Menu

Fotbal

Mistrovství světa 1970

Rumunsko – Československo

2:1

konec (0:1)

31.03.2020, 14:00 • Estadio Jalisco, Guadalajara • Michal Hladký (@michalxhladky)

Z tohoto historického přenosu je to ode mne vše. Děkuji za pozornost a těším se, že se potkáme u některého dalšího utkání, ve kterém společně zavzpomínáme na zlaté časy českého a československého sportu. (16:17:06)
Je tu konec! Čechoslováci, stejně jako proti Brazílii, začali skvěle. Už ve čtvrté minutě se dostali do vedení, jenomže od té doby tahali za kratší konec. Musíme si přiznat, že Rumuni byli dnes lepší a vítězství si zasloužili.
V posledním skupinovém utkání narazí náš výběr na úřadujícího mistra světa z Anglie, ve kterém půjde ale jen o čest.

90

Konec zápasu.

89

Bohumil Veselý v další šanci. Tentokrát upadl v šestnáctce soupeře a dožadoval se penalty, mexický rozhodčí ale na jeho naléhání nereagoval. Vypadá to, že o vítězi utkání je jasno.

87

87. Střela Bohumila Veselého

87

Bohumil Veselý se na to nemohl dívat a vyslal dalekonosnou ránu, která mířila do pravého rohu rumunské brány. Fantastický pokus, Adamache předvedl opravdu povedený zákrok.

86

Čechoslováci musí skórovat, ale zatím se jim nedaří nic vymyslet. Jsou to oni, kteří tráví většinu času na své polovině hrací plochy.

84

Další ofsajd. Tentokrát Tataru byl naprosto sám asi dva metry před československou bránou, jenomže minul, takže ho zdvihnutý praporek spíše ochránil od potupy.

83

Čechoslovákům se pomalu krátí čas. Zbývá jen sedm minut do konce utkání.

82

Z následného přímého volného kopu vzešla jedovatá rána, která provětrala rukavice rumunského brankáře Adamacheho.

81

Kvašňák se pustil do strkanic s Rumunem Nunweillerem. To se nelíbilo hlavnímu rozhodčímu, a tak oběma fotbalistům udělil žluté napomenutí.

80

Střídání v týmu Rumunsko: ze hřiště odchází Dumitru, přichází Gergely.

78

Češi se snaží útočit, přitom ale dost otevírají svou obranu. Na rychlé kontry soupeře by si měli dávat pozor, jinak by mohl přijít třetí, fatální gól.

76

Dumitru zezadu sejmul Františka Veselého. Tady se měla udělit žlutá karta.

75

75. DUMITRACHE - 2:1

75

Rumunsko právě vstřelilo branku!
Rumunsko se ujímá vedení! K exekuci pokutového kopu se postavil FLOREA DUMITRACHE a střelou do levého rohu se nemýlil.

75

75. Faul v pokutovém území

75

Neagu padá v pokutovém území a píská se penalta! Tady nebylo o čem, jasný kontakt.

74

74. Gólovka československého výběru

74

To byla šance! Československý útočník se ocitl tváří v tvář Adamachemu a neuspěl. Vzápětí mohl dorazit do prázdné brány Petráš, ani tomu se to ale nepodařilo.

73

Tataru si ublížil při souboji se soupeřem. Tady se mohl pískat faul, mexický hlavní rozhodně je v posledních minutách dost benevolentní. To se hráčům nejspíše nelíbí, hra je ale více plynulejší.

73

Další ofsajd rumunského týmu. Již třetí během tří minut, tohle už je na nějaký světový rekord.

72

Dinu si navedl míč na střelu a vyslal prudkou přízemní ránu na vzdálenější tyč, kterou asi o metr minul. Příliš dlouho na míč Rumuni nečekali, vzápětí jim ho Čechoslováci darovali.

71

Neagu sice dostal míč do brány Československa, nicméně dávno potom, co se pískalo jeho ofsajd.

71

Čechoslováci kombinují na polovině soupeře a pomalu postupují směrem vpřed.

70

Vencel se otřepal z předešlého zákroku a už zase zářil. Nyní zakročil proti přihrávce, která by jinak směřovala do nebezpečného prostoru.

69

Střídání v týmu Československo: ze hřiště odchází Jokl, přichází František Veselý.

68

Tak tohle není dobrá zpráva pro československý výběr. Vencel je ošetřován na hrací ploše, snad to nebude nic vážného a československý brankář bude moct pokračovat.

67

Střídání v týmu Rumunsko: ze hřiště odchází Lucescu, přichází Tătaru.

66

66. Vencel musel vyběhnout proti skákajícímu centru

66

Skvělý Vencel! Ten musel vyběhnout proti skákajícímu centru a podstoupit osobní souboj s jedním ze soupeřů. Tohle byla stoprocentní šance, Vencel si připisuje cenný zákrok.

64

Petráš se ocitl v ofsajdu. Opravdu by mě zajímalo, kolik se jich už během dnešního zápasu odpískalo, myslím si, že to už kolem desítky bude.

63

Petráše obral o míč kvalitním obranným zákrokem jeden ze soupeřů. Teď jsou to Rumuni, kteří rozjíždí další akci.

62

Lupescu zahrál rukou, mexický hlavní rozhodčí ponechával výhodu. A udělal dobře, jediná škoda, že přihrávka Adamce směřovala do ofsajdového postavení.
Dnešní utkání sleduje 56 818 diváků.

60

Ofsajd zastavuje rumunskou akci. Už několikátý, asistenti rozhodčí se dnes rozhodně nenudí.

59

Adamec hledal se svým centrem někoho na zadní tyči, jenomže tam stál jen Adamache, kterému míč zaplaval do připravených rukavic.

58

Čechoslováci se více drží na míči a jasně ukazují, že chtějí si dnes jít pro tři body. Kdyby se jim to povedlo, tak potřebují bojovat v dalším skupinovém utkání s Anglií, což rozhodně není nereálný úkol.

57

Z následného kontru se do dobré příležitosti dostal Lupescu, jemuž se ovšem v dobré pozici nepovedla střela šajtlí a míč poslal do zámezí.

56

56. Pohledná klička Adamce

56

Adamec zkusil parádní kličkou překonat obránce soupeře. Těsně se mu to nepodařilo, přesto si vysloužil ovace ze strany publika. Tohle byla prostě fotbalová nádhera!

55

Už to vypadalo, že se rumunští fotbalisté dostali do další tutovky. Branku nedali, ale i kdyby se jim to podařilo, tak se stejně chvíli nato pískalo ofsajdové postavení.

54

Centr na malé vápno, kam se snažil procpat Kuna, jen těsně minul jeho hlavu. Trochu se mi zdálo, že byl československý hráč popostrčený, ale mexický rozhodčí měl jiný názor.

53

Čechoslováci se po inkasované brance chtějí znova ujat vedení, a tak začínají bušit do obrany Rumunska. Těžko říct, zda tohle je cesta, jak Rumuny porazit.

52

52. NEAGU - 1:1

52

Rumunsko právě vstřelilo branku!
Tohle je obrovská škoda! Z nenápadné šance se daří Rumunsku srovnat. ALEXANDRU NEAGU dostal parádní přihrávku do šestnáctky, střelecký úhel si ještě vylepšil povedenou kličkou a vzápětí překonal Vencela pokusem na vzdálenější tyč,

51

Adamec se snaží každou minutu ukázat, že byl vyslán na hrací plochu po právu. Teď to bylo trochu ukvapené, i tak je ale lepší vystřelit, než o kulatý předmět přijít.

50

Hraje se ze strany na stranu, což se musí líbit každému nezaujatému divákovi. Uvidíme, který z týmů z toho dokáže vytěžit jako první.

49

Dembrovschi se vzápětí dostal k dobré příležitosti, jeho pokus ovšem neměl gólové parametry.

49

Kvašňák se dopustil při souboji v pokutovém území útočného faulu, odkopávat tak bude od své brány rumunský gólman.

48

Adamec hledal se svým centrem ve vápně stojícího Karola Jokla. V tom mu zabránil Dinu, jenž ovšem netrefil letící míč ideálně a mohl být rád, že si nedal vlastní gól.

47

Znova Jozef Adamec! Z hranice vápna vyslal prudkou diagonálu, která minula prostor mezi třemi tyčemi. I tak je to příjemné osvěžení českého útoku, které by mohlo přinést úspěch.

46

Adamec se okamžitě po své příchodu ukázal v dobrém světle. Z levé strany chtěl odcentrovat, sice byl jeho pokus zablokován, ale alespoň získal rohový kop.

46

Střídání v týmu Československo: ze hřiště odchází Jurkanin, přichází Adamec.

46

Začal druhý poločas.
První poločas je úspěšně za námi! V druhém zápase Československa na MS v Mexiku jsme se ujali vedení poté, co ve čtvrté minutě prostřelil Adamacheho skvělý Petráš. Kromě toho bychom na našem výkonu moc pozitivního nenašli, pokud tedy opomeneme Vencela, jenž chytá skvělý duel. Rumuni jsou ve všech aspektech lepší, kdyby trochu lépe seřídili mířidla, tak už mohli vést klidně o dvě branky
Druhý poločas začne přibližně v 15:17.

45

První poločas skončil.

44

Rumunsko si tvoří velmi intenzivní tlak na naší polovině. Fotbalisté v bílých dresech si už určitě přejí, aby mohli jít s klidným svědomím do kabin.

43

Lupescu odcentroval z pravé hranice vápna na svého spoluhráče, který hlavičkoval k levé tyči. Rozhodně to nebyl marný pokus, to by ovšem nemohl svatyni Československa strážit fantastický Vencel.

42

Horváthova střela minula rumunskou svatyni. Za chvíli tu máme konec prvního poločasu a Československo stále vede, i když je nutné si přiznat, že nebýt Vencela tak už může být skóre úplně jiné.

41

41. Jokl utíkal sám na bránu

41

Ten zaplachtil do rok Vencela, jenž rychle rozehrál a dostal do stoprocentní šance Jokla. Ten utíkal sám na brankáře, jenomže v poslední chvíli ho čistý skluzem obral o míč Lupescu.

40

Lucescu se prodral do pokutového území, po lehkém odstrčení ze strany soupeře se ale dostal z ideálního střeleckého úhlu. Vybojoval alespoň rohový kop.

39

Ján Zlocha zkusil své štěstí dalekonosnou střelou. Rozhodně to nebylo beznadějné, a to i přesto, že jeho pokus mířil přesně doprostřed brány.

38

Střela z přímého volného kopu nenadělala větší problémy československému týmu, který se vzápětí usadil na útočné polovině.

37

Václav Migas fauloval soupeře, přičemž si však sám ublížil. Naštěstí to vypadá, že se nejedná o nic vážného.

36

Hra se hodně kouskuje. Rumuni jsou jasně lepší, ale příliš nevidíme jejich specialitu, kterou je držení míče. Vypadají dost netrpělivě, všechno se snaží tlačit do brány.

35

Dumitru je ošetřován na hrací ploše, nicméně to vypadá, že bude schopen pokračovat ve hře.

34

Odražený míč se dostal až na kopačku Dumitra, který ale netrefil míč ideálně a minul československou bránu. O chvíli později zakončoval jeden z jeho spoluhráčů, tentokrát jen prověřil Vencela.

33

Dembrovschi je dnes jednoznačně nejlepším hráčem na hřišti. Tentokrát pálil v pokutovém území z voleje a jen těsně minul prostor mezi třemi tyčemi.

32

Jeden z našich útočníků vystřihl parádní nůžky, ty se ale do statistik o utkání počítat nebudou, předtím totiž Petráš fauloval obránce Rumunska.

32

Petráš vybojoval pro náš výběr přímý volný kop z hranice pokutového území.

31

Tak nyní měli Čechoslováci velké štěstí. Po centru z pravé strany míč minul asi trojici rumunských hráčů, kteří, kdyby se trochu rychleji zorientovali, měli k dispozici gólovou šanci.

30

Tentokrát už bylo vše v pořádku, a tak mohou Čechoslováci pokračovat směrem vpřed.

30

De Leo si všiml, že Vencel nerozehrával z určeného místa. Požaduji opakování celého procesu.

29

Dembrovschi to myslel hezky, myšlenka se ale nesetkala s povedenou realizací. Míč končí v zámezí, rozehrávat bude Vencel.

28

Vencel nejspíše nemusel zasahovat proti střele soupeře, pro jistotu ale do míče šel. Balón vyrazil ke svému spoluhráči, takže se alespoň nemusela hra přerušovat.

27

Dembrovschi upadl ve vápně a dožadoval se penalty. Ta se kopat nebude, rumunský záložník tak běží k rohovém praporku s tím, že bude zahrávat rohový kop.

26

Rychlou kombinaci československé reprezentace zkazil Jokl, jehož přihrávka nenašla cíl. V posledních minutách jsou síly dost vyrovnané, troufám si tvrdit, že naše reprezentace má trochu navrch.

25

Centr na přední tyč odhlavičkoval obránce Rumunska do bezpečí. Přesto to jsou Čechoslováci, kteří zůstávají u míče.

24

Nicolae Lupescu předvedl dobrý obranný zákrok. Prudkou nahrávku, která směřovala na malé vápno, zblokoval do zámezí. Následuje rohový kop pro československý výběr.

23

A měl jsem pravdu, vysoký míč odhlavičkoval československý obránce na rohový kop pro rumunské reprezentanty.

22

Lucescu vybojoval míč půl metru před šestnáctkou soupeře. Jedná se o ostrý úhel, odtud určitě vzejde jen centr.

21

Dumitro se snažil trochu rozvířit vody dalekonosnou střelou, která ovšem jen zapadla do náruče připraveného Vencela.

20

Sledujeme poměrně hluchou pasáž prvního poločasu, kdy se k ničemu nemá ani jeden z celků. Navrch mají Rumuni, ale spíše vizuálně, reálně si nic nebezpečnějšího v posledních minutách nevyprodukovali.

19

Tentokrát střela československého fotbalisty minula zařízení, rumunský brankář bude rozehrávat od své svatyně.

18

Československý výběr se po delší době usadil na polovině soupeře. Troufalým pokusem se prezentoval Ján Zlocha, jednalo ale spíše o rutinní záležitost pro Adamacheho.

17

Dumitrache se obtočil kolem své osy a pořádně vylekal Venecla. Československý brankář maďarského původu je zatím jediným důvodem, proč ještě není skóre vyrovnané.

16

Petráš nám sice ukázal, že si s balónem rozumí, ale nic zajímavějšího nevymyslel. Udělal kličku trojici soupeřů, následně se však zahnal do nulového úhlu a o míč přišel.

15

Tohle Rumuni nevyřešili vůbec dobře. Rychlá nahrávka byla vystihnuta československým fotbalistou, který kulatý předmět rychle vyvezl směrem ke středu hrací plochy.

14

Je tu přímý volný kop pro balkánský celek. Zahrávat ho bude kapitán Rumunska, Mircea Lucescu, a to asi půl metru od československého vápna.

13

Tak nyní scházely centimetry. Dnes velmi dobře hrající Sătmăreanu znova odcentroval a jen o kousek minul hlavu svého spoluhráče, který by jinak měl k dispozici gólovou příležitost.

12

Vencel musel být znova v pozoru. Centr, který letěl na penaltový puntík, vyboxoval do bezpečné vzdálenosti od brány.

11

Jeden z našich fotbalistů se snažil probít do pokutového území. To se mu podařilo, při své cestě ovšem upadl. Dožadoval se faulu, Mexičan De Leo ale zůstává klidným.

10

Čechoslováci by rozhodně měli přidat na aktivitě. Zatím to je od nich dost nemastné neslané, mají velké štěstí, že vedou.

9

9. Vencel se blýskl parádním zákrokem

9

Neuvěřitelný zákrok! Rumunský fotbalista se procpal z pravé strany do šestnáctky a hledal přihrávkou na penaltovém puntíku Dembrovschiho. Ten okamžitě pálil do levého rohu brány, kam se ovšem jako tygr vymrštil Vencel! Odražený míč mohl ještě do brány uklidit další z hráčů ve žlutých dresech, ani on však neuspěl.

8

Neagu se ocitl v ofsajdovém postavení. Rumuni vy si na tento prohřešek měli dávat větší pozor, už je to podruhé, co se píská v jejich neprospěch.

7

Kvašňák se ukličkoval na polovině soupeře, o míč lacině přišel a nyní musí pelášit do obrany.

6

Rumuny evidentně inkasovaná branka nakopla. Dembrovschi se ocitl s pokutovém území, do zakončení ho naštěstí nepustil vracející se obránce soupeře. O chvíli později se dostal ke střele Nunweiller, ale přestřelil.

5

Centr mířil na zadní tyč, kde si s míčem poradila obrana československé reprezentace.

5

Jeden z rumunských fotbalistů vyzkoušel své štěstí z poměrně velké vzdálenosti, jeho pokus byl sražen na rohový kop.

4

4. PETRÁŠ - 0:1

4

Československo právě vstřelilo branku!
Tak tohle je velký šok pro Rumuny! Bohumil Veselý vedl první akci československého týmu v tomto utkání po pravé straně, jeho následný centr našel hlavičku LADISLAVA PETRÁŠE, který se prosazuje podruhé na tomto turnaji.

3

Rumuni vstoupili do utkání o něco aktivněji. Jak je u Niculescua zvykem, tak jeho svěřenci se snaží co nejvíce držet míč. To praktikují i nyní, jednu z jejich útočnějších akcí ale zastavil ofsajd.

2

Jokl dobře napadal rozehru soupeře a získal kulatý nesmysl na kopačky svého týmu. Čechoslováci se v útoku příliš dlouho neohřáli, vzápětí o míč přišli.

1

První rozehru v tomto utkání si připsali na své konto fotbalisté Rumunska. K míči se po chvíli dostal Sătmăreanu, proběhl se kolem pravé lajny a odcentroval, míč následně skončil v rukavicích Vencela.

1

Utkání právě začalo.
Úvodní sestavy:

Rumunsko: Adamache — Sătmăreanu, Mocanu, Dumitru, Lupescu, Dinu — Neagu, Dembrovschi, Nunweiller — Dumitrache, Lucescu (C)

Trenér: Angelo Niculescu

Československo: Vencel — Dobiáš, Horváth (C), Migas, Zlocha — Kuna, Kvasňák, Veselý, Jurkanin, Petráš — Jokl

Trenér: Jozef Marko

Rozhodčí: De Leo (MEX) — Emsberger (HUN), Loraux (BEL).
Rumunsko

Rumunsko se mezi světovou fotbalovou elitu vrátilo po více jak třiceti letech. Pod vedením trenéra Angela Niculesca prošlo kvalifikačním skupinou, když porazilo i Portugalce, kteří by jinak obhajovali bronz z minulého šampionátu. Překvapení v podobě postupu tak bylo na světě. Do tohoto turnaje byla největším rumunským úspěchem na mistrovství světa výhra z roku 1930, když ve skupině porazilo Peru.

V prvním utkání mexického MS se Rumunsko střetlo s Anglií. S favorizovaným celkem dlouho drželo krok, následně ale v 65. minutě udeřil Hurst a rozhodl o vítězství ostrovního celku 1:0.
Československo

Českoslovenští fotbalisté se na přehlídce nejlepšího fotbalu představili po pauze v roce 1966. Na šampionát v Mexiku se dostali po dramatické kvalifikační skupině, ve které nasbírali stejný počet bod jako Maďarsko a postupujícím musel rozhodnout dodatečný zápas na neutrální půdě. V Marseille Československo zvítězilo 4:1 po gólech Kvašňáka, Veselého, Adamce a Jokla a mohlo se těšit na Mundial. Zde na ně čekal opravdu ostrý start proti Brazílii a poté ještě zápasy proti Rumunsku a obhájci trofeje z Anglie. Dnes by se řeklo – skupina smrti...

Jak už bylo výše zmíněno, tak v prvním skupinovém utkání narazila československá reprezentace na Brazílii. Proti ní se překvapivě dostala do vedení, když se prosadil ve dvanácté minutě Petráš. Následně se už hra ubírala na jednu bránu, Kanárci výsledek otočili na 4:1 ve svůj prospěch.
Přeji příjemné úterní odpoledne od dalšího historického přenosu!
Dnes se společně od 14:00 podíváme na skupinové utkání mezi Rumunskem a Československem z Mistrovství světa 1970, které se odehrálo v Mexiku.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.

Rumunsko – Československo

2:1

konec (0:1)

Zpět na online

Branky: 52. Neagu, 75. Dumitrache (pen.) – 4. Petráš

Karty:   81. Nunweiller (RUM) – 81. Kvašňák (CSR)

Rumunsko: Adamache — Sătmăreanu, Mocanu, Dumitru, Lupescu, Dinu — Neagu, Dembrovschi, Nunweiller — Dumitrache, Lucescu (C) Trenér: Angelo Niculescu

Československo: Vencel — Dobiáš, Horváth (C), Migas, Zlocha — Kuna, Kvašňák, Veselý, Jurkanin, Petráš — Jokl Trenér: Jozef Marko

Rozhodčí: De Leo (MEX) — Emsberger (HUN), Loraux (BEL)

Diváci: 56 818