Menu

Hokej

Mistrovství světa 1996

Česko – Kanada

4:2

konec (1:1, 1:1, 2:0)

16.03.2020, 10:00 • Finále • Tomáš Kubečka

Z mé strany je to pro dnešek vše! Děkuji Vám za pozornost a těším se u sledování dalších přenosů. Pěkný den! (12:23:50)

Radost českých hráčů ze zlatých medailí

All Stars tým turnaje

Roman Turek (CZE)
Michal Sýkora (CZE)
Alexej Žitnik (RUS)
Otakar Vejvoda (CZE)
Robert Reichel (CZE)
Paul Kariya (CAN)
Český výběr přebírá také trofej fair-play pro nejslušnější mužstvo turnaje!

Čeští hokejisté si nyní přebírají zlaté medaile, na které čekali jedenáct let!
O svém triumfu rozhodla česká reprezentace až v samotném závěru třetí třetiny! Kanada přitom ve třetí části byla opticky lepším týmem a několikrát si vytvořila tlak. Skvělá obrana českého celku v čele s fantastickým Romanem Turkem odolala a v poslední minutě přidala třešničku na dortu! Martin Procházka totiž devatenáct sekund před koncem poslal český celek do vedení. Kanada sice zkusila hru bez brankáře, ale Jiří Kučera podtrhl český triumf!
Je dobojováno! Česko poráží Kanadu 4:2 a vítězí na Mistrovství světa 1996! Češi ztratili na turnaji jediný bod za remízu s Norskem v základní skupině. Poté ale parta pod vedením Luďka Bukače předvedla neskutečné výkony během play-off, ve kterém přejela Německo, USA a ve finálovém duelu také Kanadu.

Konec zápasu.

59:54

59:54 Jiří KUČERA - 4:2

59:54

Česko právě vstřelilo branku!
Je hotovo! Češi ovládnou světový šampionát! Kanaďané se rozhodli pro hru bez brankáře a to se jim vymstilo! JIŘÍ KUČERA tuto situaci využil a dopravil kotouč do sítě! Asistence: Robert Reichel.

59:41

Kanada si bere oddechový čas!

59:41

59:41 Martin PROCHÁZKA - 3:2

59:41

Česko právě vstřelilo branku!
Neskutečné! Česká reprezentace se dvacet sekund před koncem základní hrací doby dostává do vedení a přibližuje se k titulu! Pavel Patera zachoval klid v útočném pásmu, našel MARTINA PROCHÁZKU, který si ještě vylepšil pozici a svižnou střelou propálil Josepha! Asistence: Pavel Patera.

59:00

Do konce základní hrací doby zbývá poslední minuta. Radek Bonk projel po levém křídle do útočného pásma, ale prudkou přihrávkou nenašel hůl Davida Výborného.

58:10

Finálové utkání sleduje ve Vídni 9500 diváků!

58:10

Kanaďané si znovu nerozuměli při rozehrávce a puk končí na dalším zakázaném uvolnění. Česká reprezentace podle všeho přestála kanadský tlak.

57:34

Reichel spěchal za odraženým pukem do středního pásma, ale kanadský obránce měl ke kotouči o dva kroky blíže a uklidnil situaci.

57:02

Rychlonohý Kariya přebruslil svého strážce a hnal se do zajímavé možnosti. Kanadská hvězda nakonec upadla a posunula branku.

56:24

Javorové listy také nedokázaly rozehrát přesně. Prudká pobídka končí na zakázaném uvolnění. Hra se po delší době přestěhuje před Josephovu klec.

56:02

Neckář se prudkou brzdou v rohu obranného pásma zbavil dotírajícího soupeře. Obránce českého celku následnou přihrávkou odevzdal puk Kanaďanům.

55:12

Ferraro získal puk v rohu útočného pásma, ale Kanaďané nedokázali rozehrát. Rozhodčí nakonec nařídil vhazování před Romanem Turkem.

54:32

Robert Reichel vyvezl puk do středního pásma a nahodil jej do pásma útočného. Oba týmy mezitím stačily vystřídat. Jdeme do nesmírně dramatické koncovky základní hrací doby.

54:07

Thomas zůstal zcela nehlídaný na pravém kruhu, kam dostal zajímavou pobídku, jenže z dobré pozice netrefil puk zrovna čistě.

53:51

Kysela svedl souboj za brankou Kanady, kde jej zalehl obránce v červeném dresu. Kotouč se po velkém boji zjevil na síťce. Vhazuje se ve středním pásmu.

53:02

Kanada si z tlaku českého celku pomohla jen za cenu vyhození kotouče přes všechny čáry na zakázané uvolnění. Vhazuje se před Josephem.

52:41

Radek Bonk měl skvělou rychlost, prosmýkl se do útočného pásma, jenže z dobré pozice nezakončil mezi tři tyče.

52:02

Kariya zkusil prověřit pozornost Romana Turka zakončením z pravé strany útočného pásma. Český brankář ale nemusel vůbec zasahovat.

51:26

Aktivní Robert Lang projel do rohu útočného pásma, nicméně jeden ze soupeřů jej ostrým hitem přitlačil k mantinelu.

51:05

Sýkora vybojoval puk v obranném pásmu a vyhodil jej obloučkem do středního pásma. Unavená formace české reprezentace stačila vystřídat.

50:12

František Kaberle schytal zásah hokejkou do obličeje, ale rozhodčí nebude vylučovat ani v tomto případě. Kanaďané opět přitvrzují.

50:00

Joseph chyboval při rozehrávce, když podklouzl a málem daroval obrovskou šanci Paterovi. Obránce Wesley zachránil situaci z pohledu Kanady.

49:25

Radek Bělohlav se tlačil do útočného pásma, nicméně zadáci Kanady mu nedali moc prostoru a vystavili jej do postavení mimo hru. Vhazuje se ve středním pásmu.

49:05

Česko hraje v plném počtu.

48:20

Lang neustál souboj na levé straně útočného pásma a ještě musel dávat pozor, aby nepodrazil rozjetého soupeře. Podle rozhodčích bylo v tomto případě vše v souladu s pravidly.

47:24

Robert Reichel se dostal do útočného pásma, kde si puk přehodil na forhend, ale jeho následné zakončení prolétlo kolem horního růžku.

47:05

Počet hráčů na ledě se vyrovná! Martin Procházka si odsedí dvě minuty za hákování.

46:51

Nyní už se bude vylučovat! Matsos dostává dvě minuty za hákování.

46:13

Reichel vypálil hodně tvrdě z levé strany útočného pásma, ale brankář Kanady vytáhl dobrý zákrok a schoval puk mezi betony.

45:41

Viktor Ujčík byl tvrdě atakován v souboji na modré čáře, kde jej soupeř přitiskl k mantinelu. Český útočník hodně ošklivě upadl, ale sudí vylučovat nebude.

45:12

Jiří Kučera se nádherně prosmýkl do útočného pásma a z nenápadné akce se zjevil v nebezpečném prostoru. Jeho pokus bekhendem však Josepha nevyvedl z míry.

44:36

Radek Bělohlav získal odražený puk za vlastní brankou, předal puk Bonkovi, který mu chtěl kotouč vrátit zpátky, ale přihrávka neprošla přes obránce.

44:10

Kanada se nahozením ze středního pásma usadila v útočném pásmu, jenže nikdo v červeném dresu se následně nedostal ke střele.

43:28

Radek Bonk se parádním sólem prokličkoval do útočného pásma, kde si puk přehodil na forhend, ale jeho následný pokus nemířil mezi tři tyče.

43:10

Kučera odehrál puk ven z obranného pásma odrazem o mantinel. Ani jeden z týmů nechce udělat ve třetí třetině chybu.

42:42

Ujčík se dral do útočného pásma, nicméně kanadský obránce mu tentokrát nedal prostor pro kličku a připravil jej o možnost zakončit.

42:15

Sydor vymyslel prudkou přihrávku na útočnou modrou čáru, nicméně ani jeho pobídka nenalezla adresáta. V úvodu třetí třetiny kralují na ledě obě defenzivy.

41:42

Kaberle projel do útočného pásma, poslal bekhendovou přihrávku na Výborného, jenže ten v těžké pozici nedokázal přihrát.

41:15

Patera našel přihrávkou zpoza branky rozjetého Martina Procházku, který mohl zakončovat, jenže si nepotykal se zpracováním. Kladenský útok je dnes hodně nebezpečný.

40:29

Turek vyjel za branku a zastavil prudké nahození po mantinelu. Český brankář následně našel Langa, který mohl rozjet další útok české reprezentace.

40:10

Michal Sýkora zachytil v úvodu třetí třetiny kotouč a dostal se do zakončení. Jeho ránu však srazil obránce v červeném dresu do ochranné sítě.

40:01

Začala třetí třetina.
Druhá třetina končí! Také ve druhé části dnešního souboje jsme viděli dvě branky! Český tým vlétl do prostřední periody hodně aktivně a Robert Lang poslal český tým do vedení! Také Kanada má ale dvoubrankového střelce. Střelou od modré čáry vyrovnal Steve Thomas! V závěru třetiny podržel český výběr fantastický Roman Turek! Český brankář zastavil Greenovu ránu po přečíslení i samostatný únik Paula Kariyi. Po čtyřiceti minutách tak platí stav 2:2.

40:00

Druhá třetina skončila.

39:45

Roman Turek se musel zapojit do rozehrávky. Brankář českého celku našel Vejvodu, ale ten už se nestačil dostat do útočného pásma.

38:59

38:59 Paul Kariya v úniku

38:59

Kanadská hvězda Paul Kariya se dostal do samostatného úniku, ale i s jeho šancí si Roman Turek dokázal poradit! Český brankář udržel šance české reprezentace nad vodou.

37:29

Kanada prováhala obrovskou šanci! Po přečíslení dostal přihrávku do střelecké pozice Green, ale pohotovým zakončením trefil Turka do masky!

37:05

Kysela získal puk v rohu útočného pásma, zadovkou oslovil Roberta Langa, ale jeho pokus prosvištěl kolem levé tyčky.

36:29

Ujčík našel prudkou přihrávkou rozjetého Kučeru, který se zbavil soupeře, ale na modré čáře jej další obránce v červeném dresu odstavil od kotouče.

36:05

Bonk dostal přesnou přihrávku na modrou čáru, jenže jeho snaha o zakončení skončila na noze prvního obránce.

35:19

Vejvoda zkusil střelecké štěstí z hodně těžké pozice. Joseph se raději rozhodl přerušit hru. Vhazovat se bude po jeho levé ruce.

35:03

Patera nahodil puk od modré čáry za branku soupeře, nicméně ve třetině kralovali Kanaďané, kteří tam byli ve čtyřech proti jedinému soupeři.

34:28

Robert Lang je díky skvělému výkonu pořádně při chuti. Autor dvou branek objel klec Kanady, ale přihrávkou na modrou čáru vyhnal spoluhráče do středního pásma.

34:10

Kanaďané si pomohli jednoduchým nahozením, které bylo na hraně zakázaného uvolnění. Čároví rozhodčí se ale neshodli a nechali pokračovat ve hře.

33:26

Perreault vyslal od modré čáry prudkou střelu příklepem, nicméně jeho zakončení bylo hodně nepřesné a skončilo daleko od branky.

33:02

Neckář vypálil od modré čářy. Kanadský brankář Joseph jeho dělovku od modré čáry dobře viděl a připsal si jistý zákrok betonem.

32:29

Vejvoda chtěl odehrát puk ven z obranného pásma, jenže trefil hokejku připraveného soupeře. Kanada po vstřelení druhé branky dokázala srovnat obraz hry.

32:02

Green se prosmýkl kolem Kadlece do útočného pásma, nicméně čárový rozhodčí odpískal postavení mimo hru. Vhazovat se bude ve středním pásmu.

31:29

Mayer vlétl do útočného pásma, jenže jeho akci nepodpořil nikdo v červeném dresu. Česká obrana bez problémů získala puk pro sebe.

31:03

Roman Turek se dokonce zapojil do rozehrávky a přihrál do brejku Viktoru Ujčíkovi. Druhý jmenovaný se tlačil do šance, ale obrana Kanady rychle zasáhla.

30:41

Ujčík vlétl do útočného pásma, ale okamžitě k němu přistoupil obránce v červeném dresu, který mu nedal dostatek prostoru pro zakončení.

30:10

Neckář zahrál soupeři v rohu obranného pásma do těla a odehrál puk přes modrou čáru do středního pásma.

29:40

29:40 Steve THOMAS - 2:2

29:40

Kanada právě vstřelila branku!
Je znovu vyrovnáno! Kanada dokázala rychle odpovědět na českou branku! STEVE THOMAS nabral rychlost ve středním pásmu a dělovkou od modré čáry napálil puk kolem nohy českého obránce do horního rohu!

29:10

Patera předvedl vynikající defenzivní práci, když se vrhl pod nohy jednomu ze soupeřů a zamezil mu v zakončení.

28:29

Radek Bonk pálil od modré čáry, nicméně jeho dělovku Joseph dobře viděl a připsal si snadný zákrok. Češi ve druhé části převzali iniciativu.

28:03

Viktor Ujčík se tradičně protáhl po pravém křídle za modrou čáru. Český útočník bekhendem poslal pobídku mezi kruhy, kam se nedostal nikdo v bílém.

27:26

Friesen zachytil rozehrávku českého celku, ale rychle přišel o puk. Do útoku mohl postupovat Radek Bonk, ale při zpracování mu puk přeskočil přes čepel.

27:02

Aktivní Martin Procházka se otočil kolem kanadské branky a snažil se zakončit kolem betonu brankáře. Připravený Joseph si pokryl mezírku u tyčky.

26:02

Německý rozhodčí ještě chvíli zkoumal, zda Lang napálil puk do sítě nebo do břevna! Nakonec ale ukazuje, že gól platí a česká reprezentace vede 2:1!

26:02

26:02 Robert LANG - 2:1

26:02

Česko právě vstřelilo branku!
Česko se dostává do vedení a otáčí vývoj dnešního finále! Po tvrdém souboji v útočném pásmu se puk odrazil k Reichelovi, který našel ROBERTA LANGA a český útočník trefil parádní střelou vedení českého celku! Asistence: Robert Reichel.

25:48

Kariya se dostal do útočného pásma a ve velké rychlosti vystřelil zápěstím. Jeho pokus ale vyrazil Roman Turek připravenou vyrážečkou.

25:27

Na opačnou stranu pelášil s kotoučem na hokejce McAmmond, který poslal prudkou pobídku před branku. Důrazný Friesen se ke kotouči nedostal.

25:10

Kadlec získal puk na levé straně hrací plochy a procedil jej do útočného pásma. Jeho pobídka skončila u obránce v červeném dresu.

24:27

Bělohlav si na modré čáře skvěle obhodil obránce, jenže ten jej trefil čistým hitem a poslal českého útočníka k ledu. Vylučovat se nebude.

24:10

Radek Bonk protečoval kotouč ven z obranného pásma. K volnému puku se následně dostal Bělohlav, ale jeho akce skončila na prvním obránci.

23:28

Matsos si našel prostor v útočném pásmu a pohotově zakončil příklepem. Roman Turek měl naprosto čistý výhled a schoval puk do lapačky.

23:05

František Kaberle si znovu splnil své defenzivní povinnosti a nedovolil kanadskému hráči dorážet před českou klecí.

22:36

Kariya je ve druhé části na ledě opravdu často. Největší hvězda kanadského výběru střelou od modré čáry rozezvučela zadní mantinel.

22:07

Aktivní Viktor Ujčík projel po pravém křídle do útočného pásma, prudkou brzdou se zbavil obránce, ale jeho zakončení zápěstím minulo branku.

21:28

Kanada mohla udeřit také v úvodu druhé třetiny! Paul Kariya vyplaval před českou branku, kam dostal skvělou přihrávku, ale pohotovým zakončením si na Turka nepřišel!

21:05

Otakar Vejvoda získal odražený puk za kanadskou brankou, přihrál na modrou čáru Kaberlemu, jenže jeho pokus prolétl vedle branky.

20:26

Kariya se dral po pravém křídle do útočného pásma, nicméně ani největší hvězda Kanady nedostala moc prostoru pro zakončení. Česká obrana pokračuje ve skvělém výkonu.

20:10

Češi uspěli na úvodním vhazování druhé třetiny a narušili doménu kanadského celku. Rozehrávka českého celku v úvodu druhé části poněkud drhla.

20:01

Začala druhá třetina.
Hráči už nastupují zpět na ledovou plochu. Za malou chvíli začne druhá třetina.
První třetina finálového duelu je u konce! Úvodní dvacetiminutovka přinesla zajímavý hokej. Kanada vlétla do utkání o něco aktivněji a dočkala se odměny. Po pěti minutách otevřel skóre Steve Thomas! Vedení však zámořskému celku moc dlouho nevydrželo. Na konci osmé minuty totiž srovnal krásným blafákem Robert Lang! Český tým mohl poslat do vedení Viktor Ujčík, jenže ve velké šanci před brankou ideálně netrefil puk. V závěru třetiny hrála česká reprezentace dvě přesilovky. V oslabení se do obrovské šance dostal MacAmmond, ale výborný Turek udržel nerozhodný stav. Do kabin se proto jde za stavu 1:1.

20:00

První třetina skončila.

19:43

Kanada hraje v plném počtu.

19:14

Kučera zavezl puk do útočného pásma, kde našel Ujčíka. Po nahození před brankou dotíral opět Kučera, nicméně kanadská obrana horkou chvíli ustála.

18:24

Kadlec sice bojoval o puk u mantinelu, ale Kanaďané ukázali svůj důraz a vyhodili puk ven z obranného pásma.

18:02

Kaberle nahazoval puk od modré čáry před kanadskou branku, nicméně jeho projektil zápěstím skončil na betonu brankáře. Češi stále drží třetinu.

17:43

Další přesilová hra pro český celek. Friesen vyfasoval dvě minuty za sekání.

17:31

17:31 Bonkův důraz před brankou

17:31

Radek Bonk znovu předvedl svou sílu v soubojích před brankou. Dvacetiletý útočník dotíral před Josephem, ale bekhendem puk za jeho záda nedostal!

17:10

Kanaďané chtěli překvapit českou obranu rychlým průnikem po pravém křídle. Michal Sýkora se však v obranném pásmu dostal k volnému puku a rozehrál.

16:43

Kanada hraje v plném počtu.

16:12

Obrovská chyba v rozehrávce málem stála český tým druhou branku! MacAmmond se jako blesk z čistého nebe dostal před Turka, ale bekhendový blafák se mu nevydařil.

15:23

Patera našel přesnou přihrávku Kadlece, který pohotově zakončil příklepem, ale jeho dělovku dokázal kanadský brankář vykopnout betonem.

15:08

Patera se dral do útočného pásma, jenže opět musel svádět souboj s hodně důrazným obráncem. Rozhodčí nyní nepíská faul. Naopak šlo o postavení mimo hru.

14:43

Bude se poprvé v utkání vylučovat! Green dohrál Sýkoru a dostává dvě minuty za faul loktem.

14:10

Reichel se pobil o kotouč v rohu útočného pásma. Do střetu se připletl také čárový rozhodčí. Češi přesto dostali puk před branku, ale Lang už měl těžkou pozici.

13:24

Kadlec opět zvládl bruslařský souboj a dostal se jako první k nahozenému kotouči. Hokejisté české reprezentace nepouštějí Kanadu do velkého tlaku.

13:06

Friesen ukázal svou šikovnost a prodral se do útočného pásma. Jeho pobídka zadovkou ale skončila na hokejce připraveného Kadlece.

12:58

Další kanadskou akci zastavuje postavení mimo hru! McAmmond byl příliš netrpělivý a projel přes modrou čáru ještě před kotoučem. Vhazuje se ve středním pásmu.

12:26

Patera našel vynikající přihrávkou před branku Viktora Ujčíka, který byl sám před brankou, jenže puk se mu svezl po čepeli a český hráč zcela minul branku!

11:29

Lang se dral do útočného pásma středem ledové plochy, ale Richardson jej poslal k zemi důrazným hitem. Kanaďané zatím hrají svůj typický hokej na hranici pravidel.

11:05

Turek vyjel ze své branky, počkal si na nahození Kanady a vypomohl svým spoluhráčům s rozehrávkou. Ani jeden z týmů se nyní není schopen dostat do útočného pásma.

10:37

David Výborný obešel obránce v útočném pásmu, poslal krásnou přihrávku na Bělohlava, ale tomu na poslední chvíli přizvedl soupeř hokejku a zamezil mu v zakončení.

10:12

Ferraro nabral rychlost ve středním pásmu, dostal se do útočného pásma, nicméně jeho dělovka příklepem nebyla pro Romana Turka nebezpečná.

09:28

Viktor Ujčík už byl na ledě příliš dlouhou dobu, pouze nahodil puk na zadní mantinel a odjel na střídačku. Kanada má obrovské problémy s rozehrávkou.

09:05

Ujčík našel prudkou přihrávkou Meluzína, který se snažil prosmýknout přes modrou čáru, ale důrazný obránce mu zatarasil cestu do třetiny.

08:41

Po delší době musel jít do akce také Roman Turek. Český brankář se po náročném úvodu dostal do pohody a předvedl sebejistý zákrok.

08:02

Češi mohli jít dokonce do vedení! Do další obrovské šance se prosmýkl Martin Procházka, ale kanadský brankář tentokrát podržel svůj výběr vynikajícím zákrokem!

07:49

07:49 Robert LANG - 1:1

07:49

Česko právě vstřelilo branku!
Je vyrovnáno! Kanadě vedení moc dlouho nevydrželo! Kadlec odvedl fantastickou práci ve středním pásmu, parádní přihrávkou rozjel ROBERTA LANGA, kterého sice atakoval obránce, ale Lang předvedl skvělý bekhendový blafák a uklidil puk pod břevno! Asistence: Drahomír Kadlec.

07:10

Reichelova formace skvěle napadala rozehrávku Kanady. Javorové listy si pod tlakem pomohly nahozením do útočného pásma a darovali puk českému týmu.

06:50

Raděk Bělohlav zavezl kotouč do útočného pásma, kde po kombinaci s Davidem Výborným objel branku Kanady, ale z bekhendu už netrefil klec.

06:12

Kanada po vstřelení úvodní branky ještě navýšila svůj tlak do útočného pásma a dostala české hráče do těžké situace. Češi si pomohli vyhozením na zakázané uvolnění.

05:29

05:29 Steve THOMAS - 0:1

05:29

Kanada právě vstřelila branku!
Kanada se dostává do vedení! Zámořský celek dokázal překonat obranu českého celku. Perreault poslal přihrávku do útočného pásma, na kterou si sjel STEVE THOMAS a krásnou střelou zápěstím nedal Turkovi šanci! Asistence: Yannick Perreault.

04:27

Lang se mezi dvojicí kanadských hokejistů dostal ke kotouči a pokusil se o zakončení forhendem. Kanadský brankář si stačil povyjel a puk vykopl betonem.

04:05

Roman Turek si pohlídal mezírku u levé tyče české branky a bez problémů vyrazil střelu z ostrého úhlu. Český brankář v úvodních minutách oplývá jistotou.

03:42

Green si od mantinelu vybruslil mezi kruhy, kde k němu skvěle přistoupil mladík David Výborný, který jej čistým zákrokem odstavil od kotouče.

03:20

David Výborný dostal pobídku na modrou čáru a nahodil puk před branku Kanady. Jeho pobídku si ale defenziva zámořského výběru pohlídala.

02:51

Ujčík si prodloužil svůj pobyt na ledové ploše, protáhl se do útočného pásma, jenže už neměl dostatek sil a raději odjel na střídačku.

02:06

Viktor Ujčík se po pravém křídle prodral do útočného pásma a svižnou střelou vyzkoušel Josephovu pozornost. Brankář Kanady předvedl dobrý zákrok.

01:28

Kanada vlétla do utkání hodně aktivně. Kadlec chtěl odehrát kotouč ven z obranného pásma, jenže jeden ze soupeřů k němu rychle přispěchal a poslal jej tvrdým hitem k ledu.

01:06

May vybojoval puk na levé straně útočného pásma a pohotově jej nahodil před branku, kam spěchal dojíždějící hráč. Česká obrana kotouč srazila do ochranné sítě.

00:37

Radek Bonk ze středního pásma raději nahodil puk po mantinelu za branku Kanady. Oba týmy odjíždějí poprvé v utkání střídat.

00:10

Kanada uspěla na úvodním vhazování první třetiny a ihned se vydala do útoku. Rozehrávka skončila na zakázaném uvolnění. Hra se přesune do útočného pásma českého týmu.

00:01

Utkání právě začalo.
Ještě jednou Vás vítám u sledování textového přenosu z finálového duelu Mistrovství světa 1996 ve Vídni. Oba výběry už nastupují na led. Kanada bude hrát v červeném, zatímco česká reprezentace bude bojovat o své sedmé zlato na světovém šampionátu v bílém.
Úvodní sestavy:

Česko: Turek (Čechmánek) – Kaberle, Kadlec, Neckář, Stavjaňa, Sýkora, Veber, Vytloukal – Bonk, Bělohlav, Výborný – Patera, Procházka, Vejvoda, Kučera, Lang, Reichel, Kysela, Meluzín, Ujčík

Kanada: Joseph (Verner) – Wesley, Galley, Mayer, Sydor, Bodger, Duchesne, Richardson – Jomphe, Cassels, Friesen, McAmmond, Dawe, Thomas, Kariya, Ferraro, Green, Perreault, Matsos, May, Buchberger

Rozhodčí: Muller – Rautavuori, Ronnmark.
Soupiska Kanady

Brankáři: Andrew Verner, Curtis Joseph, Martin Brodeur.
Obránci: Glen Wesley,Garry Galley, Derek Mayer, Darryl Sydor, Doug Bodger, Steve Duchesne, Luke Richardson.
Útočníci: Jean-Francois Jomphe, Andrew Cassels, Jeff Friesen, Dean McAmmond, Jason Dawe, Steve Thomas – Kapitán, Paul Kariya, Ray Ferraro, Travis Green, Yanic Perreault, David Matsos, Bradley May, Kelly Buchberger.
Soupiska Česka

Brankáři: Roman Turek, Roman Čechmánek, Petr Franěk.
Obránci: František Kaberle, Drahomír Kadlec, Stanislav Neckář, Antonín Stavjaňa, Michal Sýkora, Jiří Veber, Jiří Vykoukal.
Útočníci: Radek Bělohlav, Radek Bonk, Jiří Dopita, Jiří Kučera, Robert Kysela, Robert Lang, Roman Meluzín, Pavel Patera, Martin Procházka, Kapitán – Robert Reichel, Viktor Ujčík, Otakar Vejvoda, David Výborný.
Trenéři: Luděk Bukač a Slavomír Lener.
Česko

Česká reprezentace přivezla na turnaj do Vídně nabitý kádr, který se mohl opřít o fantastického brankáře Romana Turka. Ve skupině B získalo Česko devět bodů a obsadilo první pozici. Jediná ztráta přišla za remízu 2:2 s Norskem. Ve čtvrtfinále si Češi užili duel s Německem, které rozstříleli výsledkem 6:1. Ani v semifinále nenastal pro český výběr nějaký problém. Celek USA dokázala česká reprezentace porazit vysoko 5:0.

Utkání Česka na turnaji

Česko – Švédsko 3:1
Česko – Finsko 4:2
Česko – Norsko 2:2
Česko – Francie 9:2
Česko – Itálie 9:5
Česko – Německo 6:1
Česko – USA 5:0
Kanada

Javorové listy přijely na turnaj jako jeden z tradičních favoritů. Kanada však ve skupině A obsadila až třetí místo za Ruskem a USA. Ve čtvrtfinále si ale dokázala výsledkem 3:1 poradit s Finskem. V semifinále pak v třaskavém duelu dokázala přehrát Rusko 3:2 a vybojovala si postup do finále. Hvězdou kanadského výběru byl nepochybně Paul Kariya, který v All Stars výběru obsadil pozici pravého křídla. Yannick Perreault pak s devíti kanadskými body za šest branek a tři asistence opanoval soutěž v kanadském bodování.

Utkání Kanady na turnaji

Kanada – Slovensko 3:3
Kanada – Rakousko 4:0
Německo – Kanada 5:1
Rusko – Kanada 6:4
Kanada – USA 5:1
Kanada – Finsko 3:1
Kanada – Rusko 3:2
Šampionát

60. Mistrovství světa v ledním hokeji 1996 se konalo v rakouské Vídni. Účastníci A-skupiny byli rozděleni do dvou skupin po šesti výběrech. První čtyři týmy z obou skupin postoupily do play-off. Zbylé dva týmy hrály o záchranu.
Dobrý den všem fanynkám a fanouškům ledního hokeje! V době pandemie koronaviru došlo k pozastavení či zrušení většiny sportovních soutěží. Proti si společně můžeme připomenout významné sportovní milníky české a československé historie. Společně se dnes zaměříme na finálové utkání MS 1996 mezi Českem a Kanadou.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 10:00.

Česko – Kanada

4:2

konec (1:1, 1:1, 2:0)

Zpět na online

Branky a nahrávky: 8. Lang (Kadlec), 27. Lang (Reichel), 60. Procházka (Patera), 60. Kučera (Reichel) – 6. Thomas (Perreault), 30. Thomas

Česko: Turek (Čechmánek) – Kaberle, Kadlec, Neckář, Stavjaňa, Sýkora, Veber, Vykoukal – Bonk, Bělohlav, Výborný – Patera, Procházka, Vejvoda, Kučera, Lang, Reichel, Kysela, Meluzín, Ujčík

Kanada: Joseph (Verner) – Wesley, Galley, Mayer, Sydor, Bodger, Duchesne, Richardson – Jomphe, Cassels, Friesen, McAmmond, Dawe, Thomas, Kariya, Ferraro, Green, Perreault, Matsos, May, Buchberger

Rozhodčí: Muller – Rautavuori, Ronnmark

Diváci: 9500

Průběh zápasu
1. třetina
05:29 CAN 0:1 Thomas (Perreault)
07:49 CZE 1:1 Lang (Kadlec)
14:43 CAN 2 Green, faul loktem
17:43 CAN 2 Friesen, sekání
Po 1. třetině
2. třetina
26:02 CZE 2:1 Lang (Reichel)
29:40 CAN 2:2 Thomas
Po 2. třetině
3. třetina
46:51 CAN 2 Matsos, hákování
47:05 CZE 2 Procházka, hákování
59:41 CZE 3:2 Procházka (Patera)
59:54 CZE 4:2 Kučera (Reichel)
Konec