Menu

Fotbal

Mistrovství Evropy

Finsko – Rusko

0:1

konec (0:1)

16.06.2021, 15:00 • Saint Petersburg Stadium, Petrohrad, Rusko • Skupina B • Filip Krůza

Tipsport: 7.18 3.67 1.62 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Ode mne je to již vše. Přeji pěkný den a sledujte i vývoj dalších dnešních zápasů. Utkání Turecka s Walesem začíná v 18:00, souboj Itálie se Švýcarskem pak ve 21:00. (17:10:05)
Situace ve skupině B je tak najednou více zamotaná. Favorit z Belgie je s jedním odehraným zápasem (výhra 3:0 nad Ruskem) stále na prvním místě. Stejně bodů, tedy tři, pak má Rusko, které dnes porazilo Finsko, a právě skandinávský tým (v prvním zápase výhra 1:0 nad Dánskem). Dánové pak jsou ve složité situaci. Nejdůležitější zprávou pro ně ale jistě je stabilizovaný stav jejich spoluhráče Christiana Eriksena.
Druhá polovina utkání nám už žádný gól nenabídla a Rusové tak udrželi své vedení 0:1. Finové se v úvodu druhého poločasu snažili v ofenzivě, Rusové však brzo zase zvýšili obrátky a poté už svého soupeře ke střelám prakticky nepouštěli. Naopak sami měli několik dalších možností na navýšení náskoku. Ani pěkná střela Kuzjajeva a ani zajímavé možnosti střídajícího Žemaletdinova ale v bráně neskončily. I tak si ale Rusko připíše ze zápasu tři body.
Držení míče: 44 % : 56 %.
Střely na branku: 1:3. Střely mimo: 4:8. Rohy: 1:4. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 12:12.

90+7

Konec zápasu.

90+5

Jeden z Rusů zůstal na hranici vápna ležet. Finové hráli dál, ale ani tak se k ničemu nedostali. Tím zmiňovaným fotbalistou je Barinov, který byl trefen loktem.

90+4

Kaukova přihrávka na Pohjanpala byla tečována soupeřem a míč tak jen dojel k brankáři Rusů Safonovi.

90+3

90+3. Žemaletdinov měl na kopačce ruskou pojistku

90+3

Mohlo být definitivně rozhodnuto. Sobolev skvěle přihrál do vápna Žemaletdinovi, který si udělal prostor pro střelu a vypálil. Jeho pokus ale bránu přeletěl!

90+3

Alexandr Golovin se nicméně snažil využít situace a hledal Kuzjajeva v pokutovém území. Obrana ale dobře zasáhla.

90+2

Rusové ukořistili míč a nyní se jej snaží držet daleko od své brány.

90+1

Poslední desítky sekund byl ošetřován ruský fotbalista Sobolev, kterému tekla krev z nosu. Už se ale znovu hraje. A hrát se bude ještě minimálně pět minut, které nastavil rozhodčí.

90

Žlutou kartu dostává Daniel O'Shaughnessy (Finsko).

89

Finové zahrávali standardní situaci. Hlavičku sice vyhrál Rus, ale míč se dostal zpět do pokutového území a po hlavičce jednoho z Finů padal jen na horní síť. Každopádně zajímavá situace u brány Rusů.

88

Žlutou kartu dostává Georgij Džikija (Rusko).

87

Po klepnutí Karavajeva zakončoval z pozice uvnitř pokutového území Zobnin. Ze vzduchu to ale neměl jednoduché, míč ideálně netrefil a ten bránu hodně minul.

86

Ruské autové vhazování na úrovni pokutového území soupeře skončilo pouze u brankáře Hrádeckého, který může svůj tým zkusit poslat dopředu.

85

Střídání v týmu Finsko: ze hřiště odchází Joona Toivio, přichází Fredrik Jensen.
Střídání v týmu Rusko: ze hřiště odchází Arťom Dzjuba, přichází Alexandr Sobolev.
Střídání v týmu Rusko: ze hřiště odchází Alexej Mirančuk, přichází Maxim Muchin.

84

V úvodu druhého poločasu sice hráli Rusové možná trochu laxně a dávali Finům prostor v útoku. To se ale změnilo a nyní už to delší dobu tak nevypadá. Finové to budou mít těžké.

82

Soiri sice z úhlu poslal míč do náruče Safonova, těsně předtím se ale s balónem dostal už za postranní čáru. Rusové tak budou zahrávat aut.

81

Dzjuba tělem sestřelil Toivia a ukázala se jeho hmotnostní převaha. Rozhodčí to vyhodnotil jako faul.

80

Žemaletdinovi nevyšel rychlý únik a chvíli později pak ruský ofenzivní fotbalista zbytečně fauloval. Finové dostali výhodu,

79

Oproti prvnímu poločasu hrají seveřané více s míčem, Rusové ale zápas mají i tak zatím pod kontrolou.

77

V posledních minutách se Finové do útoku prakticky nedostávají. Čas ale začíná pomalu ubývat.

76

Pohjanpalo se střetl s Džikijou, kterého po doteku míče poslal k zemi. Uvidíme, zda i tentokrát bude ruský stoper pokračovat. Vypadá to ale, že ano.

75

Střídání v týmu Finsko: ze hřiště odchází Jukka Raitala, přichází Pyry Soiri.
Střídání v týmu Finsko: ze hřiště odchází Teemu Pukki, přichází Lassi Lappalainen.

73

Divejev je v obraně zatím hodně jistý. Již poněkolikáté zastavil možný samostatný únik Pukkiho, tentokrát před ním odpálil míč.

72

72. Kuzjajevův technický pokus skvěle zastavil brankář Hrádecký

72

Kuzjavev zakončoval rychlý protiútok Rusů a měl ve vápně hodně času a místa. Střela mu sedla, ale Lukáš Hrádecký jeho technický pokus k pravé tyči parádním zákrokem zneškodnil!

71

Arajuuri zvládl nelehkou situaci jako poslední obránce před dotírajícím Dzjubou, zvládl to ale s přehledem a zasekl si míč do protipohybu soupeře.

70

Pukki vrátil míč spoluhráči patičkou a o chvíli později se u míče ocitl znovu. Obránci soupeře u ale dobře zakryli prostor a nenechali jej zakončit.

69

Džikija má nějaký zdravotní problém a chvíli u něj pobyli i lékaři. Ruský stoper ale nejspíš bude pokračovat.

68

Kauko se hned po svém nástupu ukázal. Zasekl si míč kolem obránce a vystřelil levačkou ze střední vzdálenosti. Jeho pokus ale gólové parametry neměl a míč bránu hodně minul.

67

Střídání v týmu Finsko: ze hřiště odchází Rasmus Schüller, přichází Joni Kauko.

66

66. Přízemní pokus Žemaletdinov proletěl těně kolem vzdálenější tyče finské brány

66

Dzjuba hezkou přihrávkou do běhu vyslal do skvělé šance čerstvého Žemaletdinova. Ten se rozhodl pro přízemní střelu na druhou tyč, byl ale nepřesný!

65

Rychlý protiútok Rusů nakonec nebyl tak rychlý, ale i tak se po přihrávkách kolem vápna mohl o střelu pokusit Mirančuk. To se ale nestalo a jeho přihrávka byla pak zablokována.

63

Rusové zase trochu více zapnuli, protože v předchozích minutách nechávali Finům až příliš prostoru. takový přístup by je totiž mohl vyjít draho.

62

Dzjuba vyžil parametrů a udržel míč na kopačkách. Jeho následná střela z otočky byla ale zblokována. Balón se odrazil ke Golovinovi, ten jej ale předržel a zakončení pak pod tlakem soupeře už nemělo moc dobré parametry.

61

Střídání v týmu Rusko: ze hřiště odchází Magomed Ozdojev, přichází Rifat Žemaletdinov.

60

Pohjanpalo nejprve o kousek nedosáhl na centr zleva, o chvíli později pak z otočky trefil jen blokujícího protihráče.

59

Z pohledu fanouška zatím není hra tak zajímavé jako první půle. Nejzajímavější byla střela Golovina z větší dálky o trochu vedle.

58

Je vidět, že Finové hrají v druhém poločase o něco ofenzivněji. Centr na Pukkiho do vápna se obraně Ruska podařilo odvrátit do bezpečí.

56

Ozdojev se snažil prosmýknout mezi dvěma protihráči. Nakonec to byl ale on, kdo odrazil míč za postranní čáru.

55

Zobninův centr do pokutového území nenašel nikoho včetně téměř dvoumetrového Dzjuby. Hrádecký tedy bude odkopávat od brány.

54

Na druhé straně ke střele dostal Teemu Pukki. Obávanému finskému střelci to ale ideálně nesedlo a míč letěl přesně na gólmana Safonova.

53

Karavajev během za přihrávku na pravé křídlo za obranu. Byl ale o něco pomalejší a míč tak skončil mimo vymezený hrací prostor.

52

Alexandr Golovin se rozhodl vypálit ze střední vzdálenosti a nebylo to vůbec špatné. Jeho střela ale levou tyč brány soupeře minula.

51

Nyní naskakoval Pohjanpala na centrovaný míč z levé strany. Džikija ale jeho pokus srazil do náruče svého gólmana.

50

Golovin chyboval a Finové mohli do rychlého protiútoku. Přihrávka na Pohjanpala ale nebylo přesná a celá akce tak byla zpomalena.

49

Pukki už se dostával za obranu, Divejev se ale sklouzl a včas do Pukkiho zakončení dokázal vložit svou dolní končetinu. Navíc se mu to povedlo tak, že se bude odkopávat od brány.

48

Hrádecký se rozhodl rozehrát nakrátko, jeho spoluhráč pak situaci pod tlakem zvládl a navíc byl dotírajícím soupeřem faulován.

47

Pokud budou Finové chtít dnes bodovat, tak budou muset pozměnit svůj styl hry. Jejich defenzivní blok totiž do mnoha šancí nepovede...

46

Začal druhý poločas.
Zajímavý první poločas je u konce. Finové se po ubráněném bleskovém ataku Rusů v začátku zápasu už ve čtvrté minutě radovali z prvního gólu, když se hlavou prosadil Pohjanpalo. Branka byla ale kvůli velmi těsnému ofsajdu po pomoci videa odvolána. Ve zbytku poločasu se Finové typicky věnovali obraně a Rusko se naopak snažilo něco vymyslet. Kromě k ničemu nevedoucích centrů se jim toho moc ale úplně moc nedařilo. Převahu svého týmu využil až v nastavení hezkou střelou do šibenice Alexej Mirančuk.

45+7

První poločas skončil.

45+5

Dzjuba naskočil na centr a teď už na nic nečekal a usměrnil míč směrem na bránu. Hrádecký ale stál na správném místě a zasáhl.

45+4

Pro Finy to tak je škoda, tento gól ale inkasovali i z důvodu pasivity a nedůrazu ve vlastním pokutovém území, kdy nechali Mirančukovi až příliš mnoho místa.

45+2

45+2. Alexej MIRANČUK - 0:1

45+2

Rusko právě vstřelilo branku!
Ruský tým se v nastavení prvního poločasu poprvé prosazuje! Dzjuba míč rychle vrátil ALEXEJI MIRANČUKOVI, který si balón přehodil na levačku a skvělou střelou jej nechytatelně poslal do levého horního rohu.

45+1

Čeká nás ještě šest nastavených minut.

45

Hrádecký se teď úplně nepochopil s Arajuurim, když se oba snažili odklidit centrovaný míč. Gólman Finska balón nakonec udržel ve svých rukavicích a všechno pro hosty dobře dopadlo.

44

Teď Barinov přihrával Mirančukovi, ten ale na míč nedosáhl a ten se tak pouze dokutálel k Hrádeckému.

43

Barinov dostal míč na hranici vápna na pravé straně. Místo střely se jej rozhodl ještě poslat zpět do ohně, tam už ale bylo moc těl.

42

Golovin určitou dobu přemýšlel, jak má naložit s míčem. Nakonec se rozhodl špatně, protože jeho přihrávka na osu hřiště našla jen jednoho ze soupeřů.

40

Barinov u postranní čáry nechtěně trefil rukou do obličeje Pukkiho. Je tedy pískán faul a k míče se tak dostanou Finové.

39

Rusko zahrávalo další rohový kop. Golovinův centr nebyl špatný, ale ani tentokrát nemusel finský brankář Lukáš Hrádecký zasahovat.

38

Naštěstí pro Rusy však Karavajev nejspíš bude pokračovat. To by byl velký Pech, kdyby domácí museli na stejném postu střídat dvakrát během chvíle.

37

37. Šanci Karavajeva překazil na poslední chvíli Uronen

37

Kuzjajev skvělým způsobem hledal nízkým skákajícím centrem na druhé tyči Karavajeva. Těsně před ruským krajním obráncem ale dokázal míč tečovat mimo bránu Uronen. Karavajev ze souboje vyšel nepěkně, protože se kolenem trefil do tyče.

36

Na centr z levé strany naskakoval Mirančuk s Ozdojevem. Nakonec hlavičkoval druhý jmenovaný, moc se mu to ale nepovedlo. protože míč skončil vedle pravé tyče.

35

Jednoduchá práce pro ruského brankáře Safonova, který chytil do rukavic míč po dlouhém vhazování soupeře.

34

Kamara dnes zatím u všech žlutých karet. tentokrát byl podkopnut Magomedem Ozdojevem (RUS).

33

Uronen přerušil kombinaci hráčů soupeře na pravém křídle jejich ofenzivy. Následně míč podél postranní čáry odkopl dále od brány.

32

Pěkná narážečka Loda s Pukkim skončila tím, že Lodovi ve vápně uskočil již v celkem slibné pozici míč. Stejný hráč se následně dopustil útočného faulu.

30

Golovin našel od rohového praporku přibližně na malém vápně Divejeva. Ten byl ale v záklonu a míč tak poslal celkem hodně nad horní tyč.

29

Rusům se sice často daří vyhrávat hlavičkové souboje ve vápně, ani v jednom případě snad ale nedokázali ohrozit přímo gólmana a spíš se snaží sklepávat jen na spoluhráče. To ale také neslaví úspěch.

28

Rusové zatím dominují na míči a navíc mají prakticky třikrát více zkompletovaných přihrávek. Ke gólu ani většímu množství šanci to kromě té Ozdojevovy minimálně zatím nevede.

27

Glen Kamara tentokrát obětí nedovoleného zákroku. Dmitrij Barinov (RUS) jej stáhl k zemi a i on byl odměněn žlutým kartonkem.

26

Fernandes v zápase pokračovat moci nebude a je odnášen pryč na nosítkách. Místo něj se do hry podívá fotbalista se zkušenostmi z české nejvyšší ligy Vjačeslav Karavajev.

26

Střídání v týmu Rusko: ze hřiště odchází Mário Fernandes, přichází Vjačeslav Karavajev.

23

Znovu Mário Fernandes ve vápně soupeře, míč sice dostal hlavou ke Dzjubovi, spadl přitom ale zády na zem a možná si vyrazil dech. Nevypadá úplně fit a je přivolána i lékařská pomoc.

22

Glen Kamara (FIN) přišlápl soupeři nohu a také za své počínání vidí žlutou kartu.

21

Zatím velmi aktivní Pohjanpalo vběhl s míčem do vápna. Z pravé strany následně pálil, jeho střelu ale zablokoval bránící hráč. Z následného rohu pak Finové ukázali pouze nepříliš nebezpečnou a také nepřesnou hlavičku.

20

Golovin posílal míč do pokutového území. Naskočil si na něj Fernandes, nedokázal ovšem vyskočit tak vysoko a balón tak svou hlavou minul.

19

Nedorozumění v obraně Finska mohl potrestat Dzjuba, míč se k němu ale nakonec nedostal a jen tak projel vápnem.

19

Pohjanpalo hezky hledal za obranou obloučkem svého parťáka z útoku Pukkiho. Brankář Safonov byl ale pozorný a vyběhl z brány včas, aby dokázal míč odpálit pryč.

18

Ozdojov hledal z pravé strany spoluhráče ve vápně. Dzjuba dokázal hlavičkovat míč směrem ke spoluhráči, ten to ale měl těžké a o balón rychle přišel.

16

Pukki se snažil vystihnout rozehrávku soupeře, byl ale o kousek pomalejší a místo míče trefil pouze dolní končetinu Zobnina. Rozhodčí si zákroku všiml a odpískal faul.

15

Rusové si teď nerozuměli a míč skončil zbytečně v zámezí. Vhazovat tak budou Finové.

14

Pohjanpalo si v pokutovém území snažil udělat prostor pro střelu a třeba i vstřelit regulérní gól. Několik bránících hráčů soupeře ho ale do zakončení nepustilo.

13

A o chvíli později znovu. Tentokrát však ještě předtím, než pomezní rozhodčí zvedl svou vlajku. Ruský kapitán přitom nastřelil tyč, ale i tentokrát stál v ofsajdu.

12

Kapitán domácích Dzjuba chycen v ofsajdové pasti a míč mu navíc i tak utekl.

10

10. Ozdojev z dobré pozice mířil příliš vysoko

10

To se ale velmi rychle změnilo a skóre už mohlo být otevřeno! Ozdojev dostal přihrávku na pravou stranu pokutového území nedaleko malého vápna. Z první ovšem placírkou horní tyč přestřelil. Velká škoda pro Rusko!

9

Rusové v posledních minutách opět více na míči, finská obrana ale zatím zůstává dobře organizovaná a nedává soupeři moc šancí na to, aby mohli zahrozit.

8

Kuzjavev se snažil natlačit na pravé straně před Raitalu, ten si ho ale pohlídal a finský brankář tak bude odkopávat od brány.

7

Tentokrát měli naopak domácí fotbalisté šanci po centru Fernandese zprava, do brány míč ale dostat nedokázali.

6

Finové tedy hodně zahrozili a to musí být pro Rusy velké varování. Uvidíme, jak se s neuznaným gólem Finska oba týmy popasují.

3

3. Neuznaný gól Finska

3

No a Rusové si mohou fakt zhluboka oddechnout. Pohjanpalo totiž naskočil na skvělý centr Raitaly z pravého křídla a uklidil míč do brány. Po pomoci videa ovšem rozhodčí pro decimetrový ofsajd branku neuznal!

3

Úvodní bleskový nápor Rusů finský tým rychle otupil, alespoň tedy prozatím...

2

K exekuci rohu se postavil Golovin, jeho centr na bližší tyč ale finská obrana bez problémů odvrátila.

1

Rusové začali hodně aktivně a hned od úvodního hvizdu se hnali dopředu. Po necelé minutě pak dokázali vybojovat první rohový kop.

1

Utkání právě začalo.
Úvodní sestavy:

Finsko: Hrádecký – Arajuuri (C), O'Shaughnessy, Toivio, Kamara, Lod, Pukki, Schüller, Uronen, Pohjanpalo, Raitala.

Rusko: Safonov – Mário Fernandes, Divejev, Ozdojev, Barinov, Zobnin, Džikija, Al. Mirančuk, Golovin, Dzjuba (C), Kuzjajev.

Rozhodčí: Makkelie D. – Steegstra H., de Vries J.
Vzájemné zápasy

Fotbalová historie těchto dvou zemí není příliš bohatá. Naposledy se totiž Rusko s Finskem utkalo před dvanácti lety, kdy Rusové hlavně zásluhou dvougólového Alexandra Keržakova porazili svého soka 3:0. Finsko si své jediné vítězství připsalo v roce 1912(!) ve čtvrtfinále olympijského turnaje ve Stockholmu.
Rusko

Rusové vstoupili do turnaje s nadějemi, že se jim třeba podaří zopakovat čtvrtfinálové tažení dokonce z posledního mistrovství světa, kde se jim na domácí půdě dařilo včetně vyřazení Španělska v osmifinále. Evropský šampionát pro mě ale nezačal vůbec povedeně. Rusko se na úvod postavilo jednomu z největších favoritů, Belgii, a herně to bylo znát, protože si proti prakticky ani neškrtlo. Po velké individuální chybě v obraně otevřel skóre v 10. minutě Romelu Lukaku a i nadále byla Belgie lepším týmem. Další dva góly přidali Thomas Meunier a svou druhou trefou Lukaku. Zápas tedy skončil výsledkem 3:0. Pro Rusy tedy nepovedený, ale očekávaný start. Proti Finům by ale i tak měli zastávat roli favoritů. Podaří se jim ji naplnit?
Finsko

Pro severský tým je letošní evropský šampionát velkou událostí. Finové se na EURO totiž probojovali poprvé v historii. A jejich premiéra navíc nemá obdoby. Ve svém prvním zápase vyzvali fotbalisté ze země tisíců jezer Dánsko. A během něj se stal s největší pravděpodobností nejdiskutovanější moment celého turnaje. Dánský záložník Christian Eriksen totiž koncem první půle zkolaboval z důvodu srdeční zástavy. Naštěstí se jej po minutách velkých obav podařilo přivést zpět k vědomí, zápas byl ovšem o několik desítek minut odložen. Psychicky nalomení Dánové pak Finsku nakonec i přes herní převahu podlehli 0:1. Pro Finy se tedy jednalo o velmi neobvyklou a navíc vítěznou premiéru. Svým gólem ze 60. minuty rozhodl Joel Pohjanpalo, soupeř pak neproměnil pokutový kop.
Zdravím vás u fotbalového EURA- Společně se zaměříme na souboj reprezentací Finska a Ruska.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.

Finsko – Rusko

0:1

konec (0:1)

Zpět na online

Branky: 45+2. Al. Mirančuk (Dzjuba)

Karty:   22. Kamara (FIN), 90. O'Shaughnessy (FIN) – 27. Barinov (RUS), 34. Ozdojev (RUS), 88. Džikija (RUS)

Držení míče: 44 % : 56 %.
Střely na branku: 1:3. Střely mimo: 4:8. Rohy: 1:4. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 12:12.

Finsko: Hrádecký – Toivio (85. Jensen), Arajuuri (C), O'Shaughnessy – Raitala (75. Soiri), Schüller (67. Kauko), Lod, Kamara, Uronen – Pukki (75. Lappalainen), Pohjanpalo.
Náhradníci: Joronen, Jaakkola – L. Väisänen, Jensen, Soiri, Sparv, Alho, Kauko, Lappalainen, Valakari, Ivanov, Forss.

Rusko: Safonov – Mário Fernandes (26. V. Karavajev), Divejev, Džikija, Kuzjajev – Zobnin, Barinov, Ozdojev (61. Žemaletdinov) – Al. Mirančuk (85. Muchin), Dzjuba (C) (85. Sobolev), Golovin.
Náhradníci: Šunin, Djupin – V. Karavajev, Semjonov, Čeryšev, Sobolev, A. Zabolotnyj, Žemaletdinov, Da. Fomin, Jevgeněv, Makarov, Muchin.

Rozhodčí: Makkelie D. – Steegstra H., de Vries J.