Menu

Atletika

Olympijské hry

Skok do výšky - finále (muži)

Vítěz: G. Tamberi (ITA), M. Baršim (QAT)

konec

01.08.2021, 12:10 • Milan Huppert

To je ode mě vše. Děkuji za pozornost a u dalších olympijských přenosů se budu těšit na počtenou. (14:57:35)

Konečné pořadí

1. Mutaz Essa Baršim (QAT) 237 cm
1. Gianmarco Tamberi (ITA) 237
3. Maksim Nedasekau (BLR) 237
4. Woo – Sang-hyeok (KOR) 235
5. Brandon Starc (AUS) 235
6. Michail Akimenko (ROC) 233
7. Juvaughn Harrison (USA) 233
8. Django Lovett (CAN) 230
9. Ilja Ivaňuk (ROC) 230
10. Hamish Kerr (NZL) 230
11. Tom Gale (GBR) 227
12. Shelby McEwen (USA) 227
13. Naoto Tobe (JPN) 224
Soutěž výškařů nabídla obrovské drama se spravedlivým koncem. Pouze Muraz Essa Baršim a Gianmarco Tamberi procházeli až do laťky 239 centimetrů bez jediné chybičky, ale právě tato výška se jim stala osudnou. A vzhledem k tomu, že podle shodného zápisu nešlo určit vítěze, tak dostali zlatou olympijskou medaili oba.

Bronz bere Maksim Nedasekau. Běloruský reprezentant sice překvapivě shodil už základní výšku, ale poté se zkoncentroval a o medaili rozhodl úspěšným zdoláním 237 centimetrů. Zklamáním skončila soutěž pro Rusa Ivaňuka, jenž si dělal zálusk na medaili, ale skončil až devátý s platným zápisem 2,30 metru.
Tamberi ani Baršim si nebyli jistí, kdo vyhrál. Když jim rozhodčí oznámil, že oba, tak se každý okamžitě rozběhl na jinou stranu oslavovat obrovský úspěch.

Zlato se dělí mezi Baršima a Tamberiho! Ital si roztleskal obecenstvo, ale nebylo mu to nic platné, k překonání laťky mu ještě pár centimetrů chybělo.
Maksim Nedasekau je bronzový. Třetí pokus zprvu vypadal slibně, ale dolní polovinou těla laťku shodil.
Baršim shodil i potřetí a bude muset bedlivě sledovat výkony svých dvou největších konkurentů.
Pro Harrisona a Starca také soutěž končí, o medailistech je tedy jasno. Ale kdo si odnese jaký kov? Před Baršimem, Tamberim a Nedasekauem jsou poslední pokusy.
Woo Sang-hyeok byl velmi blízko překonání, ale zavadil nohama a laťka spadla. Pro Jihokorejce soutěž končí.
Maksim Nedasekau také napodruhé neuspěl. Běloruský reprezentant je však blízko bronzové medaili, kterou by určitě vzhledem k průběhu závodu bral všema deseti.
Mutaz Essa Baršim neuspěl ani napodruhé. Klidně se tak může stát, že budou dva olympijští vítězové, a to v případě, že už laťku nikdo nepřeletí.
239 centimetrů nezdolal na první pokus žádný z výškařů, na čele tak zůstávají Baršim s Tamberim. Woo, Starc a Harrison budou mít poslední pokus z důvodu jednoho křížku ponechaném na předešlé výšce.
Maksim Nedasekau Katařana na čele nevystřídá. K překonání laťky mu chybělo poměrně dost, tohle bude mít Bělorus už hodně těžké.
A pozor. Mutaz Essa Baršim zapisuje první křížek, a to znamená, že pokud Tamberi skočí, tak půjde do vedení! Totéž samozřejmě platí i o dalších, co ještě zůstali ve hře.

Laťka jde do výšky 239 centimetrů. Začne Baršim.
Woo, Starc a Harrison si nechávají zbylé dva pokusy na další výšku, protože kdyby uspěli na předešlé, tak se stejně už nedostanou na medailové pozice.

Gianmarco Tamberi skáče a na čele tak zůstávají dva výškaři! Sledujeme fantastický souboj, do kterého se ale klidně může připojit ještě i Nedasekau. Ten se dnes také rozskákal k velkému výkonu.
Nikdo další zatím výšku 237 centimetrů překonat nedokázal. Shodili Woo, Starc i Akimenko. Rus měl navíc dva křížky už z předešlé výšky, takže pro něj olympijská soutěž končí. Na řadu jde Tamberi.

Takhle se skáče o medaile! Maksim Nedasekau neuspěl na 233 centimetrech a rozhodl se, že následující dva pokusy si nechá na další výšku, aby zbytečně neplýtval silami! A ono se to vyplatilo! Bělorus se jemně opřel o laťku, avšak ta zůstala na svém místě, a to je nejdůležitější.

Skok do výšky - finále (muži)

Vítěz: G. Tamberi (ITA), M. Baršim (QAT)

konec

Zpět na online


Statistiky:
Startovní listina:
1. Mutaz Essa Barshim (QAT)
2. Iiya Ivananyuk (ROC)
3. Maksim Nedasekau (BLR)
4. Naoto Tobe (JPN)
5. Tom Gale (GBR)
6. Mikhail Akimenko (ROC)
7. Shelby McEwen (USA)
8. Sanghyeok Woo (KOR)
9. Brandon Starc (AUS)
10. Hamish Kerr (NZL)
11. Django Lovett (CAN)
12. Gianmarco Tamberi (ITA)
13. Juvaughn Harrison (USA)