Menu

Hokej

OH Nagano 1998

Česko – Rusko

1:0

konec (0:0, 0:0, 1:0)

16.03.2020, 14:00 • Nagano (Big Hat) • David Suchý

Nejlepším brankářem tohoto turnaje byl vyhlášen Dominik Hašek, nejlepším obráncem Kanaďan Rob Blake a nejlepším útočníkem Rus Pavel Bure. (15:57:35)

Stadionem zní česká hymna, následovat bude předávaní zlatých medailí. Tyto okamžiky musí těšit nejednoho hokejového fanouška!
Dnešní utkání sledovalo 10 010 diváků.

Bezprostřední radost po konci utkání.

Fantazie, fantazie, fantazie! Česká hokejová reprezentace dokonala dílo, neboť si ve finálovém duelu dokázala poradit s favorizovaným Ruskem, k vítězství navíc stačila jediná branka. Český celek působil i ve třetí třetině mnohem aktivnějším dojmem, navíc nápor kolem padesáté minuty nakonec přinesla rozhodující branku, o kterou se postaral obránce Petr Svoboda. Rusové se v závěru zápasu pokoušeli o vyrovnání, nicméně velmi dobře fungující obrana našeho výběru nepřipustila žádné velké drama, naopak zkušeným způsobem dovedla zápas do vítězného konce.

Zázraky se dějí, Češi získávají zlaté medaile z Olympijských her v Naganu!

Konec zápasu.

59:37

Rusko to zkouší v šesti!

59:37

Jašinova dělovka našla pouze lapačku brankáře Haška, který podruhé v tomto duelu vyhodil ven z hrací plochy. Vypadalo to na přesilovou hru pro Rusko, toto vyhození ale lehce tečoval Mironov, vylučovat se tak nebude.

59:11

Mironov dokázal udržet puk před modrou čárou, načež následovala předávka před Haška. Tam si hraničním zákrokem počínal Svoboda, sudí ale vylučovat nebudou.

58:44

Žamnov se rovněž neprodral kolem přesily protihráčů, ze strany českých hráčů přišel další odpal do opačného pásma. Konec třetí třetiny se pomalu a jistě blíží, vhazovat se bude ve středním pásmu.

58:30

Oddechový čas pro Rusko.

58:12

Ruský trenér si krátce před koncem duelu troufl na změnu v sestavě. Fjodorova totiž poslal do prvné formace, té se ovšem nepovedlo přejít přes modrou čáru. Do konce zbývá necelé dvě minuty!

57:46

Ručinský zkušeně prodloužil tak, aby z toho nebylo zakázané uvolnění. Žitnik tak musel za pukem, následná předávka na Gusarova skončila pouze na hokejce jednoho z napadajících protihráčů.

57:23

Hraje se celkem dlouho bez přerušení, což vyhovuje spíše českému celku. Náš soupeř si zřejmě v případě přerušení vezme oddechový čas, během kterého budou následovat důležité taktické pokyny.

56:15

Nepřesná zadovka dokonce našla Haška, který přesně rozehrál. Rusko se nemůže dostat k náporu, naopak se o druhý zásah pokoušel Jágr, který ani tentokráte nemířil přesně.

55:55

Přetahovaná za brankou nakonec vyzněla pro Kovalenka, který byl přitlačen k hrazení. Češi si poradili i s tímto atakem, navíc se do protiútoku vydal Patera, který trefil pouze Mironova.

55:06

Dopitovi se povedlo zachytit neposedný kotouč, který předal za branku na Jágra. Proti němu číhala hned dvojice protihráčů, která ho dokázala čistým způsobem obrat o touš.

54:22

Fjodorov proskočil směrem do útočného pásma, kde ho poslal směrem na Haška. Toho v době zakončení atakoval jeden z hráčů, český brankář přesto dokázal odolat.

53:50

Pavel Bure kouzlil s pukem v útočné třetině, jenomže se před modrou čárou srazil s protihráčem. Tentýž hráč se ovšem dostal zpět před českou branku, kde ho dokázal eliminovat Šlégr.

53:13

Hejduk to zkoušel nečekanou střelou, se kterou neměl Štalenkov žádné větší problémy. Menší zdravotní problémy má ale Špaček, který byl naprosto evidentně zasažen vysokou holí, Jašin přesto na trestnou nepůjde.

52:47

Jágr si všiml rozjetého Kučery, který ovšem neustál souboj s gravitací. Před zakončením spadl na zem, vzápětí se zapotil Hašek, který střelecký pokus schoval do své lapačky.

52:22

Po delší době si s pukem zahrál také Hašek, který ho připravil k rozehrávce Šmehlíkovi. Na ledové ploše jsou opět první formace, ta ruská se zatím nemůže dostat přes modrou čáru.

51:46

Lang upadl po souboji s Gončarovem, vylučovat se dle výroku sudích nebude. Češi se nenechali zaskočit, naopak Ručinský nahazoval zpět do rohu mantinelu.

51:13

Patera se prezentoval velice dobrým napadáním, které přineslo zisk kotouče. Následovala předávka do předbrankového prostoru, kde Štalenkov raději schoval kotouč pod sebe.

50:14

Svoboda se snažil nahodit směrem na druhou stranu, jenomže puk se snesl pouze na hostující střídačku. Hra je opět pozastavena, vhazovat se bude ve střední třetině.

50:00

Do konce finálového zápasu dost možná zbývá pouze deset minut, Česko stále drží jednobrankové vedení, které je zároveň hodně ošidné.

49:40

Rusko se směrem dopředu hodně trápí, před malým momentem nepřesně nahrával také Lang. O několik desítek vteřin později je tu ofsajd českých hráčů.

49:11

Útočnou akci táhl Pavel Bure, který to zkoušel tvrdou střelou ještě před modrou čárou. Hašek zasahovat nemusel, navíc se k odraženému kotouči jako první dostal Šlégr.

48:25

Málem to bylo o dvě branky! Růžičkovi se totiž v lepší pozici povedlo najít Straku, který si nabruslil až před brankáře Štalenkova, na kterého ale nevyzrál.

48:08

48:08 Haškova radost po vedoucí brance.

48:08

48:08 SVOBODA - 1:0

48:08

Česko právě vstřelilo branku!
Fantazie, Češi se díky aktivitě dostávají do vedení! Velký kus práce odvedl Pavel Patera, který dokázal vyhrát vhazování. K volnému puku se dostal jeho kladenský parťák Martin Procházka, jenž pouze předal PETRU SVOBODOVI. Posledně jmenovaný hráč se nekompromisním způsobem opřel do kotouče, který skončil až za brankářem Štalenkovem. Česko má k zlatým medailím mnohem blíže!
Asistence: Martin Procházka, Pavel Patera.

47:48

47:48 Beránek ani nadvakrát nepřekonal Štalenkova.

47:48

Pavel Bure pouze odevzdal kotouč do útočné třetiny, kde měl problémy s rozehrávkou Šlégr. Záhy se do střelecké pozice dostal Kamenskij, který trefil pouze Haška. Česko se vzápětí pustilo do dalšího protiútoku, při kterém Beránek zkoušel najít místečko ve výstroji, které ovšem nenašel. Tentýž hráč se ještě dostal k dorážce, avšak ta skončila pouze na tyči!

47:00

47:00 Langova rána vůbec nesměřovala mezi tři tyče.

47:00

Aktivita českého celku nebrala konce! Naopak Ručinský vykouzlil famózní nahrávku na naprosto volného Langa, který trestuhodně netrefil ruskou klec.

46:42

Langovi se povedlo načasovat nahrávku do jízdy Ručinskému, který měl před modrou čárou hodně prostoru k tvrdé střele, která nakonec skončila kousek nad horní konstrukcí.

46:07

Další celkem podezřelý zákrok v podání Mironova, který si lehkým hákem pomohl proti Růžičkovi. Sudí nastavil hodně benevolentní metr, Rusko totiž hraje hodně agresivně.

45:11

Patera táhl i další útočnou akci svého celku, jenomže předávka za sebe nebyla úspěšná. Češi mají mnohem více ze hry, chtělo by to ale vedoucí branku.

45:00

Martin Procházka zkoušel nastřelit puk směrem na Štalenkova, který opět odolal. Navíc se o dorážku snažil Patera, který byl zastaven podezřelým zákrokem, pokračuje se ve hře.

44:56

Moc chybělo tomu, aby se do vyložené šance dostal Fjodorov. Nenápadná nahrávka totiž směřovala na jeho hokejku, avšak skákavý puk nakonec nepřinesl střelu.

44:12

Po delší době se divákům připomněl také Žamnov, který byl celkem snadným způsobem obrat o kotouč. Zároveň si dobře počínal Dopita, který za sebe nepustil Kamenského.

43:33

Na ledovou plochu se dostaly třetí formace. Navíc si další střelecký pokus připsal Šlégr, který to zkoušel po přejezdu přes modrou čáru, Štalenkov vyrážel pouze před sebe.

43:12

Ruské v plném počtu.

43:12

Vypadá to, že ani tato přesilová hra nebude úspěšná. Češi jí nesehráli vůbec špatně, nicméně před malým momentem vyhodil puk až k Haškovi Valerij Bure.

42:25

U modré čáry si o nahrávku řekl Šlégr, který se postaral o svůj další střelecký pokus. O ten se o pár vteřinek později postaral také Lang, který trefil pouze Štalenkova.

41:49

Ani tato přesilová hra zatím příliš nedaří. Před malým momentem se ovšem do dobré pozice dostal Růžička, který naprosto zbytečně zkoušel ještě najít Langa.

41:12

Vyloučení v týmu Rusko (2 min. pro hráčskou lavici – příliš mnoho hráčů).

41:11

Jágr se na levém křídle dostal k puku, přičemž po chvilkové práci s toušem předal na Straku. Druhý jmenovaný hledal u bližší tyče Růžičku, jenž zakončoval výrazně vedle branky.

40:10

Právě nám začala poslední perioda tohoto finálového zápasu, na vhazování se navíc povedlo uspět českému celku, konkrétněji Růžičkovi. Navíc se ihned do útočného pásma dostal Šlégr.

40:01

Začala třetí třetina.
Je za námi také druhá třetina, ve které jsme se žádné branky nedočkali, třetí dějství tak bude hodně napínavé. V této periodě měl navrch český celek, který se dostal k několika vyloženým šancím, ta největší skončila na brankové konstrukci, o což se postaral Jaromír Jágr. Další slibnou příležitost měl při vlastním oslabení Pavel Patera, který při samostatném úniku neuspěl. Rusko sice tahalo za kratší konec provazu, i přesto se dostalo k několika zajímavým pokusům, Hašek však stále drží čisté konto.

40:00

Druhá třetina skončila.

39:36

U pravého kruhu číhal Gusarov, který to zřejmě zkoušel prudkou střelou na teč. Hašek měl celou dobu naprosto čistý výhled, hrací předmět navíc schoval do své lapačky.

38:41

Krivokrasov nabral rychlost, načež nahazoval směrem na Haška. Českému brankáři vypadl kotouč z lapačky, avšak o nic fatálního se nejednalo. Konec druhé třetiny se pomalu a jistě blíží ke svému konci.

38:23

Vypadalo to na další zakázané uvolnění Česka, nakonec tomu tak nebylo. Rusku se navíc nepovedlo zpracovat neposedný kotouč, který ihned nastřelil směrem za Štalenkova Růžička.

37:20

Před brankovištěm číhal Kovalenko, který ve velice dobré pozici nedokázal ideálním způsobem trefit kotouč. K němu se poté dostal Lang, který dokázal osvobodit svůj celek.

36:16

36:16 Patera se v oslabení dostal do úniku, Štalenkov byl úspěšnější.

36:16

Rusku se nedaří kombinovat v útočném pásmu, bojovnost českého celku navíc přinesla samostatný únik v podání Pavla Patery. Kladenský klenot si přehodil puk na bekhend, avšak stejně si na Štalenkova nepřišel.

35:49

Vyloučení v týmu Česko (Petr Svoboda – 2 min., nedovolené bránění).

35:40

V krátkém časovém sledu přišlo na řadu další zakázané uvolnění, o které se postaral český výběr. Před malým momentem to ovšem nebezpečně zkoušel Žamnov, jehož nahrávka málem našla u druhé tyče Morozova.

35:14

Reichel neustál souboj s protihráčem, jenomže přesto nahrál k mezikruží na Langa, který okamžitě pálil na Štalenkova. Ten zřejmě nezasahoval, puk totiž směřoval vedle branky.

34:44

Ručinský měl u bližší konstrukce hodně prostoru, avšak nahrávka nakonec proletěla pouze k ruskému hráči. Ten se chystal založit protiakci, která ovšem měla jepičí život.

34:07

Uf. Náš soupeř totiž táhl protiakci, při které jsme sledovali ofsajdové postavení. Pavel Bure nedokázal načasovat přejezd přes modrou čáru, o trochu pomalejší byl jeho kolega Žamnov.

33:15

Rusko si dalo na další rozehrávku hodně záležet, avšak nahrávka od Juškeviče byla hodně nepřesná. Následně přesně nerozehrál ani Kučera, který u červené čáry našel pouze Kasparajtise.

32:08

Klid na rozehrávku měl Kučera, který se sám dostal až k červené čáře. Tam na jeho nabídku číhal Lang, jenž ještě přenechal do tandemu na Dopitu, který ovšem nedokázal vypálit přesně.

31:28

31:28 Zákrok na Ručinského zůstal bez povšimnutí.

31:28

Je tohle možné? Ručinský se chystal k úniku na Štalenkova, jenomže evidentním způsobem byl lehce zatažen hokejkou, což vedlo k pádu na zem. Sudí ani tentokráte vylučovat nebudou.

31:14

Ruští hráči navíc pokračují v agresivním pojetí hry, tentokráte to schytal Reichel, který byl zastaven hodně podezřelým zákrokem. Sudí ale vylučovat nebudou, což je překvapivé!

31:03

Straka to zkoušel nepříjemnou střelou od modré čáry, která nadělala Štalenkovovi nečekané problémy. Slušná pasáž ze strany Česka, avšak na branku stále čekáme.

30:26

30:26 Jágr orazítkoval brankovou konstrukci.

30:26

Jágr nabral rychlost, díky které se dostal až do mezikruží. Tam si navíc troufl na nečekanou střelu, která skončila pouze na bližší brankové konstrukci ruské branky.

30:13

Kučera to měl na dlouhou hokejku, proto pouze nastřelil puk směrem na ruskou branku. Štalenkov zkontroloval dráhu letu puku, ten nakonec o vlásek minul vzdálenější konstrukci.

30:00

Je za námi přesná polovina zápasu, zatím na první branku stále čekáme. Českému výběru lépe vyšel vstup do druhé třetiny, před malým momentem se zaskvěl také český brankář Dominik Hašek.

29:14

Hamrlík se nechal za vlastní brankou odtlačen od puku, nicméně sudí přesto musel přerušovat. Puk se totiž ztratil z dohledu, bude se tak vhazovat po pravici Dominátora.

28:20

28:20 Hašek dokázal vychytat Kovalenka.

28:20

Fantastický Hašek! Zadovka totiž našla naprosto nekrytého Kovalenka, který se zjevil sám před Haškem, jenomže ten se blýskl luxusním zákrokem!

28:11

Na ledovou plochu se vrátila první formace Ruska, jenomže ani Pavel Bure nevymyslel nic světoborného. Česku se ovšem nepovedlo rozehrát, Hašek tak musí být pozorný.

27:25

V těchto momentech má více ze hry Česko, které se opět hnalo na druhou stranu. Lang přenechal směrem na Ručinského, který bruslí prodloužil směrem do útočné třetiny.

26:33

26:33 Růžička bekhendem nevyzrál na Štalenkova.

26:33

Ou! Strakova rychlost naprosto zaskočila ruskou obranu, ta se totiž nedokázala včas zformovat. Tento šikula navíc akci vyšperkoval nahrávkou na Růžičku, jehož bekhendová rána nebyla úspěšná.

26:13

Finálový zápas je i nadále bez branek, sledujeme opatrnou partii z obou stran. V tomto případě rozehrával Šmehlík, jehož předávka na Hejduka nebyla zrovna nejpřesnější.

25:35

Rozehrávající Kasparajtis navíc nedokázal rozehrát dle představ, jeho nahrávka středem hrací plochy putovala přes všechny čáry, hra se tak vrací zpět před brankáře Štalenkova.

25:15

Důležitou práci odvedl Moravec, který stačil odehrát kotouč před Morozovem. Rusko se opět nedostalo k ničemu vážnějšímu, na druhé straně má problémy s rozehrávkou Mironov.

24:40

Nahození v podání Mironova se sneslo pouze do ochranné sítě, což si pochopitelně vyžádalo zvuk píšťalky sudího. To znamená, že se opět bude vhazovat ve středním pásmu.

23:50

23:50 Dvojšance českého výběru, neuspěli Kučera a Špaček.

23:50

Dvojšance Česka! Straka dokázal načasovat nahrávku směrem na Kučeru, který trefil pouze protihráče před sebou. K odraženému puku se však dostal Špaček, jehož dělovka trefila pouze Štalenkova.

23:24

Napadající Titov to měl na dlouho hůl, Svoboda i přesto musel rychle rozehrát na svého obranného kolegu Hamrlíka. Hašek stále čeká na další složitější zákrok.

22:59

Nahrávka směrem na Procházku byla příliš dlouhá, kotouč se navíc svezl směrem k ruskému brankáři, který ihned rozehrál. Čtvrtá formace Česka tak odjíždí směrem na střídačku.

22:22

Jágr se ani posléze daleko s pukem nedostal, následně ho ještě stačil odehrát směrem do útočného pásma, kde před Kasparajtisem zachytil hrací předmět Procházka.

22:00

S rozehrávkou vypomohl také Hašek, který vyhazoval podél mantinelu. Poté se za volným kotoučem pokoušel dostat Jágr, jenomže jako první se k němu dostal pozorný Žamnov.

21:13

Žamnov nedokázal ustrážit kotouč před napadajícím Langem, druhý jmenovaný hráč ho nekompromisně odpálil směrem k brankáři Štalenkovovi.

20:43

Poprvé ve druhé třetině si s pukem zahrál také ruský brankář Štalenkov, který rozehrávkou připravil kotouč pro Gusarova, jenž se neohroženým způsobem dostává až od útočného pásma.

20:10

Jdeme na druhou třetinu. Úvodní vhazování prostřední periody dopadlo lépe pro český celek, který pochopitelně pokračuje v oslabení. Hned první pokus o vyhození kotouče skončil na ruské střídačce.

20:01

Začala druhá třetina.
Je za námi první třetina finálového duelu, která nám zatím žádnou branku nepřinesla. Sledujeme hodně vyrovnanou podívanou, navíc bylo k vidění pouze několik slibných šancí. Oba celky se snaží neudělat žádnou fatální chybu, jenomže Česko bylo hned třikrát v oslabení, jedno z nich se navíc přehoupne do začátku druhé třetiny. I v prostřední třetině se dá očekávat maximální taktická připravenost obou mužstev.

20:00

První třetina skončila.

19:24

Vyloučení v týmu Česko (Petr Svoboda – 2 min., nedovolené bránění).

19:20

Jágr byl nepříjemně sražen na zem Morozovem, jenomže i tentokráte se jednalo o čistý hit. Jágr nakonec odjel směrem na střídačku, jeho místo zaujme jeden ze spoluhráčů.

18:47

Kovalenko to vzal sám na sebe, navíc se proháčkoval až do zakončení. To se od hrazení odrazilo směrem před Haška, který ho pro jistotu schoval do své připravené lapačky.

18:13

Česko v plném počtu.

18:03

Špačkovi se nepovedlo kotouč vyhodit za modrou čáru, zároveň našel pouze rukavici protihráče. K volnému puku se však záhy dostal Šlégr, který ho konečně odpálil do bezpečí.

17:30

Najednou měl celkem dost prostoru na práci s pukem Pavel Bure, který to ještě zkoušel nabídkou před brankoviště, jenomže tam k žádné teči nedošlo. Česko se opět osvobodilo prudkým výhozem.

17:02

Úvod další přesilové hry se Rusku zatím příliš nedaří. Jeho dnešní soupeř hned dvakrát vyvezl puk do bezpečí, Šlégr se s ním navíc dostal až k opačné straně mantinelu.

16:13

Vyloučení v týmu Česko (Jaromír Jágr – 2 min., hrubost).

16:03

16:03 Jágr nedokázal překonat Štalenkova.

16:03

Přihrávka na pravé křídlo velice přesně našla rozjetého Reichela, který se dostával do slibné střelecké pozice, místo střely však ještě hledal Jágra, jenž zblízka neprocpal puk za Štalenkova.

15:48

První formace Česka se na malý moment dostala k tlaku, jenomže ten žádné zakončení nepřinesl. Rusko pouze vyhodilo kotouč do bezpečí, kde se ho zmocnil Šmehlík.

15:12

Starosti si nechtěl vytvořit Hejduk, který raději před napadajícím protihráčem odehrál puk směrem na druhou stranu, načež jeho formace odjela na střídačku. Štalenkov dokázal vystihnout prudký nástřel.

14:41

Hamrlík předkládal na vedle stojícího Svobodu, který to zkoušel nahozením na branku. Jeho střelecký pokus trefil prvního protihráče, který se postaral o dobrý blok.

14:05

Do menších problémů se dostal rozehrávající Kravčuk, který nakonec našel pouze Šlégrovu hokejku. Druhý jmenovaný hráč napálil k zadnímu hrazení, kde se ke kotouči dostal Žamnov.

13:17

Hezkým způsobem to provedl Titov, který se nejprve prohnal přes dva protihráče, načež předkládal vedle stojícímu Zelepukinovi, který ani tentokráte nevypálil přesně. Další rána už byla mnohem nebezpečnější, Hašek navíc vůbec nic neviděl.

12:30

K volnému puku se jako první dostal Roman Hamrlík, který okamžitě zkoušel štěstí střelou na Štalenkova. Ten jeho pokus vykopl pravým betonem, v jeho prospěch hrál naprosto čistý výhled.

12:17

Ani Rusko nedokázalo využít první přesilovou hru, navíc se nejednalo o nic světoborného. Až ke konci přesilovky pálil Mironov, který z vrcholku pravého kruhu výrazně minul vzdálenější konstrukci.

11:25

Martin Procházka nasbíral cenné vteřinky, navíc si troufl na předávku na svého kladenského parťáka Pavla Pateru, kterému touš přeskočil hokejku. Tohle českému celku rozhodně vyhovuje.

10:40

Rusko se muselo pro puk vracet až za vlastní branku, celkem rychle se dostalo zpět na druhou stranu, kde byla hra opět přerušena. Z přesilové hry uběhlo zhruba třicet vteřin.

10:10

Vyloučení v týmu Česko (Dominik Hašek – 2 min., zdržování hry / vystřelení nebo vyhození puku mimo).

10:00

Je za námi polovina první třetiny, zatím na první branku stále čekáme. V posledních vteřinách ožil náš soupeř, který několika pokusy zaměstnal Dominika Haška, jenž stále drží čisté konto.

09:31

Před českou formací se otevřelo celkem dost volného prostoru, což se pokoušel využít Straka. Ten se s pukem dostal až na druhou stranu, kde ovšem nepřesně nahrával vedle sebe.

09:01

Žitnik měl velké problémy s Růžičkou, nakonec mu na pomoc přispěchal druhý obránce, který si počínal čistě. Záhy se Rusko konečně dostalo k sympatické akci, Pavel Bure mířil pouze do betonu Haška.

08:30

Morozov je dnes hodně aktivní, tentokráte si vzal příliš velké sousto, přičemž neprošel přes smečku protihráčů. Hašek delší dobu čeká na složitější zákrok, směrem dopředu si to namířil Hejduk.

07:55

Dopitova nahrávka našla Beránka, který při prvním pokusu trefil protihráče, při tom druhém mířil o dvacet centimetrů vedle. Nápor však pokračoval, další rána byla tečována kousek vedle branky.

07:22

Českému celku se nevydařil přechod přes střední pásmo, další rozehrávka pro změnu směřovala přes všechny čáry, což pochopitelně znamená zakázané uvolnění.

06:58

Hodně důrazně šel do souboje Lang, který si také počínal na hranici pravidel. Každopádně se pokračovalo ve hře, za vlastní branku se s přehledem vydal Ručinský.

06:12

Ani v tomto případě se přerušovat nebude. Morozov totiž načasoval přejezd přes modrou čáru, načež okamžitě pálil na českou branku, kde se Haškovi povedlo schovat touš do lapačky a také rozehrát.

05:44

Naše formace nedokázala odklidit kotouč do bezpečí, k němu se tak dostal Morozov, který při pádu na zem podrazil také jednoho z protihráčů, opět se ale vylučovat nebude.

05:17

Straka si nechtěl komplikovat život, proto na jistotu rozehrával podél mantinelu na Jágra, který se s ním dostal až do středního pásma, kde ovšem nepřesně hledal jednoho ze svých spoluhráčů.

04:14

04:14 Kamenskij nevyzrál na Haška.

04:14

Do úniku se pokoušel dostat Hejduk, který byl zastaven hodně podezřelým způsobem. Hodně překvapivě se nevylučovalo, což mohlo být pro naše barvy fatální. Sám před Haškem se totiž zjevil Kamenskij, který trefil pouze brankáře!

03:59

Za vlastní brankou to hodně ostře schytal Špaček, který doslova narazil na Pavla Bureho. Jednalo se o čistý hit, proto se může pokračovat ve hře. U kotouče je zadák Šlégr.

03:20

Až po uplynutí přesilové hry jsme sledovali celkem solidní šanci českého celku. Moravec převzal Dopitovu nahrávku, jenomže poté trefil pouze beton Štalenkova. Do kontru se vydal Boris Mironov.

03:11

Rusko v plném počtu.

02:30

Po dlouhé době jsme se konečně dočkali střeleckého pokusu z české strany, o který se postaral Šlégr. Jeho jedovka nebyla vůbec přesná, Štalenkov proto nemusel vůbec zasahovat.

02:07

Další nepřesná nahrávka, tentokráte z hole Reichela, který našel pouze jednoho z pozorných protihráčů. Česku se úvodní přesilová hra zatím moc nedaří, na ledovou plochu tak míří čerstvé síly.

01:31

Češi se nedokázali prosadit na vhazování, jenomže soupeř nedokázal vyhodit do bezpečí. Za brankou ovšem přišel o puk Ručinský, což vedlo k rychlému protiútoku, při kterém pálil nad branku Fjodorov.

01:11

Vyloučení v týmu Rusko (Boris Mironov – 2 min., nedovolené bránění).

00:37

Směrem dopředu se vydal Kamenskij, který nedokázal vypálit vůbec přesně. O poznání lépe si počínal jeho kolega Žamnov, jehož dělovka od modré čáry skončila pouze na pozorném Haškovi.

00:10

Úvodní vhazování finálového duelu vyznělo lépe pro český výběr, konkrétněji se dokázal prosadit Růžička. Po jeho nahrávce nahazoval do pásma Šlégr, načež měl brankář Štalenkov nečekané problémy s rozehrávkou.

00:01

Utkání právě začalo.
Už jen pouhých pět minut zbývá do začátku finále! Oba celky přijíždějí na hrací plochu, zanedlouho se začne.
Úvodní sestavy:

Česko: Hašek – Šmehlík, Šlégr, Hamrlík, Svoboda, Špaček, Kučera – Jágr, Růžička, Straka – Ručinský, Reichel, Lang – Moravec, Dopita, Beránek – Hejduk, Patera, M. Procházka

Rusko: Štalenkov – Dmitrij Mironov, Gusarov, Boris Mironov, Kasparajtis, Juškevič, Žitnik, Gončar, Kravčuk – Pavel Bure, Žamnov, Kamenskij – Kovalenko, Jašin, Fjodorov – Valerij Bure, Němčinov, Krivokrasov – Morozov, Titov, Zelepukin

Rozhodčí: McCreary (Canada) – Scapinello (Canada), Rönnmark (Švédsko).

Šampioni z Nagana si připomněli slavné olympijské vítězství po 20. letech (1998-2018).

Soupiska Ruska:

Brankáři:
Michail Štalenkov, Oleg Ševcov, Andrej Trefilov.

Obránci: Boris Mironov, Darjus Kasparajtis, Dmitrij Mironov, Alexej Gusarov, Sergej Gončar, Igor Kravčuk, Dmitrij Juškevič, Alexej Žitnik

Útočníci: Pavel Bure, Alexej Žamnov, Valerij Kamenskij, Andrej Kovalenko, Alexej Jašin, Sergej Fjodorov, Sergej Krivokrasov, Sergej Němčinov, Valerij Bure, Alexej Morozov, German Titov, Valerij Zelepukin.
Soupiska Česka:

Brankáři:
Dominik Hašek, Roman Čechmánek, Milan Hnilička.

Obránci: Richard Šmehlík, Jiří Šlégr, Petr Svoboda, Roman Hamrlík, Jaroslav Špaček, František Kučera, Libor Procházka.

Útočníci: Jaromír Jágr, Vladimír Růžička, Martin Straka, Martin Ručinský, Robert Reichel, Robert Lang, David Moravec, Jiří Dopita, Josef Beránek, Milan Hejduk, Pavel Patera, Martin Procházka, Jan Čaloun.
Už před tímto turnajem se očekávalo, že se o zlato utkání Američané s Kanaďany, navíc se jisté šance dávaly Rusům. Ambice českého týmu tak pro mnoho lidí nebyly nikterak vysoké, o to překvapivější tak byl celkový triumf. Výběr kouče Ivana Hlinky čítal jedenáct jmen z NHL, které doplnili hráči z Evropy, kterých bylo dohromady 12, což znamenalo rovnoměrný koktejl hráčů. Jednoznačné eso našeho výběru bylo na brankářském postu, Dominik Hašek předvedl na tomto turnaji fantastickou formu, díky které českému týmu dodával obrovskou pohodou. Dominátor byl navíc vyhlášen za nejlepšího brankáře celého turnaje, o čemž snad nemohlo být ani pochyb. Češi se navíc mohli spolehnout na zkušeného kapitána Vladimíra Růžičku, který vévodil kabině, ve které se setkal také s Jaromírem Jágrem, který se snažil odčinit nepovedený Světový pohár 1996.

Pavel Bure se čtyřmi góly v semifinále podílel na vyřazení Finska.

Ruská cesta turnajem:

Jak už bylo řečeno, tak se ruská hokejová reprezentace dostala do totožné skupiny s českým výběrem, kde mimo jiné figurovalo také Finsko a Kazachstán. Ruskou federaci čekal v prvním skupinovém duelu podceňovaný Kazachstán, který nakonec v celé skupinové fázi nevybojoval ani jeden bod. Rusko si tak v poklidu zastřílelo, svému soupeři nadělilo hned devět branek, přičemž inkasovalo ve dvou případech. Mnohem těžší souboj ale sliboval duel s nevyzpytatelným Finskem, kterému se navíc nepovedl první skupinový duel, k lepší postupové pozici tak potřebovalo vyhrát. Finové navíc vstoupili do zápasu tím nejlepším možným způsobem, po sedmi minutách hry vedli už o dvě branky, navíc dvoubrankové vedení panovalo také v osmadvacáté minutě. Rusko ovšem dokázalo výsledek zvrátit ve svůj vlastní prospěch, navíc to stihlo ještě před koncem třetí třetiny, tři a půl minuty před koncem rozhodl o zisku tří bodů Alexej Morozov. V posledním skupinovém duelu se tak hrálo o první pozici ve skupině C, ve které se ruská federace pochopitelně utkala s českým výběrem, který nakonec podlehl výsledkem 1:2. Pro Rusko se tak jednalo o nejlepší možnou postupovou pozici do čtvrtfinále, automatickým soupeřem byl čtvrtý nejlepší celek ze skupiny D, kterým bylo Bělorusko, jenž nezískalo ani jeden bod.

Vyřazení Ruska by se považovalo za obrovské překvapení, avšak to se dle očekávání neudálo. Tento čtvrtfinálový duel nakonec nabídl pět branek, Rusko se dokonce dostalo do čtyřbrankového vedení, jediná inkasovaná branka už nic moc neznamenala. V rámci semifinále jsme navíc sledovali druhý vzájemný zápas mezi Ruskem a Finskem na tomto turnaji, druhý jmenovaný celek si totiž postup do semifinále zajistil díky vyřazení Švédska poměrem 2:1. Rusové vstoupilo do tohoto duelu mnohem lépe, než tomu bylo v prvním souboji, tentokráte se po deseti minutách hry prosadil legendární Pavel Bure, který si navíc v tomto souboji připsal hned pět branek. Po dvou třetinách svítil na světelné tabuli výsledek 4:3 pro Rusko, v poslední periodě navíc padly další čtyři branky, což znamenalo vítězství Ruska poměrem 7:4.

Utkání Ruska na turnaji:

Skupinová fáze:


Rusko – Kazachstán 9:2 (2:1, 5:0, 2:1)
Rusko – Finsko 4:3 (1:2, 2:1, 1:0)
Rusko – Česko 2:1 (0:0, 0:1, 2:1)

Čtvrtfinále:

Rusko – Bělorusko 4:1 (1:0, 1:0, 2:1)

Semifinále:

Rusko
– Finsko 7:4 (2:0, 2:3, 3:1)

Robert Reichel byl jediným úspěšným střelcem samostatných nájezdů semifinále pro Kanadě.

Česká cesta turnajem:

Samotná cesta k vysněnému triumfu pochopitelně vedla přes skupinovou fázi, ve které se český výběr dostal do nepříjemné společnosti v podobě Ruska, Finska a Kazachstánu. Hned první skupinový duel nabídl souboj mezi Českem a Finskem, přičemž se jednalo o důležité body do nadcházejících bojů. Navíc necelá polovina zápasu žádnou branku nepřinesla, na tu jsme čekali až do devětadvacáté minuty, kdy se dokázal prosadit kladenský klenot Pavel Patera. Češi si jednobrankové vedení dokázali pohlídat až do konce druhé třetiny, navíc v začátku té třetí vstřelil druhou branku Robert Reichel, kterého o čtyři minuty napodobil Vladimír Růžička, který zápas uzavřel na konečných 3:0. Dominik Hašek si tak připsal první čisté konto na tomto turnaji, navíc v nadcházejícím duelu se český výběr utkal s Kazachstánem. Papírově se jednalo o jednoho z nejslabších celků celého turnaje v japonském Naganu, což se promítlo také na konečném výsledku. Češi sice v první třetině vstřelili jedinou branku, nicméně prostřední perioda nabídla hned pět branek, přičemž se o dvě z nich postarali hráči Kazachstánu. Tento zápas tak měl celkem dlouhou dobu nejistou vidinu zisku tří bodů, nicméně česká reprezentace ve třetí třetině dokázala přidal další čtyři branky, což znamenalo vítězství poměrem 8:2. Zatím nejtěžší střetnutí se očekávalo v souboji proti Rusku, které bylo stavěno do role favorita zápasu. V japonské hokejové hale Big Hat jsme na první branku čekali přes třicet minut, načež se podruhé na turnaji prosadil Robert Reichel. Češi sice dovedli druhou třetinu do vítězného konce, avšak během deseti vteřin třetí třetiny hned dvakrát inkasovali, na což do konce zápasu nedokázali odpovědět. Pro Česko se jednalo o první ztracené body na turnaji, zároveň to znamenalo propad na druhé místo, které přesto znamenalo postup do čtvrtfinále. Tam čekal v pořadí třetí nejúspěšnější celek skupiny D, kterým bylo USA.

Čtvrtfinálový duel navíc začal lépe pro Spojené státy americké, které se před koncem první třetiny dostaly do vedení, což znamenalo psychickou vzpruhu do nadcházejících minut. Češi se poprvé radovali po necelé polovině zápasu, navíc se jim během necelé jedné minuty povedlo skórovat hned dvakrát, čímž zvrátili výsledek ve svůj vlastní prospěch. Dokonalá druhá třetina navíc přinesla ještě jednu branku českého výběru, což pro USA znamenalo pořádné sousto, neboť muselo dotahovat hned dvoubrankové manko. Česká reprezentace si v poslední třetině počínala na jedničku, navíc čtvrtým přesným zásahem pečetila své vítězství 4:1, což znamenalo postup do semifinále, kde číhala favorizovaná Kanada. Hokejisté Kanady se totiž v osmifinále střetli s posledním celkem naší skupiny, kterým byl Kazachstán. Ten celkem překvapivě neschytal žádný velký debakl, nýbrž "pouze" porážku poměrem 1:4, což pochopitelně znamenalo konec na tomto turnaji.

Semifinálová bitva se Kanadou přinesla vyrovnanou podívanou, kterou sledovalo necelých deset tisíc diváků. Ti si na první branku museli počkat až do padesáté minuty, kdy se prosadil Jiří Šlégr, jehož dělovka příklepem skončila až za Patrickem Royem. Češi se tak dostali do důležitého vedení, které všem nedokázali udržet. Kanada se v koncovce závěru dostala k náporu, rána v podání Trevora Lindena navíc putovala přesně pod břevno Haškovy svatyně. Jedno bylo jisté, tento duel rozhodne prodloužení nebo samostatné nájezdy, v obou případech by se jednalo o velice nešťastné vyřazení z turnaje. Desetiminutové prodloužení nakonec branku nepřineslo, rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, ve kterých se jako jediný prosadil Robert Reichel, který poslal českou bandu do finále!

Utkání Česka na turnaji:

Skupinová fáze:


Česko – Finsko 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)
Česko – Kazachstán 8:2 (1:0, 3:2, 4:0)
Česko – Rusko 1:2 (0:0, 1:0, 0:2)

Čtvrtfinále:

Česko – USA 4:1 (0:1, 3:0, 1:0)

Semifinále:

Česko
– Kanada 2:1 SN (0:0, 0:0, 1:1 – 0:0, 1:0)

Hezký den všem fanynkám a fanouškům! V době šířeného nového koronaviru se většina sportovních soutěží pozastavila či zrušila, proto si společně můžeme připomenout nejdůležitější sportovní milníky v naší sportovní historii. Bezesporu jedním z nich je dvaadvacet let starý olympijský turnaj v ledním hokeji, který se konal v japonském Naganu, kde česká hokejová reprezentace dokázala vybojovat zlaté medaile. Právě tento úspěch je řazen mezi ty nejhodnotnější, což si nejeden člověk postupem času uvědomil. Na tomto turnaji se "sešla" opravdu legendární sestava hráčů, navíc v čele s dnes již zesnulým Ivanem Hlinkou, kterému na trenérské lavici pomáhala dvojice Slavomír Lener a Vladimír Martinec. V Naganu totiž poprvé v historii nastoupili nejlepší hráči planety včetně hvězd z NHL, neboť slavná zámořská soutěž poprvé v dějinách přerušila svůj nabitý program.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.

Česko – Rusko

1:0

konec (0:0, 0:0, 1:0)

Zpět na online

Branky a nahrávky: 49. Svoboda (Procházka, Patera)

Česko: Hašek – Šmehlík, Šlégr, Hamrlík, Svoboda, Špaček, Kučera – Jágr, Růžička (C), Straka – Ručinský, Reichel, Lang – Moravec, Dopita, Beránek – Hejduk, Patera, M. Procházka

Rusko: Štalenkov – Dmitrij Mironov, Gusarov, Boris Mironov, Kasparajtis, Juškevič, Žitnik, Gončar, Kravčuk – Pavel Bure (C), Žamnov, Kamenskij – Kovalenko, Jašin, Fjodorov – Valerij Bure, Němčinov, Krivokrasov – Morozov, Titov, Zelepukin

Rozhodčí: McCreary (Kanada) – Scapinello (Kanada), Rönnmark (Švédsko)

Diváci: 10 010

Průběh zápasu
1. třetina
01:11 RUS 2 Mironov, nedovolené bránění
10:10 CZE 2 Hašek, zdržování hry / vystřelení nebo vyhození puku mimo
16:13 CZE 2 Jágr, hrubost
19:24 CZE 2 Svoboda, nedovolené bránění
Po 1. třetině
2. třetina
35:49 CZE 2 Svoboda, nedovolené bránění
Po 2. třetině
3. třetina
41:12 RUS 2 HL příliš mnoho hráčů
48:08 CZE 1:0 Svoboda (Procházka, Patera)
Konec