Menu

Další

Tiskové konference

Tisková konference AC Sparta Praha

konec

21.02.2020, 12:30 • Radek Barkman

Tím také končí mítink s novináři, kterého se zúčastnili Václav Kotal (trenér), Tomáš Rosický (sportovní ředitel), František Čupr (generální ředitel) a Ondřej Kasík (tiskový mluvčí). (13:03:54)
Rosický o trenérech, kteří ve Spartě úspěšní nejsou: Já jsem tady tolik trenérů nezažil, abych to zeširoka mohl hodnotit. Otázka to sice je velice dobrá a je to na velkou debatu. Nároky, které na klub jsou, jsou velké a jak se říká, Sparta asi není klub pro každého.
Ondřej Kasík: Vašek Kadlec podstupuje dnes operaci, chtěli bychom, aby se fanoušci mohli s Vaškem rozloučit na některém z domácích zápasů.
Rosický doplňuje: Je to strašně smutná zpráva. Vašek se s tím musí sám vyrovnat. Je to kluk, který fotbal vždy miloval a na Spartě bude mít dveře nadále otevřené.
Čupr o Kadlecovi a jeho případné roli v klubu: Rozloučení určitě bude, Vašek si to zaslouží. Nicméně zdravotní stav už byl takový, že mu nedovolil pokračovat v kariéře. Musí se dát teď zdravotně dohromady, aby mohl fungovat v civilním životě. Jeho další kariéru jsme zatím nediskutovali. Budeme velice rádi, když s Vaškem zůstaneme v kontaktu.
Kotal o motivacích směrem k hráčům: Já Míšu Šmardu znám a měli jsme v předchozích klubech různé stereotypy. Snažíme se je dostat z napětí, které tu mají. Vnitřní motivace hráčů je ale strašně důležitá. Je to otázka každého hráče. Já jsem sice s týmem nepracoval, ale za tři čtyři dny, co jsme spolu trénovali, si myslím, že by neměl být žádný problém.
Čupr o změně: Panu Křetínskému jsme trenérskou změnu oznámili. Pan Křetínský to považoval za pozitivní. Nijak zásadním způsobem do toho pan majitel nezasahoval.
Čupr: Dlouhodobě jsme neplánovali odvolání Václava Jílka. Věděli jsme každopádně, že v panu Kotalovi máme silnou osobnost, takže pro nás jiná alternativa ani neexistovala.
Rosický o novém trenérovi: Už, když pan Kotal přicházel, jsme chtěli propojit A tým s B týmem. Byli jsme nadšeni z toho, že tak silná osobnost jako je pan Kotal povede Béčko. Už tehdy jsme však věděli, že v něm máme materiál i pro první tým.
Kotal o Šmardovi a případných změnách: Byl jsem rád, že nám Slovácko vyšlo vstříc. S Míšou Šmardou jsem dlouhodobě spolupracoval a rád. Je spojkou mezi týmem a realizačním týmem. Zpětná vazba z mužstva je strašně důležitá. Rádi bychom výhledově realizační trenérský tým chtěli ještě doplnit.
Rosický o Martinu Haškovi a jeho možném návratu do A týmu: Zde žádná změna není. Martin chce odejít, situace žádný vývoj nemá.
Kotal o mladých hráčích: Vše se bude odvíjet od výkonnosti hráčů. Přeřadili jsme Adama Karabce, který by měl hrát za Béčko, ale bude záležet na výsledcích a výkonech. Ničemu se nebráním, ale klíčové pro nás je zarazit výsledkové propady. Ve vědomí hráčů určitě čtyři porážky jsou.
Kotal o Martinovi Haškovi: Omlouvám se, ale podrobnosti rozchodu neznám. Respektuji, že odešel, ale o důvodech jsem se s ním nebavil. To jsme neřešili, šel s námi trénovat, ale nic dalšího se neřešilo.
Kotal o svých domácích úkolech: Určitě musíte hráče posunout k tomu, aby se přizpůsobili moderním trendům a sami se zlepšovali. Dával jsem za příklad přechod Dortmundu do útoku po rohovém kopu. Hráči to vědí, ale je otázka, aby to dokázali realizovat.
Rosický o případném doplnění kádru: Bavili jsme se o různých možnostech i s trenérem Kotalem, ale dohodli jsme se, že zůstaneme v tomto složení.
Čupr o spolupráci s Kotalem: Každopádně věřím, že pan trenér bude úspěšný a spolupráce bude trvat co nejdéle. Žádný konkrétní termín stanovený není, ale po skončení sezony si vyhodnotíme, co a jak. Není to dočasný trenér. Je to trenér, kterého si vážíme a snad bude úspěšný.
Kotal o ofenzivě: Prognózy sestavy už proběhly tiskem, ale změny budou. Chceme výrazně zrychlit přechodovou fázi, jaké budou efekty uvidíme v neděli.
Kotal o přístupu hráčů: Důležité je postavení hráčů při určité herní situaci. Zde jsme pracovali na odstranění chyb. Chceme zaujímat lepší obranné postavení z hlediska bezpečnosti. Pořád by to ale mělo být bezpečné z hlediska defenzivy. Když si vezmu první gól, bylo tam vhazování na útočné polovině a z něj jsme dostali gól. Nemělo by se to opakovat. Když to hráčům ukážete, je to jen otázka toho, kdy se to ti hráči naučí. Nevím, z jakého důvodu hráli dva levonozí stopeři. Preferuji, aby vedle sebe hrál levák s pravákem i vzhledem k následným kombinacím.
Kotal o cílech: Ty máme samozřejmě nejvyšší. Máme za sebou čtyři porážky a budeme se snažit z této situace hráče co nejdříve dostat. Máme pak Baník, Slavii a Plzeň. To bude pro tým nejlepší prověrka toho, jak tu změnu absorboval.
Kotal pokračuje o sestavě: Kanga s Dočkalem mohou hrát spolu, ale spolu mohou hrát jakýkoliv dva hráči. V současné době je potřeba zapracovat především na obranné fázi, ale je to i o otázce zdravotního stavu. Dočkal začal po dlouhé době, u Kangy jsou zase problémy s defenzivou. Snad ale to jejich společné soužití zůstane.
Kotal o systému 3-5-2: Vždycky vycházím z toho, jaké hráče máte k dispozici. O systému a způsobu hry se rozhoduji podle hráčů a podle způsobu hry soupeře. Snažím se reagovat na hru soupeře a eliminovat jeho silné stránky.
Kotal o Sigmě: Olomouc v Teplicích hrála skvěle. Hned jsem chtěl volat Lukášovi Julišovi, který nám na podzim moc pomohl, a gratulovat mu. Naštěstí jsem to neudělal, protože jsem nečekal, že by tato situace s mým příchodem mohla nastat.
Kotal o pozici trenéra ve Spartě: To, že budu první na řadě mě určitě nenapadlo. (smích)
Kotal o připravenosti hráčů: Výsledky hráčů i jejich testy jsme měli k dispozici. To vše bylo v pořádku. Nic neapovídá tomu, že hráči byli špatně připraveni. Sice jsem ty zápasy viděl, ale v kabině jsem nebyl, takže nevím o co tam šlo.
Rosický o Jílkovi a jeho smlouvě: Jednoznačně cítím zodpovědnost za to, co se stalo, to jde na moje bedra.
Kotal o sestavě před Olomoucí: Představu samozřejmě mám, ale vám novinářům ji samozřejmě nemohu říci. Změny ale přijít musí.
Kotal o stavu týmu: Čas na seznámení se byl strašně krátký. Chceme pracovat na individuálních chybách, které byly nejčastější. Chceme donutit hráče, aby tolik nechodili do rizika. Trenér může stanovit taktiku jakou chce, ale musí se tomu přizpůsobit hráči.
Kotal o přestupu do Sparty: Určité poznatky jsem měl. Působil jsem půl roku v B týmu a s A týmem jsme spolupracovali. Respektoval jsem rozhodnutí vedení klubu, které se takto rozhodlo. Pro mě to sice bylo těžké rozhodnutí, ale snad jsem se rozhodl tak, abych Spartě pomohl k lepším výsledkům.
Rosický o Jílkovi: Trenérská práce je vždy o tom, jak dokážete ten daný tým ty své ideje naučit nebo ne. Není to jen o trenérství, je zde i spousta dalších věcí. Je to i o sebevědomí hráčů a emocích. Když se podíváte na zápas s Libercem, tak tam to bylo z naší strany absolutně bez emocí. To pro mě byl největší alarm konat. Jakmile v týmu nejsou emoce, není to dobře a za to je zodpovědný trenér.
Rosický o odvolání po prvním zápase na jaře: My jsme trenérskou roli vůbec neřešili. Věřili jsme, že i přes problémy, které tu jsou, to dopadne dobře. Bylo pro nás důležité, aby měl Václav Jílek delší čas k dobrému provedení přípravy. Jenže tým prohrál čtyřikrát po sobě. To, co bylo na podzim, kdy si tým vytvářel šance a dával góly, to tam teď vůbec nebylo.
Rosický o příčinách: Příčin je samozřejmě více. Pro mě je Sparta o rozvoji, růstu a o vítězstvích. Bohužel po devíti měsících tu teď není ani jedno. Myslím si, že Václav Jílek je velmi dobrý trenér, ale tato mise úspěšná nebyla.
Rosický o Liberci: Trenér před zápasem s Libercem neměl žádné ultimátum. Byl to spíš vývoj herního soustředění ve Španělsku. Už tam ty signály nebyly dobré. Do té doby jsme však o změně trenéra vůbec neuvažovali. Zápas s Libercem byl ale pro nás šokem. Chceme především vidět organizovaný tým, který se bude prát za rudý dres. Nic z toho zde vidět nebylo. Hned po utkání jsme se s Františkem začali bavit o tom, jak se to vyvíjí. S panem Kotalem jsem se potkal v pondělí večer a zároveň jsem dal vědět Vaškovi Jílkovi, že ta jeho pozice už je v řešení.
Čupr o dění ve Spartě o tomto týdnu: S Tomášem jsme intenzivně komunikovali celý víkend už po zápase s Libercem. Bavili jsme se i o trenérské změně. Na základě těchto našich diskuzí jsme se v pondělí potkali i s novým trenérem A mužstva Václavem Kotalem, abychom se ho zeptali, zda je v případě změně ochotný ujmout se A mužstva. Pan trenér s tím souhlasil. Následně v úterý v osm hodin ráno jsme se potkali s panem Václavem Jílkem, abychom se pobavili o stavu mužstva i o jeho vlastním stavu. Dohodli jsme se o ukončení spolupráce a převzetí mužstva novým trenérem.
Přítomen je generální ředitel František Čupr, sportovní ředitel klubu Tomáš Rosický a Václav Kotal.
Kotal o defenzivním schématu: Je to o tom, zda jsou toho hráči schopni. Pokud je to budeme muset učit, potrvá to déle. Je tu dobrá skladba hráčů, ti si však musí plnit povinnosti. A to nejen ofenzivní, ale i defenzivní. Když jsem viděl, kolik Sparta dostala gólů, je to velký problém.
Právě on dnes předstoupí spolu s vedením klubu před novináře v rámci tiskové konference.
Sparta se rozhodla v průběhu týdne odvolat trenéra Václava Jílka, na jehož místo dosadila trenéra rezervy Václava Kotala.
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 12:30.

Tisková konference AC Sparta Praha

konec