Menu

Motorsport

Formule 1

Kvalifikace na VC Španělska

Vítěz: L. Hamilton (Mercedes)

konec

15.08.2020, 15:00 • Trať: Barcelona, Španělsko • Michal Šandor

Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Španělska: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Pérez (Racing Point), 5. Stroll (Racing Point), 6. Albon (Red Bull), 7. Sainz (McLaren), 8. Norris (McLaren), 9. Leclerc (Ferrari), 10. Gasly (AlphaTauri), 11. Vettel (Ferrari), 12. Kvjat (AlphaTauri), 13. Ricciardo (Renault), 14. Räikkönen (Alfa Romeo), 15. Ocon (Renault), 16. Magnussen (Haas), 17. Grosjean (Haas), 18. Russell (Williams), 19. Latifi (Williams), 20. Giovinazzi (Alfa Romeo). (16:10:02)

Konec kvalifikace.

0:00

Závěr třetí části kvalifikace

0:00

Pole position získává na okruhu poblíž Barcelony Lewis Hamilton! Druhý je Valtteri Bottas a třetí Max Verstappen.

0:00

Čas vymezený pro třetí část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.

2:05

Všichni závodníci se v tuto chvíli nachází na trati a za pár minut budeme znát držitele pole position.

3:11

Piloti se až nyní vrací zpět na okruh a kvalifikace na Velkou cenu Španělska vrcholí!

6:21

Jezdci hromadně zajeli do boxů a na trati tak panuje naprostý klid před závěrečnou bouří v podobě bojů o pole position.

7:14

Je tomu opravdu tak. Na první příčce je Lewis Hamilton časem 1:15.584, druhý Valtteri Bottas je pomalejší o 59 tisícin sekundy.

8:07

Sergio Pérez se dostal do čela průběžného pořadí, ale za ním ještě jedou Lewis Hamilton a Valtteri Bottas. Nedá se čekat, že Pérez zůstane na první pozici.

9:10

Jezdci najíždí do svých prvních měřených pokusů.

10:02

V boxech bylo hodně těsno

10:02

Chvílí po nich opustili své mechaniky Lewis Hamilton a Valtteri Bottas. Přidali se také Max Verstappen a Alexander Albon.

11:48

Jezdci na nic nečekali a Sergio Pérez s Lancem Strollem stáli na konci pitlane a očekávali rozsvícení zeleného světla.

12:00

Třetí část kvalifikace právě začala.

0:00

Mezi desítku nejrychlejší nepostupují Sebastian Vettel (Ferrari), Daniil Kvjat (AlphaTauri), Daniel Ricciardo (Renault), Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) a Esteban Ocon (Renault).

0:00

Závěr druhé části kvalifikace

0:00

Čas vymezený pro druhou část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.

2:05

Vypadá to, že Lewis Hamilton a Valtteri Bottas se už do druhé fáze kvalifikace nezapojí. Před svými konkurenty mají velký náskok a pravděpodobně zůstanou na čele.

3:14

Lewis Hamilton a Valtteri Bottas, první dva průběžném pořadí, jsou u svých mechaniků. Vyjedou ještě na dráhu?

4:32

Je to tady! Jezdci hromadně opouští boxy a vyjíždí zpět na okruh. Nepostupujícími jsou stále Vettel, Ocon, Gasly, Kvjat a Räikkönen.

5:51

Na dráze stále panuje klid. Zajímavostí je, že se letos jedná o jubilejní 50. závod ve Španělsku a třicátý na okruhu poblíž Barcelony. Tato sezona je plná významných milníků.

6:17

Všichni piloti jsou momentálně u svých mechaniků v garážích, ale za malou chvíli se nejprve všichni sejdou v pitlane, aby hromadně vyjeli zpět na trať.

7:27

Také Vettel neodhadl dobře nájezd do zatáčky

7:27

Poslední postupovou pozici drží Daniel Ricciardo, na kterého bude dotírat hlavně Sebastian Vettel. Opakované záběry ukázaly, že Vettel najel nešikovně na obrubník a možná i proti zůstává mezi nepostupujícími.

Lance Stroll a jeho průjezd zatáčkou

9:37

V eliminační zóně zůstávají Vettel, Ocon, Gasly, Kvjat a Räikkönen. Vypadá to, že pro Kimiho bude prostřední segment asi maximum, na co Iceman na okruhu v Barceloně dosáhne.

10:41

Na čele je Lewis Hamilton časem 1:16.013, druhý Valtteri Bottas je pomalejší o 139 tisícin sekundy a třetí Max Verstappen ztrácí už půl vteřinu.

Pohled na jízdu Sergia Péreze

11:20

Lewis Hamilton s Valtterim Bottasem zamířili ke svým mechanikům, ale zcela určitě se ještě na dráhu vrátí, protože do konce prostředního segmentu zbývá dost času.

12:14

Za současného stavu by mezi desítku nejrychlejších nedostali Sainz, Kvjat, Leclerc, Vettel a Räikkönen.

13:32

K největším favoritům se na dráze přidal i Alexander Albon, jehož výsledky zatím zůstávají za očekáváním. Ačkoliv má poměrně dobré auto, nepředvádí takové výkony jako jeho stájový kolega Max Verstappen.

14:47

Závodníci Mercedsu Lewis Hamilton a Valtteri Bottas na nic nečekali a ihned vyjeli na trať. Právě oni dva zatím drtí zbytek startovního pole, což dokádají výsledky v trénincích a kvalifikacích. Německá stáj nemá v posledních letech žádnou konkurenci.

15:00

Druhá část kvalifikace právě začala.

0:00

Do druhé části kvalifikace nepostupují Kevin Magnussen (Haas), Romain Grosjean (Haas), George Russell (Williams), Nicholas Latifi (Williams) a Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo). George Russell to nakonec nedokázal a končí. Zatímco Kimi Räikkönen letos poprvé postoupil do dalších bojů.

0:00

Závěr první části kvalifikace

0:00

Čas vymezený pro první část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.

1:08

Za současné konstelace by dál neprošli Russell, Grosjean, Latifi, Magnussen a Giovinazzi. Co na to George Russell? Postoupí, nebo tentokrát zůstane v poli poražených?

2:36

Charles Leclerc má ve své moci momentálně sedmou pozici a Sebastian Vettel dvanáctou. Ačkoliv Vettel nafasoval nové šasi, zlepšující se výsledky se zatím nedostavují. To bude hořký konec čtyřnásobného mistra světa ve Ferrari.

3:05

Jezdci včetně Lewise Hamiltona a Valtteriho Bottase se vrací zpět do jámy lvové. U mechaniků zůstávají jen borci z Racing Pointu Sergio Pérez a Lance Stroll, který patří druhé a třetí místo. Čtvrtý je Bottas a pátý Verstappen.

4:21

V eliminační zóně se stále nachází Grosjean, Räikkönen, Magnussen, Latifi a Giovinazzi. Z této pětice má největší šanci na postup do prostředního dějství Romain Grosjean. Jeho ataky bude odrážet hlavně George Russell.

5:17

Zatím se ale jezdcům zpět na dráhu moc nechce. Na tribunách jsou místo fanoušků k vidění portréty jednotlivých jezdců. Diváci by se na tribuny měli vrátit při Velké ceně Ruska v Soči na konci září. Zda se tomu tak stane, to se teprve uvidí.

6:47

Jezdci postupně zajeli ke svým mechanikům a na dráze je nyní absolutní klid. Nicméně po krátkém intermezzu se piloti na dráhu opět vrátí, protože budou bojovat o postup do druhé fáze kvalifikace. Poslední postupové místo drží George Russell.

7:35

Hlavně Kimi Räikkönen musí být frustrován ze svých výsledků. Minule byl v kvalifikaci poslední a ani teď to nevypadá na postup do prostřední fáze. V zákulisí se hovoří o tom, že letos dosáhne rekordu v počtu startů ve velkých cenách a posléze ukončí kariéru.

8:08

Do druhé části kvalifikace by momentálně neprošli Grosjean, Räikkönen, Magnussen, Latifi a Giovinazzi. Dalo by se říct, že nic nového, protože právě těmto borcům se letos v kvalifikacích vůbec nedaří.

9:10

Ještě rychlejší než Lance Stroll byl Sergio Pérez, který se vrátil do kokpitu formule 1 poté, co poslední test na koronavirus měl negativní. Mexičan byl pomalejší než Hamilton o pouhých 80 tisícin sekundy. Racing Point také může promluvit do bojů o pole position.

10:27

Do čela jde Lewis Hamilton s Mercedesem

10:27

Do čela se mezitím dostal Lewis Hamilton časem 1:17.037. Druhý Lance Stroll byl pomalejší o 279 tisícin sekundy a třetí Bottas o 376 tisícin sekundy. Čtvrtý je Max Verstappen. Soudě dle výsledků v tréninku má Mercedes opět velký náskok na svého největšího pronásledovatele Red Bull.

11:14

Před prázdné tribuny už vyjeli rovněž Charles Leclerc, Sebastian Vettel, Max Verstappen nebo Alexander Albon. Postupně se přidávají další jezdci a na trati tak budou za malý moment kroužit úplně všichni závodníci.

12:54

Na trať se konečně odhodlali oba piloti stáje Mercedes Lewis Hamilton a Valtteri Bottas. Russellovi s Latifim tak přibyla opravdu velká konkurence, protože právě Bottas s Hamiltonem jsou největšími favority na zisk pole position.

13:24

Jezdci Williamsu jsou na okruhu stále sami. Alespoň mají celou dráhu pro sebe a nikdo je nezdržuje nebo nijak nevyrušuje. Každou chvíli by ale měli vyjet i ostatní jezdci, protože takové zpoždění nebývá obvyklé.

14:41

Docela bych byl zvědavý na to, s jakou náladou sledují obyvatelé Barcelony dnešní jízdy. Jak známo, ve včerejším utkání čtvrtfinále fotbalové Ligy mistrů podlehl katalánský velkoklub německému gigantovi vysoko 2:8.

15:21

Latifi zajel čas 1:19.231 a jeho týmový kolega Russell ztratil tři desetiny sekundy. Ostatní závodníci se stále nemají k tomu, aby zamávali svým mechanikům a vydali se na trať. Opakované záběry ukázaly, že Latifi udělal drobnou chybu a tím ztratil drahocenné desetinky.

15:04

Oba piloti Williamsu stále krouží na dráze zcela sami. Zřejmě se nikomu do toho vedra nechce. Jen si to představte, venku je kolem třiceti stupňů, teď si na sebe máte navléknout kombinézu a sednout si do monopostu.

16:20

Zbytek startovního pole prozatím zůstává v garážích, zatímco Latifi mezitím najel do svého prvního měřeného kola. Za malou chvíli se začne měřit také Georgeovi Russellovi. Ve Španělsku momentálně panuje hodně velké teplo, pršet by nemělo.

17:32

Jako první vyrazil na trať Nicholas Latifi z Williamsu, kterého vzápětí následoval jeho týmový kolega George Russell. Uvidíme, zda Russell potvrdí svoji dobrou formu z kvalifikací a opět postupí do druhé části. Latifi nejspíš skončí hned v úvodním segmentu.

18:00

První část kvalifikace právě začala.
TRÉNINKY


V prvním tréninku dominoval Valtteri Bottas z Mercedesu časem 1:16.785 a druhého Lewise Hamiltona, týmového kolegu, nechal za sebou o pouhých 39 tisícin sekundy. Třetí dojel Max Verstappen z Red Bullu se ztrátou 939 tisícin sekundy. Ferrari se poměrně dařilo, protože Charles Leclerc byl čtvrtý a Sebastian Vettel pátý. Do Racing Pointu se už vrátil Sergio Pérez, jehož poslední test na koronavirus vyšel negativní. Za Williams zasáhl do úvodních jízd Roy Nissany, který nahradil Georgea Russella.


Druhý trénink byl opět v režii Mercedesu. Tentokrát se z vítězství radoval Lewis Hamilton, jenž zaznamenal čas 1:16.883. Za ním se seřadili na druhé pozici Valtteri Bottas s mankem 287 tisícin a na třetí příčce Max Verstappen, který byl pomalejší o 821 tisícin sekundy. Charles Leclerc dojel pro změnu šestý a Sebastian Vettel dvanáctý.


Třetí trénink nepřinesl na čele pořadí nic nového. Vyhrál Lewis Hamilton, který zajel čas 1:17.222. Druhému Valtterimu Bottasovi nadělil 151 tisícin a třetímu Maxi Verstappenovi dokonce 515 tisícin sekundy. Rozložení sil pro kvalifikaci je jasné. Charles Leclerc obsadil šesté místo a Sebastian Vettel dvanácté.

Příjemné sobotní odpoledne při sledování textového online přenosu z kvalifikace na šestý závod letošní sezony mistrovství světa vozů formule 1, Velkou cenu Španělska.
Vítáme vás u on-line přenosu. Závod začíná v 15:00.

Kvalifikace na VC Španělska

Vítěz: L. Hamilton (Mercedes)

konec

Zpět na online