Menu

Tenis

Challenger Štětín (antuka)

Jesper de Jong (LL) – Zdeněk Kolář

0:2 2:6, 3:6

konec

17.09.2021, 13:05 • Centrální kurt, Štětín (POL) • Čtvrtfinále • Milan Huppert

Tipsport: 2.95 1.4 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Parádní jízda Zdeňka Koláře challengerem ve Štětíně pokračuje. Českému tenistovi stačily dva sety i na Jespera De Jonga, jehož vyřadil výsledkem 6:2 a 6:3.

Čtyřiadvacetiletý rodák z Bystřice nad Pernštejnem zahájil zápas ve velkém stylu, hned získal výhodu brejku. Podruhé prolomil soupeři podání v pátém gemu, zatímco sám nepovolil konkurentovi jediný brejkbol. Druhý set byl o něco vyrovnanější. De Jong se dokonce propracoval k dvěma brejkbolům, ale nevyužil ani jeden. Za stavu 3:3 získal Zdeněk Kolář rozhodující brejk, který potvrdil a poslední gem na returnu opanoval čistou hrou.

V semifinále se Zdeněk Kolář utká s vítězem zápasu Nicola Kuhn – Marco Trungelliti. (14:33:35)

Konec zápasu

0:2; 3:6 - Zdeněk Kolář

3:6

Je konec! Jesper De Jong musel po delším bekhendu protihráče hrát forhend brzy po odskoku, což se projevilo na kvalitě úderu, míček umístil do území pro čtyřhru.

0-40

Tři mečboly! Znovu si oba hráči stříleli do bekhendů a opět to byl Nizozemec, kdo zkazil jako první, balónek nezvládl zvednout nad pásku.

0-30

Rodák z Bystřice nad Pernštejnem je dva body od vítězství. V bekhendová přestřelce chyboval jako první Nizozemec, balónek odpálil za základní lajnu.

0-15

Ne, kraťasy De Jongovi ve druhém setu vůbec nejdou. Znovu zkusil tuto techniku, zase se míčku postavila do cesty síť.

3:5

0:1; 3:5 - Zdeněk Kolář

3:5

Tu Zdeněk Kolář okamžitě vykompenzoval přímým bodem po podání ven z dvorce. Český tenista potvrdil brejk a je jediný gem od postupu do semifinále.

15-40

Dvojchyba ještě prodlužuje osmý gem druhého setu.

0-40

Přímý bod po servisu na téčko.

0-30

Po servisu ven z dvorce následoval forhend do stejného prostoru. S tím De Jong nepočítal, pokračoval v pohybu na střed kurtu.

0-15

Zdeněk Kolář ukázal soupeři, jak se zkracuje hra. Míček pohladil bekhendem a poslal jej mimo dosah soka.

3:4

Konec přestávky, podávat bude Zdeněk Kolář.

3:4

Následuje přestávka a výměna stran.

3:4

0:1; 3:4 - Zdeněk Kolář

3:4

Do třetice to vyšlo! Jesper De Jong se nechtěl pouštět do další dlouhé výměny, proto sáhl ke zkrácení hry hned po podání, jenže zasáhl znovu jenom síť.

30-40

Zdeněk Kolář útočil forhendy, ale ani v tomto případě neuspěl. Dva Nizozemec úspěšně vrátil, ten třetí vyletěl do území pro čtyřhru.

15-40

U sítě si Jesper De Jong poradil znamenitě. Nastavil raketu a forhendovým volejem poslal míček do protipohybu českého konkurenta.

0-40

Čtyřiadvacetiletý rodák z Bystřice nad Perštejnem má výhodu tří brejkbolů! Tentokráte zkusil hru zkrátit Nizozemec, ale míček sotva doletěl k pásce.

0-30

A další bod pro českého tenistu! V dlouhé výměně se mu vyplatila volba kraťasu z bekhendové strany, soupeř nezvládl míček vytáhnout nad síť.

0-15

Výborný vstup českého tenisty i do hry na příjmu. O jeho úspěchu rozhodl forhend na tělo, De Jong se pořádně ustřelil.

3:3

0:1; 3:3 - Zdeněk Kolář

3:3

S druhým si poradil o poznání lépe! Kratším druhým servisem nizozemského hráče překvapil, return hraný na dlouhou ruku nepřeletěl pásku.

30-40

První gembol je minulostí. Kolář viditelně nepočítal s tak prudkým bekhendovým returnem kros, míček jen smutně pozoroval očima.

15-40

Výborná práce českého tenisty. Od servisu držel protihráče pod tlakem a udržel přesnou raketu až do konce, poslední obranný forhend De Jonga pustil do autu.

15-30

Bekhendový return zastavila páska.

15-15

Jesper De Jong správně odhadl, kam soupeř pošle druhý servis. Oběhl si return na forhend a křižnou dělovkou soka přiměl k chybě.

0-15

Přímý bod po servisu na téčko.

3:2

Konec přestávky, podávat bude Zdeněk Kolář.

3:2

Následuje přestávka a výměna stran.

3:2

0:1; 3:2 - Jesper De Jong

3:2

Až do shody český tenista gem nedotáhl. Sice byl ve výměně mírně aktivnějším, ale finální forhend nepřepálil přes síť.

40-30

Další výborné podání, ovšem Kolář zvládl return a následně Jesper De Jong nezvládl útočný křižný forhend, míček skončil v autu.

40-15

Eso do forhendu soupeře.

30-15

Přímý bod po podání na téčko.

15-15

Hodně odvážný tah Nizozemci nevyšel. Ze záklonu a z velké vzdálenosti od sítě zkusil kraťas, který skončil v síti.

15-0

Čtyřiadvacetiletý český tenista chyboval v bekhendové přestřelce jako první, když o pár centimetrů minul boční levou čáru.

2:2

Bekhendový return De Jonga skončil v síti, Zdeněk Kolář vyrovnává na 2:2.

15-40

Pod těžkým úhlem rodák z Bystřice nad Perštejnem vykouzlil parádní forhend po pravé lajně. De Jong v záklonu odvrátil balónek do autu.

15-30

Forhendový return na tělo slavil úspěch. Kolářovi nepomohlo ani zacouvání, forhendem trefil jenom pásku.

0-30

Jesper De Jong se pokusil přejít z obrany do útoku křižným bekhendem. Snaha se cení, nicméně balónek zastavila síť.

0-15

Štěstí se usmálo na stranu Zdeňka Koláře. Jeho forhend se zastavil o pásku, aby následně nechytatelně spadl na polovinu konkurenta.

2:1

Konec přestávky, podávat bude Zdeněk Kolář.

2:1

Následuje přestávka a výměna stran.

2:1

0:1; 2:1 - Jesper De Jong

2:1

Jesper De Jong odvrátil jeden brejkbol, aby nakonec vybojoval třetí gem druhého setu pro sebe. Forhend Koláře spadl do deblového koridoru.

A-40

Další příležitost, zatím, nepřichází. První obranný forhend Kolář zvládl, ale ten druhý již namířil zhruba do středu sítě.

40-40

Nizozemec si pomohl výborným servisem na téčko. Return dopadl těsně za pásku, s forhendem si pak rodák z Haarlemu těžkou hlavu nedělal.

30-40

Jeden brejkbol ovšem přeci jen přichází! Zdeněk Kolář přiběhl ke zkrácení hry včas a eliminoval i pokus o lob, načež De Jong poslal prohoz mimo vymezený prostor.

30-30

Při De Jongovi stálo i štěstí, neboť delší bekhend jen těsně lízl základní čáru. Následně hrál Kolář kratší forhend, jehož Nizozemec využil k vítěznému bekhendu.

15-30

Čtyřiadvacetiletý český reprezentant míří za brejkboly! Forhendový útok zvládl brilantně, vysoký obranný bekhend protihráče pustil do autu.

15-15

V jedné z nejdelších výměn střetnutí chyboval jako první Jesper De Jong. Zariskoval na bekhendu, který umístil o kousek za základní čáru.

15-0

Varianta servis – síť byla úspěšná. Na forhendový volej sice český tenista ještě dosáhl, ale bekhendem nezvedl balónek přes pásku.

1:1

0:1; 1:1 - Zdeněk Kolář

1:1

Zdeněk Kolář čtyřmi fiftýny v řadě otočil nepříznivě se vyvíjející gem a srovnal na 1:1. U sítě nevymýšlel žádné složitosti, výměnu ukončil kratším forhendem za pásku.

30-40

Přímý bod po servisu na téčko.

30-30

Rodák z Bystřice nad Pernštejnem se povzbudil hlasitým pokřikem. Tentokráte zvládl náběh na síť na jedničku, prohoz soka zamířil do zámezí.

30-15

Hodně laciná chyba, jež by Nizozemce mohla ještě hodně mrzet. Zdánlivě jednoduchý bekhend namířil pod pásku.

30-0

Jednadvacetiletý rodák z Haarlemu disponuje zajímavým náskokem při podání soupeře. Ve vyrovnané výměně Čech chyboval z bekhendu.

15-0

Zdeněk Kolář chvilku zaváhal, a právě tohoto momentu Jesper De Jong využil, když zahrál křižný bekhendový prohoz. Kolář nestihl doběhnout k síti úplně.

1:0

Konec přestávky, podávat bude Zdeněk Kolář.

1:0

Následuje přestávka a výměna stran.

1:0

0:1; 1:0 - Jesper De Jong

1:0

Jesper De Jong se poprvé v zápase ujímá vedení. I on se rozhodl pro náběh k síti, kde uspěl kratším volejem z forhendové strany.

40-30

Zdeněk Kolář si ještě vynutil prodloužení gemu. Forhendových útočných úderů využil k náběhu na síť, kde rovněž forhendem trefil winner po levé lajně.

40-15

Vyšší forhend rodáka z Haarlemu nadělal českému hráči velké problémy, bekhend hraný rychle po odskoku zastavila síť.

30-15

Zdeněk Kolář viděl odkrytou levou polovinu, avšak přitlačil na pilu až příliš, balónek napálil do území pro čtyřhru.

15-15

Přichází rychlé srovnání skóre v gemu. Na křižný forhend Nizozemec odpověděl Čech nečistě trefeným bekhendem.

0-15

První fiftýn druhé sady míří za na returnu hrajícím Kolářem. Forhend De Jonga se odrazil od pásky a vrátil se na jeho polovinu.

0:0

Začíná druhý set.

2:6

0:1; 2:6 - Zdeněk Kolář

2:6

Úvodní dějství je minulostí! Zdeněk Kolář v klíčové fázi výměnu napálil forhend na pravou čáru, De Jong v těžké pozice vracel do deblového koridoru.

40-A

Po dvou brejkbolech budeme sledovat, jak si čtyřiadvacetiletý Čech poradí s prvním setbolem. Konkurenta dokonale zaskočil forhendem po levé lajně.

40-40

I v tomto případě však neúspěšná. Kratší return potrestal rodák z Bystřice nad Perštejnem bez servítek, forhend poslal do protipohybu konkurenta.

A-40

Další brejkbolová příležitost pro Jespera De Jonga. Český tenista znovu tlačil do jeho bekhendu, aby poslední forhend umístil za základní čáru.

40-40

S velkým přehledem odvrácený brejkbol. Po podání a forhendu se Zdeněk Kolář vydal k síti, kde smečí zabil krátkou výměnu.

40-30

Tak pozor, Nizozemec dokonce vybojoval brejkbol! V hluboké obraně vykouzlil bekhend po lajně, Kolář v záklonu hrál do autu.

30-30

Jednadvacetiletý rodák z Haarlemu bojuje. S vytrvalými útoky soka do svého bekhendu si poradil a po zkaženém závěrečném úderu Čecha si mohl alespoň na chvíli vydechnout.

15-30

Vysokého bekhendového returnu využil český hráč k náběhu na síť. Křižný bekhend ještě Nizozemec vrátil, na forhend už byl krátký.

15-15

Zdeněk Kolář trefuje premiérovou dvojchybu celého utkání.

0-15

Risk Jesperu De Jongovi nevyšel. Viděl volný prostor po levé lajně, z velkého úhlu ovšem namířil míček jen do území pro čtyřhru.

2:5

Konec přestávky, podávat bude Zdeněk Kolář.

2:5

Následuje přestávka a výměna stran.

2:5

0:0; 2:5 - Jesper De Jong

2:5

Bekhendový return českého hráče měl hodně daleko k přesnému úderu. Jesper De Jong snižuje na 2:5 a stále zůstává ve ztrátě dvou brejků.

40-15

Úmysl dobrý, realizace pokulhávala. Zdeněk Kolář vyzkoušel variantu zkrácení hry, jenže míček cestou zavadil o pásku.

30-15

Hráči nyní čekali na chybu toho druhého. Zisk fiftýnu slaví Jesper De Jong, ten se dočkal bekhendového zaváhání soka do sítě.

15-15

Přímý bod po podání na téčko.

0-15

Prudké returnu dělají nizozemskému hráči obrovské problémy. Po jednom takovém zasáhl míček rámem rakety, ten pak vyletěl úplně mimo kurt.

1:5

0:0; 1:5 - Zdeněk Kolář

1:5

Po vysokém returnu vypálil Zdeněk Kolář zdařilý forhend do levého rohu a vystartoval k síti. De Jong zahrál vyšší úder, při němž Čech lehce zaváhal, ale nakonec správně vyhodnotil, že míček letí do zámezí.

15-40

Nizozemec se viditelně zalekl skutečnosti, že český konkurent naběhl k síti. Křižný forhend poslal do středu sítě a bude čelit dvěma gembolům.

15-30

Čtyřiadvacetiletý rodák z Bystřice nad Pernštejnem zariskoval, což se ukázalo jako výborný nápad, křižný forhend posadil přesně na základní lajnu.

15-15

Po servisu a forhendem hraným zhruba v polovině cesty k síti se Kolář natlačil k síti úplně. Na forhendový volej soupeř neměl šanci reagovat.

15-0

Sérii křižných forhendů ukončil Jesper De Jong, jenž zahrál po lajně. Kolář musel rychle reagovat, slajzem hrál do sítě.

1:4

Konec přestávky, podávat bude Zdeněk Kolář.

1:4

Následuje přestávka a výměna stran.

1:4

0:0; 1:4 - Zdeněk Kolář

1:4

Zdeněk Kolář disponuje výhodou již dvou brejků. Poradil si s returnem a zvládl i následný úder, načež s potěšením sledoval, jak forhend Nizozemce napnul pásku.

40-A

Brejkbol! Forhendový return na tělo přinesl potřebný účinek, nizozemský hráč rychle po odskoku trefil balónek rámem.

40-40

Jde se do shody. Zdeněk Kolář sklouzl pro další nepovedené zkrácení hry soupeře, načež z pravé strany zaznamenal vítězný forhend kros.

40-30

Oba tenisté si hráli do bekhendu. Pevnější nervy udržel Jesper De Jong, jenž závěrečnou ránu protihráče nechal doletět do zámezí.

30-30

Další zaváhání nizozemského tenisty. A znovu hned po returnu konkurenta, když bekhend odpálil daleko za základní lajnu.

30-15

Zdeněk Kolář vyprodukoval tvrdý forhendový volej, po němž vystartoval k síti. V tomto prostoru nemusel hrát jediný volej, neboť De Jong prohazovat do autu.

30-0

Eso do bekhendu soka.

15-0

Jesper De Jong sáhl k překvapivému řešení, okamžitě po servisu zahrál kraťas. překvapený Kolář vystartoval hodně pozdě, na balónek nedosáhl.

1:3

0:0; 1:3 - Zdeněk Kolář

1:3

Jedním neúspěchem se rodák z Bystřice nad Pernštejnem nenechal rozhodit, druhý gembol již využil. Dlouhou výměnu ukončil nevynucenou chybou z bekhendu Nizozemec.

15-40

Čistá hra se nekoná. Zdeněk Kolář musel hrát rychle po odskoku, což mělo vliv na kvalitu forhendu, míček spadl do deblového koridoru.

0-40

Eso na kříž.

0-30

Technická výměna pro Koláře. De Jongovi totiž vůbec nevyšel kraťas, vyššího míčku potrestal Čech v další vítězný úder, tentokráte z forhendu.

0-15

Získaného tlaku využil český tenista k náběhu na síť. Míček dostal od protihráče přímo do rakety, forhendový volej proměnil ve vítězný.

1:2

Konec přestávky, podávat bude Zdeněk Kolář.

1:2

Následuje přestávka a výměna stran.

1:2

0:0; 1:2 - Jesper De Jong

1:2

Tentokráte byl jednadvacetiletý rodák z Haarlemu na servisu jistý. Po podání vystřelil forhend po své práce ruce, načež Kolář zahrál příliš dlouhý bekhend.

40-15

Dělový servis na téčko ztlumil Kolář jen kousek před sebe.

30-15

Forhendový return zastavila páska.

15-15

Přímý bod po podání ven z dvorce.

0-15

Forhendový return po pravé lajně neměl jedinou chybičku. Jesper De Jong zůstal stát na základní čáře jako přikovaný.

0:2

0:0; 0:2 - Zdeněk Kolář

0:2

Podání na téčko bylo velmi dobrou volbou. Nizozemec na míček sice dosáhl, ale vrátil jej jenom do středu sítě. Brejk potvrzen.

30-40

S druhým kraťasem si dal Zdeněk Kolář záležet o poznání více. Balónek umístil těsně za síť, bezradný De Jong na tento technický úder odpověď nenašel.

30-30

Takhle by to šlo. Po podání ven z dvorce přišel forhend na opačnou stranu a vysoký obranný úder De Jonga, načež mu Kolář zahrál do protipohybu.

30-15

Poprvé vyzkoušel zkrácení hry i nizozemský tenista a byl úspěšný. Kolář sice míček doběhl, ale nezvládl jej přehodit přes síť.

15-15

Jesper De Jong s vytrvale bránil a v jeho prospěch nakonec rozhod křižný bekhend do bekhendu soupeře, ten vzápětí mířil pod pásku.

0-15

Forhendový return vyletěl za základní čáru.

0:1

Konec přestávky, podávat bude Zdeněk Kolář.

0:1

Následuje přestávka a výměna stran.

0:1

0:0; 0:1 - Zdeněk Kolář

0:1

Zdeněk Kolář získává v první hře střetnutí brejk! Se soupeřem si pohrál jako kočka s myší, za posledním forhendem kros do levého růžku už ani Nizozemec neběžel.

30-40

Skvěle! Třetí získaný bod v řadě znamená premiérový brejkbol! Return na tělo přinesl kýžené ovoce, Jesper De Jong v záklonu přestřelil.

30-30

Čtyřiadvacetiletý rodák z Bystřice nad Pernštejnem může pomýšlet na brejkbol. Zachoval ve forhendové přestřelce přesnější ruku, úder soka pustil za základní čáru.

30-15

Parádní forhendový křižný return proti slabšímu druhému podání, Nizozemec na dlouhou ruku hrál do zámezí.

30-0

Zdeněk Kolář se dostal do výměny, ale první fiftýn v utkání neslaví, neboť změna rytmu v podobě kraťasu mu nevyšla, míček skončil v síti.

15-0

První bod patří servírujícímu Jesperu De Jongovi. Ten podal ven z dvorce, následný vítězný forhend poslal rovněž do levého rohu.

0:0

Utkání právě začalo.
Na kurtu probíhá tradiční předzápasové rozpinkávání. Na podání začne Jesper De Jong.
Vzájemné zápasy

Jediné utkání mezi Jesperem De Jongem a Zdeňkem Kolářem se odehrálo před dvěma lety v nizozemském Amersfoortu, český tenista tehdy zvítězil ve dvou setech. Favoritem bude rodák z Bystřice nad Perštejnem i ve druhém měření sil.
Zdeněk Kolář bude v utkání favoritem. Český hráč je aktuálně 185. nejlepším na světě a určitě míří ještě k lepším pozicím. Rodák z Bystřice nad Perštejnem v Polsku ještě neztratil set. Poté, co vyřadil krajana Veselého, povolil Britovi Clarkeovi pouhé dva gemy. Čtyřiadvacetiletý tenista vyrovnal čtvrtfinálovou účast z minulého týdne, v bosenské Banja Luce nestačil v této fázi na Srba Nikolu Milojeviće. Také Kolář byl součástí kvalifikace na US Open. V 1. kole prohrál s Dominguesem, vzápětí ale prohrál s Molčanem. Podobně jako De Jong, i Kolář má letos jeden challengerový vavřín, soupeře nenašel v rumunském městě Jasy.
Jesper De Jong je členem třetí světové stovky, konkrétně okupuje 266. příčku žebříčku ATP. Ve Štětíně se zatím jednadvacetiletý Nizozemec ukazuje ve skvělé formě, po třísetovém vítězství nad Lehečkou zdolal ve dvou setech Američana Kwiatkowského. Do hlavní části pavouka přitom rodák z Haarlemu jako lucky loser, protože ve finále kvalifikace prohrál s Rybakovem. De Jong letos má na kontě už jeden titul, v polovině června opanoval antukový challenger v kazašských Almatech. Před turnajem ve Štětíně se nizozemský tenista zúčastnil kvalifikace na US Open, v prvním kole skončil na raketě zkušeného Bemelmanse.
Všem fanynkám a fanouškům tenisu přeju krásné páteční odpoledne. Vítám vás při sledování čtvrtfinále challengeru ve Štětíně, u zápasu mezi Jesperem De Jongem a Zdeňkem Kolářem.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 13:00.

J. de Jong – Z. Kolář

0:2 2:6, 3:6

konec

Zpět na online

Statistiky:
Čas utkání: 1:16
2. set: 0:39
de Jong - Kolář
2. set Utkání 2. set
Čas
0:39 1:16 0:39
Získané body celkem
21 42 60 31
Nejdelší série získaných bodů
3 4 5 5
Setboly
0 0 2 1
Mečboly
0 0 1 1
Vítězné údery *
0 0
Nevynucené chyby *
0 0
Úspěšnost na síti *
0 %
0 %
Statistiky na podání
Čas her při vlastním podání
0:16 0:26 0:31 0:13
Esa **
1 2 1 0
Dvojchyby **
0 0 2 1
Udržená podání
3 / 5
60 %
5 / 9
56 %
8 / 8
100 %
4 / 4
100 %
Odvrácené brejkboly
3 / 5
60 %
3 / 7
43 %
2 / 2
100 %
0 / 0
0 %
Body při vlastním podání
15 / 30
50 %
28 / 54
52 %
34 / 48
71 %
16 / 22
73 %
Body po 1. podání *
19 / 38
50 %
23 / 27
85 %
Body po 2. podání *
9 / 16
56 %
11 / 21
52 %
Úspěšnost 1. podání *
70 %
56 %
Úspěšnost 2. podání *
0 %
0 %
Průměrná rychlost 1. podání *
Průměrná rychlost 2. podání *
Nejrychlejší podání *
Statistiky na příjmu
Proměněné brejkboly
0 / 0
0 %
0 / 2
0 %
4 / 7
57 %
2 / 5
40 %
Body při soupeřově podání
6 / 22
27 %
14 / 48
29 %
26 / 54
48 %
15 / 30
50 %
Body po příjmu 1. podání *
4 / 27
15 %
19 / 38
50 %
Body po příjmu 2. podání *
8 / 21
38 %
7 / 16
44 %
Informace ke statistikám

Aktuálnost statistik označených *: po 2. setu

Ostatní statistiky jsou počítány průběžně automaticky.

** Počty es a dvojchyb v průběhu setu jsou neoficiální.