Menu

Další

Olympijské hry

Přehled událostí na LOH Tokio 2020 - 8. den

konec

31.07.2021, 02:00 • Libor Štěpán (@libstep73)

Medailové pořadí zemí po 8. dni soutěží

Slováci vyhlíželi další střeleckou medaili a měli ji skutečně nadosah, jenže v boji o bronz ze smíšených družstev střelby na trap Zuzana Rehák Štefečeková nepodpořila parťáka Erika Vargu a v poslední sérii 3x minula, čímž slovenská dvojice ztratila náskok a v následném rozstřelu definitivně i medaili. Zbylí slovenští sportovci byli celkem úspěšní. Emma Zapletalová postoupila do semifinále čtvrtky překážek, golfista Rory Sabbatini je stále v první třetině výsledkové listiny. Pouze sprinter Ján Volko nepostoupil do semifinále stovky, ale na to by musel mít kupu štěstí na rozběh a samozřejmě sám podat lepší výkon.
Osmý den končí první polovinu her v Tokiu a Česko má po něm sedm olympijských medailí. Tu sedmou dnes přidala tenistka Markéta Vondroušová. Sice ve finále dvouhry prohrála se Švýcarkou Belindou Bencicovou, ale stále to znamená krásnou stříbrnou medaili. Dalším Čechům se dnes ale vůbec nedařilo. Basketbalisté dostali příliš velký výprask od USA a už ani žádná matematika je neudrží v naději na čtvrtfinále. Plážoví volejbalisté museli pro postup ze skupiny porazit ruské mistry světa a přes vyhraný první set to nakonec nedokázali, takže turnaj pro ně také končí. Ondřej Lieser ještě více zvýšil ztrátu na posledním místě golfového turnaje, Miroslav Trunda pokazil drezuru v rámci soutěže jezdecké všestrannosti a Nikola Šarounová byla opět na hony vzdálená postupu do střeleckého finále, tentokrát na třípolohové malorážce.

17:54

Ohlasy české výpravy

Markéta Vondroušová uznala výborný výkon soupeřky:
„Měla jsem brejk ve třetím setu a výhodu za stavu 3:3. Ale ona zahrála dobře. Nic si extrémně nevyčítám. Bylo to těžké, protože ona šla do všeho po hlavě. Myslím si, že jí to dneska fakt vycházelo. Kdyby hrála trošičku hůř, výsledek by byl obrácený. Myslím, že ona si vítězství zasloužila a že jsme obě odehrály skvělý zápas. Že se na výměny muselo pěkně dívat. Po všech těch zápasech ve vedrech jsme na kurtu nechaly všechno.“

16:30

Příliš dlouhý return Markéty Vodroušové znamená zlato pro Belindu Bencicovou

16:30

Tenis

Markéta Vondroušová má stříbrnou olympijskou medaili! Ve třetím setu to znovu bylo kjako na houpačce. Češka vedla po brejku 1:0 , aby dva servisy ztratila na 1:3 a vyrovnala na 3:3. Jenže další svůj servis znovu ztratila a tentokrát už to zvrátit nedokázala, takže prohrála třetí set 3:6 a olympijskou vítězkou se tak stává Švýcarka Belinda Bencicová!

Belinda Bencicová (SUI) – Markéta Vondroušová 7:5, 2:6, 6:3

16:25

Šerm

V souboji o bronz měly Korejky hodně namále, po 5 duelech zápasu s Italkami prohrávaly už 15:25, přesto naonec berou bronzovou medaili.

Korea – Itálie 45:42

Olympijskými vítězkami v ženských družstvech v šavli jsou Rusky! Ty předvedly klíčový obrat v zápase v pátém duelu, kdy se ze stavu 14:20 dostaly do veení 25:23 a to už nepustily.

ROV – Francie 45:41

16:21

Ohlasy české výpravy

Tomáš Satoranský zhodnotil utkání s USA a snažil se vzít si z něj i z celých her to pozitivní:
„Fyzicky velmi náročné utkání, Amerika ukázala svoji sílu, kdy libovolný hráč se může rozehrát ke skvělému výkonu. Jejich individuální síla je neuvěřitelná, ale i tak si myslím, že jsme si nezasloužili prohrát o tolik. Škoda že jsme nedokázali navázat na první polovinu, kdy jsme hráli dobře v útoku, dávali míče do dolního postavení a vytvářeli si hru. Ke konci nám možná trochu fyzicky došly síly, navíc oni měli asi padesát procent z trojek, to se pak těžko vyhrává nebo hraje vyrovnaný zápas.
Myslím ale, že můžeme být hrdí, jak jsme dnešní zápas odehráli, mrzí nás, o kolik to nakonec skončilo a ještě více nás mrzí první zápas s Iránem, což byl podle mě nás nejhorší zápas celého turnaje. Tam kdybychom vedení udrželi nad dvacet bodů, měli bychom samozřejmě větší šance na postup, takhle ta šance už není. Ale hráli jsme proti dvěma aspirantům na medaile, pro nás úžasná zkušenost tady vůbec být. A to nejenom na basketbalovém turnaji, ale i na celé olympiádě, být v olympijské vesnici a prožívat tu radost českých sportovců. To je něco, co nám už nikdo nevezme.
Rád budu vzpomínat na vítání úspěšných sportovců v olympijské vesnici. Doufám, že Markéta Vondroušová svoje finále vyhraje a my budeme moci zapomenout, že jsme prohráli o 35 bodů a užívat si její zlato. Je skvělé, jak můžeme všichni dohromady prožívat společně úspěchy jednotlivých sportovců, to na normálních turnajích, na které jsme zvyklí, nebývá. Být součástí něčeho větší je pro sportovce něco mnohem víc a úžasná zkušenost.“

15:48

Konečná tabulka skupiny A

15:48

Basketbal

Ve čtvrté čtvrtině Američané pokračovli v načaté demolici českého týmu a navyšovali náskok do výšin, kde dokonce chvíli atakoval i 40 bodů. Český tým sice nasázel solidních 84 bodů, jenže jakmile se hráči z NBA pořádně rozjeli, nebyl je schopen vůbec nijak zastavit. Výsledná porážka o 35 bodů v součtu znamená, že bez ohledu na výsledek zápasu Argentiny s Japonskem na turnaji Česko končí na 9. místě a jede domů.

USA – Česko 119:84 (18:25, 47:43, 82:60)

15:42

Tenis

Markéta Vondroušová zlepšila svoji hru, začala využívat slabin Belindy Bencicové a vyhrála druhý set 6:2! O zlaté olympijské medailistce musí rozhodnout třetí set.

15:03

Markétu Vondroušovou povzbuzují ve finále i lidé na náměstí v jejím rodném Sokolově

15:03

Tenis

Markéta Vondroušová bohužel prohrála ve finále dvouhry s Belindou Bencicovou první set. Na první ztracený servis ještě dokázala velmi rychle zareagovat, druhá ztráta podání však přišla za stavu 6:5 pro Švýcarku. Set se hrál 67 minut.

14:18

Basketbal

Stejně jako proti Francii odehráli čeští basketbalisté fantastickou první čtvrtinu také proti USA a vedou po ní 25:18! Obrovsky motivovaný Blake Schilb nastřílel 11 bodů. Nyní musíme jen doufat, že se šablona nebude opakovat i v dalších čtvrtinách.

14:00

Tenis

Před malou chvilkou bylo rozehráno finále dvouhry žen mezi Markétou Vondroušovou a Švýcarkou Belindou Bencicovou.

12:43

Golf

Po třetím kole soutěže mužů je ve vedení jeden z hlavních favoritů Američan Xander Schauffele se skóre 14 ran pod par. Hned za ním je vítěz letošního Masters a jediný muž, který na olympijském hřišti směl před hrami trénovat, Japonec Hideki Macujama (-13), Brit Paul Casey a Mexičan Carlos Ortiz (oba -12). Slovák Rory Sabbatini dnes zahrál 1 úder pod normu hřiště a se skóre -7 je na děleném 17. místě. Čech Ondřej Lieser se ani dnes nedostal aspoň na par, potřeboval dvě rány navíc a se součtem +9 je beznadějně poslední, na 59. Malajce Gavina Greena ztrácí hrozivých 6 úderů.

11:05

Zklamaní Odřej Perušič a David Schweiner

11:05

Ohlasy české výpravy

Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem byli po utkání nesmírně zklamaní. Mluvili oba společně, vzájemně se doplňovali.
„Rusové předvedli vynikající výkon, my jsme si nedokázali vzájemně pomoci a prohráli. Ve druhé půlce druhého setu jsme měli už velkou ztrátu, chtěli jsme pošetřit síly do timebreaku, ale tam jsme nezachytili začátek a ztrátu proti takhle kvalitnímu týmu už nedohnali. Ne nadarmo jsou Rusové úřadující mistři světa.
Momentálně jsou naše emoce negativní, ale když se podívám pět nebo šest let zpátky, kdy jsme spolu začínali, dostat se na olympiádu byl náš sen. V té době bychom současný výsledek vzali, ale člověk vždy žije přítomností a chce víc. Bude nás to určitě nějakou dobu bolet, ale nekončíme ještě, jsou před námi další důležité turnaje.
Konec je smíšený. Jsem pyšný, jak jsme se poprali se zápasem proti Mexiku, kdy s minimem tréninků a po izolaci jsme zápas dovedli do vítězného konce. Je škoda, že to nestačilo na postup ze skupiny, ale věděli jsme už před turnajem, že naše skupina bude nesmírně těžká a vyrovnaná, množství tiebreaků o tom jen vypovídá. Závěr a dnešní zápas s Ruskem je pak zklamání a bolí to.“

10:03

Poslední výměna Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera v olympijském turnaji

10:03

Plážový volejbal

Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem v turnaji plážových volejbalistů končí po základní skupině! Ve třetím setu vůbec nechytili začátek, rychle prohrávali 1:6 a už neměli síly na jakýkoliv zvrat. Ruští mistři světa Vjačeslav Krasilnikov, Oleg Stojanovskij po prohraném prvním setu začali na kurtu zcela dominovat a zápas otočili, čímž si zajistili první místo ve skupině B.
Vjačeslav Krasilnikov, Oleg Stojanovskij (ROC) – Ondřej Perušič, David Schweiner 2:1 (-19, 13, 8)

9:51

Plážový volejbal

Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem prohráli druhý set 13:21, když jeho závěr vypustili. Rusové výrazně zlepšili servis a čeští hráči měli velké problémy na příjmu.

9:25

Plážový volejbal

Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem vyhrávají proti Rusům Krasilnikovovi se Stojanovským první set 21:19! Rusové hned 7x poslali servis do sítě, nebo do autu.

8:44

Plážový volejbal

Špatná zpráva pro Ondřeje Perušiče s Davidem Schweinerem! Mexičané Rubio s Gaxiolou porazili Lotyše Plavinše s Tocsem hladce 2:0 (18, 16), což znamená, že pokud chtějí čeští beachvolejbalisté postoupit ze skupiny, musí porazit ruské úřadující mistry světa Krasilnikova se Stojanovským!

8:30

Sportovní střelba

Konečné pořadí trapu smíšených družstev:
1. Fatima Galvezová, Alberto Fernandez (ESP)
2. Alessandra Perilliová, Gian Marco Berti (SMR)
3. Madelynn Ann Bernauová, Brian Burrows (USA)
4. Zuzana Rehák Štefečková, Erik Varga (SVK)
5. Jukie Nakajamaová, Šigetaka Ojama (JPN)
6. Penny Smithová, Thomas Derek Grice (AUS)
7. Laetisha Scanlanová, James Willett (AUS)
8. Jana Špotáková, Marián Kovačócy (SVK)

8:20

Sportovní střelba

Slovensko svoji medailovou sbírku nerozšíří! Souboj o bronzovou medaili ve smíšených družstvech v trapu měli Zuzana Rehák Štefečeková s Erikem Vargou proti americké dvojici Madelynn Ann Bernauová, Brian Burrows skvěle rozjetý, před poslední sérií měli náskok tří zásahů, jenže pak nečekaně selhala čerstvá olympijská vítězka, z posledních 5 ran 3x minula a muselo se do rozstřelu náhlé smrti, který vyšel lépe americké dvojici a ta tak slaví bronz!

Finálový souboj pak o jeden bod vyhrála španělská dvojice Fatima Galvezová, Alberto Fernandez nad sanmarinským párem Alessandra Perilliová, Gian Marco Berti, když se zaskvěl Fernandez, který ve finálových pěti sériích minul jen jednou!

7:47

Sportovní střelba

Nikola Šarounová právě dostřílela kvalifikaci malorážky 3x40 ran a pokud měla po položkách vkleče a vleže nějakou malou naději, na stojce ji odpravila hned první položkou. Celkově vestoje ve čtyřech položkách dosáhla maximálně na 96 a pouze 7 soupeřek dosáhlo vestoje na horší dílčí skóre. Celkem má česká střelkyně zapsáno 1161 bodů, skončí na 24.místě a na finále ztratila celých 10 bodů.

7:25

Golf

Ondřeji Lieserovi se ani ve třetím dni absolutně nedaří a po 12 odehraných jamkách má dnešní bilanci +3, celkem pak +10. Hned na druhé jamce (začínal na jamce č. 10) zahrál dokonce double bogey. Samozřejmě je stále poslední a na nejbližšího soupeře ztrácí propastných 6 ran.
To Slovák Rory Sabbatini má jiné starosti, ale také by potřeboval ještě něco přidat. Dnes už má odehráno 14 jamek, zvládl na nich 2 bogey a 3 birdie, takže je zatím 1 ránu pod par, což není mnoho, a s celkovým průběžným součtem -7 klesl na dělené 16. místo.
Naopak do čela se už definitivně nastěhovali hlavní favorité. Po odehraných 12 až 13 jamkách dnešního dne vede Američan Xander Schauffele se skóre -13, druhý je Hideki Macujama o ránu zpět, ještě jednu ránu navíc ztrácí na děleném třetím místě oba Irové, Rory McIlroy a Shane Lowry, Chilan Mito Pereira a Mexičan Carlos Ortiz.

7:20

Sportovní střelba

Nikola šarounová definitivně vypadla z boje o postup do finále malorážky 3x40 ran. Po velmi dobrých položkách vleže zastřílela první stojku jen za 92 (maximum je 100) a to je na té nejvyšší úrovni katastrofa.

7:10

Jezdectví

Všechny tři skupiny jezdců soutěže všestrannosti mají za sebou úvodní drezuru a můžeme se podívat, jak to tam tedy vypadá. Na čele bez překvapení. Průběžné první místo obsadil obhájce zlatých medailí z Londýna i z Ria Němec Michael Jung, tentokrát jede na koni jménem Chipmunk FRH. Dostal pouze 21,10 trestného bodu. Je to určitě solidní základ, ale po drezuře bývají rozdíly na čele velmi malé. Skutečně důležité bude, kdo zajede kros bez chyby, protože tam se dá závod naprosto ztratit, anebo se výrazně přiblížit medaili.
Ze dvou Čechů se v drezuře dařilo výrazně lépe včera jedoucímu Miloslavu Příhodovi s koněm Ferreolus Lat, dostal 33,80 trestného bodu a je na 35. místě. Bohužel dnes jedoucí Miroslav Trunda s koněm Shutterflyke drezuru moc nezvládl a s 46,10 trestného bodu je na 60. místě, tj. třetí od konce.

5:37

Sportovní střelba

Nikola Šarounová v kvalifikaci malorážky na 3x40 ran při první pozici vkleče ze čtyř položek dvakrát střílela výborně, dvakrát bohužel hůř a nachází se uprostřed startovního pole. Pokud chce zabojovat o postup do finále, musí položky vleže a vestoje zastřílet skvěle.

5:25

Sportovní střelba

Slovensko bude v trapu smíšených družstev střílet o medaili! Bude to o bronz a bude to nakonec elitní dvojice Zuzana Rehák Štefečeková, Erik Varga, která udělala ve druhé a třetí položce jedinou chybu a dohnala tak ztrátu z nepovedené první položky. Druhá slovenská dvojice Jana Špotáková, Marián Kovačócy na tom byla dlouho lépe než jejich slavnější krajané, ale v poslední položce neustála vidinu boje o medaili Špotáková a třikrát minula, čímž srazila svůj tým na konečné 8.místo.
Do zápasu o zlato postupují týmy San Marina a Španělska, shodně trefily 148 terčů ze 150 možných. O bronz budou proti Slovensku 1 střílet Američané z páru č. 2, ve kterém jsou Madelynn Ann Bernauová a Brian Burrows. Oba tyto páry dosáhly v kvalifikaci 146 zásahů. A Slováci v následném rozstřelu získali výhodu třetí pozice, takže v případě shodného nástřelu budou bronzoví oni!

4:26

Sportovní střelba

Po špatném začátku se snaží obě slovenská smíšená družstva v kvalifikaci trapu dosáhnout aspoň na zápas o bronzovou medaili. Zatím má k němu mnohem blíže pár označený jako „Slovensko 2“, Jana Špotáková a Marián Kovačócy, který drží třetí místo. Pokud zastřílí třetí položku čistě a někdo před nimi zaváhá, mohl by i střílet o zlato. Zuzana Rehák Štefečeková s Erikem Vargou jsou po dvou položkách ze tří o ránu horší.

2:53

Sportovní střelba

Kvalifikace trapu smíšených družstev nezačala pro slovenské dvojice příliš dobře. Lépe si zatím vede pár Jana Špotáková, Marián Kovačócy, která v první položce minula dohromady dvakrát a je sedmá. Zuzana Rehák Štefečeková s Erikem Vargou minuli dohromady třikrát a je na desátém místě.

2:38

Atletika

Emma Zapletalová dokončila závěrečný pátý rozběh sice až na 6. místě, ale čas 55:00 jí bohatě stačí na postup do semifinále mezi postupujícími právě na čas. Slovenskou překážkářku ta uvidíme na dráze minimálně ještě jednou.

2:00

Jezdectví

Před malým okamžikem začala svoji soutěž třetí skupina jezdců v soutěži všestrannosti, mezi nimi i Miroslav Trunda s koněm Shutterflyke. Svoji drezuru jel jako druhý a vůbec se mu nepovedla. Po první části soutěže bude bohužel mezi posledními.

3:49

Češi a Slováci v akci

Česká výprava dnes bude pozorně sledovat hned několik sektorů. Jistou medaili má Markéta Vondroušová, ale svoji úžasnou jízdu tenisovým turnajem bude chtít završit zlatým vítězstvím nad Švýcarkou Belindou Bencicovou.
Plážové volejbalisty Ondřeje Perušiče s Davidem Schweinerem čeká poslední zápas ve skupině B proti silným Rusům Vjačeslavu Krasilnikovi a Olegu Stojanovskému.
Basketbalisté se pokusí o zázrak proti Američanům. Zázrakem se rozumí i porážka o minimální množství bodů, protože dvojciferný rozdíl ve skóre prakticky jistě znamená jejich konec v turnaji.
Golfistu Ondřeje Liesera čeká třetí den turnaje. Veškeré naděje na slušné umístění jsou pryč, teď jde už jen o to, dohrát to se ctí.
Do soutěže všestrannosti vstoupí i druhý český jezdec Miroslav Trunda s koněm Shutterflyke.
V kvalifikaci malorážky se pokusí postoupit do finále a napravit tak dojem z dosavadních vystoupení Nikola Šarounová.

Slovenští fanoušci dnes budou s nadějí sledovat hlavně trapovou střelnici, kde mají v soutěži smíšených družstev hned dva páry. Předvčerejší olympijská vítězka Zuzana Rehák Štefečeková střílí společně s Erikem Vargou, druhou dvojici tvoří Jana Špotáková a Marián Kovačócy.
Golfista Rory Sabbatini se pokusí udržet výborné průběžné umístění ve třetím kole turnaje mužů.
A do akce půjdou první dva slovenští atleti, z rozběhů se pokusí postoupit překážkářka Emma Zapletalová na čtvrtce a sprinter Ján Volko na stovce.

Přehled událostí na LOH Tokio 2020 - 8. den

konec

Zpět na online