Menu

Další

Olympijské hry

Přehled událostí na LOH Tokio 2020 - 12. den

konec

04.08.2021, 02:00 • Libor Štěpán (@libstep73)

Medailové pořadí zemí po 12. dni soutěží

15:31

Zápas

Přemožitel slovenského zápasníka Borise Makojeva Rus Artur Najfonov prohrál v semifinále jasně s Íráncem Hassanem Jazdanicharátím, takže Makojev do oprav nepůjde a stejně jako Čech Omarov opouští Tokiu bez jediné výhry.

15:05

Atletika

Průběžné pořadí desetiboje mužů po 5 disciplínách:
1. Damian Warner (CAN) 4 722 b.
2. Ashley Moloney (AUS) 4 641
3. Pierce Lepage (CAN) 4 529
4. Steven Bastien (USA) 4 369
5. Kevin Mayer (FRA) 4 340
6. Garett Scatling (USA) 4 338
7. Zachery Ziemek (USA) 4 322
8. Jorge Urena (ESP) 4 310
9. Lindon Victor (GRN) 4 293
10. Ilja Škureňov (ROC) 4 276
...
17. Adam Sebastian Helcelet (CZE) 4 097
19. Jiří Sýkora (CZE) 3 989

15:00

Atletika

Během čtvrtky, která pravidelně zakončuje první den desetibojařů, skončil svoji pouť olympijským závodem úřadující mistr světa Niklas Kaul, jehož trápilo zdraví a na dráze musel zastavit. Češi si v tomto běhu trochu spravili chuť po výšce, na své poměry zaběhli velmi slušně. Adam Sebastian Helcelet 49,41 s, což dělá 842 bodů, Jiří Sýkora 48,89, to je 866 bodů. V celkovém pořadí se posunuli, ale to je hlavně kvůli odstoupení Kaula. Ke zlatu má suverénně nejblíže Kanaďan Damian Warner, ale vše závisí na tom, zda skočí základ v tyči.

14:45

Vzpírání

Konečné pořadí mužů nad 109 kg:
1. Laša Talachadze (GEO) 488 kg (WR)
2. Ali Davúdí (IRI) 441
3. Man Asaad (SYR) 424
4. Hodžamuhammet Tojčjev (TKM) 414
5. David Andrew Liti (NZL) 414
6. Enzo Kofi Kuworge (NED) 409
7. Peter Nagy (HUN) 396
8. Marcos Ruíz I Velasco (ESP) 395
9. Caine Morgan Wilkes (USA) 390
10. Sargis Martirosjan (AUT) 381

14:21

Poslední nezdařený pokus a obrovský smutek Jiřího Orsága

14:21

Vzpírání

Osobní tragédie Jiřího Orsága! Druhý a třetí pokus v nadhozu nechával na 235 kg, jenže poprvé mu činka při zvedání vyklouzla z ruky a podruhé ji nad hlavou neudržel! Bez platného pokusu v nadhozu ztrácí velmi dobrý trh jakýkoliv význam a vidina pátého místa na olympijských hrách je tatam. Český vzpěrač nebude v celkovém hodnocení kategorie nad 109 kg vůbec klasifikován!

14:03

Vzpírání

Komplikace, Jiří Orság prvním pokusem v nadhozu nezvedl 232 kg.

13:30

Vzpírání

Jiří Orság bohužel v trhu nezvedl 184 kg, pustil činku, ještě než se z ní začal zvedat. I tak má ale soutěž rozjetou na celkové páté místo, což by byl obrovský úspěch!

13:09

Vzpírání

Jiří Orság vstoupil úspěšně do soutěže mužů nad 109 kg. V trhu prvním pokusem zvedl nad hlavu 175 kg.

12:56

Atletika

Do finále čtvrtky postoupily všechny hlavní favoritky. Marileidy Paulinová z Dominikánské republiky dokonce zaběhla národní rekord zařadila se mezi adeptky na medaili. Lada Vondrová je nakonec klasifikována na 23. místě, pouze jedna semifinalistka běžela pomaleji. Ale s národním rekordem z rozběhu bude se svou účastí na hrách zcela určitě spokojená.

12:41

Atletika

Desetibojaři jsou ve výškařském sektoru, tedy už jen ti nejlepší z nich. Jiří Sýkora skočil pouze 190 cm, za to je 714 bodů. Adam Sebastian Helcelet bohužel také neskočil, co umí, za 196 cm má 767 bodů.
Trhliny dostává plán vedoucího muže Damiana Warnera, který skočil pouze 202 cm a 9 000 bodů se mu začíná poněkud vzdalovat.

12:17

Atletika

Kristiina Mäki poběží finále závodu na 1 500 m na olympijských hrách! Půl roku po porodu a s národním rekordem v kapse! Fantazie!

12:09

Atletika

Kristiina Mäki zaběhla svůj semifinálový běh na 1 500 metrů fantasticky a překonala 35 let starý český rekord! Časem 4:01,23 min doběhla sedmá a živí naději na postup do finále časem!

9:46

Sportovní lezení

Adam Ondra přišel o jednoho soupeře ve finále lezecké kombinace! Francouz Bassa Mawem, který vyhrál rychlostní část, si v závěru kvalifikace natrhl biceps a soutěž pro něj skončila. Zároveň měl být soupeřem Adama Ondry právě v rychlostní části a pokud nebude zastoupen náhradníkem, skončí český lezec ve své nejslabší disciplíně čtvrtý! To se ale asi očekávat nedá.

8:57

Golf

Klára Spilková zahrála první kolo velmi dobře! V první devítce sice nastřádala dvě bogey, ale přidala k tomu také v průběhu celého kola 4 birdie a se skóre 2 ran pod par je na děleném sedmém místě! Vede Švédka Madelene Sagströmová se skóre -5, je o jednu ránu zaostávají Američanka Nelly Kordová a Indka Aditi Ašoková.

8:55

Dráhová cyklistika

Tomáš Bábek zajel v kvalifikaci sprintu čas 9,856 a do prvního kola téměř jistě nepostoupí. Byla to však pro něj hlavně v jistém smyslu závodní příprava na keirin.

6:50

Kanoistika

Slováci Samuel Baláž a Adam Botek na deblkajaku obsadili ve své čtvrtfinálové jízdě s velkým náskokem druhé místo a postupují do semifinále.

6:17

Radek Šlouf (vlevo) a Josef Dostál hodnotí uplynulé hodiny a minuty

6:17

Ohlasy české výpravy

Josef Dostál popsal proces zmrtvýchvstání od konce včerejšího po dnešní závod:

„Byl jsem z toho dost včerejška dost vyšťavenej, ještě s těma procedurama – média, dopingová kontrola – a sbírat se z toho psychicky. Přeci jen jsem všechno dělal proto, abych byl připravený na jeden závod, který pak nevyšel. Odpoledne jsem se šel vypádlovat, trochu jsem se prošel po vesnici, abych vychodil laktát. Šel jsem brzo spát, vůbec mi to nešlo, i když jsem byl v osm unavený, tak jsem usnul až v jedenáct. A to až díky Jarkovi Nohavicovi, protože má uklidňující písničky. Když už fakt nemůžu usnout, tak si pustím jeho a u třetí písničky chrápu. Tímhle bych mu chtěl na dálku vzkázat díky. Když jsem se pak ráno vzbudil tak jsem si píchnul do trapézu, úplně mnou projela příšerná bolest. Říkal jsem si, že jsem ze včerejška zklamanej i pořádně rozbitej a musím bejt chlap. Sebrat se z toho. Život jde dál. Ani jsem Ráďovi neříkal, že nejsem úplně psychicky v pohodě, ale na rozjetí jsme jeli 350 metrů, tak jsme si v lodi sedli výborně. A věděl jsem, že závod bude dobrej. Takhle jsem se z toho vzpamatoval. Díky, Ráďo.“

Radek Šlouf se pak vrací k dnešní povedené rozjížďce:

„Byl jsem překvapený, že se nám povedla první polovina. Že jsme jeli s polem, s loděmi, které jsme měli po levé a pravé ruce. Cítil jsem se dobře, už měsíc tady v Japonsku trénuju a jen se připravuju na tenhle závod. Dneska jsem si na konci říkal: jdeme do toho, abychom vyhráli. Ale jak Pepa říkal, pořád se sbírá z toho včerejška. Nakonec jsem byl rád, že jsme se v tom závěru nevyšili a dojeli jsme to v našem tempu. Odpoledne se ještě projedu na singlu a pošetříme síly na zítřek. Jsem moc spokojený, že nemáme druhou jízdu, protože ta by následovala za nějakých 50 minut. To je mazec. To si užijeme zítra, doufám. Že projdeme semifinále do finále A.“

6:05

Anna Dostálová vypráví, co fanoušci v Česku netušili

6:05

Ohlasy české výpravy

Anna Dostálová, sestra Josefa Dostála a fyzioterapeutka výpravy, se vrací k poněkud dramatickým událostem po včerejším neúspěšném závodě svého bratra:

„Když Pepa včera dojel závod, tak jsme s Pavlem Davídkem byli nastartovaní s vodami a studenými ručníky. Z tribuny jsme přiběhli za ním, on seděl na vodě, byl u záchranného členu, který ho vezl směrem k platu. Říkal, že před tím se držel lodě Australana, ale ten pak odjel, tak se musel chytit záchranného člunu. Pak ho pustil i záchranný člun a viděla jsem, jak ho vítr doufoukl k platu. Říkal, že se z lodi vykulil sám, ale spíš tam bylo osm Japonců, kteří mu pomohli z lodi. Pak už jen ležel na platě, byla tam spoustu dobrovolníků, kteří mu podávali vodu. Pak proběhlo hrozně krásné gesto od Němce Schopfa, který dostal od svého trenéra led. Ale když viděl Pepu, tak usoudil, že ten led potřebuje mnohem víc. Přišel k němu, kleknul si nad něj a led mu držel na čele. To bylo strašně krásné gesto fair play a olympijského ducha. Mně tu chvíli bylo jedno, jestli je brácha pátý, sedmnáctý nebo jak dopadl. Já jenom chtěla, aby mu bylo dobře. A tak se zachovali i ostatní. Ukázalo se, že to není jen o sportu. Naštěstí se z toho pak Pepa dostal. Když jsme šli z plata, tak se tady párkrát opřel o zábradlí. Když mluvil s vámi, tak jsem viděla, jak jste všichni ucukli mikrofonem, protože to vypadalo, že přijde něco nehezkého. Pak šel na doping, byla jsem s ním a tam ani nebylo potřeba povídat. Občas prostě stačí, když tam je někdo s vámi, komu na vás záleží a má vás rád, ať se děje, co se děje. To on tady cítí od spousty lidí kolem. A říkal, že hodně síly mu dodaly i všechny zprávy od fanoušků, díky za ně.“

5:14

Atletika

Průběžné pořadí desetiboje po 3 disciplínách:
1. Damian Warner (CAN) 2 966 b.
2. Pierce Lepage (CAN) 2 773
3. Ashley Moloney (AUS) 2 741
4. Kevin Mayer (FRA) 2 662
5. Garrett Scantling (USA) 2 647
...
16. Adam Sebastina Helcelet (CZE) 2 488
21. Jiří Sýkora (CZE) 2 409

5:12

Atletika

Adam Sebastian Helcelet i Jiří Sýkora své druhé a třetí pokusy v kouli neměli měřené. Zapisují tak 789 bodů za 14,99 m, resp. 767 bodů za 14,63 m.

5:09

Zápas

Slovenský zápasník Boris Makojev v prvním kole volnostylařů do 86 kg nestačil na silného Rusa Artura Najfonova, prohrál s ním 0:6 a musí doufat, že se jeho přemožitel dostane až do finále, aby měl šanci ještě v opravách.

5:05

Jakub Vadlejch mluvil po kvalifikaci sebevědomě

5:05

Ohlasy české výpravy

Jakub Vadlejch byl po kvalifikaci spokojený nejen se svým výkonem, ale hlavně z toho, že ve finále nebude sám:

„Oštěp je o maličkostech, o milimetrech. Ve třetím pokusu jsem udělal to stejné co v předchozích, jen trošičku lépe. Nastavení těla a hlavy bylo stejné jako první dva hody, ale chyběl nějaký milimetr, malé počkání levé ruky, které nakonec v tomhle případě udělalo šest metrů. Celý den jsem se cítil naprosto parádně, hlava fungovala, jak měla, super. Je super, že jsme ve finále dva. U Vítka mi bylo ale úplně jasné, že hodí, byl na tom dobře, v hlavě je závodník, těšil jsem se, že to dopadne, jak dopadlo. Do finále je všechno otevřené. Je to hodně dobré, překvapilo mě, že jsem dopoledne hodil 85 metrů. Nechci říct, že mám ve finále na všechny, ale všichni kluci jsou porazitelní. Všechny kluky jsem už někdy porazil, je to otevřené, ale zároveň je to oštěp. Za tři a půl dne na tom může být každý úplně jinak, může být jiný timing, forma může kolísat. Je to o nastavení a o hlavě samozřejmě. Tři a půl dne čekat na finále je dlouho, ale snad si alespoň odpočinu, dohojím se a budu připravený.“

4:59

Atletika

Adam Sebastian Helcelet prvním pokusem v kouli 14,99 m, Jiří Sýkora 14,63 m. Velmi slušné základy, ale kéž by se ještě trochu zlepšili. Tradičně silný je v kouli Bělorus Žuk a výrazně si vylepšil osobní rekord Kanaďan Lepage.

4:34

Takhle viděl náš redaktor postupovou jízdu přímo na místě. Nezdá se to, ale kanál je od tribuny poměrně daleko a moc toho na něm člověk nevidí.

4:34

Kanoistika

Deblkajak Josef Dostál, Radek Šlouf dojíždí bez sebemenších problémů ve své rozjížďce kilometru na 2. místě a postupuje přímo do semifinále!

4:27

Kanoistika

Slovenský deblkajak Samuel Baláž, Adam Botek sice v rozjíždce dobře začal, ale nejlepších se v závěru neudržel, dojel třetí a musí do čtvrtfinále.

4:23

Atletika

Jakub Vadlejch posledním pokusem v kvalifikaci hodil svůj nejlepší letošní výkon 84,93 m a společně s Vítězslavem Veselým postupuje do finále oštěpu!

4:14

Atletika

První velké překvapení oštěpařské kvalifikace! Polák Marcin Krukowski, který letos atakoval hranici 90 metrů, se v Tokiu nedostal ani přes 75 metrů a končí předčasně!
Jakub Vadlejch se ve druhé sérii nezlepšil a má poslední možnost dostat se zhruba na 82,50, kde pravděpodobně bude viset hranice radosti a zklamání.

3:54

Atletika

Jakub Vadlejch prvním hodem v kvalifikaci oštěpu zapsal 79,27 m. To na postup zatím nestačí.

3:49

Atletika

Průběžné pořadí desetiboje po 2 disciplínách:
1. Damien Warner (CAN) 2 189 b.
2. Ashley Moloney (AUS) 1 983
3. Pierce Lepage (CAN) 1 964
4. Kevin Mayer (FRA) 1 868
5. Felipe dos Santos (BRA) 1 861
...
18. Adam Sebastian Helcelet (CZE) 1 699
21. Jiří Sýkora (CZE) 1 642

3:44

Vítězslav Veselý věří, že v mix zóně stadionu nebyl naposledy

3:44

Ohlasy české výpravy

Vítězslav Veselý hodil v kvalifikaci nejlepší výkon v sezóně:

„Jsem spokojený, mám dobrý pocit ze svého výkonu, což jsem si přál. Kvalifikace je vždy zrádná, člověk nikdy neví, co se stane. Navíc brzo ráno, člověk musí vstávat už před 6. hodinou, přijde na stadion a je už obrovské vedro. Jsem rád, že to vyšlo. První pokus byla školácká chyba, kdy jsem se nevrátil z rozběhu. Měl jsem v hlavě, že musím běžet pomalu, nesmím divočit a pak jsem doopravdy běžel pomalu. Bylo super, že mi vyšel druhý pokus, protože u toho posledního pak nikdy nevíte. Navíc musíte čekat ve vedru, nohy roztékají. Jsem rád, že jsem dobrý hod hodil už na druhý pokus.“

V případě postupu, což by vyjít mělo:

„Je super, že finále je až za dva dny. Jsem už pár let nejstarší v našem startovním poli, takže se budu moci aspoň zklidnit a pořádně zregenerovat. Navíc jsem rád, že finále bude večer, nebude muset člověk tak brzo vstávat.“

3:23

Atletika

Jiří Sýkora se ve druhé sérii zlepšil na 703 cm, Adam Sebastian Helcelet svůj výkon nevylepšil a pěkně od plic si zanadával.

3:07

Atletika

Adam Sebastian Helcelet v prvním pokusu dálky skočil 716 cm, Jiří Sýkora 692 cm.

2:50

Atletika

Vítězslav Veselý poslední pokus v kvalifikaci oštěpu opět úmyslně přešlápl a bude čekat, zda 83,04 m bude stačit. V první skupině skončil na 5. místě, takže šance je docela velká. Ve druhé skupině bude házet také Jakub Vadlejch.

2:34

Atletika

Vítězslav Veselý ve druhé sérii hodil svůj nejlepší letošní výkon 83,04 m a to dává hodně slušnou naději na postup do finále oštěpařů!

2:24

Golf

Svoji pouť turnajem golfistek právě začala Klára Spilková. Snad to v jejím podání bude trochu veselejší příběh než u Ondřeje Liesera.

2:14

Atletika

Dnešek a zítřek budou hodně ve znamení vícebojů. Do desetiboje vstoupili Adam Sebastian Helcelet, jenž za stovku za 11,06 získal 847 bodů, i Jiří Sýkora, jehož čas 11,18 dává 821 bodů. Pro Helceleta je to nejlepší výkon v sezón, ale oba určitě čekali víc.

Přehled událostí na LOH Tokio 2020 - 12. den

konec

Zpět na online