je to hodně obecná záležitost, jak chce s námi ČEZ spolupracovat.
Český florbal oznámil nového partnera české reprezentace, tedy skupinu ČEZ, která se zařadila mezi stávající české sponzory.
Daniel Novák: V roce 2005 pořádal Singapur mistrovství světa a skončily jsme sedmé. Snad budeme výrazně lepší.
Daniel Novák: Singapur pro nás v kontextu toho, že budeme sami pořádat MS v České republice, tak bude důležitý průběh i konečný výsledek. To, co předchází naší akci, bude mít pro nás význam a očekávání. Je to rozvojový projekt Mezinárodní florbalové federace. V Asii je politicky florbal možná ještě silnější než v Evropě. Je zde pořádaná celá řada významných akcí. Sportovně se ještě tyto státy nemohou srovnávat s těmi evropskými, ale politicky je nakročeno k tomu, aby se to rozvíjelo dál. Navíc se zde budou pořádat World Games pro muže i pro ženy.
Přítomni jsou Lukáš Procházka (trenér národního týmu), Eliška Krupnová, Anna Brucháčková a Daniel Novák (prezident Českého florbalu).
Mistrovství světa florbalistek se bude letos konat v exotickém Singapuru. České ženy sem odjíždí s nadějí, že by se po dlouhých 12 letech mohly opět vrátit na pódiová umístění. Zda se jim to povede, může napovědět už nominační tisková konference, kde bude zveřejněna sestava pro blížící se turnaj.
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 11:30.

Tisková konference Českého Florbalu k MS žen 2023

konec