Menu

Další

Mistrovství světa v klasickém lyžování - severská kombinace

Týmový sprint mužů, skoky HS137, Oberstdorf

Vítěz: Japonsko

konec

06.03.2021, 10:00 • Audi Arena Oberstdorf • Adam Kodet

Závěr šampionátu pro sdruženáře obstará v 15:00 běžecká část závodu a já vás samozřejmě srdečně zvu k jejímu sledování prostřednictvím našeho textového přenosu. (10:46:44)
Skokanská část posledního závodu v severské kombinaci na MS v Oberstdorfu je za námi a rozdané je to poměrně zajímavě. Dle očekávání ovládla pořadí po skoku dvojice z Japonska. Akito Watabe a Rjota Jamamoto prokázali, že patři ke skokanské špičce, jenže asi si představovali, že jejich náskok na další v pořadí bude znatelně vyšší. Velmi vyrovnaný rakouský tým je za nimi pouze o dvě sekundy a pro Johannese Lampartera se rýsuje velmi reálná šance na druhý titul mistra světa, který by dnes spolu s ním mohl vybojovat Lucas Greiderer.

Třetí Norové jsou totiž až 34 sekund zpátky a pro Jarla Magnuse Riibera a Espena Andersena to bude ve stopě možná až příliš těžká šichta a Norsko má cestu k prvnímu zlatu z týmového sprintu až příliš strastiplnou. A mnohem dál to mají k cennému kovu Němci, kterým po nepříliš povedeném šampionátu reálně hrozí, že budou poprvé na MS v týmovém sprintu bez medaile. Na čelo ztrácí Riessle a Frenzel +1:12, na bronz jim aktuálně chybí 38 sekund, což bude při tak krátkých běžeckých okruzích asi moc.

Češi na můstku předvedli to, co se od nich čekalo a pokud ve stopě předčí Slovince, kteří na ně naskákali 19 sekund, skončí český tým na sedmém místě, což je asi reálné maximum.

Konečné pořadí:

1. Japonsko 296 b
2. Rakousko +0:02
3. Norsko +0:34
4. Německo +1:12
5. Francie +1:22
6. Finsko +1:43
7. Slovinsko +2:59
8. Česko +3:18
9. Polsko +3:24
10. Estonsko +3:49
11. USA +4:09
12. RSF +5:30
13. Ukrajina +5:46
14. Kazachstán +6:37

Závod právě skončil.

14-2

Fabian Riessle zklamal. Na domácím můstku skočil jen 123 metrů a zadní vítr ho rozhodil více, než by chtěl. Bohužel Němci budou útočit zezadu a ztráci +1:12 na Japonce a víc jak půl minuty za třetím Norskem. Německo by mohlo být poprvé v týmovém sprintu na MS bez medaile!

13-2

No, Jarl Magnus Riiber svým skokem moc své předpoklady na můstku nepotvrdil a bude to velká šichta pro Nory v běžecké části. 130,5 metru odsouvá Nory až 34 sekund za Japonce a hlavně 32 sekund za Rakousko. Trochu to připomíná čtvrteční individuál, kde nakonec Lamparter svůj náskok na Riibera udržel a dojel pro zlato, může to dokázat i dnes?

12-2

Lukas Greiderer nezklamal a Lamparter ho v cíli vítá hlasitým řevem! Sice to byl kratší skok než u Jamamota, ale 133 metrů je pro Rakousko famózním výkonem a pouhé dvě vteřiny ztráty na Japonce. To by měla být medaile pro obhájce bronzu.

11-2

Rjota Jamamoto potvrdil, že je jedním z nejlepších skokanů ve startovním poli. 136 metrů je jasným důkazem, v daných podmínkách perfektní pokus! Uvidíme, zda Japonci svou pozici dokáží udržet v běhu, teď mají náskok neskutečných +1:22 na druhou Francii, ale důležité skoky pro ně teprve přijdou.

10-2

Pro Ilku Herolu znamená 127 metrů také skvělý skok, jenže při té obrovské formě a veleskocích Japonce a Rakušana to vypadá, že to bude pro Finy v běžecké části až příliš velké sousto na strávení. Finové jsou teď druzí o 21 sekund za Francií.

9-2

Zadní vítr se trochu uklidnil a hned to neslo své ovoce! Z nájezdového okna 20 předvedl Laurent Muhlethaler více než slušných 127,5 a Francouzi na můstku spíš překvapili než že by zaostali. Jasný náskok +1:38 pro Francii na prvním místě.

8-2

Andreas Ilves rozhodně není tak kvalitním závodníkem jako jeho bratr, což se ukázalo už na můstku. 88 metrů je daleko za světovou špičkou a Estonci putují pořadím dolů, momentálně jsou až čtvrtí. S 24-sekundovou ztrátou na Poláky by si ale měli ve stopě poradit.

7-2

Jan Vytrval má v Oberstdorfu perfektní běžeckou fazónu a vypořádal se s obtížnými podmínkami a skokem z nízkého nájezdového okna slušně. 103,5 metru znamená 19 sekund ztráty na Slovince, kterou oba Češi v běhu v klidu zlikvidují.

6-2

Taylor Fketcher je excelentní běžec, ale svůj skok na velkém můstku vůbec nezvládl. 97 metrů je podprůměrnou délkou, která Spojeným státům zajišťuje pouze třetí příčku s obří ztrátou +1:10 za Slovinskem. To bude trápení i v běžecké stopě.

5-2

Dvacetiletý Polák Andrzej Szczechowicz ukázal hodně rozháraný skok, v letové fázi to s ním dost házelo a vítr ho sundal už na 98 metrech. Szczechowicz tedy nepodpořil dobrý skok svého kolegy a Poláci jsou najednou až 25 sekund za Slovinskem.

4-2

Gašper Brecl byl v individuálním závodě po famózním pokusu šestý, dnes to rozhodně nezopakoval. Průměrný skok o délce 108 metrů mimo jiné znamená to, že podmínky nejsou ideální a zadní vítr hodně zlobí.

3-2

Samir Mastijev potvrdil, že ruská severská kombinace je ve velké krizi a nelze od ní v posledních letech očekávat nic zázračného. SKočil dokonce o 3 metry méně něž Ukrajinec před ním a Rusové jsou jen 16 sekund před nimi.

2-2

Ukrajinci jsou lepšími běžci než Rusové, ale na můstku to drhne. 92,5 metru a vypadá to na předposlední příčku pro tuto východoevropskou zemi.

2-1

Čingiz Rakparov příliš pozici pro Kazachy nevylepší, ani se dvěma pokusy neporáží třeba ani Slovince nebo Čechy, kteří skákali jen jednou. Jasné poslední místo.

Pořadí po prvních skocích:

1. Rakousko 152,5 b
2. Japonsko +0:10
3. Norsko +0:22
4. Německo +0:27
5. Estonsko +0:51
------------------
9. Česko +1:22

14-1

Šampion a multimedailista Erik Frenzel založil také slušně, ale Němci se zatím musí spokojit s bramborou. Let o délce 132 metrů, ale problémy na dopadu odsuzují Němce na čtvrtou příčku s odstupem 27 sekund za čelem.

13-1

Ani Espen Andersen nezklamal, i když v porovnání s Lamparterem byl jeho skok opticky o dost kratší. 133,5 metru znamená třetí příčku, 22 sekund za Rakušany.

12-1

Fantazie! Johannes Lamparter skáče v takové pohodě, že by se klidně mohl připojit k rakouskému týmu skokanů specialistů. Čerstvý mistr světa vystoupal neskutečně vysoko a svůj skok o délce 140,5 metru okořenil i telemarkem! Je to vedení o 11 sekund pro Rakousko.

11-1

Tady není co řešit, Japonci zřejmě vyhrají skokanskou část, teď jde o to o kolik a jestli jim to bude stačit na cenný kov i v běhu. Akito Watabe po parádním pokusu dlouhém 136 metrů a skvělému stylu jdou Japonci do jasného vedení o 41 sekund!

10-1

Vynikající skok pro Eera Hirvonena! 120 metrů je skvělým základem pro nejlepší dvojici běžců ve startovním poli a Hirvonen s Herolou by mohli dnes zaútočit klidně na medaili! Sice čtvrté místo, ale příjemná ztráta.

9-1

Oba Francouzi jsou také mnohem lepšími závodníky v běžecké stopě než v té nájezdové. Matteo Baud ale chytl skvělou skokanskou formu, dosedl na 123 metrů a jde jen 11 sekund za Estonce. Navíc tuto pozici Muhlethaler určitě proti druhému z Ilvesů vylepší.

8-1

První z bratří Ilvesu Kristjan ukázal, že i Estonci mají místo v pelotonu severské kombinace. Stylově čistý skok se slušným telemarkem a hlavně 124,5 metru délky znamená první příčku 13 sekund před Poláky.

7-1

Důležitý pokus pro Čechy, kteří jsou jednoznačně lepšími běžci. Ondřej Pažout je schopen skákat dále, ale 116,5 metru je slušným závdavkem pro odpolední část závodu.

6-1

To Američan Ben Loomis se Kupczakovi vyrovnat nedokázal a za velmi průměrný skok o délce 109 metrů jde až za Slovince. Spojené státy jen marně vzpomínají na slavná léta Lodwicka a Demonga.

5-1

Poláci na letošním MS čtyřčlennou štafetu nepostavili, protože odcestovali do Oberstdorfu jen ve dvou. To jim ale umožnilo nastoupit do týmového sprintu a Szczepan Kupczak ukázal, že je skvělým skokanem. 120 metrů a první místo o dvacet vteřin před Slovinskem.

4-1

Konečně skok, který se přiblížil alespoň konstrukčnímu bodu. 116,5 metru pro SLovince Vida Vrhovnika, který posílá svůj tým do jasného vedení o +1:15.

3-1

Rusko se bude prát s Ukrajinci o předposlední příčku a zatím mají jasně navrch Rusové. Aleksandr Milanin dolétl na slušných 97 metrů a vede o 24 sekund.

2-1

Ani Ukrajinci v žádném případě nebudou bojovat o medaile, což Viktor Pasičnik hned potvrdil. 89 metrů znamená sice 16 sekund náskoku pro Ukrajinský tým, ale žádný světoborný pokus to nebyl.

1-1

Kazaší v Oberstdorfu dokonce postavili i čtyřčlenný tým a svou dvojici nasazují i dnes. 78 metrů při zadním větru pro Magjana Amankeldiulyho znamená možná nejpovedenější skok na MS po tohoto závodníka.

Závod právě začal!
Jak napovídá název závodu, tento typ klání spíš favorizuje lepší běžce, každého sdruženáře totiž čeká jen jeden skok. Tato část závodu právě začíná!
Startovní listina:

1. Magjan Amankeldiuly (KAZ)
2. Viktor Pasičnik (UKR)
3. Aleksandr Milanin (RUS)
4. Vid Vrhovnik (SLO)
5. Szczepan Kupczak (POL)
6. Ben Loomis (USA)
7. Ondřej Pažout (CZE)
8. Kristjan Ilves (EST)
9. Matteo Baud (FRA)
10. Eero Hirvonen (FIN)
11. Akito Watabe (JPN)
12. Johannes Lamparter (AUT)
13. Espen Andersen (NOR)
14. Eric Frenzel (GER)
15. Čingiz Rakparov (KAZ)
16. Dmytro Mazurčuk (UKR)
17. Samir Mastijev (RUS)
18. Gašper Brecl (SLO)
19. Andrzej Szczechowicz (POL)
20. Taylor Fletcher (USA)
21. Jan Vytrval (CZE)
22. Andreas Ilves (EST)
23. Laurent Muhlethaler (FRA)
24. Ilkka Herola (FIN)
25. Rjota Jamamoto (JPN)
26. Lukas Greiderer (AUT)
27. Jarl Magnus Riiber (NOR)
28. Fabian Riessle (GER)
Pořadí na MS 2019 v Seefeldu:

1. Německo (Frenzel, Riessle) 28:29,5
2. Norsko (Schmid, J. Riiber) +8,2
3. Rakousko (Rehrl, Gruber) +9,2
4. Japonsko (j. Watabe, A. Watabe) +56,4
5. Itálie (Kostner, Pittin) +1:37,1
----------------------------------------------------
10. Česko (Vytrval, Portyk) +3:34,5
V rámci Mistrovství světa v týmovém sprintu slavily zisk mistrů světa pouze dvě země. První dva ročníky si podmanili Francouzi zejména zásluhou tehdejšího suveréna Jasona Lammy Chapuise, tento počin ale letos Matteo Baud s Laurentem Muhlethalerem hen těžko napodobí. Poslední dva triumfy naopak získali Němci s Erikem Frenzelem, který v Lahti 2017 slavil po boku Johannese Rydzeka, před dvěma lety v Seefeldu vybojoval zlato spolu s Fabianem Riesslem, se kterým vyjede k obhajobě i na domácích tratích.

Něměcko je také jediným týmem, který stál ve všech čtyřech dosavadních případech na stupních vítězů, ke dvěma titulům přidali němečtí reprezentanti jedno stříbro a jeden bronz a pokaždé u toho byl rekordman Frenzel. Jedno druhé a jedno třetí místo získali sdruženáři z Rakouska, při premiéře 2013 Gruber s Deniflem vybojovali stříbro, předloni v domácím prostředí Gruber s Rehrlem dojeli pro bronz. Dokonce tři medaile má Norsko, loňský titul vicemistra světa bude chtít jistě Jarl Magnus Riiber vylepšit. A aby byl výčet medailistů kompletní, třetí místo v Lahti 2017 získali pro Japonsko bratři Watabové.
V letošní sezóně se tento divácky atraktivní a nevyzpytatelný závod jel dvakrát a pokaždé bylo obsazení stupňů vítězů úplně jiné. Ve Val di Fiemme v půlce ledna kralovali Němci Erik Frenzel a Fabian Riessle, kteří v tomto složení nastoupí i dnes. Do posledních metrů ale musel Riessle bojovat s týmem Rakouska, za nějž finišoval Lucas Greiderer, jenž i dnes pojede spolu s čerstvým mistrem světa Johannesem Lamparterem. Jako třetí dokončili závod Finové Herola a Hirvonen a tato dvojka skvělých běžců se o podobný kousek pokusí i zde v Oberstdorfu.

Druhý závod a generálka na MS v Lahti o týdne později přinesla mnohem větší řež. Do týmsprintu nastoupil i Jarl Magnus Riiber, který dovezl tým Norska do cíle na prvním místě, tehdy ale startoval s Jörgenem Graabakem, který v Oberstdorfu nemá bůhvíjakou formu a pro dnešek ho nahradil Espen Andersen. Finiš byl zralý na cílovou fotografii, ale Riiber přeci jen vytičil nohu dále než Vincenz Geiger a Němci se tak stali jediným týmem, který stál v obou kláních na pódiu. Bronz ve Finsku totiž zajistili pro Japonsko Akito Watabe a Rjota Jamamoto, kteří si třetí příčku pojistili hlavně tradičně velmi silným skokem.

Závod dvojic dává šanci i státům, které nepostaví čtyřčlennou štafetu, nedá se ale předpokládat, že by si medaili měl odvézt z Německa někdo jiný než zmíněná pětice.
Mistrovství světa v Oberstdorfu pomalu ale jistě vrcholí a v sobotu nás čeká poslední klání v severské kombinaci, kterým bude poměrně mladá, ale o to atraktivnější disciplína, a sice týmový sprint. V rámci světového poháru se toto zápolení dvojic koná od roku 2011, na MS měl týmový sprint premiéru v roce 2013 ve Val di Fiemme.
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 10:00.

Týmový sprint mužů, skoky HS137, Oberstdorf

Vítěz: Japonsko

konec

Zpět na online


Statistiky:
Konečné pořadí
1. Japonsko 296 b
2. Rakousko +0:02
3. Norsko +0:34
4. Německo +1:12
5. Francie +1:22
6. Finsko +1:43
7. Slovinsko +2:59
8. Česko +3:18
9. Polsko +3:24
10. Estonsko +3:49
11. USA +4:09
12. RSF +5:30
13. Ukrajina +5:46
14. Kazachstán +6:37
Startovní listina
1. Magjan Amankeldiuly (KAZ)
2. Viktor Pasičnik (UKR)
3. Aleksandr Milanin (RUS)
4. Vid Vrhovnik (SLO)
5. Szczepan Kupczak (POL)
6. Ben Loomis (USA)
7. Ondřej Pažout (CZE)
8. Kristjan Ilves (EST)
9. Matteo Baud (FRA)
10. Eero Hirvonen (FIN)
11. Akito Watabe (JPN)
12. Johannes Lamparter (AUT)
13. Espen Andersen (NOR)
14. Eric Frenzel (GER)
15. Čingiz Rakparov (KAZ)
16. Dmytro Mazurčuk (UKR)
17. Samir Mastijev (RUS)
18. Gašper Brecl (SLO)
19. Andrzej Szczechowicz (POL)
20. Taylor Fletcher (USA)
21. Jan Vytrval (CZE)
22. Andreas Ilves (EST)
23. Laurent Muhlethaler (FRA)
24. Ilkka Herola (FIN)
25. Rjota Jamamoto (JPN)
26. Lukas Greiderer (AUT)
27. Jarl Magnus Riiber (NOR)
28. Fabian Riessle (GER)