Menu

Další

Tiskové konference

Tisková konference k představení nové Multifunkční hokejové arény Pardubice

konec

11.05.2022, 12:00 • Dominik Dubovči

Tisková konrefence je po 80 minutách u konce, děkujeme za pozornost i všem čtenářům Onlajnů a těšíme se na vás při jiné příležitosti. (13:20:04)
Pavel Poulíček děkuje hostům za debatu i za pozornost. Na závěr všechny čeká zopakování krátkého videa s vizualizací projektu.
"Pokud dostihový spolek bude mít problémy a nenajde titulárního partnera, jsme připraveni mu pomoci. Nechceme mít vedle areny oprýskanou starou dámu, ale spíše stabilní a prosperující sestru. Respektujeme historii dostihů, vždyť letošní ročník Velké Pardubické bude už 132.," říká Dědek.
Václav Žižka kritizuje fakt, že se investor nezeptal Dostihového závodiště, co by tedy opravdu potřebovalo, aby mu nový projekt pomohl. Přiznává, že například stav tribun je nyní žalostný.
Dědek reaguje tím, že projekt tvořil tým odborníků, kteří vybrali právě tuto variantu, protože je z funkčního hlediska nejlepší, nejpraktičtější. A podle jeho názoru i směrem k sousedícímu závodišti.
Josef Koprivňanský, člen dozorčí rady Hospodářské komory ČR: "Chápu, že lidi mají obavy z nových věcí. Já tuto iniciativu ale vítám."

Václav Žižka, správce dostihové dráhy:
"Poslouchal jsem vás pane Dědku velmi pečlivě. Arena není špatný nápad, pomůže mnoha věcem. Ale všimli jste si, jak arena vypadá, jak zapadne do okolí? Také jsem stavasř, a myslím si, že projekt není dobře zvládnutý. Zadní částí je hala otočená k závodišti, chcete zastínit závodiště. Když už, tak mohla být v rohu areálu, propojená stromořadím se závodištěm. Z mého pohledu tady hala bude trčet a naše stará dáma Velká Pardubická bude vedle nablýskaného projektu vypadat jako chudá dáma. Pro mě je projekt obrovským zklamáním."
Ředitel letiště Pardubice Ivan Čech: "Takové aktivity zatraktivní náš region a povedou k tomu, že získáme zajímavá spojení do zajímavých destinací. Dopravci nás budou chtít obsluhovat, navíc budeme odbavovat i soukromé lety. Hala může pomoci i k lepší dopravní obslužnosti po zemi."
O mikrofon k diskuzi se přihlásil starší pán z davu.

"Jsem obyčejný člověk, ale myslím si, že koňařům se tento projekt nebude hodit. Myslím, že se mohlo vybrat vhodnější místo. Velmi se klaním těm, co se postarali o hvězdnou historii hokejového klubu. Nicméně jako koňařovi se mi tento projekt nelíbí. Škoda, že jste nevybrali jinou lokalitu."
Petr Dědek o jednání s vojáky (patří jim některé pozemky) i s kritickými ohlasy k jeho projektu: "Budeme skákat překážky, budeme komunikovat. Ale nerad bych, aby lidé v tom zapojení lhali. Mám rád, když si oponenti vyslechnou mnáš názor, všechny informace, a pak teprve debatují."
Pavel Poulíček: "Máme blízko letiště, takže největším hvězdám řekneme, že za deset minut po koncertu sedí v letadle. Oni nechtějí koncertovat v hlavních městech, oni chtějí ty nejlepší a největší haly."
Petr Dědek: "O2 Arena je 18 let stará. My budeme ale mít tu nejmodernější v Evropě, takže Pardubice se skrz konání sportovních i kulturních akcí dostanou na mapu celého světa."
Projekt podporují také bývalí hokejisté a legendy Dynama Tomáš Rolinek a Petr Sýkora.
Přichází legendy Dynama Vladimír Martinec a Bohuslav Šťastný.

Martinec vzpomíná, jak byl nadšený z hal, které byly postaveny za jeho mládí. Přeje si, aby hokejisté podobně nadšeně vítali novou halu, jako on dříve vnímal nejlepší haly Evropy.

Šťastný zase připomíná, že dříve patřila současná pardubická hala na druhé místo v Česku. Spodní řady byly nejlepší místa pro hokej, ale po mnoha rekonstrukcích už tomu tak není (z technických důvodů i zubu času).
Na předchozího řečníka reagoval zastupitel a předseda představenstva dostihového spolku, kde město drží 60 % akcií – Petr Kvaš. Připomíná, že město je stoprocentním vlastníkem areálu.

"Vnímám názory koňařů, ale mně to nevadí. Projekt přinese mnoho pozitiv – restaurace, hotel, parkoviště – to vše schází. jen proto, že je to velký projekt, přece nemůžeme odmítnout jen kvůli tradici. Chápu pana předsedu, ale z pozice vlastníka s projektem nemám problém."

"Ten prostor má 58 hekterů – jak jsou využivány dnes? Deset dostihů ročně a jedna výstava podle mě nejsou ohroženy tímto projektem."
"Sport je ikonou města. Přeji si, abychom psali krásnou historii Velké Pardubické i Dynama Pardubice. Ale takto dvě velké instituce vedle sebe by podle mě neměly fungovat. Je to velký projekt, který si zaslouží nové místo, velké a samostatné místo."

Samozřejmě to budeme řešit na představenstvu naší společnosti. Ale můj postoj je, že budu staromilec, a že tento projekt nepodpořím," překvapil Miller.
Na pódium přichází Jaroslav Miller, ředitel Dostihového spolku.
Dědek se nyní přirovnal k Tomáši Baťovi. "Vizionář, který investoval ve veřejném zájmu. Tímto směrem chceme jít taky," říká miiardář.
Úsměvy vyvolal Charvátův bonmot. Citoval svého syna, když poprvé viděl nový projekt. "Tyvole, to je krásný," řekl prý jeho syn.
"Děkuji panu Dědkovi, že věnuje čas, peníze a energii rozvoji hokejového klubu."
"Závodiště mělo finanční potíže a po Covidu jsou ještě citelnější. Proto si myslíme, že by nový projekt mohl pomoci. Za předpokladu, že se vše dobře prováže."
"První podmínka, kterou jsme panu Dědkovi dali, byla právě ta, aby stavba nepoškodila dostihové závodiště," říká primátor.
"Vnímám to jako vykročení do nového tisíciletí pro pardubické Dynamo."
Mikrofon převzal primátor města Pardubice, Martin Charvát.
"V roce 2025 bychom projekt rádi měli hotový. Projekt by měl sloužit minimálně 50 let. Vážíme si současné haly, ale do budoucna zkrátka dlouhodobě fungovat nemůže. Nechceme chodit na město s prosbou o vysoké investice, které budou nezbytné," upřesňuje svou vizi Dědek.
"Růstu cen a nedostatku stavebního materiálu se skupina Petra Dědka nebojí," řekl architekt.
"Pokrok nejde zastavit, technologie jdou dopředu. Návštěva zápasu v této hale bude zážitkem i vizuálním a zábavním, nejen sportovním. Budou zde LED mantinely, nejmodernější kostka, kamery které poskytnou ty nejlepší záběry a sestřihy či rozbory. Chceme tuhle halu vytvořit tak, aby mohla sloužit na té nejvyšší úrovni několik desetiletí do budoucna."
"Špičkové sportovní zázemí (i s regenerací, učebnami a ubytováním) může využívat hokejová mládež – dorostenci a junioři.

Počítáme s tím, že restaurace i bufety a návštevnické zázemí areny může sloužit i při jiných akcích u závodiště."
Architekt Vymetálek pokračuje:

"Kromě tohoto parkoviště, na kterém se teď nacházíme, nezabereme závodišti žádný pozemek. Mimochodem momentálně stojíme přesně v budoucím prostředním kruhu.

Dostihový sport je pro Pardubice stejně významným symbolem, jako perník a hokej. Tradice je zde jasná, a my chceme dostihům naopak pomoci.

Neexistuje prostor, který by byl dopravně bezporblémový. Po diskusi několika možností jsme se ovšem rozhodli pro prostor u závodiště, který nám přijde nejvhodnější právě zmiňovanou synergií.

Pokud se má Dynamo někam posunout, současnou halu už není z technických důvodů možné rekonstruovat tak, aby odpovídala standardům 21. století. Například střecha je příliš těžká a nejde na ni už nic postavit."
Petr Dědek chtěl po architektovi projekt nejlepší haly v Evropě. "Inspirací byla nová hala v Tampere, ale také matka příroda. Všechny budovy budou maximálně ekologické."

"Součástí budou také hotel, tělocvičny, kongresová hala, restaurace... Není to jen o hale. Mix těchto funkcí je jedinečný. Stavba má architektonický i společenský přesah."

"Hala musí žít, hala si na sebe musí vydělat. Naším cílem tedy je, aby v hale bylo 300 akcí za rok. Pardubice jsou nejen městem sportu, ale také městem se skvělou strategickou polohou, a proto se zde budou konat i různé kongresy a konference. Rádi bychom z Pardubic udělali konkurenta Praze," mluví už několik minut architekt.
Slovo má teď inženýr Tomáš Vymetálek, hlavní architekt.

"Kulturrní, společenské akce, kongresy... Objekt bude významem daleko přesahovat význam regionu. Chceme, aby se hala stala centrem městského života."
"Dynamo se nově stalo sponzorem druhého největšího dostihu v Pardubicích. Myslíme si, že vznikne zajímavá synergie s letištěm i závodištěm, vzniknou nové komunikace, postavíme i novou tribunu pro závodiště, která bude součástí parkovacího domu," řekl Dědek.
"Máme společenskou odpovědnost, je tu určitý veřejný zájem," ujišťuje Petr Dědek. "Po místní správě nechceme žádné peníze, je to soukromý projekt. Naopak z projektu vyplývá mnoho benefitů pro města, ať už jde o daně nebo turistickou návštěvnost a podobné ekonomické přínosy."
"Jak se vám líbí?" položil Pavel Poulíček otázku. Následovala ostrá reakce.

"Nelíbí, do dostihového prostředí se takový megalomanský projekt nehodí!" zařval Václav Žižka, správce dostihové dráhy. Zastává názor, že nová hala zničí historické prostředí dostihového závodiště.
Promítáno je další krátké video, tentokrát přímo s první vizualizací samotné multifunkční arény.
"Je za námi už kus práce, a spoustu práce je ještě před námi. Ale moc bych si přál, aby tento projekt vzniknul," prohlásil Dědek.
"Dynamo je organizací, která hýbe městem, krajem i celým českým sportem. K oslavám výročí chystáme mnoho akcí. Vést takový klub v této nelehké době je velkou výzvou, ale bojujeme a věříme, že budeme bojovat o medaile. Jako vizionář jsem si ale připravil pro Dynamo dárek."
Slovo přebírá Petr Dědek: "Vítám všechny hosty, moc si vážím toho, že jste dorazili."
Prezentace začíná krátkým videem s úspěchy pardubického hokeje, a také několika základními informacemi o historii klubu. Mimochodem HC Dynamo Pardubice slaví v roce 2023 sto let od svého založení.
Setkání moderuje Pavel Poulíček, který postupně vítá všechny hosty, mezi kterými je i krajský ředitel Hospodářské komory, starosta městského obvodu Pardubice – Svítkov, ředitel závodiště, i bývalí hráči Dynama – Petr Sýkora nebo Tomáš Rolinek.
Tisková konference právě začala.
Kontext před začátkem prezentace:

V pondělí 9. května 2022 se uskutečnil seminář pro zastupitele, na kterém investor Petr Dědek spolu se svým týmem představil plány na výstavbu nové moderní multifunkční arény v Pardubicích.

"Ještě před zmíněným seminářem jsem se spolu s primátorem Martinem Charvátem sešel s Petrem Dědkem, abychom prodiskutovali jeho projekt. Toto jednání bylo velmi věcné a konstruktivní. Pan Dědek silně vnímal naše postoje. Vyjasnili jsme si, že výstavba nové arény včetně ostatních investic jde za investorem," uvedl náměstek primátora Jan Nadrchal (ANO).

"Podpoříme tento projekt, pokud se na něm finančně nebude město podilet. Jsme připraveni být maximálně nápomocni v koordinaci všech procesů pro co nejrychlejší průběh realizace projektu, budeme klást důraz na ochranu všech zájmů města a ochranu jeho majetku," prohlásil primátor města Martin Charvát (ANO).

Investor zase sdělil, že pro dopravní obsluhu území je nutné vybudovat místní komunikaci od křižovatky ulic Školní×Pražská směrem za dostihové závodiště, aby došlo k propojení celého areálu se silnicí I/2 i ze severozápadního směru. „S panem Dědkem jsme předjednali, že výstavbu nové komunikace by mohl realizovat investor jako součást svého záměru coby protiplnění za získané pozemky. Předpokládáme, že hodnota pozemků potřebných pro výstavbu arény by se mohla rovnat právě částce potřebné na vybudování nové komunikace,“ dodal náměstek.

V zastupitelstvu města Pardubice přitom působí několik postav silně spojených s místním hokejovým klubem.

Přímo členem ANO je například Dušan Salfický, současný sportovní ředitel Dynama Pardubice. Politikem za ANO je také Jan Hrabal, bývalý tiskový mluvčí hokejového klubu. A v zastupitelstvu najdeme také legendu Vladimíra Martince, který ovšem reprezentuje Sdružení pro Pardubice.

Avizovaná podpora od zastupitelského klubu ANO je pro Petra Dědka optimistickou zprávou, protože politici strany Andreje Babiše tvoří třetinu všech současných politiků města.

Říjnové volby do zastupitelstva se ovšem blíží rychle, a se změnou sil se může změnit i podpora nového projektu. Pro prosazení multifunkční arény tedy platí – čím dříve, tím lépe.
Lehký rozruch již vzbudily dva rozhvory ohledně projektu – první přímo s investorem projektu, druhý se zastupitelkou Helenou Dvořáčkovou (nestraník).

https://www.hokej.cz/dedek-o-nove-arene-v-pardubicich-pomuze-klubu-mestu-i-zabave/5065087

https://www.hokej.cz/nova-hala-v-pardubicich-pan-dedek-by-si-mel-nejdriv-uklidit-zni-ze-zastupitelstva/5065373
Hlavním řečníkem tiskové konference bude investor Petr Dědek, účastnit se ovšem budou také hlavní architekt Tomáš Vymetálek, předseda představenstva Dynamo Pardubice Ondřej Heřman a primátor města Pardubic Martin Charvát.

Charvátova pardubická buňka ANO už včera deklarovala, že je připravena podpořit výstavbu nové multifunkční haly.

Uspěje skupina Petra Dědka se svými plány i u široké veřejnosti?
Vítáme vás u přenosu tiskové konference k představení projektu nové Multifunkční hokejové arény Pardubice.

Událost začíná v 12:00 na pardubickém dostihovém závodišti.

Tisková konference k představení nové Multifunkční hokejové arény Pardubice

konec