Menu

Další

Fotbalové události

23. Valná hromada FAČR

Nový předseda: P. Fousek

konec

03.06.2021, 10:00

21:02

Hlavní program 23. Valné hromady pomalu spěje do úplného konce. Známe předsedu, místopředsedy i členy výkonného výboru. Zbývají již pouze volby do jednotlivých komisí a opět platí, že volba bude tajná a neveřejná, takže další výsledky budou známé až později v průběhu večera. To nejdůležitější bylo ale dnes již rozhodnuto a my vám děkujeme za sledování online reportáže. Příjemný zbytek čtvrtečního večera.. (21:03:51)

21:00

K překvapení nedošlo ani ve volbě členů za Moravu. Oba kandidáti získali dostatečný počet hlasů a Vladimír Kristýn (22 hlasů) i Radek Zima (25) byli zvoleni za členy VV za Moravu.

20:58

Známe již konečně výsledky hlasování členů VV za Čechy. Zvoleni byli Václav Andrejs (36 hlasů), Tomáš Neumann (35) a Rudolf Řepka (37).

19:45

Následuje další volební pauza. Nyní se budou vybírat členové VV za Čechy a za Moravu. Na Moravě jsou dva kandidáti a volí se dvě místa ve VV, v Čechách se bojuje o tři místa a kandidátů je více. Každopádně především v Čechách ale celá řada kandidátů svou kandidaturu stáhla.

19:40

Výkonný výbor zná již své členy za profesionální soutěže. Ve VV obhájil svůj mandát Dušan Svoboda a nově byl zvolený plzeňský Adolf Šádek. Naopak neuspěl Jaroslav Tvrdík ze Slavie. Tvrdík získal 18 hlasů, Svoboda 20 a Šádek 24.

19:20

Následovat bude další volební přestávka. Nyní se bude hlasovat o dvě místa ve VV za ligu, resp. profesionální soutěže. Mezi kandidáty jsou Dušan Svoboda, Adolf Šádek a Jaroslav Tvrdík.

19:10

Pro někoho kontroverzní kandidát Martin Drobný se přeci jen dostal do výkonného výboru, když byl zvolený do řídící komise za Čechy. Od delegátů získal 38 hlasů. Jeho protikandidát Roman Žďárský získal hlasů 10. Ostatní kandidáti svou kandidaturu stáhli.

18:20

A známe dalšího člena výkonného výboru. Předsedou řídící komise za Moravu byl zvolený Pavel Nezval. Měl to snadné, jeho protikandidát Oldřich Racek totiž kandidaturu vzdal ještě před hlasováním a Nezval tak byl zvolený přímou veřejnou volbou.

18:10

Máme za sebou volbu místopředsedů a rozhodlo se hned v prvním kole. Prvním místopředsedou FAČR (za Moravu) se stal Jiří Šidliák, druhým místopředsedou (za Čechy) byl zvolen Jan Richter.
Vladimír Šmicer tak ve vedení fotbalu nezasedne!

17:50

První slova poraženého kandidáta na předsedu Karla Poborského: „Hodnotí se to blbě, protože jsem prohrál. Historicky jsem byl vychovaný vyhrávat, proto je to těžký. Souboj to ale byl férový, hnutí si vybralo jinak a já to respektuji.“

Nový předseda VV FAČR Petr Fousek

17:10

Valná hromada má tedy další hlasovací pauzu. Nyní se volí místopředsedové za Čechy a Moravu.

17:06

Petr Fousek ve svém krátkém projevu poděkoval za zvolení a poprosil delegáty, aby v následujícím hlasování na místopředsedy za Čechy a Moravu volili Vladimíra Šmicera a Jiřího Šidliáka.
Předseda hlasovací komise následně poznamenal, že kandidatury na místopředsedu za Moravu se vzdal Zdeněk Zlámal. To tedy znamená, že v české i moravské komoře jsou na pozici místopředsedů tři kandidáti.

17:00

Výsledky druhého kola hlasování:
Pro Petra Fouska – 51 z Čech a 55 z Moravy (celkem 106)
Pro Karla Poborského – 76 z Čech a 15 z Moravy (celkem 91)

16:57

Novým předsedou FAČR se stal Petr Fousek!

16:57

Jsou tu výsledky!

16:49

Delegáti jsou zpět na svých místech. Za pár chvil bude oznámen výsledek druhého kola hlasování!

16:14

Pokud bude ve druhém kole započítán stejný počet volebních hlasů jako v kole prvním (196), minimálně osm delegátů bude muset ve druhém kole změnit svou volbu, aby měl Karel Poborský šanci uspět. Něco takového se dá očekávat jen velmi těžko, ale uvidíme..

16:10

Nyní byla tedy vyhlášena druhá volební pauza, během které budou delegáti opět ve dvou místnostech podle komor volit nového předsedu FAČR. Následovat bude sčítání hlasů. Pauza bude tentokrát rozhodně kratší než v prvním kole hlasování.

16:08

Jak bylo řečeno v úvodu dne, ve druhém kole by se již rozhodnout mělo, protože o výsledku hlasování rozhodne pouze prostá většina hlasů pro jednoho nebo druhého kandidáta.

16:05

Výsledky prvního kola hlasování:
Pro Petra Fouska – 41 z Čech a 56 z Moravy
Pro Karla Poborského – 77 z Čech a 14 z Moravy

16:03

V prvním kole nový předseda Fotbalové asociace zvolený nebyl!

15:55

Delegáti se vracejí zpět do sálu. Za chvilku budou oznámené výsledky hlasování.

15:35

Volební přestávka spojená s prvním kolem hlasování nadále pokračuje..

14:45

1. KOLO HLASOVÁNÍ: Právě odstartovala tajná volba na předsedu FAČR. Delegáti se postupně vydávají do volebních místností, kde do uren vhodí vyplněné hlasovací lístky. V rámci prvního kola hlasování navíc proběhne pauza na oběd.

14:40

Karel Poborský

14:40

Karel Poborský:
„Tam, kde vidí jiný válečnou zónu, tam já vidím hřiště. Tam kde jiní vidí souboj, tam já vidím spolupráci. Místo faulu jsem vždy raději volil přihrávku."
„Ve fotbale chci mít pracanty, kteří budou vše dělat pro fotbal."
„Fotbal umí být krásný a krutý zároveň. Mé jméno je Karel Poborský a kandiduji na předsedu."

14:35

Petr Fousek

14:35

Petr Fousek:
„Za fotbalové úspěchy bychom se neměli schovávat.."
„Dnes jsme slyšeli, že naše asociace nefunguje dobře.."
„Musíme si říct, co je problémem systému, co je problémem lidského faktoru a co je kombinací obého."
„Kandiduji, protože znám toto prostředí a vím, jak fotbal funguje."
„Nabízím, že budu pracovat tvrdě. S využitím svých znalostí a odborností, které jsem získal v zahraničí."
„Moje krédo je: Když nevím kudy kam, rozhoduji se podle toho, zda je to dobré pro fotbal."

14:29

Na řadu přicházejí projevy obou kandidátů na předsedu. Oba mají pět minut času. Jako první má slovo Petr Fousek.

14:22

Jasné je, že volba na předsedu je neveřejná a tajná. Obě komory hlasují v dvou oddělených místnostech. Předseda volební komise potvrdil, že Vladimír Šmicer písemně stáhl svou kandidaturu a že na předsedu kandidují pouze Petr Fousek a Karel Poborský.

14:20

Předsedající Jan Pauly jen zopakoval, co vše se dnes bude volit. Vedle nového předsedy FAČR se budou volit také členové VV a následně také členové jednotlivých komisí.

14:19

Bod č. 12, tedy schválení volebního řádu, byl jednomyslně schválen.

14:18

Ještě před samotným hlasováním musí proběhnout schválení volebního řádu.

14:18

Bod č. 11 byl bez hlasování. Nyní přijde na řadu již 1. kolo volby předsedy FAČR.

14:06

Na řadu přichází bod číslo 11. Tím je "Projednání zpráv Odvolací komise, předsedy Etické komise, předsedy Sboru rozhodců a zprávy o plnění CCP."

14:02

Návrh byl přijat. To znamená, že členské příspěvky zůstávají 200 Kč, jasně určené výjimky platí 100 Kč. Mimo jiné také platí, že "VV může volně nakládat s vybranými členskými příspěvky při zajišťování hospodaření a správy majetku FAČR."

13:58

Protinávrh Rudolfa Řepky nebyl přijat. VH se tedy vrací k bodu č. 10, což je hlasování o výši, splatnosti a způsobu použití členských příspěvků FAČR.

13:55

Rudolf Řepka poznamenal, že pokud nebyl bod č. 8 odhlasovaný, musí být vyjmut z programu a bude se muset o něm hlasovat na mimořádné VH, která musí proběhnout do konce kalendářního roku. Nyní probíhá hlasování o tom, zda bude tedy tento bod vyjmutý z programu.

13:52

Zpráva Revizní komise FAČR byla schválena.

13:49

Zpráva revizní komise přinesla hodně emocí. Nyní konečně přichází na řadu hlasování o jejím schválení.

13:44

Jednáním okolo zprávy revizní komise rezonuje především kauza "Dezinfekce", "Alea" nebo například i podivná objednávka sportovních pomůcek u paní Kropáčkové.

13:38

Jeden z delegátů vyzval Jana Paulyho, aby rezignoval na svou funkci. Ten řekl, že v tuto chvíli nechá na novém VV, jestli bude chtít jeho služby využít nebo ne.

13:29

Ke slovu se dostal také auditor, který prováděl audit FAČR. Snaží se vysvětlit vše okolo financování asociace.

13:16

Následují dotazy a připomínky delegátů. Mimo jiné například předseda OFS Tábor Tomáš Maruška vyzval kandidáta do řídící komise Martina Drobného, aby zvážil svou kandidaturu.

13:14

Po kritickém projevu se Zdeněk Šimek dočkal z části sálu bouřlivého potlesku.

13:08

Zdeněk Šimek byl během přednesu zprávy Revizní komise často velmi kritický a projevil nespokojenost s prací některých členů sekretariátu FAČR.

13:00

Předseda Revizní a kontrolní komise FAČR Zdeněk Šimek stále promlouvá o zprávě své komise. Delegáti zatím v poklidu naslouchají.

12:48

Pokračuje se dalším bodem. Nyní je přednášena zpráva Revizní a kontrolní komise FAČR.

12:46

Morava se vzepřela a v hlasování byla proti. Návrh zásad pro rozdělování
společných zdrojů FAČR tedy nebyl přijat.

12:44

Nyní konečně probíhá hlasování ohledně zásad pro rozdělování společných zdrojů FAČR pro rok 2021.

12:35

Martin Mulač si opět vzal slovo a tentokrát byl již hodně emotivní. K mikrofonu se postavil Miroslav Pelta a chtěl vysvětlovat vše okolo peněz od UEFA. Martin Mulač se postavil vedle pana Pelty a následně došlo ke konfrontaci a pan Mulač byl málem vyvedený ze sálu.

12:29

Libor Kabelka nadále odpovídá na dotazy delegátů. Většinou hovoří o konkrétních věcech spojených s podporou talentované mládeže.

12:18

Libor Kabelka při svém zhodnocení hospodaření FAČR

12:15

Ředitel finančního oddělení Libor Kabelka přednesl zprávu o hospodaření FAČR. Následně se přihlásilo hned několik delegátů, kteří mají připomínky a dotazy.

11:52

Následuje prezentace zprávy o výsledcích hospodaření FAČR. Následovat pak bude hlasování o schválení zásad pro rozdělování společných zdrojů FAČR. Bod, na který upozorňoval pan Martin Mulač. Ten připomněl také hlasování v bodu 10, kdy se bude jednat o rozdělování členských příspěvků FAČR.

11:50

Bod č. 7 byl VH přesvědčivě schválený. Na řadu přichází další bod.

11:48

Hlasování je u konce, čekáme na výsledky.

11:45

Ještě před bodem osm ale proběhne hlasování o bodu 7. Jedná se o projednání a schválení zprávy o stavu rozvoje fotbalu v České republice a o činnosti Výkonného výboru FAČR.

11:42

Před hlasováním o bodu č. 8 (Projednání zprávy o výsledcích a hospodaření FAČR a schválení zásad pro rozdělování společných zdrojů FAČR) si vzal slovo jeden z kandidátů do VV Martin Mulač. Poprosil delegáty, aby si pečlivě přečetli, o čem budou vlastně hlasovat. Jeho proslov byl dlouhý a Jan Pauly mu nakonec odebral slovo. Nyní bude probíhat hlasování.

11:33

Máme za sebou zprávu mandátní komise. Ta konstatovala, že VH je usnášeníschopná, účast mandátů je téměř stoprocentní.

11:20

Internetem se samozřejmě již šíří spekulace o tom, co mělo znamenat vyvolání hlasování o "náhradním" předsedajícím v podobě Rudolfa Řepky. Kolují názory, že zástupci Fevoluce si chtěli otestovat, jak jsou rozložené síly delegátů v sále. Na první pohled by se mohlo zdát, že tento malý boj Fevoluce prohrála, avšak hlasování bylo velmi těsné a také v Čechách dostal Rudolf Řepka poměrně hodně hlasů. Je vidět, že hlasování o předsedovi bude velmi vyrovnané i když předsedajícím je Jan Pauly, čeká nás rozhodně zajímavý den.

11:15

Program VH se nyní zcela zastavil. Čeká se na zprávu mandátní komise, její předseda ale zatím nedorazil a zprávu nepřednesl.

11:10

Nyní bude přednesena zpráva mandátové komise. Před přednesením zprávy probíhá krátká přestávka.

11:06

Nyní probíhá formální hlasování o složení mandátních, hlasovacích a návrhových komisí. Vše pokračuje zatím hladce a nikdo není proti navrhovanému složení.

10:57

Martin Malík na základě druhého hlasování oznámil, že delegáti za předsedajícího dnešní VH zvolili Jana Paulyho. Ten se hned ujal slova.

10:53

Návrh na Rudolfa Řepku nebyl schválený, protože delegáti za Čechy byli ve většině proti. Následovat tedy bude hlasování o tom, zda předsedajícím bude Jan Pauly.

10:46

Zajímavost hned na úvod. Vedení FAČR navrhlo jako předsedajícího VH Jana Paulyho, avšak zástupce Rosic navrhl, aby jednání vedl Rudolf Řepka. Nyní se hlasuje o tom, kdo tedy povede dnešní VH.

10:45

Účast je téměř stoprocentní, Valná hromada bude usnášeníschopná.

10:44

Projevy obou hostů máme za sebou, Valná hromada FAČR může pokračovat svým dalším programem.

10:42

Jozef Kliment: „Dnes máte možnost zvolit si nového předsedu. Přeji Vám, aby jste vybrali správně. Nový předseda to nebude mít snadné, bude potřebovat podporu vás všech. Přesto věřím, že dokáže tuto úlohu splnit tak, že budete všichni spokojeni. Fotbal je jen jeden a podílet se na něm musí všichni."

10:36

Ke slovu se dostal také druhý host Valné hromady, slovenský zástupce UEFA Jozef Kliment. Vyjadřuje se k pohledu evropské fotbalové unie na český fotbal, poděkoval za dobrou práci vedení FAČR.

10:32

Miroslav Jansta: „Přeji Vám, aby Valná hromada nepřinesla roztrpčení pro nikoho zde. Přeji Vám, aby jednání a hlasování proběhlo hladce a demokraticky. A abyste všichni byli v rámci možností spokojeni."

10:23

K řečnickému pultu se nyní postavil jeden z hostů, předseda České unie sportu, Miroslav Jansta: „Jsem rád, že FAČR uspořádá demokratické volby. Pečlivě jsem sledoval volební kampaně všech kandidátů. Jsem zvědavý, jak dnešní volby dopadnou. Fotbal je fenomén a mrzí mne, že fotbal nemá žádný národní stadion, na kterém by mohl pořádat skupinovou fázi fotbalového EURA. Je to ostuda tohoto státu, moc mě to mrzí."

10:20

Martin Malík: „Všem, se kterými jsem spolupracoval a komunikoval, chci touto cestou poděkovat. Dnes nebudu držet palce žádnému kandidátovi, věřím, že fotbalové hnutí vybere to nejlepší možné vedení.."

10:18

Jako první si slovo vzal dosluhující předseda FAČR Martin Malík. Přivítal hosty a následně začal v krátkosti bilancovat své působení ve vedení Fotbalové asociace.

10:16

Ještě před startem Valné hromady zazní státní hymna České republiky.

10:15

Delegáti jsou na svých místech, 23. Valná hromada FAČR může začít!

10:12

Dva kandidáti na post předsedy FAČR

10:05

Valná hromada zatím oficiálně ještě nezačala. Delegáti se stejně jako končící VV schází v sále, na oficiální zahájení ale zatím stále čekáme.
Dnešní Valné hromady FAČR se zúčastní celkem 199 delegátů, kteří budou rozhodovat o složení výkonného výboru. Síly jsou rozvržené takto:
- 32 za kluby I. a II. ligy
- 31 za kluby ČFL (18) a MSFL (31)
- 35 za kluby divizí (z toho 21 za Čechy a 14 za Moravu)
- 76 za Okresní fotbalové svazy
- 14 za Krajské fotbalové svazy
- 11 za Pražský fotbalový svaz
KAREL POBORSKÝ (*30.3.1972)
Je znám především jako výjimečný fotbalista se skvělou kariérou. Přesto i on má již funkcionářské zkušenosti.
Wikipedie o něm píše takto: „Od roku 2006 byl předsedou představenstva fotbalového klubu SK Dynamo České Budějovice. V roce 2009 se stal členem výkonného výboru Českomoravského fotbalového svazu. Od roku 2011 byl předsedou nově vzniklé České asociace fotbalových hráčů, jejímž cílem bylo hájit zájmy fotbalistů při jednání s kluby, Fotbalovou asociací ČR a dalšími organizacemi a zajišťovat jim právní a sociální podporu. V letech 2007-2009 byl také technickým vedoucím reprezentace ČR. V posledních letech pracuje pro FAČR jako šéf Regionálních fotbalových akademií.„
PETR FOUSEK (*19.11.1962)
První z kandidátů na předsedu FAČR má za sebou bohatou funkcionářskou kariéru.
Takto se o něm píše na internetové encyklopedii Wikipedia: „Absolvent Vysoké školy ekonomické. Fotbalový funkcionář, poradce a konzultant. Od roku 1993 působil ve službách českého fotbalu (dříve ČMFS později FAČR) na různých pozicích, mimo jiné jako jako generální sekretář (2001-2007), poradce předsedy (2011-2017), předseda Organizačního výboru ME do 21 let (2015), dvakrát kandidoval na post předsedy FAČR (2017). Působí rovněž v rámci mezinárodních fotbalových organizací – místopředseda Komise futsalu UEFA, delegát FIFA a UEFA, člen panelu Administrativních expertů UEFA, inspektor stadiónů UEFA, instruktor FIFA pro management a administrativu. Absolvoval misi v 19 zemích Asie, Afriky a Evropy (2004-2020), naposledy působil jako expert FIFA a UEFA pro Řecký fotbalový svaz (2018-2020).
Český fotbal prožil třaskavé měsíce spojené s korupčními kauzami a dalšími velkými aférami. Také proto se celá fotbalová veřejnost poslední měsíce upíná k dnešnímu dni, kdy se bude rozhodovat o tom, kdo povede český fotbal. Vůbec nejsledovanější bude rozhodně právě volba předsedy FAČR.
O tuto pozici se původně ucházeli tři kandidáti – Petr Fousek, Karel Poborský a Vladimír Šmicer. Poslední jmenovaný svou kandidaturu ale před nedávnem stáhl a rozhodl se podpořit Petra Fouska. Dnes nás tedy čeká souboj dvou kandidátů.
Hezké čtvrteční dopoledne z Nymburka. Právě dnes se rozhodne o tom, jakým směrem bude mířit český fotbal v následujících čtyřech letech. V 10 hodin totiž začne 23. řádná Valná hromada Fotbalové asociace České republiky, v rámci které dojde mimo jiné na volbu nového předsedy.
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 10:00.

23. Valná hromada FAČR

Nový předseda: P. Fousek

konec

Zpět na online


Statistiky:
PŘEHLED ZVOLENÝCH ČLENŮ VV FAČR:
Předseda FAČR
Petr Fousek

1. místopředseda za Moravu
Jiří Šidliák

2. místopředseda za Čechy
Jan Richter

Členové za Moravu
Vladimír Kristýn
Radek Zima

Členové za Čechy
Václav Andrejs
Tomáš Neumann
Rudolf Řepka

Členové za ligu
Dušan Svoboda
Adolf Šádek

Předseda Řídící komise za Čechy
Martin Drobný

Předseda Řídící komise za Moravu
Pavel Nezval