Menu

Další

Tiskové konference

Tisková konference Univerzitní ligy ledního hokeje

konec

23.09.2021, 13:00 • Síň slávy Českého hokeje, Galerie Harfa, Praha • Johan Čáp (@CAPJohanCZ)

Všechny aktuální informace o ULLH můžete sledovat na webu Hokej.cz, utkání univerzitní ligy pak bude v plném rozsahu vysílat TV Tipsport. To je ode mě ze Síně slávy pro dnešek vše, přeji hezký zbytek odpoledne. (13:53:06)
Michal Dusík ukončil tiskovou konferenci a přeje, aby se ULLH dohrála v řádném termínu.
Filip Neusser: Naši prací bude vypsat program na podporu univerzitního sportu a s tím spojené infrastruktury. Budeme o tom jednat s vládou. Musí se na to samozřejmě ale najít prostředky.
Tomáš Hlaváč: Pokorně si přeji, aby se ULLH poprvé dohrála. Momentálně narážíme na infrastrukturní problém. Všude jsme v nájmu a prosíme o domácí kluby o zapůjčení kabiny. Tudíž mé přání je, aby vznikaly univerzitní stadiony v kampusech, což by soutěž posunulo do nové dimenze.
Petr Nietsche: Přeji si, aby všichni hráči zůstali zdraví a mohli dokončit studium prezenčně. A soutěž se dokončila řádně a všichni měli možnost odehrát maximum zápasů. Do budoucna bych si přál, aby se ULLH se etablovala na české sportovní scéně a hráči si udrželi vztah ke sportu i po studiu.
Slavomír Lener: Mé přání ULLH, aby se ze soutěže stala značka, kterou znají ve sportu lidé podobně jako NHL nebo NCAA. To znamená zvýšená popularita, zájem lidí a zábava spojená s univerzitním sportem.
Filip Neusser: Chtěl bych, aby z ULLH vznikla komunita a podobně jako ve Velké Británii nebo v USA. Aby na stadiony chodili diváci a univerzita hokejem žila.
Ivana Ertlová: Šest sportů, které máme v pilotním projektu, doufejme dokončí úspěšně sezónu. Za pět let věřím, že přidáme další kolektivní sporty.
Dominik Hajsman: Tréninky máme dvakrát a třikrát do týdne, plus k tomu máme jeden kondiční trénink.
Tomáš Hlaváč: Snažíme se zajistit, aby se mohli projektu zúčastnit i hráči z profesionálního hokeje. Ale je tam omezení na tři hráče, není snahou mít nejlepší ligu v Česku. Vždy v lednu se dělá kontrola studia a každý hráč v sezóně může pokračovat jen v případě, pokud má odstudováno jen 40 % zapsaných předmětů. Tímto systémem zachytíme mrtvé duše, které se jen zapíší na školu z povinnosti a nestudují úspěšně nebo vůbec. Na druhou stranu nechceme diskriminovat ty, kterým to ve škole jde, ale ne nejrychleji.
Tomáš Hlaváč: 10 týmů bude hrát v ULLH dvoukolově každý s každým. V každém z týmů musí být maximálně 3 hráči z 2. ligy. Bude to velmi zajímavé a vyrovnané, play-off vyvrcholí na jaře 2022. Je to velmi hezký projekt, všichni mu věříme, dáme do toho maximum, aby se projekt povedl.
Tomáš Hlaváč: Budeme letos připravovat i výběr na Zimní univerziádu 2021 v Lucernu. Čekají nás modelová utkání v Českých Budějovicích a Brně na začátku října. Trenérem univerziádní reprezentace je Jaroslav Liška.
Tomáš Hlaváč: Čeká nás mnohá derby. Brněnská bitva mezi HC MUNI a VUT, v Praze pak UK Hockey Prague proti Engineers Prague. V Ostravě derby mezi ostravskými týmy.
Tomáš Hlaváč: Mezi partnery ULLH přibyla Komerční banky, společnost s velkým dosahem na českém trhu. ULLH se bude zúčastnit Winter Hockey Games ve Špindlerově mlýně. prvním z nich bude ligový zápas – UK Hockey Prague s Riders Univerzita Pardubice a zajímavý souboj výběru ULLH a českou ženskou reprezentací.
Tomáš Hlaváč: Poslední rok jsme řešili jen krizové scénáře. Jsem strašně rád, že už můžeme hrát a předat i Tipsport UNI Cup. Zahajujeme třetí sezónu. Nově jsme podepsali smlouvu s Českou asociací univerzitního sportu, která buduje nový projekt univerzitních lig. Je to pro nás životně důležité. V minulosti jsme vznikli jen z peněz klubů a BPA. Podpora státu je pro nás životně důležitá, NSA a ČAUS vyslyšela naše prosby.
Petr Nietsche: Tipsport vysílá všechny zápasy na své TV Tipsport a zároveň zařadila utkání do kurzové nabídky. Společnost je nyní technologickým gigantem, která hledá mladé odborníky, třeba matematiky. Dává to všem v tomto smyslu a podpora ULLH ze strany sázkové kanceláře je logická.
Petr Nietsche: Chtěl bych poděkovat vedení ligy, partnerům i hráčům, že vydrželi koronavirovou pauzu. BPA je na trhu hokeje takřka 26 let, už v minulosti jsme podporovali české týmy v ELLH. Bylo to logické, že jsme do projektu univerzitního sportu vstoupili. Těšíme se na následující sezónu, je to smysluplný projekt. Na jedné straně je společenská zodpovědnost, na druhé straně spousta společností bojuje o mladé talenty a hledá je právě na univerzitách. Je nutné poděkovat Tipsportu, Kauflandu a novému partnerovi ULLH – Komerční bance.
Slavomír Lener: Když sleduji fotbalisty nebo tenisty a bavím se s rodiči, tak většina z nich už třeba v deseti letech nechodí do školy. Všichni chtějí být jako Petra Kvitová, ale mnoho z nich toho nedosáhne. A pak jsou nevzdělaní a nejsou hotoví po psychické stránce, rodičům se zboří sen. Sport a škola by ale měly být dva pilíře vývoje dětí.
Slavomír Lener: Byl jsem na začátku projektu ULLH. Věřím, že se jde správnou cestou. Na ULLH leží otázka propagace. I za mých studií hodně basketbalistů i hokejistů studovali vysoké školy. Dominik Hašek, Robert Reichel, Andrej Šustr i další hokejisté to zvládli. Dá se hrát i studovat naráz. Příkladů je hodně, měli bychom o nich hovořit. Důležité je, aby se studenti po kariéře ke sportu vraceli Jako manažeři, trenéři nebo sponzoři. Věřím, že se dostaneme na úroveň USHL nebo dalších soutěží jako NCAA.
Filip Neusser: Jsem moc rád, že NSA může být součástí projektu. Univerzitní sport je jednou z priorit naší agentury. Sám jsem měl vlastní zkušenost, že v osmnácti letech jsme si musel vybrat mezi sportem a studiem. Tato cesta dává smysl. Pokud chceme udržet děti na sportovních hřištích, musíme podporovat univerzitní sport. V letošním roce šlo o podporu 65 milionu, což je zajímavá částka oproti minulým letem, kdy ze strany státu taková podpora nefungovala. NSA určitě bude podporovat i další projekty univerzitních soutěží.

Tisková konference Univerzitní ligy ledního hokeje

konec


Statistiky:
Účastníci tiskové konference
Tomáš Hlaváč, předseda České asociace univerzitního hokeje
Petr Nietsche, vedoucí hokejového oddělení agentury BPA
Ivana Ertlová, předsedkyně České asociace univerzitního sportu
Filip Neusser, předseda Národní sportovní agentury
Slavomír Lener, manažer oddělené rozvoje ledního hokeje ČSLH
Dominik Hajsman, kapitán týmu HC UP Olomouc