Menu

Fotbal

Liga mistrů

FK Šachtar Doněck – FC Barcelona

1:0

konec (1:0)

07.11.2023, 18:45 • Volksparkstadion, Hamburg • 4 • Skupina H • Jiří Polášek (@Pol45Jiri)

Tipsport: 12.4 6.56 1.25 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Držení míče: 36 % : 64 %.
Střely na branku: 4:1. Střely mimo: 4:8. Rohy: 1:3. Ofsajdy: 4:0. Fauly: 10:9. (20:43:48)
Zápas je u konce a překvapení je na světě! Šachtar heroickým výkonem dokázal porazit Barcelonu 1:0. Ve druhém poločase se už spíše bránil, ale jeho defenzivní systém byl fantastický, a Katalánci na něj nenašli recept. Šachtar si tak pomohl v tabulce, kde vyrovnal bodově druhé Porto.

90+8

Konec zápasu.

90+8

Střídání v týmu FK Šachtar Doněck:
ze hřiště odchází Newerton, přichází Marjan Šved.

90+8

Žlutá karta pro tým FK Šachtar Doněck (Newerton).

90+7

Felix se otáčel na hranici šestnáctky, kde byl přišlápnut Giorgijem Gočolejšvilim. Toto vypadalo na faul, sudí ale asi intenzitu dotyku nevyhodnotil jako dostatečnou, aby mohl pískat přímý kop, nebo penaltu.

90+6

Další Pedriho oblouček opět nenašel adresáta. Následně to zkoušel Araujo, ale ani ten se nedostal k žádnému zakončení.

90+5

Lewandowski si naskočil na míč na hranici malého vápna. Ten pak hlavičkoval do soupeře, kterému se balon odrazil do ruky. Ta byla ale u těla, za tohle se penalta pískat nebude.

90+4

Lamine Yamal si "udělal" dva hráče u pravého rohového praporku, jenže pak neměl prostor na centr, a tak míč poslal zpátky do obrany.

90+3

Po krátké kombinaci Pedri obloučkem poslal pas za obranu do vápna, což ale vůbec nečekal Lewandowski, který měl být adresátem tohoto pasu.

90+2

Šachtar velice dobře brání. Nyní taky hráči dost burcují fanoušky, aby je k vítězství dotlačili. Barcelona vypadá totálně ztracená.

90

Sudí k tomuto poločasu nastavil ještě dlouhých sedm minut nad rámec základní hrací doby. Je pravdou, že jsme viděli několik dlouhých ošetřování.

89

Šachtar drží míč a snaží se ho zbytečně nepředat na kopačky soupeře. Je už velice blízko, a dnes si výhru rozhodně zaslouží.

88

88. Newerton - neuznaný gól

88

Newerton se prosadil! Míč si navedl před Cancela, následně se od něj parádně uvolnil a poslal křižnou ránu, na kterou ter-Stegen nedosáhl. Po krátkém zkoumání ale sudí ohlásil ofsajd.

87

Ne, takhle to nepůjde. Barcelona posílá jeden centr za druhým, ale pro Šachtar to není absolutně žádné ohrožení, nebo něco, čeho by se měl bát. Ukrajinci parádně míče odklízejí, jejich obrana funguje perfektně.

86

João Félix z levého kraje vápna centroval na Arauja, který si tam doběhl. Jenže těsně před ním míč odklidil jeden z domácích hráčů povedenou hlavičkou.

85

Lewandowski vyslal do dobrého prostoru dva spoluhráče, ani jeden z nich ale míč nezachytil. Barceloně už pomalu dochází čas. A zatím nevidíme žádné výrazné zlepšení ve hře, které by mělo vést k vyrovnání.

84

La Lamine Yamal reklamoval hru rukou v pokutovém území. To ale rozhodčí jasně odmítl, a žádnou penaltu nenařídil.

83

Newerton skvěle zachytil nepodařenou rozehrávku hostů do šířky. Následný brejk, o který se Šachtar pokoušel, ale vůbec nedopadl dobře. Ukrajinci se za posledních deset minut mockrát ze své poloviny nedostali.

82

Střídání v týmu FC Barcelona:
ze hřiště odchází Gavi, přichází Fermín López.

81

Lamine Yamal vyslal na branku střílený centr, protože neměl komu nahrát. Riznyk ale jednoduše pokryl míč rukavicemi, a připsal si tak druhý zákrok dneška.

80

Barcelona se snaží hodně rozpohybovat kombinaci. centry létají tam a sem. Zatím je to ale stále takové přihrávání bez nějakého potenciálního ohrožení branky.

79

Hodně aktivní João Félix teď zkoušel z levé strany míč poslat na hrot na Pedriho. Jenže tentokrát jeho přihrávka nebyla přesná. Míč přebrali domácí.

78

Katalánci nakonec rozehráli rohový kop nakrátko. Po chvíli přišel centr na malé vápno, kam si ale znovu dobře vyskočil Riznyk.

77

Barcelona získala další standardku, přesněji rohový kop. João Félix ho vytěžil po sraženém centru. Je to třetí roh pro Barcelonu.

76

Nyní přišel velice dlouhý centr z levé strany, na který si ale dobře vyskočil na malém vápně Riznyk. Ten pak rychle rozehrál, ovšem nepřesně, a tak se míč vrátil na kopačky hostů.

75

Další obléhání Barcelony nakonec zneškodnila hodně dobře vysunutá obrana soupeře.

74

Ukrajinský tým má dnes opravdu smůlu na zranění. Už Sikan i Stěpaněnko střídali kvůli toho, že nemohli pokračovat. Nyní opustil hřiště další fotbalista, který se snad ale vrátí po ošetření.

73

Střídání v týmu FK Šachtar Doněck:
ze hřiště odchází Taras Stěpaněnko, přichází Jegor Nazaryna.

72

Yamal krásně přihrál Gündoğanovi, ten z první poslal krátký oblouček přes obranu, který ale nakonec žádný z jeho spoluhráčů nedostihl.

70

Barcelona začíná hodně přebírat otěže zápasu. Další kombinace skrz vápnem taky ovoce nepřinesla, ale Katalánci začínají hodně tlačit. Hru teď ale zastavuje možné zranění Tarase Stěpaněnka.

69

İlkay Gündoğan si vzal rohový kop na starost. Dlouhým centrem ale nalezl pouze připravenou obranu domácího celku.

68

Dobrou kombinaci Barcelony zakončoval João Félix. Jeho střelu ale jeden z domácích obránců srazil za čáru. Následuje rohový kop Barcelony.

66

Felix dobře nahrál Pedrmu. Ten pak uvolnil Yamala, jehož pokus ale neskončil úspěchem. Šachtar bude odkopávat od branky.

65

Rohový kop ukrajinskému celku nevyšel, míč odvrátila obrana. Následně se dostal do náběhu za míčem Kelsy, ale ještě před něho si naběhl Balde a míč pokryl.

64

Balde fauloval Kelsyho u rohového praporku. Šachtar si tak zahraje rohový kop. Pravděpodobně to bude centrem do vápna.

63

Taras Stěpaněnko a Jaroslav Rakyckyj se ještě před střídáním při předchozí akci Barcelony střetli společně s Gavim. Všichni tři hráči padli k zemi, Španěl se ale rychle zvedl. Další dva však museli být ošetřováni. Nyní už pokračují. Kdo ale nepokračuje, to je asi nejlepší hráč zápasu Danylo Sikan, který si asi deset minut zpět v souboji poranil rameno, a to ho nyní vyřadilo ze hry.

62

Střídání v týmu FK Šachtar Doněck:
ze hřiště odchází Danylo Sikan, přichází Kevin Kelsy.

61

Yamal se snažil obejít z pravé strany obranu Šachtaru, Matvijenko ho ale odzbrojil a rychle vyslal míč na druhou stranu.

60

Střídání v týmu FC Barcelona:
ze hřiště odchází Oriol Romeu, přichází Pedri,
ze hřiště odchází Ferrán Torres, přichází João Félix,
ze hřiště odchází Raphinha, přichází Lamine Yamal,
ze hřiště odchází Marcos Alonso, přichází Alejandro Balde.

59

Ferránu Torresovi dnes taky moc zápas nevychází. Nyní se k němu odrazil míč před šestnáctkou, ale jeho přízemní střela byla hodně špatná.

57

Newerton získal míč na levé straně, navedl si ho trochu do středu, a pak vypálil. Jeho rána ale byla příliš vysoká, i kdyby byla branka dvojnásobná, asi by ji netrefil.

56

56. Pokus - Sikan

56

Tak toto byla další fatální chyba obrany Barcelony. Šachtar skvěle uvolnil Sikana na pravé straně, ale ten zase jen nastřelil ter-Stegena.

55

Tak toto už vypadalo zajímavěji! Romeu parádním centrem posílal míč na Lewandowského. Ten si vyskočil, ale poté, co ucítil dotek soupeře, tak se snažil zahrát faul. Míč by snad i mohl mít, kdyby nefilmoval. Dnes se zatím Lewandowski bohužel ukázal pouze v tomto světle.

54

Další útočná vlna Barcelony, ta v posledních minutách hodně převzala iniciativu. Opět to je ale jen kombinace tam a zpět, bez nějakého náznaku šance.

53

Barcelona opět nenašla ideální cestu k vápnu. Zkusila to tak dalším centem, který ale opět nebyl úspěšný. I proto se asi už u lavičky rozcvičuje čtveřice hostujících fotbalistů.

52

No teď si Christensen hodně zahrál s trpělivostí rozhodčího, ten mu ale nakonec žlutou kartu nedal. Přitom hráč obejmul Sikana, a poslal ho k zemi. Navíc nevypadá na to, že by byl ve stoprocentní kondici.

51

Romeu centroval na hranici vápna. Po chvíli se k míči dostal Raphinha, který z hranice vápna poslal přizemní ránu. Ta ale neměla jak rychlost, tak ani přesnost.

50

Araujo poslal dlouhý míč do vápna, tam ho ale zneškodnila obrana soupeře. Po chvíli si Riznyk trochu zariskoval při rozehrávce.

49

Barcelona roztáhla hru, nyní kombinuje s využitím celé šířky herní plochy. Zatím jí to ale nepomáhá k nalezení cesty k brance soupeře.

47

Sikan okamžitě větrá Barcelonu i na počátku druhého poločasu. Tentokrát si seběhl z pravé strany znovu do velkého úhlu a prověřil ter-Stegena.

46

Začal druhý poločas.
První poločas je u konce. Dlouho jsme sledovali vyrovnaný duel, oba týmy si tvořily nějaké akce, ale většinou selhaly ve finální fázi. Danylo Sikan byl hodně aktivní a větral obranu Barcelony. Právě tento hráč nakonec také udeřil a poslal Šachtar do vedení skvělou hlavičkou. U inkasované branky rozhodně neměl čisté svědomí Marcos Alonso, který to úplně vypustil. Ukrajinský celek tak po poločase vede 1:0.

45+2

První poločas skončil.

45+2

Žlutá karta pro tým FC Barcelona (Ronald Araújo).

45+1

Hlavní arbitr dnešního utkání nastavuje k tomuto poločasu ještě dvě minutky nad rámec základní hrací doby. Je to docela překvapení, dvě minutky zabralo určitě jen úvodní ošetřování brankáře Riznyka.

45

Newerton si vyžádal míč na levou stranu, byl ale příliš rychlý. Naběhl si za obranu ještě před dlouhou přihrávkou spoluhráče, a tak sudí odpískal ofsajd.

44

Hráči Barcelony si nyní rychle vyměnili několik míčů. Nakonec se Ferrán Torres rozhodl odcentrovat, jeho vzdušný míč ale byl velice špatný.

43

Danylo Sikan se znovu nachomýtl k rychlému úniku za obranu, ale Taras Stěpaněnko mu tentokrát nedokázal doručit dobrý centr. Míč poslal až na ter-Stegena.

42

Šachtar je gólem očividně nabuzen. S míčem kombinuje, Barceloně ho vůbec nepůjčuje. Zatím se ale nedostává k brance.

40

40. Danylo SIKAN - 1:0

40

Šachtar Doněck právě vstřelil branku! Nádherná akce Šachtaru posílá domácí tým do vedení! Jeden z hráčů od poloviny na levé straně poslal dlouhý ventr na pravé křídlo. Tam si naběhl za obranu Gočolejšvili, který pak krásným centrem do vápna našel DANYLA SIKANA. Nejlepší střelec Šachtaru v Lize mistrů hlavičkou do pravého vinglu přidal svůj čtvrtý letošní gól. Asistence: Giorgij Gočolejšvili.

39

Nyní se Alonso dostal k centru z levé strany znovu. Tentokrát se mu to povedlo mnohem lépe. Španěl hlednal na zadní tyči Raphinhu, který ale hlavou ve výskoku míč minul.

38

Gavi přenechal míč na levém křídle Marcosi Alonzovi, který ale centroval opravdu příšerně. Barcelona alespoň po chvíli získala autové vhazování.

37

Nyní šlo vidět, že problémy nemá jen Raphinga, ale taky Zubkov, který si musel sundat kopačku i ponožku, a nechat si nohu stáhnout a ošetřit. Oba hráči ale budou pokračovat ve hře.

36

Na trávník se po souboji svalil Raphinha. Ten nevstává z pažitu a drží se za levou nohu. Při předchozím souboji křídelník Barcelony hodně špatně došlápl.

35

João Cancelo dostal míč do šestnáctky. Tam se chvíli snažil prodriblovat, následně dokonce vypálil, ale trefil pouze jednoho z protihráčů.

34

Giorgij Gočolejšvili byl pod tlakem, chtěl míč odkopnout od svého vápna. Nakonec to udělal skvěle, nastřelil míč přímo do Torrese, od kterého se míč odrazil za vnější brankovou čáru.

33

Raphinha dostal míč na pravou stranu. Dlouho vyčkával, až se mu otevře prostor pro centr na některého ze spoluhráčů. To se stalo, jenže křídelník Barcelony přihrávku hodně zkazil.

32

Nyní ale právě rychlý brejk domácím vůbec nevyšel. Jeden z hráčů míč poslal za obranu, jenže balon byl až příliš dlouhý, Sikan ho nestihl, a tak si ho vzal jednoduše ter-Stegen.

31

Na straně Barcelony chybí nějaká pořádná myšlenka. Fotbalisté Šachtaru zatím skvěle kryjí prostor před a kolem vápna, navíc umí založit rychlé a nebezpečné brejky.

30

Je za námi půl hodinka hry. Nevidíme úplně špatný fotbal, oba týmy si tvoří zajímavé příležitosti, ale chybí finální fáze a nějaké pokusy o ohrožení branky. Nebezpečnějším byl zatím Šachtar.

29

Riznyk trochu zabrnkal na nervy příznivcům Šachtaru, protože hodně zariskoval při rozehrávce ve vápně, nakonec ale dokázal míč doručit bezpečně svému spoluhráči.

27

Ferrán Torres dostal přihrávku na pravé křídlo, kde se snažil projít přes soupeře v souboji jeden na jednoho, ale o fotbalistu Šachtaru spíš zakopnul a spadl k zemi.

26

Doněcku se nyní otevřela cesta po pravé straně. S míčem sprintoval Zubkov, který pak poslal přízemní kolmici na střed, kam ale nestihl doběhnout Sikan.

25

Taras Stěpaněnko si nyní nerozuměl s Newertonem, od kterého očekával sprint podél levé autové lajny. Míč tam nakopl, jenže ani Newerton, ani Matvijenko a nikdo další z Šachtaru neměl v úmyslu za míčem spěchat. Barcelona ho tak získala hodně jednoduše.

24

Taras Stěpaněnko přenesl hru k levé čáře na Newertona. Ten pak zahrál zpět na střed, ale Šachtar už se k vápnu dostat nedokázal.

23

Teď zachránil situaci Christensen, který předběhl Sikana, jenž už znovu mířil za volným míčem, aby mohl přejít do brejku. Jestli jsem před chvílí psal, že Araujo vypadá dnes dobře, tak to rozhodně platí i o útočníku Šachtaru, který hodně větrá soupeřovu obranu.

22

Araujo parádně odzbrojil soupeře před vlastním vápnem, následně míč zatáhl, a pak ho parádně vyvezl až k půlící čáře. Araujo dnes vypadá velice dobře.

21

Robert Lewandowski se nyní dokázal uvolnit, a to po krásných jeslích, které nasadil jednomu z protihráčů İlkay Gündoğan. Polský snajpr se ale dostal blízko k brankáři a bez většího zavinění upadl. Za tohle sudí opravdu penaltu pískat nemohl.

20

Hra se trochu zpomalila, oba týmy si moc nedokážou najít cestu k brance. Hodně se kombinuje na polovině hřiště.

18

Šachtar dlouho kombinoval s míčem kolem půlící lajny, nedokázal se ale dostat do nějaké šance na útočnou polovinu. Barcelona pak míč přebrala.

17

Araujo měl další těžký úkol, Sikana, který si běžel za dlouhým obloučkem, ale dokázal předběhnout a v rychlosti zpracoval míč, který poslal ter-Stegenovi.

16

Raphinha se dostal k balonu. Neměl komu nahrát, tak z pozice před vápnem vypálil. Jeho rána nebyla vůbec špatná, skončila kousek nad brankou Riznyka.

15

Mykola Matvijenko si z levé strany s míčem seběhl až na malé vápno, odkud tvrdě vypálil. Ter-Stegen ale neměl těžký zákrok, protože hodně zmenšil úhel a Matvijenko do něj míč v podstatě napálil.

14

Sudakov přenesl hru ze středu na Giorgije Gočolejšviliho. Ten sprintoval po pravém křídle, nakonec se ale rozhodl pro dlouhou zpětnou přihrávku do obrany.

12

Alonso se dostal až k brankové čáře, odtamtud musel z první centrovat. Míč zamířil asi na střed velkého vápna, kde ho ale odpálil Mykola Matvijenko.

11

İlkay Gündoğan dostal přihrávku na půlkruh před vápnem. Odtamtud vypálil obloučkem, horní branku tyčky soupeřovy branky ale o kousek minutl.

10

Následně si se Sikanem velice dobře poradil Cancelo, který si k němu seběhl a začal krýt míč. Sikan ho chtěl sebrat, ale nedokázal to bez faulu.

9

Araujo skvěle vyskočil na dlouhý centr, kterým se Šachtar snažil uvolnit Sikana. Míč ale po hlavičce dostali na kopačky znovu hráči v oranžových dresech.

8

Barcelona po zisku míče rychle herní pomůcku převedla na útočnou polovinu, kousek za půlící lajnou ale ztratil míč Raphinha.

7

Ukrajinský celek vytěžil z akce po odkopu Arauja alespoň volný přímý kop. K tomu se postavili dva hráči, centroval nakonec Sudakov, a to na bližší tyč, kde ale byla obrana Barcelony.

6

Už se zase hraje, Riznyk bude moci pokračovat. Lékaři ho jen krátce oledovali. Nyní už útočí Šachtar Doněck.

5

Mimořádně důrazný Lewandowski při presinku atakoval Riznyka. Šel ale kolenem naproti noze jedničky Šachtaru. Ta teď nyní musí být ošetřována na hřišti.

4

Marcos Alonso se pustil do souboje s aktivním Giorgijem Gočolejšvilim. Oba se dostali na zem, Španěl pak protihráče, který rychle vstal, stáhl zpět na zem a dopustil se tak faulu.

3

Lewandowski se protlačil do pokutového území s míčem, tam ho ale parádně odstavil Giorgij Gočolejšvili, který rychle odkopl míč daleko od branky.

2

Úvodní výkop je za námi. Barcelona navlékla bílé dresy a modré šortky, zatímco "domácí" oblékli oranžové dresy a černé kraťasy.

1

Utkání právě začalo.
Úvodní sestavy:

FK Šachtar Doněck: Riznyk – Gočolejšvili, Bondar, Rakyckyj, Matvijenko – Stěpaněnko (C) – Zubkov, Kryskiv, Sudakov, Newerton – Sikan.
Náhradníci: Rudko – Azarov, Castillo, Eguinaldo, Čihrinskij, Kaščuk, Kelsy, Lemkin, Miroshi, Nazaryna, Šved, Topalov.

FC Barcelona: ter Stegen (C) – Cancelo, R. Araújo, Christensen, Alonso – Gündoğan, Romeu, Gavi – Raphinha, Lewandowski, F. Torres.
Náhradníci: Astralaga, Peña – Balde, Casadó, Félix, Koundé, F. López, I. Martínez, Pedri, Yamal.
VZÁJEMNÉ ZÁPASY

Barcelona – Šachtar 2:1 (25.10.2023)
Šachtar – Barcelona 0:1 (12.4.2011)
Barcelona – Šachtar 5:1 (6.4.2011)
FC BARCELONA

Barcelona skupinu podle očekávání vede. Nasbírala devět bodů, vstřelila osm gólů a inkasovala pouze jedinkrát. Nejdříve porazila Antverpy 5:0, následně Porto 1:0 a v již zmiňovaném domácím utkání taky Šachtar 2:1. Katalánci se nebudou moci spolehnout na služby Roberta, který trpí zraněním chodidla.
FK ŠACHTAR DONĚCK

Ukrajinský celek se aktuálně nachází v tabulce Ligy mistrů – skupiny H na třetí pozici. Ve třech zápasech dokázal nasbírat tři body. Do soutěže vstoupil porážkou 1:3 s Portem, následně porazil 3:2 Antverpy, ale minule podlehl Barceloně 1:2. Ve třech duelech nastřílel pět branek, ale sedmkrát inkasoval. Tentokrát se bude muset obejít bez Konoplji, který má stopku za žluté karty, a taky bez Traorého, který si poranil šlachy.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:45. Zápas se kvůli aktuální situaci na Ukrajině odehraje na stadioně Volksparkstadion v německém Hamburku.

FK Šachtar Doněck – FC Barcelona

1:0

konec (1:0)

Zpět na online

Branky: 40. Sikan (Gočolejšvili)

Karty:   90+8. Newerton (SAC) – 45+2. R. Araújo (BAR)

Držení míče: 36 % : 64 %.
Střely na branku: 4:1. Střely mimo: 4:8. Rohy: 1:3. Ofsajdy: 4:0. Fauly: 10:9.

FK Šachtar Doněck: Riznyk – Gočolejšvili, Bondar, Rakyckyj, Matvijenko – Stěpaněnko (C) (73. Nazaryna) – Zubkov, Kryskiv, Sudakov, Newerton (90+8. Šved) – Sikan (62. Kelsy).
Náhradníci: Rudko – Azarov, Castillo, Eguinaldo, Čihrinskij, Kaščuk, Lemkin, Miroshi, Topalov.

Trenér: Marino Pusic

FC Barcelona: ter Stegen (C) – Cancelo, R. Araújo, Christensen, Alonso (60. Balde) – Gündoğan, Romeu (60. Pedri), Gavi (82. F. López) – Raphinha (60. Yamal), Lewandowski, F. Torres (60. Félix).
Náhradníci: Astralaga, Peña – Casadó, Koundé, I. Martínez.

Trenér: Xavi

Rozhodčí: Peljto – Ibrišimbegović, Beljo (BIH)