Menu

Hokej

Mistrovství světa

Finsko – Kanada

4:3

po prodl. (0:0, 0:1, 3:2 - 1:0)

29.05.2022, 19:20 • Nokia Arena, Tampere • Finále • Michal Luxa (@MisakMispulin), Milan Huppert

Tipsport: 2.45 4.25 2.64 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Zlaté medaile a pohár pro vítěze MS 2022 patří domácí finské reprezentaci

Poslední tečku za tímto světovým šampionátem udělal Valtteri Filppula, který převzal pohár pro mistry světa. Finské publikum se tak znovu raduje a v Tampere jej čeká dlouhá noc!

66:42

66:42 Sakari MANNINEN - 4:3

66:42

Finsko právě vstřelilo branku!
Je hotovo, zlato mají domácí Finové! Mikael Granlund v levém kruhu zachoval chladnou hlavu a posunul kotouč do pravého na SAKARIHO MANNINENA. Po jeho ráně z první Nokia Arena málem explodovala nadšením, protože Matt Tomkins se k levé tyči přemístit nestihl! Asistence: Mikael Granlund a Miro Heiskanen.

65:36

Finové mají velkou příležitost urvat pro sebe zlato. Thomas Chabot zprvu tlačil na Hannese Björninena povoleným způsobem, ale nakonec jej nešťastně zahákoval. Doplatí hráči ze zámoří na faul svého kapitána?

64:17

64:17 Heiskanen objel branku, puk za tyč ale nezasunul

64:17

Na levém křídle nabral obrovskou rychlost Miro Heiskanen, který se snažil obkroužit branku. Zatímco Matt Tomkins přesun nestíhal, tak Thomas Chabot černou gumu zastavil.

63:17

63:17 Rajalova bomba trefila Tomkinse

63:17

Po levém mantinelu nabral vysokou rychlost Toni Rajala. Pak se vydal křížem a skončil v pravém kruhu, ránu na zadní tyč vytěsnil Matt Tomkins pravým ramenem!

61:06

61:06 Barzal těsně minul finskou branku

61:06

Mathew Barzal nabral velkou rychlost jako vítr se prohnal kolem Samiho Vatanena, zakončení však poslal jen do boční sítě!

Střetnutí mezi Finskem a Kanadou se hraje na nekonečné prodloužení, tedy do doby, dokud jedna z reprezentací nevstřelí zlatou branku!

58:36

58:36 Maxime COMTOIS - 3:3

58:36

Kanada právě vstřelila branku!
Neskutečné, Kanada opravdu vyrovnává a finálové střetnutí je znovu vyrovnané! Mathew Barzal zapisuje třetí asistenci. Skvěle našel v předbrankovém prostoru MAXIMEA COMTOISE, jenž zvedl puk nad pravé rameno gólmana. Asistence: Mathew Barzal a Drake Batherson.

57:48

Gól platí, Kanada je na dostřel! Podaří se po parádním čtvrtfinálovém obratu stáhnout manko i proti Finsku, které v sobě navíc nese křivdu v podobě bezdůvodně vyloučeného Sillingera? To napoví následující vteřiny!

57:48

57:48 Zach WHITECLOUD - 3:2

57:48

Kanada právě vstřelila branku!
Hra bez gólmana přinesla kýžený efekt, Kanada snižuje! Mathew Barzal neváhal a posunul kus černé gumy do pravého kruhu na Zacha Whiteclouda, jehož dělovka z voleje na zadní tyč skončila mimo dosah Olkinuorovy vyrážečky. Asistence: Mathew Barzal a Josh Anderson.

57:48

Branka Kanady zatím neplatí, ovšem rozhodčí se ještě půjdou podívat na záznam hry. Odvolají důležitou trefu javorových listů? Nebo budou mít důvod k radosti?

57:38

Matt Tomkins se vydal na střídačku, což značí, že Kanada je v útočném pásmu a bude se snažit o vrácení do boje o zlaté medaile!

57:19

Finové zahráli přečíslení tři na dva skvěle! Juho Lammikko místo zakončení ještě nahrál pod sebe na Joela Armiu, jenž ovšem minul!

54:04

54:04 Joel ARMIA - 3:1

54:04

Finsko právě vstřelilo branku!
Reprezentace Suomi sahá po zlatých medailích! Po Lammikkem vyhraném vhazování se v levém kruhu chopil puku JOEL ARMIA a parádní ránou zápěstím ho pověsil o břevno do brány, Tomkins byl bez šance! Asistence: Juho Lammikko.

45:57

45:57 Mikael GRANLUND - 2:1

45:57

Finsko právě vstřelilo branku!
Zámořský celek posadil domácí reprezentaci sám na koně svou nedisciplinovaností! Na pravém kruhu se nacházel MIKAEL GRANLUND, jehož pokus zamířil kolem brankářova ramena do sítě. Finský hvězdný útočník tak otáčí stav na stranu Suomi – 2:1. Asistence: Mikko Lehtonen a Teemu Hartikainen.

45:22

45:22 Tomkins toho moc neviděl, přesto zasáhl vyrážečkou

45:22

Pěkná kombinace Finů vyvrcholila střelou Joela Armii z levého kruhu na přední tyč. Matt Tomkins se zatím prezentuje ve výborném světle, zakročil vyrážečkou!

45:00

Před brankou se nacházel osamocený Miro Heiskanen, na kterého mířila pomalá přihrávka. Matt Tomkins se snažil černou gumu vypíchnout, avšak neúspěšně. Finský obránce ale zblízka zamířil jen do kanadského gólmana.

44:13

Finská část publika slaví, jiná zase píská, jelikož Chris Driedger stojí u střídačky! Do hry tak musí vstoupit Matt Tomkins. Jak se mu povede?

44:13

44:13 Mikael GRANLUND - 1:1

44:13

Finsko právě vstřelilo branku!
Nokia Arena bouří nadšením, máme vyrovnáno! Lehtonen nabil Heiskanenovi, jehož zakončení bylo nepřesné, avšak kotouč se od zadního mantinelu odrazil šťastně do levého kruhu k MIKAELU GRANLUNDOVI a ten pohotovou ránou z první zrušil Driedgerovi čisté konto. Asistence: Miro Heiskanen a Mikko Lehtonen.

44:08

44:08 Finský obránce se udeřil do obličeje vlastní holí

44:08

Zámořský celek bude pětatřicet vteřin ve třech! Na trestnou lavici už totiž usedá Cole Sillinger, který dle rozhodčích trefil vysokou holí Heiskanena, ale ten se podle opakovaných záběrů zasáhl sám! Rozhodčí nyní Kanadu poškodili a ta na to může pořádně doplatit!

42:42

Reprezentace Suomi má k dispozici pětivteřinovou přesilovku pěti proti třem, pak bude následovat téměř kompletní přesilovka pět na čtyři. Dvě minuty za podrážení v útočném pásmu vyfasoval Noah Gregor.

40:47

Početní převaha pro Finsko! Na lavici hanby si odjel na dvě minuty odpočinout Nicolas Roy. Výrok rozhodčího? Nedovolené bránění.

38:37

38:37 Po Sallinenově bekhendu zachránila Driedgera spojnice kanadské branky

38:37

Zvoní tyč! Toni Rajala se krásně prosmýkl kolem Draea Bathersona a z levého kruhu trefil protihráče, od nějž se puk odrazil k Jeremu Sallinenovi, při jeho bekhendové dorážce zachránila Chrise Driedgera levá část brankové konstrukce.

36:09

36:09 Cozensovu dorážku zastavil v poslední chvíli Ohtamaa

36:09

U pravé tyče se rychle vytočil Pierre-Luc Dubois, který přihrával na zadní tyčku, odkud se okamžitou střelou předvedl Dylan Cozens. Jenomže celou situaci rychle dostoupil Atte Ohtamaa, jenž zachránil Finsko od další inkasované branky.

34:42

Nejzkušenější finský hráč Valtteri Filppula míří na trestnou lavici, jelikož v středním pásmu podrazil Joshe Andersona. Kanada může odskočit do dvoubrankového vedení, povede se jí to?

33:30

Za kanadskou branku zajel Saku Mäenalanen, který přihrával na hranici brankoviště, kde se nacházel důrazný Marko Anttila. Jenomže zámořský brankář je dnes tvrdý jako skála a ani tentokrát se nenechal propálit.

32:45

32:45 Heiskanen nova střela ani Armiova dorážka Driedgerera nepřekonala

32:45

Z pravého kruhu to tentokrát vyzkoušel Miro Heiskanen, jehož pokus vyrazil na druhou stranu Chris Driedger. S okamžitou dorážkou ještě přispěchal Joel Armia, ovšem nemířil přesně.

31:22

Reprezentace Suomi se může těšit z své premiérové početní převahy. Menší dvouminutový trest vyfasoval za podrážení protihráče, to se odehrálo za kanadskou bránou.

30:52

30:52 Armiova teč o kousek minula kanadskou branku

30:52

Z levé strany přihrával před branku Juho Lammikko a puk se snažil do branky usměrnit Joel Armia. Ovšem černá guma letěla jen kousek vedle pravé tyče a finský tlak dál pokračuje. Dočkají se domácí zaslouženého vyrovnání?

27:13

27:13 Lammikko v dobré pozici promáchl

27:13

Finské přečíslení nekončí kýženým vyrovnáním! Harri Pesonen vymyslel zajímavou žabičku na Juha Lammikka, který promáchl naprázdno! Následně bránící kanadský obránce vyhodil Driedgerovu bránu ze svého postavení,

24:00

24:00 Dylan COZENS - 0:1

24:00

Kanada právě vstřelila branku!
Další parádně sehraná přesilovka na šampionátu znamená vedoucí branku pro zámořskou reprezentaci! Mathew Barzal našel křižnou přihrávkou v pravém kruhu DYLANA COZENSE, jemuž už stačilo z jedné zamířit do horní poloviny branky. Jussi Olkinuora se ještě snažil černou gumu zastavit, ale nebyl tak rychlý, jak by Finsko potřebovalo – 0:1. Asistence: Mathew Barzal a Damon Severson.

23:25

Ponechaná výhoda trvala jen pár vteřin. Prvním vyloučeným je Niklas Friman, jenž o dorážku se snažícího Joshe Andersona zahákoval.

13:19

13:19 Lammikkova dorážka se mezi tři tyče nevešla

13:19

Palebnou pozici si před bránou a hledal, a nakonec i našel Juho Lammikko. Střela mu vyšla na bekhend, puk proletěl těsně vedle levé tyčky!

10:36

10:36 Anderson z výtečné pozice minul

10:36

Obrovskou šanci spálil Josh Anderson! Po výborné zadovce zůstal před Olkinuorou úplně volný, zakončení pravé tyčce ovšem gólman skvěle vyrazil betonem!

10:17

Přihrávku před branku posílal od mantinelu Marko Anttila, i když se k puku nedostal Hannes Björninen, byla kanadská branka v ohrožení. Kotouč se totiž snažil zachytit Ryan Graves, od jehož hole zamířil těsně nad vlastní branku!

09:19

09:19 Pokka našel Driedgerovu lapačku

09:19

A Finové opět ukázali, že do útoku se umí zapojovat i obránci! Středem najel do útočného pásma Miro Heiskanen a posunul kotouč vedle sebe do pravého kruhu Villemu Pokkovi, jeho ránu na přední tyčku skryl Driedger v lapačce!

Finsko – Kanada

4:3

po prodl. (0:0, 0:1, 3:2 - 1:0)

Zpět na online

Branky a nahrávky: 45. Granlund (Heiskanen, Lehtonen), 46. Granlund (Lehtonen, Hartikainen), 55. Armia (Lammikko), 67. Manninen (Granlund, Heiskanen) – 24. Cozens (Barzal, Severson), 58. Whitecloud (Barzal, Anderson), 59. Comtois (Barzal, Batherson)

Finsko: Olkinuora (Säteri) – Hietanen, Lehtonen, Pokka, Heiskanen, Vatanen, Friman, Ohtamaa, Lindell – Hartikainen, Manninen, Granlund (A) – Sallinen, Filppula (C), Rajala – Armia, Lammikko, Pesonen – Anttila (A), Björninen, Mäenalanen.
Trenér: Jukka Jalonen

Kanada: Driedger (45. Tomkins) – Graves, Chabot (C), Severson (A), Sanheim, Whitecloud, Holden, Mayo – Batherson, Dubois, Cozens – Anderson, Barzal, Sillinger – Roy, Lowry (A), Comtois – Gregor, Mercer, Johnson – Geekie.
Trenér: Claude Julien

Rozhodčí: Nord, Öhlund (oba SWE) – Briganti (USA), Synek (SVK)

Diváci: 11 487

Průběh zápasu
1. třetina
Po 1. třetině
2. třetina
23:25 FIN 2 Friman, hákování
24:00 CAN 0:1 Cozens (Barzal, Severson)
31:22 CAN 2 Holden, podrážení
34:42 FIN 2 Filppula, podrážení
Po 2. třetině
3. třetina
40:47 CAN 2 Roy, nedovolené bránění
42:42 CAN 2 Gregor, podrážení
44:08 CAN 2 Sillinger, vysoká hůl
44:13 FIN 1:1 Granlund (Heiskanen, Lehtonen)
44:13 CAN -Driedger +Tomkins (Střídání)
45:57 FIN 2:1 Granlund (Lehtonen, Hartikainen)
54:04 FIN 3:1 Armia (Lammikko)
57:48 CAN 3:2 Whitecloud (Barzal, Anderson)
58:36 CAN 3:3 Comtois (Barzal, Batherson)
Po 3. třetině
Prodloužení
65:36 CAN 2 Chabot, hákování
66:42 FIN 4:3 Manninen (Granlund, Heiskanen)
po prodl.