Menu

Další

Tiskové konference

Tisková konference k hokejovému MS v Rize

konec

06.06.2021, 10:00 • David Schlegel, Dominik Dubovči

Od nás je v tuto chvíli vše, děkujeme za pozornost a přejeme hezký zbytek dne. (10:28:12)
Otázka pro Fasela: Nemyslíte si, že kdyby se konalo mistrovství světa i v Bělorusku, mohlo přijít do hlediště více diváků?

Bylo velmi smutné, že jsme nemohli přivítat více fanoušků. Je tu sice finanční ztráta, pro mě je ale ještě horší, že si lidé nemohli užít hru naživo a podpořit hráče. Pro hokejisty by to navíc byl ještě větší zážitek.

Nicméně musíme respektovat pravidla, situaci jsme zkrátka museli přijmout. Finančně je na tom federace dobře, zejména díky rezervě z minulých let. Zvládneme se s tím vyrovnat.

V Bělorusku by sice mohlo do ochozů zavítat více diváků, obávali jsme se ale bezpečnosti všech zúčastněných. V tu chvíli, kdy bylo potřeba udělat finální rozhodnutí ohledně pořadatelské země, nebyla situace v zemi natolik dobrá, abychom si troufli do ní posílat hráče, funkcionáře i ostatní lidi, kteří se na pořádání šampionátu podílejí.
Otázka na účast hráčů NHL na olympijských hrách.

Fasel: Šest týdnů pracujeme s NHL na tom, aby se hráči NHL mohli olympijských her zúčastnit. Brzy se bude vytvářet rozpis nadcházející sezóny NHL a během několika dní bychom měli dospět k nějakému rozhodnutí. Pracujeme tvrdě na dohodě, ale zatím není dohoda hotová a nemůžeme ji tedy oznámit. Mrzelo nás, že v Koreji hráči z NHL nebyli a děláme vše proto, aby tomu tak nebylo. Nechci se vyjadřovat k detailům jednání dříve, než dohoda bude hotová.
Otázka pro Fasela ohledně jeho následníků v pozici prezidenta:

Myslím, že oba dva jsou velmi kvalitní funkcionáři. Nejde však jen o Petra Břízu a Franze Reindla. Bude určitě i více kandidátů, termín pro ohlášení kandidatury je až na konci června. Každopádně mám rád, když jsou v těchto funkcích bývalí hráči. Mají poté pohled na hokej i z jiné strany. Petr i Franz to splňují, účastnili se MS i OH. Jsem moc rád, že právě oni dva se o tuto funkci ucházejí.
Kalvitis: Německo má velmi bojovný tým. V rozhodujícím zápase porazilo o jeden gól Lotyšsko a věřím, že na příštím mistrovství dokážeme lépe vzdorovat a třeba i Němce porazit.
Otázka na výkon německého týmu na turnaji:

René Fasel: Není to pro mě překvapení, skvěle se předvedli již na olympiádě 2018, kde ve finále podlehli Rusku. I když je to pro mě trochu nešťastné, protože vyřadili Švýcarsko. Hráli ale opravdu dobře a postup si zasloužili. Včera dokonce málem obrátili vývoj utkání s Finskem.
Otázka na fanoušky a prodej vstupenek. Vstupenek bylo prodáno velmi málo...

Kavitis: Když jsme začali organizovat tento turnaj, neočekávali jsme, že budeme moci na turnaji mít jakékoliv fanoušky. Jednali jsme s naší vládou o tom, že by mohli fanoušci v nějaké fázi turnaje na turnaj přijít. Je škoda, že se jednalo na poslední chvíli a že podmínky byly nastaveny velmi přísně a bylo v podstatě znemožněno zahraničním fanouškům, aby na turnaj zavítali. Bylo to navíc oznámeno na poslední chvíli, což znemožňovalo, aby se na to fanoušci na tuto situaci připravili. Teď na poslední chvíli bylo těžké něco vymýšlet, a proto mnoho fanoušků nedorazilo. I kvůli velkým překážkám ze strany vedení naší země.
René Fasel, prezident IIHF: Uplynulý rok pro nás byl velkou výzvou, museli jsme zrušit celkem 28 turnajů. Uspořádali jsme však MS juniorů v Edmontonu a MS osmnáctiletých v Friscu a Planu. Tam jsme získali zkušenosti, které jsme mohli uplatnit i zde v Lotyšsku. Jsem moc rád, že vše proběhlo v pořádku. Musím poděkovat všem zodpovědným osobám, právě díky jejich úsilí se vše povedlo. Speciální dík patří také lotyšskému hokejovém svazu, který se vyrovnal i s některými politickými záležitostmi. Jsem moc šťastný za celý průběh šampionátu.
Kalvitis: Byla to pro nás velká pocta uspořádat světový šampionát. Strávili jsme zde skvělých 15 dní a ještě nás dnes čeká vyvrcholení šampionátu. Nezaznamenali jsme žádné pozitivní případy na Covid-19. Chtěl bych poděkovat za velkou podporu Mezinárodní hokejové federaci i vedení naší země za finanční podporu, díky které jsme mohli uspořádat mistrovství světa.
Oba hosté jsou již přítomní, tisková konference právě začíná.
Hosty tiskové konference k ukončení Mistrovství světa v ledním hokeji 2021 budou:

René Fasel, prezident Mezinárodní hokejové federace IIHF
Aigars Kalvitis, prezident lotyšského hokejového svazu
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 10:00.

Tisková konference k hokejovému MS v Rize

konec