Menu

Další

Olympijské hry - Vzpírání

Do 81 kg - finále (muži)

Vítěz: S. Lyu (CHN)

konec

31.07.2021, 08:50 • Patrik Czepiec

On-line přenos je u konce. Děkujeme za pozornost. (11:04:19)

Celkové výsledky
1. Siao-ťün Lyu (CHN) – 374 kilogramů (OR)
2. Zacarias Bonnat Michel (DOM) – 367 kilogramů
3. Antonino Pizzolato (ITA) – 365 kilogramů
4. Harrison James Maurus (USA) – 361 kilogramů
5. Brayan Santiago Rodallegas Carvajal (COL) – 359 kilogramů
6. Ritvars Suharevs (LAT) – 358 kilogramů
7. Nico Müller (GER) – 354 kilogramů
8. Andrés Eduardo Mata Pérez (ESP) – 347 kilogramů
9. Alrey Méndez Perez (CHI) – nezapsal váhu
9. Rejepbaj Rejepov (TKM) – nezapsal váhu
O medailových pozicích je rozhodnuto. Siao-ťün Lyu z Číny marně hledal konkurenci, v obou disciplínách zapsal olympijské rekordy, tím pádem je historicky nejlepší i jeho celková váha. Bronz zamíří do Dominikánské republiky, Zacarias Bonnat Michel totiž po děleném čtvrtém místě v trhu získal prvenství z nadhozu. Ital Antonino Pizzolato věřil v lepší pozici, ale i bronz bude s odstupem času brát s velkou radostí.

Další dnešní finále, tentokrát z kategorie do 96 kilogramů, vám od 12:50 přinese kolega Marek Baloun. Pokud si chcete připomenout závod do 81 kilogramů – kategorie B, komentář z něj najdete na našich stránkách.

Konec soutěže.

6

O 210 kilogramů se marně pokoušel ještě Číňan Siao-ťün Lyu, o zlatou medaili už ale nepřijde! Celkový výkon činí úžasných 374 kilogramů, což je také pochopitelně olympijský rekord.

3

Obrovská škoda! Antonino Pizzolato je sice bronzovým medailistou, ale byl velmi blízko světovému rekordu. Dokonce zvládl 210 kilogramů dostat nad hlavu, ale neudržel základní vzpěračské postavení.

8

Harrison James Maurus se na stupně vítězů nedostane. Pro něj je velká škoda, že tolik ztratil v trhu. Svých 205 kilogramů sice dostal na hruď, ale výš už to zkrátka nešlo.

7

Při třetím pokusu Zacarias Bonnat Michel se velmi přiblížil medaili! Dokázal zvednout 204 kilogramů a útočí na stříbro. S činkou musel ve vzduchu zůstat o chvíli déle, než bývá běžné, ale sudí nakonec žádné červené světlo neukázali.

6

Zdá se, že máme vítěze! Bude hodně složité překonat další olympijský rekord Siao-ťün Lyua, který nyní činí 204 kilogramů v nadhozu. Náskok na prvním místě je devět kilogramů!

3

Pohyb v levém lokti si neodpustil Antonino Pizzolato, takže na 203 kilogramů už nedosáhne. Bude mít ale ještě jednu šanci na opravu, kde pošle ještě o jedno kilo těžší činku.

7

Nádherný výkon při olympijském rekordu, který se dnes patrně ale ještě bude posouvat. Závodník z Dominikánské republiky Zacarias Bonnat poslal nad hlavu 202 kilogramů a také je udržel. Dostává se na dělené druhé místo.

4

Zklamání pro Bryana Santiaga Rodallegase Carvajala, který nezvládá třetí kolo na 200 kilech. Momentálně je na páté celkové pozici, medaili nepřidá.

8

Američan Maurus dnes zůstává čistý jako lilie. Druhým pokusem pokořil 200 kilogramů a ze všech závodníků jako jediný zůstal na pěti pokusech, která splnila pravidlové požadavky.

3

Na stříbrnou pozici stoupá Antonino Pizzolato, který napoprvé ustál dvě stě kilo! A to je velká výhoda, jelikož Ital má k dobru ještě dva pokusy.

2

Rejepbaj Rejepov dělá chybu, která ho bude mrzet až do další olympiády! Měl pocit, že mu sudí pokus neuznají, a tak vzteky praštil činkou o zem, čímž se opakovaně pokrčil v kolenou. To pravidla neumožňují, proto zasáhla jury, která mu znemožnila zapsat třetí pokus! Zástupce Turkmenistánu zůstává na výsledku z trhu.

9

Při svém třetím pokusu útočil lotyšský vzpěrač na 198 kilogramů, ale jedno koleno položil na platformu. Suharevs zapíše celkově 358 kilo, což v této konkurenci nemůže stačit na medaili.

7

Až z Dominikánské republiky přiletěl do Tokia Bonnat Michel. S činkou o 198 kilogramech kousek zacouval, ale žádný pohyb navíc v horní části těla nepřidal. Jeden ze sudích ukázal červenou, dva ho ovšem přehlasují.

6

Těžko říct, co se stalo při rozcvičovaní. Siao-ťün Lyu si nechal prostřednictvím kouče upsat tři kila, původně měl startovat na rovné dvoustovce. Jeho pokus vážil 197 kilogramů, technicky ho zvládl skvěle, ale s něčím není spokojený.

4

Po nepovedeném nadhozu zkusil ještě o kilo posunout svou hranici Rodallegas Carvajal. Reprezentant Kolumbie zvládl 196 kilogramů a zajistí si první místo. Němec Müller právě ztratil naději na bronz.

5

Solidní pokus Nica Müllera, který tak zvládne opravu na 195 kilech. Uvidíme, kam ho tento výkon vynese, protože žádný lepší výkon jsme do této chvíle neviděli. V celkovém součtu třetí místo.

2

A tohle je už třetí případ závodníka, který nedokázal zvládnout dva úvodní pokusy. Rejpbaj Rejepov z Turkmenistánu může zahodit dobrý výkon z trhu, nezvedl 195 kilo.

9

Lotyšský vzpěrač si v trhu zajistil dělené čtvrté místo a teď využívá pokusu na 195 kilech k tomu, aby se dostal na zlatou pozici. Někteří závodníci ale ještě zůstávají v zákulisí.

5

Druhý pokus Nico Müllera vážil 195 kilogramů, ale Němec použil lehké zatlačení, což samozřejmě není možné. Původní rozhodnutí zvráceno a pokus neplatí.

8

Do vedení půjde Harrison James Maurus z USA, kterému stačí 195 kilogramů. Jeho soupeři hodně klopýtají.

4

Špatná fixace loktů stála za problémy Brayana Santiaga Rodallegase Carvajala. V Kolumbii fanoušci zklamaně vydechli, váha s číslem 195 je i nad jeho síly.

2

Zatím tedy vzpěrači z kategorie A zůstávají daleko za očekáváním. Ani Rejepbaj Rejepov, který skončil třetí v trhu, neproměnil úvodní pokus na 195 kilogramech v úspěšný.

1

Tak Mata Pérez nakonec bude rád, že zvládl třetí pokus. Jeho skoro jmenovec Méndez Perez z Chile totiž nedokázal váhu 190 kilogramů nadhodit ani napotřetí, tentokrát si málem přivodil zranění.

1

A uvidíme dalšího borce, který nezvládl úvodní dva pokusy a dostává se do situace teď, nebo nikdy. Arley Méndez Perez ani napodruhé nezvládl 190 kilo.

9

Se 190 kily Lotyš zavrávoral, ale zvládl pokus podle pravidel. To je důležité v disciplíně, kde chybují závodníci hned od počátku.

5

Ani tentokrát nebyl nadhoz zcela čistý, ale Müllerovi uznali pokus na 190 kilech dva ze tří rozhodčí. To pro tuto chvíli stačí, pokud ke slovu nepřijde jury.

1

Vypadá to, že někteří vzpěrači se dnes přecenili. Také Arley Méndez Perez nezvládl úvodní váhu, v tomto případě 190 kilogramů.

10

Tentokrát už rozhodčí byli spokojení a jury přidává svůj potlesk, protože pro Španěla nebyla situace snadná. Napotřetí zvedá 189 kilogramů, je jasné, že na 99 % skončí poslední.

10

A to je velká komplikace pro Španěla! Mata Pérez nezvedl 189 kilo ani napodruhé a může se stát, že v nadhozu nepřidá ani kilo navíc.

10

Otevírací pokus Andrése Eduarda Maty Péreze vážil 189 kilogramů. Jury ještě posuzuje postavení rukou... a Španěl váhu nezapíše.
Za chvíli uvidíme úvodní pokus v nadhozu. Celkový součet vah rozhodne o držitelích medailí.
To byl také poslední pokus v trhu. Po přestávce nás čeká nadhoz.

3

Zatím jednoznačně trh, který udělal největší dojem. Čínský závodník Siao-ťün Lyu i pod tlakem posunul nad hlavu 170 kilogramů, což je nový olympijský rekord, který ho pochopitelně posune na první místo!

4

Ani napodruhé nedokázal 168 kilogramů zvednout Brayan Santiago Rodallegas Carvajal. Muž s jednoznačně nejdelším jménem na startovním roštu se musí spokojit se 163 kily z prvního pokusu.

3

Sám na sebe je nahněvaný Ital Pizzolato. Zvládl jen jednu činku, i tak je ale 165 kilogramů skvělá hodnota, která poslouží jako základ pro další disciplínu.

4

Na 168 kilogramů v tuto chvíli nestačil Brayan Santiago Rodallegas Carvajal. K čince se ještě vrátí potřetí.

2

Při třetím pokusu nechal Rejepbaj Rejepov činku za sebou, ta dokonce vyjela z platformy. Stanovených 167 kilogramů už nezvládl.

1

Arley Méndez Perez nebyl ani blízko. Kalkulace s vahami se ne vždy vyplatí. Chilan šel ze 163, kterou nezvedl, na 165. Místo toho zůstává na rovné sto šedesátce.

6

Hodně zoufalý výraz ve tváři čínského závodníka, ale Siao-ťün Lyu zvládl složitou situaci nakonec ustát. Zda ale oba lokty zůstaly ve fixní pozici a udržely 165 kilogramů, o tom rozhodla jury. A soud zní – platný pokus.

3

Napodruhé ovšem Antonino Pizzolato zvládá těžkou váhu unést. Okamžitě si vytváří osobní rekord a dostává se na první místo. Jak odpoví Číňan?

6

A další favorit čekající na svůj start zklamal! Ani Číňan Siao-ťün Lyu nedokázal z podřepu zvednout 165 kilogramů. To je zajímavé drama v soutěži vzpěračů do 81 kilogramů.

3

Hodně si na dnešní soutěž věřil Antonino Pizzolato. Zvolil úvodní váhu 165 kilogramů a činka mu přepadla na levou stranu. Nezvedne a dostává se pod citelný tlak.

2

Jako nic odlepil 164 kilogramů Rejepbaj Rejepov. Ve tváři sice moc spokojeně nevypadá, ale technika se vešla do regulí celkem s přehledem. Rejepov míří na první místo.

7

Zahanbit se nenechal Zaarias Bonnat Michel z Dominikánské republiky. Svůj třetí pokus zvládl, reparát na 163 kilogramech je tak úspěšně složen.

9

Skvěle se dokázal vzpamatovat Suharevs, který po prvním neúspěšném pokusu nyní zvedá i 163 kilogramů a stanovuje pro sebe dobrou pozici, jen kilo pod osobním rekordem v trhu.

10

Dostatečnou sílu nevyvinul ani Andrés Eduardo Mata Pérez. Vypadá to, že 163 kilo pošle k ledu mnoho vzpěračů.

7

Dominikánec Zacarias Bonnat má v hledišti evidentně mnoho příznivců, ale teď ho možná nadměrná podpora znervózněla. Do vzduchu 163 kilo neposlal a bude opravovat třetím pokusem.

4

Zatímco někteří závodníci už zakončili své tři pokusy, Kolumbijec Rodallegas Carvajas přistoupil k čince o 163 kilogramech až nyní. Popasoval se s ní statečně, když si v podřepu pomohl lehkým pohybem a pak dostal váhu nad hlavu.

5

Zdálo se, že Němec Nico Müller si mohl dovolit ještě váhovou rezervu. Bylo to ale proto, že změnil pákový poměr, pohnul se mu loket a pokus na 161 kilech platný nebude. Němec zapíše sto padesát devítku.

10

Hattrick úspěšných pokusů naopak nezvládne Mata Pérez. Španěla už jsme v minulosti vídali v lepší formě, dnes mu soutěž v trhu moc nevyšla. Na 161 kilogramů nestačí.

8

Poslední Maurusův pokus v trhu vážil 161 kilogramů, grizzly z USA uspěl i napotřetí. Máme tu prvního závodníka, který dokončil úvodní disciplínu. S výsledkem bude spokojený, přestože na stupně vítězů se dnes samozřejmě nedostane.

2

Jedním z mužů, který se ještě nepředstavil, byl i Rejepbaj Rejepov. Teď už to neplatí, protože předvedl čistý výkon na 160 kilogramech.

1

Arley Méndez Perez z Chile jako dítě hrával baseball, nyní ovšem došel k čince o hodnotě 160 kilogramů a zvládl znovu posunout nejlepší dosavadní výkon. Po jeho představení jen čtyři vzpěrači zůstávají v zákulisí.

5

Německý závodník posouvá vedoucí váhu už na 159 kilogramů, zatím se mu tedy skvěle povedly oba pokusy. Müller odchází spokojeně.

9

Lotyšský vzpěrač se trochu přecenil. Oprava na 158 kilogramech mu vyšla, ale jeden z rozhodčích viděl problém a dal červené políčko. Jury už ale inkriminovaný moment zřejmě zkoumat nebude.

10

Také Španěl Mata Pérez dokázal uzvednout 158 kilo, zatím jsme tak viděli jediný neúspěšný pokus Lotyše. I tady byly lehké problémy, ale ne takové, že by zamezily uznání pokusu.

8

Prvním závodníkem, který si užil druhý pokus, byl Harrison James Maurus. Zafixoval paže a ukázal moc hezký výkon na 158 kilogramech.

9

Stejnou váhu jako reprezentant Dominikánské republiky nezapíše Ritvars Suharevs. Činku si hodně špatně připravil a pak už se nedokázal odlepit z dřepu nahoru.

7

Sledujeme mnoho změn, závodníci přepisují původně stanovené váhy, aby ještě odložili svůj start. A to je překvapení pro Zacariase Bonnata Michela, který se musel rychle psychicky připravit na 158 kilogramů. S vahou si celkem snadno poradil.

5

Nyní se 155 kilogramů daří Nico Müllerovi, vzpírání provozuje i jeho bratr Adrian. A bude na svého sourozence po zásluze pyšný.

10

Na platformě už také Andrés Eduardo Mata Pérez. Jednolitým pohybem zvládl zvednout 154 kilogramů.

8

První pokus obstaral na 153 kilogramech Američan Maurus. Jeho váhu určitě ještě mnoho závodníků překoná.
Závodníci disponují posledními čtyřmi minutami na přípravu. Pak začne nemilosrdný boj o medaile s těmi nejtěžšími možnými vahami.

Začátek soutěže.
STARTOVNÍ LISTINA

➤ Arley Méndez Perez (Chile)
➤ Rejepbaj Rejepov (Turkmenistán)
➤ Antonino Pizzolato (Itálie)
➤ Brayan Santiago Rodallegas Carvajal (Kolumbie)
➤ Nico Müller (Německo)
➤ Siao-ťün Lyu (Čína)
➤ Zacarias Bonnat Michel (Dominikánská republika)
➤ Harrison James Maurus (USA)
➤ Ritvars Suharevs (Lotyšsko)
➤ Andrés Eduardo Mata Pérez (Španělsko)
HISTORIE SPORTU

➤ Předchůdcem vzpírání je zvedání kamenů
➤ Vzpírání bylo na prvních LOH v Aténách (1896)
➤ Dříve na LOH bez váhových kategorií (1896, 1904)
➤ První rozlišení vah vzpěračů v Antverpách (1920)
➤ Dvě dílčí disciplíny přišly až v Montrealu (1976)
➤ Ženy soutěží od Sydney (2000)
VZPÍRÁNÍ

➤ Soutěž se skládá ze dvou disciplín: trhu a nadhozu
➤ Při trhu se váha dává nad hlavu jedním pohybem
➤ U nadhozu se činka přemístí na hruď, pak nad hlavu
➤ Ze tří pokusů se zapisuje vždy ten nejtěžší
➤ Společná váha nejlepších pokusů určuje pořadí
➤ Přemístění činky má striktní, přísná pravidla
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 08:50.

Do 81 kg - finále (muži)

Vítěz: S. Lyu (CHN)

konec

Zpět na online


Statistiky:
Startovní listina
1. Arley Méndez Perez (CHI)
2. Rejepbaj Rejepov (TKM)
3. Antonino Pizzolato (ITA)
4. Brayan Santiago Rodallegas Carvajal (COL)
5. Nico Müller (GER)
6. Siao-ťün Lyu (CHN)
7. Zacarias Bonnat Michel (DOM)
8. Harrison James Maurus (USA)
9. Ritvars Suharevs (LAT)
10. Andrés Eduardo Mata Pérez (ESP)
Výsledky trhu
1. Siao-ťün Lyu (CHN) - 170 kilogramů (OR)
2. Antonino Pizzolato (ITA) - 165 kilogramů
3. Rejepbaj Rejepov (TKM) - 164 kilogramů
4. Brayan Santiago Rodallegas Carvajal (COL) - 163 kilogramů
4. Zacarias Bonnat Michel (DOM) - 163 kilogramů
4. Ritvars Suharevs (LAT) - 163 kilogramů
7. Harrison James Maurus (USA) - 161 kilogramů
8. Alrey Méndez Perez (CHI) - 160 kilogramů
9. Nico Müller (GER) - 159 kilogramů
10. Andrés Eduardo Mata Pérez (ESP) - 158 kilogramů
Výsledky nadhozu
1. Siao-ťün Lyu (CHN) - 204 kilogramů (OR)
1. Zacarias Bonnat Michel (DOM) - 204 kilogramů
3. Antonino Pizzolato (ITA) - 200 kilogramů
3. Harrison James Maurus (USA) - 200 kilogramů
5. Brayan Santiago Rodallegas Carvajal (COL) - 196 kilogramů
6. Ritvars Suharevs (LAT) - 195 kilogramů
6. Nico Müller (GER) - 195 kilogramů
8. Andrés Eduardo Mata Pérez (ESP) - 189 kilogramů
9. Alrey Méndez Perez (CHI) - nezapsal váhu
9. Rejepbaj Rejepov (TKM) - nezapsal váhu
Celkové výsledky
1. Siao-ťün Lyu (CHN) - 374 kilogramů (OR)
2. Zacarias Bonnat Michel (DOM) - 367 kilogramů
3. Antonino Pizzolato (ITA) - 365 kilogramů
4. Harrison James Maurus (USA) - 361 kilogramů
5. Brayan Santiago Rodallegas Carvajal (COL) - 359 kilogramů
6. Ritvars Suharevs (LAT) - 358 kilogramů
7. Nico Müller (GER) - 354 kilogramů
8. Andrés Eduardo Mata Pérez (ESP) - 347 kilogramů
9. Alrey Méndez Perez (CHI) - nezapsal váhu
9. Rejepbaj Rejepov (TKM) - nezapsal váhu