Menu

Fotbal

SheBelieves Cup

Česko – Island

1:2

konec (0:2)

21.02.2022, 00:20 • Dignity Health Sports Park, Carson, Kalifornie • Martin Augustin (@ogy_16)

Turnaj české ženy zakončí ve čtvrtek krátce po půlnoci soubojem s Novým Zélandem. To už je z mé strany vše. Přeji dobrou noc! (02:27:46)
České fotbalistky ve svém druhém vystoupení na SheBelieves Cupu podlehly Islandu 1:2. Naše hráčky mohou litovat zejména úvodní dvacetiminutovky duelu, v níž inkasovaly oba góly. Pak se dlouho nemohly střelecky prosadit, byť si šance dokázaly vytvořit. V zakončení však scházela přesnost, dostatečná razance a nebo i štěstí. Tak jako při střele Cahynové z úvodu druhého dějství, kterou vyškrábla brankářka na tyč. Kontaktní gól přišel až v 85. minutě, kdy po kolmici Mrázové obešla Michaela Khýrová gólmanku a poslala míč do odkryté brány. V závěrečném tlaku pak mohla vyrovnat Necidová, ta však hlavičkovala těsně vedle. Pozitivem je určitě výkon dvacetileté brankářky Olivie Lukášové, která odchytala druhou půli. Za 45 minut hry neinkasovala a připsala si minimálně tři skvělé zákroky.

90+3

Konec zápasu.

90+2

Dubcové se rozehrávka rohu nepovedla a místo ohrožení brány Islandu běžela Thorvaldsdóttirová sama na Lukášovou. Česká brankářka se nenechala prostřelit a předvedla svůj třetí skvělý zákrok ve druhé půli!

90+2

Gabriela Šlajsová ještě vydřela rohový kop v souboji s Gunnhildur Jónsdóttirovou. Ta si počínala velmi obětavě.

90+1

Zápas bude nastaven o dvě minuty! Češky mají drtivý tlak. Hraje se v podstatě v pokutovém území soupeřek, které zoufale brání.

89

89. Vyrovnání měla na hlavě Necidová. Bránu těsně minula.

89

To je škoda! Po rohovém kopu míč vyplaval na zadní tyči, kde byla Simona Necidová. Ta hlavičkovala těsně vedle brány!

89

Rychlonohá Khýrová zasprintovala na levé straně a poslala před bránu hodně nepříjemný míč! Ten jedna z obránkyň odpálila před nabíhající Staškovou na roh.

88

Češky vycítily šanci na vyrovnání. Nyní buší do defenzivy Islandu.

86

Stašková nyní sklepla míč na Miroslavu Mrázovou, která z hranice šestnáctky přestřeluje bránu.

85

85. Michaela KHÝROVÁ - 1:2

85

Česko právě vstřelilo branku!
Přeci jen je tu ještě zápletka! Miroslava Mrázová vysunula kolmicí za obranu MICHAELU KHÝROVOU. Ta si položila vybíhající brankářku Ívarsdóttirovou a pak už posílala míč do prázdné brány.

84

Střídání v týmu Island: ze hřiště odchází Natasha Anasiová, přichází Gudrún Arnardóttirová.

84

Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Jitka Chlastáková, přichází Andrea Stašková.

83

Po rohovém kopu přišel další fantastický zákrok Lukášové! K hlavičce se dostala Natasha Anasiová, která míč prudce umístila k levé tyči z pohledu české brankářky. Ta tam však nějakým způsobem dokázala natáhnout nohu a balón kopačkou vyrazit! Skvělý reflex i kloubní flexibilita Lukášové.

82

82. Zázračný zákrok Lukášové proti hlavičce Anasiové.

82

Nyní se blýskla Olivie Lukášová! Po standardní situaci míč propadl před bránu, kde se k němu dostala Sveindís Jónsdóttirová. Ta ale z bezprostřední blízkosti nepropálila českou brankářku!

80

Přízemní centr Gabriely Šlajsové našel Kamilu Dubcovou. Ta zakončovala z penalty přízemní střelou, kterou však pokryla brankářka Ívarsdóttirová. Škoda, to byla další dobrá šance!

78

Po souboji s čerstvou Sveindís Jónsdóttirovou je ošetřována Michaela Khýrová. Vypadá to ale, že bude moci pokračovat.

77

Střídání v týmu Island: ze hřiště odchází Selma Magnúsdóttirová, přichází Sveindís Jónsdóttirová.
Střídání v týmu Island: ze hřiště odchází Karitas Tómasdóttirová, přichází Gunnhildur Jónsdóttirová.

75

Amanda Andradóttirová táhla protiútok Islanďanek na levé straně. Zakončila ho nepřesnou střelou.

74

Khýrová se uvolnila na levé straně a odcentrovala. Našla ale pouze brankářku Ívarsdóttirovou.

73

Hezký pokus Jóhannsdóttirové, která si všimla, že se Lukášová nachází na hranici šestnáctky a tak ji zkusila téměř z půlky hřiště přelobovat. Bránu naštěstí pro český tým netrefila.

73

Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Klára Cahynová, přichází Tereza Krejčiříková.

72

Na levé straně měla před sebou dost prostoru Aneta Pochmanová. Její centr však obrana Islandu pokryla.

70

Michaela Khýrová přesprintovala Árnadóttirovou, která ji poblíž pokutového území poslala rukama k zemi. Pokud by to neudělala, postupovala by Češka z levé strany sama na bránu. K překvapení kouče Rady však rozhodčí Simonová ukazuje, že to byl čistý zákrok. No, to si nemyslím ani já...

69

Z levé strany centrovala Anna Dlasková. Balón nabíhající hráčky přelétl a skončil v rukavicích brankářky.

67

Z dálky prověřila brankářku Islandu Michaela Khýrová. Mířila do středu brány a Ívarsdóttirová byla připravena.

66

Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Kláda Cvrčková, přichází Gabriela Šlajsová.
Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Franny Černá, přichází Anna Dlasková.

63

Spolupráce střídajících hráček Islandu. Thorvaldsdóttirová byla u míče na pravém křídle. Přihrávkou pod sebe pak oslovila Ídu Marín Hermannsdóttirovou, která z první zamířila do středu brány. Balón zkrotila Lukášová.

63

Máme za sebou něco přes hodinu zápasu a Česko stále prohrává s Islandem o dva góly. Ty padly už v úvodní dvacetiminutovce.

60

Na míč si sáhla Olivie Lukášová, která pokryla střelu islandské hráčky k bližší tyči. Česká brankářka předvedla jistý zákrok.

58

Pryč je viditelná nervozita islandské brankářky z úvodu utkání. Nyní si došla pro centr Dubcové z pravé strany.

56

56. Střela Dubcové z přímého kopu.

56

Nyní přímý kop českého týmu z blízkosti levého rohu pokutového území. Kamila Dubcová to zkusila přímo na bližší tyč. Míč pravděpodobně směřoval těsně vedle, Ívarsdóttirová ale ještě vše pojistila tygřím skokem a tečí. Bude z toho roh.

55

Islanďanky přestály několik závarů v jejich šestnáctce. Češkám schází štěstí i štěstí.

53

53. Střelu Cahynové vytěsnila na tyč brankářka.

53

Český nápor sílí! Křížnou střelu Kláry Cahynové z pravé strany šestnáctky vytěsnila Ívarsdóttirová konečky prstů na tyč!

52

Šance Franny Černé! Ta už byla tváří v tvář Ívarsdóttirové, která ale nepříliš razantní zakončení pokryla!

50

Franny Černá zatáhla míč dopředu. Její průnik sice zastavila protihráčka hraničním zákrokem, ovšem míč se odrazil k Miroslavě Mrázové a hra tak pokračovala. Česká útočnice to zkusila z 20 metrů, zamířila však nad.

49

Islanďanky se ubránily české útočné snaze. Míč posílala do šestnáctky Dubcová, poté to průnikem zleva zkoušela Franny Černá.

47

Do druhého poločasu nastoupila v české bráně Olívie Lukášová. To je gólmanka pražské Slavie.

46

Střídání v týmu Island: ze hřiště odchází Elisa Vidars­dótt­irová, přichází Ída Marín Hermannsdóttirová.
Střídání v týmu Island: ze hřiště odchází Svava Gudmundsdóttirová, přichází Berglind Thorvaldsdóttirová.

46

Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Petra Bertholdová, přichází Simona Necidová.
Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Alexandra Vaníčková, přichází Olivie Lukášová.

46

Začal druhý poločas.
Po prvním poločase prohrávají Češky s Islandem 0:2. Rozdíl mezi týmy je především v efektivitě v zakončení. Seveřanky do utkání výborně vstoupily a v úvodu zřejmě využily i toho, že si nově složená česká sestava na sebe ještě zvykala. V 11. minutě tak hlavou otevřela skóre Natasha Anasiová. Svěřenkyně kouče Rady pak převzaly iniciativu a dobré šance měly Pochmanová s Mrázovou. V 18. minutě se však zase radovaly soupeřky, když ztrátu míče ve středu hřiště potrestala střelou na zadní tyč Selma Magnúsdóttirová. Další česká šance se pak urodila až krátce před přestávkou. Po tečovaném nástřelu Dubcové ale dokázala zakročit brankářka Ívarsdóttirová.

45+1

První poločas skončil.

45+1

První poločas bude nastaven o minutu.

45

45. Nástřel Dubcové tečovala spoluhráčka. Brankářka Islandu však dobře zasáhla.

45

Kamila Dubcová se uvolnila na levé straně a její střílený centr na přední tyči tečovala jedna ze spoluhráček. Před brankovou čarou však dokázala zasáhnout Ívarsdóttirová! Ta se po počáteční nervozitě postupně rozchytává.

43

Tentokrát dobrý zákrok Ívarsdóttirové! Kamila Dubcová zahrávala standardní situaci. Její centr si našla, myslím, Petra Bertholdová, její hlavičku však brankářka Islandu pokryla.

43

Žlutou kartu dostává Svava Gudmundsdóttirová.

42

Debutující islandská brankářka Telma Ívarsdóttirová nechce nic pokazit a po malé domů Vidars­dótt­irové raději odkopla míč do autu. Kapitánka ji ukazuje, že mohla hrát konstruktivně.

41

Vilhjálmsdóttirová si na levém křídle pohrála s Chlastákovou, kterou dokonce položila na trávník, a poslala před bránu zajímavý centr. Alexandra Jóhannsdóttirová ale nedokázala zakončit.

39

Petra Bertholdová vyvezla míč na útočnou polovinu a zkusila to z velké dálky. Dokonce donutila Ívarsdóttirovou k zákroku. Pokusu přeci jen scházela razance na to, aby nadělal islandské brankářce větší starosti.

38

Dubcová ztratila míč ve středu hřiště a pustila Islanďanky do protiútoku. Ten musela zastavovat Bertholdová.

36

Klára Cvrčková byla držela Vidars­dótt­irovou. Pískáno proti Islandu. Za držení za dres by se klidně mohla dávat žlutá karta, americká rozhodčí ale zatím zůstává benevolentní.

33

Cahynová odchází za postranní čáru, což je po ošetření povinnost. Už je ale zřejmě v pořádku a hlásí se o návrat do hry.

32

U středového kruhu zůstala ležet na hrací ploše Klára Cahynová. Ta dostala úder do hlavy v souboji s Magnúsdóttirovou. Už je v péči lékařského týmu. Doufejme, že to nebude nic, co by záložnici Sevilly vyřadilo ze hry.

31

Nyní sledujeme útočnou aktivitu Islanďanek. Elísa Vidars­dótt­irová odcentrovala z levé strany, čímž zaměstnala Petru Bertholdovou.

30

Před bránu si už zase nabíhala střelkyně prvního gólu Natasha Anasiová. Tentokrát však byla v ofsajdu. Jedná se o naturalizovanou Američanku, která reprezentuje Island už sedm let.

29

Odražený míč napálila směrem na českou bránu Vidars­dótt­irová. Míč skončil vedle po teči bránící hráčky a Island tak bude zahrávat roh.

28

Jitka Chlastáková možná přetáhla centr, možná se pokusila překvapit brankářku Islandu. Míč se totiž snášel na bránu. Ívarsdóttirová byla pozorná a stáhla si balón do rukavic.

27

Série hlavičkových soubojů v islandské šestnáctce po rohovém kopu Dubcové. Seveřanky se zvládly ubránit.

25

Kamila Dubcová nezahrála standardní situaci moc dobře. Poté se ale vrátila do obrany a sebrala míč Svavě Gudmundsdóttirové.

25

Mrázová u pravé postranní čáry neobešla protihráčku. Vhazování pro český tým.

23

České hráčky zase hrají s míčem a snaží se něco vymyslet. Island je ale efektivnější.

21

Islandská brankářka nepůsobí úplně jistě. Nyní nedosáhla na přízemní centr Miroslavy Mrázové, ovšem za jejími zády se nenacházela žádná z nabíhajících Češek.

18

18. Selma MAGNÚSDÓTTIROVÁ - 0:2

18

Island právě vstřelil branku!
Islanďanky však udeřily podruhé! Ve středu hřiště získala míč Karólína Vilhjálmsdóttirová. Ta ho potáhla dopředu a pak nahrála doprava SELMĚ MAGNÚSDÓTTIROVÉ, která vystřelila po zemi ke vzdálenější tyči a pověsila balón takzvaně za háčky. Vaníčková se natahovala marně – 0:2.

17

České fotbalistky přebraly po inkasovaném gólu iniciativu. Škoda začátku, kdy se na hřišti hledaly.

15

15. Hlavička Mrázové.

15

Tohle byla dobrá šance! Z levé strany poslala před bránu hezký centr Kamila Dubcová a hlavičkující Miroslava Mrázová zamířila jen těsně vedle tyče!

15

Češkám se viditelně nelíbí, že prohrávají a nadechují se k náporu.

13

Standardní situace českých fotbalistek. Kamila Dubcová nastřelila jen islandskou zeď.

12

12. Problémy islandské brankářky po centru.

12

Mohlo být velmi rychle vyrovnáno! Zaváhání brankářky Ívarsdóttirové, které vypadl z rukou centrovaný míč, však nedokázala potrestat Aneta Pochmanová!

11

11. Natasha ANASIOVÁ - 0:1

11

Island právě vstřelil branku!
Islanďanky se ujímají vedení! Po rohovém kopu se míč vrátil zpátky k hráčkám v modrém. Konkrétně k Amandě Andradóttirové, která odcentrovala na zadní tyč, kam si naběhla NATASHA ANASIOVÁ a ta přesnou hlavičkou nedala české brankářce šanci.

9

Chlastáková zezadu dohrála Vidars­dótt­irovou, která operuje na levém kraji islandské obrany. Rozehrávat tedy budou soupeřky.

8

Jitka Chlastáková skončila na zemi po souboji v pokutovém území. Sigurdardóttirová však hrála míč a o penaltový zákrok se tak jednat nemohlo.

6

První útočný pokus našich hráček. Po kombinaci na pravé straně odcentrovala Jitka Chlastáková a zasahovat musela obrana Islandu.

5

Češkám může chvíli trvat, než se na hřišti srovnají. Složení dnešní základní jedenáctky je přeci jen poněkud nezvyklé.

2

Islanďanky se zatím drží na útočné polovině. Do jejich rozehrávky teď vlétla Aneta Pochmanová, která balón odehrála do autu.

1

První práce pro Alexandru Vaníčkovou. Po standardní situaci Vilhjálmsdóttirové se dostala k hlavičce Tómasdóttirová. Sparťanská brankářka si však pro míč doskočila a předvedla jistý zákrok.

1

Úvodní rozehrávku měly Češky. Po nákopu Bertholdové se však k míči dostaly Islanďanky.

1

Utkání právě začalo.
Obě hymny dozněly. Ještě proběhne los a pak už bude zápas rozehrán. Uvidíme, co české hráčky předvedou v obměněné sestavě.
Zazní národní hymny Česka a Islandu...
Rozhodčí už přivádějí na hrací plochu aktérky zápasu. Islanďanky mají modré dresy, Češky budou hrát v bílém.
Úvodní sestavy:

Česko: Vaníčková – Chlastáková, Kotrčová, Bertholdová (C), Khýrová – Cahynová – Cvrčková, Dubcová, Pochmanová, Černá – Mrázová.
Náhradníci: Votíková, Lukášová – Dlasková, Šlajsová, L. Martínková, Stašková, Stárová, Svitková, Necidová, Krejčiříková, Bužková, Szewieczková.
Trenér: Rada

Island: Ívarsdóttirová – A. Árnadóttirová, Anasiová, Sigurdardóttirová, Vidars­dótt­irová (C) – Vilhjálmsdóttirová, Tómasdóttirová, Jóhannsdóttirová – Magnúsdóttirová, Gudmundsdóttirová, Andradóttirová.
Náhradníci: Sigurdardóttirová, Rúnarsdóttirová – Brynjarsdóttirová, Jónsdóttirová, Arnardóttirová, Arnardóttirová, Atladottirová, Thorvaldsdóttirová, Hermannsdóttirová, Viggósdóttirová, Jónsdóttirová, Albertsdóttirová.
Trenér: Halldórsson

Rozhodčí: Simonová (USA).

Český trenér Karel Rada udělal oproti duelu s USA hned osm změn v základní sestavě. Zůstaly pouze kapitánka Petra Bertholdová, Kamila Dubcová a Klára Cahynová. V bráně se představí sparťanka Alexandra Vaníčková.
V prvním dnešním zápase domácí Američanky přehrály Nový Zéland jasně 5:0. Zajímavostí zápasu byl především nechtěný hattrick novozélandské obránkyně Meikayly Mooreové, která si v prvním poločase nastřílela tři vlastní góly. To je velká kuriozita.
Oba celky se utkaly 22. října na Islandu v kvalifikaci o MS. Zápas skončil porážkou Češek 0:4. Našim hráčkám se lepila smůla na paty. Inkasovaly nešťastné góly, sami neproměnily několik velkých šancí a tak z toho byl krutý výsledek. Svěřenkyně kouče Rady tedy mají soupeřkám co vracet.
Česko:
Češky mají za sebou velmi úspěšný vstup do SheBelieves Cupu, když na úvod uhrály senzační remízu s USA. Proti čtyřnásobnými mistryním světa a olympijským vítězkám se většinu zápasu především bránily a výtečně zachytala brankářka Barbora Votíková. V průběhu druhého poločasu se ale několikrát osmělily i svěřenkyně kouče Karla Rady, které několikrát zahrozily.

České fotbalistky tak ukázaly, že dvě remízy se silným Nizozemskem v kvalifikaci o MS rozhodně nebyly náhodné. Náš ženský fotbal se dosud ještě nepředstavil na velkém turnaji (MS, EM, OH). To by rád změnil v probíhající kvalifikaci o světový šampionát. Na barážovou druhou pozici v tabulce skupiny, kterou drží právě Islanďanky, však Češky ztrácejí čtyři body.

Kouč Karel Rada vzal do USA většinu opor. Neschází tedy ani hráčky působící v prestižních zahraničních ligách. Brankářka Barbora Votíková chytá za slavné Paris Saint-Germain, které je pojmem i v ženském fotbale. Kateřina Svitková zase nastupuje za anglický West Ham, Kamila Dubcová v italské lize za Sassuolo, Klára Cahynová za španělskou Sevillu a útočnice Andrea Stašková dává góly za Juventus. Přímo ve Spojených státech pak působí záložnice Antonie Stárová, která hraje za univerzitní tým NC State Wolfpack. Zbytek hráček se rekrutuje především ze Sparty a ze Slavie.
Island:
Islanďanky jsou šestnáctým týmem aktuálního světového žebříčku. Na premiérovou účast na MS dosud čekají, ovšem o vzestupu ženského fotbalu v zemi svědčí účasti na posledních třech evropských šampionátech. Tam ale zatím nikdy nepostoupily ze skupiny. Momentálně má Island rozehranou kvalifikaci o světový šampionát, který se bude v příštím roce hrát v Austrálii a Novém Zélandu. Soupeřkami jsou i české fotbalistky, které si ze severské země odvezly krutou porážku 0:4. Islanďankám i díky tomu patří po čtyřech zápasech v tabulce barážová druhá pozice. Nutno ale říci, že se dosud nestřetly s vedoucím Nizozemskem.

Do SheBelieves Cupu vstoupily islandské fotbalistky výhrou 1:0 nad Novým Zélandem. O té rozhodla gólem hned v úvodní minutě Dagný Brynjarsdóttirová. Ta nastupuje s Češkou Kateřinou Svitkovou za londýnský West Ham.

Kouč Thorsteinn Halldórsson pak spoléhá také na další hráčky, které působí v kvalitních zahraničních ligách. Hned trojice z nich hájí barvy Bayernu Mnichov. Jedná se o obránkyni Glódís Perlu Viggósdóttirovou, záložnici Karólínu Leu Vilhjálmsdóttirovou a teprve osmnáctiletou brankářku Cecilíi Rúnarsdóttirovou. Německou Bundesligu hrají také Alexandra Jóhannsdóttirová se Sveindís Jane Jónsdóttirovou. Gunnhildur Yrsa Jónsdóttirová pak nastupuje v americké profesionální lize za Orlando Pride.
Vítám tu všechny fotbalové příznivce! České fotbalistky čeká v pondělí krátce po půlnoci druhé vystoupení na prestižním americkém turnaji SheBelieves Cup. Po senzační remíze s domácím výběrem USA se svěřenkyně kouče Rady utkají s Islandem. S těmito soupeřkami mají Češky poměrně nedávnou zkušenost z kvalifikace o MS a ta není moc příjemná. Z ostrova na severu Evropy si totiž odvezly porážku 0:4.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 00:20.

Česko – Island

1:2

konec (0:2)

Zpět na online

Branky: 85. Khýrová – 11. Anasiová, 18. Magnúsdóttirová

Karty:   43. Gudmundsdóttirová (ISL)

Česko: Vaníčková (46. Lukášová) – Chlastáková (84. Stašková), Kotrčová, Bertholdová (C) (46. Necidová), Khýrová – Cahynová (73. Krejčiříková) – Cvrčková (46. Šlajsová), Dubcová, Pochmanová, Černá (66. Dlasková) – Mrázová.
Náhradníci: Votíková, Lukášová – Dlasková, Šlajsová, L. Martínková, Stašková, Stárová, Svitková, Necidová, Krejčiříková, Bužková, Szewieczková.

Trenér: Rada

Island: Ívarsdóttirová – A. Árnadóttirová, Anasiová (84. Arnardóttirová), Sigurdardóttirová, Vidars­dótt­irová (C) (46. Hermannsdóttirová) – Vilhjálmsdóttirová, Tómasdóttirová (76. G. Jónsdóttirová), Jóhannsdóttirová – Magnúsdóttirová (76. S. Jónsdóttirová). , Gudmundsdóttirová (46. Thorvaldsdóttirová), Andradóttirová.
Náhradníci: Sigurdardóttirová, Rúnarsdóttirová – Brynjarsdóttirová, Jónsdóttirová, Arnardóttirová, Gísladóttirová, Atladottirová, Thorvaldsdóttirová, Hermannsdóttirová, Viggósdóttirová, Jónsdóttirová, Albertsdóttirová.

Trenér: Halldórsson

Rozhodčí: Simonová (USA)