Menu

Další

Tour de France

4. etapa: Dunkerque - Calais

Vítěz: W. van Aert (BEL/TJV)

konec

05.07.2022, 13:30 • Patrik Sandev (@Thimpu25)

Konečné pořadí (4. etapa):
1. Wout van Aert (BEL/TJV) – 4:01:36
2. Jasper Philipsen (BEL/ADC) +0:08
3. Christophe Laporte (FRA/TJV) +0:08
4. Alexander Kristoff (NOR/IWG) +0:08
5. Peter Sagan (SVK/TEN) +0:08
6. Luca Mozzato (ITA/BBK) +0:08
7. Danny van Poppel (NED/BOH) +0:08
8. Hugo Hofstetter (FRA/ARK) +0:08
9. Michael Matthews (AUS/BEX) +0:08
10. Benjamin Thomas (FRA/COF) +0:08

CÍL

Za vítězem Woutem van Aertem (BEL/TJV) se ještě odehrála tuhá bitva o stupně vítězů. A nakonec druhé místo urval Jasper Philipsen (BEL/ADC), přičemž stáj Team Jumbo–Visma uzmula ještě třetí příčku, a to zásluhou Christopheho Laporteho (FRA/TJV)!

CÍL

Wout van Aert (BEL/TJV) nastoupil v pravý čas zhruba deset kilometrů před cílem při stoupání na Cote du Cap Blanc-Nez a svůj únik dotáhl do zdárného konce. Má tak přece svůj první triumf na letošní Tour de France po získaných třech druhých místech!

3 KM

Stále na čele, belgický závodník má situaci plně pod vlastní kontrolou. Jede na plné obrátky, početná grupa za ním nedokáže reagovat. Wout van Aert (BEL/TJV) se stane vítězem, pokud ho tedy nepotká například nějaký nepříjemný pád. Jak už třeba hovořil před startem této etapy Adrien Petit (FRA/IWG), Cote du Cap Blanc-Nez, nacházející se 10 kilometrů před cílem, může a mělo zkrátka zásadní vliv na dění této etapy.

Vrchařská prémie – Cote du Cap Blanc-Nez – 4. kategorie:

1. Wout van Aert (BEL/TJV)

10 KM

Wout van Aert (BEL/TJV) vyjel na Cote du Cap Blanc-Nez jako první a vrhá se do samostatného úniku! Evidentně vůbec nechce čekat na nějaký závěrečný finiš. A vytvořil si docela slušný náskok nějakých čtyřiceti, padesáti metrů na ostatní, kteří jeho tempu nedokážou vůbec stačit. Parádní nástup Belgičana a jeho stáje, opravdu parádní! To je cyklistika, na kterou se dívá hezky.

11 KM

Tvrdá ofenzíva ze strany Team Jumbo–Visma! Okamžitě stáhli manko na Anthonyho Pereze (FRA/COF), jehož únik tak definitivně skončil, a vrhají se rázně na Cote du Cap Blanc-Nez! A to včetně muže ve žlutém dresu Wouta van Aerta (BEL/TJV)! Peloton je aktuálně zcela rozdělen, některé týmy nástup absolutně nezachytily.

12 KM

Vítr zřejmě fouká zleva na hodně otevřeném prostoru, peloton hodně zrychluje, evidentně jsou snahy o jeho štěpení. Anthony Perez (FRA/COF) se už vrhá vstříc stoupání na možná klíčový kopec této etapy, a to Cote du Cap Blanc-Nez!

23 KM

Statečně se drží na čele stále osamocený Anthony Perez (FRA/COF). Ale je vidět, že prostě vadne. Už jen 40 sekund zbývá z jeho náskoku na peloton, který navíc zrychluje před klíčovými větrnými pasážemi této etapy. V hlavním balíku probíhají velká škatulata, všechny stáje totiž chtějí mít co nejvýhodnější pozici před posledními dvaceti kilometry.

35 KM

Teď vznikla na jednom ze zúžení menší kolize, lépe řečeno zadek pelotonu byl zablokovaný. Nejvíce celou situaci odnesl Louis Meintjes (RSA/IWG), který se nacházel na posledním místě. Ale měl by být zase rychle zpátky v hlavním balíku, podobně jako třeba Brandon McNulty (USA/UAD). K ničemu hrozivému nedošlo.

41 KM

Magnus Cort Nielsen (DEN/EFE) byl nyní pohlcený pelotonem. Se svým dnešním vystoupením každopádně může být spokojený, do boje o puntíkatý dres získal pět bodů z možných šesti. A je jasné, že svůj trikot poveze i do následujících dvou etap, o čemž mimochodem rozhodl hned na prvním bodovaném vrcholu.

44 KM

Anthony Perez (FRA/COF) se osamostatňuje od Magnuse Corta Nielsena (DEN/EFE)! A svůj únik se nyní pokusí provádět samostatně. Samozřejmě by totiž velmi rád urval červené číslo pro nejaktivnějšího cyklistu etapy. A je dost pravděpodobné, že se ho Francouz po skončení závodu opravdu dočká.

Vrchařská prémie – Cote du Ventus – 4. kategorie:

1. Magnus Cort Nielsen (DEN/EFE) – 1 bod

48 KM

Magnus Cort Nielsen (DEN/EFE) získal jedenáctý bod do vrchařské soutěže! Anthony Perez (FRA/COF) byl druhý, opět se přitom pouze svezl se svým kolegou, kterému šlo o pokoření tohoto vrcholu a být na něm jako první samozřejmě daleko více.

68 KM

Magnus Cort Nielsen (DEN/EFE) na Cote de Harlettes, podobně jako na Cote de Nielles-lés-Bléquin, získal další bod do soutěže o puntíkatý trikot znovu vlastně bez boje. Anthony Perez (FRA/COF) se za ním jen vyvezl. Dán tak zvítězil už podesáté v řadě na letošním ročníku TdF na bodovaném kopci. Co ještě jedenáctý úspěch v pořadí? Ten je daleko. A únik přitom vadne, peloton zrychluje.

71 KM

Aleksandr Vlasov (BOH) vystoupal pohotově na Cote de Nielles-lés-Bléquin a vrátil se pak zpátky do pelotonu. Mimochodem Mads Pedersen (DEN/TFS) se taktéž na chvilku objevil vzadu za hlavním balíkem a při návratu se málem srazil s jedním ze stájových vozů! Ten naštěstí svůj proces předjíždění zastavil včas. Jinak by došlo evidentně na hodně, hodně nepříjemný karambol. Výsostní spurter stáje Trek–Segafredo si hodně oddechl, že vše dopadlo dobře.

Vrchařská prémie – Cote de Nielles-lés-Bléquin – 4. kategorie:

1. Magnus Cort Nielsen (DEN/EFE) – 1 bod

74 KM

Ještě dvě stě metrů před vrcholem na Cote de Nielles-lés-Bléquin byl Magnus Cort Nielsen (DEN/EFE) druhý, nakonec ale zase on vystoupal na bodovaný kopec jako první. Anthony Perez (FRA/COF) mu vůbec nebránil, šetřil síly. Opravdu stěží odhadovat, jak dlouho jejich únik potrvá, na první pohled je zřejmé, že jim těžknou nohy více a více.

Vrchařská prémie – Cote de Remilly-Wirquin – 4. kategorie:


1. Magnus Cort Nielsen (DEN/EFE) – 1 bod

99 KM

Také poosmé v řadě se na letošní Tour de France dostal na bodovaný vrchol Magnus Cort Nielsen (DEN/EFE)! Tentokráte mu Anthony Perez (FRA/COF) tolik odporu nekladl, podobně jako při předchozím počínání na Cote de Cassel. Dán tak na Cote de Remilly-Wirquin zase stvrdil svůj puntíkatý trikot.

Sprinterská prémie – Lumbres:

1. Anthony Perez (FRA/COF) – 20 bodů
2. Magnus Cort Nielsen (DEN/EFE) – 17 bodů
3. Fabio Jakobsen (NED/QST) – 15 bodů
4. Wout van Aert (BEL/TJV) – 13 bodů
5. Michael Mörköv (DEN/QST) – 11 bodů
6. Peter Sagan (SVK/TEN) – 10 bodů
7. Christophe Laporte (FRA/TJV) – 9 bodů
8. Caleb Ewan (AUS/LTS) – 8 bodů
9. Brent Van Moer (BEL/LTS) – 7 bodů
10. Florian Vermeersch (BEL/LTS) – 6 bodů
11. Daniel Oss (ITA/TEN) – 5 bodů
12. Tim Wellens (BEL/LTS) – 4 body
13. Nils Politt (GER(BOH) – 3 body
14. Maciej Bodnar (POL/TEN) – 2 body
15. Tadej Pogačar (SLO/UAD) – 1 bod

103 KM

Nebyla to vyložená dechberoucí bitva, sprinteři moc sil nevynaložili. Wout van Aert (BEL/TJV) byl na čele, a ačkoli ho nakonec předskočil Fabio Jakobsen (NED/QST), situaci ohledně zeleného trikotu si pohlídal. Rozjížděč Michael Mörköv (DEN/QST) dojel těsně za nimi, Peter Sagan (SVK/TEN) se pak objevil na celkovém šestém místě na sprinterské prémii v Lumbres.

104 KM

Na sedmi minutách je už náskok vedoucího dua ve složení Magnus Cort Nielsen (DEN/EFE) a Anthony Perez (FRA/COF)! Na vyšších hodnotách dosud ještě nebyl. Také peloton se jinak mílovými kroky blíží Lumbres, které nabídne za malou chvilku souboj spurterských es.

133 KM

První hodně zajímavý moment se udál v pelotonu! Ten se totiž rozdělil na dvě části. A třeba i Mathieu van der Poel (NED/ADC) se nacházel jednu chvíli mimo hlavní pole, podobně jako Guillaume Martin (FRA/COF) a Thibaut Pinot (FRA/GFC)!

Vrchařská prémie – Cote de Cassel – 4. kategorie:

1. Magnus Cort Nielsen (DEN/EFE) – 1 bod

141 KM

Moc hezký souboj! Anthony Perez (FRA/COF) nechtěl nechat svému soupeři na Cote de Cassel nic zadarmo, zhruba čtyři sta metrů před vrcholem začal šlapat do plných, nakonec ale byl Magnus Cort Nielsen (DEN/EFE) na dlažebních kostkách přece rychlejší a svého soka předstihl. Dán tak urval sedmý bod a v puntíkatém trikotu pojede minimálně i v dalších dvou dnech.

153 KM

Průběžné pořadí:

1. Magnus Cort Nielsen (DEN/EFE), Anthony Perez (FRA/COF)
2. peloton +6:00

170 KM

Tahle etapa začíná podobně jako ta včerejší. Magnus Cort Nielsen (DEN/EFE) okamžitě vystartoval dopředu, aby jel k první vrchařské prémii bránit svůj puntíkatý trikot. Jestliže se však ve třetí etapě nacházel v úniku sám, tentokráte k sobě má společnost, konkrétně Anthony Perez (FRA/COF) se s ním vydal do samostatné pouti.

4. etapa: Dunkerque - Calais

Vítěz: W. van Aert (BEL/TJV)

konec

Zpět na online


Statistiky:
Konečné pořadí (4. etapa):
1. Wout van Aert (BEL/TJV) – 4:01:36
2. Jasper Philipsen (BEL/ADC) +0:08
3. Christophe Laporte (FRA/TJV) +0:08
4. Alexander Kristoff (NOR/IWG) +0:08
5. Peter Sagan (SVK/TEN) +0:08
6. Luca Mozzato (ITA/BBK) +0:08
7. Danny van Poppel (NED/BOH) +0:08
8. Hugo Hofstetter (FRA/ARK) +0:08
9. Michael Matthews (AUS/BEX) +0:08
10. Benjamin Thomas (FRA/COF) +0:08
Žlutý trikot (po 4. etapě):
1. Wout van Aert (BEL/TJV) – 13:02:43
2. Yves Lampaert (BEL/QST) +0:25
3. Tadej Pogačar (SLO/UAD) +0:32
4. Mads Pedersen (DEN/TFS) +0:36
5. Mathieu van der Poel (NED/ADC) +0:38
6. Jonas Vingegaard (DEN/TJV) +0:40
7. Primož Roglič (SLO/TJV) +0:41
8. Adam Yates (GBR/IGD) +0:48
9. Stefan Küng (SUI/GFC) +0:48
10. Thomas Pidcock (GBR/IGD) +0:49
11. Michael Matthews (AUS/BEX) +0:50
12. Geraint Thomas (GBR/IGD) +0:50
13. Lennard Kämna (GER/BOH) +0:50
14. Mattia Cattaneo (ITA/QST) +0:55
15. Aleksandr Vlasov (BOH) +0:56
Zelený trikot (po 4. etapě):
1. Wout van Aert (BEL/TJV) – 170 bodů
2. Fabio Jakobsen (NED/QST) – 109 bodů
3. Peter Sagan (SVK/TEN) – 80 bodů
4. Christophe Laporte (FRA/TJV) – 66 bodů
5. Jasper Philipsen (BEL/ADC) – 66 bodů
Puntíkatý trikot (po 4. etapě):
1. Magnus Cort Nielsen (DEN/EFE) – 11 bodů
2. Wout van Aert (BEL/TJV) – 1 bod
Bílý trikot (po 4. etapě):
1. Tadej Pogačar (SLO/UAD) – 13:03:15
2. Thomas Pidcock (GBR/IGD) +0:17
3. Florian Vermeersch (BEL/LTS) +0:26
4. Brandon McNulty (USA/UAD) +0:36
5. Kevin Geniets (LUX/GFC) +0:51
Týmová soutěž (po 4. etapě):
1. Team Jumbo–Visma – 39:09:52
2. Ineos Grenadiers +0:29
3. Trek–Segafredo +0:45
4. Quick-Step Alpha Vinyl Team +0:50
5. Bora–Hansgrohe +1:05
Červené číslo (po 4. etapě):
Anthony Perez (FRA/COF)
Vrchařská prémie – Cote du Cap Blanc-Nez – 4. kategorie:
1. Wout van Aert (BEL/TJV) – 1 bod
Vrchařská prémie – Cote de Harlettes – 4. kategorie:
1. Magnus Cort Nielsen (DEN/EFE) – 1 bod
Vrchařská prémie – Cote de Nielles-lés-Bléquin – 4. kategorie:
1. Magnus Cort Nielsen (DEN/EFE) – 1 bod
Vrchařská prémie – Cote de Remilly-Wirquin – 4. kategorie:
1. Magnus Cort Nielsen (DEN/EFE) – 1 bod
Sprinterská prémie – Lumbres:
1. Anthony Perez (FRA/COF) – 20 bodů
2. Magnus Cort Nielsen (DEN/EFE) – 17 bodů
3. Fabio Jakobsen (NED/QST) – 15 bodů
4. Wout van Aert (BEL/TJV) – 13 bodů
5. Michael Mörköv (DEN/QST) – 11 bodů
6. Peter Sagan (SVK/TEN) – 10 bodů
7. Christophe Laporte (FRA/TJV) – 9 bodů
8. Caleb Ewan (AUS/LTS) – 8 bodů
9. Brent Van Moer (BEL/LTS) – 7 bodů
10. Florian Vermeersch (BEL/LTS) – 6 bodů
11. Daniel Oss (ITA/TEN) – 5 bodů
12. Tim Wellens (BEL/LTS) – 4 body
13. Nils Politt (GER(BOH) – 3 body
14. Maciej Bodnar (POL/TEN) – 2 body
15. Tadej Pogačar (SLO/UAD) – 1 bod
Vrchařská prémie – Cote de Cassel – 4. kategorie:
1. Magnus Cort Nielsen (DEN/EFE) – 1 bod
Žlutý trikot (po 3. etapě):
1. Wout van Aert (BEL/TJV) – 9:01:17
2. Yves Lampaert (BEL/QST) +0:07
3. Tadej Pogačar (SLO/UAD) +0:14
4. Mads Pedersen (DEN/TFS) +0:18
5. Mathieu van der Poel (NED/ADC) +0:20
6. Jonas Vingegaard (DEN/TJV) +0:22
7. Primož Roglič (SLO/TJV) +0:23
8. Adam Yates (GBR/IGD) +0:30
9. Stefan Küng (SUI/GFC) +0:30
10. Thomas Pidcock (GBR/IGD) +0:31
11. Michael Matthews (AUS/BEX) +0:32
12. Geraint Thomas (GBR/IGD) +0:32
13. Lennard Kämna (GER/BOH) +0:32
14. Mattia Cattaneo (ITA/QST) +0:37
15. Aleksandr Vlasov (BOH) +0:38
Zelený trikot (po 3. etapě):
1. Wout van Aert (BEL/TJV) – 107 bodů
2. Fabio Jakobsen (NED/QST) – 90 bodů
3. Dylan Groenewegen (NED/BEX) – 60 bodů
4. Peter Sagan (SVK/TEN) – 54 bodů
5. Magnus Cort Nielsen (DEN/EFE) – 42 bodů
Puntíkatý trikot (po 3. etapě):
1. Magnus Cort Nielsen (DEN/EFE) – 6 bodů
Bílý trikot (po 3. etapě):
1. Tadej Pogačar (SLO/UAD) – 9:01:31
2. Thomas Pidcock (GBR/IGD) +0:17
3. Florian Vermeersch (BEL/LTS) +0:26
4. Brandon McNulty (USA/UAD) +0:36
5. Nils Eekhoff (NED/DSM) +0:40
Týmová soutěž (po 3. etapě):
1. Team Jumbo–Visma – 27:04:48
2. Ineos Grenadiers +0:21
3. Trek–Segafredo +0:37
4. Quick-Step Alpha Vinyl Team +0:42
5. Bora–Hansgrohe +0:57
Červené číslo (po 3. etapě):
Magnus Cort Nielsen (DEN/EFE)