Menu

Další

Tiskové konference

Představení nového svazu České házené

konec

24.06.2021, 11:05 • Radek Barkman

Díky za pozornost a přeji příjemný zbytek dne. (11:42:46)
Tolik tedy oficiální část tiskové konference.
Zdráhala o rozhodování ohledně nového trenéra: Ten plán jsme měli předem. Nedávali jsme ho ven, ale po prvním kvalifikačním bloku, kdy bylo jasné, že kluci hrají skvělou házenou. Řekli jsme si proto, pokud postoupíme, tak trenér Trtík bude pokračovat. Naše vize je dlouhodobá, teď je jasné, že trenér Trtík bude do konce ledna a pak bychom rádi navázali koncepčně tak, aby byla navázána mužská reprezentace společně s juniory. Už nyní jsme ale v kontaktu s některými trenéry tak, abychom tu vizi dokázali naplnit.
Zdráhala o přechodu mezi hráčskou a funkcionářskou kariérou: Bylo to těžší v tom, že celá předvolební kampaň fungovala na dálku z Kataru. Lidé z České republiky museli řešit všechno online. První dva měsíce jsem proto řídil svaz na dálku z Kataru. Díky Šárce Drozdové i ostatním lidem se nám to ale naštěstí dařilo. Musím však podotknout, že tu ideu kandidovat jsem měl už dávno. Psychicky jsem na to připravený byl.
Šárka Drozdová o svém působišti ve strukturách evropské házené: Především chci v evropských strukturách hájit práva a zájmy menších federací. Chtěla bych také přinést nějakou dobrou praxi směrem k ženské házené.
Stanislav Kašpárek: Česká házená neprožívala poslední roky úplně dobré období, je proto potřeba táhnout za jeden provaz a pokusit se odrazit směrem nahoru.
Jana Knedlíková o nové éře: Moc se těším a věřím, že se házenou povede posunout.
Stanislav Kašpárek o sezoně: Utekla nám Liga mistrů, nemohli jsme ani společně trénovat, aspoň jsme pak dokázali vyhrát maďarskou ligu.
Jana Knedlíková: Nám se povedlo s týmem vyhrát norský titul a pohár, navíc jsme opanovaly také Ligu mistrů. Sezona to ale byla těžká. Veškeré restrikce nám komplikovaly přípravu a cestování. Proto to byla úžasná událost pro celý klub.
Stanislav Kašpárek: Mně to motivuje. Před dvěma lety jsme jeli na MS do Chorvatska jako absolutní outsider a dokázali jsme postoupit. Vůbec se toho nebojím a jedeme se poprat na EURO o super výsledek.
Jana Knedlíková: Na MS se určitě těším. Je to neskutečný zážitek se takto zase sejít. Na posledním šampionátu jsme chyběly, a tak chceme ukázat, že tam rozhodně patříme. A jaké bych si přála týmy? No, když se na něco vždycky těším, pak se mi toho nedostane. (smích)
Nyní přišli také Jana Knedlíková a Stanislav Kašpárek, aktuální reprezentanti ČR.
Zdráhala: Skupina to bude nejtěžší ze všech. Španělé jsou z let 2018 a 2020 mistry Evropy. Mají velmi silný tým. Je tu silná španělská trenérská i házenkářská škola. Uvidíme, co udělá olympiáda. Někteří hráči jim stárnou. Šampionáty jsou vlastně každý rok a všichni hrají v nejlepších klubech. Dále tu jsou Švédy, kteří byli na posledním MS ve finále. Je to mladý tým produkující klasickou skandinávskou házenou. Už ve skupině jsou dva potenciální finalisté ME. A přitom postupují do další fáze jen dva. Přes jednoho z nich musíme přejít. Bude to těžká úloha. Posledním soupeřem je Bosna a Hercegovina. Tým na naší úrovni, možná jsme lehce silnější. Částečně je vlastně to EURO domácí a my jako svaz budeme chtít vytvořit pro fanoušky co nejlepší podmínky. Chceme z toho zkrátka vytvořit kulturní událost.
Zdráhala o trenérovi reprezentace: Poté, co se vytvořil nový tým, nikdo pořádně nevěděl, co se dá očekávat. Byl tu ale kvalifikační blok, který se nám velmi povedl. Hráli jsme nejhezčí házenou za poslední roky. Rastislav Trtík odvedl skvělou práci, a proto jsme se dohodli, že trenérem pro další období u mužského národního týmu bude právě Rastislav Trtík.
Drozdová pokračuje: Na podzim už začíná kvalifikace o postup na EURO 2022. Máme velmi silné soupeřky – Francii, Ukrajinu a Chorvatsko. Osobně si myslím, že Chorvatsko se dostane před Francii a Chorvatsko. Věřím ale tomu, že trenér Bašný, který ve Francii působí, je bude mít přečtené. Ženy se následně představí na světovém šampionátu ve Španělsku. Stále ještě neznáme úplně všechny naše soupeře. Co se týká mužské reprezentace, zde je vrcholem mistrovství Evropy v lednu 13. – 30. v Maďarsku a na Slovensku. Zde se utkáme se Španělskem, Švédskem a Bosnou a Hercegovinou.
Drozdová o hlavních momentech České házené v nejbližší době: Naše mládežnické reprezentace projdou spoustou šampionátů. Juniorky se představí ve Slovinsku na mistrovství Evropy. Soupeřkami zde budou Maďarsko, Norsko a Rumunsko. Ve stejný čas od 8. července začíná i EURO hráčů v plážové házené v bulharské Varně, kde se představí naši dorostenci. Pro nás je to vlastně takové miminko. Vize jsou zde poměrně velké a rádi bychom sem zformovali také družstvo dívek. Dorostenky pak jedou do Černé Hory od 5. srpna. Holky prakticky vůbec nehrály, a to ani v MOL lize. Uvidíme, jak se jim to podaří. Nakonec pak v srpnu jedou dorostenci na šampionát v Bulharsku. Zde je silná generace talentů, takže se o to moc nebojíme. Čekají nás zkrátka čtyři šampionáty.
Zdráhala o akci Léto s házenou: Jedná se o úvodní projekt našeho působení. Předložili jsme ho před čtyřmi týdny. Daří se nám to ale organizovat. Ten koncept je poskládaný tak, že chceme házenou představit v celé České republice. Každý víkend se to bude odehrávat v jednom, možná ve dvou krajích. Pokaždé tam ty děti musíte nějak přitáhnout. Nebereme to čistě jako nábor dětí, ale tak, že chceme děti jakkoliv přitáhnout ke sportu. Házená je komplexním sportem a měli bychom představit její krásu. Důležité je, aby se házená dostávala do podvědomí dětí a veřejnosti daleko víc. Jednáme s partnery, věřím, že se s nimi dohodneme. Snad se to povede a snad jméno házené spojíme s dobrými, kvalitními partnery.
Zdráhala se k tomu vyjadřuje následovně: Není to jen o náboru nových házenkářů. Potřebujeme daleko více zapojit bývalé hráče, bývalé házenkáře. Ať už jako trenéry nebo jako funkcionáře v klubech. Bez toho si nepomůžeme.
Třetím bodem nové éry je rozšíření členské základny.
Zdráhala. Házená vznikla v Dánsku. V roce 1905 pak vznikla tzv. Česká házená. V roce 1911 se pak v Německu házelo na hřišti pro 11 hráčů. Češi mají tu svou stopu u vzniku házená na trase Kodaň – Praha – Berlín.

Představení nového svazu České házené

konec