Menu

Motorsport

Formule 1

Kvalifikace na VC USA

Vítěz: V. Bottas (Mercedes)

konec

02.11.2019, 22:00 • Trať: Amerik, Austin, Texas, USA • Michal Šandor

Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a nezapomeňte zítra od 20.10 hodin sledovat online přenos ze samotného závodu. Mějte se fajn a hezký zbytek sobotního večera. (23:18:40)
Máme za sebou kvalifikaci na Velkou cenu USA, která nepřinesla žádný dramatický závěr. Pro 11. pole position v kariéře si celkem v klidu dojel Valtteri Bottas, s nímž se do první řady postaví Sebastian Vettel. Následují Max Verstappen a Charles Leclerc. Úřadující mistr světa Lewis Hamilton vyrazí až z páté pozice. Hamilton se může v Austinu už pošesté v kariéře stát světovým šampionem. Pokud závod vyhraje jeho týmový kolega Valtteri Bottas, Hamiltonovi stačí osmé místo. Pakliže by zvítězil někdo jiný, pak by Hamilton bral titul bez ohledu na další pořadí.
Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu USA: 1. Bottas (Mercedes), 2. Vettel (Ferrari), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Leclerc (Ferrari), 5. Hamilton (Mercedes), 6. Albon (Red Bull), 7. Sainz (McLaren), 8. Norris (McLaren), 9. Ricciardo (Renault), 10. Gasly (Toro Rosso), 11. Hülkenberg (Renault), 12. Magnussen (Haas), 13. Kvjat (Toro Rosso), 14. Stroll (Racing Point), 15. Grosjean (Haas), 16.Giovinazzi (Alfa Romeo), 17. Räikkönen (Alfa Romeo), 18. Russell (Williams), 19. Pérez (Racing Point), 20. Kubica (Williams).

Konec kvalifikace.

0:00

Nikdo z jezdců se v posledním snažení už nezlepšil, a tak pole position patří Valtterimu Bottasovi! Do první řady se s ním postaví Sebastian Vettel. Druhá linie patří Maxi Verstappenovi a Charlesi Leclercovi. Pro nezaujaté fanoušky je škoda, že nebyli svědky dramatičtějšího finiše.

0:00

Čas vymezený pro třetí část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.

1:05

Jezdci pomalu najíždí do svých posledních měřených pokusů. Kdo se bude radovat ze zisku pole position? Bude to někdo z dvojice Mercedesu, Ferrari, Red Bullu nebo překvapí někdo úplně jiný?

2:35

Všech deset závodníků má na svých vozech nazutou červenou sadu pneumatik. V jednotlivých garážích panuje napětí, které by se dalo krájet. Stejně tak mezi fanoušky přítomnými přímo na okruhu ve státě Texas.

3:00

Krátká přestávka končí, piloti se začínají vracet zpět na dráhu, aby se utkali se svými soupeři o nejlepší příčku před začátkem nedělní Velké ceny USA. Američané by řekli: come on, nebo let's go!

4:25

Průběžné pořadí je následující: Bottas, Vettel, Verstappen, Leclerc, Hamilton, Albon, Sainz, Norris, Gasly a Ricciardo. Právě Sainz s Norrisem v letošní sezoně dělají radost fanouškům McLarenu svými výsledky.

5:01

Tak to je komická situace. Zatímco devět pilotů zajelo do boxů, Daniel Ricciardo se poprvé ve třetím dějství představí americkému publiku. Alespoň bude mít Australan v tuto chvíli trať pouze pro sebe a nikdo ho nebude rušit.

6:11

První měřené časy jsou hodně zajímavé. Hamilton je až pátý, Leclerc čtvrtý. Carlos Sainz a Pierre Gasly odbočili do boxové uličky. K tomuto kroku se odhodlají postupně všichni jezdci bojující o co nejlepší umístění na startu nedělního závodu.

7:32

Na čele startovního pole se to pěkně střídá. Nejprve byl lídrem Hamilton, pak Leclerc, následoval Vettel, ale nakonec je průběžně na první pozici Bottas, a to v novém rekordu okruhu, který činí 1:32.029. Ricciardo je stále v boxech.

8:20

Všichni jezdci najeli do svých prvních měřených pokusů v kvalifikačním závěru. Jako první zaznamenají čas Carlos Sainz a Pierre Gasly, kteří byli prvními, kdo opustili své mechaniky a vydali se na okruh.

9:15

Jediným závodníkem, který dosud ve třetí fázi nevyjel na dráhu, je Daniel Ricciardo. Ten si před závěrem kvalifikace dopřál v boxech malé občerstvení, ale o jakou pochutinu se jednalo, nebylo možné identifikovat.

10:37

V předchozích třech letech slavil zisk pole position Lewis Hamilton, předtím dvakrát bývalý jezdec Mercedesu a mistr světa z roku 2016 Nico Rosberg. Právě Hamilton patří i tentokrát mezi hlavní favority na vítězství v kvalifikaci.

11:40

Jako první se na trať vrací Norris, za ním Sainz a Gasly. Sportovní komisaři se rychle podívali na incident z konce prostředího segmentu mezi Kvjatem, Verstappen a Hamiltonem, ale usoudili, že manévr nebudou nijak trestat.

12:00

Třetí část kvalifikace právě začala.

0:00

Do třetí fáze kvalifikace nepostupují Nico Hülkenberg, Kevin Magnussen, Daniil Kvjat, Lance Stroll a Romain Grosjean. Americkým fanouškům tak radost nevydržela moc dlouho. Daniil Kvjat přišel o svůj nejlepší čas, protože překročil limity tratě.

Kvalifikace na VC USA

Vítěz: V. Bottas (Mercedes)

konec

Zpět na online