Menu

Další

Olympijské hry - Trampolíny

Soutěž mužů

Vítěz: I. Litvinovič (BLR)

konec

31.07.2021, 06:00 • Ariake Gymnastics Centre • Adam Kodet

Konečné pořadí finále:

1. Ivan Litvinovič (BLR) 61,715
2. Tung Tung (CHN) 61,235
3. Dylan Schmidt (NZL) 60,675
4. Vladzislav Hančarov (BLR) 60,565
5. Dmitrij Ušakov (ROC) 59,600
6. Andrej Judin (ROC) 58,235
7. Daiki Kiši (JPN) 57,815
8. Dominic Clarke (AUS) 24,955 (08:36:02)
Ode mě je to tedy pro dnešek vše, loučím se s vámi z gymnastického centra Ariake, kde dnes bude znít běloruská hymna. Srdečně vás ale zvu ke sledování dalších našich textových přenosů nejen z olympijských sportů.
Závod mužů ve skoku na trampolíně měl velmi zajímavý průběh. Největší favorit Kao Lej vypadl po chybě na dopadu už v kvalifikaci, a tak bylo jasné, že kdokoliv vyhraje zlato, bude to lehce překvapivý olympijský šampion. Nejlepší sestavu nakonec předvedl teprve dvacetiletý Bělorus Ivan Litvinovič, který předváděl po celý průběh soutěže opravdu bezchybné a hlavně čistě provedené prvky. Vyhrál v kvalifikaci, na finále si nechal nejobtížnější sestavu a provedl ji precizně.

Čest čínského skoku na trampolíně zachránil druhý Tung Tung, který parádním skóre 61,235 ve finále zaútočil na nejcennější kov a dostal Bělorusy pod tlak, na víc než na stříbro to ale nestačilo. Třetí končí senzačně Novozélanďan Dylan Schmidt, který předvedl dnes tři velmi vyrovnané výkony, do finále si nechal to nejlepší a vybojoval bronz. Navíc si připsal skalp olympijského šampiona z Ria Vladzislava Hančarova, jehož porazil o 110 tisícin bodu. Obhájce zlata tak končí s náručí plnou brambor.

Závod právě skončil.

8

Ivan Litvinovič byl ve finálové sestavě velmi blízko vyřazení, tři salta před koncem dopadl skoro úplně na krátkou stranu trampolíny, ale ustál to. Zřejmě ho to ale lehce rozhodilo při provedení dalšího salta. Nakonec to však mladšímu z Bělorusů stačí, jeho známka za obtížnost 18,200 je nejvyšší ze všech a celkový součet 61,715 rovněž. Ivan Litvinovič je novým olympijským šampionem a zlato tak zůstane v Bělorusku!

7

Bělorus Vladzislav Hančarov olympijské zlato neobhájí! Jeho toporná salta s vruty jsou naprosto bezchybná, salta skčmo zase obrovsky rychlá. Ani jeho perfektní vystoupení ale nestačí na Tunga Tunga z Číny a Hančarov je průběžně až třetí se ziskem 60,565 bodů. Svému krajanovi v poslední sestavě asi příliš fandit nebude. To všechno ale znamená, že Dylan Schmidt má jistou medaili!

6

Jako první se o to pokusil Dylan Schmidt z Nového Zélandu, který překvapivě, ale zaslouženě skončil v kvalifikaci třetí díky vyrovnaným výkonům v obou kolech. A pokračoval v tom i ve finále! Všechny skoky odrazil téměř ze středu trampolíny, všechna salta dotočil a jeho sestava vypadala opravdu čistě. Poprvé dnes překonává hranici 60 bodů a píše 60,675. Bělorusové se budou muset hodně otáčet, aby oba skončili na pódiu!
Čekají nás sestavy třech nejlepších mužů z kvalifikace! Sesadí někdo Tunga z první pozice?

5

Už postup do finále ze čtvrté pozice byl pro Australana Dominica Clarka skvělým úspěchem, ale rozhodně se nepřijel do Tokia pouze zúčastnit. Start sestavy ve finále mu vyšel parádně, jenomže na dopadu jednoho ze skoků zaváhal a už se znovu neodrazil. Doskočil až moc na kraj trampolíny tam, kde už to zkrátka správně nepruží. 24,955 ho odsuzuje zatím na poslední místo.

4

Na svou finálovou sestavu se zkoncentroval parádně. Postupně mu sice ve skocích scházela výška, ale úsměv na jeho tváři znamená, že sám je se svým výkonem spokojený. Série trojných salt na začátku byla zvláště obtížná a pohledná. Číňan dostává zatím nejvyšší hodnocení dne 61,235 a tohle je útok na jednu z medailí, možná na zlato!

4

Co předvede obhájce stříbra z Ria Tung Tung?

3

Domácí naděje Daiki Kiši má v obecenstvu některé příznivce z řad sportovkyň, které ho nahlas povzbuzovaly. Japonec předvedl dvě trojná salta, ale také poměrně rozháranou sestavu, domácí prostředí si zřejmě vybralo svou daň. Rozhodčí ho oceňují známkou 57,815 a Kiši je momentálně poslední.

2

Jeho krajan Andrej Judin se trochu pral s timingem na dopadu, létal na trampolíně zbytečně ze strany na stranu a nakonec poslední skok ani nedopadl čistě. trenér ho jistil žíněnkou a i když nakonec nebyla potřeba, tohle bude stát Judina nějaké body. 58,235 posílá Rusa až za krajana Ušakova.

1

Prvním z účastníků finálového boje byl Dmitrij Ušakov, který postoupil až na úkor chyby světového šampiona Kao Leje. Se svou účastí mezi elitou se ale popasoval se ctí, zapisuje velmi slušných 59,600 bodu a i když své druhé kolo z kvalifikace těsně nevylepšil, je se svým výkonem spokojený.

Finále právě začalo!
Konečné pořadí kvalifikace:

1. Ivan Litvinovič (BLR) 113,555 (Q)
2. Vladzislav Hančarov (BLR) 113,400 (Q)
3. Dylan Schmidt (NZL) 112,120 (Q)
4. Dominic Clarke (AUS) 111,680 (Q)
5. Tung Tung (CHN) 111,650 (Q)
6. Daiki Kiši (JPN) 111,540 (Q)
7. Andrej Judin (ROC) 111,245 (Q)
8. Dmitrij Ušakov (ROC) 109,485 (Q)
9. Angel Hernandez (COL) 105,930
10. Seif Sherif (EGY) 96,190
11. Diego Abreu (POR) 93,420
12. Mykola Prostorov (UKR) 92,570
13. Aliaksei Shostak 82,150
14. Kao Lei (JPN) 62,820
15. Ryosuke Sakai (JPN) 62,250
16 Allan Morante (FRA) 21,080
Kvalifikace v soutěži skokanů na trampolíně přineslo jedno obrovské překvapení. Kao Lej jakožto největší favorit, úřadující čtyřnásobný mistr světa a také obhájce bronzu z Ria nepostoupil do finále! Po chybě na dopadu už při jeho třetím skoku ve druhém kole vyletěl z trampolíny a nemohl tak pokračovat v sestavě. Obrovské zklamání pro čínského šampiona!

Naopak kvalifikaci dominovali Bělorusové. Ivan Litvinovič skáče v Tokiu v neskutečné pohodě a vypadá to, že by mohl své stříbro z posledního MS dnes klidně vylepšit za zlato z Olympiády. Jeho krajan, obhájce z Ria a zkušenější souputník Vladzislav Hančarov skončil ale pouhých 0,155 bodu za ním a vypadá to na obrovskou bitvu kolegů ve finále. Jako třetí postoupil Novozélanďan Dylan Clark, který bude usilovat o senzační medaili. Obhájce stříbra z Ria Tung Tung totiž není zrovna v optimální pohodě a navíc ho rozhodčí známkují dost nízko. Osmičlenné finále odstartuje za malou chvíli.

Kvalifikační kolo právě skončilo.

16

Mistr svého řemesla Kao Lej končí v kvalifikaci! Už po prvním saltu a dopadu to Číňana vymrštilo mimo pozici, po dalším skoku už dopadl úplně do rohu trampolíny, což ho vymrštilo úplně mimo ni! Nevídaná chyba čínského šampiona a mistra světa na posledních čtyřech šampionátech znamená, že zlato z Olympiády nezíská.

15

Číňan a obhájce stříbra z Ria Tung Tung neměl s dokončením své sestavy problémy. Na jejím konci se zračil v jeho tváři lehký úsměv, víme, že Asiaté emoce příliš neventilují. Několik skvělých trojných salt Číňanovi zajišťuje známku 59,375, což je ale až sedmý nejlepší výkon druhého kola. Tung postupuje, ale spokojený evidentně není.

14

Kvůli problému se zmíněnou pružinou musel Mykola Prostorov na vedlejší trampolínu. A i on bude zklamaný, protože při jednom ze skoků se také dostal až příliš na kraj trampolíny. Tentokrát ho jeho trenér zachránil před kolizí a stihl pod něj vložit žíněnku. Součet 92,570 ale na postup také nestačí, ve finále naopak určitě uvidíme Andreje Judina.
Jistými postupujícími jsou po dvou chybujících skokanech tedy Dominic Clarke a Daiki Kiši.

13

Aliaksei Shostak skončil v prvním kole až dvanáctý a na postup musel předvést něco jedinečného. Možná i proto šel nadoraz, na dopad se dostal jednou nohou na dlouhou hranu trampolíny a ta po propadla skrz! Američan tedy také nepostoupí. Navíc utrhnul z trampolíny jednu pružinu a ta musí být opravena.

12

Diogo Abreu na konci jednoho ze skoků došlápl až příliš na kraj trampolíny a to ho vymrštilo mimo ní. Portugalec je zklamaný, po takové chybě může na postup zapomenout. Naštěstí se to ale obešlo bez zdravotních komplikací, Diego to ustál. Své vystoupení však končí v slzách a se součtem kol pouze 93,420.

11

Japonská naděje Daiki Kiši předvedla parádní představení, čtverné salto na úvod a poté variaci skoků a obratů v různých polohách. Rozhodčí však v jeho vystoupení viděli i množství chyb. Kiši dostává až sedmou nejvyšší známku ve druhém kole a v součtu je pátý. To znamená jistý postup pro Dylana Schmidta.

10

Fantastická forma Ivana Litvinoviče! Neskutečně vysoké a obtížné skoky zvládl s bravurou a ukázal, že jeho stříbrná medaile na posledním MS nebyla náhodná. Bělorus zůstane na první místě a je společně se svým krajanem Hančarovem druhým jistě postupujícím. Poráží ho o 0,155 bodu!

9

Dylan Schmidt byl po prvním kole překvapivě na třetím místě, dlouho se musel koncentrovat, než vstoupil podruhé na trampolínu. Na ní předvedl znovu spolehlivý výkon a skoky s možná zatím největším počtem vrutů. Rozhodčí to ocenili známkou 59,705, což posílá Schmidta na druhé místo.

8

Australan Clarke byl po prvním kole, v tom druhém musel hodně korigovat svou pozici, aby nevyšlápl, dvakrát byl hodně blízko hraně trampolíny. Ale dle širokého úsměvu lze usuzovat, že se mu povedlo vše, co zamýšlel. Rozhodčí to viděli stejně, jeho druhé kolo je třetí nejlepší a v součtu to Australanovi stačí na druhou příčku za Hančarova, necelé dva body za něj.

7

Nakonec se Kolumbijec dal dohromady a jelikož sestavu předtím ani nezačal, mohl ve svém kole pokračovat. A vypadalo to, že ho chyba při rozeskákání příliš nerozhodila. Sypal tam jedno salto za druhým, i když jedna obrátka byla přeci jen pouze jednoduchá, i když salto mělo být zřejmě dvojité. Každopádně Hernandez dostává 54,580 bodu za své druhé kolo a celkově je průběžně čtvrtý.

7

Angel Hernander, jediný zástupce Jižní Ameriky v kvalifikaco bohužel chybuje na dopadu už při rozeskákání a vypadá to na nějaké svalové zranění.

6

Andrej Judin začal se svými nejnáročnějšími prvky a končil vruty, ale jeho úvodní trojná salta skčmo byla parádní. I tak to byla ale jen třetí nejlepší sestava druhého kola, v součtu to Judinovi momentálně stačí na druhou pozici, 2,155 bodu za Hančarova.

5

Seif Sherif z Egypta při svých skocích hodně střídal polohu skrčmo a toporně, po své sestavě je viditelně spokojený. Za druhé kolo inkasuje 50,380 bodu a v součtu kol jde na průběžné třetí místo.

4

Rus Dmitrij Ušakov se nechtěl nechat zahanbit, na začátek sestavy vystřihl hned čtyři trojná salta a na jejím konci zase vysypal z rukávu několik toporných salt s vruty. Divím se, že se mu z nich netočí hlava. Na Hančarova to však nestačí, v součtu na Bělorusa ztrácí necelé čtyři body.

3

Průběžně druhý Vladzislav Hančarov to s obhajobou medaile myslí vážně. Absolutně bez problémů sázel salta i vruty rychle po sobě, zvládl všech deset skoků bez větších obtíží a jde do čela. 60,220 putuje na jeho konto, v součtu zapisuje 113,400 bodu.

2

Ryosuke Sakaiovi dlouho trvalo, než se odhodlal k prvnímu prvku ale u pátého salta nedopadl čistě, došlápl na hranu trampolíny a ani on nebude spokojený. 23,315 ho sice posílá na první místo, ale postup mezi top osmičku z toho taky nebude.

1

Druhé kolo, kde skokané předvádí své nejobtížnější prvky zahájil Allan Morante chybou a vylétnutím mimo trampolínu. Dostal za to pouze 6,490 bodu a určitě do finále nepostoupí.
Průběžné pořadí po 1. kole:

1. Ivan Litvinovič (BLR) 53,515
2. Vladzislav Hančarov (BLR) 53,180
3. Dylan Schmidt (NZL) 52,415
4. Tung Tung (CHN) 52,275
5. Kao Lei (JPN) 52,245
6. Daiki Kiši (JPN) 52,205
7. Diego Abreu (POR) 52,135
8. Dominic Clarke (AUS) 52,130
9. Andrej Judin (ROC) 51,770
10. Mykola Prostorov (UKR) 51,385
11. Angel Hernandez (COL) 51,350
12. Aliaksei Shostak 51,165
13. Dmitrij Ušakov (ROC) 49,795
14. Seif Sherif (EGY) 45,810
15. Ryosuke Sakai (JPN) 38,935
16 Allan Morante (FRA) 14,590

16

Číňan Kao Lei, obhájce bronzu z Ria a čtyřnásobný mistr světa z posledních čtyř let ukázal, že na trampolíně je jako doma. Téměř v každém skoku vystřídal polohy a sestavu ukončil trojným saltem vzad nejprve v poloze toporně a pak přešel ke dvěma saltům schylmo. Ale celkově mu to na Bělorusy taky nestačí, je momentálně až pátý za Novozélanďanem Schmidtem a svým krajanem Tungem se ziskem 52,245 bodu. Ve finále bude muset ukázat ještě víc, aby zlato obhájil.

15

Jdeme do finále prvního kvalifikačniho kola, před námi jsou sestavy dvou favoritů z Číny. Tung Tung zúročil letité zkušenosti z velkých závodů, předvedl naprosto čistě provedené prvky a závěrečné trojné salto bylo taktéž parádní. Číňan je čtvrtý až za oběma Bělorusy a Schmidtem se známkou 52,275 a vypadá zaskočeně.

14

Mykola Prostorov je možná nejvyšším finalistou ze všech, proto jeho prvky vypadají možná ještě psůobivěji než u zbytku závodníků. Ani jemu ale jeho sestava nestačí na lepší než na osmé místo se ziskem 51,385 bodu.

13

Aliaksei Shostak reprezentující Spojené státy dobře střídal salta vpřed a vzad, na konci se mu povedlo trojné salto schylmo. Dostává od rozhodčích ale pouze známku 51,165, která ho posílá až na 9. pozici., Rozdíly ale nejsou moc velké, na samotné čelo ztrácí necelých 2,4 bodu.

12

Portugalec Diogo Abreu variaci prvků v toporné poloze na úvod, na závěr přidal několik dvojných salt v různých polohách, ale chybělo mu trojné salto. I proto nemá tak vysokou známku za obtížnost a dostává celkem 52,135 bodu. To pro něj znamená aktuálně pátou pozici.

11

Druhému z Japonců se povedla sestava léle než Jeho předchůdci, který skončil málem mimo trampolínu. Daiki Kiši ukázal několik skoků v toporné poloze, během sestavy provedl jedno trojné salto schylmo a zakončil ji toporným saltem s vruty. Rozhodčí opět dlouho otáleli s jeho ohodnocením, nakonec Kiši dostává 52,205 bodu a jde na čtvrtou příčku.

10

Úřadující vicemistr světa Ivan Litvinovič zatím předvedl úplně nejvyšší skoky ze všech, okořeněné variací různých prvků a zakončené dvěma trojnými salty na závěr. Bělorus za to inkasuje 532,515 bodu, zatím nejvyšší známku za obtížnost 6,600 jde do vedení!

9

Dalším závodníkem na trampolíně byl Dylan Schmidt z Nového Zélandu. Začal vysokými skoky v toporných polohách, které střídal s polohou schylmo. Sestavu pak zakončil dvěma dvojnými salty s vruty. Rozhodčí jeho sestavu ocenili známkou 52,415 a Schmidt se řadí na druhé místo.
Druhá osmička skokanů už je na sportovišti, po krátkém rozcvičení budeme pokračovat jejich sestavami.
Průběžné pořadí po 8 závodnících:

1. Vladzislav Hančarov (BLR) 53,180
2. Dominic Clarke (AUS) 52,130
3. Andrej Judin (ROC) 51,770
4. Angel Hernandez (COL) 51,350
5. Dmitrij Ušakov (ROC) 49,795
6. Seif Sherif (EGY) 45,810
7. Ryosuke Sakai (JPN) 38,935
8. Allan Morante (FRA) 14,590

8

Dominic Clarke z Austrálie sestavu zakončil dvěma dvojnými topornými salty vpřed a vzad s vruty, z trampolíny odchází se širokým úsměvem a je spokojený. Rozhodčím to trvalo, ale udělují mu 52,130 bodu a posílají Australana na druhé místo!

7

Angel Hernandez z Kolumbie létal opravdu hodně vysoko a závěrečné salto se čtyřmi vruty vypadalo parádně. Kolumbijci jeho výkon stačí na třětí místo, připisuje si 51,350 bodu.

6

Rus Andrej Judin hodně vysoká a hodně čistá toporná salta a celou sestavu připravoval až na poslední prvek, kterým bylo trojné salto vpřed, dvě obrátky skrčmo, jedna toporně s několika vruty. 51,770 bodu pro Rusa, zatím druhá nejvyšší obtížnost 5,800 a průběžné druhé místo.

5

Dalším skokanem v řadě byl Egypťan Seif Sherif. Jeho sestavě nejprve dominovaly toporná salta, ale na závěr předvedl i polohu skrčmo a schylmo a několik obratů, vše vyvrcholilo dvojným toporným saltem se čtyřmi vruty. Dostává 45,810 bodů, známka obtížnosti dokonce skočila na 5,4. Sherif je třetí.

4

Rus Dmitrij Ušakov se začal dvojným saltem schylmo, pak předvedl pěknou variaci různých poloh a vrutů. Zdánlivě nechyboval a rozhodčí ho oceňují 49,765 body, známka 5,2 za obtížnost je poměrně vysoká.

3

Obhájce stříbra z Ria ukázal světovou kvalitu. Několik pěkných kombinací, ale hlavně parádní čistotu provedení svých prvků. Zejména kombinace poloh toporně a schylmo působily na pohled velmi atraktivně. Vrcholem sestavy byla dvě trojná salta skčmo s několika vruty. Hančarov inkasuje 53,180 bodu a zřejmě nějakou dobu na prvním místě vydrží.

2

Domácí borec Ryosuke Sakai odstartoval sestavu taktéž toporným saltem, přidal salto vpřed schylmo, salto vzad s několika vruty, jenže právě při tomto prvku vylétl z trampolíny a div že to neskončilo zraněním. Naštěstí to Japonec ustál, dostává 38,935 bodu a zařazuje se na první místo.

1

Šestadvacetiletý Francouz Allan Morante začal topornými salty, přidal dvojné salto skrčmo vpřed i vzad s vrutem, ale několik prvků se mu nepovedlo a z trampolíny odchází docela smutně. Jeho známka činí 14,590 bodu.

Závod právě začal.
Závodníci se momentálně rozehřívají a zkouší si místní trampolíny. zanedlouho začínáme.
Bronz z Ria obhajuje Číňan Kao Lej, který je také mistrem světa z posledních čtyř šampionátů. Před ním v roce 2016 v Brazílii skončili Bělorus Vladzislav Hančarov, olympijský šampion a obhájce zlata, stříbro bral druhý z Číňanů Tung Tung. Všechny tři uvidíme i v dnešním představení. Aktuálním vicemistrem světa z Tokia 2019 je Bělorus Ivan Litvinovič a o cenný kov se bude snažit zabojovat i zde, na totožném místě, jen o necelé dva roky později.
Skoky na trampolíně jsou v olympijském programu od Sydney 2000. Závodníci se snaží během své sestavy předvést akrobatické prvky v polohách skrčmo, schylmo či toporně, jedná se nejčastěji o variace salt vpřed či vzad s různým počtem vrutů. Na závodech se standardně skáčou dvě desetiprvkové sestavy, jedna povinná a jedna, kde se závodníci snaží ukázat ty nejtěžší možné prvky.

Sestavy hodnotí pětice rozhodčích na provedení, dva na obtížnost, jeden na čas letu a cestování a jeden hlavní rozhodčí. Výslednou známkou je pak medián všech známek od všech rozhodčích. Osmička nejlepších pak postoupí do finále.
Vítejte v gymnastickém centru Ariake, kde dnes budou rozdány cenné kovy v disciplíně skoky na trampolíně mužů.
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 06:00.

Soutěž mužů

Vítěz: I. Litvinovič (BLR)

konec

Zpět na online


Statistiky:
Konečné pořadí finále
1. Ivan Litvinovič (BLR) 61,715
2. Tung Tung (CHN) 61,235
3. Dylan Schmidt (NZL) 60,675
4. Vladzislav Hančarov (BLR) 60,565
5. Dmitrij Ušakov (ROC) 59,600
6. Andrej Judin (ROC) 58,235
7. Daiki Kiši (JPN) 57,815
8. Dominic Clarke (AUS) 24,955
Konečné pořadí kvalifikace
1. Ivan Litvinovič (BLR) 113,555
2. Vladzislav Hančarov (BLR) 113,400
3. Dylan Schmidt (NZL) 112,120
4. Dominic Clarke (AUS) 111,680
5. Tung Tung (CHN) 111,650
6. Daiki Kiši (JPN) 111,540
7. Andrej Judin (ROC) 111,245
8. Dmitrij Ušakov (ROC) 109,485
9. Angel Hernandez (COL) 105,930
10. Seif Sherif (EGY) 96,190
11. Diego Abreu (POR) 93,420
12. Mykola Prostorov (UKR) 92,570
13. Aliaksei Shostak 82,150
14. Kao Lei (JPN) 62,820
15. Ryosuke Sakai (JPN) 62,250
16 Allan Morante (FRA) 21,080
Startovní listina
1. Allan Morante (FRA)
2. Ryosuke Sakai (JPN)
3. Vladzislav Hančarov (BLR)
4. Dmitrij Ušakov (ROC)
5. Seif Sherif (EGY)
6. Andrej Judin (ROC)
7. Angel Hernandez (COL)
8. Dominic Clarke (AUS)
9. Dylan Schmidt (NZL)
10. Ivan Litvinovič (BLR)
11. Daiki Kiši (JPN)
12. Diogo Abreu (POR)
13. Aliaksei Shostak (USA)
14. Mykola Prostorov (UKR)
15. Tung Tung (CHN)
16. Kao Lej (CHN)