Menu

Hokej

Mistrovství světa 2010

Rusko – Česko

1:2

konec (0:1, 0:1, 1:0)

21.03.2020, 10:00 • Lanxess Arena (Kolín nad Rýnem) • Finále • Milan Huppert

To je ode mě pro dnešek vše. Doufám, že jste si užili historické utkání z MS 2010, v němž Česká republika získala zlaté medaile a překazila tak Rusku možnost zlatého hattricku. Přeju vám krásný zbytek dne a u dalších přenosů se budu těšit zase někdy na počtenou. (13:03:23)
Češi jsou mistři světa. Po náročném šampionátu, během kterého přišlo několik překvapivých zakopnutí, ale také zvratů si nakonec Růžičkova družina odveze domů zlaté medaile. Navíc se jí podařilo ustrážit zlatý hattrick, na který Rusové právě v Německu útočili!

Růžičkovy svěřenci na nic nečekali a už po dvaceti vteřinách se dostali do vedení, po výborném pasu Jágra otevřel skóre utkání Jakub Klepiš. Rusové tlačili, avšak místo vyrovnání museli skousnout druhou branku v síti Varlamova, ve 39. minutě uklidil nahození Rachůnka bruslí do sítě Tomáš Rolinek, gól následně posvětil i videorozhodčí. Kouzlo skvěle chytajícího Tomáše Vokouna dokázal Pavel Dacjuk prolomit příliš pozdě, kapitán sborné využitou přesilovkou snížil v 59. minutě na 1:2. Zbytek střetnutí si již čeští hokejisté pohlídali, připravili tak Rusku jedinou a zároveň tu nejvíce bolestivou porážku na turnaji.
All Stars šampionátu:

Brankář: Dennis Endras (Německo)
Levý obránce: Petteri Nummelin (Finsko)
Pravý obránce: Christian Ehrhoff (Německo)
Levé křídlo: Magnus Pääjärvi (Švédsko)
Střední útočník: Jevgenij Malkin (Rusko)
Pravé křídlo: Pavel Dacjuk (Rusko)

Konec zápasu.

59:57

Jakub Klepiš zvládl buly v obranném pásmu, Ondřej Němec vyhazuje přes všechny čáry. Je to jasné, Češi jsou mistři světa!

59:54

Šest vteřin před koncem se bude vhazovat po pravici Tomáše Vokouna! Český strážce svatyně si poradil se zakončením Ilji Kovalčuka od levého mantinelu.

59:41

Pavel Dacjuk neúspěšně přihrál, Jiří Novotný následně dokázal kotouč dostat do středního pásma! Rusku zbývá čas na poslední útok!

59:25

59:25 Pavel DACJUK - 1:2

59:24

Rusko právě vstřelilo branku!
Ještě nás čeká obrovské drama! Po buly Gončar nahrál Kovalčukovi, který skvělým pasem oslovil na pravé straně najetého PAVLA DACJUKA. Forvard sborné propálil marně se přesunujícího brankáře. Asistence: Ilja Kovalčuk a Sergej Gončar.

59:00

Probíhá poslední minuta třetí třetiny.

58:49

58:49 Ovečkin ani natřikrát nedostal puk do sítě

58:49

Velmi blízko kontaktnímu gólu byl Alexander Ovečkin, avšak ani on neprolomil kouzlo Tomáše Vokouna! První ránu srazil Čáslava, druhou gólman zvládl pokrýt, třetí střelu útočník namířil do pravé tyče!

58:27

To je vítaná pomoc! Jevgenij Malkin po odpískání neustál situaci a krosčekem poslal k zemi Tomáše Mojžíše. Hlavní rozhodčí si zákroku všimli, ruského forvarda vykazují na trestnou lavici. Pokračuje přesilovka Rusů 4 na 3.

58:27

Pavel Dacjuk vypálil, trefil Mojžíše. Kotouč se odrazil k Malkinovi, který se z velkého úhlu snažil procpat puk za záda Tomáše Vokouna, ten však dnes chytá fantastický zápas, touš udržel před čárou!

58:06

Okamžitě po vhazování vypálil od modré Ilja Kovalčuk. Rána šla vysoko nad, vzápětí skončila na horní síti české svatyně. Tam puk pohlídal Mojžíš, vhazovat se bude ve středním pásmu.

58:00

Další komplikace pro český celek! Tomáš Rolinek postavil strom do cesty Dacjukovi, což rozhodčí ocenili po právu dvěma minutami. Rusové budou hrát v šesti proti třem!

57:25

Semjon Varlamov je na střídačce, Rusko hraje v šesti!

57:24

Nepříjemnost je na světě. Michal Rozsíval usedá za katr, když vysekl hokejku Alexanderu Sjominovi. Ruský trenér Bykov si bere oddechový čas.

57:00

Rusko je kompletní, do konce zápasu zbývají tři minuty. Zlaté medaile jsou každou vteřinou blíž a blíž, ještě však zbývá dostatek času.

56:28

Petr Čáslava si počínal skvěle v pohybu směrem vzad. Do poslední chvíle vyčkal, co si proti němu Malkin dovolí, při snaze o kličku do forhendu mu následně čistým způsobem černou gumu vypíchl.

56:03

Pěknou individální akcí se ukázal Roman Červenka. Zpoza branky vyjel před ní a snažil se najít prostor u bližší tyčky, Varlamov ale třetí inkasovaný gól nepřipustil.

55:36

Miroslav Blaťák nahazoval před branku, kde stál na teč připravený Petr Hubáček. Ještě před ním však ránu srazil pozorný Gončar.

55:01

Krátkou početní převahu pět na tři Češi nevyužili, na led už naskakuje Sjomin, jenž odpykával trest za Jemelina. Klepiš neúspěšně hledal před brankou najetého Kašpara.

54:46

Další faul Ruska! Tentokráte o něm nebylo pochyb, Vjačeslav Kozlov hákováním zabránil v jízdě vpřed Klepišovi. Ten po ataku navíc přišel i o levou rukavici.

54:28

Maxim Afinogenov si vyměnil puk s Kalininem a rázem se ocitl v útočné třetině. Poté se ke kotouči znovu dostal Kalinin, avšak černá guma se mu dostala na čepel hole, forvard při snaze vystřelit zasáhl ochrannou síť.

53:46

Obránce Ilja Nikulin se také vydal podpořit ofenzivní složku ruského mužstva. Sám proti trojici protihráčů neměl šanci na úspěch, ztížil jim alespoň rozehrávku.

53:12

Roman Červenka obdržel výborný pas od Vampoly a také toho využil ke střele z první. Semjon Varlamov si vůbec nebyl jistý, kde má kotouč, nakonec mu zůstal někde ve výstroji.

52:54

Sborná se do útoku tlačí v početní nevýhodě. Alexander Ovečkin nabil do pravého kruhu Pavlu Dacjukovi, jemuž rána vůbec nesedla, Vokoun mohl zůstat klidným.

52:14

Češi hrají na jistotu, to je vidět. Nikam nespěchají, naopak i za vlastní brankou šetří každou cennou vteřinku, která se jim naskytne.

51:43

Malkin s Kašparem bojovali o puk, vítězně z tohoto minisouboje vyšel ruský forvard. Přes všechny čáry posléze vyhodil obránce Ilja Nikulin.

51:22

Výborně zahrál Nikolaj Kuljomin. Zatlačil na Petra Čáslavu a donutil jej k chybě. Za vlastní brankou sbírá kotouč Tomáš Vokoun.

50:59

Petr Vampola dlouho kvedlal s kotoučem za brankou soupeře. Nakonec rozehrál k pravému mantinelu na Červenku, ten nezištně nabil Rozsívalovi. Rána z první nebyla přesná.

50:04

S ničím se Miroslav Blaťák nerozpakoval, od modré čáry nahodil na Varlamova. Před něj se ještě nestihli hokejisté shromáždit, tudíž si připsal velmi snadný zákrok.

49:50

Teď už se ovšem vylučovat bude! Ale zaslouženě? Alexej Jemelin čistým bodyčkem trefil Jaromíra Jágra, avšak rozhodčí ruského beka vyloučili na 5 minut a do konce utkání! Nyní rozhodčí českým hokejistům hodně pomohli.

49:35

K velmi tvrdé srážce došlo ve středu kluziště. Ruský útočník se snažil Petru Koukalovi vyhnout, ale nepodařilo se mu to, tvrdě jej poslal k zemi a centr třetí lajny se jen ztěžka zvedal z ledu. Vylučovat se nebude.

49:31

Výborně Lukáš Kašpar. Český útočník nejrychleji zareagoval na vypadnuvší kotouč z Vokounovy výstroje. Poté udělal to nejchytřejší, co mohl, vyhodil touš až k Varlamovovi.

49:09

Roman Červenka si za brankou soupeře skvěle poradil s Dacjukem a před brankou našel Lukáše Kašpara, jemuž v poslední chvíli zabránil v zakončení Gončar.

48:40

Češi se ve třetí třetině brání skvěle! Rusko neví, kudy kam. Kuljomin se po mantinelu snažil vybídnout Ovečkina, který nepochopitelně zastavil svůj pohyb a zavinil tím icing.

48:01

48:01 Ovečkin nenašel mezeru mezi Vokounovými betony

48:01

Na druhé straně výborný Tomáš Vokoun! Po pravém mantinelu se do šance hnal Alexander Ovečkin, strážce svatyně na poslední chvíli srazil betony k sobě!

47:40

47:40 Marek Kvapil se krásně zbavil obránce, avšak na gólmana nevyzrál

47:40

Marek Kvapil mohl rozhodnout o vítězství České republiky! Krásnou stahovačkou se zbavil obránce, následně ale nevyzrál na Varlamova, který zasáhl vyrážečkou!

47:22

Maxim Afinogenov nahodil puk za svatyni soupeře, kam se vydal pomoci s rozehrávkou Tomáš Vokoun. Černou gumu přenechal Gřegořkovi, ten dostal dění hry do středního pásma.

46:45

Gončar od pravého mantinelu nahazoval před branku, kde stál Nikolaj Kuljomin, toho ovšem perfektně ubránil Rachůnek, puk proletěl brankovištěm bez doteku hokejky.

46:00

Brejk sborné skončil u Tomáše Mojžíše. Český zadák výborně přečetl, kam bude Dacjuk nahrávat, včas položenou hokejkou na led srazil touš na střídačku vlastního týmu.

45:46

Velkou rychlost středem hřiště nabral Petr Vampola. Byl ale až moc rychlý, puk nechal za sebou, volné černé gumy se chopil Dacjuk, útočník Ruska okamžitě rozjíždí akci na opačnou stranu.

45:11

Centr Petr Koukal se nerozpakoval, ze středového kruhu bekhendem vyhodil na Varlamova. Ten se rozhodl hrát, tak tak prostrčil kotouč podél dotírajícího Kvapila.

44:39

Roman Červenka si šikovně počkal, až se před branku sjede více hokejistů a poté vypálil z vrcholku levého kruhu. Avšak jeden z bránících hráčů srazil touš do ochranné sítě.

44:10

Zakézané uvolnění se nepískalo, Jakub Voráček mohl hrát. V osobním souboji se utkal proti Gončarovovi, proti obrovistému obránci neuspěl.

43:22

Všemi možnými prostředky se Pavel Dacjuk snažil kotouč přisunout k Malkinovi. V poslední fázi to zkusil i rukou, avšak skvěle ve vzduchu zasáhl Karel Rachůnek.

43:02

A právě hokejista brněnské Komety Petr Hubáček má na svědomí první střelecký pokus českého mužstva, od pravého mantinelu vypálil ze zápěstí do výstroje gólmana.

42:34

Kozlov na modré našel Frolova, proti němu ovšem skvěle vystoupil Petr Gřegořek. S velkým klidem posléze rozehrál na volného Hubáčka.

42:11

Kuljomin nedokázal zpracovat velmi složitou nahrávku vzduchem od Kovalčuka. Píská se zakázané uvolnění, vhazovat se bude po Varlamovově levici.

41:23

Aby to Rusům nebylo líto, tak i jim sudí odpustili nedovolený zákrok. Obránce Aťjušov viditelně přidržel ujíždějícího Jana Marka.

41:03

Rozhodčí jsou dnes velmi benevolentní k ostřejším zákrokům. Další takový předvedl Ondřej Němec na Jevgenije Malkina, který vrhl zlostný pohled směrem k arbitrům.

40:30

Trenér Vjačeslav Bykov pokračuje v rotování sestavy. V jedné útočné formaci nyní hraje Kozlov, Frolov a Ovečkin. Tato trojice spolu přitom ještě nikdy nehrála.

40:10

Třetí dvacetiminutovka je v plném proudu! Češi jsou dvacet minut od ustrážení zlatého hattricku, lze očekávat, že Rusové teď budou do útoku hodně nepříjemní!

40:01

Začala třetí třetina.
Po druhé třetině jsou Češi ještě o krok blíže zisku zlatých medailí! Rusko je sice nadále střelecky aktivnější, avšak skvělý Tomáš Vokoun stále drží čisté konto, zatímco na druhé straně zvýšil vedení Růžičkovy družiny ve 39. minutě kapitán Tomáš Rolinek. Na sborné je znát obrovská nervozita, neporažený celek šampionátu se poprvé v turnaji nachází ve svízelné situaci, na vstřelení minimálně dvou branek mají už jen dvacet minut.

40:00

Druhá třetina skončila.

39:48

Pavel Dacjuk jen tak nahodil za branku Tomáše Vokouna. Český gólman počkal s rozehrávkou, následně našel volného Hubáčka. Ve druhé třetině se již nic nestane.

39:17

Tomáš Rolinek je po vstřelené brance při chuti! Nyní si výborně stáhl puk kolem Kalinina, ovšem nahrávku na Červenku nepustil za záda Aťjušov.

39:00

Probíhá poslední minuta druhé třetiny.

38:30

Byl to Sergej Fjodorov, který inkasoval tvrdý hit od Ovečkina. Situaci ztěžka rozdýchává na střídačce, dokonce mu lékaři musejí ledovat krk.

38:13

38:13 Tomáš ROLINEK - 0:2

38:13

Česko právě vstřelilo branku!
Fantazie, Česko odskakuje do dvoubrankového vedení! Dva ruští hokejisté se v útočném pásmu srazili, načež se puku chopil Karel Rachůnek. Po pravé straně se dostal do pásma, odkud nahodil a puk uklidil bruslí do sítě kapitán TOMÁŠ ROLINEK! Hlavní rozhodčí ještě zkoumal, zda nešlo o úmyslné kopnutí, avšak po krátké konzultaci musel branku uznat jako regulérní! Asistence: Karel Rachůnek.

37:34

Alexander Ovečkin přepadl přes Jágra a ruští hokejisté se okamžitě dožadovali odpískání faulu hrající legendě českého hokeje. Píšťalka však zůstala němá.

37:08

Michal Rozsíval u mantinelu přišel o puk, čehož chtěl Kozlov okamžitě využít k přihrávce na Kovalčuka. Ruský forvard v situaci jeden na jednoho nevyzrál na Rachůnka.

36:47

Pavel Dacjuk má nervy na pochodu, neboť se znovu neprobil do útočného pásma. Na mantinel ho tvrdě, ale čistě přišpendlil Petr Koukal.

36:21

Jevgenij Malkin se v pádu snažil přiťuknout kotouč Dacjukovi, avšak defenzivní povinnosti si na jedničku splnil Gřegořek. Ve spolupráci s Rolinkem ruského kapitána zpacifikovali.

35:55

Jemelin měl velké problémy s dvojicí presujících soupeřů. Nekomplikoval si nějak výrazně situaci, vyhodil přes všechny čáry na zakázané uvolnění.

35:04

Jiří Novotný využil zaváhání obránce, ale nenabral takovou rychlost, aby ujel do úniku, Aťjušov forvarda za záda nepustil, centr jen z dálky prověřil Varlamova.

34:46

Jemelin vypálil od modré a ačkoli měl Vokoun zakrytý výhled, tak dokázal zasáhnout, touš jej totiž trefil do výstroje. Pokračuje kombinace Rusů v útočné třetině.

34:15

Nápor Bykovovy družiny pokračuje. Od modré čáry štiplavě vystřelil Pavel Dacjuk, výborným blokem se prezentoval hrdina semifinálové bitvy se Švédskem Karel Rachůnek.

33:42

Před branku Vokouna se natlačil agilní Ovečkin. Český fantom ovšem zaujmul výborný postoj, černou gumu za svá záda nepustil ani v tomto případě.

33:07

Jakub Voráček si vyměnil kotouč s Rolinkem a vypálil na vzdálenější tyč. Semjon Varlamov se dobře zorientoval a vytáhl výborný zákrok lapačkou.

32:16

Právě Tomáš Mojžíš se pokusil založit rychlý brejk, dobře viděl na levé straně se rozjíždějícího Marka. Tomu bohužel v klíčovou chvíli přeskočil puk přes hokejku, píská se zakázané uvolnění.

32:05

Alexej Těreščenko strávil na lavici hanby kompletní dvě minuty, hokejisté sborné opět mohou začít honbu za kýženým vyrovnáním. Na puku je ale Mojžíš.

31:52

Ruská čtyřka toho viditelně má plné zuby, na ledě je už hodně dlouho. Češi toho však využít nedokázali, Červenka nejprve neprocpal puk na Jágra, následně Blaťák mířil nepřesně.

31:06

Nešlo to kombinačně, tak to Jakub Klepiš vzal za sebe. Mezi nohama prohodil kotouč osobnímu strážci a po přejetí modré čáry vypálil od pravého mantinelu. Varlamov včas vystrčil vyrážečku.

30:19

Vampolovi se nepovedl riskantní pas před dva obránce. Ruský bek si touš stáhl pro sebe a bez problémů poslal puk až k Vokounovi.

30:05

Češi si poprvé zahrají přesilovou hru. Na trestnou lavici putuje Alexej Těreščenko, jenž vysokou holí zasáhl do obličeje Jakuba Klepiše.

29:15

Petr Hubáček se pod tlakem zmohl jen k vyhození za svatyni Varlamova. Odtud rozehrává Aťjušov, který se povedenou kličkou zbavil presujícího Koukala.

29:02

Od modré čáry pálil Jemelin a bude se vhazovat v útočném pásmu, ačkoli to vypadalo, že kotouč tečoval Maxim Afinogenov. Tuhle situaci rozhodčí nezvládli.

28:33

Tomáš Vokoun se dnes jeví nepřekonatelným! Po dobé nahrávce do předbrankového prostoru pálil Ilja Kovalčuk, z bezprostřední blízkosti ale mezírku v postoji českého strážce svatyně nenašel.

28:14

Po levém mantinelu startoval Jakub Klepiš. Autor doposud jediného gólu střetnutí se k puku nedostal, neboť Vampolovu nahrávku na poslední chvíli v pádu zastavil Gončar.

27:42

Je znát, že Rusové mají z Jágra velká respekt. Česká 68 obdržela složitou nahrávku od Vampoly, ani natřikrát ji nedokázala ideálně zpracovat.

27:00

Výbornou práci odvedl Jakub Voráček. Český útočník skvěle odcouval Afinogenova, vysoké nahození na něj mířící posléze bez problémů stáhl pro sebe.

26:36

Vjačeslav Bykov začíná točit útoky. Ve třetí lajně se objevuje Kuljomin, který okamžitě pálil od pravého mantinelu do levého betonu Tomáše Vokouna.

26:07

Od levého mantinelu si nebezpečně na střed vyjel Alexadner Ovečkin. Mířil na vzdálenější tyč, s čímž Vokoun předem počítal, připsal si úspěšný zákrok vyrážečkou.

25:48

Nebude to zakázané uvolnění. Roman Červenka stihl přejet přes středovou čáru, než vyhodil za soupeřovu svatyni. Opět bude rozehrávat Gončar.

25:08

Jakub Klepiš si parádně nabruslil za obranu soupeře, ale při zpracovávání kotouče ztratil potřebnou rychlost. Z pravého kruhu hledal mezírku mezi Varlamovovýmy betony, nenašel.

24:37

Kalinin před Jágrem bez problémů rozehrál na Gončara. Obránce se rychlým pasem snažil do brejku vyslat Těreščenka, jemuž puk přeskočil přes hokejku.

24:10

Po ose Malkin – Afinogenov se puk dostal k Dacjukovi, který udělal zbytečnou kličku před modrou a tím vystavil Malkina do ofsajdu.

23:56

Čechům se vůbec nedaří kombinovat, Rusové skvěle bruslí. Jevgenij Malkin si vylámal zuby na Kvapilovi, ten ale následně neměl komu nahrát a tak jen vyhodil.

23:22

Velmi aktivní je při svém střídání Frolov! Tentokráte se mu povedlo dostat se s touší na holi za branku soupeře, pas na Malkina ovšem zblokoval Rachůnek.

22:45

Frolov se sice proháčkoval přes dvojici protihráčů, ale za brankou se posléze dostal ke kotouči později než pozorný Tomáš Mojžíš. Český bek po mantinelu našel Rozsívala.

22:04

Do obrany se stáhl Jaromír Jágr a byl to právě on, kdo u zadního mantinelu obral o kotouč Kuljomina. Pravé křídlo posléze vyvezlo kotouč alespoň do středního pásma.

21:42

Miroslav Blaťák je na ledě, ani třetí početní převahu nedokázala sborná využít. Pokračuje však v kombinaci v útočné třetině.

21:06

Malkin nahazoval od modré čáry, ale trefil pouze před brankou stojícího Ovečkina. Nedohody Rusů využil k vyhození Ondřej Němec.

20:30

20:30 Koukal samostatný únik v oslabení nepřetavil v gól

20:30

Petr Koukal při vlastním oslabení ujel všem obráncům. Ve finále samostatného úniku zvolil bekhendovou kličku, avšak Varlamov soka dobře vystál a levým betonem zabránil kotouči v cestě do branky!

20:21

Alexander Ovečkin se nerozpakoval s nějakou složitou kombinací a vypálil ihned po přejetí útočné modré. Vokoun schoval puk v lapačce.

20:10

Do prostřední části vstupují Rusové v přesilovce. Ještě ani ne v polovině je trest Miroslava Blaťáka, který byl potrestán za zdržování hry.

20:01

Začala druhá třetina.
Skončila první třetina finále mistrovství světa mezi Ruskem a Českem, po níž mají více důvodu k radosti čeští hokejisté. Jediný regulérní gól vstřelil už po dvaceti sekundách utkání po výborné Jágrově přihrávce Jakub Klepiš. Rusko si po inkasovaném gólu vytvářelo místy až drtivý tlak, avšak Vokoun všechny puky pochytal. Tedy až na ten poslední, kdy se Dajukovi podařilo skórovat, ale nestihl to ve stanovených dvaceti minutách.

20:00

První třetina skončila.

19:59

19:59 Dacjuk skóroval až po rozsvícení zeleného světla oznamující konec první třetiny

19:59

Nestihl! Hlavní rozhodčí po konzultaci s videem rozpažuje, Češi stále vedou! Kapitán se hodně zlobí, avšak nemá proč, skutečně skóroval až po uplynutí vymezeného času.

19:59

Rusové se radují, Pavel Dacjuk si našel odražený puk, zamířil a ležícímu Vokounovi poslal puk pod horní tyčku! Otázkou ale zůstává, zda forvard stihl skórovat před rozsvícením zeleného světla!

19:13

V závěru úvodní dvacetiminutovky přichází třetí přestupek českého národního týmu. Miroslav Blaťák měl v obranném pásmu dost času na rozehrávku, jenže kotouč se mu svezl po čepeli hole a skončil až v ochranné síti.

19:11

Těreščenko se Sjominem jsou dnes velmi nebezpečnou dvojicí. Centr třetí formace hledal spoluhráče na levé straně, pod Vokounovy betony na poslední chvíli srazil kotouč Mojžíš.

19:00

Probíhá poslední minuta první třetiny.

18:10

Krátce po svém návratu na led se Novotný společně s Koukalem ocitli v situaci dva na dva. S nahrávkou prvně jmenovaného Aťjušov počítal, touš srazil do ochranné sítě.

18:01

Jiří Novotný opustil trestnou lavici, Češi bez větších potíží zvládli i druhé oslabení. Rusové měli velké problémy vůbec se dostat k zakončení.

17:34

Bykov se rozhodl vystřídat hvězdnou pětku, na ledě je druhá přesilovková lajna. Dlouho se v pásmu neudržela, po mantinelu vyhodil Petr Čáslava.

17:06

Voráček v obranném pásmu zaváhal a upadl, naštěstí toho Rusové využít nedokázali. Dacjuk nabil Ovečkinovi, obětavým blokem se prezentoval Miroslav Blaťák.

16:05

Příkladně zabojoval Petr Koukal. Sice nezvládl buly, ale poté překvapil Dacjuka, jenž nepočítal s nájezdem forvarda. Český útočník mu vypíchl puk.

16:01

Zbytečný faul posílá Růžičkovu družinu znovu do čtyř! Jiří Novotný zůstal v útočném pásmu zaklesnutý do jednoho z protihráčů, který pak upadl. Jasné dvě minuty.

15:55

Roman Červenka viděl před brankou dobře postaveného Novotného, jehož se snažil trefit. To se mu jen těsně nepodařilo, český centr přiložil hokejku k ledu příliš pozdě.

15:22

Jiří Novotný zvládl buly v útočném pásmu. Blaťák na nic nečekal a pálil, Varlamov znovu musel vytáhnout vyrážečku, jíž černou gumu odpálil do rohu kluziště.

14:56

Za obranu českých hokejistů najížděl Sjomin, ale k puku se nedostal, vysoké nahození na poslední chvíli zachytil v rukavici Karel Rachůnek.

14:32

Jaromír Jágr bez problémů přebruslil Jemelina, avšak do přehuštěného prostoru se neodvážil vypálit. Tak si ještě popojel na střed a až poté vypálil, nepřesně.

13:57

S koncem Čáslavova trestu vystřelil od levého mantinelu Jakub Klepiš. Mířil na přední tyč, branku ovšem netrefil, Varlamov jen kontroloval směr touše.

13:23

Miroslav Blaťák se dostal k puku a pokračoval do přečíslení dvou proti jednomu. Snažil se nahrát Červenkovi, jenže padající obránce pas srazil. Touš se opět odrazil k českému obránce, který namířil střelu těsně nad břevno!

12:51

Skvělá práce Tomáše Vokouna! Ten si smlsnul na střele Gončara, navíc ještě stihl rozehrát na Hubáčka, jenž podruhé osvobodil české mužstvo.

12:24

Rusům se ale přesilovky na šampionátu moc nedaří. Po sérii přihrávek pálil Alexander Ovečkin nepřesně, následně přes všechny čáry vyhodil Lukáš Kašpar.

11:57

Nepříjemnost pro české mužstvo. Afinogenov nabral rychlost a při snaze o vniknutí mezi obránce byl podražen Petrem Čáslavou. Rusko si zahraje první přesilovou hru!

11:33

Maxim Afinogenov se snažil protlačit puk přes Němce, avšak český bek nenechal soupeři jediný centimetr místa, kudy by puk mohl procpat. Výborná práce obránce Energie.

11:01

Češi také umí zahrozit, ne že ne! Po buly pálil z mezikruží Jakub Klepiš. Druhý gól zatím nezapsal, Semjon Varlamov dobře viděl a včas vystrčil svoji vyrážečku.

10:23

Znovu výborný presink. Petr Vampola vyzrál na Dacjuka. U pravého mantinelu našel Jaromíra Jágra, jehož ránu zblokoval Gončar, Varlamov měl poté snadnou práci.

10:01

Petr Koukal odvedl svou práci na jedničku. Tak dlouho dotíral na Malkina, až jej o touš připravil. Následně neměl síly a tak kotouč poslal jen za branku soupeře.

09:45

Pouze za cenu vysokého vyhození Miroslav Blaťák osvobodil český tým. Sborná hraje velmi rychlý hokej, čeští hokejisté mají zatím velké problémy jim stíhat.

09:10

Svěřenci kouče Bykova mají neuvěřitelný tlak, Češi se drží zuby nehty! Zdálo se, že Aťjušov už bude pálit, nakonec se však ještě rozhodl pro pas, který srazil na ruskou střídačku Novotný.

08:36

Jemelin viděl na levé straně volného Těreščenka. Toho ale spatřil i Jakub Voráček, jenž položenou holí zastavil pas na forvarda. Posléze malou domů přihrál Vokounovi, ten přerušil hru.

08:05

Jan Marek využil nabrané rychlosti. Jako nůž máslem prosvištěl kolem Gončara a střelou příklepem vystrašil ruský celek, kotouč proletěl kousek nad břevnem.

07:52

Gólman Varlamov hodně podcenil situaci. Vydal se za branku, aby pomohl s rozehrávkou, jenže puk jel příliš pomalu, tak si úmysl v poslední chvíli rozmyslel. V útočném pásmu tak kombinuje Vampola.

07:16

Alexander Ovečkin vyzval k souboji jeden na jednoho Ondřeje Němce. Nakonec se rozhodl pro svižnou ránu přes něj, obránce Karlových Varů ovšem srazil nohy k sobě a touš k Vokounovi nepustil.

06:40

Od modré čáry nahazoval Petr Čáslava. Nikdo z hráčů stojících v předbrankovém prostoru kotouč tečovat nedokázal, gólman měl snadnou práci.

06:11

V pozoru však musí být i Varlamov! Marek Kvapil v situaci dva na jednoho udělal osobnímu strážci kličku do forhendu, střelou ze zápěstí mířil do pravého horního rohu, Varlamov zasáhl lapačkou.

05:22

Okamžitě po buly nebezpečně vypálil Aťjušov. Tomáš Vokoun si ale zatím se zvyšujícím tlakem sborné ví rady, tentokráte černou gumu schoval v lapačce.

05:03

Útočník newyorských Rangers Michal Rozsíval si vedl v defenzivní práci výborně. Za vlastní brankou udržel na zádech Kuljomina a ještě stihl rozehrát na Blaťáka.

04:31

Elitní ruská lajna rychle rozehrála akci na druhou stranu. Kapitán Pavel Dacjuk to vzal na sebe, z mezikruží vypálil pouze do Vokounovy výstroje.

04:00

Jan Marek se ve spolupráci s Rolinkem dostal do útočného pásma. U pravého mantinelu viděl najíždějícího Voráčka, avšak pas zblokoval Malkin.

03:37

03:37 Fjodorov trefil tyčku

03:37

Další obrovská šance Ruska! Obránce Kornějev stříleným pasem našel hůl Fjodorova. Gólman už byl překonaný, zachránila ho jeho pravá tyč!

03:09

03:09 Afinogenov si na Vokouna nepřišel

03:09

Česká obrana propadla a sborná se rázem ocitla v přečíslení dvou na jednoho! Kuljomin prostrčil puk k Afinogenovovi, který šel do bekhendu, avšak Vokoun se položil a skvěle zasáhl!

02:30

Jiří Novotný si vyměnil kotouč s Červenkou a vypálil z první. Semjon Varlamov tentokráte mohl zůstat v klidu, situaci za něj vyřešil blokující Nikulin.

02:13

Kozlov se už dostal do útočné třetiny. Od pravého mantinelu nahodil ve snaze využít clony dvou hráčů před Vokounem. Český fantom si ale našel místečko, odkud viděl na puk a levým ramenem touš vyrazil.

01:43

Ilja Nikulin mohl rozehrát rychlý brejk, jenže neměl komu nahrát. Tak se vydal za vlastní svatyni, kde čeká na vystřídání formací.

01:06

S rychlou odpovědí mohl přijít Jevgenij Malkin. Rus se krásně proháčkoval přes tři hráče, poté ovšem nevyzrál na Tomáše Vokouna.

00:20

00:20 Jakub KLEPIŠ - 0:1

00:20

Česko právě vstřelilo branku!
To je start z říše snů! Vampola za brankou vybojoval kotouč na Jágra, jehož jako by se Rusové báli, sjeli se k němu totiž ve třech. Český forvard nezazmatkoval, přihrál volnému JAKUBOVI KLEPIŠOVI a ten bez problémů trefil odkrytou bránu! Asistence: Jaromír Jágr.

00:10

Strážci zlatého hattricku jdou do boje! Na finálové utkání oblékli bílé dresy, Rusko hraje v červeném. Úvodní buly vyhrál Petr Vampola.

00:01

Utkání právě začalo.
Úvodní sestavy:

Rusko: Varlamov – Kornějev, Grebeškov, Gončar, Kalinin, I. Nikulin, Jemelin, Aťjušov, Kulikov – Sjomin, S. Fjodorov (A), Ovečkin (A) – Kovalčuk (C), Malkin, Dacjuk – Kozlov, Těreščenko, Frolov – Afinogenov, Anisimov, Kuljomin.

Česko: Vokoun – Rozsíval, Mojžíš, Němec, Čáslava (A), Blaťák, K. Rachůnek, Gřegořek – Jágr (A), Vampola, Klepiš – Voráček, Marek, Rolinek (C) – Kašpar, Červenka, Novotný – Kvapil, Koukal, Hubáček – M. Růžička.

Rozhodčí: Baluška (SVK), Levonen (FIN) – Brown (USA), Wehrli (SUI).
Nominace České republiky:

Brankáři:
Tomáš Vokoun – Florida Panthers
Ondřej Pavelec – Atlanta Thrashers
Jakub Štěpánek – HC Vítkovice Steel

Obránci
Michal Rozsíval – New York Rangers
Karel Rachůnek – HC Dynamo Moskva
Filip Novák – HC MVD Balašicha
Michal Barinka – HC Vítkovice Steel
Petr Gřegořek – HC České Budějovice
Petr Čáslava – Timrå IK
Miroslav Blaťák – Salavat Julajev Ufa
Tomáš Mojžíš – MODO Hockey
Ondřej Němec – HC Energie Karlovy Vary

Útočníci:
Roman Červenka – HC Slavia Praha
Petr Hubáček – HC Kometa Brno
Jiří Novotný – Atlant Mytišči
Petr Vampola – HC Plzeň 1929
Jan Marek – Metallurg Magnitogorsk
Jakub Klepiš – Avangard Omsk
Lukáš Kašpar – Kärpät Oulu
Petr Koukal – HC Eaton Pardubice
Tomáš Rolinek – Metallurg Magnitogorsk
Jaromír Jágr – Avangard Omsk
Marek Kvapil – HC Vítkovice Steel
Jakub Voráček – Columbus Blue Jackets
Martin Růžička – HC Oceláři Třinec
Cesta Česka turnajem:

Češi šli do německého šampionátu s cílem zlepšit počínání z předešlého roku, ve Švýcarsku v roce 2009 vypadli ve čtvrtfinále po prohře 1:3 se Švédskem.

Shodou okolností dostali svěřenci kouče Růžičky hokejisty Tre Kronor do své skupiny C. Nejprve se ale Češi utkali proti Francii a Norsku. S výběrem ze "země galského kohouta" si poradili hladce 6:2, avšak proti Seveřanům úplně vyhořeli, senzačně prohráli 2:3, dvě branky Jaromíra Jágra na body nestačily. Svou reputaci si ale Česko napravilo právě proti Švédsku, které po velké bitvě udolalo 2:1 a díky skóre nakonec postoupilo z druhého místa. Osmifinálová skupina přinesla druhou nečekanou porážku. Rok od roku se zlepšující Švýcaři využili výhody domácího prostředí a Čechy porazili 3:2. Další dvě střetnutí Růžičkova družina vyhrála, když po výhře 3:1 nad Lotyšskem následně v souboji o třetí místo ve skupině porazila 3:2 Kanadu.

Ve čtvrtfinále na Čechy čekal výběr Suomi. Finové se dostali do vedení už v první minutě, avšak Klepiš gólem v úvodu třetí třetiny poslal zápas až do samostatných nájezdů. V nich se prosadili Lukáš Kašpar a Jan Marek, po neúspěšném pokusu Kontioly mohly začít oslavy z postupu mezi nejlepší čtyři. Semifinálové bitva proti Švédsku se dlouho nevyvíjela pro české národní mužstvo vůbec dobře. Avšak právě tento zápas se vryl do paměti mnoha hokejových fanoušků, neboť Karel Rachůnek osm sekund před koncem základní hrací doby vyrovnal na 2:2 a Lukáš Kašpar s Janem Markem posléze zopakovaly svá kouzla v dovednostních soutěžích i v semifinále.

Finálový úkol byl jasný. Porazit Rusko a zabránit jim v tom, co se Čechům povedlo na přelomu tisíciletí, tedy v dosažení zlatého hattricku.
Cesta Ruska turnajem:

Rusko dostalo do skupiny A Slovensko, Bělorusko a Kazachstán. Svěřencům kouče Bykova se jako první postavili do cesty naši východní sousedé, avšak překvapení se nekonalo, Slovensko padlo 1:3. O dva dny později čekal na sbornou Kazachstán. I v tomto případě papírové předpoklady neselhaly, Rusko utkání ovládlo 4:1. Skupinu uzavřeli Rusové vítězstvím 3:1 nad Běloruskem. V osmifinálové skupině Rusko ukazovalo, že to s útokem na zlatý hattrick myslí opravdu vážně, výhry 3:2 nad Německem, 6:1 nad Dánskem a 5:0 nad Finskem hovořily za vše.

V očekávaném čtvrtfinálovém klání se mužstvo trenéra Bykova postavilo proti Kanadě. Rusko rozhodlo o postupu v prvních dvou třetinách, konečný výsledek měl podobu 5:2. Mezi nejlepšími čtyřmi se sborná střetla s Německem. Domácí výběr nadělal jasnému favoritovi velké problémy už v osmifinálové skupině a ne jinak tomu bylo i v semifinále, v němž rozhodla o vítězství Ruska 2:1 až branka pavla Dacjuka z 59. minuty.
Krásný den všem fanynkám a fanouškům sportu obecně. V nelehké době se moc sportovních událostí nekoná, tak si pojďme připomenout ty největší milníky v naší historii. V rámci vzpomínání se dnes přeneseme do roku 2010, kdy český hokejový národní tým ve finále mistrovství světa zdolal silný výběr ruské sborné.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 10:00.

Rusko – Česko

1:2

konec (0:1, 0:1, 1:0)

Zpět na online

Branky a nahrávky: 60. Dacjuk (Kovalčuk, Gončar) – 1. Klepiš (Jágr), 39. Rolinek (Rachůnek)

Rusko: Varlamov – Kornějev, Grebeškov, Gončar, Kalinin, I. Nikulin, Jemelin, Aťjušov, Kulikov – Sjomin, S. Fjodorov (A), Ovečkin (A) – Kovalčuk (C), Malkin, Dacjuk – Kozlov, Těreščenko, Frolov – Afinogenov, Anisimov, Kuljomin.

Česko: Vokoun – Rozsíval, Mojžíš, Němec, Čáslava (A), Blaťák, K. Rachůnek, Gřegořek – Jágr (A), Vampola, Klepiš – Voráček, Marek, Rolinek (C) – Kašpar, Červenka, Novotný – Kvapil, Koukal, Hubáček – M. Růžička.

Rozhodčí: Baluška (SVK), Levonen (FIN) – Brown (USA), Wehrli (SUI)

Diváci: 19 132

Průběh zápasu
1. třetina
00:20 CZE 0:1 Klepiš (Jágr)
11:57 CZE 2 Čáslava, podrážení
16:01 CZE 2 Novotný, držení
19:13 CZE 2 Blaťák, zdržování hry / vystřelení nebo vyhození puku mimo
Po 1. třetině
2. třetina
30:05 RUS 2 Těreščenko, vysoká hůl
38:13 CZE 0:2 Rolinek (Rachůnek)
Po 2. třetině
3. třetina
49:50 RUS 5+20 OK Jemelin, pozdní dohrání+nesportovní chování
54:46 RUS 2 Kozlov, hákování
57:24 CZE 2 Rozsíval, sekání
58:00 CZE 2 Rolinek, podrážení
58:27 RUS 2 Malkin, hrubost
59:24 RUS 1:2 Dacjuk (Kovalčuk, Gončar)
Konec