Menu

Motorsport

Formule 1

VC Portugalska

Vítěz: L. Hamilton (Mercedes)

konec

02.05.2021, 16:00 • Trať: Algarve, Portimao, Portugalsko • Michal Šandor

Další Velká cena je na programu 9. května, kdy se na okruhu poblíž Barcelony pojede Grand Prix Španělska. Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a přeji hezký zbytek víkendu. (18:04:33)
Máme za sebou Velkou cenu Portugalska, kterou vyhrál Lewis Hamilton, který obhájil loňské prvenství a připsal si už 97. triumf. Druhý skončil Max Verstappen, který sice zajel nejrychlejší kolo závodu, ale po zásahu sportovních komisařů mu byl tento vavřín odebrán kvůli překročení limitů trati. Na stupních vítězů ještě stanul Valtteri Bottas, jenž si během závodu stěžoval na pohonnou jednotku.


Několik kol byl na čele Sergio Pérez, který stavěl až hodně pozdě a nakonec dojel na čtvrté pozici. Spokojený může být i Daniel Ricciardo, který se z 16. příčky vměstnal až na devátý flek a má tedy dva body.


Jediným pilotem, který nedokončil Grand Prix Portugalska, byl Kimi Räikkönen, po jehož karambolu musel na trať safety car. Iceman přišel o přední přítlačné křídlo a ze závodu odstoupil, protože odstavil monopost vedle dráhy.

PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ POHÁRU KONSTRUKTÉRŮ PO GP PORTUGALSKA:


1. Mercedes – 101 bodů
2. Red Bull – 83
3. McLaren – 53
4. Ferrari – 42
5. Alpine – 13
6. Alpha Tauri – 9
7. Aston Martin – 5
8. Alfa Romeo – 0
9. Haas – 0
10. Williams – 0

PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ MS JEZDCŮ PO GP PORTUGALSKA:


1. Lewis Hamilton (Mercedes) – 69 bodů
2. Max Verstappen (Red Bull) – 61
3. Lando Norris (McLaren) – 37
4. Valtteri Bottas (Mercedes) – 32
5. Charles Leclerc (Ferrari) – 28
6. Sergio Pérez (Red Bull) – 22
7. Daniel Ricciardo (McLaren) – 16
8. Carlos Sainz (Ferrari) – 14
9. Esteban Ocon (Alpine) – 8
10. Pierre Gasly (AlphaTauri) – 7
11. Lance Stroll (Aston Martin) – 5
12. Fernando Alonso (Alpine) – 5
13. Júki Cunoda (AlphaTauri) – 2
14. Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) – 0
15. Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) – 0
16. Sebastian Vettel (Aston Martin) – 0
17. George Russell (Williams) – 0
18. Mick Schumacher (Haas) – 0
19. Nikita Mazepin (Haas) – 0
20. Nicholas Latifi (Williams) – 0

Všichni tři jezdci už jsou na stupních vítězů a my si poslechneme hymny vítěze a vítězné stáje. Následovat bude předání cen a tradiční šampaňské.
Konečné pořadí Velké ceny Portugalska: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Verstappen (Red Bull), 3. Bottas (Mercedes), 4. Pérez (Red Bull), 5. Norris (McLaren), 6. Leclerc (Ferrari), 7. Ocon (Alpine), 8. Alonso (Alpine), 9. Ricciardo (McLaren), 10. Gasly (AlphaTauri). Závod nedokončil Kimi Räikkönen (Alfa Romeo).


Ovšem pozor! Sportovní komisaři smazali Maxi Verstappenovi nejrychlejší kolo závodu za to, že v zatáčce 14 porušil limity tratě. Bonusový bod tak patří Valtterimu Bottasovi. No, udělejte si obrázek sami.

Konec závodu.

66

Vítězem VC Portugalska je Lewis Hamilton

66

LEWIS HAMILTON jako první proťal cílovou pásku a vítězí ve Velké ceně Portugalska. Druhý dojel Max Verstappen, který přeci jen bere bonusový bod za nejrychlejší kolo v závodě. Stupně vítězů pak uzavírá Valtteri Bottas.

66

Jezdci najeli do posledního kola a Lewis Hamilton si jede pro vítězství ve Velké ceně Portugalska.

65

Tak pozor! Pro nové gumy si dojel také Max Verstappen, který rovněž touží po bonusovém bodu! Tohle jsou hodně zajímavé šachy, protože i ten bod navíc může hrát v konečném účtování hodně velkou roli. Tak kdo s koho?

64

Důvodem zastávky Valtteriho Bottase dvě kola před koncem je jasný: Mercedes chce urvat bonusový bod za nejrychlejší kolo závodu. Není bez zajímavosti, že se začíná zvedat vítr, který aktéry Velké ceny Portugalska už během víkendu potrápil.

63

Mick Schumacher ukázal do týmového rádia emoce, protože měl radost z předjetí Nicholase Latifiho. Byť se Schumacher posunul na 17. pozici, udělalo mu to velkou radost. Někde a někdy se holt začínat musí a Valtteri Bottas míří do boxů.

62

Zdá se, že Bottasovy technické problémy nějak utichly. Fin je stále třetí a má k dobru půl minuty na čtvrtého Sergia Péreze. Do konce závodu chybí čtyři kola a Bottas už by to snad do cíle měl vydržet. Mick Schumacher se natlačil před Latifiho na sedmnácté místo.

61

Na tribunách okruhu v Portimau pochopitelně chybí diváci a nebudou ani při další Velké ceně, která se jede už za týden ve Španělsku. Zato v Maďarsku očekávají, že na Hungaroring už pustí nějaké fanoušky a dokonce se začaly prodávat i vstupenky.

60

Průběžné pořadí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Verstappen (Red Bull), 3. Bottas (Mercedes), 4. Pérez (Red Bull), 5. Norris (McLaren), 6. Leclerc (Ferrari), 7. Ocon (Alpine), 8. Alonso (Alpine), 9. Sainz (Ferrari), 10. Ricciardo (McLaren).

59

Mick Schumacher dostal informaci modrou vlajkou, aby pustil rychlejšího soupeře, který byl navíc o kolo napřed. Syn sedminásobného mistra světa se zachoval sportovně a nedělal svému sokovi žádné problémy.

58

Alonso vs. Sainz

58

Mick Schumacher se přiblížil k Nicholasi Latifimu, ale k útoku se zatím neodhodlal. Němec má na svého týmového kolegu Mazepina luxusní polštář v podobě minutového náskoku. Alonso se prohnal kolem Sainze na osmé místo, za což si v garáži Alpine vysloužil potlesk.

57

Nejrychlejší kolo závodu teď zaznamenal Sergio Pérez, který má navíc čerstvé pneumatiky a začíná ukrajovat ze svého deficitu na třetího Valtteriho Bottase. Nechme se překvapit, jak tato zápletka dopadne. Pro Bottase by to bylo příliš kruté.

56

Júki Cunoda se nevešel do zatáčky a vyjel mimo trať. Valtteri Bottas hlásí do týmového rádia, že jeho pohonná jednotka ztrácí výkon! Tohle by byla obrovská škoda pro Fina, který by mohl přijít o stupně vítězů. Pérez se tedy jal zrychlovat, co kdyby náhodou.

55

Průběžné pořadí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Verstappen (Red Bull), 3. Bottas (Mercedes), 4. Pérez (Red Bull), 5. Norris (McLaren), 6. Leclerc (Ferrari), 7. Ocon (Alpine), 8. Sainz (Ferrari), 9. Alonso (Alpine), 10. Ricciardo (McLaren).

54

Celé startovní pole uzavírají z logických důvodů Mick Schumacher a Nikita Mazepin. Nad nimi jsou George Russell a Nicholas Latifi. V tomto směru se nejedná o žádné překvapení, protože Haas a Williams jsou v současné době dvě nejslabší stáje.

53

Lewis Hamilton má vše ve svých rukách, protože na druhého Maxe Verstappena má k dobru téměř pět sekund, což by si tak zkušený jezdec Hamiltonova formátu měl v pohodě pohlídat. Ale raději nepředbíhejme, protože o slovo se ještě může přihlásit technika.

52

Sergio Pérez si konečně dojel pro novou sadu pneumatik. Nikita Mazepin dostal penalizaci pět sekund za to, že ignoroval modré vlajky a nepustil před sebe Sergia Péreze. Respektive on jej pustil, ale docela dost mu překážel a kvůli tomu Pérez ztratil drahocenný čas.

51

Hamilton vs. Pérez

51

Lewis Hamilton na konci cílové rovinky zapnul DRS a zdolal Sergia Péreze, který tak padá z prvního místa. Mexičan se co nevidět určitě objeví v boxech. Máme tak staronového lídra Velké ceny Portugalska, který si snad i žádal modré vlajky pro Péreze, ale neuvědomil si, že Pérez není o kolo zpět.

50

Průběžné pořadí: 1. Pérez (Red Bull), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Bottas (Mercedes), 5. Norris (McLaren), 6. Leclerc (Ferrari), 7. Ocon (Alpine), 8. Sainz (Ferrari), 9. Ricciardo (McLaren), 10. Alonso (Alpine).

49

Ricciardo vs. Gasly

49

Daniel Ricciardo si vyšlápl na Pierra Gaslyho, kterého předjel po vnitřní stopě a je už devátý. Kolem Gaslyho se záhy prohnal také Fernando Alonso a pilot stáje AlphaTauri tak rázem vypadl z bodované desítky. Druhý pilot AlphaTauri Júki Cunoda je až patnáctý, čili daleko od bodů.

48

Neobvyklý pohled se před několika dny naskytl lidem v Praze. Po Karlově mostě a kolem Pražského hradu se totiž proháněl monopost Red Bullu RB7, s kterým Sebastian Vettel vyhrál v roce 2011 celý šampionát. Red Bull natáčel v našem hlavním městě reklamní spoty, přičemž se poté přesunul celý ansámbl na Moravu a také na Slovensko.

47

Sergio Pérez, který nadále krouží na čele Velké ceny Portugalska, byl přibržděn Nikitou Mazepinem, který zřejmě ignoroval modré vlajky značící, aby Péreze před sebe bez boje pusitl. Na tohle se možná podívají sportovní komisaři.

46

Můžeme si připomenout, že v tomto závodě už nepokračuje Kimi Räikkönen, který si urazil přední spoiler, když narazil do týmového kolegy Antonia Giovinazziho. Vzápětí odstavil svůj monopost mimo trať a předčasně odstoupil.

45

Průběžné pořadí: 1. Pérez (Red Bull), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Bottas (Mercedes), 5. Norris (McLaren), 6. Leclerc (Ferrari), 7. Ocon (Alpine), 8. Sainz (Ferrari), 9. Gasly (AlphaTauri), 10. Ricciardo (McLaren).

44

Ocon vs. Sainz

44

Lewis Hamilton ztrácí na prvního Sergia Péreze devět vteřin. Pilot Red Bullu se zřejmě snaží najet co nejrychlejší náskok, aby se mohl vrátit pokud možno na stupních vítězů. Esteban Ocon atakoval Carlose Sainze, kterého předjel po vnější stopě a je sedmý.

43

Valtteri Bottas má nazuté čerstvé gumy, na kterých teď zajel nejrychlejší kolo závodu. Sergio Pérez je stále na první pozici, ale je jen otázkou času, kdy bude Mexičan povolán do boxu. Současné pořadí je tak nutné brát trochu s rezervou.

42

Pro nové pneumatiky si dojel Daniel Ricciardo, který ale ztratil drahocenný čas kvůli potížím se zvednutím auta. Australan se tak rázem ocitl až na konci bodované desítky. Vzhledem k jeho startu z 16. místa by i toto umístění bylo pro něj úspěchem.

41

Další novou zprávou je, že během tří letošních závodních víkendů bude proveden experiment v tom smyslu, že v sobotu se pojedou kvalifikační sprinty. Klasická kvalifikace se uskuteční v pátek a určí pořadí pro sobotní sprint, který bude na 100 km, což odpovídá třetině závodu. Právě z tohoto sprintu vykrystalizuje pořadí pro nedělní závod. Poprvé by se tak mělo stát během Grand Prix Velké Británie na Silverstonu. V boxech Alonso.

40

Průběžné pořadí: 1. Pérez (Red Bull), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Bottas (Mercedes), 5. Ricciardo (McLaren), 6. Alonso (Alpine), 7. Norris (McLaren), 8. Leclerc (Ferrari), 9. Sainz (Ferrari), 10. Ocon (Alpine).

39

Max Verstappen zužitkoval příležitost, která se mu naskytla díky lepší přilnavosti pneumatik a momentálně je třetí. V boxech ještě nebyli Fernando Alonso a Lance Stroll. Spolu s nimi si povinný pit stop ještě neodšrktl ani Sergio Pérez.

38

Své mechaniky přijel pozdravit Lewis Hamilton, jehož pit stop proběhl v pořádku a po návratu na okruh se zařadil na druhý flek. Vedení v závodě tak převzal Sergio Pérez, ale jak už bylo zmíněno, i on bude muset ještě do boxů. Mezitím Sainz přenechal pozici Leclercovi.

37

V boxech je také Valtteri Bottas, který se na trať vrací na třetím místě. Na druhou pozici se tak posunul Sergio Pérez. Bylo vidět, že Bottasovi kloužou pneumatiky, čehož ihned využil Max Verstappen, který se dostává na třetí místo!

36

Hodně divoký nájezd do boxové uličky v podání Verstappena

36

Max Verstappen odbočil ke svým mechanikům, kteří mu nasadili bílou, tedy nejtvrdší sadu pneumatik. Na stupně vítězů se tak posunul Sergio Pérez, kterého ale návštěva boxové uličky ještě čeká. Verstappen je čtvrtý a při nájezdu do pit lane měl co dělat, aby snížil rychlost monopostu na požadovanou úroveň.

35

Průběžné pořadí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Pérez (Red Bull), 5. Ricciardo (McLaren), 6. Alonso (Alpine), 7. Stroll (Aston Martin), 8. Norris (McLaren), 9. Sainz (Ferrari), 10. Leclerc (Ferrari).

34

Piloti Ferrari Carlos Sainz a Charles Leclerc sice uzavírají poslední bodovaná místa, ale faktem je, že oni už v boxech byli. Soupeři před nimi na svůj první pit stop stále čekají, takže logicky se oba borci posunou zase vpřed.

33

Počasí závodníkům zatím přeje, déšť nehrozí, ale co účastníky celkem dost trápilo během závodního víkendu, byl vítr. V průběhu tréninků totiž spadl i jeden z panelů Pirelli a kvůli tomu byl aktivován režim virtuálního safety caru.

32

Lewis Hamilton má na svém kontě nejrychlejší kolo a ze současných pneumatik se snaží vytěžit naprosté maximum. Jeho náskok je nyní přes 3,5 sekundy na Valtteriho Bottase. Lance Stroll je jediným borcem, který má nazuté měkké gumy.

31

Prvních sedm pilotů už má za sebou povinnou zastávku v boxech. Podle všeho by z jezdců Mercedesu měl jako první stavět Valtteri Bottas, ale nechme se překvapit, zda tomu tak opravdu bude. Zdá se, že v tuto chvíli má třetí Verstappen lepší gumy než Hamilton s Bottasem.

30

Průběžné pořadí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Pérez (Red Bull), 5. Ricciardo (McLaren), 6. Alonso (Alpine), 7. Stroll (Aston Martin), 8. Norris (McLaren), 9. Sainz (Ferrari), 10. Leclerc (Ferrari).

29

Žhavou novinkou je skutečnost, že se letos nepojede Velká cena Kanady, kterou 13. června nahradí Grand Prix Turecka v Istanbul Parku. Důvodem je opět koronavirus a s ním související opatření, které sužuje téměř celý svět.

28

Detailní záběry na vůz Lewise Hamiltona potvrdily, že jeho pneumatiky už toho mají plné zuby a co nejrychleji by chtěly vyměnit. Je na nich plno žmolků, které se pak dostanou i na samotnou trať. Vettel se mezitím natlačil před Russella.

27

Sedminásobný mistr světa Lewis Hamilton zaznamenal další nejrychlejší kolo závodu, což znační, že Hamilton bude co nevidět stavět a potřebuje si vyjet co největší náskok na druhého Valtteriho Bottase. Tohle může být klíčový okamžik celého závodu.

26

Piloti už začínají stavět v boxech, což demonstroval Charles Leclerc. Kvůli povinnému pit stopu se tak o něco vzdálí stupňům vítězů. Leclercova zastávka proběhla bez komplikací a na dráhu se vrací jako desátý v pořadí.

25

Průběžné pořadí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Pérez (Red Bull), 5. Leclerc (Ferrari), 6. Ricciardo (McLaren), 7. Alonso (Alpine), 8. Stroll (Aston Martin), 9. Norris (McLaren), 10. Sainz (Ferrari).

24

Lewis Hamilton na čele stále zrychluje, ačkoliv podle všeho má pneumatiky tak trochu na odpis. Jeho náskok na druhého Valtteriho Bottase už činí téměř dvě sekundy. Pokud by Hamilton vyhrál i dnes, obhájil by loňské vítězství.

23

V předchozích dnech vyšlo najevo, že formule 1 bude jezdit od roku 2022 také v Miami kolem Hard Rock Stadium. Nyní se závody v Americe odehrávají v texaském Austinu na okruhu Amerik. V minulosti se Grand Prix konaly třeba i ve Watkins Glenu, Phoenixu, Detroitu nebo Indianapolisu.

22

Lewis Hamilton celkem dost poodskočil Valtterimu Bottasovi, na kterého má náskok přes jednu sekundu. Předchozí předjížděcí manévr se ale dal očekávat, protože Brit dotíral na svého soupeře poměrně intenzivně. Carlos Sainz v boxech stejně jako Júki Cunoda.

21

Průběžné pořadí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Pérez (Red Bull), 5. Norris (McLaren), 6. Sainz (Ferrari), 7. Leclerc (Ferrari), 8. Ocon (Alpine), 9. Gasly (AlphaTauri), 20. Ricciardo (McLaren).

20

Hamilton vs. Bottas

20

Lewis Hamilton zaútočil na Valtteriho Bottase, který se sice snažil ubránit svoji pozici, ale nepovedlo se mu to. Novým lídrem Velké ceny Portugalska se tak stává Lewis Hamilton!

19

Můžeme si připomenout, že v závodě už nepokračuje Kimi Räikkönen, který vyloučil prakticky sám sebe. V prostoru startu a cíle totiž narazil do Antonia Giovinazziho, urval si přední spoiler a zaparkoval svůj monopost vedle trati.

18

Daniel Ricciardo zapnul systém DRS a na cílové rovince zamával Sebastianu Vettelovi. Australan se tak posunul na poslední bodované místo a po startu z 16. pozice je blízko k bodům. Do konce portugalské Grand Prix ale chybí ještě hodně času a pořadí se bude hodně měnit.

17

Lewis Hamilton se doslova přilepil na Valtteriho Bottase. Zřejmě nebude trvat dlouho a budeme svědky souboje obou jezdců Mercedesu o první místo ve Velké ceně Portugalska. Bitva dvou týmových kolegů je vždycky svým způsobem riskantní, protože se mohou oba ze závodu vyautovat.

16

Fernando Alonso se tlačí na Antonina Giovinazziho, který bude mít co dělat, aby odrazil ataky španělského závodníka. Alonso měl trochu smůlu v úvodu závodu, protože skončil na chvíli mimo trať a tím přišel o nějakou tu pozici.

15

Pérez vs. Norris

15

Sergio Pérez si vyšlápl na Landa Norrise, kterého nechal za sebou a posunul se na čtvrtou příčku. Mexičan překonal svého soka až konci cílové rovinky a hezky se od jeho auta zajiskřilo. Pérez svým způsobem zariskoval, protože měl Norrise celkem daleko od sebe.

15

Průběžné pořadí: 1. Bottas (Mercedes), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Norris (McLaren), 5. Pérez (Red Bull), 6. Sainz (Ferrari), 7. Leclerc (Ferrari), 8. Ocon (Alpine), 9. Gasly (AlphaTauri), 10. Vettel (Aston Martin).

14

Incident mezi Kimim Räikkönenem a Antoniem Giovinazzim z úvodu závodu nebudou sportovní komisaři nikterak trestat, protože jej považují za běžný závodní karambol. Asi je to správné rozhodnutí, protože ani jeden z jezdců se vyloženě nedopustil žádného prohřešku proti pravidlům.

13

Během Grand Prix Portugalska se očekává jedna zastávka v boxech, která tak může rozhodnout prakticky o všem. Lewis Hamilton nadále akceleruje, protože nyní na Valtteriho Bottase ztrácí půl sekundy. Je známo, že Bottas moc neumí jezdit pod tlakem.

12

Nizozemec byl na cílové rovince dost pomalý oproti Lewisi Hamiltonovi a svoji pozici nemohl uhájit. Britský jezdec Mercedesu má navíc na svém kontě nejrychlejší kolo závodu a Valtteri Bottas nebude mít na čele závodu v žádném případě lehké spaní.

11

Hamilton vs. Verstappen

11

Max Verstappen udělal chybu, čehož vzápětí využil Lewis Hamilton, který aktivoval systém DRS a dostal se před svého soka. Sedminásobný mistr světa se tak vrací zpátky na druhé místo za Valtteriho Bottase.

10

Průběžné pořadí: 1. Bottas (Mercedes), 2. Verstappen (Red Bull), 3. Hamilton (Mercedes), 4. Norris (McLaren), 5. Pérez (Red Bull), 6. Sainz (Ferrari), 7. Leclerc (Ferrari), 8. Ocon (Alpine), 9. Gasly (AlphaTauri), 10. Vettel (Aston Martin).

9

Jezdci už mohou používat systém DRS, což by mohlo hrát do karet Maxi Verstappenovi pro případnou bitvu s Valtterim Bottasem. Ten je stále v čele Velké ceny Portugalska, ale je možné, že za chvíli bude Fin odrážet útoky svého soupeře.

8

Verstappen vs. Hamilton

8

Nejrychlejší kolo závodu zajel Valtteri Bottas, který má momentálně na druhého Maxe Verstappena k dobru půl sekundy. Opakované záběry ukázaly, že si Verstappen v souboji s Hamiltonem počínal opravdu hodně zkušeně. Brit se ani nestihl pořádně bránit.

7

Restart závodu

7

Safety car je pryč a piloti jsou puštěni z řetězu. Max Verstappen využil slip streamu a předjel Lewise Hamiltona! Závodník Red Bullu se vydrápal na druhou pozici a před sebou má Valtteriho Bottase. Tohle byl krásný manévr ze strany nizozemského borce. Čtvrtý už je Lando Norris, který se zbavil Péreze a Sainze.

6

Jezdci kroužící za bezpečnostním vozem se snaží zahřát pneumatiky. Safety car zajede do boxů na konci tohoto kola a budeme opět moci závodit. Daniel Ricciardo se před vyjetím zpomalovacího vozu prorval z 16. místa na třinácté.

5

Průběžné pořadí: 1. Bottas (Mercedes), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Sainz (Ferrari), 5. Pérez (Red Bull), 6. Norris (McLaren), 7. Ocon (Alpine), 8. Leclerc (Ferrari), 9. Gasly (AlphaTauri), 10. Vettel (Aston Martin).

4

Traťoví maršálové stále odklízí monopost Kimiho Räikkönena, ale safety car už projede klasicky cílovou rovinkou. Ze zadní části vozu Valtteriho Bottase byl spatřen kouř, což asi bude vycházet od brzdových trychtýřů.

3

Tak to je velká škoda pro Alfu Romeo. Kimi zde vloni předvedl famózní start, během kterého se propracoval z šestnácté pozice až na šesté, to vše během prvního kola. Bohužel pro něj podobný husarský kousek letos už nepředvede. Prapor této stáje tak drží už jen Antonio Giovinazzi.

2

Pro Räikkönena po dvou kolech dnešní VC končí

2

Kimi Räikkönen se dostal do kontaktu se svým týmovým kolegou Antoniem Giovinazzim, o kterého si rozbil přední přítlačné křídlo. Iceman navíc odstavil svůj vůz mimo dráhu a je prvním pilotem, který předčasně odstupuje. Na okruh míří safety car, který provede celé startovní pole boxovou uličkou, protože v prostoru startu a cíle je několik úlomků.

1

Valtteri Bottas uhájil první pozici, ale kdo je hladový, je Max Verstappen. Nizozemec se hned v prvních metrech chtěl dostat před Lewise Hamiltona, ovšem ten prozatím odolal. Fernando Alonso se ocitl na chvíli mimo trať. Lando Norris předjel Estebana Ocona a už je šestý.

Start dnešní VC

Závod právě odstartoval.
Piloti se pomalu seřazují na startovním roštu a Velká cena Portugalska za malou chvíli začne.
Jezdci právě vyrazili do zaváděcího kola.
Startovní rošt Velké ceny Portugalska: 1. Bottas (Mercedes), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Pérez (Red Bull), 5. Sainz (Ferrari), 6. Ocon (Alpine), 7. Norris (McLaren), 8. Leclerc (Ferrari), 9. Gasly (AlphaTauri), 10. Vettel (Aston Martin), 11. Russell (Williams), 12. Giovinazzi (Alfa Romeo), 13. Alonso (Alpine), 14. Cunoda (AlphaTauri), 15. Räikkönen (Alfa Romeo), 16. Ricciardo (McLaren), 17. Stroll (Aston Martin), 18. Latifi (Williams), 19. Schumacher (Haas), 20. Mazepin (Haas).
TRAŤ


Okruh Algarve v Portimau měří 4 653 metrů a závod je vypsán na 66 kol. Jezdci ujedou dohromady 306,826 km. Loňské prvenství bude obhajovat Lewis Hamilton, který z minulé sezony drží i traťový rekord (1:18.750).


Velká cena Portugalska se pojede na okruhu Algarve podruhé od roku 1996. Dříve se totiž závodilo například v Estorilu. V letech 2008 a 2009 ale na dráze v Portimau probíhaly oficiální testy F1.


Na Portugalsko měli dobré vzpomínky Niki Lauda nebo Ayrton Senna. V roce 1984 byla Grand Prix Portugalska posledním závodem ročníku, přičemž Niki Lauda dojel druhý a získal třetí titul mistra světa, když porazil o půl bodu Alaina Prosta.


O rok později si Ayrton Senna s vozem Lotus/Renault připsal své první vítězství, přičemž v cíli měl více než minutový náskok na Michela Alboreta z Ferrari. Senna se dokázal popasovat i s nepříjemným počasím. Koneckonců v dešti se cítil jako ryba ve vodě.

KVALIFIKACE


Hned na úvod kvalifikace se zrodilo menší překvapení. Z první části totiž nepostoupili Daniel Ricciardo (McLaren) a Lance Stroll (Aston Martin). U těchto dvou borců se očekávala účast minimálně ve druhé fázi. Spolu s nimi dál neprošli ani Nicholas Latifi (Williams), Mick Schumacher (Haas) a Nikita Mazepin (Haas).


Do třetího kvalifikačního dějství neproklouzli George Russell (Williams), Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo), Fernando Alonso (Alpine), Júki Cunoda (AlphaTauri) a Kimi Räikkönen (Alfa Romeo).


Pole position si v Portimau vyjel Valtteri Bottas časem 1:18.348. Svého týmového kolegu Lewise Hamiltona zdolal o sedm tisícin sekundy a Brit si musí na svoji jubilejní stou pole position ještě počkat. Další řadu obsadí Red Bull ve složení Max Verstappen a Sergio Pérez.


Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Portugalska: 1. Bottas (Mercedes), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Pérez (Red Bull), 5. Sainz (Ferrari), 6. Ocon (Alpine), 7. Norris (McLaren), 8. Leclerc (Ferrari), 9. Gasly (AlphaTauri), 10. Vettel (Aston Martin), 11. Russell (Williams), 12. Giovinazzi (Alfa Romeo), 13. Alonso (Alpine), 14. Cunoda (AlphaTauri), 15. Räikkönen (Alfa Romeo), 16. Ricciardo (McLaren), 17. Stroll (Aston Martin), 18. Latifi (Williams), 19. Schumacher (Haas), 20. Mazepin (Haas).

TRÉNINKY


Na úvod závodního víkendu byl nejrychlejší Valtteri Bottas z Mercedesu, který zajel čas 1:19.648. Druhý Max Verstappen z Red Bullu na něj ztratil pouhých 25 tisícin a třetí Sergio Pérez rovněž z Red Bullu 198 tisícin sekundy. Lewis Hamilton z Mercedesu dojel až jako pátý. V barvách Alfy Romeo se představil rezervní jezdec Callum Ilott, který nahradil Antonia Giovinazziho. Sebastian Vettel se postaral o úsměvný moment, když v boxech zastavil před garáží McLarenu.


Druhý trénink pro sebe ukořistil Lewis Hamilton, jenž zaznamenal čas 1:19.837. Druhého Maxe Verstappena za sebou nechal o 143 tisícin a třetího Valtteriho Bottase o 344 tisícin sekundy. Prostřední tréninkové jízdy nabraly desetiminutové zpoždění kvůli uvolněnému krytu kanálu. Jinak se nestalo nic mimořádného.


Poslední trénink vyhrál Max Verstappen časem 1:18.489, přičemž druhý Lewis Hamilton zaostal o 236 tisícin a třetí Valtteri Bottas o 331 tisícin sekundy. Během těchto jízd byl aktivován virtuální safety car, protože vítr shodil jeden z panelů Pirelli.

PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ MS JEZDCŮ PO GP EMILIA ROMAGNA


Na prvním místě mezi jezdci je Lewis Hamilton z Mercedesu, který získal 44 bodů. O pouhý bod zpět je druhý Max Verstappen z Red Bullu a třetí pozice patří Landu Norrisovi z McLarenu s 27 body.


PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ POHÁRU KONSTRUKTÉRŮ PO GP EMILIA ROMAGNA


Vedoucí pozice mezi týmy náleží Mercedesu, který má na svém kontě 60 bodů. Druhý je Red Bull s 53 body a třetí McLaren s 41 body. Vypadá to, že letos nebude rozdíl mezi prvními dvěma stájemi tak markantní.

Příjemné nedělní odpoledne při sledování textového online přenosu z třetího závodu letošní sezony mistrovství světa vozů formule 1, Velké ceny Portugalska.
Vítáme vás u on-line přenosu. Závod začíná v 16:00.

VC Portugalska

Vítěz: L. Hamilton (Mercedes)

konec

Zpět na online


Statistiky:
Pohár konstruktérů po VC Portugalska (3. závod):
1. Mercedes - 101b
2. Red Bull - 83b
3. McLaren - 53b
4. Ferrari - 42b
5. Alpine - 13b
6. Alpha Tauri - 9b
7. Aston Martin - 5b
Tabulka jezdců po VC Portugalska (3. závod):
1. Lewis Hamilton - 69b
2. Max Verstappen - 61b
3. Lando Norris - 37b
4. Valtteri Bottas - 32b
5. Charles Leclerc - 28b
6. Sergio Pérez - 22b
7. Daniel Ricciardo - 16b
8. Carlos Sainz - 14b
9. Esteban Ocon - 8b
10. Pierre Gasly - 7b
11. Lance Stroll - 5b
11. Fernando Alonso - 5b
13. Júki Cunoda - 2b
Konečné pořadí VC Portugalska
1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
2. Max Verstappen (NED/Red Bull) +29.148
3. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +33.530
4. Sergio Pérez (MEX/Red Bull) +39.735
5. Lando Norris (GBR/McLaren) +51.369
6. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +55.781
7. Esteban Ocon (FRA/Alpine) +1:03.749
8. Fernando Alonso (ESP/Alpine) +1:04.808
9. Daniel Ricciardo (AUS/McLaren) +1:15.369
10. Pierre Gasly (FRA/Alpha Tauri) +1:16.463
11. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) +1:18.955
12. Antonio Giovinazzi (ITA/Alfa Romeo) +1 kolo
13. Sebastian Vettel (GER/Aston Martin) +1 kolo
14. Lance Stroll (CAN/Aston Martin) +1 kolo
15. Júki Cunoda (JAP/Alpha Tauri) +1 kolo
16. George Russell (GBR/Williams) +1 kolo
17. Mick Schumacher (GER/Haas) +2 kola
18. Nicholas Latifi (CAN/Williams) +2 kola
19. Nikita Mazepin (RUS/Haas) +2 kola

Neklasifikovali se:
Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo)

Nejrychlejší kolo:
Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) 1:19.865
Pořadí po 63. kole
1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
2. Max Verstappen (NED/Red Bull) +4.176
3. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +10.064
4. Sergio Pérez (MEX/Red Bull) +39.053
5. Lando Norris (GBR/McLaren) +49.993
6. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +52.754
7. Esteban Ocon (FRA/Alpine) +1:01.631
8. Fernando Alonso (ESP/Alpine) +1:05.218
9. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) +1:11.817
10. Daniel Ricciardo (AUS/McLaren) +1:12.391
Pořadí po 60. kole
1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
2. Max Verstappen (NED/Red Bull) +5.112
3. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +10.497
4. Sergio Pérez (MEX/Red Bull) +37.037
5. Lando Norris (GBR/McLaren) +47.932
6. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +51.397
7. Esteban Ocon (FRA/Alpine) +58.884
8. Fernando Alonso (ESP/Alpine) +1:04.329
9. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) +1:07.557
10. Daniel Ricciardo (AUS/McLaren) +1:09.067
Pořadí po 55. kole
1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
2. Max Verstappen (NED/Red Bull) +5.031
3. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +10.182
4. Sergio Pérez (MEX/Red Bull) +32.659
5. Lando Norris (GBR/McLaren) +44.585
6. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +48.141
7. Esteban Ocon (FRA/Alpine) +54.298
8. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) +59.452
9. Fernando Alonso (ESP/Alpine) +1:00.788
10. Daniel Ricciardo (AUS/McLaren) +1:03.234
Pořadí po 50. kole
1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
2. Sergio Pérez (MEX/Red Bull) +0.011
3. Max Verstappen (NED/Red Bull) +4.931
4. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +6.093
5. Lando Norris (GBR/McLaren) +41.930
6. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +45.327
7. Esteban Ocon (FRA/Alpine) +50.350
8. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) +53.352
9. Daniel Ricciardo (AUS/McLaren) +57.568
10. Fernando Alonso (ESP/Alpine) +58.079
Pořadí po 45. kole
1. Sergio Pérez (MEX/Red Bull)
2. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes) +6.290
3. Max Verstappen (NED/Red Bull) +10.214
4. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +12.019
5. Lando Norris (GBR/McLaren) +44.915
6. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +48.302
7. Esteban Ocon (FRA/Alpine) +52.505
8. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) +53.762
9. Pierre Gasly (FRA/Alpha Tauri) +55.789
10. Daniel Ricciardo (AUS/McLaren) +57.884
Pořadí po 40. kole
1. Sergio Pérez (MEX/Red Bull)
2. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes) +11.938
3. Max Verstappen (NED/Red Bull) +14.896
4. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +18.741
5. Daniel Ricciardo (AUS/McLaren) +27.358
6. Fernando Alonso (ESP/Alpine) +30.128
7. Lando Norris (GBR/McLaren) +43.354
8. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +46.916
9. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) +48.639
10. Esteban Ocon (FRA/Alpine) +49.645
Pořadí po 35. kole
1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
2. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +4.000
3. Max Verstappen (NED/Red Bull) +5.372
4. Sergio Pérez (MEX/Red Bull) +14.125
5. Daniel Ricciardo (AUS/McLaren) +37.568
6. Fernando Alonso (ESP/Alpine) +39.567
7. Lance Stroll (CAN/Aston Martin) +46.329
8. Lando Norris (GBR/McLaren) +54.345
9. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) +56.744
10. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +57.683
Pořadí po 30. kole
1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
2. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +3.317
3. Max Verstappen (NED/Red Bull) +4.023
4. Sergio Pérez (MEX/Red Bull) +12.905
5. Daniel Ricciardo (AUS/McLaren) +33.199
6. Fernando Alonso (ESP/Alpine) +34.963
7. Lance Stroll (CAN/Aston Martin) +40.668
8. Lando Norris (GBR/McLaren) +49.193
9. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) +51.207
10. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +53.267
Pořadí po 25. kole
1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
2. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +2.170
3. Max Verstappen (NED/Red Bull) +3.150
4. Sergio Pérez (MEX/Red Bull) +11.365
5. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +23.229
6. Daniel Ricciardo (AUS/McLaren) +27.716
7. Fernando Alonso (ESP/Alpine) +30.161
8. Lance Stroll (CAN/Aston Martin) +33.951
9. Lando Norris (GBR/McLaren) +43.853
10. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) +44.869
Pořadí po 20. kole
1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
2. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +1.079
3. Max Verstappen (NED/Red Bull) +1.757
4. Sergio Pérez (MEX/Red Bull) +9.500
5. Lando Norris (GBR/McLaren) +14.202
6. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) +15.815
7. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +18.396
8. Esteban Ocon (FRA/Alpine) +19.702
9. Pierre Gasly (FRA/Alpha Tauri) +20.679
10. Daniel Ricciardo (AUS/McLaren) +22.922
Pořadí po 15. kole
1. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes)
2. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes) +0.327
3. Max Verstappen (NED/Red Bull) +2.134
4. Sergio Pérez (MEX/Red Bull) +9.796
5. Lando Norris (GBR/McLaren) +11.057
6. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) +12.588
7. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +13.874
8. Esteban Ocon (FRA/Alpine) +15.480
9. Pierre Gasly (FRA/Alpha Tauri) +16.628
10. Sebastian Vettel (GER/Aston Martin) +18.237
Pořadí po 10. kole
1. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes)
2. Max Verstappen (NED/Red Bull) +1.040
3. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes) +1.115
4. Lando Norris (GBR/McLaren) +5.393
5. Sergio Pérez (MEX/Red Bull) +6.499
6. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) +8.613
7. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +9.960
8. Esteban Ocon (FRA/Alpine) +11.111
9. Pierre Gasly (FRA/Alpha Tauri) +12.042
10. Sebastian Vettel (GER/Aston Martin) +12.959
Pořadí po 5. kole (Safety Car)
1. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes)
2. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes) +1.982
3. Max Verstappen (NED/Red Bull) +3.104
4. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) +3.916
5. Sergio Pérez (MEX/Red Bull) +4.251
6. Lando Norris (GBR/McLaren) +5.533
7. Esteban Ocon (FRA/Alpine) +6.417
8. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +7.058
9. Pierre Gasly (FRA/Alpha Tauri) +7.966
10. Sebastian Vettel (GER/Aston Martin) +9.298
Pořadí po 1. kole
1. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes)
2. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes) +0.748
3. Max Verstappen (NED/Red Bull) +1.517
4. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) +3.298
5. Sergio Pérez (MEX/Red Bull) +4.136
6. Lando Norris (GBR/McLaren) +4.499
7. Esteban Ocon (FRA/Alpine) +5.482
8. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +5.799
9. Pierre Gasly (FRA/Alpha Tauri) +6.620
10. Sebastian Vettel (GER/Aston Martin) +6.970
Předběžné složení startovního roštu pro VC Portugalska

1. řada: Valtteri Bottas (FIN/Mercedes), Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)

2. řada: Max Verstappen (NED/Red Bull), Sergio Pérez (MEX/Red Bull)

3. řada: Carlos Sainz (ESP/Ferrari), Esteban Ocon (FRA/Alpine)

4. řada: Lando Norris (GBR/McLaren), Charles Leclerc (MON/Ferrari)

5. řada: Pierre Gasly (FRA/Alpha Tauri), Sebastian Vettel (GER/Aston Martin)

6. řada: George Russell (GBR/Williams), Antonio Giovinazzi (ITA/Alfa Romeo)

7. řada: Fernando Alonso (ESP/Alpine), Júki Cunoda (JAP/Alpha Tauri)

8. řada: Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo), Daniel Ricciardo (AUS/McLaren)

9. řada: Lance Stroll (CAN/Aston Martin), Nicholas Latifi (CAN/Williams)

10. řada: Mick Schumacher (GER/Haas), Nikita Mazepin (RUS/Haas)
Výsledky kvalifikace na VC Portugalska
1. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) 1:18.348
2. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes) 1:18.355
3. Max Verstappen (NED/Red Bull) 1:18.746
4. Sergio Pérez (MEX/Red Bull) 1:18.890
5. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) 1:19.039
6. Esteban Ocon (FRA/Alpine) 1:19.042
7. Lando Norris (GBR/McLaren) 1:19.116
8. Charles Leclerc (MON/Ferrari) 1:19.306
9. Pierre Gasly (FRA/Alpha Tauri) 1:19.375
10. Sebastian Vettel (GER/Aston Martin) 1:19.659
---
11. George Russell (GBR/Williams) 1:19.109
12. Antonio Giovinazzi (ITA/Alfa Romeo) 1:19.216
13. Fernando Alonso (ESP/Alpine) 1:19.456
14. Júki Cunoda (JAP/Alpha Tauri) 1:19.463
15. Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo) 1:19.812
---
16. Daniel Ricciardo (AUS/McLaren) 1:19.839
17. Lance Stroll (CAN/Aston Martin) 1:19.913
18. Nicholas Latifi (CAN/Williams) 1:20.285
19. Mick Schumacher (GER/Haas) 1:20.452
20. Nikita Mazepin (RUS/Haas) 1:20.912
Pohár konstruktérů po VC Emilia Romagna (2. závod):
1. Mercedes - 60b
2. Red Bull - 53b
3. McLaren - 41b
4. Ferrari - 34b
5. Alpha Tauri - 8b
6. Aston Martin - 5b
7. Alpine - 3b
Tabulka jezdců po VC Emilia Romagna (2. závod):
1. Lewis Hamilton - 44b
2. Max Verstappen - 43b
3. Lando Norris - 27b
4. Charles Leclerc - 20b
5. Valtteri Bottas - 16b
6. Daniel Ricciardo - 14b
6. Carlos Sainz - 14b
8. Sergio Pérez - 10b
9. Pierre Gasly - 6b
10. Lance Stroll - 5b
11. Júki Cunoda - 2b
11. Esteban Ocon - 2b
13. Fernando Alonso - 1b
Trať
Počet kol: 66
Délka okruhu: 4,653 km