Menu

Fotbal

Mezinárodní přípravné zápasy

Česko – Severní Irsko

2:3

konec (0:3)

14.10.2019, 19:00 • Generali Arena, Praha • Tomáš Kohlmann (@tom__kohlmann)

Tipsport: 1.88 3.46 4.89 Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

S konstatováním, že v utkání dvou zcela rozdílných poločasů se z výhry 3:2 radují Severní Irové, se z Letné loučí Tomáš Kohlmann.

Děkuji za pozornost a přeji hezký zbytek pondělního večera. (20:59:19)
STATISTIKY

Střely celkem: 18 – 8
Střely na bránu: 5 – 4
Střely mimo bránu: 9 – 3
Zablokované střely: 4 – 1

Držení míče: 67% – 33%
Přihrávky: 459/529 (87%) – 186/244 (76%)
Rohové kopy: 10 – 2
Ofsajdy: 3 – 3

Fauly: 16 – 15
Žluté karty: 1 – 1
Červené karty: 0 – 0
Dnešní večer nabídl jednu výraznou podobnost se vzájemným kvalifikačním zápasem zde na Letné před třemi lety. Znovu jej skvělým fanděním doprovodili příznivci Severního Irska a také dnes ještě dobrých deset minut po závěrečném hvizdu setrvávají ve svém sektoru a neúnavně zpívají chorály.
I přes dnešní nezdar končí toto reprezentační okno fotbalové sezóny pro Česko skvěle, neboť naši fotbalisté v pátek dokázali senzačně zdolat Anglii a udělali mílový krok směrem k postupu na evropský šampionát. Kvalifikaci Češi dohrají v listopadu v Plzni s Kosovem a na závěr pocestují do Bulharska, s našimi přenosy samozřejmě u toho nebudeme chybět.
K velké radosti severoirských příznivců rozhodčí Kružliak ukončil přípravné utkání mezi Českem a Severním Irskem, v němž na pražské Letné vítězí hostující fotbalisté 3:2.

Pomohl jim k tomu skvělý první poločas, kdy těžili z chyb české defenzivy a dokázali se ujmout výrazného vedení 3:0. Dvěma brankami k tomu přispěl Paddy McNair, jednu přidal po rohovém kopu Jonny Evans.

Český trenér Šilhavý o přestávce učinil čtyři změny v sestavě a rozhodně měly dobrý účinek, neboť Češi pak začali soupeře výrazně přehrávat a po hodině hry dokonce dvakrát během dvou minut skórovali, čímž Česko zaznamenalo první branky proti Severním Irům po dlouhých osmnácti letech, vyrovnat už se ale českému výběru nepovedlo.

90+4

Konec zápasu.

90+4

Také další útočná snaha českého týmu končí odpískaným nedovoleným zákrokem, tentokrát se provinil Lukáš Masopust.

90+2

Žlutou kartu dostává Ondrášek (Česko).

90+2

90+2. Poslední šance českého týmu

90+2

Po Daridově rohu hlavičkoval Alex Král, brankáře McGoverna pak na brankové čáře atakoval Zdeněk Ondrášek a míč McGovernovi vypadl do branky, rozhodčí Kružliak ale píská Ondráškovi faul a ještě mu ukazuje žlutou kartu.

90+2

Masopustův přetažený centr přeletěl všechny fotbalisty před brankou, ke znepokojení hostů slovenští rozhodčí přidělili domácímu celku rohový kop.

90+1

Zdeňku Ondráškovi byl pískán útočný prohřešek, český útočník si pak vyměňoval názory s brankářem McGovernem natolik vehementně, že situaci musel přiběhnout řešit slovenský arbitr.

90+1

Rozhodčí Kružliak oddaluje závěrečný hvizd o čtyři nastavené minuty.

90

K balónu už se dostali fotbalisté Česka, před nimi ale stojí zelená hráz, kterou soupeř vystavěl na své polovině.

89

Severním Irům se podařilo dostat míč pod svoji kontrolu a ve druhém poločase takřka ojediněle kombinují na české polovině hřiště.

88

Po odrazu míče do zámezí vhazuje Stuart Dallas, s navázáním hry nijak nespěchá.

87

Střídání v týmu Severní Irsko: ze hřiště odchází Whyte, přichází McGinn.

87

Neúspěšný výpad Radima Řezníka po pravém křídle, znovu si proti němu výborně počínal Tom Flanagan.

86

Alex Král se pokusil o skákavou přihrávku do pokutového území, hostující defenziva si s ní ale poradila a přenesla hru do středu hřiště.

84

Hostující brankář Michael McGovern vidí žlutou kartu za zdržování při odkopu.

83

Na přetažený centr Bořila si nabíhal Radim Řezník, ten ale přes bránícího soka nedokázal zakončit na hostující branku. Pomezní rozhodčí Vorel pak signalizoval rohový kop, hlavní arbitr Ivan Kružliak jej ale koriguje a ukazuje směrem na severoirskou branku, odkud se bude rozehrávat.

81

Severní Irové teď urputně brání těsné vedení a lehají do českých střel, během krátké chvíle zablokovaly hned dvě, Bořilovi a Daridovi.

79

Mohutný útočník Magennis vybojoval standardní situaci u postranní čáry, Paddy McNair pak ale nepřesným centrem hledal v pokutovém území nabíhajícího Conora McLaughlina.

78

Patrik Schick se poprvé po svém příchodu na trávník protlačil do střeleckého zakončení, hostující branku ale přestřelil o několik metrů.

77

Dnešní mezinárodní utkání na Letné sleduje 9 139 diváků.

76

Daridův rohový kop k přední tyči McGoverna neohrozil, od Patrika Schicka se míč odrazil za severoirskou branku.

75

Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Krejčí, přichází Masopust.

Jedná se o závěrečné české střídání.

75

Severní Irové ale nemají ostrostřelce z dálky, McNair tak rozehrával po zemi na Whyta, jehož centr do pokutového území se neujal.

74

Gavin Whyte byl faulován ve vzdálenosti nějakých třiceti metrů od branky, následovat bude volný kop pro Severní Irsko.

73

Stuarta Dallase při útočném výpadu kolem Patrika Schicka zradila gravitace, hostující záložník se pokusil zaseknout míč, ovšem neudržel stabilitu a spadl k zemi.

72

Češi se snaží o vyrovnání, Po Daridově centru se ale odraženého míče zmocnil Michael McGovern.

71

Střídání v týmu Severní Irsko: ze hřiště odchází Boyce, přichází Magennis.

70

Hostující snaha ale neměla dlouhého trvání. Ještě než McNairův centr doletěl před českou branku, tak rozhodčí Kružliak už hostům pískal nedovolený zákrok.

69

Na Letné je najednou pořádně živěji, tentokrát ale budou moci útočit Severní Irové, Gavin Whyte na levém křídle vybojoval standardní situaci pro ostrovní tým.

68

68. KRÁL - 2:3

68

Česko právě vstřelilo branku!
Češi jsou v kontaktu! ALEX KRÁL podnikl parádní sólo po útočné polovině, které zakončil přesnou ránou k tyči!

Michael McGovern neměl nejmenší šanci zasáhnout.

67

67. DARIDA - 1:3

67

Česko právě vstřelilo branku!
Vstřelené branky se dočkali také Češi! Kopicovu střílenou přihrávku před branku Zdeněk Ondrášek sklepl k VLADIMÍRU DARIDOVI a středopolař Herthy Berlín prostřelil vše, co mu stálo v cestě do sítě!

66

Poprvé ve druhém poločasu se na útočné polovině usadili také Severní Irové, jejich snaha ale ztroskotala na nezdaru nového muže na trávníku Georga Savilla u postranní čáry, po odrazu míče do zámezí vhazuje Radim Řezník.

65

Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Hušbauer, přichází Schick.

65

Střídání v týmu Severní Irsko: ze hřiště odchází Thompson, přichází Saville.
Střídání v týmu Severní Irsko: ze hřiště odchází Davis, přichází C. Evans.

64

Veškerá přesnost scházela také ráně Radima Řezníka z dobrých třiceti metrů.

63

Češi si po změně stran vedou podstatně lépe než v prvním poločase, zatím se ale trápí ve finální fázi a vyjma jedné Krejčího rány zatím nedonutili McGoverna k nějakému zákroku.

62

Alex Král je po změně stran takřka u všeho, tentokrát založil další akci z levého křídla přihrávkou Janu Kopicovi, ten si posunul míč na pravačku, pak ale hostující branku přestřelil.

61

Po Králově centru se k míči v pokutovém území dostal Zdeněk Ondrášek, zády k brance volil narážečku s Janem Kopicem, která vyšla velmi dobře, hrdina zápasu s Anglií pak ale z úhlu zakončoval mimo branku.

60

Radim Řezník si na pravé straně vyměnil míč s Janem Kopicem a vtrhl do pokutového území, tam mu ale stopku vystavil Tom Flanagan a výborně hrající severoirský zadák odkopl míč do zámezí.

59

Severní Irové po přestávce ani zdaleka nehýří takovou aktivitou jako v úvodním dějství, míč už tak zase mají pod kontrolou Češi.

57

Při nákopu Alexe Krále do pokutového území McGovernovi překážel v zákroku vlastní spoluhráč Jonny Evans a severoirský brankář tak jen vyrazil míč k naprosto volnému Josefu Hušbauerovi, ten si míč zpracoval, pak jej ale obloučkem poslal až za odkrytou branku!

56

Dlouhý nákop Bořila po levé straně hřiště našel Zdeňka Ondráška ve výrazném ofsajdu.

55

Češi disponovali dvěma rohy v rychlém sledu, do zakončení se ale před McGovernem nedostali.

54

Jan Bořil se protáhl po levém křídle, následný centr slávistického obránce McLaughlin srazil za hostující branku.

53

Alex Král potáhl míč k rohu pokutového území, pak ale nepřesně hledal ke vzdálenější tyči nabíhajícího Radima Řezníka.

51

Daridův centr sice nebezpečně proletěl předbrankovým prostorem, doputoval ale jen k osamocenému střelci dvou branek Paddymu McNairovi.

Pro něj se jedná o vskutku výjimečný zápas, McNair opravdu není zvyklý střílet branky a navíc v takovém množství. V národním týmu koneckonců do dnešního zápasu ve třiceti zápasech zaznamenal jedinou.

51

Radim Řezník dostal kolmici na pravé křídlo, následnou přihrávku plzeňského beka před branku hosté srazili na rohový kop.

50

Jan Bořil dostal u postranní čáry pod tlak McNaira, ten byl vytlačen s míčem do zámezí a vhazovat mohou Češi.

48

Probudila se česká část obecenstva a hromadným pokřikem "Češi! Češi! Češi!" žene fotbalisty v červeném dopředu.

47

Češi musí po změně stran výrazně přidat, pokud chtějí potěšit obecenstvo. Nezačali špatně, když Zdeněk Ondrášek připravil střeleckou pozici pro Ladislava Krejčího, jeho ránu z kroku ale dokázal nadvakrát zkrotit do svých rukavic Michael McGovern.

46

V dnešním zápase mohou oba trenéři využít až šest střídání, českému kouči Šilhavému tak ještě dvě možnosti zbývají.

46

Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Kalvach, přichází Darida.
Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Zmrhal, přichází Bořil.
Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Simič, přichází Čelůstka.
Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Krmenčík, přichází Ondrášek.

46

Začal druhý poločas.
Češi budou podle očekávání výrazně střídat, ze hry odejdou Lukáš Kalvach, Jaromír Zmrhal, Stefan Simić a Michael Krmenčík, nahradí je Vladimír Darida, Ondřej Čelůstka, Jan Bořil a k radosti českých příznivců také Zdeněk Ondrášek.
České fotbalisty v prvním poločasu dnešního přípravného zápasu proti Severnímu Irsku postihl totální kolaps, když vzadu vytvářejí příliš mnoho chyb a Severní Irové se poměrně snadno dostali k tříbrankovému vedení.

O všechny tři hostující trefy se postarali někdejší spoluhráči z Manchesteru United Paddy McNair a Jonny Evans, kteří momentálně působí v druhé anglické lize. McNair zaznamenal první a třetí trefu, Evans přidal druhou a nutno dodat, že hosté měli ještě několik dalších příležitostí.

45+1

První poločas skončil.

45+1

Další česká nepřesnost, Hušbauer v tísni přihrával Královi do protipohybu a brankáře McGoverna už rozhodčí Kružliak nenechal ani rozehrát od branky a ukončil první poločas.

45+1

Rozhodčí Kružliak k úvodním pětačtyřiceti minutám přidává jednu nastavenou minutu.

44

Severní Irové sehráli další rychlý brejk, Gavin Whyte se prohnal po pravé straně a adresoval prudký pas před branku Liamu Boycemu, ten si jej zpracoval a z úhlu pak střílel do boční sítě, navíc mu pomezní rozhodčí Tomáš Vorel odmával těsný ofsajd.

44

Při Kúdelově zpětné přihrávce brankáři Pavlenkovi česká část publika začala pískat.

42

Kromě hostujících fotbalistů podávají skvělý výkon na Letné i jejich fanoušci, ti neustále zpívají chorály a podobně jako před třemi lety přispívají zápasu výbornou atmosférou.

41

Hosté sehráli další elegantní kombinaci ve středu hřiště, v jejím závěru ale Stuart Dallas při pokusu vysunout do dalšího úniku Whyta jen trefil hlavu Kúdely.

40

40. MCNAIR - 0:3

40

Severní Irsko právě vstřelilo branku!
A hosté se ubránili natolik skvěle, že hned vyrazili do brejku, PADDY MCNAIR snadno utekl stojícímu Kúdelovi a běžel zcela osamocen na Jiřího Pavlenku, domácímu brankáři udělal povedenou kličku a snadno zakončil do prázdné branky!

40

Standardní situace pro český tým, před brankou kroutil míč Josef Hušbauer, hosté se ale ubránili.

39

Hušbauer se pokusil zajímavým obloučkem podél levé postranní čáry posunout míč sám sobě do běhu, hostující zadáci k němu ale měli blíže.

37

Jaromír Zmrhal se pokusil průnikovou přihrávkou vysunout do běhu Michaela Krmenčíka, znovu si ale v defenzivě vedl výborně Tom Flanagan a obránce anglického třetiligového Sunderlandu odehrál míč k brankáři McGovernovi.

35

Boyce byl ve středu hřiště nepříjemně zasažen Stefanem Simičem a musí být ošetřen. Simič se protihráči přišel omluvit.

35

Následně se ještě pokusil po pravém křídle proniknout Radim Řezník, pozorně bránící Flanagan jej ale k centru nepustil.

34

Také dalšího centru se ujal Jaromír Zmrhal, tentokrát se už hosté ubránili přesvědčivěji.

34

Po Zmrhalově centru se míč odrazil před Krmenčíka, tomu ale hosté dokázali balón v poslední možnou chvíli ukopnout na další roh.

33

Zmrhal s Krejčím na levé straně vybojovali rohový kop, dění se stěhuje před Michaela McGoverna.

32

Rychlý přechod Severních Irů do útoku končí zhruba půlmetrovým ofsajdem Gavina Whyta, rozehrávky se ujal Ladislav Krejčí.

31

Paddy McNair zakombinoval na levé straně se Stuartem Dallasem, Tom Flanagan se pak pokusil přenést hru doprava dlouhým nákopem na rozběhnutého Conora McLaughlina, ten ale měl k míči daleko.

29

Radim Řezník rozehrával ve středu hřiště tak rozvážně, až dohnal netrpělivé publikum k pokřikům, aby hrál dopředu.

27

27. Krmenčík netrefil míč dobře

27

Na opačné straně se pokusili zahrozit také Češi, Alex Král se šikovně uvolnil na levém křídle přes dva protihráče a naservíroval míč do gólové šance Michaelu Krmenčíkovi, ten ale pálil přes nohu a levačkou branku netrefil.

26

26. Pavlenkův skvělý reflex

26

Od třetí inkasované branky Česko zachránil Jiří Pavlenka! Po rychlé souhře hostů si na centr Stuarta Dallase z levé strany naběhl Gavin Whyte a zblízka nechal vyniknout českého brankáře!

25

Severní Irové jsou při chuti, znovu se usadili na české polovině a snaží se najít cestu před Jiřího Pavlenku.

23

23. J. EVANS - 0:2

23

Severní Irsko právě vstřelilo branku!
Jiří Pavlenka podruhé loví míč ze své sítě! Po McNairově rohovém kopu míč propadl před českou brankou, domácím hráčům se jej nepovedlo odkopnout a v pádu jej za brémského brankáře usměrnil JONNY EVANS!

22

Krejčím sražený centr Conora McLaughlina zachytil Jiří Pavlenka až zámezí, následovat bude rohový kop Severních Irů.

21

I další útočná akce Čechů po levé straně končí postavením mimo hru, tentokrát bylo odmáváno Ladislavu Krejčímu.

20

Radim Řezník na pravém křídle vybojoval další rohový kop pro český tým, Hušbauerově centru se ale náš protivník ubránil.

19

Gavinu Whyteovi byl při souboji o získání vysokého míče pískán nedovolený zákrok na Simiče, Jiří Pavlenka může rozehrávat od vlastního pokutového území.

18

Alex Král našel uličku v hostující defenzivě, kterou vysunul do volného prostoru Jana Kopice, plzeňské křídlo ale bylo přistiženo v postavení mimo hru.

17

Po rohu Jana Kopice se před brankou protlačil k míči Michael Krmenčík, stačil už jej ale jen posunout ke zkušenému brankáři McGovernovi.

16

Fotbalistům v červeném se podařilo usadit na útočné polovině, dobývají ale kompaktní severoirskou defenzivu a bránění je specialista Severního Irska.

15

V době, kdy Češi si zase přihrávají u vlastního pokutového území, je na české polovině šest severoirských fotbalistů, ti číhají na každou příležitost, jak dostat český tým pod tlak.

14

Domácím se zatím nedaří vůbec nic, velmi nepřesný pas Krejčího podél postranní čáry přímo do zámezí udělal radost jen ostrovním fanouškům.

13

Neúspěšný výpad Jana Kopice po levém křídle, po odrazu míče za hostující branku se rozehrávky ujme Michael McGovern.

12

12. Česká obrana v úvodu zápasu doslova hoří

12

Češi pokračují v chaotické rozehrávce u vlastního pokutového území! V době, kdy byl Jiří Pavlenka daleko ze své branky, tentokrát zcela selhal Lukáš Kalvach a přihrál Stuartu Dallasovi před prázdnou branku, hostující fotbalista ale byl tak zaskočen z nabídnuté šance, že ji výrazně míjí!

10

10. Chybu Krejčího málem potrestal Boyce

10

Česká defenziva v úvodu hoří, tentokrát při zpětné přihrávce selhal Ladislav Krejčí a posunul míč Boycovi do samostatného úniku, naštěstí pro český tým Boyce už měl míč na dlouhou nohu, Jiří Pavlenka mu dobře zmenšil střelecký úhel a Boyce ve skluzu branku netrefil.

9

9. MCNAIR - 0:1

9

Severní Irsko právě vstřelilo branku!
Hosté ze zvýšené aktivity vytěžili vedoucí branku! Po Boycově přihrávce od levé postranní čáry do pokutového zemí si česká defenziva počínala velmi staticky, mezi domácími hráči snadno proběhl PADDY MCNAIR a zblízka překonal Pavlenku! Ten si na míč sáhl, vyrazit už jej ale nedokázal.

8

Češi se po rozehrávce Pavlenky nakrátko dostali pod obrovský tlak napadajících Irů, po další zpětné přihrávce Kúdely tentokrát už brankář Werderu Brémy nezaváhal a odehrál míč do bezpečného prostoru.

8

Zadarmo získaný rohový kop hosté nedokázali nijak využít, po odrazu míče za branku se odkopu ujme Jiří Pavlenka.

7

Po Kúdelově malé domů se ukopl brankář Pavlenka a měl obrovské štěstí, že Kúdela správně zahrál míč mimo branku, protože Pavlenkovi se odrazil přímo za jeho záda a zamířil za českou svatyni!

6

Tentokrát to hosté zkusili po zemi, do jejich souhry se vložil Alex Král, záložník Spartaku Moskva pak ale odehrál míč jen do zámezí a hosté mohou pokračovat v držení míče.

5

Hosté se pokusili přenést hru na českou polovinu dlouhým nákopem, tento způsob hry se v severoirském podání dá očekávat velmi často, teď jim nevyšel a Češi se zmocnili míče.

4

4. Řezníkovu hlavičku vyrazil McGovern

4

Radim Řezník si na pravém křídle vyměnil míč s Josefem Hušbauerem, vnikl do pokutového území, kde se do zakončení nedostal. Řezník ale zůstal před brankou, naběhl si na výborný Hušbauerův centr a při hlavičce zblízka jej parádním zákrokem vychytal Michael McGovern!

2

První centr před českou branku adresoval Stuart Dallas, zleva ale v pokutovém území nenašel žádného spoluhráče, Liam Boyce na míč nedosáhl.

1

Úvodní dotyk s míčem ve středovém kruhu zaznamenal Gavin Whyte, hosté oblékli tradiční zeleno-bílou kombinaci, Češi zůstávají u té vítězné ze zápasu s Anglií, tedy červené dresy a modré trenýrky.

1

Vše bylo připraveno k zahajovacímu výkopu velmi brzy, tak rozhodčí Kružliak ještě čekal desítky sekund na odbití sedmé hodiny a zahájil utkání!

1

Utkání právě začalo.
Předzápasový los se slovenskými rozhodčími obstarávají střední záložníci Josef Hušbauer a Steven Davis, kteří mají na paži kapitánské pásky.
Už přibylo i fanoušků v hostujícím sektoru, je jich určitě přes stovku.
Slovenští rozhodčí v čele s Ivanem Kružliakem přivádějí fotbalisty před zatím stále ještě jen zřídka zaplněné tribuny, čekají nás státní hymny.
V Praze dnes panovalo nádherné počasí, teploměr vyšplhal nad dvacet stupňů, většinu dne bylo zela jasno a takřka bezvětří, ideální fotbalové podmínky.
Hlasatel právě představil základní sestavu, kterou do boje vysílá hostující kouč Michael O'Neill, následovat bude česká zahajovací jedenáctka.
I severoirští fanoušci dorazili na Letnou v podstatně menším množství než na kvalifikační utkání před třemi lety. Tehdy zaplnili svůj sektor a doprovodili zápas fantastickou kulisou, dnes jich v sektoru roztroušena zhruba čtyřicet.
Zatímco v české základní sestavě oproti zápasu s Anglií zbyl jediný hráč, Alex Král, tak na straně ostrovního týmu se představí pět hráčů, kteří vyběhli v Rotterdamu proti Nizozemsku od úvodní minuty. Jsou jimi obránci Cathcart, Jonny Evans a záložníci McNair, Dallas a kapitán Steven Davis. Byť tedy hosté nastoupí ve zcela rozdílném rozestavení.
Severní Irové si na trávníku ještě zkoušejí střelbu ze střední vzdálenosti, Češi už míří po rozcvičení zpět do šaten absolvovat závěrečné předzápasové minuty.
Do úvodního výkopu zbývá necelých dvacet minut, ochozy letenské Generali Areny se zatím zaplňují jen velmi pomalu.
Úvodní sestavy:

Česko: Pavlenka – Řezník, Simič, Kúdela, Krejčí – Král, Kalvach – Kopic, Hušbauer, Zmrhal – Krmenčík
Náhradníci: Vaclík, Kolář – Čelůstka, Brabec, Coufal, Darida, Ondrášek, Jankto, Souček, Bořil, Schick, Masopust

Severní Irsko: McGovern – Cathcart, J. Evans, Flanagan – McLaughlin, McNair, Davis, Thompson, Dallas – Boyce, Whyte
Náhradníci: Peacock-Farrell, Carson – Smith, Saville, McGinn, Lafferty, Ferguson, C. Evans, Kennedy, Donelly, Magennis

Rozhodčí: Kružliak – Vorel, Weiss (vš. Slovensko).
Severní Irsko

Až po rozšíření na 24 celků před minulým mistrovstvím Evropy v roce 2016 se Severní Irové vůbec poprvé v historii probojovali na kontinentální šampionát. To na mistrovství světa se Severní Irsko objevilo hned třikrát, naposledy ale v roce 1986.

V současné kvalifikaci působí ve skupině C a díky čtyřem úspěchům nad Běloruskem a Estonskem zatím zdatně bojuje o postup s giganty Německem a Nizozemskem. Po šesti kolech Severní Irové ztrácejí na oba věhlasné soky shodně tři body.

Naposledy se Severní Irsko představilo ve čtvrtek v Rotterdamu proti Nizozemsku a prohrálo 1:3. Průběh zápasu ale byl velmi zajímavý, neboť Severní Irsko bylo dlouho pod obrovským tlakem, v prvním poločase dokonce zkompletovalo méně přihrávek než nizozemský stoper Virgil van Dijk (45:51), přesto drželo bezbrankovou remízu a v 75. minutě se díky zásahu Joshe Magennise dokonce ujalo vedení. Oranjes ale zápas v závěru dokázali otočit na konečných 3:1.

Do Prahy přiletělo všech 23 hráčů z původní nominace na toto reprezentační okno, po utkání v Nizozemsku jsou všichni zdravotně v pořádku.
Česko

Češi v pátek dosáhli slavného vítězství, když po dlouhých 44 letech dokázali porazit Anglii. To se povedlo potřetí v historii, byť poprvé po rozdělení Československa. Nejdříve v roce 1933, v kvalifikaci na MS 1934, v němž se probojovali do finále, pak na podzim 1975 a následný titul mistrů Evropy je dostatečně znám. Podaří se podobný úspěch také na nadcházejícím mistrovství Evropy? Nutno dodat, že Češi ještě musí v listopadu zabojovat o jistotu postupu.

Ve skupině A je tým Jaroslava Šilhavého na druhém místě se shodným bodovým ziskem, jako má první Anglie, ta ale disponuje zápasem k dobru. O zápas méně má odehrané i třetí Kosovo, to už ale ztrácí čtyři body. V rámci této skupiny se dnes hrají zápasy Bulharsko – Anglie a Kosovo – Černá Hora.

Oproti zápasu s Anglií se dají čekat obrovské změny v sestavě, měli by dostat šanci zejména hráči, kteří proti čtvrtému týmu mistrovství světa naskočili až v průběhu hry nebo nehráli vůbec. V brance se objeví Jiří Pavlenka a kostru týmu by měli tvořit plzeňští hráči Řezník, Kopic, Kalvach a Krmenčík. S kapitánskou páskou povede tým do boje Josef Hušbauer.
Hezký večer z pražské Letné, kde se v přípravném mezistátním utkání střetne Česko proti Severnímu Irsku.

V posledních deseti letech se v Praze odehrály dva vzájemné zápasy a oba skončily 0:0, tak věřme, že dnes se nějakých branek dočkáme. Poprvé se tak stalo na den přesně před deseti lety v Edenu v rámci kvalifikace na MS 2010, podruhé na Letné v září 2016 na úvod kvalifikace na MS 2018.

Celkem Češi nedokázali Severnímu Irsku vstřelit branku už čtyři zápasy v řadě. Po třech remízách 0:0 naposledy prohráli v Belfastu 0:2.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.

Česko – Severní Irsko

2:3

konec (0:3)

Zpět na online

Branky: 67. Darida, 68. Král – 9. McNair, 23. J. Evans, 40. McNair

Karty:   90+2. Ondrášek (CZE) – 84. McGovern (NIR)

Držení míče: 67 % : 33 %.
Střely na branku: 5:4. Střely mimo: 9:3. Rohy: 10:2. Ofsajdy: 3:3. Fauly: 16:15.

Česko: Pavlenka – Řezník, Simič (46. Čelůstka), Kúdela, Krejčí (75. Masopust) – Král, Kalvach (46. Darida) – Kopic, Hušbauer (65. Schick), Zmrhal (46. Bořil) – Krmenčík (46. Ondrášek)
Náhradníci: Vaclík, Kolář – Čelůstka, Brabec, Coufal, Darida, Ondrášek, Jankto, Souček, Bořil, Schick, Masopust

Severní Irsko: McGovern – Cathcart, J. Evans, Flanagan – McLaughlin, McNair, Davis (65. C. Evans), Thompson (65. Saville), Dallas – Boyce (71. Magennis), Whyte (87. McGinn)
Náhradníci: Peacock-Farrell, Carson – Smith, Saville, McGinn, Lafferty, Ferguson, C. Evans, Kennedy, Donelly, Magennis

Rozhodčí: Kružliak – Vorel, Weiss (vš. Slovensko)

Diváci: 9 139