Menu

Další

Olympijské hry

Přehled událostí na LOH Tokio 2020 - 10. den

konec

02.08.2021, 02:00 • Libor Štěpán (@libstep73)

Medailové pořadí zemí po 10. dni soutěží

Z českého pohledu šlo o velmi klidný den, který ale snad bude znamenat zítřejší bouři. Výbornou formu totiž naznačil kajakář Josef Dostál, kterého zítra čeká semifinále a finále na kilometru. Stejné závody pojedou také deblkanoisté Martin a Petr Fuksovi, kteří tak vysoké ambice nemají a medaile by byla příjemným překvapením. Kdo překvapil už dnes, tak mílařky. Kristiina Mäki a Diana Mezuliáníková postoupily do semifinále na 1 500 metrů, navíc obě v osobních rekordech. A tak to má na největší akci čtyřletého cyklu být. Nedařilo se pouze Simoně Vrzalové. Další čeští sportovci však už nezazářili. Střelci Petr Nymburský a Jiří Přívratský zůstali daleko za postupem do finále třípolohové malorážky, Romana Maláčová nepostoupila do finále tyčky. Uznání za dokončení soutěže jezdecké všestrannosti patří Miloslavu Příhodovi, Miroslavu Trundovi i jejich koním. Výrazně lépe si vedl Miloslav Příhoda, ale i on zůstal daleko za branami finálové pětadvacítky.

15:18

Jezdectví

Konečné pořadí jezdecké všestrannosti jednotlivců:
1. Julia Krajewská (GER) 26,00
2. Tom McEwen (GBR) 29,30
3. Andrew Hoy (AUS) 29,60
4. Kazuma Tomoto (JPN) 31,90
5. Oliver Townend (GBR) 32,40
6. Nicolas Touzaint (FRA) 33,90
7. Christopher Six (FRA) 35,20
8. Michael Jung (GER) 36,10
9. Laura Collettová (GBR) 37,80
10. Shane Rose (AUS) 39,70
...
33. Miloslav Příhoda (CZE) – 68,40
39. Miroslav Trunda (CZE) – 101,70

15:02

Atletika

Romana Maláčová nepřekonala v kvalifikaci tyčky 455 cm a do finále se nepodívá.

13:55

Atletika

Slovenka Emma Zapletalová doběhla ve druhém semifinálovém běhu na 400 metrů překážek na 6. místě v na své poměry velmi špatném čase 55,79 s a v rozhovoru přiznala, že se dnes vůbec necítila dobře. Mokrá dráha a déšť nevadily.

13:05

Jezdectví

Všestrannost má za sebou první kolo parkuru a po něm soutěž pro oba české jezdce bohužel končí. Miloslav Příhoda zajel velmi dobrý parkur a posunul se v něm vpřed na celkovou 33. pozici z 68,4 tresnými body. Miroslav Trunda udělal ve své jízdě dost chyb a v celkovém součtu překonal hranici 100 trestných bodů, konkrétně jich má 101,7 a skončil na 39. místě ze 44 jezdců, co soutěž dokončili. Na postup do druhého kola a tím pádem umístění v top 25 konečného pořadí bylo třeba maximálně 47,2 trestného bodu.

10:21

Jezdectví

Soutěž jezdecké všestrannosti dnes končí parkurem, který má dvě kola. V prvním kole se uzavře soutěž družstev, jednotlivci se snaží probojovat mezi 25 nejlepších celkového pořadí, kteří pojedou ještě jeden parkur, kde se rozhodne o zlaté medaili. Body se samozřejmě stále přičítají, nic se nenuluje.
Čeští jezdci už mají své parkury za sebou. Miroslav Trunda s koněm Shutterflyke zaváhal na třech překážkách a navíc nesplnil časový limit, takže připsal dalších 13,6 trestného bodu a zakončí soutěž se součtem 101,7 trestného bodu. Miloslav Příhoda s koněm Ferreolus Lat udělal pouze jednu chybu, čas měl v pořádku, takže přičítá jen 4 body a v celkovém pořadí bude mít 68,4 trestného bodu. Na jaké umístění to bude stačit, to teprve uvidíme, ale v top 30 nejspíš neskončí, natož aby senzačně postoupil do druhého kola.

9:30

Ohlasy české výpravy

Střelci z malorážky se svými kvalifikačními výkony vůbec spokojeni nebyli.

Petr Nymburský:
„Sezóna z mého pohledu byla velmi dlouhá, vrcholů, na které jsme se měli připravit, bylo poměrně dost. Nechci se na to vymlouvat, ale sezóna taková byla a my ji museli zvládnout. Se sedmnáctým místem rozhodně nejsem spokojen, přál jsem si finálovou osmičku, i tréninky na ni docela vypadaly. Bohužel dnes se mi to nepovedlo prodat, takže spokojen určitě nejsem. Nejvíc jsem ztratil vkleče. Můj letošní průměr v této pozici je někde o šest nebo sedm bodů výše. Což by možná v konečném účtování na finále stačilo. Nervozitu z první olympiády jsem si snažil nepřipouštět k tělu. Jsme tady jako tým, něco se už povedlo, takže i vzhledem k tomu byla nervozita o něco menší. Nemyslím si, že bych polohu vkleče pokazil tím, že bych byl nervózní. To jsem samozřejmě byl, ale nebyl to důvod mého neúspěchu.“

Jiří Přívratský:
„Malorážka se mi bohužel nepodařila tolik jako vzduchovka. Moje představy o dnešním závodě byly úplně jiné. Měl jsem ztrátu hned od začátku, nebylo to nijak příjemné střílení. Člověk se ale musí snažit bojovat pořád dále, i přesto, že to vše nefunguje tak, jak by si představoval. Bylo to náročné.
Umístění je jedna věc, ale druhá je ta střelba samotná. Chtěl jsem si kvalitně zastřílet a to se mi úplně nepovedlo. Nejvíc jsem se pral s polohou vkleče. Ze začátku tam byla nervozita, ta když pominula, tak mi stejně pozice nedržela tolik, jak bych si představoval. Byl tam velký pohyb a scházela stabilita. S Petrem jsme se srovnali na stejném počtu bodů, je ale škoda, že jsme se srovnali na takových pozicích, kdyby to bylo o pár bodů výše, byli bychom všichni šťastnější. Určitě je pro mě velká motivace kouknout se i na příští olympiádu. Člověk ale nikdy neví, co se stane.“

7:10

Sportovní střelba

Ani Slovák Patrik Jány, ani Češi Jiří Přívratský s Petrem Nymburským se do finále třípolohové malorážky na 50 metrů nedostali. V poslední položce vestoje se sice shodně všichni posunuli o několik míst nahoru, ale na víc to nestačilo. Patrik Jány dosáhl ze 120 ran 1172 bodů a skončil na 13. místě, oba Češi dosáhli shodně na 1169 bodů a jsou na 16. a 17. pozici. Na postup do finále bylo potřeba minimálně 1176 bodů.

6:50

Dobře naladění Martin a Petr Fuksové po čtvrtfinále kilometru

6:50

Ohlasy české výpravy

Bratři Fuksové se dnes hlavně seznamovali se sílou konkurence.

Petr: „Mně se jelo dobře. Ta první jízda byla na rozjetí, abychom věděli, co očekávat. Druhou jízdu jsme se snažili mezi top tři. Nejeli jsme na maximum, spíše jsme koukali, jak na tom jsme. Abychom zítra postoupili ze semifinále, budeme muset podat co nejlepší výkon. Je to hlavní cíl.“
Martin: „Hlídali jsme si, abychom jeli mezi třemi. Cíl byl semifinále. Tam bude alfa a omega podat nejlepší výkon. Musíme porazit jednu loď, abychom se dostali do finále. Bude důležité, s kým pojedeme. Musíme dobře zregenerovat a pak to nabombit, jak nejlépe umíme. Bude to boj, ale jsme ready.“

5:49

Na střelnici se to pro české a slovenské barvy nevyvíjí příznivě

5:49

Sportovní střelba

Petr Nymburský i Jiří Přívratský si vedou v kvalifikaci třípoziční malorážky podobně. Což bohužel znamená, že do finále se nedostanou. Po položkách vkleče a vleže se drží v polovině startovního pole, na osmé místo ztrácí 6, resp. 9 bodů a ačkoliv je stojka zrádná, museli by zastřílet naprosto fantasticky a většina soupeřů selhat, což se obvykle nestává. Úplně stejně si vede i Slovák Patrik Jány.

5:37

Kanoistika

Deblkanoisté Martin a Petr Fuksovi si ve čtvrtfinále kilometru bezpečně pohlídali druhé místo a postupují do zítřejšího semifinále.

5:20

Atletika

Pawel Fajdek si může oddechnout, konečně prolomil své olympijské kvalifikační prokletí a na třetí pokus poprvé postoupil do finále. Sice až z devátého místa, ale na to se už nikdo ptát nebude. A zvládl to mj. i proto, že Slovák Marcel Lomnický vůbec neukázal, jakých výkonů je schopen a v kvalifikaci hodil pouze 72,52 metru. S tím se nepostupuje na hry, natož do finále. Je klasifikován na 24. místě.

5:12

Josef Dostál má pro dnešek splněno

5:12

Ohlasy české výpravy

Josef Dostál se po suverénním postupu do semifinále rozpovídal nejen o závodě:
„Byl jsem favorit rozjížďky. Věděl jsem, že jak Australan, tak Artuur Peters jsou dobří v protivětru, který foukal celou dobu. Věděl jsem, že budou chcípat do finiše, tak jsem se držel za nimi a jel jsem celkem klidnou jízdu. Kolem 750 metrů jsem našel dobrý záběr a tím jsem se dostal přes ně. Oni bojovali na krev o druhé postupové místo. Když jsem věděl, že mám náskok a jeden vzdal, tak jsem si zpomalil taky a nakonec z toho byl celkem pěkný čas. Jsem rád, že už začaly závody. Poslední tři týdny v Japonsku byly dost nervozní. Člověk nemá moc co dělat a jak se odreagovat. I když jsem během volna chodil na ryby, tak to nebylo nic moc, i když zaplaťpánbůh za to. Na dvě hodiny jsem měl co dělat, jinak je člověk v karanténě, nikam nesmí, je to na palici. Přemýšlí o závodech, proč mu to nejde na tréninku, jestli za to můžou vlny, nebo jsou to jen výmluvy. Jsem velmi rád, že ta rozjížďka už je za mnou, zkusil jsem si trať a, i když ne naplno, projít závodem.“

4:44

Zápas

Artur Omarov bohužel za celý duel nedokázal na Alexe Gerga Szokeho z Maďarska vůbec nic vymyslet, a když dostal možnost bodovat z výhodné pozice, nezvládl soupeře přetočit. Po výsledku 1:3 pro českého zápasníka turnaj končí, sotva začal.

4:35

Zápas

Na žíněnce je Artur Omarov a ve váze do 97 kg v řecko-římském zápase bojuje s Maďarem Alexem Gergem Szokem.

3:42

Kanoistika

Slovenský kanoista Peter Gelle dojel ve své rozjížďce kilometru na druhém místě a postupuje přímo do zítřejšího semifinále.

3:25

Kanoistika

Kanoista Josef Dostál s naprostým přehledem vyhrál svoji rozjížďku kilometru a postupuje přímo do zítřejšího semifinále.

3:17

Kanoistika

Deblkanoe Martin a Petr Fuksovi dokončila svoji rozjížďku kilometru na třetím místě a musí do dnešních čtvrtfinálových jízd.

3:04

Atletika

Simova Vrzalová doběhla ve třetím rozběhu na 1 500 metrů s velkou ztrátou předposlední v čase 4:19,46 min a olympiáda pro ni končí.

2:52

Atletika

Také Diana Mezuliáníková postupuje ze svého rozběhu do semifinále, stejně jako Kristiina Mäki obsadila šesté, poslední přímé postupové místo! A také Mezuliáníková si zlepšila osobní rekord, nově má hodnotu 4:05,49 min!

2:40

Atletika

Kristiina Mäki dokončila první rozběh na 1 500 metrů na šestém místě a jako poslední si z něj zajistila přímý postup do semifinále. Nemusí čekat na čas. Skvěle! Navíc si zaběhla nový osobní rekord 4:04,85 min!

2:30

Atletika

Na stadionu zatím probíhá pouze kvalifikace kladivářů. Slovák Marcel Lomnický bude házet až ve druhé skupině.
Češi a Slováci v akci

Češi dnes žádnou medailovou naději reálně nevyhlížejí. i když u střelců člověk nikdy neví, jak se kdo vyspí.
Nejpočetnější možné zastoupení má česká atletika v rozbězích na 1 500 metrů žen. O postup do semifinále zabojují Kristiina Mäki, Diana Mezuliáníková a Simona Vrzalová. Do kvalifikace tyčkařek pak naskočí Romana Maláčová.
Soutěž jezdecké všestrannosti zakončí skokanskou částí Miloslav Příhoda a Miroslav Trunda.
Do soutěží kanoistů naskočí medailové naděje. Kanoista Josef Dostál a deblkanoe Martin Fuksa, Petr Fuksa se budou snažit vyhnout se čtvrtfinálové fázi a postoupit přímo do semifinále.
O postup do finále budou v třípoziční malorážce střílet Petr Nymburský a Jiří Přívratský.
Rozběhnou se také boje v řecko-římském zápase ve váhové kategorii do 97 kg a Artur Omarov věří, že se ho bude týkat víc než jen jeden zápas.

Slovenští fanoušci budou podporovat kladiváře Marcela Lomnického, který se bude snažit postoupit do finále a bez šancí není. To postup Emmy Zapletalové do finále na 400 m překážek by byl obrovským úspěchem.
S velkou nadějí teď ale vzhlíží na střelnici, Patrik Jány už postoupil do finále vzduchové pušky, nyní se bude o totéž snažit na třípoziční malorážce.
Posledním sportovcem v akci bude kajakář Peter Gelle, jehož čeká několikafázová cesta do finále kilometru.

Přehled událostí na LOH Tokio 2020 - 10. den

konec

Zpět na online