Menu

Další

Tiskové konference

Nominační tisková konference před ME v házené

konec

07.01.2020, 14:00 • Daniel Kinc, Helena Hegeďová

Tisková konference skončila. (15:02:13)
Jan Filip: Začínáme s Rakouskem a první zápas je vždy specifický. Je to vstup do turnaje, ale je pro všechny stejný a záleží, jak se s tím který tým popere. Máme nějakou zkušenost z minulého šampionátu, a to bychom chtěli právě posunout, aby to nedopadlo tak jak před dvěma lety.
Daniel Kubeš o očekáváních fanoušků: "To je otázka spíše na kluky. Žádný tlak nečekám, naštěstí se na sociálních sítích moc nepochybuji."

Ondřej Zdráhala: Výsledek před dvěma lety byl v euforii, ale nebyl dostatečně vytěžený, aby to sloužilo k propagaci házené. Nebylo to na ČT Sport, takže to mohli sledovat ti, co mají zaplacenou televizi. Po zápase se Španělskem se na Dánsko nejspíš dívali jen skalní fanoušci, pak se to zase nabalovalo a mohli jsme zažít něco podobného jako basketbalisté. Uvidíme, jak to bude letos.
Daniel Kubeš o ambicích: "Je to hrozně zrádné. Když jsme minule prohráli úvodní zápas se Španělskem o 17 branek, tak by na nás nikdo nevsadil ani groš, ale byli jsme schopní se z toho vyhrabat. Doufám teda, že neprohrajeme první zápas o sedmnáct branek, ale jde na tom vidět zkušenost týmu."
Daniel Kubeš: "Tenkrát jsem to vnímal jinak než teď. Skončili jsme osmí, přitom tým tehdy byl na vrcholu sil. V tomhle je krásné a zrádné zároveň. My sami hráči vnímáme, že to bylo povedené, ale přitom jsme byli osmí. Vnímání je úplně jiné tehdy a teď. Teď můžu říci, že to byl turnaj, kdy jsme mohli a měli něco uhrát. Z nějakého důvodu se to ale nepovedlo."
Jan Filip o vzpomínkách na mistrovství Evropy jako hráč: "Určitě to byl jeden z našich nejlepších turnajů, na kterém jsme byli. Byla to taky Vídeň a teď bychom chtěli, aby ta podpora byla opět co největší. Když tým cítí podporu fanoušků, tak je tam cítit pozitivní energie. I pro nás to byl tehdy krásný turnaj."
Ondřej Zdráhala: "Chtěl bych to doplnit. Za poslední tři čtyři roky byli naši trenéři schopni vytáhnout přesné typy hráčů, které tým potřeboval. Není to o tom, že vytáhnou deset nejlepších hráčů a ti nám to vyhrají. Musejí to být správné somatotypy, musejí mát správnou psychiku, aby do týmu zapadli. Hráči díky tomu rozkvétají. A je to právě díky trenérům."
Jan Filip o prodloužení smlouvy u reprezentace: "Maximálně se připojuji. Jsem rád za důvěru, kterou jsme dostali na další tři roky. Můžeme pokračovat v práci, kterou děláme. Absolutně se ztotožňuji s tím, co říkal Dan. Kádr se v každém roce obměňuje a už od začátku do toho jdeme s tím, že do kádru budeme zabudovávat nové hráče, novou generaci. Chceme, aby teď měli možnost učit se od hráčů jako Galia, Zdráhala nebo Horák."
Daniel Kubeš o prodloužení smlouvy u reprezentace: "Pro mě osobně to znamená to, že jsme dostali možnost pracovat s týmem další tři roky. Mě osobně tato práce naplňuje, dává mi smysl a opravdu mi dělá radost. Zažili jsme už spoustu krásných příběhů. V moment, kdy se kluci dostanou do reprezentace a na mistrovství, tak se jim otevírá možnost se dostat do zahraničí a otevírají se jim možnosti, jaké jsme měli my s Honzou. Pak už je jen na nich, jak s tím naloží. Pokud se nám to s Honzou povede, tak věříme, že budou žít házenkářský život na plné úrovni. Výsledky jsou sice hlavní priority, ale pro nás také to, že dáváme možnosti mladým hráčům, kteří mohou růst a dlouhodobě pomáhat týmu."
Jan Filip: "Tím, že tady nemáme hodně hráčů, tak nemůžeme přemýšlet, co by bylo, kdyby tady byli. Musíme vycházet ze situace, kterou tady máme."
Daniel Kubeš: Všichni hráči v nominaci mají velkou šanci hrát a budou hrát. Rozhodování nebylo jednoduché, ale také nebylo nijak obtížné. Hráči, kteří vypadli, musejí být stále připravení.
Jan Filip o Vojtěchu Patzelovi: Rozhodování bylo nejen na téhle pozici. Vojta byl zraněný ještě před akcí ve Švýcarsku, nastoupil, ale pak se opět zranil. Rozhodovali jsme se mezi ním a Matějem Klímou, který zahrál druhou půl podzimu výborně v české extralize a podal dobré výkony taky v přípravných zápasech.
Daniel Kubeš: "Čeká nás úplně jiný turnaj než v Chorvatsku. Návod je takový, že minulý turnaj nám ukázalc cestu, jakou se musíme vydat, bez ohledu na to, s jakým soupeřem hrajeme. Když jsme byli schopni porazit Dánsko, tak jsme schopni porazit kohokoliv. Ale to stejné platí i v opačném smyslu. Domácí prostředí je pro Rakousko velkou výhodou a i rozhodčí můžou podlehnout tlaku okamžiku. Fandění dává hráčům více sil a sebevědomí a to je posune za hranicii normální výkonosti. Domácí týmy bývají na domácím mistrovstvích úspěšnější."
Jan Filip o soupeřích: Myslím si, že všechno to se ukáže až na hřišti. Záleží také na formě, ale Rakousko určitě udělalo výrazný herní posun směrem dopředu. Navíc hrají doma, takže budou ještě nebezpečnější. Ukrajina pak bude podle mě hrát jejich tradiční házet se silnými hráči. Skupina to bude vyrovnaná a rozhodovat budou aktuální výkony na hřišti.
Pavel Horák o tom, že Češi hrají ve Vídni: "Těšíme se na všechny naše fanoušky, doufám, že jich přijede hodně. Uvidíme, jestli tam trefí, dálnice ještě není dokončena. Já dnes například na cestě dostal kamínkem do okna. Ani nevím, kolik se prodalo celkem lístků. Rakouští fanoušci budou hladoví, Makedonci jsou taky všude a Ukrajinci to mají kousek přes Slovensko. Snad jsem na nic nezapomněl (směje se)."
Ondřej Zdráhala o atmosféře v týmu: "Po celou dobu, už od roku 2014, se snažíme vytvořit takovou atmosféru, aby každý nový hráč dokázal podat dobrý výkon, cítil se dobře a starší hráči mu pomohli. Myslím si, že atmosféra je dobrá a na každém hráči jde vidět, hlavně na těch nových, že se den ode dne zlepšují, nasávají dovednosti a vědomosti o házené a jsou připraveni podávat lepší výkony."
Daniel Kubeš o soupeřích: "Podobně jako jdeme od tréninku k tréninku, půjdeme od soupeři k soupeři. Na nejbližších čtyřech trénincích budeme chtít zlepšit naší souhru a budeme se připravovat na zápas s Rakouskem. První soupeř je to, co nás zajímá, a ode dneška se koncentrujeme na to, jak jej před domácím publikem porazit. SOupeři jsou pro nás obecně známí, Makedonie je jeden z našich nejoblíbenějších soupeřů a na to se těšíme."
Jan Filip: "Naší vizí je dostat se na hranici nebo možná až za hranici našich možností. Máme snahu zlepšovat se nejen v zápasech, ale hlavně na tréninku, což se do zápasů přenáší. Kromě toho sázíme taky na pohodovou atmosféru"
Pavel Horák: "První část přípravy jsme neprožíval (úsměv). Druhou jsem zahájil později a pak jsme hezky zatrénovali. Bolelo to, odehráli jsme si dva zápasy a jeli jsme domů si odpočinout, abychom měli síly na další část přípravy. Kdo chtěl, tak si přidal. Kdo nechtěl, tak si nepřidali. Trenéři si nepřidali. Takhle za mě." (směje se)
Daniel Kubeš o přípravě: "Nechtěl bych to hodnotit stylem, jak se nám příprava vydařila, nebo nevydařila. To uvidíme až na mistrovství. To, o co se snažíme, je zápas od zápasu, trénink od tréninku, zlepšovat naše výkony. To se nám daří a i na mistrovství chceme dělat další kroky dopředu."

Nominační tisková konference před ME v házené

konec