Menu

Fotbal

Liga národů žen - Liga B

Česko – Bělorusko

2:1

konec (2:0)

26.09.2023, 17:00 • Gradski stadium Velika Gorica • Martin Augustin (@ogy_16)

Tipsport: 1.04 18.3 50.0 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Statistiky zápasu:
Střely na branku: 3:5. Střely mimo: 4:5. Rohy: 4:6. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 6:8. (18:57:33)
České fotbalistky navázaly na výhru ve Slovinsku a po dnešním vítězství 2:1 nad Běloruskem mají v tabulce 4. skupiny Ligy národů B plný počet šesti bodů!

Nakonec to ale bylo mnohem složitější, než jsme po prvním poločase čekali. Po úvodním dějství se šlo do kabin za stavu 2:0, když se střelecky prosadily Kateřina Kotrčová a Klára Cahynová. Po změně stran však přišel zlepšený výkon Bělorusek. Ty v 54. minutě snížily hlavičkou Anastasije Valjukové po standardní situaci a i dál byly velice aktivní. Asi nejvíce nám zatrnulo v 77. minutě, kdy se k odraženému míči dostala Pilipenková a vyrovnání zabránila kvalitním zákrokem brankářka Lukášová.

Ještě dodám, že další zápasy Češky sehrají na konci října, kdy je čeká dvojutkání s Bosnou a Hercegovinou. Nejprve se představí na hřišti soupeřek a 31. října se koná odveta na novém stadionu v Hradci Králové.

90+4

Konec zápasu.

90+4

Střídání v týmu Česko:
ze hřiště odchází Kateřina Kotrčová, přichází Denisa Veselá.

90+3

Skvělá práce Franny Černé, která se nechala faulovat u vlastního rohového praporku. Karel Rada ještě jednou vystřídá.

90+2

Střídání v týmu Česko:
ze hřiště odchází Kristýna Růžičková, přichází Antónie Stárová.

90+1

Estonská hlavní rozhodčí nastaví tři minuty!

89

Nyní byla ošetřována Eliška Sonntagová. Ta bude moci pokračovat ve hře.

88

Do centru Kozjupaové šla nekompromisně brankářka Lukášová, která balón vyboxovala a u toho sestřelila i Michaelu Khýrovou. Sudí pak raději přerušila hru. Khýrová sice byla v první chvíli otřesená, ale už je v pořádku.

87

Bělorusky už zpátky v útoku. Jejich hru se snaží řídit Anastasija Linniková.

87

České hráčky snad otupily nápor Bělorusek a teď sbírají čas na útočné polovině.

86

Na pravé straně bojovala Miroslava Mrázová. Plzeňská fotbalistka ale nakonec nezískala ani rohový kop.

84

Střídání v týmu Bělorusko:
ze hřiště odchází Valerija Belajaová, přichází Anastasija Pobegajlová.

84

Do protiútoku směřovala Kristýna Růžičková, proti které ale včas vyběhla brankářka, která balón odkopla do autu. Česká hráčka pak po následné srážce zůstala ležet na trávníku, ale nakonec se to obejde bez nutnosti ošetření.

83

Bělorusky se ale ženou za vyrovnáním! Jedna z Bělorusek se už chystala k zakončení na bližší tyči, do které ji v poslední chvíli vložila kopačku obránkyně. Následný roh Linnikové Češky přestály.

82

Do konce zápasu schází možná deset minut. Češky potřebují udržet těsný náskok.

80

Střídání v týmu Česko:
ze hřiště odchází Andrea Stašková, přichází Miroslava Mrázová,
ze hřiště odchází Alena Pěčková, přichází Franny Černá.

79

Protiútok Češek skončil nepřesnou přihrávkou Staškové. Hra se otáčí na druhou stranu.

77

77. Dobrou střelu Pilipenkové vyrazila Lukášová.

77

A mohlo být vyrovnáno! Roh Linnikové vyboxovala Lukášová. Vzápětí střílela z hranice šestnáctky Anna Pilipenková a Lukášová musela rychle na zem, aby hrací předmět vyrazila!

76

34letá Anna Pilipenková je i ve svém věku rozhodně docela rychlou hráčkou. Nyní na levém křídle prohnala českou obranu a vybojovala rohový kop.

75

Andrea Stašková měla míč na hranici šestnáctky, ale nenašla si prostor ke střele. K té se pak neodhodlala ani Michaela Khýrová. Centr Aleny Pěčkové byl poté sražen do autu.

73

Anna Linniková to zkusila ze 30 metrů přímo. Mířila ale vysoko nad.

73

Rozhodčí po krátkém váhání odpískala faul Khýrové na Belajaovou. Hráčka Slavie už v té chvíli pelášila s míčem dopředu. Místo toho je tu standardka Běloruska.

71

Střídání v týmu Bělorusko:
ze hřiště odchází Milana Surovcevová, přichází Anastasija Šuppová.

70

Bělorusky zahrozily z rohu. Na centr Linnikové si naskočila trestuhodně volná Anastasija Novikovová, jejíž hlavičku naštěstí pokryla Lukášová.

68

Běloruskám byl odmáván ofsajd. Byla v něm Viktorija Valjuková.

67

Dědinová si nyní poradila s napadající Valjukovou a poté zklidnila hru přihrávkou na brankářku Lukášovou. Ta si vybrala pro rozehrávku nakrátko Pochmanovou.

67

Češky několikrát ztratily míč ve středu hřiště. Po změně stran si svěřenkyně kouče Rady koledují.

66

Anna Linniková přešlapovala s míčem na pravém rohu šestnáctky. Její střela pak ale postrádala razanci a navíc směřovala přímo do připravené Lukášové.

65

Šlajsová nepočítala s přihrávkou od Dědinové a míč ji unikl do autu. Vhazují běloruské hráčky.

64

Češky vyrážely do zajímavého protiútoku. Ten dotáhla Sonntagová až do pokutového území, ovšem tam nedokázala balón předat volné hráčce vpravo.

63

Po nedovoleném zákroku Cahynové na půlce budou rozehrávat běloruské fotbalistky.

62

Andrea Stašková doběhla nákop Dědinové a z pravé strany odcentrovala. Našla Michaelu Khýrovou, které ale střela příliš nesedla a brankářka Voskobovičová zakročila snadno.

59

Rozehrávka brankářky Lukášové skončila jen u Bělorusek. Ty jsou ve druhém poločase výrazně pohyblivější a také výše napadají.

58

Běloruská kapitánka Anastasija Linniková dostává žlutou kartu za nedovolený zákrok na Elišku Sonntagovou ve středu hřiště.

57

Bělorusky musely v kabině dostat od trenéra pořádnou sodu, protože po změně stran začaly hrát úplně jinak. České fotbalistky mají najednou velké problémy.

54

54. Viktorija VALJUKOVÁ - 2:1

54

Bělorusko právě vstřelilo branku!
Bělorusky jsou za zvýšenou aktivitu odměněny kontaktním gólem! Po centru ze standardní situaci z hloubi pole si nejvýše vyskočila VIKTORIJA VALJUKOVÁ, která balón hlavou prodloužila k levé tyči z pohledu Lukášové. Ta v tomto případě už nestačila zasáhnout – 2:1.

53

Odražený míč po rohu napálila vedle brány Anna Pilipenková.

52

52. Lukášová vychytala Valjukovou.

52

Bělorusky začínají hrozit! Pilipenková nahrála z levé strany do šestnáctky Viktoriji Valjukové. Ta se obtočila kolem Pochmanové a dobře střílela k bližší tyči. Češky podržela výborným zákrokem Olivie Lukášová, která balón vyrazila na roh!

52

K míči se snažila dostat Viktorija Valjuková. Mladá běloruská útočnice však faulovala bránící Anetu Dědinovou.

50

Bělorusky se pak ještě držely poblíž české šestnáctky. Je možné, že se budou snažit hrát aktivněji s touhou se zápasem něco udělat.

50

Anastasija Linniková centrovala dobře. Na bližší tyči ještě přišlo prodloužení hlavou, ovšem dobře pak zakročila Klára Cahynová.

49

Po odvrácené běloruské standardce budou české fotbalistky čelit rohovému kopu.

46

Střídání v týmu Bělorusko:
ze hřiště odchází Viktoryja Kazakevičová, přichází Valeryja Bohdanová,
ze hřiště odchází Anna Sasová, přichází Valerija Belajaová.

46

Začal druhý poločas.
Pohled do statistik:
Střely na bránu – 2:0
Střely mimo – 4:2
Rohové kopy – 4:1
České fotbalistky zatím plní v souboji s Běloruskem roli favoritek a směřují ke druhé výhře v Lize národů. Na první gól se čekalo do 28. minuty, kdy po přihrávce Staškové poslala zblízka míč do sítě Kateřina Kotrčová. O pár minut později pak navýšila skóre hlavou po rohovém kopu kapitánka Klára Cahynová. Běloruské hráčky si zatím žádnou výraznější šanci nevypracovaly.

45

První poločas skončil.

45

45. Nejprve do běloruské brány málem zapadl centrovaný míč. Dorážející Khýrová pak trefila do zad Sonntagovou.

45

Obrovský závar před běloruskou bránou! Vysoký centr Kateřiny Kotrčové padal do brány a Voskobovičová balón s námahou vyrazila alespoň k Michaele Khýrové. Ta svou dorážkou sestřelila herdou do zad vlastní spoluhráčku Elišku Sonntagovou. Rozhodčí vzápětí končí první poločas. Sonntagová je už na nohách a bude v pořádku.

44

Khýrová si zabíhala za obranu. Škoda, že k ní pas od Sonntagové neprošel. To už by křídelnice Slavie běžela sama na brankářku.

43

Stašková se snažila sklepnout míč pro Elišku Sonntagovou, která nezpracovala. Češky ale rychle získaly herní předmět zpátky pod své držení.

41

České stoperky si pohlídaly náběh Anny Pilipenkové. Následně zahrála Pochmanová malou domů na brankářku Lukášovou.

40

Hra se teď vcelku uklidnila. Míč se pohybuje ve středu hřiště.

37

Po hezké kombinaci na pravé straně se dostala k míči Kateřina Kotrčová. Ta odcentrovala a před bránou se k balónu dostala Michaela Khýrová. Ta možná ještě nabízela na zadní Staškové, ale ta nestihla včas zareagovat.

36

Bělorusky se vpředu neudržely u míče dlouho. Teď už hrají zase české hráčky.

35

Teď už je to samozřejmě veselé a zdá se, že Češky s přehledem plní roli favoritek.

33

33. Klára CAHYNOVÁ - 2:0

33

Česko právě vstřelilo branku!
A je to 2:0 pro české Lvice! Po rohovém kopu Michaely Khýrové se dostala na hraně malého vápna k hlavičce KLÁRA CAHYNOVÁ a brankářka Voskobovičová se jen smutně ohlédla za míčem, který skončil v síti.

31

České vedení je zasloužené z toho pohledu, že se většinou hraje na útočné polovině našich hráček. Byť gólová situace byla v podstatě první opravdovou gólovou šancí.

30

Mimochodem, Kateřina Kotrčová zaznamenala svůj premiérový gól v národním týmu!

28

28. Kateřina KOTRČOVÁ - 1:0

28

Česko právě vstřelilo branku!
České fotbalistky se ujímají vedení! Skvělou práci odvedla Andrea Stašková, která se uvolnila na levé straně šestnáctky. Pak poslala balón před bránu, kde ho KATEŘINA KOTRČOVÁ zblízka uklidila do sítě.

26

K míči se na útočné polovině dostala Michaela Khýrová. Udělala pár kroků a zkusila to levačkou. Její rána byla poměrně prudká, ale také letěla vedle levé tyče.

24

Kapitánka Linniková rozehrála nakrátko. Následně už hráčky Běloruska nevymyslely nic nebezpečného a bude se kopat od brány Olivie Lukášové.

24

Bělorusky se nyní dostaly ke svému prvnímu rohovému kopu v tomto zápase...

23

Protiútok Bělorusek na levém křídle nakonec vyřešila dobrým obranným zákrokem Aneta Dědinová.

23

České fotbalistky mají územní převahu. Zatím ale chybějí šance.

22

Nyní přišel centr Gabriely Šlajsové, který ale nepropadl až k Andree Staškové.

22

Češky se usadily na delší dobu na útočné polovině. Šlajsová hází aut poblíž pokutového území soupeřek.

21

Hraje se v komorním prostředí neutrálního stadionu ve Velike Gorici. Je jasné, že v Chorvatsku si na tento zápas moc diváků cestu nenašlo.

20

Gabriela Šlajsová si na pravé straně narazila míč se Staškovou a odcentrovala. Běloruská obrana odvrací.

19

Pro centr Sonntagové si došla brankářka Natalija Voskobovičová, která balón vyboxovala do bezpečí.

18

Michaela Khýrová se dostala na levé straně k míči po autovém vhazování. Svým centrem hledala Staškovou, před kterou protihráčka odpálila balón na roh.

16

Češky by měly být favoritkami duelu, ale nějaký drtivý tlak to zatím rozhodně není.

15

Bělorusky uklidňují hru přihrávkami na vlastní polovině.

13

13. Střela Sonntagové.

13

Českou akci táhla středem hřiště Eliška Sonntagová. Kapitána Sparty to nakonec zkusila sama a její křížná střela minula pravou tyč z pohledu brankářky Voskobovičové.

13

Gabriela Šlajsová si na pravé straně nerozuměla se spoluhráčkou. Zatím je tam dosti nepřesností.

12

Nepřesnost také na české straně. Andrea Stašková nedosáhla na hrotu na přihrávku. Vše začíná od brankářky Běloruska Voskobovičové.

10

Bělorusky mohly vyrazit do protiútoku, ale balón se přes Pilipenkovou dostal jen do zámezí. Vhazují české Lvice.

9

Kazakevičové utekl míč na půlce do zámezí. Vhazovat tak bude 22letá krajní obránkyně Slovácka Alena Pěčková.

8

Běloruská obrana odvrátila centr Elišky Sonntagové. České fotbalistky se ale opět dostaly k míči a mohou pokračovat v náporu.

7

Khýrová prošla dopředu na levé straně. Nahrávala Staškové, která to ale neměla na střelu a tak nakonec zapojila do hry Pěčkovou. Její centr byl zablokován a uvidíme tak první český roh.

6

Z hranice pokutového území to zkusila Andrea Stašková. Po zemi však mířila poměrně výrazně mimo.

6

České hráčky teď dobře napadaly rozehrávku soupeřek. Běloruská brankářka Voskobovičová tak odkopla míč jen do zámezí.

5

Khýrová to zkusila dlouhým míčem. Andrea Stašková nebo Eliška Sonntagová však v daném prostoru scházely.

5

Andrea Stašková byla přistižena v ofsajdovém postavení.

4

Michaela Khýrová si došla na vlastní polovině pro nedovolený zákrok. České fotbalistky tak mohou v klidu rozehrát.

2

Bělorusky se po výkopu Lukášové zase dostaly k míči a kombinují na své útočné polovině.

1

Jedna z Bělorusek to zkusila ze střední vzdálenosti. Bránu, kterou hájí Olivie Lukášová, ale minula.

1

Utkání právě začalo.
Trenér Karel Rada udělal oproti zápasu ve Slovinsku jedinou změnu v základní sestavě. Místo Denisy Veselé nastoupí na pravém kraji obrany Gabriela Šlajsová.
Úvodní sestavy:

Česko: Lukášová – Šlajsová, Dědinová, Pochmanová, Pěčková – Kotrčová, Sonntagová, Cahynová (C) – K. Růžičková, Stašková, Khýrová.
Náhradníci: Votíková, B. Růžičková – Dlasková, Huvarová, Bužková, Šubrtová, Cvrčková, Stárová, Hlouchová, Veselá, Mrázová, Černá.
Trenér: Karel Rada

Bělorusko: Voskobovičová – Kazakevičová, Novikovová, Kozjupaová, Slesarčiková – Linniková (C), Sasová, Pilipenková – Surovcevová, Valjuková, Šlapaková.
Náhradníci: Svidunovičová, Miklaševičová – Voskobovičová, Belajaová, Maherová, Pobegajlová, Maňukovová, Olchoviková, Šuppová, Sitnikovová, Kubičnajaová, Bohdanová.
Trenér: Jurij Malejev

Rozhodčí: Turiová – Kaivojaová, Nigulisová (EST).
Češky a Bělorusky se spolu utkaly i v poslední kvalifikaci o MS. Oba zápasy se hrály z důvodu sankcí na neutrálních hřištích. Bělorusko sehrálo domácí duel v Bělehradě, kde překvapivě zvítězilo 2:1. V odvetě na kyperské Larnace české fotbalistky zabraly a vyhrály vysoko 7:0.
Česko:
Ani Češky se dosud nikdy nekvalifikovaly na MS nebo EURO. Jejich cílem v rozehrané Lize národů je svou skupinu v Lize B vyhrát a postoupit do elitního áčka. To by později znamenalo konfrontaci s kvalitnějšími soupeřkami. V červenci svěřenkyně kouče Karla Rady sehrály dva přípravné zápasy v Opavě. Nejprve porazily 3:0 Slovenky, poté podlehly 0:2 Severním Irkám. Do Ligy národů vstoupily páteční výhrou 2:0 nad domácími Slovinkami, o kterou se postaraly góly ve 36. minutě Aneta Pochmanová a v 86. Klára Cahynová.

Kouč Rada se může spolehnout na dvě vyrovnané brankářky. Během dlouhodobého zranění hvězdy (a také známé Youtuberky) Barbory Votíkové, která nedávno podepsala smlouvu s anglickým Tottenhamem, se totiž na pozici reprezentační jedničky etablovala slávistka Olivie Lukášová. Ta odchytala také zápas ve Slovinsku. Z aktuální nominace působí v zahraničí také záložnice Klára Cahynová (Sevilla) a útočnice Andrea Stašková (AC Milan) a nově obránkyně Antonie Stárová. Ta v létě zamířila ze Sparty do francouzského Guingampu. V aktuálním kádru naopak schází třeba zraněná Kateřina Svitková (Chelsea) či Kamila Dubcová (AC Milan).
Bělorusko:
Fotbalové reprezentantky Běloruska si nikdy nezahrály na velkém turnaji. Poprvé se představily v kvalifikaci o ME v roce 1997, ale postupu na šampionáty se nikdy ani nepřiblížily. V kvalifikačních bojích o nedávné MS v Austrálii a Novém Zélandu obsadily Bělorusky ve své skupině čtvrté místo z pěti týmů, když získaly sedm bodů za dvě výhry, jednu remízu a pět porážek. Před nimi skončily právě Češky.

Ligu národů zahájily reprezentantky Běloruska porážkou 1:2 s Bosnou a Hercegovinou. V červenci pak odehrály dva přípravné zápasy s Uzbekistánem. První vyhrály 4:1, ve druhém případě pak 1:2 padly.

Většina běloruských fotbalistek hraje doma nebo v Rusku. Pouze útočnice Karina Olchooviková hraje italskou Serii A za Sassuolo.
Vítám tu všechny milovníky fotbalu! České fotbalistky v úterý čeká jejich druhé vystoupení v Lize národů B. Papírově jako domácí celek se v chorvatské Velké Gorici představí proti Bělorusku. Utkání se nemůže hrát na území Česka kvůli vládním sankcím souvisejících s tím, že běloruský režim podporuje ruské počínání vůči Ukrajině.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.

Česko – Bělorusko

2:1

konec (2:0)

Zpět na online

Branky: 28. Kotrčová, 33. Cahynová – 54. Valjuková

Karty:   58. Linniková (BLR)

Střely na branku: 3:5. Střely mimo: 4:5. Rohy: 4:6. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 6:8.

Česko: Lukášová – Šlajsová, Dědinová, Pochmanová, Pěčková (80. Černá) – Kotrčová (90+4 Veselá), Sonntagová, Cahynová (C) – K. Růžičková (90+2 Stárová), Stašková (80. Mrázová), Khýrová.
Náhradníci: Votíková, B. Růžičková – Dlasková, Huvarová, Bužková, Šubrtová, Cvrčková, Stárová, Hlouchová, Veselá, Mrázová, Černá.

Trenér: Karel Rada

Bělorusko: Voskobovičová – Kazakevičová (46. Bohdanová), Novikovová, Kozjupaová, Slesarčiková – Linniková (C), Sasová (46. Belajaová, 84. Pobegajlová), Pilipenková – Surovcevová (71. Šuppová), Valjuková, Šlapaková.
Náhradníci: Svidunovičová, Miklaševičová – Voskobovičová, Belajaová, Maherová, Pobegajlová, Maňukovová, Olchoviková, Šuppová, Sitnikovová, Kubičnajaová, Bohdanová.

Trenér: Jurij Malejev

Rozhodčí: Turiová – Kaivojaová, Nigulisová (EST)

Diváci: 23