Menu

Tenis

Australian Open - muži (tvrdý povrch)

Rafael Nadal (6) – Daniil Medveděv (2)

3:2 2:6, 6:7 (5), 6:4, 6:4, 7:5

konec

30.01.2022, 09:47 • Rod Laver Arena, Melbourne (AUS) • Finále • Vít Muzikář

Tipsport: 2.62 1.55 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

3:2; 7:5 - Rafael Nadal

7:5

Zázrak v Melbourne dokonán, jak říkají angličtí komentátoři. To je skutečně trefné! Rafael Nadal otáčí tzv. na Casplára finále Australian Open a stává se historicky prvním tenistou v historii, který vyhrál 21 grandslamů.

6:5

2:2; 6:5 - Rafael Nadal

6:5

Daniil Medveděv tohle nezvládl. Servíroval na kříž a pak vyhodil forhend zleva směrem ven z kurtu za základní lajnu. Pakliže kdysi Nelson Mandela tvrdil "nesuď mě podle toho, co jsem dokázal, ale kolik jsem padl na dno a dokázal vstát", tak Nadal dnes vstal snad posté...

5:5

. Na to nemám slov! Na Nadala to prostě přece jen dolehlo! V posledních čtyřech výměnách byl v obrovské křeči a hrajeme dál. Před brejkbolem dostal varování za nedodržení časového limitu, pak zakončil game nevynucenou chybou.

5:4

2:2; 5:4 - Daniil Medveděv

5:4

Daniil Medveděv zaservíroval a vyšperkoval celý game vítězným kraťasem na levou stranu s rotací hezky za síť. Ale to hlavní přijde za odhadem tři minuty. Ono dopodávat na zisk 21. grandslamu není úplně tak..To je zřejmě fakt, ačkoliv nemůžeme vycházet z nějakých zkušeností, protože to tady ještě doslova v historii bílého sportu nebylo a ví to i Rod Laver.

5:3

2:2; 5:3 - Rafael Nadal

5:3

Druhý bekhend zleva do pravého koridoru pro debl znamená, že Rafael Nadal je čtyři body od něčeho, co se ještě nikdy nikomu nepovedlo. V Melbourne je 0:52. Medveděv podává na udržení se v zápase.

4:3

Eso, sníženo čistou hrou za 74 sekund, takže poněkud za kratší dobu než vyhrál Nadal šestý game posledního setu. Nicméně Medveděv musí sebrat Nadalovi servis. Přes to nejede vlak.

4:2

Přece jen potvrzuje Nadal brejk a vítězí v gamu dlouhém 13:38. Nyní mu zafungovalo podání a díky forhendu do bekhendu si vytvořil pozici pro smeč, kterou si vynutil chybu.

3:2

Rafael Nadal je opravdu blízko a jestli někdo může momentálně trnout, tak je to Novak Djoković, protože to jednak neovlivní, ale hlavně by to po Nadalově výhře bylo z pohledu souboje o počet grandslamů rozehráno zle nedobře pro Srba a zas až tolik nechybělo, aby v Melbourne hrál a byl tak největším favoritem. Navíc Nadal byl proti němu většinou ve finále bez šance!

Nyní Španěl tak trošku čekal na chybu, pak vyslal Rus rychlý forhend po pravé lajně, ale Nadal reagoval vítězným kontraforhendem po levé čáře, kdy se sečetla rychlost obou úderů.

2:2

Přímý bod do bekhendu, takže čistá hra i pro Nadala v době, kdy je v Melbourne 0:22.

1:2

Eso, takže čistý game Rusa.

1:1

Medveděv chtěl hrát hlavně do bekhendu, v závěru měl na raketě vítězný bekhend po levé lajně, ale místo toho trefil síť – 1:1.

0:1

Medveděv zaservíroval na téčko a potom zakončil vítězným bekhendem do levé poloviny kurtu. Tímto brejkem jej možná mohl rozjetý Nadal i dorazit, ale na klíčové body psal Rusovi servis.

6:4

Přímý bod do bekhendu! Rafael Nadal zaslouží obrovské uznání za to, jak se vrátil do finále Australian a jestli si takovým způsobem zajistí onen kýžený 21. grandslam navíc po půlroční pauze a utkání, které půjde někam k pěti hodinám, tak to je snad na natočení filmu.

5:4

Křižný forhendový return směřuje za základní lajnu, tak přece jen bude muset Nadal čtvrtou sadu dopodávat.

5:3

1:2; 5:3 - Rafael Nadal

5:3

Druhé eso Nadala v zápase znamená, že Španěl je gem od toho, aby si vynutil pátou sadu!

4:3

Páska odrazila return na forhend Rusa před otevřený kurt, Nadal rezignoval a Medveděv snížil čistou hrou.

4:2

1:2; 4:2 - Rafael Nadal

4:2

Rafael Nadal si pomohl servisem a druhým volejem z forhendu potvrdil brejk. Nemá zas až tak daleko k tomu, aby poslal zápas do pátého setu.

3:2

1:2; 3:2 - Rafael Nadal

3:2

Další rebrejk. Tohle finále začíná být s prominutím velké porno, když to člověk přežene. Kdysi tady hrál Nadalv šest hodin proti Djokovićovi. To snad nehrozí. Nicméně to, jak dostal z toho, že Medveděv byl v prvním setu jasně lepším hráčem a druhou sadu prohrál nejtěsnějším rozdílem, ačkoliv měl setbol a nepodával ji...

Medveděv vystihl kraťas, ale pak vytáhl Nadal vítězný křižný forhendový prohoz z pravé strany.

2:2

Tak to klobouk dolů před Medveděvem! Poté, co udělal dvojchybu na brejkbol a začal absolutně ztrácet půdu pod nohama, tak si bere zpět ztracený servis, nyní zaútočil do forhendu Nadala a ten byl de facto donucen k chybě za základní lajnu.

2:1

Diváci rozhodili Medveděva mezi prvním a druhým podáním a ten po dvojchybě ukázal ironicky palec nahoru směrem k publiku, ještě mu ironicky zatleskal, takže se dočkal bučení. V přerušené hře si nechává masírovat levé stehno.

1:1

Po servisu ven z kurtu si Nadal vynucuje chybu forhendem po pravé lajně a vítězí v gamu, který trval 10:11.

0:1

Přímý bod na téčko, Rus si drží podání na úvod čtvrtého setu.

6:4

1:2; 6:4 - Rafael Nadal

6:4

Nadal zvolil servis na kříž a poté uzavřel třetí sadu vítězným forhendem po pravé čáře. Takhle blízko ještě nikdo nikdy nebyl k tomu, aby získal 21. grandslam!

5:4

Daniil Medveděv strašně zbrkle a s prominutím naivně naběhl na síť a namazal Nadalovi nedůrazným forhendem na vítězný bekhendový prohoz po levé lajně. Španěl bude servírovat na vítězství ve třetím setu, druhý set neodpodával.

4:4

Medveděv začal křižným bekhendovým returnem, pak poslal forhend do pravého koridoru pro debl, tentokráte klidný game pro Nadala.

3:4

Kratší výměnu ukončuje Rus vítězným křižným forhendem z pravé strany, vítězí v důležitém sedmém gamu a vede 4:3. Oba tenisté si jdou nadále po svých ve třetím setu.

3:3

0:2; 3:3 - Rafael Nadal

3:3

To byl zase boj! Výměna o jednadvaceti úderech, kdy se hrálo hodně křížem a hlavně rychle a kdy jednu chvíli byl aktivnější Nadal, druhou zase Medveděv, skončila forhendem Rusa za základní lajnu. Medveděv vedl 40:0 poté, co se ubránil tvrdé smeči Nadala...

2:3

Přímý bod na boční lajnu, další čistá hra pro ruského tenistu.

2:2

0:2; 2:2 - Rafael Nadal

2:2

Nadal servíroval do forhendu a potom zahrál forhend do bekhendu, ten vracel Rus vynucenou chybou do sítě.

1:2

0:2; 1:2 - Daniil Medveděv

1:2

Eso do forhendu, čistá hra pro Medveděva.

1:1

Přímý bod na kříž – 1:1.

0:1

To samé z druhé strany, takže Medveděv vítězí v gamu, ve kterém se šlo sedmkrát přes shodu, ale Nadal měl jediný brejkbol.

6:7

0:2; 6:7 - Daniil Medveděv

6:7

Rafael Nadal zrychlil forhendem po levé lajně a Medveděv byl pod velkým tlakem, nakonec z obrany vytáhl vítězný bekhendový prohoz po levé čáře a vítězí ve druhém setu nejtěsnějším možným rozdílem. Odvrátil setbol a ačkoliv se Nadal obrovsky zvedl, tak je mu to absolutně k ničemu.

6:6

Medveděva poslechlo podání a forhendovým volejem křížem zleva poslal druhou sadu do tiebreaku... 1:1 na sety, nebo 2:0 pro Rusa, to je obrovský rozdíl.

6:5

Přímý bod do forhendu, Nadal má jistý tiebreak.

5:5

Medveděv zvolil servis – volej a proti bekhendovému returnu na pravou ruku zakončil vítězným forhendem s citem pro míč. Dokázal potvrdit brejk celkem bez problémů.

5:4

Daniil Medveděv ho proměňuje, na brejky ve druhém setu 2:2. Rus odvrátil setbol. Teď ale musí potvrdit brejk. V poslední výměně gamu servíroval Španěl ven z kurtu, ale pak vyhodil forhend z levé strany za základní lajnu.

5:3

0:1; 5:3 - Rafael Nadal

5:3

Rafael Nadal bere podruhé servis Medveděva ve druhém setu a půjde podávat na ukončení druhého dějství! V úvodu rozehry se spoléhal na vysoké míče, pak útočil forhendem až překvapil Rusa vítězným kraťasem, Medveděv podklouzl a tam už nemohl být.

4:3

Daniil Medveděv je zpátky ve druhém setu! Dobře returnoval a pak vyloženě čekal kratší balón, zareagoval rychlým forhendem po pravé lajně a z toho plynula vynucená chyba za základní čáru.

4:2

Eso na téčko, čistá hra pro Medveděva.

4:1

Nadal trefil výborný servis ven z kurtu a neměl problémy s vítězným bekhendovým volejem, nyní je na koni!

3:1

Daniil Medveděv zaservíroval ven z kurtu, ale pak zkazil bekhend z levé strany za základní čáru a poprvé v zápase si prohrál podání.

2:1

0:1; 2:1 - Rafael Nadal

2:1

Daniil Medveděv se dostal z nejhoršího, ale poté pokazil forhend z pravé strany za základní čáru – 2:1.

1:1

0:1; 1:1 - Daniil Medveděv

1:1

Medveděv si pomohl podáním ven z kurtu a pak měl před sebou při vítězném forhendovém voleji z levé strany naprosto otevřený dvorec.

1:0

Přímým bodem do forhendu si Nadal podržel podání na úvod druhého setu a zatnul pěst.

2:6

Rafael Nadal returnuje první podání bekhendem do sítě a úvodní sada finále Australian Open jde jasně za Medveděvem poměrem 6:2.

2:5

Servis – volej skončil chybou Nadala do levého koridoru pro debl. Medveděv dominuje a po pauze bude podávat na zisk prvního setu.

2:4

Medveděv sáhl pro servis – volej, Nadal ještě bekhendem vrátil míč, ale proti smeči po dopadu dělal vynucenou chybu za základní lajnu. Rus potvrzuje brejk.

2:3

0:0; 2:3 - Daniil Medveděv

2:3

Medveděv zatíná pravou pěst a to znamená, že je na světě první brejk, bekhendovým returnem po levé lajně si došel pro chybu Nadala za základní čáru. Těžko soudit, jestli vynucenou či nevynucenou, ale to asi to poslední, co Rusa zajímá. Jinak na Medveděva zatím diváci překvapivě nebučí.

2:2

Zase esem proměňuje Rus gembol, při jeho servisu se tolik nechodí do výměn a Medveděv mnohem lépe podává.

2:1

Nadal se ubránil a role se otočily, na konci více než osmiminutového gamu předvedl vítězný forhend po levé lajně.

1:1

Esem si Rus drží podání.

1:0

Přímý bod z druhého podání na téčko na závěr prvního gamu duelu.

R. Nadal – D. Medveděv

3:2 2:6, 6:7 (5), 6:4, 6:4, 7:5

konec

Zpět na online

Rozhodčí: John Blom

Statistiky:
Čas utkání: 5:24
5. set: 1:06
Nadal - Medveděv
5. set Utkání 5. set
Čas
1:06 5:24 1:06
Získané body celkem
45 182 189 41
Nejdelší série získaných bodů
6 6 7 4
Setboly
1 5 2 0
Mečboly
1 1 0 0
Vítězné údery *
69 76
Nevynucené chyby *
68 52
Úspěšnost na síti *
30 / 50
60 %
28 / 50
56 %
Statistiky na podání
Čas her při vlastním podání
0:33 2:20 1:30 0:22
Esa **
1 3 23 7
Dvojchyby **
1 5 5 2
Udržená podání
5 / 6
83 %
20 / 26
77 %
19 / 26
73 %
4 / 6
67 %
Odvrácené brejkboly
3 / 4
75 %
16 / 22
73 %
15 / 22
68 %
4 / 6
67 %
Body při vlastním podání
28 / 44
64 %
112 / 189
59 %
112 / 182
62 %
25 / 42
60 %
Body po 1. podání *
78 / 117
67 %
89 / 126
71 %
Body po 2. podání *
34 / 72
47 %
23 / 56
41 %
Úspěšnost 1. podání *
117 / 189
62 %
126 / 182
69 %
Úspěšnost 2. podání *
0 %
0 %
Průměrná rychlost 1. podání *
187 km/h 191 km/h
Průměrná rychlost 2. podání *
160 km/h 145 km/h
Nejrychlejší podání *
200 km/h 214 km/h
Statistiky na příjmu
Proměněné brejkboly
2 / 6
33 %
7 / 22
32 %
6 / 22
27 %
1 / 4
25 %
Body při soupeřově podání
17 / 42
40 %
70 / 182
38 %
77 / 189
41 %
16 / 44
36 %
Body po příjmu 1. podání *
27 / 126
21 %
39 / 117
33 %
Body po příjmu 2. podání *
33 / 56
59 %
38 / 72
53 %
Informace ke statistikám

Aktuálnost statistik označených *: po 5. setu

Ostatní statistiky jsou počítány průběžně automaticky.

** Počty es a dvojchyb v průběhu setu jsou neoficiální.