Menu

Fotbal

Německá Bundesliga

Borussia Dortmund – 1. FC Kolín nad Rýnem

5:1

konec (2:0)

24.01.2020, 20:30 • Signal Iduna Park, Dortmund • 19. kolo • Vít Schück (@VitSchuck)

Tipsport: 1.31 6.21 9.33 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Držení míče: 59 % : 41 %.
Střely na branku: 9:5. Střely mimo: 4:5. Rohy: 1:3. Ofsajdy: 1:5. Fauly: 6:7. (22:26:21)
Hlavní rozhodčí ve druhém poločase nenastavil ani sekundu navíc a tak zápas devatenáctého kola končí vítězstvím Dortmundu nad Kolínem 5:1.

Hned v samém úvodu přišel první gól. Po Sanchově přihrávka z pravé strany měl ve vápně dostatek času i prostoru Raphaël Guerreiro, který překonal Horna poprvé. O několik minut později mohli domácí rozehrávat penaltu, ale tak byla po konzultaci s videem odvolána a rozehrával se jen volný přímý kop. Druhou branku Dortmund přidal až po perfektní přihrávce Hummelse na padesát metrů k nohám Marca Reuse, který poté propálil hostujícího gólmana.

Po změně stran se prosadil ve srovnané obraně Jadon Sancho. Následně přišel do hry také čerstvá posila Erling Häland a právě norský supertalent se hned dvakrát zaskvěl. Nejprve využil Sanchova pokusu k dorážce za bezmocného Horna a poté dostal do branky pokus z obrovského úhlu a udal tak konečné skóre na 5:1.

90

Konec zápasu.

90

Střídání v týmu Borussia Dortmund: ze hřiště odchází Jadon Sancho, přichází Giovanni Reyna.

89

Dortmund právě vstřelil branku!
To je neskutečné, co předvádí ERLING HÄLAND! Dahoud načasoval přihrávku na svého kolegu z útoku na pravou chvíli, Häland si posunul míč kolem Horna. Dostal se sice s míčem do obrovského úhlu, ale poté nechytatelně zakončil do odkryté části branky.

88

Také Kolín se ještě dostává do útoku. Těsně před vápnem byl navíc faulován unikající Jakobs neopatrným Witselem. Šance pro hosty na korekci skóre.

87

Dortmund už polevuje v útočné snaze. Witselova přihrávka postrádala potřebnou přesnost a k míči se tak velmi snadno dostali hostující fotbalisté.

85

Naopak Timo Horn musel zasahovat. Sanchův průnik byl zakončen pokusem z pravé strany, balon si ale sebral ze země právě hostující gólman.

84

U levé postranní lajny držel balon střídající Florian Kainz. Následně se hosté hnali do útoku, ale z pravé strany střela Bürkiho neohrozila.

83

Zhruba deset minut zbývá do konce druhého poločasu. Dortmund kontruje dnešní utkání, když vede nad Kolínem v domácím prostředí 4:1.

81

Nápor Dortmundu pokračuje. O nebezpečnou střelu z úhlu se postaral Jadon Sancho, ale míč jen prolétl kolem vzdálenější tyče.

80

Střídání v týmu Borussia Dortmund: ze hřiště odchází Marco Reus, přichází Mahmoud Dahoud.

79

Střídání v týmu 1. FC Kolín nad Rýnem: ze hřiště odchází Mark Uth, přichází Elvis Rexhbecaj.

78

Dortmund právě vstřelil branku!
ERLING HÄLAND se prosazuje i proti Kolínu! Po hattricku do sítě Augsburgu ve své premiéře za Dortmund dnes přidává čtvrtou branku. Tlak domácího celku byl ve vápně obrovský. Střela Sancha ještě skončila u Horna, ale jako první byl u balonu právě norský supertalent.

77

Po faulu na Sancha rozehrával Reus standardní situaci. Míč ale do pokutového území ani nedoputoval a tak domácí musejí začít opět od obránců.

76

Střídání v týmu 1. FC Kolín nad Rýnem: ze hřiště odchází Kingsley Ehizibue, přichází Anthony Modeste.

75

Skvělým pohybem se Sancho u postranní lajny zbavil bránícího Schirího. Následně přihrával do vápna Hälandovi, kterému chybělo ke zpracování několik decimetrů.

74

Hälandovi vlétl do střely na poslední chvíli Bornauw. Následně ještě mohl pálit Axel Witsel, ale ten přišel o možnost zásluhou parádně postaveného Hectora.

73

Hummels poslal míč jen do kombinace Akanjimu. Domácí se opět usadili u balonu ve středu pole, ale souhra Reuse se Sanchem tentokrát lehce zaskřípala.

71

Už už to vypadalo, že Sancho vybojuje míč na Katterbachovi, ale nakonec si pomohl lehkým faulem, který neunikl ani pomeznímu rozhodčímu.

70

Zápas pokračuje v obrovském tempu. Katterbach vhodil míč do hry zpoza postranní lajny. Následně se Kolínští pokoušeli o rychlý protiútok, ale obrana Dortmundu byla zformována téměř okamžitě.

69

Po dlouhém výkopu Romana Bürkiho se dostal míč k Akanjimu. Švýcarský obránce zkoušel ještě najít Reuse, v nouzi však napálil balon jen do Hectora.

67

Neskutečné Häland se okamžitě po svém příchodu mohl prosadit. V pohybu však narazil těsně před vápnem do Katterbacha, který situaci ustál o něco lépe.

66

Střídání v týmu Borussia Dortmund: ze hřiště odchází Thorgan Hazard, přichází Erling Häland.

65

Köln právě vstřelil branku!
Kolín přece jen snižuje! Rohový kop ještě dokázal Dortmund ubránit, ale poté přišla vysoká nahrávka Ehizibuea na zcela volného MARKA UTHA, který z úhlu překonal střelou ke vzdálenější tyči Romana Bürkiho.

64

Od Bürkiho putoval míč na levou stranu, kde byl Manuel Akanji. Domácí fotbalisté ale tentokrát nespěchají do útoku, ale vyčkávají na pravou chvíli.

63

Domácí fanoušci jsou natěšení na Erlinga Hälanda. Čerstvá posila Dortmundu dostala pokyn se převlékat do zápasového oblečení.

62

Po Reusově přihrávce do vápna si chtěl ještě kličkou udělat místo ke střele Thorgan Hazard. Mezitím už se ale stačil vrátit Katterbach a zamezit nebezpečí.

61

O prudkou ránu zpoza šestnáctky se postaral Mark Uth. Osmadvacetiletý záložník však trefil jen prostor, kde stál i Roman Bürki.

60

Po hodině hry vede Dortmund nad Kolínem už o tři góly. Hosté sice ve druhém poločase přidali na nasazení, ale ani tak to na zkušený celek nestačí.

59

Jadon Sancho má stále dostatek sil na agresivní napadání. Bornauw byl pod velkým tlakem a musel přihrávat zpět k Hornovi. Následně získal míč pro domácí Brandt.

57

Dortmund uklidňuje hru postupnou kombinací ve středu pole. Hned několikrát si vyměnil míč Witsel s Reusem, následně se ale domácí stáhli na svou polovinu.

56

Po prudkém centru se sice nedostal k hlavičce Córdoba, ale akce ještě pokračovala. Z ofsajdu poté prověřil Bürkiho Kainz, ale ani tak míč do sítě nepropasíroval.

55

Jadon Sancho nebyl daleko od dalšího zásahu. Guerreiro milimetrovým pasem našel nabíhajícího Angličana, který ale tentokrát branku ve vyložené pozici minul.

54

Kombinace domácího týmu pokračuje. Akanji byl sice pod tlakem při rozehrávce, ale velmi zkušeně si pohlídal napadajícího Jakobse.

53

Už už to vypadalo, že se do šance dostane Marco Reus. Balon mu dal ale o něco později Brandt a domácí kapitán nestačil na balon v plné rychlosti dosáhnout.

52

Kolín se snaží alespoň zdramatizovat druhou část zápasu. Katterbachova přihrávka na hranici vápna ale našla jen Wilsena, který mohl rozehrát kontr domácích.

51

Florian Kainz po svém příchodu okysličil hostující ofenzivu, ale ve vápně se ke střele neprosadil. Tentokrát Hummels zůstal pevně na nohou a zablokoval pokus soupeře.

49

Dortmund právě vstřelil branku!
Córdoba před malou chvílí v brejku neuspěl. To se ale nyní daří Dortmundu! Marco Reus naservíroval parádní přihrávka do běhu JADONU SANCHOVI, který si ještě postrčil míč kolem Czichose a nakonec zakončil pod břevno.

48

Dortmund uklidňuje hru ve středu pole. S Witselem si narazil Brandt, poté byl u míče u Marco Reus, ale do druhého poločasu vstoupili hosté o poznání koncentrovaněji.

47

Obrovská šance Kolína okamžitě po rozehrávce. Hummels uklouzl při snaze odehrát míč a do brejku se dostal Córdoba. Ten ale trefil jen tyč a dorážka už šla jen vedle branky. Nakonec byla ale vzrušení zbytečné a píská se ofsajd.

46

Střídání v týmu 1. FC Kolín nad Rýnem: ze hřiště odchází Jan Thielmann, přichází Florian Kainz.

46

Začal druhý poločas.
Druhý poločas začne přibližně ve 21:36.
Dvě nastavené minuty jsou minulostí a první poločas končí. Dortmund ovládl první polovinu zápasu a po zásluze vede nad Kolínem 2:0.

Hned v samém úvodu přišel první gól. Po Sanchově přihrávka z pravé strany měl ve vápně dostatek času i prostoru Raphaël Guerreiro, který překonal Horna poprvé. O několik minut později mohli domácí rozehrávat penaltu, ale tak byla po konzultaci s videem odvolána a rozehrával se jen volný přímý kop. Druhou branku Dortmund přidal až po perfektní přihrávce Hummelse na padesát metrů k nohám Marca Reuse, který poté propálil hostujícího gólmana.

Tipovací soutěž

Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

45+2

První poločas skončil.

45+2

Roh se pokoušel na pravé straně vybojovat Jan Thielmann, ale sedmnáctiletý fotbalista nestačil silově na zkušeného Hummelse.

45+1

Hlavní rozhodčí nastavuje v prvním poločase dvě minuty.

45

Guerreiro nedokázal projít kolem Ehizibueho, ale ten následně míč jen odevzdal dalekým odkopem. I závěr prvního poločasu patří jednoznačně Dortmundu.

44

Minutu před pauzou se dostal k míči Julian Brandt. Ve středu pole okolo sebe měl hned tři protihráče a tak se rozhodl neriskovat a raději odevzdal balon Hummelsovi.

43

Brandt si chtěl před vápnem narazit se Sanchem, poté ale už míč do pohybu zpět nedostal. Dortmund ale po parádním napadaní rychle vrací k balonu.

42

Obrovskou šanci likviduje Timo Horn! Jadon Sancho se hnal do vápna po přihrávce od Reuse. Zkoušel to podobně jako kapitán Dortmundu při druhém zásahu, ale tentokrát si Horn prostor mezi nohama pohlídal.

41

Kolín mohl rozehrávat standardní situaci. V pokutovém území měli ale výraznou početní převahu domácí a nenechali osamoceného Jakobse zakončovat.

40

První poločas pomalu míří ke svému závěru. Na levé straně uháněl s míčem Akanji, přihrávkou ale dostal do problémů Witsela, který musel fauloval ve skluzu za žlutou kartu.

38

Jhon Córdoba se zjevil u nakopnutého balonu. Proti Piszczekovi si ale nevěděl rady a tak kombinoval s Uthem. Ve vápně poté mohl zakončovat, ale jako první byl u balonu Bürki.

37

Po odmlce chtějí útočit hostující fotbalisté. Napadající vlna hostů ale rozbíjí všechny náznaky rozehrávky ještě v samém počátku.

36

Se Sanchem si narazil na levé straně Witsel, poté měla přijít přihrávka na Reuse, ale obrana Kolínu si tentokrát už dala na kapitána domácích větší pozor.

35

Dortmund si jde jistě za vítězstvím. Hosté se snaží vytvořit šanci, ale před perfektně organizovanou obranu nemají šanci se zatím prosadit.

34

Spoustu prostoru měl na levé straně Alex Witsel. Belgickému hráči pomohla souhra s Brandtem, ale než se odhodlal ke střele, tak už před ním byl Czichos.

33

Kolínští fotbalisté se snaží rychle korigovat skóre. Po podobně přesnou přihrávku jako Hummels se snažil i na druhé straně Katterbach, ale míč skončil jen daleko za domácí brankou.

31

Dortmund právě vstřelil branku!
Dortmund už vede o dva góly! Mats Hummels neskutečně přesným pasem přes padesát metrů našel MARCA REUSE, který si zaběhl za posledního obránce a lehkým přistrčením balonu poslal střelu mezi nohy vyběhnutého Horna.

Gól se ještě musel zkoumat u videa, protože pomezní rozhodčí viděl ofsajd, ale ten je nakonec zrušen.

30

Domácí favorité vedou i po půlhodině hry nad Kolínem o jeden zásah. Tentokrát se cpal do útoku Brandt, který ale v obležení několika hráčů zvolil přihrávku zpět.

29

Dortmund lehce polevil v koncentraci a musí také bránit. Thielmann totiž pohotově sebral míč Guerreirovi, poté oslovil Córdobu, který ale před vápnem neměl čas vystřelit.

28

Do otevřenějšího prostoru spěchal Katterbach. Přece jen se dostal k centru z velmi ostrého úhlu, ale našel jen rukavice připraveného Romana Bürkiho.

27

Hakimímu utekl balon od kopačky za postranní lajnu. Také Kolín se dostává ke slovu v útočné fázi. S Jakobsem si pomohl Uth, ale přes srovnanou obranu Dortmundu se nedostal.

26

Hazard při snaze získat míč fauloval rozehrávajícího Czichose. Hosté se mohou uklidnit odkopem z klidové pozice těsně před vlastním vápnem.

25

Tempo zápasu se lehce snižuje. Witselova přihrávka našla na pravé straně Hakimího, který se ale místo průniku do vápna rozhodl pro pas zpět k obráncům.

23

Od Horna šla rozehrávka pouze k nohám Witsela. Domácí ale museli míč zakopnut do zámezí, protože právě Witsel skončil na trávníku po tvrdém souboji s Hectorem.

22

Ismail Jakobs si chtěl vyšlápnout kličkou na Piszczeka, ale polská zadák s přehledem situaci vystihl a sebral soupeři míč ještě před šestnáctkou.

21

Klid na rozehrávku měl Mats Hummels. Velezkušený stoper domácího celku poslal míč k Witselovi, belgický záložník se poté obtočil kolem Schirího a ještě přihrával Hakimímu.

20

I po dvaceti minutách vede domácí Borussia nad Kolínem o jednu branku. O tu se postaral po Sanchově přihrávka Guerreiro okamžitě po startu zápasu.

19

Katterbach hledal ve středu pole Utha. ve zhuštěném prostoru před vápnem Dortmundu ale neměl hostující záložník uspět. Domácí se snadno dostávají k míči.

18

Po autovém vhazování ve středu pole se míče ujali po dlouhé době také hosté. Jonas Hector přihrával k postranní čáře Jakobsovi, ten ale neměl dostatek času na další kličku a musel vracet balon k obráncům.

17

Od Bürkiho putoval míč směrem na Akanjiho. Na levé straně se poté rozběhl i Guerreiro, ale střelec zatím jediné dnešní branky neuspěl v souboji s Ehizibuem.

16

Kontry Borussie jsou zatím smrtící. Hakimí si dělal prostor na pravé straně, prosmýkl se do vápna, kde mu ale přijel skluzem pod nohy Czichos.

15

Nápor Dortmundu ještě pokračoval rohovým kopem. Na Brandtův centr si ve vápně naskočil ze všech nejvýše Mats Hummels, ale svou hlavičku umístil jen do břevna.

14

Rozehrávky standardní situace se ujal Marco Reus. Přes zeď zakroutil nadějnou ránu, ale jen do prostoru, kde čekal na míč i Timo Horn.

13

Hlavní rozhodčí ale po konzultaci s kolegy u videa vytahuje zákrok těsně za vápno. Je z toho žlutá karta pro hostujícího stopera.

12

Pokutový kop pro Dortmund! Bornauw v šestnáctce nešetrně poslal k zemi Hakimího.

11

Obrana hostů měla potíže s napadajícím Sanchem. Bornauw nakonec musel balon odehrát jen do bezpečí za postranní lajnu. Útočit mohou znovu domácí.

10

Úvodní desetiminutovka byla jednoznačně v režii domácího týmu. Po Sanchově přihrávka překonal Horna již ve druhé minutě zápasu Guerreiro.

9

Levá strana Dortmundu pokračuje v aktivním útočení. S Akanjim si tentokrát narazil Jadon Sancho. Následně přišla ještě přihrávka na Witsela, kterého ale v klíčovou chvíli zradilo zpracování.

8

Schirí rozehrával akci hostujícího týmu. Dlouhým pasem poslal do šance Utha, který ale narazil na skvěle postaveného Hummelse a ten už využil všechny své zkušenosti.

7

Na levé straně měl solidní rychlost Manuel Akanji. Po průniku do vápna přišla přihrávka na Reuse, který byl ale obsazen hned dvojicí soupeřů a nemohl tak zakončovat z komfortní pozice.

6

Zdá se, že se Kolínu podařilo stabilizovat hru po velmi brzkém gólu domácího celku. Nyní byl ale na levé straně vystaven do ofsajdového postavení Ismail Jakobs.

5

Opět byl u míče Raphaël Guerreiro, ale nyní si nedokázal poradit s napadajícím Thielmannem a o balon velmi rychle přišel.

4

Také Kolín dokázal zahrozit. Na hranici vápna se ocitl téměř nehlídaný Jhon Córdoba, ale z kroku pálil jen těsně vedle Bürkiho branky.

2

Dortmund právě vstřelil branku!
Neskutečný start do zápasu! První útočná akce a Dortmund jde do vedení! Hummels dlouhým pasem našel Reuse, ten poté oslovil Sancho. Anglický fotbalista udělal dva rychlé kroky ve vápně a následně předložil brankou příležitost RAPHAËLU GUERREIROVI, který nekompromisně propálil Horna v hostující brance.

2

O úvodní rozehrávku ze středového kruhu se postaral domácí kapitán Marco Reus. Dortmund se okamžitě přesouval s balonem po levém kraji do útoku, ale Guerreiro si na úvod příliš nerozuměl s Akanjim.

1

Utkání právě začalo.
Hlavní rozhodčí již přivádí obě úvodní jedenáctky na hrací plochu. Zápas devatenáctého kola nejvyšší německé soutěže Bundesligy může za několik málo okamžiků začít.

Tipovací soutěž

Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

Úvodní sestavy:

Borussia Dortmund: Bürki – Ł. Piszczek, Hummels, Akanji – Hakimí, Brandt, Witsel, Guerreiro – T. Hazard, Reus (C), Sancho.
Náhradníci: Hitz – Alcácer, Balerdi, Dahoud, M. Götze, Häland, Morey, Reyna, N. Schulz.

1. FC Kolín nad Rýnem: T. Horn – Ehizibue, Bornauw, Czichos, Katterbach – Schirí, Hector (C) – Thielmann, Uth, Jakobs – J. Córdoba.
Náhradníci: Kessler – Drexler, Kainz, Meré, Modeste, Rexhbecaj, Risse, Schmitz, Terodde.

Rozhodčí: Osmers – Gorniak, Kempter.
Posledních pět vzájemných zápasů

23.08. 2019 Kolín n. R. – Dortmund 1:3
02.02. 2018 Kolín n. R. – Dortmund 2:3
17.09. 2017 Dortmund – Kolín n. R. 5:0
29.04. 2017 Dortmund – Kolín n. R. 0:0
10.12. 2016 Kolín n. R. – Dortmund 1:1
Borussia Dortmund

Borussia Dortmund po osmnácti odehraných kolech zaostává ze čtvrté příčky na vedoucí Lipsko o sedm bodů. Před měsíční zimní pauzou se Dortmund hledal, poslední dva zápasy v loňském roce nedokázal vyhrát, když nejprve remizoval 3:3 se silným Lipskem a poté dokonce prohrál na trávníku Hoffenheimu 1:2.

V zimní pauze ale Dortmund přivedl do svého týmu nového útočníka. Z rakouského Salcburku ulovil německý velkoklub devatenáctiletého Erlinga Hälanda a ten se uvedl jako pravý snajpr. Do zápasu s Augsburgem vkročil v 56. minutě za stavu 1:3, hattrickem ale dokázal duel zvrátit a Dortmund slavil vítězství 5:3.
1. FC Kolín nad Rýnem

Kolínský tým bude mít nejspíše v letošním ročníku Bundesligy záchranářské starosti. Po osmnácti odehraných kolech se nachází až na třinácté pozici jen s tříbodovým náskokem na sestupová místa. Od poloviny prosince loňského roku ale začíná Kolín šlapat. Od té doby vyhrál všechny čtyři ligové zápasy a výrazně poskočil v tabulce. Ještě před zimní přestávkou zdolal 2:0 Leverkusen, poté si odvezl všechny tři body také z Frankfurtu a na závěr roku překonal i Brémy. Před týdnem poté Kolín zvládl náročný duel s Wolfsburgem, když hned o dvě branky se při výsledku 3:1 postaral Jhon Cordoba.
Krásný páteční večer, vítám všechny příznivce fotbalu. Nejvyšší německá soutěž Bundesliga pokračuje devatenáctým kolem a my se společně zaměříme na utkání Dortmundu, který přivítá před domácím publikem Kolín.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:30.

Borussia Dortmund – 1. FC Kolín nad Rýnem

5:1

konec (2:0)

Zpět na online

Branky: 2. Guerreiro (Sancho), 31. Reus (Hummels), 49. Sancho (Reus), 78. Häland, 89. Häland (Dahoud) – 65. Uth (Ehizibue)

Karty:   40. Witsel (DOR) – 13. Bornauw (KLN)

Držení míče: 59 % : 41 %.
Střely na branku: 9:5. Střely mimo: 4:5. Rohy: 1:3. Ofsajdy: 1:5. Fauly: 6:7.

Borussia Dortmund: Bürki – Ł. Piszczek, Hummels, Akanji – Hakimí, Brandt, Witsel, Guerreiro – T. Hazard (66. Häland), Reus (C) (80. Dahoud), Sancho (90. Reyna).
Náhradníci: Hitz – Alcácer, Balerdi, Dahoud, M. Götze, Häland, Morey, Reyna, N. Schulz.

1. FC Kolín nad Rýnem: T. Horn – Ehizibue (76. Modeste), Bornauw, Czichos, Katterbach – Schirí, Hector (C) – Thielmann (46. Kainz), Uth (79. Rexhbecaj), Jakobs – J. Córdoba.
Náhradníci: Kessler – Drexler, Kainz, Meré, Modeste, Rexhbecaj, Risse, Schmitz, Terodde.

Rozhodčí: Osmers – Gorniak, Kempter