Menu

Další

Tiskové konference

Nominační tisková konference k Beijer Hockey Games 2021

konec

04.02.2021, 13:00 • Radek Barkman

Dotazy jsou vyčerpány, díky za pozornost a přeji příjemný zbytek dne! (13:42:00)
Pešán o možné rezignaci: Negativní ohlasy a zprávy jsem četl. Osobně jsem pociťoval velkou podporu kolegů z hokejového hnutí a prostředí. Tam za mnou stojí a stojí za mnou i s tím, že se konečně už něco muselo říci. I kritici hovoří v podstatě o tom samém co já, tedy, že se musí více trénovat. Nemám tedy důvod rezignovat v tuto chvíli na post šéftrenéra.
Pešán doplňuje: Osobní návštěva hráčů v NHL bude klíčová k tomu, abychom je vůbec mohli motivovat ke startu na MS.
Nedvěd o NHL: Je pro nás komunikace s hráči v této soutěži velmi důležitá. Cesta je naplánovaná na konec března a začátek dubna. Budeme rádi, když se nám podaří, ale chceme se s hráči osobně sejít a ne pouze komunikovat po telefonu.
Bříza o IIHF a jejich speciálních letů na ose zámoří – Lotyšsko pro MS: Určitě to bude předmětem dalších schůzek. US Hockey tak Hockey Canada musí řešit složitou logistiku přípravy týmu. To bude velká výzva. Nedovedu si představit, jak se zorganizuje charter do Evropy. Švédové, Finové i Rusové stejně jako my máme hráče rozesety po celém americkém kontinentu. Je to spíše na sběru zpětné vazby. Bude to jednání mezi IIHF, NHL nebo NHLPA. Nedovedu si ale představit, že by IIHF měla peníze na to vypravovat speciální lety do Evropy.
Pešán o nominaci Dominika Hrachoviny: Byli jsme velmi spokojeni s výkonem D. Hrachoviny na turnaji ve Finsku. Rozhodli jsme se ho nominovat znovu. Je jedním z těch, kdo by mohli promluvit do nominace na mistrovství světa.
Petr Bříza o lotyšské vládě: IIHF tyto garance ze strany lotyšské vlády vyžadovala důsledně. IIHF byla postavena před nelehkou situaci a finanční podpora a vstřícnost lotyšské vlády byly tím zásadním prvkem pro přidělení pořádání turnaje. Spolupráce je zásadní i pro zvládnutí covidové bezpečnosti turnaje.
Pešán o obráncích s hokejkou vlevo: S kluky jsme debatovali, drtivá většina hraje napravo i nalevo. Páry máme přibližně prokonzultované a složené. V přesilových hrách budeme na postupu pravorukého hráče na prknech využívat útočníka.
Bříza o divácích na MS: Může to rozhodnout jedině lotyšská vláda nebo lotyšské ministerstvo zdravotnictví. Těžko říci jakýkoliv osobní názor, ale doufáme, že se zvedne proočkovanost populace v Evropě, tak doufám, že všechny státy zvládnou celou pandemii. Bylo by úžasné, kdybychom se dostali přes 50% diváků. Věříme, že by diváci mohli být přítomni aspoň takto. Menší hala má 6 tisíc, takže při padesáti procentech je to tři tisíce diváků. Určitě by to atmosféře v hale pomohlo.
Pešán o nominaci: Většina klubů se mnou řeší nominaci, je tu snaha ochránit zkušené hráče, ale až na výjimky mám dobrý pocit z komunikace s kluby.
Pešán o nováčcích: Chtěli jsme dvojici Bartošák – Hrachovina doplnit o gólmana na trénink, do zápasu by se ale podívat neměl. Nabízel se jako dobrá varianta i z toho důvodu, že by mu týden s nároďákem mohl pomoci směrem k dalším dvacítkám. Filip Král je jeden z nejlepších obránců extraligy, tam nebylo co řešit. Oscar Flynn je stabilní hráč, dodá nám rychlost a dravost, kterou ve třetí nebo čtvrté lajn budeme určitě potřebovat.
Petr Bříza o MS: Bude to víceúrovňová bublina. Je to velký svátek, kdy se všichni mohou potkávat a má to unikátní atmosféru, to ale teď nepůjde. Inspirací bylo MS do 20 let v Edmontonu. Pro hráče to bude náročné, bude tam složitý proces. Všichni musí projít procesem vstupu do bubliny, z níž nesmí vystoupit. Na MS 20 odjel švédský manažer pro batoh na letiště a dovnitř se už zpátky nedostal. Výzvou může být připojení posil po vypadnutí z prvního kola Stanley Cupu, ale věřím, že zkušenost IIHF a zkušenost lotyšských organizátorů společně s velkou podporou lotyšské vlády zajistí bezpečnou bublinu pro všechny.
Nedvěd o hráčích z NHL pro MS: Koncem dubna mám v plánu odletět za velkou louži a komunikovat s nimi ohledně jejich účasti.
Pešán: Chceme hrát aktivní hokej, aktivní na kotouči a hrát dopředu. Máme hráče menšího vzrůstu a snad diváky pozitivně překvapí.
Filip Pešán o extraligových klubech: Chápu covidovou situaci i specifičnost sezony. Hráči jsou unavení, kluby mají před play-off. Jsou kluby, kde je jednání složité, jsou zase kluby hrdé na to, že mají reprezentanty ve svém středu. Ale budu rád za to, pokud nebudou extraligové duely v době reprezentačních akcí.
Filip Pešán o KHL a nominaci hráčů z ní: Ruské kluby nemají chuť uvolňovat hráče v tomto termínu. Nebylo to vůbec možné. Hráči by se museli dostat do Prahy a pak charterem letět s celým týmem na turnaj.
Filip Pešán o vlivu složitého nominačního procesu na nominaci pro MS: Nechci to spojovat. Je to poslední turnaj před skončením základní části této sezony. Omluvenky ani nic jiného už nominaci pro MS nijak fatálně neovlivní.
Nyní se otevírá prostor pro dotazy.
Pomoci můžete zakoupením stužky na okapkulepsihokej.cz. Národní tým se k tomuto projektu připojí v sobotním utkání Švédských her proti Finsku. Hráči nastoupí se stuhami nebo logem projektu.
O kapku lepší hokej
Hráči v Tipsport extralize i Chance lize nastoupí s přelepkami na helmách s logem projektu a s oranžovými prvky na své výstroji. Projekt chce pomáhat v boji proti zákeřné rakovině.

Nominační tisková konference k Beijer Hockey Games 2021

konec


Statistiky:
Nominace českého týmu na Beijer Hockey Games

Brankáři: Patrik Bartošák (Lahti), Dominik Hrachovina (Tappara), Nick Malík (Greyhounds).
Obránci: David Musil (Třinec), David Němeček (Sparta), Jakub Galvas (Jukurit), Filip Král (Kometa Brno), Lukáš Klok (Lukko Rauma), Michal Moravčík (Tappara), Ondřej Vitásek (Liberec), Libor Šulák (Kärpät).
Útočníci: Jakub Flek (Karlovy Vary), Michal Birner (Liberec), Petr Kodýtek (Plzeň), Ondřej Roman (Pardubice), Radan Lenc (Liberec), David Tomášek (Sparta), Radek Koblížek (Kärpät), Matěj Blümel (Pardubice), Matěj Stránský (Třinec), Michael Špaček (Třinec), Jan Ordoš (IK Oskarsham), Oscar Flynn (Mladá Boleslav), Dominik Lakatoš (Vítkovice), Jiří Smejkal (Tappara), Petr Holík (Kometa).