Menu

Fotbal

Mistrovství světa 2010

Nizozemsko – Španělsko

0:1

po prodl. (0:0)

27.04.2020, 14:00 • Soccer City, Johannesburg • Finále • Lukáš Mihal (@mihal_lukas)

To už je ode mě pro dnešek vše, děkuji Vám za pozornost a přeji příjemný zbytek pondělí. (16:52:53)

Předávání trofeje a španělská radost

Držení míče: 43 % : 57 %.
Střely na branku: 5:6. Střely mimo: 5:11. Rohy: 6:8. Ofsajdy: 7:6. Fauly: 28:19.
V prodloužení jsme mohli sledovat skvělou podívanou plnou velkých šancích a nedovoleným zákroků. Tuto náročnou situaci nakonec zvládli lépe Španělé, kteří však rozhodně byli v lepší situaci než Nizozemci. Holandsko šlo totiž do deseti hráčů po červené kartě Heitingy a pak se vlastně jenom bránilo. Z toho nakonec Španělé vytěžili jedinou branku zápasu, kterou k překvapení všech vstřelil Iniesta, který tak rozjásal všechny Španěly na celém světě!

Španělsko je novým fotbalovým mistrem světa!

120+3

Konec zápasu.

120+3

Torres si při dobíhání míče možná něco natáhl, protože zůstává ležet na trávníků. Ve hře se ještě dlouho pokračovalo, ale nakonec je kvůli němu přece jen přerušena.

120+1

Xavi nejspíš vidí poslední žlutou kartu tohoto šampionátu.

120+1

Španěly dělí od titulu mistrů světa pouhé dvě minuty nastavení!

120

Elia si při souboji o míč pomohl faulem, Španělsko tak bude rozehrávat ze své poloviny. S rozehrávkou samozřejmě vůbec nespěchá.

118

Žlutou kartu inkasuje také Iniesta, který si při gólové oslavě sundal dres.

117

Mathijsen se ihned šel stěžovat hlavnímu sudímu, ale vidí za to jen žlutou kartu

116

116. Andrés INIESTA - 0:1

116

Španělsko právě vstřelilo branku!
Neuvěřitelné, Španělé jdou čtyři minuty před koncem prodloužení do vedení! Torres nejprve nakopl do vápna, kde míč zastavil van der Vaart. Míč však srazil jen k Fàbregasovi, který okamžitě našel ANDRÉSE INIESTU, který tvrdým volejem propálil Stekelenburga.

115

Sneijder rovnou vypálil, ale trefil jen Fàbregase, od kterého se míč odrazil za brankovou čáru. Toho si však rozhodčí nevšimli, takže rozehrává Casillas.

114

Elia byl faulován na středu útočné poloviny, Holanďané tak ještě budou rozehrávat přímý kop, který jim tak získá několik vteřin.

113

Robben byl v ofsajdu, což i on sám věděl, ale úplně bezdůvodně zakopl míč do španělské brány. Nyní tak může jenom děkovat bohu, že i on neviděl červenou kartu.

113

Prodloužení se nejspíš bude dohrávat hlavně před nizozemskou bránou, které určitě už chce dotáhnout zápas k penaltám.

111

Iniesta donutil k faulu dalšího soupeře, tentokrát to byl Van der Wiel, který také vidí žlutou kartu. Ze standardky tak následně přišel centr, který však dobře uklidil Stekelenburg.

110

Xavi opět nemířil ani nad bránu, takže Nizozemsko stále žije. Stekelenburg tak s rozehrávkou nebude nijak spěchat.

109

109. Červená karta po 2. žluté

109

Holanďané mají problém, protože budou dohrávat bez svého stopera! Iniesta se šikovně uvolnil a protlačil se přes Heitinga, který tak byl donucen k faulu, takže vidí červenou kartu. Španělé navíc ještě mají výhodu přímého kopu.

108

Elia centroval jen zpoza brankové čáry, takže z toho zase nic není. Casillas tak klidně rozehrává od své klece.

107

Torres se ihned tlačí do nějaké šance, ale v přímém souboji s protihráčem neuspěl. Vzápětí se Španělé dostali ještě k centru, ale ten bez problémů pokryl Stekelenburg.

106

Střídání v týmu Španělsko: ze hřiště odchází David Villa, přichází Fernando Torres.

106

Začalo druhé prodloužení.
V první polovině prodloužení jsme snad viděli více šancí než za celý zápas. Ani jedna střela však stále nekončí v síti, takže nás čeká posledních patnáct minut hry. Pak budou následovat penalty.

105+2

První prodloužení skončilo.

105+1

Braafheid se hned musel zapojit do hry, nebezpečný míč jen tak tak zvládl uklidit do postranní čáru.

105+1

Nastavuje se jedna minuta.

105

Střídání v týmu Nizozemsko: ze hřiště odchází Giovanni Van Bronckhorst, přichází Edson Braafheid.

104

Fàbregas se individuálně dostal k dalšímu zakončení. Zkusil to z velké dálky, takže možná i kvůli tomu skončil míč mimo tři tyče.

103

Oba celky už vyčkávají do poloviny prodloužení, nikdo už nikam nespěchá. Hraje se hlavně ve středu hrací plochy.

102

A Villa je opět v ofsajdu. Stekelenburg tak v klidu rozehrává a nikam nespěchá, protože jsme skoro v polovině prodloužení.

101

Casillas zachytil míč a bleskově rozehrál, čímž vyslal do šance Navase. Jeho sražená rána však skončila jen na boční síti!

100

Robben se opět rozbíhá po pravé postranní čáře, kde byl však zavčasu zastaven. Nakonec však získal alespoň aut.

99

Střídání v týmu Nizozemsko: ze hřiště odchází Nigel De Jong, přichází Rafael Van der Vaart.

98

Španělé získávají další rohový kop. Xavi sice našel Puyola, ale ten byl v těžké pozici, takže soupeřící bránu nemohl vážně ohrozit.

96

A v první šanci byli také Nizozemci, jenže Heitinga hlavou zakončil jen nad bránu, což znamená odkop pro Casillase.

95

95. Fàbregas také nevyužil obrovskou šanci

95

Španělsko je zatím v prodloužení jednoznačně lepší. Fàbregas se totiž dostal do samostatného úniku, ale ten zakončil jen ránou do Stekelenburga!

94

Nizozemci se po španělské šanci potřebují uklidnit, takže drží míč mimo svou polovinu a vyčkávají, co se bude dít.

92

92. Xavi byl nejspíš zastaven nedovoleně, penalta to však není

92

Xavi se v pokutovém území napřahoval k zakončení, ale dost hraničním zákrokem ho zastavil Heitinga. Webb to však asi neviděl, takže to bude jenom roh!

92

Van Bronckhorst dobře zasáhl při bránění, čímž získal aut. Ten však nerozehrál úplně přesně, takže je míč opět u Španělů.

91

Xavi ihned na začátku prodloužení našel dlouhým pasem Villu, ale ten si nedokázal míč zpracovat, takže z toho nic nebylo.

91

Začal první poločas prodloužení.
Základní hrací doba je za námi, takže na řadu musí přijít prodloužení. Oba celky se rozhodně mohly dostat do vedení, ale nikdo nedokázal využít své šance. Pořád je to tedy bez branek, o novém šampionovi tak bude muset rozhodnout prodloužení či případně penalty.

90+4

Druhý poločas skončil.

90+3

Španělsko už si jen tak přihrávají na půlící čáře. Jsou smíření s prodloužením, které nám určitě nabídne skvělou podívanou.

90+2

Robben dostával další dlouhý míč do běhu, ale ani tentokrát nemohl dlouhý pas zachytit. Znamená to další aut pro Španěly.

90+1

Nastavují se tři minuty.

90

Tentokrát zamířil do úniku Van Persie, ale tomu hned byl odmáván ofsajd, takže je to pořád 0:0.

89

Španělé se přece jen ještě protlačili do útok, kde odcentroval Capdevila. Nizozemci však velmi bystře střeží prostor před svým svatostánkem.

88

Oba celky už se začínají připravovat na prodloužení, které je každým okamžikem blíž a blíž. Tam už může rozhodovat jediné zaváhání.

87

Střídání v týmu Španělsko: ze hřiště odchází Xabi Alonso, přichází Cesc Fàbregas.

85

Španělsko nyní raději uklidňuje hru, protože soupeře nechce pustit do žádného dalšího brejku. Klidně tak kombinuje na vlastní půlce.

84

Robben ještě vidí žlutou kartu za moc řečí vůči hlavnímu rozhodčího, od kterého chtěl červenou kartu pro Puyola.

83

83. Robben opět neuspěl

83

Robben se zničehonic dostal do dalšího úniku. Tentokrát však byl pod tlakem, protože na něj dotíral Puyol! Pod takovým tlakem ho tak překvapil Casillas, který rychle schoval míč do náruče!

82

Španělé vhazují další aut na levé straně a hledají cestu dopředu, trofej si chtějí zajistit ještě před případným startem prodloužení.

81

Iniesta se skvěle protlačil kolem Heitingy, ale narazil na posledního bránícího hráče, který mu tak nedovolil zakončení.

80

Vstupujeme do posledních deseti minut základní hrací doby. Ty se pravděpodobně budou odehrávat hlavně na polovině Nizozemska, které je už delší dobu pod obrovským tlakem.

78

Iniesta se nechal vyprovokovat Van Bommelem, kterého úplně zbytečně poslal k zemi. Měl jediné štěstí v tom, že to hlavní sudí neviděl, jinak to bylo na červenou kartu!

77

A další rána Villy byla zblokována Van der Wielem, což znamená rohový kop pro Španělsko. Následný centr letěl přímo na hlavu Ramose, který však v tutové příležitosti přestřelil!

76

Villa se prezentoval dalším obtížným volejem, podle čehož také vypadal. Míč totiž skončil někde na tribuně.

74

Přímý kop tentokrát připadl Villovi, který však nebyl o moc úspěšnější než jeho spoluhráči. Jeho rána totiž letěla jen nad břevno.

73

A je tu další nebezpečná standardka! Iniesta byl faulován Van Bronckhorstem poblíž pokutového území, takže Stekelenburg si zase musí stavit zeď!

72

Španělsko zase začíná zavírat svého soupeře na jeho polovině, ale Holandsko pořád obranu zvládá docela bez problémů. Nyní tak rozehrává Stekelenburg.

71

Střídání v týmu Nizozemsko: ze hřiště odchází Dirk Kuijt, přichází Eljero Elia.

70

70. Villa nevyužil další velkou gólovku

70

V tutové příležitosti už byli také Španělé! Přízemní pas Navase se s velkou dávkou štěstí dostal přes Heitinga na Villu, který však trefil právě Heitingu, který tak okamžitě odčinil svou chybu!

69

Piqué si udělal výlet na útočnou polovinu, kde zkoušel uvolnil Villu, ale ten byl zase jenom v ofsajdu. Španělský hroťák už by si na to měl začít dávat pozor.

67

Van Persie se skvěle uvolnil a spěchal do úniku. Capdevila tak byl donucen k faulu, který zaváněl červenou kartou, ale nakonec Webb vytahuje jen žlutý kartónek.

66

Iniesta nádhernou kličkou uvolnil Xaviho, který si však míč moc předkopl, kvůli čemuž nakonec holandská obrana dokázala zaúřadovat.

65

Navas byl poprvé v kontaktu s míčem, držel ho u rohového praporku. Pod tlakem však nakonec raději přihrál jen dozadu.

64

Holandsko nyní uklidňuje hru, i když pod tlakem nyní jsou rozhodně Španělé. Ti však aktivně napadají, díky čemuž získali aut.

62

62. Obrovská šance Robbena

62

Nizozemsko bylo zatím v největší šanci zápasu! Sneijder si skvěle všiml nabíhajícího Robbena, který se tak dostal do samostatného úniku! Před ním byl jenom Casillas, který na poslední chvíli vykopl míč mimo bránu!

61

Puyol s Van Persiem se octnuli v dalším tvrdém hlavičkovém souboji. Ten sice vyhrál nizozemský hráč, ale k ničemu mu to nebylo.

60

Střídání v týmu Španělsko: ze hřiště odchází Pedro, přichází Jesús Navas.

60

Capdevila se sice šikovně prodral k centru, ale před bránou neměl žádného spoluhráče. Míč je však zpět u něj, takže španělský útok stále pokračuje.

59

Robben poslal nádherný centr na Heitingu, který se sice dostal k hlavičce, ale byl v ofsajdu, takže by případná branka stejně neplatila.

58

A je tu další nedovolený zákrok. Iniesta poslal k zemi Sneijdera a může být jenom rád, že také on neviděl kartu.

56

A opět se žlutí. Tentokrát žlutý kartónek vidí Heitinga. Ten úplně zbytečně fauloval Villu.

55

Xavi vyslal směrem na bránu velmi nebezpečný míč, který směřoval do pravé šibenice. Nakonec však skončil jen nad horní tyčkou.

54

Van Bronckhorst zastavil Ramose jen za cenu nedovoleného zákroku, navíc vidí žlutou kartu. Španělé tak rozehrávají přímý kop téměř z hranice šestnáctky.

53

Mathijsen jen tak tak udržel míč ve hře. Stekelenburg následně dlouhým nákopem našel Sneijdera, který tak hledá cestu dopředu.

52

Robben se svou typickou kličkou dostal do zakončení. Míč sice směřoval k pravé tyči, ale Casillas měl spoustu času na reakci, takže bez problémů zasáhl.

51

Nizozemci se nyní marně delší době pokouší o rozehrávku. O míč však stále nepřicházejí, což jim rozhodně nevadí.

50

Na druhé straně se sice k centr dostal Van der Wiel, ale před bránou nebyl žádný jeho spoluhráčů, kvůli čemuž zakončení nemohlo přijít.

49

Alonso sice končí v pokutovém území na zemi, ale Van Bommel ho zastavil čistým způsobem, což znamená rozehrávku pro Stekelenburga.

48

Španělsko však potom získalo roh, ze kterého přišel dost nebezpečný centr na Puyola, který ještě prodlužoval na Capdevilu, ale ten stejně nedokázal zakončit.

47

Villa se pěkně obtočil kolem Mathijsena, ale vzápětí byl rychle zastaven. Ani Iniesta v přímém souboji s protihráčem neuspěl.

46

Oba celky se na začátku druhé půle dopustily řady nepřesností. Z toho mohli těžit Holanďané, ale finální přihrávka byla hodně nepřesná.

46

Začal druhý poločas.
Pojďme si dám přestávku do 15:00. Skočte si na záchod či pro nějaké pochutiny, za chvíli jsme tady s druhým poločasem!
Máme za sebou velmi zajímavý první poločas, který nám nakonec gól nepřinesl. Oba celky si však vytvořily velmi nadějné příležitosti, ale oba gólmani zatím podávají stoprocentní výkony. O tom, kdo získá nejvzácnější fotbalovou trofej tak budou rozhodovat samotné detaily. Uvidíme, kdo nakonec půjde do vedení.

45+3

První poločas skončil.

45+2

Nizozemsko se v první minutě nastavení dostalo k několika střelám, které nadělali Casillasovi pořádné problémy. Nejprve zakončoval hlavou Heitinga, pak Robben, ale španělský gólman pořád drží čisté konto!

45+1

Nastavují se dvě minuty.

45

Van Persie se rozbíhal na druhé straně hřiště, ale přihrávka na něj byla moc dlouhá, takže balón skončil jen za brankovou čárou.

44

Ramos se dobře uvolnil na pravé straně, kterou měl úplně celou pro sebe, jenže míč se k němu přes pozorné nizozemské obránce nedostal.

43

Přímý kop tentokrát rozehrál Alonso, který rovnou zakončoval, ale rána se mu moc nepovedlo, jelikož skončila jen vedle levé tyčky.

42

Nepříjemný střet za sebou mají Sneijder a Busquets. Podle rozhodčího se nedovoleného zákroku dopustil Sneijder, což znamená nebezpečnou španělskou standardku.

41

Piqué poprvé v zápase zkoušel něco vymyslet, ale jeho dlouhý přízemní pas vystihl jeden z protihráčů, takže z toho zase nic nebylo.

40

Xavi svým centrem hledal dobře postaveného Puyola, ale tomu hlavičku nepovolil Heitinga, který si ho dobře pohlídal.

39

Španělé ještě přece jen hledají cestu k zakončení. Nebo to aspoň tak vypadalo, protože se zničehonic docela bezdůvodně stáhli zpět na svou polovinu.

38

Díky rohovému kopu se mohl do zakončení dostat Mathijsen, ale ten úplně nečekal, že se k němu míč dostane, takže ho ani nedokázal trefit. Casillas tak rozehrává.

37

Robben se nebezpečně rozbíhal na pravé straně, ale bránícího hráči ho dokázali přečíslit, kvůli čemuž Robben dokázal získat jen roh.

36

Capdevila opět vhazuje na levé postranní čáře. S rozehrávkou to však má extrémně složité, protože je u něj více protihráčů než spoluhráčů. Není divu, že tak nerozehrál úplně ideálně.

35

Oba celky už toho mají dost a těší se na přestávku. První poločas už se tak bude víceméně jenom dohrávat.

34

Pozor, Casillas málem inkasoval! Jeden z nizozemských hráčů totiž velmi překvapivě vypálil téměř z půlící čáry, ale španělský brankář potvrdil pozornost, i když míč zvládl vyrazit jen na roh.

33

Robben však výborně napadal, dostal Xaviho pod tlak, který tak nakonec fauloval. Nizozemsko tak rozehrává z půlící čáry.

32

Španělsko to zkouší dopředu pomalou cestou. Prostě si opatrně přihrává směrem dopředu a nechce za žádnou cenu riskovat ztrátu míče.

31

Villa se rozběhl po pravé straně, kde se nejprve pokoušel o únik, ale nakonec přihrál do středu hřiště, odkud se jeho spoluhráči zase stáhli dozadu.

30

Španělé rozehrávají přímý kop nakrátko, takže také oni nikam extra nespěchají. Potom totiž klidně kombinují kolem středového kruhu.

28

Je tady další žlutá karta. De Jong šel proti vysokému hráči nohou, ale nevšiml si, že u něj bude první Alonso. Ten tak dostal ránu kopačkou přímo do hrudníku, což nebyl příjemný pohled. Nakonec mu naštěstí nic vážného není.

28

Hra se tak po dlouhé době uklidňuje. O uklidnění se starají hlavně Holanďané, kteří kombinují na své polovině a nikam nespěchají.

26

Mathijsen rozehrál opravdu tragicky, ale jeho zaváhání bez problémů napravili jeho spoluhráči. Už dlouho jsme tak neviděli nic nebezpečného.

25

Van Bommel se tentokrát střetl s Puyolem, ale ani z jedné strany to nebyl faul, takže ani jeden hráč neriskoval červenou kartu. Capdevila tak rozehrává aut.

24

Nizozemsko opět z přímého kopu zakončovalo rovnou na bránu, ale opět to nebylo nic nebezpečného. Casillas si připsal snadný zákrok a ihned hledal Villu, ale našel jen svého brankářského kolegu na druhé straně hřiště.

23

Se žlutými kartami jako by se přetrhl pytel. Další nešetrným skluzem se prezentoval Ramos, který už je tak čtvrtým hráčem, který vidí kartu žluté barvy.

22

Na vidění je další dost zákeřný faul, kterým se provinil Van Bommel, který tak nemohl čekat nic jiného než žlutý kartónek. Zezadu nebezpečně poslal k zemi Iniestu, ten je naštěstí v pořádku.

21

Holandsko nakonec získalo první rohový kop v utkání. Jenže centr mířil jen na hlavu Ramose, který bez váhání uklidil míč mimo nebezpečnou zónu.

20

Piqué se při obraně musel pořádně zapotit, protože soupeřící nákop jen tak tak dokázal odkopnout do bezpečí. Nizozemci tak mají další aut.

19

Španělsko je poprvé v zápase pod mírným tlakem, nyní se však bude moct konečně uklidit. Tomu tak nakonec není, protože Ramos velmi špatně rozehrál autové vhazování.

18

Robbem sám rozehrál přímý kop, který získal, ale rána se mu moc nepovedlo. Míč totiž poslal přímo do středu brány, takže ho Casillas bez problémů schoval do náruče.

17

Během chvíli je tu druhá žlutá karta. Tu tentokrát vidí Puyol, který se provinil nebezpečným skluzem proti Robbenovi.

16

Španělé budou chvíli hrát v oslabení. I přesto hledal Busquets nabíhajícího Villu, ale míč zase skončil jen u Stekelenburga, který také rozehrává dlouhým nákopem.

15

Van Persie se snad poprvé objevil u míče a hned vidí žlutou kartu. Capdevilu totiž dost nešetrným skluzem poslal k zemi. Levý španělský bek se tak teď musí nechat ošetřovat.

14

Puyol byl při odehraní míče ostře faulován Van Bommelem, který může být jenom rád, že za svůj počin neviděl žlutou kartu.

13

Holandsko bylo po dlouhé době na útočné polovině, ale tam se moc dlouho neohřálo. Vzápětí si špatně přihrálo a musí tak zastavovat další španělský útok.

12

K první střele se dostal také Villa, který se zkusil prosadit opravdu obtížným volejem, ale míč napálil jen do boční sítě.

11

Iniesta šikovným pasem uvolnil Ramose, který je zatím nejviditelnějším hráčem na trávníku. S míčem se totiž dostal až na hranici malého vápna, kde zakončil, ale jeho rána byla sražena jenom na roh.

10

Máme za sebou prvních deset minut tohoto atraktivního duelu, který zatím jednoznačně ovládá Španělsko. Pořád však platí bezbrankový stav.

9

Tentokrát Capdevila obehrál dva protihráče a snažil se rozbíhat své spoluhráče. To se vzápětí povedlo Pedrovi, který opět hledal Villu. Ten tentokrát nebyl v ofsajdu, ale míč skončil jen v rukavicích Stekelenburga.

8

Ramos se opět rozbíhal po pravé postranní čáře, ale tentokrát neudržel míč na hrací ploše, což znamená další aut pro Holanďany.

7

Španělsko pořád drží míč pevně na svých kopačkách a chce si co nejdříve zajistit vedení. Capdevila však nyní nerozehrál aut úplně ideálně, takže míč mají po delší době Oranje.

6

Villa se tlačil k dalšímu zakončení, ale opět byl za nizozemským bekem, což znamená další postavení mimo hru.

5

5. Nebezpečná hlavička Ramose

5

Ramos získal nebezpečnou standardní situaci, kterou po centru Xaviho sám zakončil. Jeho hlavička však mířila jen do středu brány, takže Stekelenburg dokázal zasáhnout, i když měl nemalé potíže!

4

Hru nakonec uklidňuje až Stekelenburg, který rozehrává nakrátko. Nizozemci si tak následně přihrávají na své půlce.

3

Holandsko se bez problémů ubránilo, ale k míči se stále nemůže dostat. Toho zkusili Španělé okamžitě využít, protože Villa dostával dobrý míč za obranu, ale nakonec byl jen v ofsajdu.

2

Capdevila nasadil protihráči hezké gajdy, díky čemuž se Španělé dostávají až k soupeřící šestnáctce, kde však nakonec přišel jen nepřesný centr.

1

Nizozemci ihned po úvodním výkop míří dopředu pomocí dlouhého míče, který dobíhal Kuijt, ale ten ho nemohl zachytit, což znamená odkop pro Casillase.

1

Utkání právě začalo.
Úvodní sestavy:

Nizozemsko: Stekelenburg – Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst (C) – Van Bommel, De Jong – Robben, Sneijder, Kuijt – Van Persie.
Náhradníci: Vorm, Boschker – Afellay, Babel, Boulahrouz, Braafheid, De Zeeuw, Elia, Huntelaar, Ooijer, Schaars, van der Vaart.

Španělsko: Casillas (C) – Ramos, Piqué, Puyol, Capdevila – Busquets, Alonso – Iniesta, Xavi, Pedro – Villa.
Náhradníci: Reina, Valdés – Albiol, Arbeloa, Fàbregas, Llorente, Marchena, J. Martínez, Mata, Navas, Silva, Torres.

Rozhodčí: Webb – Cann, Mullarkey (všichni ENG).
Španělská cesta turnajem
Španělé byli také favoritem své skupiny, i když od nepostupu je dělili pouhé dva body. Západoevropané totiž hned v prvním duelu padli se Švýcarskem 0:1, které tak zaskočilo celý svět. Španělsko však žádné další zaváhání nepřipustilo, jistě přejelo Honduras a těsně si poradilo i s Chile. Hlavně díky poslednímu vítězství Španělé postupovali z prvního místa, jelikož měli o něco málo lepší skóre než Chile.
V play off spoléhalo Španělsko hlavně na svou pevnou defenzivu v čele s brankářem Casillasem, který za celý šampionát inkasoval jen dvakrát, a to navíc ve skupině. Španělům tak v osmifinále, čtvrtfinále i semifinále stačila nejtěsnější možná výhra. Tou nejprve zaskočili Portugalsko v čele s Cristianem Ronaldem, následně porazili i Paraguay a vzápětí i Německo. Je potřeba zmínit také Davida Villu, který by měl být ve finále rozhodujícím hráčem. Na turnaji totiž v nasázel v šesti zápasech pět branek, což je skvělá bilance.

Zápasy na turnaji
Německo vs. Španělsko – 0:1
Paraguay vs. Španělsko – 0:1
Španělsko vs. Portugalsko – 1:0
Chile vs. Španělsko – 1:2
Španělsko vs. Honduras – 2:0
Španělsko vs. Švýcarsko – 0:1
Nizozemská cesta turnajem
Nizozemci byli ve skupině E jasným favoritem na postup, tuto roli také bez problémů splnili. Nejprve porazili Dánsko poměrem 2:0, vítězství s Japonskem bylo o něco těsnější, protože to bylo jen 1:0. Nejnáročnější zápas pak Holandsko sehrálo s Kamerunem, který dlouho držel remízový stav, ale nakonec přece favorizovaný tým neobral ani o bod. Výsledkem tak bylo, že Nizozemsko postupovalo do vyřazovací fáze bez ztráty jediného bodu, navíc mělo výborné skóre 5:1.
Nizozemce čekalo v osmifinále překvapivý soupeř, protože se utkali se Slováky. Proti těm si vytvořili dvoubrankové vedení, které v pohodě udrželi, i když Slovensko v nastavení upravilo na konečných 2:1. Stejnou výhru si pak Holanďané připsali proti Brazílii, který sice šla brzo do vedení, ale Sneijder dvěma góly zajistil svému celku postup. Nizozemsko tak v semifinále čekal další jihoamerický tým, tentokrát to byla Uruguay. Tam to zas bylo o gól, tentokrát to skončilo 3:2. Nutno ale podotknout, že Uruguayci snižovali na rozdíl jediného gólu v nastavení. Nyní tak čeká Nizozemsko nejdůležitější zápas turnaje, tak uvidíme, jak si povede.

Zápasy na turnaji
Uruguay vs. Nizozemsko – 2:3
Nizozemsko vs. Brazílie – 2:1
Nizozemsko vs. Slovensko – 2:1
Kamerun vs. Nizozemsko – 1:2
Nizozemsko vs. Japonsko – 1:0
Nizozemsko vs. Dánsko – 2:0
Zdravím všechny fotbalové nadšence! Dnes pro Vás máme nachystáno opakování finále Mistrovství světa 2010, kde proti sobě nastoupilo Nizozemsko a Španělsko. Tímto jste k utkání srdečně zváni a přeji příjemnou počtenou.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.

Nizozemsko – Španělsko

0:1

po prodl. (0:0)

Zpět na online

Branky: 116. Iniesta

Karty:   15. Van Persie (NED), 22. Van Bommel (NED), 28. De Jong (NED), 54. Van Bronckhorst (NED), 56. Heitinga (NED), 84. Robben (NED), 111. Van der Wiel (NED), 117. Mathijsen (NED) – 17. Puyol (ESP), 23. Ramos (ESP), 67. Capdevila (ESP), 118. Iniesta (ESP), 120+1. Xavi (ESP)   109. Heitinga (NED)

Držení míče: 43 % : 57 %.
Střely na branku: 5:6. Střely mimo: 5:11. Rohy: 6:8. Ofsajdy: 7:6. Fauly: 28:19.

Nizozemsko: Stekelenburg – Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst (C) (105. Braafheid) – Van Bommel, De Jong (99. van der Vaart) – Robben, Sneijder, Kuijt (71. Elia) – Van Persie.
Náhradníci: Vorm, Boschker – Afellay, Babel, Boulahrouz, Braafheid, De Zeeuw, Elia, Huntelaar, Ooijer, Schaars, van der Vaart.

Španělsko: Casillas (C) – Ramos, Piqué, Puyol, Capdevila – Busquets, Alonso (87. Fàbregas) – Iniesta, Xavi, Pedro (60. Navas) – Villa (106. Torres).
Náhradníci: Reina, Valdés – Albiol, Arbeloa, Fàbregas, Llorente, Marchena, J. Martínez, Mata, Navas, Silva, Torres.

Rozhodčí: Webb – Cann, Mullarkey (všichni ENG)

Diváci: 84 490